Besteding zorggeld moet doelmatiger volgens kabinet

Monique Verlind (DJMO)

De bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) treffen verschillende maatregelen om de doelmatige besteding van zorggeld te bevorderen. Zo worden alle zorgaanbieders verplicht om transparant te zijn over hun financiële constructies. Ook komt er een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders en wordt het interne en externe toezicht versterkt. Dit staat in een brief die ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis gisteren aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De bewindsmannen schrijven: "Voorkomen moet worden dat geld bedoeld voor de zorg, niet ten goede komt aan de zorg. De maatregelen zijn gericht op het bevorderen van kwaliteit en een transparante, integere en professionele bedrijfsvoering bij zorgaanbieders." Daarnaast introduceert het kabinet in de extramurale zorg – waar dividenduitkering nu wettelijk is toegestaan – voorwaarden aan het mogen uitkeren van winst. De voorwaarden en het tempo van inwerkingtreding kunnen variëren per sector.

Welke maatregelen het kabinet precies neemt kun je terugvinden op de website van Rijksoverheid. Wanneer er sprake is van fraude met zorggeld wordt daar nu al streng tegen opgetreden. Daarom heeft het kabinet vorig jaar bijvoorbeeld de opsporings- en vervolgingscapaciteit van de inspectie uitgebreid.