Hé Mark, op naar de verkiezingen

Hé Mark, 

Het lijstje VVD-ers dat in opspraak is past niet eens meer in één tweet. Leuk clubje hoor, die integriteitscommissie van jullie. Maar daarmee ga je het niet redden natuurlijk. Een intern theekransje dat klaar staat om vragen over integriteit te beantwoorden. Wat een lachertje. Of denk je echt dat Mark Verheijen eerst de integriteitscommissie zou raadplegen alvorens hij onterecht al die duizenden euro’s zou declareren? En dat Fred Teeven zou bellen om te verifiëren of het wel juist is om een witwasdeal van 4,7 miljoen te sluiten met de onderwereld? Laat me niet lachen. 

En dan het mandaat dat het commissieclubje heeft gekregen: ‘Beschikbaar voor meldingen over mogelijke integriteitsschendingen’. Prachtig geformuleerd hoor, maar je zet je partijtje mooi te kakken op deze manier. Alsof dat miezerige onbeduidende clubje bij machte zou zijn om alle over de schreef declarerende partijbonzen tot de orde te roepen. Je weet toch zelf ook wel beter.

Als je bij de Appie een pak koffie steelt, word je opgepakt. En terecht. Dan kom je niet weg met de stelling dat je geen heilige bent en dat je gemaakte fouten gaat rechtzetten. Iemand die flessen wijn van 127 euro declareert, terwijl ze al door een ander betaald zijn, die is rot van binnen. En die verbeter je niet met een integriteitscommissie. Integriteit zit van binnen. Iemand heeft dat, of heeft het niet. Mensen die het niet hebben, die verzamelen andere mensen om zich heen, die dat ook niet hebben. En wat krijg je dan? Juist, een integriteit ontberende boevenbende.

Weet je wat jij nodig hebt? Een cultuuromslag. En weet je hoe je die kunt bereiken? Met selectie aan de poort. En met schoon schip. Iedereen in jouw club die ook maar riekt naar fraude moet eruit. En die integriteitscommissie, die moet aan tafel komen zitten als er met nieuwe kandidaten wordt gesproken. Laat ze maar eens vertellen wat ze verstaan onder integriteit, bijvoorbeeld als het aankomt op het beheren van een telefoontapsysteem, of als ze op zoek moeten naar bankafschriften om hun financieel handelen aan te tonen.

Overigens is dit schrijven in geen enkel opzicht een open sollicitatie naar een functie binnen de integriteitscommissie. Ik heb je eigenlijk al teveel gratis advies gegeven. Heerlijk om te zien hoe dit clubje corrupte malloten zichzelf van de kaart veegt. Integriteit bij de VVD: het was niks, het is niks en het wordt niks. Op naar de verkiezingen.