FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 juli 2019

Schuurs sneuvelt in kwartfinales Wimbledon, Koolhof en Middelkoop dubbelen door

Tennisster Demi Schuurs is in de kwartfinales van het damesdubbelspel op Wimbledon uitgeschakeld. Samen met haar Duitse partner Anna-Lena Grönefeld was ze als achtste geplaatst, maar de Tsjechische titelverdedigsters Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova (2) waren te sterk: 2-6, 6-7 (1), nadat Schuurs en Grönefeld in set twee op 5-4 nog twee setpoints weggaven.

In het gemengd dubbelspel plaatste Matwé Middelkoop zich voor de kwartfinales. Met de Chinese Yang Zhaoxuan klopte hij de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell en de Amerikaanse Jennifer Brady in een duel waarin het flink op en neer ging. In set twee gaven ze een vroege break weg, in de derde set maakten Middelkoop en Yang die juist ongedaan, waarna ze het met twee breaks afmaakten: 6-2, 6-7 (5), 6-4.

Daniell's huidige en Middelkoop's vorige dubbelpartner, Wesley Koolhof, staat ook bij de laatste acht en wel met de 43-jarige Tsjechische Kveta Peschke. Het als vijfde geplaatste duo rekende in de achtste finales af met de Pakistaan Aisam-ul-Haq Qureshi en diens Oekraïnse partner Nadiia Kichenok, die het Koolhof en Peschke alleen in de eerste set echt moeilijk konden maken: 7-6 (5), 6-4.

Het 'Dream Team' ligt er overigens uit. Serena Williams en Andy Murray bleken niet opgewassen tegen de als eerste geplaatste Braziliaan Bruno Soares en de Amerikaanse Nicole Melichar: 6-3, 4-6, 6-2.

Federer en Nadal voor 40e keer tegenover elkaar in halve finales Wimbledon

Tennissers Rafael Nadal en Roger Federer staan in de halve finales van Wimbledon. De twee wonnen woensdag hun kwartfinales en daardoor zullen ze elkaar voor de veertigste keer in hun illustere carrières gaan ontmoeten.

Achtvoudig kampioen Federer (2) begon niet zo best tegen de Japanner Kei Nishikori (8), die de allereerste game met een break gelijk won. Dat leverde hem de set op, maar Federer kwam vervolgens lange tijd geen seconde in de problemen op zijn eigen service en won de volgende twee sets. De vierde ging iets moeizamer, maar met een lovegame serveerde hij het uit: 4-6, 6-1, 6-4, 6-4.

Nadal (3) stond tegenover de Amerikaan Sam Querrey (ATP-65) en dat was één set leuk. Querrey maakte een vroege break goed nadat hij drie setpoints weg had gewerkt, maar levede zijn service gelijk weer in. Drie kansen op een rebreak gingen mis, Nadal won de set en walste er vervolgens overtuigend overheen: 7-5, 6-2, 6-2.

Uitslagen eerste kwalificatieronde Champions League 10/07/2019

De Champions League is in volle gang. Dinsdag waren er acht wedstrijden in de eerste ronde en woensdag waren er opnieuw acht duels. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. De returns zijn volgende week.

Uitslagen eerste voorronde Champions League 10/07/2019

Thuis Uit Uitslag
BATE Borisov (WRu) Piast Gliwice (Pol) 1-1
Sheriff Tiraspol (Mol) FC Saburtalo (Geo) 0-3
Partizani Tirana (Alb) Qarabag FK (Aze) 0-0
Ferencvaros TC (Hon) Ludogorets (Bul) 2-1
Slovan Bratislava (Slw) Sutjeska Niksic (Mon) 0-0
Dundalk FC (Ier) Riga FC (Let) 0-0
Linfield Belfast (NIe) Rosenborg BK (Noo) 0-2
Valur Reykjavik (IJs) NK Maribor (Slo) 0-3

*volgt na de gespeelde wedstrijd

Er was ook nog een duel in de eerste voorronde van de Europa League. Jeunesse Esch uit Luxemburgspeelde met 0-0 gelijk tegen Tobol Kostanay uit Kazachstan. Donderdag zijn er 43 duels in Europa League. 

Vattenfall bouwt tweede windpark op zee zonder subsidie

Vattenfall (voorheen bekend als NUON, red.) gaat het tweede subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, op de kavels III en IV van windenergiegebied Hollandse Kust (zuid). Het windpark zal in 2023 gereed zijn en 760 MW aan vermogen leveren. Dat is zoveel stroom als 1 miljoen huishoudens gebruiken. Het park zal voorzien in ruim 2,5 procent van onze elektriciteitsbehoefte. Vattenfall kreeg in 2018 via dochterbedrijf Chinook ook de vergunning om de andere kavels (I en II) van Hollandse Kust (zuid) te exploiteren.

Van subsidie ontvangen naar huur betalen
De windenergiesector groeit en windparken aanleggen wordt steeds goedkoper. In 2016 kreeg de ontwikkelaar van windenergiegebied Borssele nog subsidie voor de geproduceerde elektriciteit. In 2018 won Chinook/Vattenfall de eerste subsidieloze tender. Bij windpark Hollandse Kust (zuid) III en IV moet Vattenfall een vorm van huur (erfpacht) betalen voor de plaats waar het in de zee staat. Het gaat om zo’n 2 miljoen euro per jaar. De elektriciteitskabel naar land wordt door netbeheerder TenneT aangelegd.

Windparken op zee en Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 70% van onze elektriciteitsverbruik duurzaam is (wind of zon). Dat komt neer op in elk geval 84 TWh. Meer dan de helft daarvan komt van windparken op zee (49 TWh). De overige 35 TWh komt uit windparken op land en zonneparken op land. Windenergie op zee is niet alleen belangrijk voor de elektriciteitsbehoefte van huishoudens en bedrijven. Ook de industrie heeft het hard nodig om de huidige fossiele brandstoffen en grondstoffen te kunnen vervangen door ‘groene moleculen’, zoals waterstof uit elektrolyse met stroom uit windparken.

Hoe komt het windpark eruit te zien?
Onderstaande impressie geeft een indruk hoe het windpark Hollandse Kust (zuid) III en IV eruit kan komen te zien. Vattenfall bouwt ook een windpark in kavels I en II, en voorziet daardoor dus het hele gebied van windturbines.

De windturbines staan dan gemiddeld ongeveer 1 kilometer uit elkaar. De ruimte tussen de windturbines is in principe beschikbaar voor ander gebruik, zolang dat samengaat met het windpark. Onder water biedt een windpark mogelijkheden voor natuurontwikkeling: bepaalde soorten herstellen zich in windparken doordat visserij de bodem niet beroert of omdat ze zich kunnen vestigen op of rondom de funderingen van de windturbines.

Oogsttijd
De komende jaren zal de hoeveelheid stroom die windparken op zee leveren sterk toenemen – er breekt als het ware een ‘oogsttijd’ aan. Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW). In 2023 staat er voor minimaal 4,5 GW vermogen. Dat is 16% van de elektriciteitsproductie. In 2030 zal daardoor ca. 11 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 40% van ons elektriciteitsverbruik.

Bouw andere windparken vordert
Voor het windenergiegebied Borssele geldt dat zowel Ørsted (winnaar kavels I en II) als Blauwwind (winnaar kavels III en IV) bezig zijn met de start van de bouw. Zo staat er van Ørsted al een onderhoudscentrum in Vlissingen. In mei 2019 is het eerste transformatorstation (‘het stopcontact’) op zee geplaatst, dat de elektriciteit van de windparken zal transporteren naar het vasteland.

Vattenfall is ook al bezig om de bouw van de windturbines in kavels I en II in het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) voor te bereiden.

Nieuw-Zeeland eerste finalist WK cricket na zege op India

Nieuw-Zeeland is de eerste finalist van het wereldkampioenschap cricket. Over twee dagen werd India uiteindelijk met achttien runs verschil verslagen. 

De wedstrijd werd dinsdag na 44 overs gestaakt omdat het regende. De wedstrijd wordt gespeeld op Old Trafford in Manchester. Nieuw-Zeeland won de toss en begon met batten. Woensdag kwamen ze tot 211 runs. In de laatste overs op dinsdag kwamen er nog 28 runs bij. Voor een totaal van 239 runs tegenover het verlies van acht wickets. Ross Taylor noteerde 74 runs en Kane Williams was goed voor 67 runs. 

240 runs leek voor India een haalbare kaart. India haalde als groepswinnaar de halve finales van het WK. Er deden tien landen mee en deze landen speelden een halve competitie tegen elkaar. Nieuw-Zeeland haalde als vierde de halve eindstrijd. Het onderlinge duel in de competitie ging al niet door in verband met het slechte week. India verloor al na drie overs drie wickets. India kwam op 24-4 en 92-6 waarna Ravindra Jadeja en MS Dhoni samen 116-runs scoorden. Het bracht India terug in de wedstrijd. Nadat Dhoni met een run out kon gaan zitten, was het duel eigenlijk wel gespeeld. De overige wickets vielen snel en met nog drie ballen te slaan was India op 221 runs all out. 

Donderdag is de andere halve finale tussen Engeland en Australië. Het duel wordt gespeeld in het Edgbaston-stadion te Birmingham. De finale is zondag en wordt gespeeld op Lords in Londen. Mocht het nodig zijn, dan is maandag nog een reservedag voor de finale. 

Pakistaanse politicus prijst landing vliegtuig GTA V-filmpje

Een politicus van de Pakistaanse volkspartij Awami Tehreek plaatste afgelopen week een bericht op Twitter waarin hij de behendigheid van een piloot prees die in een begeleidend videofragment tenauwernood een tankwagen ontweek tijdens het landen. Saillant detail is echter dat het een filmpje uit het spel Grand Theft Auto V betrof.

Khurram Nawaz Gandapur had niet in de gaten dat hij reageerde op een fragment uit GTA V, waarin een speler probeert om een Airbus A380 te landen wanneer er plotseling een enorme tankauto de startbaan komt opgereden. Het lukt de behendige gamer om kort na landing meteen weer op te stijgen en zodoende de vrachtwagen op een haar na te missen.

"Vliegtuig ontsnapt op het nippertje aan grote ramp dankzij miraculeuze redding van geconcentreerde piloot", zo was (enigszins vrij vertaald) te lezen op Gandapur's Twitterfeed. De betreffende tweet is helaas vrij vlot ingetrokken toen legio Twitteraars erop wezen dat het om een computerspelletje ging. Voor de geïnteresseerden is een gearchiveerde versie van de tweet hier nog terug te vinden. Het originele filmpje van de, toegegeven, indrukwekkende redding van de virtuele Airbus-piloot kun je hieronder bekijken.

MLB: American League en Bogaerts winnen opnieuw All-Star Game

In de All-Star Game van de MLB heeft de American League voor de zevende keer op rij gewonnen.In Cleveland was het team van van Xander Bogaerts met 4-3 te sterk voor de honkballers uit de National League.

Van de 23 All-Star games wonnen de American League er maar liefst negentien wedstrijden. Alleen van 2010 tot 2012 pakte de National League de winst. In 2002 eindigde het in een gelijkspel.

In de tweede inning sloeg de American League voor het eerst toe. Michael Brantley sloeg een tweehonkslag op een worp van Clayton Kershaw waarop Alex Bergman wist te scoren. In vijfde inning verdubbelde de American League de voorsprong na een score van Gary Sanchez. Niet veel later brachten de honkballers van de National League de score terug tot 2-1 na een homerun van Charlie Blackmon.

In de zevende inning kwam Xander Bogaerts aan slag. De kortestop van de Boston Red Sox was daarmee de enige Nederlander die een aandeel had in de All-Star Game. Hij sloeg zijn bal weliswaar in het dubbelspel, maar op zijn slag kon Matt Champan scoren. Daarmee werd het verschil weer twee en met een homerun van Joey Gallo was de score 4-1 in het voordeel van de American League.

Pete Alonso, de winnaar van de Home Run Derby een dag eerder, bracht in de achtste inning de achterstand terug tot 4-3, maar verder kwam de National League niet.

Hoogtepunten All-Star Game (Youtube.com)

Djokovic vernedert Goffin in kwartfinales Wimbledon

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de halve finales op Wimbledon. De Servische nummer één van de wereld, viervoudig kampioen en titelverdediger liet niks heel van de Belg David Goffin (ATP-23).

Goffin begon nog prima en op 3-3 plaatste hij zelfs een break. Dat had hij wellicht beter niet kunnen doen, want Djokovic zette een tandje bij en voor de Belg met zijn ogen kon knipperen had hij de volgende tien games verloren. In set drie kon hij twee keer zijn service houden, maar van enige kans was geen sprake meer: 6-4, 6-0, 6-2.

In de halve finales speelt Djokovic tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut (23), die de Argentijn Guido Pella (26) naar huis stuurde. Bautista Agut opende het duel met een break, maar leverde die later weer in, om vervolgens toch toe te slaan. In set twee brak hij Pella's service weer in de eerste game, in de derde set was het de Argentijn die gelijk brak.

De vierde set leverde bij 2-1 een break op voor Bautista Agut, die dit keer niet meer in de problemen kwam op zijn eigen service. Na een goede drie uur maakte hij het af: 7-5, 6-4, 3-6, 6-3 en zijn eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi is een feit.

Ritzege Sagan, Alaphilippe blijft in het geel

De vijfde etappe in de Tour de France, van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar, is gewonnen door Peter Sagan. De Tsjech was de beste in de eindsprint. Julien Alaphilippe start ook morgen in de gele trui.

Het was vanaf de start onrustig. Uiteindelijk slaagden Wellens, Würtz, Clarke en Skujins erin om uit het peloton te ontsnappen. Bora leek het er niet ee eens te zijn, de  ploeg van Peter Sagan maakte vaart aan kop van het peloton, waardoor de voorsprong van de vier rond de twee minuten bleef hangen.

Dit was een groot gedeelte van de etappe het beeld. De vier vooraan werkten goed samen, maar ze kregen gewoon geen ruimte. Er moesten twee bergen van de tweede categorie worden bedwongen. De eerste was de Côte Kaut-Koeningsbourg. Wellens, de drager van de bergtrui, was als eerste boven.

De volgende beklimming was er ook eentje van de tweede categorie, de Trois-Epis. Skujins besloot tijdens de beklimming uit de kopgroep te ontsnappen. Ondertussen had Dan Martin fietspech en liep achterstand op. Door ploeggenoten werd de Ier teruggereden naar het peloton. Skujins was als eerste boven. Het peloton zat inmiddels op een minuut en Wellens, Clarke en Würtz werden teruggegrepen.

Tijdens de beklimming van de Côte des Cinq Chateaux, de laatste berg van de dag, werd ook Skujins weer teruggehaald door het peloton dat aan het uitdunnen was. Meurisse was als eerste boven. In de afdaling werd de dans geleid door Sunweb.

Rui Costa probeerde op zeven kilometer van de meet weg te rijden uit het uitgedunde peloton. De Portugees kreeg echter niet meer dan twaalf seconden voorsprong en werd twee kilometer voor de finish bijgehaald. Het draaide uit op een massasprint zonder de rasechte sprinters die al waren gelost. De eindsprint was ietwat chaotisch. Het was uiteindelijk Sagan die van Aert net voorbleef.

Sagan sprint naar twaalfde etappezege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
Sagan sprint naar twaalfde etappezege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)


Win heatkaarten voor Silverstone Karting

De Grand Prix Formule 1 van Groot-Brittannië 2019 wordt dit weekend gehouden op het Silverstone-circuit. De F1 is voor velen wat te hoog gegrepen, dus we kunnen jullie dus niet op, maar wel in Silverstone laten rijden.

Die andere Silverstone in Zwanenburg, vlakbij Amsterdam, heeft namelijk één van de snelste en langste indoor kartbanen van Nederland (522 meter). Daarnaast kun je er ook bowlen op een met LEDs verlichte bowlingbaan en lasergamen in een arena van 1700 vierkante meter. Bezoek de website voor meer informatie. We vergeven 2 heatkaarten weg aan diegene die ons kan vertellen hoeveel laps er op het Britse Silverstone gereden moeten worden. Dit kun je doen tot en met zaterdag 13 juli via deze prijsvraagpagina doen.

Silverstone Karting(Foto: Silverstone Racing)

Miedema luidt noodklok: "Het niveau in de Eredivisie moet omhoog"

De Oranje Leeuwinnen bereikten als regerend Europees kampioen de finale van het WK Vrouwen in Frankrijk, waarin zondag werd verloren van de VS (2-0). De Eredivisie Vrouwen steekt echter schril af bij de successen van de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Vivianne Miedema, zelf actief voor Arsenal, snapt wel waarom de meeste internationals voor buitenlandse clubs uitkomen. Het blijkt simpelweg een geldkwestie te zijn.

"Alles valt of staat met geld en dat hebben we al heel vaak geroepen. Ja, dat zie je nu in Engeland en ook in Spanje, waar ze er geld in stoppen. Dan zie je ook direct dat de Engelse competitie misschien wel is uitgegroeid tot de beste competitie ter wereld. Dat gaat in Nederland natuurlijk niet zo een, twee, drie gebeuren. Het verschil tussen Premier League-clubs in Engeland en de Eredivisie-clubs in Nederland is bizar groot. Het niveau in de Eredivisie moet wel omhoog", zo verklaart Miedema aan FOX Sports.

"De KNVB neemt het vrouwenvoetbal sowieso heel erg serieus, dat zie je eigenlijk aan alles wat zij doen en hoe zij het vrouwenvoetbal omarmen. Daar zullen de komende tijd ook weer dingen in gebeuren", vult Sari van Veenendaal, uitgeroepen tot Beste Keepster van het WK, Miedema aan. Van Veenendaal, die na de WK-finale de Golden Glove kreeg uitgereikt, staat eveneens onder contract bij Arsenal.

"Er is even een financiële impuls nodig, zodat mensen keuzes kunnen maken", luidt ook Wiegman de noodklok. "De faciliteiten top maken, een staf kunnen aanstellen die de volledige focus heeft op het team. En speelsters ruimte bieden om ook daadwerkelijk de keuze te kunnen maken, om zo een goede focus te hebben op het voetbal. Maar ook in talentontwikkeling", vervolgt ze.

"Daar zijn al stappen in gezet de afgelopen tien jaar. Er zijn nog steeds geen gelijke kansen tussen meisjes en jongens in de opleiding, en dat kan verbeteren. Er zijn onwijs veel gepassioneerde mensen die hun hele ziel en zaligheid in de ontwikkeling van meiden stoppen. Maar daar kan nog wel wat hulp in gebruikt worden."

Overvaller wil leven beteren en meldt zich jaren later bij politie

Een 30-jarige man uit Tilburg meldde zich woensdagmiddag 10 juli 2019 bij het politiebureau aan de Stationsstraat In Tilburg. De man gaf aan zijn leven te willen beteren en gaf zich bijna vier jaar later aan als verdachte van een gewapende overval die in 2015 plaatsvond op een snackbar aan de Wandelboslaan in Tilburg.

Op die bewuste zondagavond 22 november in 2015, kwam rond 23:00 uur een man de snackbar binnen. Hij bedreigde een personeelslid met een vuurwapen en eiste geld. De medewerker zette de kassa open en rende weg de zaak in. Hij zag dat er nog een man bij de toegangsdeur stond, vermoedelijk een handlanger. Beiden mannen vertrokken nadat het geld uit de kassa was gepakt.

De man is met toestemming van de officier van justitie aangehouden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Strafproces Marengo: beeld van een geoliede moordmachine

In de zaak ‘Marengo’ staan 16 verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. In het strafdossier komt een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Verschillende verdachten zijn volgens het openbaar ministerie (OM) ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. Een mensenleven was niets waard, gelet ook op tenminste twee zogenoemde vergismoorden.

Ridouan Taghi en Saïd Razzouki
De drempel om een liquidatie te plegen lijkt vandaag de dag lager te liggen dan voorheen. De daders zijn meestal jonge mannen, gewapend met volautomatische vuurwapens en de daarbij behorende zware munitie. Liquidaties vinden de afgelopen jaren steeds vaker plaats in de openbare ruimten, op straat en midden in woonwijken. Dat omstanders risico lopen en soms geraakt worden, wordt voor lief genomen. Helaas is vandaag de dag de term ‘vergismoord’ een gangbaar begrip geworden.

De moorden - chronologisch overzicht

  • Moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker was medewerker van de spyshop in Nieuwegein. Deze spyshop kwam in beeld in het onderzoek 26Koper. Hij is vermoord in zijn auto, voor de deur van zijn woning. Uitspraak Gerechtshof 26Koper
  • Moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib is vermoord terwijl zijn 7-jarig dochtertje bij hem in de auto zat. Zij heeft de aanslag overleefd.
  • Moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten. Zijn vrouw en kinderen waren op dat moment thuis.
  • Voorbereiding voor de moord op Buzhu en El Margai, contacten van Scekic.
  • Poging moord op Abdelkarim Ahabad op 11 oktober 2016. Er is iemand op Ahabad afgelopen met een automatisch vuurwapen en daarna is hij klemgereden. Ahabad wist te ontkomen.
  • Moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi is in zijn portaal van zijn flat doodgeschoten, bij vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid Hmidat.
  • Voorbereiding voor de moord op Khalid Hmidat. In de maand januari 2017 is Hmidat gevolgd en in de gaten gehouden. De moord op Hmidat is niet gelukt, de daders die gewapend bij zijn woning klaarstonden zijn overlopen.

Kroongetuige
Lange tijd lukte het niet om de geweldsspiraal te doorbreken. Er was wel TCI-informatie beschikbaar over mogelijke opdrachtgevers van liquidaties, maar onvoldoende om hen met succes te vervolgen. Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties.

Vervolging Ridouan Taghi en Saïd Razzouki
Voor het geven van de opdrachten voor deze moorden worden Ridouan Taghi en Saïd Razzouki vervolgd. Beiden worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie ‘Marengo’, die zich richt op moord, poging tot moord en voorbereiding van moord. Zij zijn bij verstek gedagvaard. Het OM heeft de rechtbank verzocht de zaken buiten hun aanwezigheid behandelen.

De tenlasteleggingen van Taghi, Saïd Razzouki en medeverdachte Zakaria A. worden in september uitgebreid met de moord op Martin Kok op 8 december 2016 in Laren. Daarbij worden ook opgenomen een poging tot moord op Kok eerder op diezelfde dag en een poging moord op Kok op 2 juli 2016 door het plaatsen van een bom onder zijn auto. Het onderzoek Zeilboot naar de moord op Kok maakt inmiddels deel uit van het strafproces Marengo. De tenlastelegging van Taghi wordt in september nog uitgebreid met de moord op Ronald Bakker.

Onverminderde zoektocht Taghi en Razzouki
Ridouan Taghi en Saïd Razzouki zijn voorvluchtig. De aanhouding van beide verdachten heeft de hoogste prioriteit van politie en justitie. Zij zijn met foto’s op nationale en internationale opsporingslijsten geplaats. Voor informatie die leidt tot hun aanhouding zijn beloningen van 100.000 euro uitgeloofd.

Ridouan Taghi en Saïd Razzouki (afbeelding: Politie)
Ridouan Taghi en Saïd Razzouki (afbeelding: Politie)

Explosie Vlaardingen: man doodde vrouw en zichzelf

Na een explosie in een woning aan de Van der Waalsstraat in Vlaardingen werden vrijdag 5 juli twee bewoners overleden aangetroffen. De trieste uitkomst van het uitvoerige onderzoek is dat de explosie is veroorzaakt door de man zelf. Sporen tonen aan dat hij zijn vrouw om het leven bracht.

De explosie vond vorige week vrijdag even voor 09:00 uur plaats. Door de kracht werd de voorgevel van de woning weggeblazen. Er woedde een korte brand die door de brandweer snel onder controle werd gebracht. Tussen de brokstukken in de woning werden de levenloze lichamen gevonden van een man en een vrouw. Omdat de impact van de explosie op de rest van het gebouw onbekend was, werden de overige bewoners geëvacueerd. Toen na een bouwkundige keuring bleek dat het veilig was, kon het onderzoek van start gaan. De dagen erna heeft uitvoerig sporenonderzoek plaatsgevonden. Daarnaast is gesproken met getuigen, zijn camerabeelden bekeken en is ander onderzoek verricht.

Maandag is de identiteit van de slachtoffers vastgesteld. Het bleek te gaan om de bewoners. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de vrouw om het leven is gebracht en de man door de explosie is omgekomen. Hulpinstanties staan de nabestaanden bij.

Denk jij aan zelfmoord? Zoek dan contact met 113 zelfmoordpreventie via 113.n

De woning waar de explosie plaatsvondt (Afbeelding: Politie)
De woning waar de explosie plaatsvond (Afbeelding: Politie)

Van Vleuten opnieuw oppermachtig in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft woensdag de zesde etappe van de Giro Rosa gewonnen. In de tijdrit over twaalf kilometer was ze ruim vijftig seconden sneller dan de nummer twee Anna van der Breggen. Door de zege verstevigd de renster van Mitchelton-Scott haar leiding in het algemeen klassement.

In de korte tijdrit van Chiuro naar Teglio moesten maar liefst vijfhonderd hoogtemeters overwonnen worden. Net als in de bergrit op dinsdag bleek Van Vleuten opnieuw met afstand de beste te zijn. Alleen Van der Breggen wist binnen de minuut te blijven. Elisa Longo Borghini op de derde plaats volgde al op 1.48.

In het algemeen klassement heeft Van Vleuten nu 4.17 voorsprong op eerste achtervolger Katarzyna Niewiadoma. De Giro Rosa duurt nog tot en met zondag.

Mogelijk einde seizoen voor Dumoulin vanwege knieblessure

Het herstel van de knieblessure van Tom Dumoulin verloopt nog niet voorspoedig en mogelijk komt daardoor de rest van het seizoen in gevaar. Uit een mri-scan is gebleken dat de kniepees beschadigd is. De Limburger liep zijn blessure op bij een valpartij in de Ronde van Italië.

Door de blessure kan en mag Dumoulin momenteel niet voluit trainen. Omdat niet duidelijk is hoe lang het herstel nog zal duren is deelname aan de Ronde van Spanje en het WK mogelijk uitgesloten.

Tom Dumoulin (Pro Shots / George Deswijzen)
Tom Dumoulin (Pro Shots / George Deswijzen)

“Zoals we weten viel Tom hard in de Giro en daardoor liep hij letsel op aan zijn botten, pezen, het kraakbeen en het zachtste weefsel in zijn knie. We hebben het letsel van dichtbij gevolgd via mri-scans en een programma opgesteld op basis van rust, training en behandeling”, aldus Team Sunweb in een verklaring. “Op dit moment is de pees de beperkende factor. De afgelopen weken is de focus, die aanvankelijk was gericht om alsnog de Tour te halen, verschoven naar volledig herstel en dat zal de komende tijd ook het geval blijven.”

De Spaanse drieweekse ronde gaat op zaterdag 24 augustus van start. Het WK in Yorkshire is een maand later van 22 tot en met 29 september.

Nintendo Switch Lite aangekondigd

Nintendo heeft de eerste herziene versie van Nintendo Switch aangekondigd. Nintendo Switch Lite, zoals het apparaat heet, heeft een focus op handheldgaming.

Nintendo Switch Lite wordt in drie kleuren uitgegeven: Grijs, Geel en Turkoois. Het apparaat weeg minder (275 gram vs. 297 gram) en is iets kleiner dan de originele versie (91,1mm x 208mm x 13,9mm vs. 102mm x 239mm x 13,9mm). De resolutie van het scherm blijft gelijk (1280 x 720 LCD), maar is met 5.5 inch iets kleiner. Doordat de focus ligt op handheldgaming is de console niet via een dock te verbinden aan een televisie.

Ook zijn functies als HD Rumble en de IR Motion Camera verwijderd. Nintendo Switch Lite vormt één geheel en bevat geen afneembare Joy-Con. Dit betekent dat je voor games als 1-2 Switch, een game die losse Joy-Con vereist, de controllers er los bij zou moeten kopen. Nintendo Switch Lite bevat wel een traditionele vierpuntstoets.

Nintendo Switch Lite wordt 20 september op de markt gebracht voor een prijs van 199 dollar. Een prijs in euro's is helaas nog niet bekend, maar ligt waarschijnlijk ook in de buurt van 199 euro.

Nintendo Switch Lite Geel

Acht maanden cel geëist tegen hondendief

Een 51-jarige man uit Drachten heeft te horen gekregen dat er acht maanden celstraf tegen hem is geëist. Meneer zou de nodige strafbare feiten gepleegd hebben, waaronder het stelen van een hond, een kruising tussen een husky en een Duitse herder.

De man woonde ooit bij de eigenaar van de hond, maar kreeg er ruzie mee en raakte na het verliezen van zijn baan dakloos. In mei brak hij 's nachts in, waarna hij de hond meenam. Zijn advocaat zegt dat de hondendief nu in Frankrijk werkt en in Zwitserland woont.

De hondendiefstal was overigens niet zijn enige vergrijp. Hij wordt er ook van verdacht ingebroken te hebben bij enkele winkels in Drachten en een camping op Ameland. Vorige maand postte hij nog een heel stoer filmpje op Instagram, waarin hij een agent uitschold voor homo en flikker.

Trump wil niets meer met Britse ambassadeur te maken hebben

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn in een diplomatieke rel verzeild geraakt door gelekte e-mails van de Britse ambassadeur Sir Kim Darroch. Daarin werd Donald Trump als onhandig en onbekwaam omschreven. De Amerikaanse president noemde Darroch vervolgens een domme vent en een hoogdravende gek, en zei erbij dat premier Theresa May haar Brexit-onderhandelingen heeft verprutst omdat ze niet naar zijn advies had geluisterd. Trump wil geen zaken meer doen met de ambassadeur.

Naar aanleiding van de zaak werd dinsdag een ontmoeting gecanceld tussen de handelsministers van beide landen. De Britse regering zegt Darroch volledig te steunen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft ondertussen aan met iedere Britse diplomaat te zullen blijven spreken tot er meer duidelijkheid van het Witte Huis is.

In de betreffende mails, uit 2017, schreef Darroch onder meer dat geruchten over conflict en chaos in het Witte Huis goeddeels op waarheid berustten. Ook noemde hij het Amerikaanse beleid omtrent gevoelige dossiers zoals Iran chaotisch en niet coherent.

Volgens Britse diplomaten deed de ambassadeur daarmee gewoon zijn werk. De oorsprong van het lek is onduidelijk. Darroch zou met Kerstmis met pensioen gaan, maar het is de vraag of hij het nog wel zo lang zal uithouden. De kwestie stelt het Verenigd Koninkrijk voor een dilemma, want de ambassadeur nu de wacht aanzeggen kan als teken van zwakte worden opgevat, juist nu het land sterk en onafhankelijk over wil komen bij handelsbesprekingen na de Brexit. Maar hem aan laten blijven kan de relatie met de VS verder onder druk zetten.

De meest waarschijnlijke kandidaat om premier May eind deze maand op te volgen, Boris Johnson, sloot dinsdag in een tv-debat niet uit dat hij Darroch zal ontslaan. Zijn tegenstrever Jeremy Hunt noemde de uitlatingen van Trump respectloos. Hunt wil de ambassadeur gewoon op zijn post laten.

Update 13.30 uur
Darroch heeft besloten om zelf op te stappen. Hij zegt dat het lek het onmogelijk voor hem heeft gemaakt om zijn werk te doen.

Ali B. levenslang de cel in

De afgewezen Irakese asielzoeker Ali Bashar moet levenslang de cel in. Een Duitse rechtbank veroordeelde hem dinsdag wegens de moord op een 14-jarig meisje uit Mainz.

Susanna verdween vorig jaar in mei en werd twee weken later dood gevonden langs een spoorlijn. Een 13-jarige jongen in een lokaal asielzoekerscentrum gaf tips over de dader en dat bleek de 22-jarige Irakees te zijn.

Volgens de rechter is bewezen dat hij de tiener heeft verkracht, waarna hij haar wurgde om dat te verhullen. Vervolgens ging hij met familie en al naar Koerdisch gebied in noord-Irak, waar hij werd gearresteerd en door de Duitse politie werd opgehaald.

De dader zelf ontkent het meisje verkracht te hebben, maar heeft de moord wel bekend. De verwachting is dat hij vanwege de ernst van zijn daad niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Pierie: "Ik ben naar Ajax gekomen om te voetballen, niet om op de bank te zitten"

De achttienjarige verdediger Kik Pierie is met zijn nieuwe werkgever Ajax begonnen aan de voorbereiding op het aankomende seizoen. De jongeling maakte in de afgelopen weken minuten tijdens een aantal oefenwedstrijden en moet nog even wennen aan de verschillen met het spel bij zijn oude club sc Heerenveen. "Het gaat hier sneller, natuurlijk. Maar uiteindelijk is het ook bij deze club gewoon elf tegen elf, hè. In die zin is voetbal overal hetzelfde. Ik hoop zo snel mogelijk bij de eerste elf te zitten", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Naast Pierie haalde Ajax deze zomer ook Lisandro Martínez uit Argentinië, terwijl Daley Blind en Nicolás Tagliafico eveneens op de posities spelen waarop Pierie uit de voeten kan. De in het Amerikaanse Boston geboren verdediger laat zich hier echter niet door uit het veld slaan: "Het geloof dat je het maximale na kunt streven, zit wel een beetje in me. Dat hoort ook bij topsport. In die zin past Ajax bij me. Ik ben naar deze club gekomen om te voetballen, niet om op de bank te zitten. Al besef ik dat het niet vanzelf gaat. Ajax is landskampioen en heeft het geweldig gedaan in de Champions League. Je komt er echt niet zomaar tussen."

Pierie wil niet onthullen welke afspraken de club met hem heeft gemaakt, maar heeft wel duidelijk zijn vizier gericht op minuten in de hoofdmacht. Een termijn kan hij daar echter nog niet op plakken: "Misschien duurt het een week voordat ik in de basis sta. Misschien een maand, misschien drie maanden. Je weet het niet. Maar uiteindelijk werkt het overal hetzelfde. Of je nu 18 bent of 35, de beste speelt."

Wereldkampioenen vrouwdragen winnen gewicht vrouw in bier

Het sportieve hoogtepunt van het jaar vond afgelopen weekeinde weer plaats in het Finse plaatsje Sonkajärvi, thuis aan zo'n vierduizend inwoners. Daar werd voor de 24e keer het wereldkampioenschap vrouwdragen georganiseerd, jawel.

Duizenden mensen kwamen naar het dorpje om de enkele tientallen deelnemende koppels te aanschouwen. De bedoeling is vrij simpel: een ruim 250 meter langs parcours, inclusief waterhindernis, moet bedwongen worden. Zoals de naam al enigszins suggereert is het de bedoeling dat de man zijn vrouw - of in elk geval een getrouwde vrouw - over de schouder meeneemt.

Het werd een uiterst felle strijd der titanen: de Litouwse wereldkampioenen Vytautas Kirkliauskas en zijn vrouw Neringa Kirkliauskiene wisten opnieuw te winnen, maar het was uiterst spannend. Thuisheld en zesvoudig wereldkampioen Taisto Miettinen eindigde met Katja Kovanen over de schouders op slechts één tiende van een seconde als tweede.

"Ik dacht dat we het niet zouden gaan halen toen ik de klok zag, maar het is gelukt!", aldus Kirkliauskas. De prijs is ook prima: het gewicht van de vrouw in bier.

De wedstrijd is geinspireerd op een legende uit de 19e eeuw, waar ene Ronkainen de Dief potentiele bendeleden over een dergelijk parcours liet rennen met zakken graan of levende varkens, om ze zo te testen. Een andere verklaring is dat het eeuwenoude 'vrouwenstelen' de oorsprong is van de competitie, waardoor tegenwoordig veel mannen met de vrouw van iemand anders over de schouders meedoen.

This thread is worthless without beelden, dus bij dezen (Bron: YouTube)

KNVB zorgt voor primeur in Eredivisie met verplaatsing duel naar zondag 20.00 uur

De competitiewedstrijd tussen AZ en Fortuna Sittard op zondag 4 augustus wordt verplaatst van 16.45 uur naar 20.00 uur. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie dat een wedstrijd op zondagavond op dat tijdstip wordt afgewerkt, zo meldt de KNVB. De wedstrijd tussen FC Utrecht en ADO Den Haag op dezelfde dag wordt verplaatst van 14.30 uur naar 16.45 uur.

De voetbalbond geeft aan dat het duel is verzet omdat AZ op donderdagavond 1 augustus uit bij het Zweedse BK Häcken in actie komt in de voorronde van de Europa League. De Alkmaarders hebben verzocht om de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op een later tijdstip te spelen en daar is de KNVB akkoord mee gegaan.

Clubs hebben afspraken gemaakt in het kader van de veranderagenda om de kwaliteit van de Eredivisie en het betaald voetbal te verbeteren. Het tijdstip 20.00 uur op zondagavond komt voort uit deze afspraken. Clubs die in Europees verband spelen, hebben de mogelijkheid om uit te wijken naar zondagavond 20.00 uur als zij bijvoorbeeld op donderdagavond een uitwedstrijd spelen.

FC Utrecht speelt op donderdagavond ook in de voorronde van de Europa League. De club uit de Domstad heeft daarom verzocht de wedstrijd van zondagmiddag tegen ADO Den Haag te verplaatsten naar 16.45 uur. Ook met dat verzoek is de KNVB akkoord gegaan.

Verdwenen onderzeeboten gezamenlijk onderzocht door Nederland en Malëisie

De wrakken van de onderzeeboten KXVII en O16 zijn verdwenen. Dat was de boodschap van het expeditieteam dat afgelopen weken de locatie van de oorlogswrakken voor de kust van Maleisië bezocht. Gisteren keerde het team terug. De inzet van de experts volgde uit eerdere samenwerkingsafspraken tussen Nederland en Maleisië die vandaag nog eens zijn bekrachtigd.

De expeditie die Nederland en Maleisië samen uitvoerden begon 28 juni. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leidde de expeditie namens Nederland, in samenwerking met de Defensie Duikgroep (Koninklijke Marine). Het onderzoek bestond uit een cultuurhistorisch veldonderzoek, uitgevoerd door een voor deze gelegenheid speciaal samengesteld team van archeologen en Defensiespecialisten uit Nederland en Maleisië.

Vervolgstappen
In de intentieverklaring die de landen vandaag naar buiten brachten staan de eerste bevindingen van het onderzoek. Beide landen zijn verder in gesprek over de te nemen vervolgstappen. Ze zetten zich in om te achterhalen wat er met de verdwenen wrakken gebeurd is.

"Hierbij bouwen we voort op de recent ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen Nederland en Maleisië ten aanzien van maritiem erfgoed", aldus de betrokken bewindslieden. Naast Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie zijn dat minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Wrakken KXVII en O16
Hr. Ms. KXVII kwam niet terug van een patrouille die op 6 december 1941 begon, samen met Hr. Ms. O16. Van de O16 vond het expeditieteam nog enkele restanten op de zeebodem. Van de KXVII nog slechts een afdruk in de zeebodem.

Herdenking bij laatste rustplaats
"Dit bericht raakt ons diep", schrijven de ministers. "Deze wraklocaties van de schepen zijn de laatste rustplaats van de opvarenden en vormen een plek van herinnering. De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht." Uit respect voor de gesneuvelden is vorige week op beide locaties een herdenking gehouden door de leden van de expeditie.

Eerder verdwenen oorlogswrakken
In 2016 werd bekend dat in de Javazee 3 Nederlandse oorlogsgraven (gedeeltelijk) waren verdwenen. De wrakken van Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java waren onvindbaar en van Hr. Ms. Kortenaer bleek een groot deel verdwenen.

NVWA heeft juist gehandeld in fipronilcrisis

De Staat is niet aansprakelijk in een zaak die de Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en 124 individuele pluimveehouders hebben aangespannen over het gebruik van fipronil ter bestrijding van bloedluis in de pluimveesector. De rechtbank Den Haag is van oordeel dat er geen sprake is van falend toezicht of een waarschuwingsplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook heeft de NVWA geen onrechtmatige uitlatingen gedaan.

Achtergrond
Fipronil is een pesticide dat onder andere wordt gebruikt bij de bestrijding van bloedluis in de pluimveesector. Bloedluis is een mijt die bloed uit kippen zuigt. Dit kan bij kippen leiden tot verminderde eierproductie en vatbaarheid voor ziekten. Fipronil is in Nederland niet toegestaan ter bestrijding van bloedluis in de pluimveesector. Een hoog gehalte fipronil in eieren en kippenvlees kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

In 2016 en 2017 hebben ongeveer 250 pluimveehouders in Nederland de bedrijven Chickfriend en Chickclean ingeschakeld om hun stallen te laten reinigen ter bestrijding van bloedluis. Ook de eisende individuele pluimveehouders hebben dit gedaan. Chickfriend en Chickclean gebruikten vernevelingsapparatuur waarmee het middel DEGA-16 in lege stallen werd gespoten. Aan DEGA-16 was fipronil toegevoegd.

In het najaar van 2016 ontving de NVWA meldingen over het gebruik van fipronil in de pluimveesector door de bedrijven Chickfriend en Chickclean. Naar aanleiding van een verzoek van de Belgische autoriteiten heeft de NVWA in de zomer van 2017 onderzoek verricht bij Chickfriend en eieren getest op fipronil. Op basis van de resultaten zijn uit voorzorg pluimveehouderijen geblokkeerd, waarna de NVWA verder onderzoek deed.

Zij heeft daarna op 30 juli 2017 een publiekswaarschuwing doen uitgaan. Daarin is vermeld dat de consumptie van eieren met een bepaalde code een acuut gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Ook is ouders aangeraden om hun kinderen voorlopig geen eieren met bepaalde codes te laten eten.

Aanvankelijk werden 181 bedrijven geblokkeerd, later meer. Ook de bedrijven van de eisende pluimveehouders zijn geblokkeerd. Miljoenen eieren en kippen zijn vernietigd. Het incident heeft grote gevolgen voor de sector en pluimveehouderijen gehad. In oktober 2017 beliep de directe schade voor de gehele eierketen zo’n 65 tot 75 miljoen euro, waarvan ongeveer 35 tot 45 miljoen euro voor de leghennenhouders.

Geen toezichtsfalen
De rechtbank verwerpt het verwijt van eisers dat de NVWA haar toezichthoudende taak niet goed heeft vervuld door pas in de zomer van 2017 actie te ondernemen en niet al in het najaar van 2016, toen zij de meldingen over het gebruik van fipronil had ontvangen. De NVWA hoefde niet eerder Chickfriend stil te leggen of andere handhavingsmaatregelen te treffen dan zij heeft gedaan. De rechtbank is van oordeel dat de NVWA vóór de publiekswaarschuwing in redelijkheid tot het oordeel heeft kunnen komen dat er géén acuut gevaar voor de volksgezondheid was.

Daarbij mocht de NVWA mede afgaan op een voorlopig advies van het Bureau Risicobeoordeling dat gebaseerd was op de giftigheid van fipronil. De NVWA heeft toen bewust gekozen voor het strafrechtelijk handhavingstraject (in plaats van onmiddellijke stillegging van Chickfriend) omdat er een vermoeden van fraude was. Bestuurlijk toezicht kon de fraude niet blootleggen.

De rechtbank acht die keuze passend en begrijpelijk op basis van de toen beschikbare informatie en het beleid van de NVWA. Bovendien zou verder onderzoek worden gedaan naar de schadelijke effecten van fipronil bij gebruik in de pluimveesector. Daarbij geldt dat de rechtbank terughoudend moet toetsen en de NVWA beleids- en beoordelingsvrijheid heeft.

Het is voor de juridische toets van de rechtbank niet van belang of het achteraf bezien wenselijk zou zijn geweest of de NVWA anders zou hebben gehandeld. Ook rust op grond van Europese en nationale regelgeving de primaire verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid bij de pluimveehouders.

Geen waarschuwingsplicht
De rechtbank verwerpt ook het verwijt dat de NVWA de eisers in staat had moeten stellen hun eigen toezichthoudende taak uit te oefenen door hen te waarschuwen. Eisers hebben onvoldoende toegelicht wie in de sector waarvoor precies had moeten worden gewaarschuwd. Een algemene waarschuwing dat mogelijk fipronil in omloop was, zou ook het strafrechtelijk onderzoek in de weg hebben gezeten. Bovendien mag van de sector worden verwacht dat pluimveehouders controleren of de middelen die zij gebruiken zijn toegelaten in Nederland.

Geen onrechtmatige uitlatingen
In Nieuwsuur is door de NVWA gezegd: “Als iemand zegt: nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik het aanraden.” Die uitlating acht de rechtbank ongelukkig, maar niet onrechtmatig. Er was immers reden tot zorg gelet op de bemonstering en de uitslagen die nog moesten komen.

Jumbo haalt Vegetarische Zigeunerschnitzel uit de schappen

Jumbo haalt per direct de Jumbo Veggie Chef Vegetarische Zigeunerschnitzel met EAN 8718452253470 en THT 12-08-2019 uit de schappen. Het allergeen ei staat niet op de verpakking.

Door een productiefout is het verkeerde product (Fijn Gekruide Balletjes) in de verpakking terecht gekomen. Hierdoor is de ingrediëntenlijst niet juist. In de Fijn Gekruide Balletjes is ei gebruikt, terwijl dit niet op de ingrediëntenlijst staat. 

Het consumeren van het product kan een gevaar vormen voor mensen met een ei-allergie. Mensen die geen ei-allergie hebben, kunnen het product gewoon consumeren. Klanten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. 

Sterke selectie voor EK wielrennen in Alkmaar

De bondscoaches van wielerbond KNWU hebben woensdag de selectie bekendgemaakt voor het EK wielrennen in eigen land. Het Europese kampioenschap vindt plaats van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar.

Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en Niki Terpstra zijn door bondscoach Koos Moerenhout opgenomen in de mannenselectie van acht renners.

Bondscoach Koos Moerenhout elite mannen: “Met deze evenwichtige en sterke selectie mogen we op alle onderdelen met zelfvertrouwen aan de start komen. Voor de wegrit zal Dylan Groenewegen het speerpunt zijn.”

Bij de vrouwen staat ook een sterke ploeg aan de start met onder andere Marianne Vos, Lucinda Brand en de nieuwe Nederlands kampioene Lorena Wiebes.

Bondscoach Loes Gunnewijk elite vrouwen: “We staan aan de start met een sterk team van rensters die het in een kopgroep of in een massasprint af kunnen maken. We gaan er alles aan doen om in eigen land Europees kampioene te worden. Het is mooi dat Nederland de primeur heeft met de teamrelay. Het is een nieuw onderdeel op de EK waar wij met een goed team van start gaan.”

Talentcoach Adriaan Helmantel: “We gaan met een team naar het EK met veel snelheid in de ploeg, maar ook sterke mannen die voor elkaar willen werken. Dat heb ik in eerdere Nations Cup wedstrijden wel gezien. Hierdoor kunnen we spelen met verschillende scenario’s. Wordt het een massasprint, dan hebben we daar een sterk team voor, maar we kunnen ook gaan voor een sprint van een kleinere groep. Voor de tijdrit zijn de nummers 1 en 2 van het NK Tijdrijden geselecteerd. Daan Hoole (2e jaars) en Wessel Krul (1e jaars) zijn 2 jonge talentvolle tijdrijders en het is heel mooi dat zij op dit niveau ervaring kunnen opdoen en mogelijk dat ze voor een verrassing kunnen zorgen.”

Volledige selectie:

Elite mannen:
Dylan Groenewegen
Tom Leezer
Niki Terpstra
Ramon Sinkeldam
Mike Teunissen
Sebastian Langeveld
Elmar Reinders
Dylan van Baarle

Individuele tijdrit:
Jos van Emden
TBA

Elite vrouwen:
Lucinda Brand
Ellen van Dijk
Chantal Blaak
Amy Pieters
Marianne Vos
Demi Vollering
Lorena Wiebes
Kirsten Wild

Individuele tijdrit:
Lucinda Brand
Ellen van Dijk

Teamrelay:
Amy Pieters
Marianne Vos
Chantal Blaak
Bauke Mollema
Ramon Sinkeldam
Koen Bouwman

U23 mannen:
Daan Hoole
David Dekker
Marten Kooistra
Nils Eekhof
Daan van Sintmaartensdijk
Marijn van den Berg

Individuele tijdrit:
Wessel Krul
Daan Hoole

U23 vrouwen:
Yara Kastelijn
Maaike Bogaard
Lonneke Uneken
Amber van der Hulst
Nina Buijsman
Karlijn Swinkels

Individuele tijdrit:
Yara Kastelijn
Maaike Bogaard

Junior mannen:
Lars Boven
Enzo Leijnse
Casper van Uden
Axel van der Tuuk
Olav Kooij
Hidde van Veenendaal

Individuele tijdrit:
Lars Boven
Enzo Leijnse

Junior vrouwen:
Shirin van Anrooij
Leonie Bos
Femke Gerritse
Silke Smulders
Ilse Pluimers
Sofie van Rooijen

Individuele tijdrit:
Shirin van Anrooij
Leonie Bos

Geen derde DRS-zone tijdens GP van Groot-Brittannië op Silverstone

Dit weekend zijn er tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone maar twee DRS-zones. Tijdens de editie van vorig jaar was er een derde zone door de eerste twee bochten maar die leverde problemen op met crashes tot gevolg.

Door het inschakelen van de DRS voor een hogere topsnelheid door de bochten hadden de wagens niet voldoende downforce waardoor ze onstabiel werden. Romain Grosjean en Marcus Ericsson crashten beide als gevolg van deze onstabiliteit.

Vorig jaar na afloop van de race beschreef Lewis Hamilton de zone al als: “Gevaarlijke, nutteloze oefening.” Wat betreft inhaalacties leverde de zone ook niet meer spektakel op.

'Bundesliga-concurrenten laten oog vallen op overbodige Mandzukic'

Mario Mandzukic weet zich in de nadagen van zijn carrière nog altijd verzekerd van de nodige bewonderaars en kan terugkeren naar Duitsland. Mandzukic was in het verleden al vier jaar actief in de Bundesliga bij VfL Wolfsburg en Bayern München en de kans is aanwezig dat de routinier deze zomer terugkeert op de Duitse velden. De 33-jarige aanvaller van Juventus zou namelijk in beeld zijn bij zowel Bayern als titelconcurrent Borussia Dortmund.

BILD meldt woensdagochtend dat Mandzukic een mogelijke kandidaat is voor een terugkeer in München, waar hij eerder twee seizoenen speelde. Bayern is op zoek naar een back-up van Robert Lewandowski en zou in de Kroaat een geschikte kandidaat zien. Mandzukic heeft in de afgelopen seizoenen in Turijn bovendien laten zien ook op de vleugels uit de voeten te kunnen, waardoor hij een mogelijk alternatief voor Leroy Sané, Callum Hudson-Odoi of Ousmane Dembélé kan zijn.

Naast Bayern is echter ook Borussia Dortmund geïnteresseerd in de diensten van Mandzukic. De nummer twee van het afgelopen Bundesliga-seizoen versterkte zich in de afgelopen weken al flink, maar is nog op zoek naar een back-up/concurrent voor Paco Alcácer. Mandzukic zou bovendien met zijn ervaring een waardevolle aanwinst kunnen vormen voor het nog relatief jonge team van trainer Lucien Favre. La Gazzetta dello Sportweet toe te voegen dat die Borussenmomenteel concreter zijn dan de rivaal uit München.

Mandzukic is sinds 2015 actief in Turijn en ligt nog twee jaar vast bij de kampioen van Italië. De aanvaller zou na het vertrek van Massimiliano Allegri echter toe zijn aan een nieuw avontuur en komt naar verluidt ook niet in de plannen van de nieuwe trainer Maurizio Sarri voor. De concurrentie is vanwege de aanwezigheid van Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Douglas Costa en Moise Kean bovendien fors, terwijl Juventus ook nog bezig is met de komst van Mauro Icardi.

Olympisch schaatskampioen Lee geschorst vanwege agressie

Schaatser Seung-hoon Lee is door de Zuid-Koreaanse schaatsbond voor een jaar geschorst vanwege agressie tegen collega's.

Op de spelen van Vancouver in 2010 werd Lee, na de beruchte diskwalificatie van Sven Kramer, kampioen op de 10.000 meter. Acht jaar later won hij in eigen land goud bij de massastart.

Volgens de Zuid-Koreaanse bond zou hij in 2011, 2013 en 2016 bij diverse gelegenheden klappen uitgedeeld hebben aan jongere collega's. Lee kan nog in beroep gaan tegen de straf, zelf ontkent hij de beschuldiging.

Songfestival heeft mogelijk gevolgen voor Vitesse door 'unieke kans'

Vitesse is onder bepaalde voorwaarden akkoord gegaan met de kandidaatstelling van Arnhem om het Eurovisie Songfestival in huis te halen. Doordat Duncan Laurence het liedjesfestijn dit jaar wist te winnen, komt het Songfestival naar Nederland. Meerdere steden willen het evenement organiseren. Vitesse is bereid mee te werken en GelreDome tijdelijk te verlaten.

"Vitesse heeft uitvoerig overleg gevoerd met provincie Gelderland en gemeente Arnhem en de stad zal een officieel bidbook inleveren om het Eurovisie Songfestival naar Arnhem te halen, waar Vitesse onder bepaalde voorwaarden mee akkoord is gegaan", zo schrijft Vitesse. Als GelreDome wordt uitgekozen als locatie, wordt het stadion circa acht weken beschikbaar gesteld voor het Songfestival.

"Mocht het zover komen, dan is het plan dat Vitesse de laatste drie thuiswedstrijden van de competitie en mogelijk de play-off wedstrijd(en) in een tijdelijk stadion gaat spelen", zo valt er te lezen op de site van Vitesse. "Onze eerste reactie was; natuurlijk gaan wij niet buiten GelreDome spelen", reageert algemeen directeur Pascal van Wijk op de clubsite.

"Aan de andere kant beseffen we ook dat het een unieke en eenmalige kans is die voorbij komt voor onze stad en onze regio. Daarom zijn we de gesprekken aangegaan. Ons uitgangspunt is vanaf het begin heel duidelijk geweest: alleen onder bepaalde voorwaarden zijn we bereid in te stemmen. We beseffen dat er in dat geval nogal wat van Vitesse en van alle supporters en andere stakeholders zal worden gevraagd."

"Het is nu afwachten waar het Eurovisie Songfestival daadwerkelijk georganiseerd gaat worden. Indien het Arnhem wordt, moeten we concreet aan de gang met het scenario van het tijdelijke stadion. De provincie, gemeente Arnhem en Vitesse hebben op een bijzonder constructieve en intensieve manier samengewerkt, wat ongetwijfeld in de toekomst ook verder haar vruchten zal afwerpen."

Drie gewonden bij kelderbrand in Vaals

De politie onderzoekt de oorzaak van een woningbrand aan de Maastrichterlaan in Vaals dinsdagavond. Daarbij raakten drie personen gewond.

Rond 20:00 uur kregen de hulpdiensten melding van de brand, waarbij onduidelijk was hoeveel mensen er op dat moment in de woning waren. De brand woedde in de kelderruimte van het pand en is door de brandweer geblust.

Gewonden
Een persoon die in de kelderruimte werd aangetroffen door de brandweer, is gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Twee andere bewoners werden door ambulancepersoneel ter plaatse onderzocht. Bij de inzet is er ondersteuning geweest van de Duitse hulpdiensten.

Onderzoek
Medewerkers van de Forensische Opsporing zijn woensdagochtend gestart met een technisch onderzoek in en rondom de woning, om de oorzaak van de brand duidelijk te krijgen. Getuigen die informatie hebben worden verzocht om zich bij de politie te melden via 0900–8844.

Voormalig technisch directeur Kluivert: "PSG was een kans die ik niet kon laten lopen"

Patrick Kluivert wilde in 2016 de kans niet laten lopen om technisch directeur van Paris Saint-Germain te worden. De oud-spits zou aanvankelijk trainer worden van Ajax Onder-19, maar geeft nu in gesprek met Voetbal International aan dat hij de lokroep van de Franse grootmacht, ondanks zijn liefde voor Ajax, niet kon weerstaan.

Kluivert vertelt dat hij uitkeek naar zijn klus in Amsterdam. "Had ik heel veel zin in. Totdat ik een belletje uit Parijs kreeg. Iedereen was verrast door mijn aanstelling bij Paris Saint-Germain, inclusief ikzelf. Het was een kans die ik niet kon laten lopen", stelt de oud-international, die daarna Ajax moest vertellen dat hij toch geen coach zou worden van de Onder-19.

"Ik vond het moeilijk bij Ajax te vertellen dat ik afzag van mijn functie als jeugdtrainer. Ik bedoel: het is en blijft mijn club. Aan de slag gaan met het hoogste jeugdteam was een prachtige uitdaging. Maar tegen de functie van technisch directeur bij een internationale topclub als PSG kon ik geen nee zeggen", aldus Kluivert, die zo de kans kreeg op het hoogste niveau de andere kanten van het topvoetbal te leren kennen.

PSG wilde destijds de Ajax-filosofie doorvoeren, claimt Kluivert, met meer aandacht voor het opleiden van eigen jeugd. "Dat is een langdurig en ingrijpend proces: de hele structuur van de jeugdtak moest veranderd worden. Dat leek me een geweldige uitdaging, maar binnen een jaartje lukt dat natuurlijk niet", zegt Kluivert, die aangeeft nog altijd goed contact te hebben met de club. " No hard feelings. Ik vond het jammer, maar ben geen type dat daarover maanden gaat lopen piekeren."

Faillissementsonderzoek Slotervaartziekenhuis opnieuw afgewezen

De curatoren van het voormalige Slotervaartziekenhuis worden niet opgedragen onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van het faillissement van het ziekenhuis. Ook zal de rechtbank hen niet opdragen om met de gemeente in onderhandeling te gaan over de overname van het vastgoed. Beide verzoeken van de gemeente hiertoe worden door de rechtbank afgewezen.

100%-akkoord
Net als de rechter-commissaris concludeert de rechtbank in hoger beroep dat een faillissementsonderzoek niet op zijn plaats is. Zo’n onderzoek zou niet in het belang zijn van de schuldeisers nu de curatoren vastgoedbedrijf Zadelhoff bereid hebben gevonden een zogenaamd 100%-akkoord te financieren. Hiermee garandeert Zadelhoff dat alle schulden van het ziekenhuis zullen worden afgelost.

Vergelijkbaar onderzoek 
Niet alleen zou het rechtmatigheidsonderzoek zelf veel tijd en geld kosten, ook de kosten voor het beheer van het gebouw – circa 300.000 euro per maand – zouden gedurende het onderzoek door blijven lopen. Hierbij bestaat het risico dat deze kosten uiteindelijk ten laste zouden komen van de schuldeisers. Daarnaast heeft Zadelhoff toegezegd een op een faillissementsonderzoek gelijkend onderzoek in te zullen stellen.

De huidige aandeelhouders van het ziekenhuis hebben daarbij bovendien aangegeven hun toekomstige aandeelhouderspositie van de uitkomst van dit onderzoek af te laten hangen. Ten slotte concludeert de rechtbank dat de gemeente geen nadere concrete informatie naar voren heeft gebracht waaruit mogelijke onrechtmatigheden rond het faillissement zou blijken.

Nieuw bod
De rechtbank gaat ook niet mee in het verzoek van de gemeente om de curatoren te bevelen met haar in onderhandeling te gaan voordat een definitieve deal met Zadelhoff wordt gesloten. Een eerder door de gemeente uitgebracht bod is door de curatoren verworpen.

Tijdens de behandeling van de zaak bleken de curatoren bereid te zijn om bij een nieuw, aangepast bod opnieuw met de gemeente in gesprek te gaan. Er staat de gemeente dan ook niets in de weg om een tweede bod te doen. Volgens de gemeente ontbreekt het aan voldoende informatie om een nieuw bod te kunnen overwegen, maar die stelling is onvoldoende onderbouwd.

Nieuwe games en terugspoelfunctie voor Nintendo Switch Online

Nintendo heeft twee nieuwe NES-games aangekondigd die worden toegevoegd aan Nintendo Switch Online. Het betreft Wrecking Crew en Donkey Kong 3. Daarnaast wordt de dienst uitgebreid met een nieuwe functie: Rewind.

De nieuwe functie maakt het mogelijk om terug te spoelen in een game die je speelt. Ga je dood tegen een baas? Geen probleem, spoel rustig terug naar het begin van het gevecht. Verpest je een puzzel? Ga snel terug naar de originele opstelling en probeer het opnieuw. Een handige functie om de games een stukje toegankelijker te maken.

De twee games en de nieuwe functie worden op 17 juli toegevoegd.

Laatste verdachte ripdeal ook aangehouden dankzij Opsporing Verzocht

Op maandag 1 juli is een 27-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden voor betrokkenheid bij een ripdeal in een woning aan de Corrie Tendeloostraat in Arnhem op maandag 25 februari. Dit was de laatste verdachte die in verband met dit onderzoek gezocht werd.

Beelden van deze man werden op dinsdag 30 april getoond in Opsporing Verzocht. De Rotterdammer werd herkend door een kijker die vervolgens zijn naam doorgaf via de tiplijn. Op basis hiervan kon de verdachte uiteindelijk worden aangehouden.

Lees ook: Uit de hand gelopen ripdeal in Opsporing Verzocht

Die middag, maandag 25 februari rond 14:00 uur, hadden vier mannen een afspraak in de Arnhemse woning aan de Corrie Tenderlostraat. De afspraak ging over drugs maar liep volledig uit de hand. Hierbij raakte één van de mannen ernstig gewond toen hij werd beschoten.

Lees ook: Politie pakt 34-jarige man op voor schietpartij

Voor dit incident werden eerder ook al een 34-jarige inwoner van Arnhem en een inwoner van Rotterdam (28 jaar) aangehouden. De verdachte uit Rotterdam zit, net als de vorige week aangehouden verdachte, nog steeds vast.

80 miljoen extra voor circulaire economie

Het kabinet heeft een bedrag van € 80 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de circulaire economie in 2019 en 2020. Daarmee krijgen bedrijfsleven en decentrale overheden een kans om projecten aan te dragen die passen in de transitie naar een economie zonder afval en daarmee een bijdrage te leveren aan de CO2-reductieopgave.

De beschikbare middelen maken het mogelijk om de doelen van het kabinet dichterbij te brengen en de transitie richting een circulaire economie op te schalen en te versnellen. In 2050 moet Nederland 100% circulair zijn. In 2030 zouden we op de helft moeten zijn. Een circulaire economie is belangrijk om efficiënter om te gaan met onze grondstoffen en om het klimaatakkoord van Parijs te halen. De extra middelen vloeien voort uit de vorige week gepresenteerde klimaatmaatregelen.

Circulaire economie
Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs. Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet. De wereldbevolking blijft groeien en steeds meer mensen zullen meer grondstoffen gaan gebruiken. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of we kunnen werk maken van een circulaire economie, te beginnen in Nederland. De afgelopen jaren hebben we laten zien dat de circulaire economie leidt tot kansen voor Nederlandse bedrijven, en tot flinke CO2-reductie. Zo levert het toepassen van circulair asfalt een besparing van minstens 20% CO2 op ten opzichte van traditioneel asfalt.”

Oproep projecten aan te dragen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat roepen decentrale overheden en het bedrijfsleven op om voorstellen aan te dragen voor projecten op het gebied van de grond, weg en –waterbouw; hiervoor is € 17,5 miljoen voor beschikbaar.

Een bedrag van € 22,5 miljoen is bestemd voor projecten op het gebied van recycling en toepassing van biobased kunststoffen en textiel. Daarin worden al goede stappen gezet, kijk bijvoorbeeld naar het Plastic Pact en de Dutch Circular Textile Valley. Alle goede voorstellen zijn welkom.
Daarnaast is € 40 miljoen beschikbaar voor andere projecten die de circulaire economie bevorderen.

Het kabinet mikt daarbij zeker ook op bijvoorbeeld innovatieve start-ups en scale-ups in het MKB. “Het is mijn ervaring dat juist in het MKB heel goede ideeën bestaan”, aldus de staatssecretaris. “Ik zie daarvan nu al voorbeelden in heel Nederland. Bedrijven die uniformen verwerken tot handdoeken, of die een slim idee hebben om plastic verpakkingen voor tomaatjes in de supermarkt te vervangen voor kartonnen doosjes die zo bij het oud papier kunnen. Juist dat soort bedrijven wil ik ook oproepen om met voorstellen te komen.”

Geen lente in Twente

Afgelopen nacht was het bijzonder koud. Aan de grond, op 10 cm hoogte, werd in het Overijsselse Twente nachtvorst gemeten. De temperatuur daalde naar -0,7 graden. Eerder deze maand op 4 juli kwam het in het oosten van Nederland ook al tot nachtvorst. Vorst aan de grond is bijzonder in de julimaand en komt slechts één keer in de zes jaar voor.

Vorige week werd zelfs een kouderecord genoteerd. Op weerstation Twenthe was het aan de grond -1,6 graden. Niet eerder werd in juli zo’n lage temperatuur op klomphoogte gemeten. In de Achterhoek noteerde weerstation Hupsel die nacht -0,2 graden. In Gelderland was sinds het begin van de metingen in de julimaand nog niet eerder vorst gemeten. Afgelopen nacht bleef het daar een halve graad boven nul.

Nachtvorst in juli zeldzaam
Vorst aan de grond wordt in deze tijd van het jaar ook wel ‘nachtvorst’ genoemd en is in juli vrij zeldzaam. Sinds het begin van de waarnemingen op klomphoogte (10 cm boven de grond) in 1971 is het nog maar acht keer voorgekomen in juli. Het komt ergens in het (binnen)land eens per 6 jaar voor. Tot dit jaar moeten we terug naar 9 en 10 juli 2015, toen het eveneens op meetpunt Twenthe -0,9 en -1,3 graden werd op 9 en 10 juli.

In 1971 kwam het in Rotterdam en Valkenburg zelfs op 19 juli nog tot een graadje nachtvorst. Tijdens de hoogzomerperiode tussen 20 juli en 20 augustus is nog nooit nachtvorst gemeten.

Geen lente in Twente (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Geen lente in Twente (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Weer WK-finale rallycrosser Abbring, Zweed stunt voor thuispubliek

In het Zweedse Höljes heeft rallycrosser Sebastian Eriksson de zesde wedstrijd van het jaar gewonnen. Dat was een flinke stunt: hij doet slechts sporadisch mee op dit niveau, dit was pas zijn vierde start in het WK, hoewel hij in de Global RallyCross wel meer ervaring heeft.

Met zijn Ford Fiesta MK8 lag Eriksson al snel aan de leiding, voor Peugeot-coureur Kevin Hansen. De overige vier finalisten, waaronder de Nederlander Kevin Abbring (Skoda), namen gelijk in de eerste ronde de joker lap al tot zich en deden dat met flink wat getouwtrek. Eriksson en Kevin Hansen konden zo een gaatje slaan en laatstgenoemde pakte de joker lap in ronde twee, waarbij hij achter broer en WK-leider Timmy terechtkwam.

Dat duurde dan weer niet lang: Timmy kreeg een lekke band en viel terug naar de zesde plek. Eriksson wist bij zijn joker lap de leiding te houden, maar Kevin Hansen sloot aan en na een bijzonder spannend duel - waarin Eriksson nog bijna in de rondte werd geduwd - hield de Zweed het vol om zo zijn eerste zege ooit te pakken, voor Hansen. De derde plek ging naar de Let Reinis Nitiss, zijn eerste podiumplek sinds 2015, het jaar na zijn derde plek in de eindstand van het WK.

Abbring eindigde net als bij de vorige race op een uiterst verdienstelijke vierde plaats, door een mooi duel met de Finse topper Niclas Grönholm nipt te winnen.

De finale op de Höljesbanan (Bron: YouTube)

Tour: Etappe 5 - We gaan de heuvels in

Elia Viviani heeft zijn sprintzege te pakken en al op de dag van de vijfde etappe gaan we weer wat anders doen. De heren zetten koers van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar, 175,5 kilometer, en daarin wordt het vrij lastig.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien, rijden we vandaag richting de Elzas en dus zien we de nodige Duits aandoende namen - de Côte de Grendelbruch bijvoorbeeld, of Heiligenstein. Vooral het tweede deel van de rit zou best wel eens voor wat leuke actie kunnen zorgen: twee beklimmingen van de tweede categorie en één van de derde, een massasprint kunnen we wel doorstrepen.

Voor alle toeristische informatie wijzen we weer door naar de voorbeschouwing, die is wederom de moeite waard. De rit begint om kwart over één, Sporza is er een klein uurtje later bij. Op Eurosport 2 is de etappe overigens vanaf het begin te zien. De finish ligt zo tussen 17.20 en 17.50 uur op ons te wachten.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Fors minder ov-boetes voor studenten

Studenten lopen minder snel tegen een boete aan wegens het te laat stopzetten van het reisproduct op hun ov-kaart. Werd er in de eerste maanden van 2018 nog voor 13,2 miljoen euro aan boetes opgelegd, in diezelfde periode van dit jaar is dat aantal geslonken tot 4,1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van DUO. Om het aantal boetes te laten dalen kondigde het ministerie van OCW eind 2017 een set maatregelen aan die nu resultaat opleveren.

Minister Van Engelshoven: “Aan het einde van de studententijd komt er veel op studenten af. Daardoor schoot het op tijd stopzetten van het reisproduct op de ov-kaart er geregeld bij in, of hadden zij simpelweg niet op hun netvlies wanneer precies zij dat moesten doen. Samen met DUO en de vervoerders konden we maatregelen doorvoeren waardoor we ervoor zorgen dat minder studenten een boete in de bus krijgen. De belangrijkste maatregel is dat studenten geen boete meer krijgen als ze niet met hun reisproduct blijven reizen. De verwachting is dat deze daling in het aantal boetes zal doorzetten, een mooi resultaat.’’

Betere communicatie
Het terugdringen van de boetes is onder andere bereikt met meer mails en brieven aan studenten om ze te waarschuwen dat ze hun studenten-ov op tijd bij een ophaalautomaat moeten stopzetten. Verder zijn er filmpjes met uitleg gemaakt en is er aandacht op sociale media.

Soepeler afbouw
(Oud-)studenten - die niet reizen met het product dat ze stop hadden moeten zetten – krijgen geen boetes meer opgelegd. En als ze er wel mee reizen, betalen ze de eerste maand een lagere boete. Studenten krijgen 10 kalenderdagen (dat waren 5 werkdagen) om hun studenten-ov te beëindigen.

Blacklist
Later dit jaar staan nog maatregelen gepland voor het vaker kunnen stopzetten van studentenreisproducten bij het inchecken (via een blacklist van de vervoersbedrijven). Daardoor zullen nog minder studenten tegen een ov-boete aanlopen.

'Beperkt vuurwerkverbod kabinet onvoldoende voor veilig verloop jaarwisseling'

De politie is na de oproep van de korpschef met veiligheidspartners om te komen tot een veiligere jaarwisseling voor politie, handhavers en burgers, teleurgesteld over het mogelijke voornemen van het kabinet voor slechts een beperkt vuurwerkverbod. "Het is maar zeer de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling."

Vuurwerkoverlast
Er komt een landelijk verbod op groot consumentenvuurwerk. Dat melden diverse media op basis van Haagse bronnen; het kabinet zou voornemens zijn vrijdag in de ministerraad tot zo'n verbod te besluiten. Het gaat om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, zoals Chinese rollen en ratelbanden. Dit vuurwerk zou vanaf de jaarwisseling 2020-2021 niet meer mogen worden gebruikt. Inzet van de korpschef is altijd geweest dat er een verbod komt op het gevaarlijke knalvuurwerk en vuurpijlen, er effectievere straffen komen en lokale initiatieven, zoals aftelmomenten en vuurwerkshows, worden gestimuleerd.

Dit verbod gaat slechts deels in op de oproep die de politie in mei van dit jaar deed. Samen met 27 andere organisaties deed zij een appèl op de politiek en bestuurders om in actie te komen en meer maatregelen te nemen voor een veilige jaarwisseling. Korpschef Erik Akerboom zei toen: "Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk, voor iedereen. Veel van de ellende kan worden voorkomen, onder meer door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten."

Teleurgesteld
De politie vindt het voorstel onvoldoende waarover het kabinet zich vrijdag buigt. "Mocht de regering overgaan tot de maatregelen zoals de media vermelden, dan is dat zeer teleurstellend na de stevige woorden, uitgesproken met Nieuwjaar. Het breed gedragen appèl aan het kabinet, om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners, artsen wordt door het kabinet onvoldoende gehoord. Bovendien is het maar zeer de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling. Dit geldt zowel voor het publiek, maar ook voor de duizenden politiemensen en hulpverleners die tijdens de jaarwisseling aan het werk zijn en in de frontlinie staan Er ontstaat een lappendeken aan maatregelen van wel/niet verbieden van afsteken en wel verkopen van vuurwerk binnen gemeenten die de handhaving zeer bemoeilijkt. Kortom, deze eventuele maatregelen zijn wat ons betreft niet genoeg om de traditie van de jaarwisseling op een veilige en feestelijke manier in stand te houden. De politie zal met concrete voorstellen blijven komen voor een veilige en feestelijke viering van oud en nieuw."

‘Volstrekt onvoldoende’
Ook de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie is "zwaar teleurgesteld in de maatregelen die het kabinet nu lijkt te treffen", geeft voorzitter Rob den Besten aan. "De zwaarste vuurwerkstukken en de duizendklapper worden verboden, poeh poeh. Dat is volstrekt onvoldoende."

Den Besten bestempelt het kabinetsvoornemen als ‘uitermate teleurstellend’. Uit het belevingsonderzoek dat de COR hield onder agenten die tijdens de jaarwisseling werkten, bleek dat zij met aanzienlijk meer geweld werden geconfronteerd dan aanvankelijk gedacht. "Na zo’n uitkomst hadden we wel wat meer realisme van het kabinet verwacht", zegt Den Besten. "We zetten al vanaf 2017 druk op de politiek, maar kennelijk lijkt de veiligheid van de hulpverleners voor het kabinet van ondergeschikt belang."

Productie industrie krimpt bijna 2 procent in mei

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,8 procent lager dan in mei 2018, maakt het CBS bekend. Een maand eerder was de krimp 1 procent. In mei groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie het sterkst.

Productie elektrische en elektronische industrie groeit het sterkst
Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie met bijna 8 procent het sterkst. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie en de chemie groeide. De productie van de machine-industrie kromp het sterkst.

Trend vlak
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei 2019 daalde de productie met 0,5 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Producentenvertrouwen minder positief
Het producentenvertrouwen industrie is in juni 2019 verder afgenomen, naar het laagste niveau in bijna 3 jaar. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juni voor de 10e maand op rij. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in mei ruim 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, aldus het CBS.

FOK! Wat een weer: bewolkt en in de avond regen

Vandaag is het overwegend bewolkt, al kan in het oosten in de ochtend de zon nog even door de hoge bewolking schijnen. In het noordwesten valt soms wat lichte regen of motregen. In de loop van de middag en avond valt er op meer plaatsen van tijd tot tijd wat regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordwestelijk kustgebied tot 22°C in het zuiden. In de ochtend staat er in het westen een zwakke tot matige zuidelijke wind, in de middag is de wind zuidwestelijk. In het oosten is de wind eerst zwak en veranderlijk.

Vannacht is er vrij veel bewolking en valt er af en toe wat (buiige) regen. Door de bewolking koelt het niet verder af dan ongeveer 14°C. De zuidenwind is zwak, langs de kust matig.

Donderdag overdag trekt de meeste bewolking oostwaarts weg en komt er van het westen uit meer ruimte voor de zon. Er ontstaan dan wel stapelwolken die vooral verder landinwaarts kunnen uitgroeien tot een bui, in het noordoosten mogelijk met onweer. Met maxima die uiteenlopen van 20°C aan de kust tot lokaal 25°C in het zuidoosten wordt het warmer dan vandaag. De wind draait geleidelijk naar west en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

DJMO zag zwanen
DJMO zag zwanen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Goederenvervoer per spoor opnieuw gestegen

In 2018 werd ruim 41,5 miljoen ton goederen vervoerd over Nederlands spoor. Dit is een toename van 0,9 procent in vergelijking met 2017. Het vervoer van steenkolen daalde. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De stijging van het goederenvervoer per spoor werd mede veroorzaakt door een toename van de doorvoer. Dit steeg met 620.000 ton ten opzichte van 2017, een toename van ruim 18 procent. Bij doorvoer vindt vervoer plaats over het Nederlandse spoor, maar worden de goederen zowel geladen als gelost in het buitenland. De doorvoer per spoor is in de afgelopen 4 jaar verdrievoudigd en bedraagt nu 9,6 procent van het totale vervoer.

De hoeveelheid goederen die over het spoor van en naar Nederland werden vervoerd nam in dezelfde periode af van 35 miljoen ton naar ruim 34 miljoen ton. Het aandeel van de aan- en afvoer van goederen in het goederenvervoer per spoor is bijna 83 procent. Het binnenlands vervoer nam in 2018 met 461.000 ton toe en heeft nu een aandeel van 7,7 procent.

Kolenvervoer per spoor gedaald
Het kolenvervoer per spoor is afgenomen van ruim 7.000 ton in 2017 naar 6.000 ton in 2018. Het kolenvervoer per spoor is daarmee in de afgelopen vijf jaar met meer dan 40 procent gedaald. In de afgelopen jaren is in Duitsland, de grootste afnemer van kolen, een aantal kolencentrales gesloten. In het laatste kwartaal van 2018 nam het vervoer van kolen per spoor weer toe. Deze stijging viel samen met een periode van extreem laag water, waardoor binnenvaartschepen minder goederen per scheepsbeweging konden vervoeren.

Meer containervervoer over het spoor
In 2018 zijn bijna 1,7 miljoen TEU vervoerd per spoor, een stijging van ruim 22 procent ten opzichte van 2017. Deze stijging was zowel zichtbaar in het internationale als in het binnenlandse transport. Het internationale transport (aan-, af- en doorvoer) steeg in deze periode van bijna 1,3 miljoen naar ruim 1,5 miljoen TEU, het binnenlands containertransport steeg van 125.000 TEU naar bijna 160.000 TEU.

Besteding zorggeld moet doelmatiger volgens kabinet

De bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) treffen verschillende maatregelen om de doelmatige besteding van zorggeld te bevorderen. Zo worden alle zorgaanbieders verplicht om transparant te zijn over hun financiële constructies. Ook komt er een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders en wordt het interne en externe toezicht versterkt. Dit staat in een brief die ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis gisteren aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De bewindsmannen schrijven: "Voorkomen moet worden dat geld bedoeld voor de zorg, niet ten goede komt aan de zorg. De maatregelen zijn gericht op het bevorderen van kwaliteit en een transparante, integere en professionele bedrijfsvoering bij zorgaanbieders." Daarnaast introduceert het kabinet in de extramurale zorg – waar dividenduitkering nu wettelijk is toegestaan – voorwaarden aan het mogen uitkeren van winst. De voorwaarden en het tempo van inwerkingtreding kunnen variëren per sector.

Welke maatregelen het kabinet precies neemt kun je terugvinden op de website van Rijksoverheid. Wanneer er sprake is van fraude met zorggeld wordt daar nu al streng tegen opgetreden. Daarom heeft het kabinet vorig jaar bijvoorbeeld de opsporings- en vervolgingscapaciteit van de inspectie uitgebreid.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.