FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 juli 2019

Dubbelaars Rojer en Koolhof sneuvelen in kwartfinales Wimbledon

Tennisser Jean-Julien Rojer is op Wimbledon uitgeschakeld in de kwartfinales van het dubbelspel. Samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau ging de Nederlander onderuit tegen de als tweede geplaatste Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah.

De als vijfde geplaatste Wimbledon-winnaars van 2015 verloren de eerste set, maar sloegen vervolgens terug en pakten set drie in een spannende tiebreak. Cabal en Farah wonnen het vierde bedrijf, waarna een spannende vijfde set gespeeld moest worden, waarin het tot het gaatje ging.

Op 6-5 kregen Rojer en Tecau hun eerste twee matchpoint, maar de Roemeen sloeg de eerste het net in en de tweede het veld uit. Ook een derde matchpoint mocht niet baten, maar in de volgende Colombiaanse servicegame zorgde een geweldige return van Rojer voor matchpoint nummer vier.

Ook die ging echter mis, net als het matchpoint dat gelijk daarna kwam. In de volgende paar games was het even rustig, tot Rojer en Tecau op 9-9 hun service inleverden. De Colombianen bleken een stuk daadkrachtiger en serveerden het met een lovegame na ruim 4,5 uur direct uit: 4-6, 6-, 7-6 (8), 4-6, 9-11.

Wesley Koolhof stond met zijn Nieuw-Zeelandse partner Marcus Daniell in zijn eerste Grand Slam-kwartfinale, maar daar bleef het bij. De Kroaat Ivan Dodig en de Slowaak Filip Polasek bleken alleen in de tweede set te pakken en dat lukte niet: 2-6, 6-7 (1), 3-6.

De nummers één van de plaatsingslijst, de Pool Lukasz Kubot en de Braziliaan Marcelo Melo, liggen er overigens ook uit. Het topduo was niet opgewassen tegen de Fransen Nicolas Mahut en Edouard Roger-Vasselin: 7-6 (3), 6-7 (5), 6-3, 6-3.

Kwartfinales Wimbledon: De Grote Drie of iemand anders?

De kwartfinales op Wimbledon zitten er voor de vrouwen op, woensdag is het de beurt aan de mannen en dus kijken we ook daar even vooruit. Nog acht zijn er over, waaronder één ongeplaatste speler en de gehele top-3.

Novak Djokovic (SRB, 1) - David Goffin (BEL, 21)
Veel introductie zal hij niet nodig hebben: Djokovic won Wimbledon al vier keer en is de titelverdediger. Hij opende zijn jacht op nummer vijf met winst op Philipp Kohlschreiber en Denis Kudla, waarna Hubert Hurkacz hem zowaar een set af wist te snoepen. Dat kon Ugo Humbert in de achtste finales niet en dus staat Djokovic overtuigend bij de laatste acht.

Goffin schopte het op Wimbledon nog nooit tot de kwartfinales, op de Australian Open en Roland Garros deed hij dat één keer. Bradley Klahn en Jeremy Chardy moesten er kansloos aan geloven, waarna Goffin de Rus Daniil Medvedev (11) in een vijfsetter verschalkte. Ook Fernando Verdasco kon de Belg niet stoppen, maar hij heeft inmiddels wel flink wat uren meer dan Djokovic op de baan gestaan.

Guido Pella (ARG, 26) - Roberto Bautista Agut (ESP, 23)
Pella is niet de jongste meer, maar is toch bezig met het toernooi van zijn leven. Voor het eerst haalde hij de achtste finales op een Grand Slam-toernooi en het is dus ook zijn eerste kwartfinale. Marius Copil en Andreas Seppi werden geklopt, waarna hij stuntte tegen Kevin Anderson (4). Met Milos Raonic (15) moest ook het volgende servicekanon eraan geloven, maar Pella zal het langzamerhand wel gaan voelen.

Alleen op de Australian Open van dit jaar haalde Bautista Agut de kwartfinales al eens, maar op Wimbledon is hij uiterst lekker bezig. Peter Gojowczuk en Steve Darcis maakten weinig kans, waarna Karen Khachanov (10) de volgende werd. Ook Benoit Paire (28) kon geen set pakken en dus staat de Spanjaard nog altijd zonder setverlies bij de laatste acht.

Pella is de verrassing bij de laatste acht (Foto: Pro Shots/Action Images)
Pella is de verrassing bij de laatste acht (Foto: Pro Shots/Action Images)

Sam Querrey (USA) - Rafael Nadal (ESP, 3)
Querrey haalde in 2017 de halve finales al, een jaar eerder strandde hij in de kwartfinales. De Amerikaan stuurde in de eerste ronde Dominic Thiem (5) naar huis, waarna Andrey Rublev kansloos bleek. John Millman en Tennys Sandgren waren niet kansloos, maar Querrey won wel. Fun fact: van de zeven sets in zijn vorige twee partijen, gingen er maar liefst vijf naar een tiebreak.

Nadal, je hebt wellicht wel eens van hem gehoord. In 2008 en 2010 pakte hij de titel op Wimbledon, in 2011 stond hij voor de vijfde, maar ook alweer de laatste keer in de finale. Yuichi Sugita werd van de baan gemept, Nick Kyrgios legde hem het vuur na aan de schenen. Dat konden de volgnde twee niet: Jo-Wilfried Tsonga en João Sousa kregen alle hoeken van het tenniscomplex te zien.

Kei Nishikori (JPN, 8) - Roger Federer (SUI, 2)
Nishikori stond vorig jaar voor het eerst bij de laatste acht en nu staat de Japanner er weer. Qualifier Thiago Monteiro en de Brit Cameron Norrie konden hem geen set afsnoepen, net als Steve Johnson. Mikhail Kukushkin deed dat in de achtste finales vrij knap wel, maar Nishikori herstelde zich ook weer en staat uiteindelijk toch best overtuigend in de kwartfinales.

Federer is ook geen volslagen onbekende op het heilige gras in Londen. Hij won maar liefst acht keer de titel, waaronder vijf keer op rij van 2003 tot en met 2007. De 37-jarige legende verloor zijn eerste set van het toernooi van Lloyd Harris of all people, maar daarna stond hij geen set meer af. Jay Clarke en Lucas Pouille dwongen hem tot een tiebreak, Matteo Berrettini werd er ongenadig hard vanaf gespeeld.

Federer in topvorm op Wimbledon (Foto: Pro Shots/SIPA USA)
Federer in topvorm op Wimbledon (Foto: Pro Shots/SIPA USA)

Uitslagen eerste kwalificatieronde Champions League 09/07/2019

De Champions League is voor een hoop kleine clubjes dinsdag begonnen met de eerste voorronde. Tussen alle clubs uit landen als Armenië en Macedonië prijkt ook een grote naam: Celtic. De Schotse topclub moest dinsdag óók beginnen in de eerste voorronde.

Celtic won op bezoek bij FK Sarajevo in Bosnië-Herzegovina met 1-3 en doet goede zaken met het oog op de return volgende week. Doelpunten van Michael Johnston, Odsonne Edouard en Scott Sinclair zorgden in het natte Sarajevo voor de Celtic-zege. Sarajevo was nog wel brutaal op een 1-0 voorsprong gekomen. 

Er waren nog zeven andere wedstrijden. De resultaten zijn te vinden in de tabel hieronder. Op woensdag worden er eveneens acht wedstrijden gespeeld. De returns zijn volgende week. PSV zal in de tweede voorronde instromen en speelt tegen FC Basel. Landskampioen Ajax zal vanaf de derde voorronde meedoen. 

Uitslagen Champions League eerste voorronde heenwestrijden 09/07/2019

Thuis Uit Uitslag
F91 Dudelange (Lux) Valletta FC (Mal) 2-2
FK Suduva (Lit) FK Crvena Zvezda (Ser) 0-0
The New Saints (Wal) KF Feronikeli (Kos) 2-2
FK Sarajevo (Bos) Celtic FC (Sch) 1-3
HJK Helsinki (Fin) HB Torshavn (Far) 3-0
Nomme Kalju (Est) Shkendija'79 (Mac) 0-1
FC Ararat-Armenia (Arm) AIK Fotboll (Zwe) 2-1
FC Astana (Kaz) CFR Cluj (Roe) 1-0

Uitslagen eerste kwalificatieronde Europa League 09/07/2019

De voorronden van de voorrondes zijn al gespeeld. Deze week is het de beurt aan de eerste echte voorronde van de Europa League. Op dinsdag drie wedstrijden. Woensdag één en donderdag zijn er 43 wedstrijden.  

Rangers FC won met 0-4 bij St Jospeps FC met 0-4. De eerste treffer viel wel pas na vijftig minuten door een treffer vna Ryan Jack. Sheyi Ojo, Connor Goldson en Alfredo Morelos zorgen voor een goede uitgangspositie volgende week. 

Uitslagen heenwedstrijden eerste kwalificatieronde Europa League 09/07/2019

Thuis Uit Uitslag
CSKA Sofia (Bul) OFK Titograd (Mon) 4-0
Gżira United (Mal) Hajduk Split (Kro) 0-2
St Joseph's F.C. (Gib) Rangers FC (Sch) 0-4

Sainz en Norris ook in 2020 met McLaren in de F1

Carlos Sainz en Lando Norris rijden ook komend seizoen voor het Formule 1-team van McLaren. Beide coureurs zijn bezig aan hun eerste seizoen bij de Britse renstal.

Na enkele moeilijke jaren heeft McLaren de weg naar boven weer gevonden. Na Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing is men momenteel best of de rest. Sainz en Norris staan zevende en achtste in de tussenstand van het wereldkampioenschap en het team is vierde bij de constructeurs.

“Deze aankondiging geeft het team de continuïteit om verder vooruitgang te blijven boeken”, aldus teambaas Andreas Seidl. “De prestaties van Carlos en Lando spelen een belangrijke rol in de vooruitgang van het team. Hun feedback stelde de engineers in staat om de MCL34 te ontwikkelen en al naar de MCL35 te kijken. Carlos speelde een sleutelrol met zijn ervaring, terwijl Lando de vereisten van de Formule 1 ongelooflijk snel onder de knie kreeg.”

Strycova dompelt Britten in rouw op Wimbledon

Tennisster Barbora Strycova heeft de halve finales bereikt op Wimbledon. Het is voor de 33-jarige Tsjechische in 53 Grand Slam-toernooien de eerste keer dat ze het tot de laatste vier schopt, nadat ze al voor pas de tweede keer de kwartfinales bereikte.

Strycova (WTA-54) speelde tegen thuisheldin Johanna Konta, als negentiende geplaatst. De Britse begon sterk en kwam op 4-1, maar Strycova trok er een tiebreak uit en won die dankzij een break op 6-5. In de tweede set kon Konta al geen vuist meer maken en in vrij rap tempo maakte Strycova het af: 7-6 (5), 6-1.

Ook Elina Svitolina, als achtste geplaatst, staat voor het eerst in de halve finales op een Grand Slam-toernooi. De Oekraïnse rekende af met de Tsjechische Karolina Muchova (WTA-68), die nog nooit zover kwam. Muchova maakte een break in game één al gelijk goed door zelf twee breaks te plaatsen, maar vanaf 3-5 won Svitolina vier games op rij.

In de tweede set begon Muchova met een break, maar de volgende drie servicegames leverde ze allemaal in. Dat deed de Oekraïnse op 5-2 ook een keer, maar dat was geen probleem en na anderhalf uur was het gespeeld: 7-5, 6-4.

Actiedag in groot witwasonderzoek

De politie is dinsdag in acht panden binnen gevallen in West-Brabant. Zes in Breda waaronder drie aan de Haagdijk, een aan de Blauwtjes, een aan de Oleanderstraat en een aan de Slingerweg. Verder nog twee andere panden in West-Brabant.

Een actiedag in een onderzoek naar mogelijk witwassen van (crimineel) geld. Het begon enkele maanden geleden naar aanleiding van informatie. Al gauw kwam een echtpaar in beeld, een man van Bosnische afkomst en een Nederlandse vrouw. Ze werden het onderwerp van onderzoek. Sporen leidden naar verschillende panden in binnen- en buitenland. Maar ook bleken ze een luxe leven te leiden met dure auto’s en luxe goederen. Het onderzoek richt zich ook op het inkomens- en uitgaven-patroon van het tweetal.

Bewijs
Om in het onderzoek meer bewijs te vergaren werd dinsdag (vandaag) een actiedag gehouden. Om negen uur precies werd, onder leiding van de Officier van Justitie en voor wat betreft de woningen onder leiding van een Rechter-Commissaris, in acht percelen in Nederland binnen gevallen. Daarnaast werd er tegelijkertijd in 20 panden in verschillende andere landen een inval gedaan met hetzelfde doel. Er was een samenwerkingsverband met Europol en Eurojust voor deze actie die de invallen in België, Bosnië, Spanje en Slovenië coördineerde. Gezocht werd naar bewijs voor het witwassen zoals documenten, (eigendoms-)aktes, bonnen en gegevensdragers.

Resultaat
Het doel is gehaald, er zijn veel documenten en dergelijke gevonden waar het onderzoeksteam mee verder kan. Er is verder beslag gelegd op verschillende panden ter waarde van enkele miljoenen euro’s. Er zijn in ieder geval acht luxe voertuigen in beslag genomen ter waarde van enkele honderden duizenden euro’s. Enkele nephandgranaten en een kleine hoeveelheid cocaïne zijn ook gevonden. De actiedag is een tussentijdse stap in het onderzoek. Het onderzoek zal na vandaag worden voorgezet, waarbij onder andere de in beslag genomen documenten bestudeerd zullen worden.

Verstappen: "Al het harde werken begint zich te lonen"

Komend weekend staat de Grand Prix van Groot-Brittannië op het programma. Na zijn winst in de 'thuisrace' op de Red Bull Ring in Oostenrijk kijkt Max Verstappen met vertrouwen vooruit.

“Ik kijk uit naar Silverstone, vooral na onze overwinning in Oostenrijk vorige week”, aldus Verstappen op de website van zijn fanclub. “Het was een heel erg speciaal moment voor het hele team en voor Honda. Al het harde werken begint zich te lonen.”

Nogmaals Verstappen: “Ik geniet van Silverstone Circuit vanwege de hogesnelheidsbochten, waarvan Becketts en Maggots mijn favorieten zijn. Het is gaaf er te rijden. Omdat onze fabriek vlakbij ligt, is het ook een thuisrace voor het team, dus ik hoop dat we voortgang kunnen blijven boeken en op zondag voor iedereen een mooie show kunnen weggeven. Veel gave, snelle bochten is wat we mooi vinden en ik kan me een Formule 1-kalender zonder Britse Grand Prix niet voorstellen.”

Cillessen: "Om doelman van Oranje te blijven, moet ik vaker spelen"

Jasper Cillessen maakte onlangs de gang van Barcelona naar Valencia en de doelman van het Nederlands elftal beleefde dinsdag zijn eerste werkdag. Cillessen arriveerde als allereerste op het trainingscomplex van zijn nieuwe werkgever voor de traditionele medische tests die voor aanvang van een nieuw seizoen worden afgenomen en stond daarna het verzamelde journaille te woord.

"Ik wil LaLiga spelen, de Champions League, ik wil álles spelen", was de duidelijke boodschap die hij liet optekenen door het Algemeen Dagblad. "Ook naar Barcelona ging ik met de wil om te spelen, maar daar was Marc-André ter Stegen de uitverkorene: zoiets is een beslissing van de trainer." Cillessen stond de afgelopen drie jaar onder contract in het Camp Nou, waar hij fungeerde als back-up van Ter Stegen. De doelman kwam zodoende tot slechts 32 officiële optredens namens de Catalanen, waarvan het merendeel in het toernooi om de Copa del Rey.

In Valencia neemt hij de plek in van Neto, die de omgekeerde weg bewandelt en dinsdag werd gepresenteerd door de kampioen van Spanje. Cillessen vindt dat hij de afgelopen jaren te weinig heeft gespeeld voor een vaste keeper van het Nederlands elftal: "Ook daarom heb ik voor Valencia gekozen. Het is een grote club, die de Champions League gaat spelen, en het Mestalla is een fantastisch stadion. Ik ben dertig jaar, en wil op deze leeftijd geen bankzitter zijn."

"Om doelman van het Nederlands elftal te blijven moet ik vaker spelen. Voor mij is dit daarom een stap vooruit in mijn carrière. Ik ben er klaar voor." De keeper wordt met open armen ontvangen door voorzitter Anil Murthy, die constateert dat zijn club in de afgelopen twee seizoenen een stijgende lijn heeft ingezet: "Die willen we voortzetten, en met Cillessen hebben we een heel complete keeper met ervaring bij de nationale selectie en in de Champions League. Hij wilde graag, heeft geen andere opties overwogen. Zo iemand hebben we graag."

Goat of Duty is klaar voor early access

Goat of Duty komt morgen uit in Early Access op Steam en daarom hebben de makers een releasetrailer gemaakt. Niet alleen dat, maar je krijgt de eerste week ook 15% korting. Die eerste week kost de game €5,94, daarna €6.99.

Deze Early Access-versie van Goat of Duty bevat 4 spelmodi: Free For All, Gun Deathmatch en Herd Wars (Team Deathmatch), plus de exclusieve spelmodus Fus Ro Arena, waar spelers alleen gewapend met hun hoorns en het Fus Ro Bleat-pistool vechten. Je kunt deze modi spelen op 6 verschillende kaarten, met 7 wapens en meer dan 25 verschillende goatstumes (skins) die je kunt ontgrendelen naarmate je hoger komt te staan in het spel. De verschillende klassen laten al doorschemren hoe ze spelen: wees een sneaky geit met Solid Goat, ga de strijd aan met Goat of War of ga moorden met Kill Goat.

Van Gerwen tegen Beaton op World Matchplay; overige Nederlanders loten zwaar

Michael van Gerwen treft Steve Beaton in de eerste ronde van de World Matchplay, zo heeft de loting dinsdag uitgewezen. De overige Nederlanders hebben op papier een zware tegenstander getroffen, voor het prestigieuze toernooi dat van 20 tot en met 28 juli op het programma staat.

Jeffrey de Zwaan werd bij de loting voor de World Matchplay gekoppeld aan James Wade. Jermaine Wattimena legt aan tegen Mensur Suljovic, de verliezend finalist van vorig jaar. Danny Noppert zal aantreden tegen titelverdediger Gary Anderson en Vincent van der Voort bijt het spits af tegen Peter Wright.

Debutant Glen Durrant treedt aan tegen Adrian Lewis. De winnaar van deze partij treft mogelijk Van Gerwen in de tweede ronde. De Zwaan en Wattimena treffen elkaar wanneer zij hun eerste ronde doorkomen.

Noppert en Anderson zitten in het tweede kwart van de loting. Mocht Noppie weten te winnen tegen de Schotse darter, dan wacht Nathan Aspinall of Mervyn King bij in de volgende ronde. Michael Smith lootte Jamie Hughes, terwijl Dave Chisnall het opneemt tegen Max Hopp.

De World Matchplay is het op één na belangrijkste toernooi op de dartkalender van de PDC. De zestien beste darters van de PDC nemen het op tegen de zestien beste darters van de Pro Tour (vloertoernooien + Euro Tours, geschoond voor de zestien geplaatste spelers). Raymond van Barneveld is de opvallende afwezige. De Hagenees staat 31e op de wereldranglijst en op de geschoonde Pro Tour-ranking staat hij slechts 26e. Hoewel hij in zijn laatste jaar meer op de Pro Tour is gaan gooien, leverde dat geen startbewijs meer op voor de World Matchplay. 

Vorig jaar werd de World Matchplay gewonnen door Gary Anderson, die na een bloedstollende finale met 21-19 te sterk was voor Mensur Suljovic. Dit was de langste finale ooit in de historie van dit prestigieuze evenement. Iedere wedstrijd moet namelijk met twee legs verschil worden gewonnen. 

Op dinosauriërs jagen in Runescape

De update The Land Out of Time voor Runescape is nu beschikbaar. In de nieuwe update kunnen avonturiers afreizen naar het verre, prehistorische verleden van Gielinor en daar kom je natuurlijk dinosauriërs tegen.

The Land Out of Time is beschikbaar voor alle RuneScape-members en introduceert Anachronia, een vergeten land met dino's, waaronder Gielinor's eigen Triceratops, Pterodactyls en de bijna verplichte Tyrannosaurus Rex. Naast een nieuw eiland om te ontdekken biedt The Land Out of Time verschillende nieuwe activiteiten, nieuwe wezens om op te jagen, een basis die spelers op kunnen zetten met behulp van verzamelde grondstoffen en de langste agitily course in RuneScape ooit. Hier worden spelers uitgedaagd om de gehele omtrek van Anachronia over te steken.

The Land Out of Time introduceert:

  • Big Game Hunter: activiteit waarbij het opsporen en vangen van gigantische dinosauriërs centraal staat
  • Nieuwe Slayer-monsters om te overwinnen: Versla nieuwe wezens en dodelijke fauna die leven op Anachronia
  • De langste agility course in RuneScape ooit: Steek de volledige landmassa over en boost jouw Agility skill
  • Zet een kamp op: Level je basis, gevestigd in de ruïnes van een vergeten beschaving op het eiland.

Het eiland van Anachronia is toegankelijk voor spelers van alle niveaus. Sommige activiteiten vereisen een bepaald skill-niveau. Zo vereist Big Game Hunter een Hunting-level van op zijn minst 75, terwijl de nieuwe Slayer master - Lanniakea - spelers met een minimaal Slayer-level van 90 op de proef stelt.

The Land Out of Time is de nieuwste update in een reeks met updates die op de planning staan voor volgend jaar. In deze updates wordt Gielinor's lange verleden onthuld, in combinatie met nieuwe quests en activiteiten.

Groenewegen: "Ik was niet fit genoeg"

De vierde etappe in de Tour de France mondde vandaag uit in een massasprint die werd gewonnen door Elia Viviani. Dylan Groenewegen eindigde als vijfde en zei na afloop dat hij zich niet fit genoeg voelde.

De sprinter van Jumbo-Visma had naar eigen zeggen nog te veel last van zijn val tijdens de eerste etappe afgelopen zaterdag. "Die jongens deden het heel goed, maar ik was nog niet honderd procent. We hebben de power van de ploeg niet benut. Maar ik heb gewoon wat dagen nodig om te herstellen."

"Als ik echt honderd procent ben, kan ik veel beter sturen. Dat was nu niet het geval. Dan kan je redelijk sprinten, maar het gaat om winnen. Ik herstel wel snel, maar hoop dat het met een rustdag wat beter wordt. We weten hoe ik ben in de sprint als ik goed ben. Die val in de eerste etappe was wel even zuur, want je hoopt zo niet te beginnen. Maar we komen er wel doorheen," aldus Groenewegen tegenover de camera's van de NOS.

Ritzege Tour Viviani

Elia Viviani heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 213.5 kilometer koersen, van Reims naar Nancy, was de Italiaan de snelste in de massasprint. Julian Alaphilippe behield de gele leiderstrui.

De vlucht van de dag stond op naam van het trio Offredo, Backaert en Schär. Hun maximale voorsprong was rond de drie minuten. 115 kilometer voor de meet vond er in het peloton een fikse valpartij plaats. Gallopin, Izagirre, Pauwels, Pöstlberger en Laporte lagen erbij, maar ze konden allen weer verder.

Zo'n veertig kilometer voor de finish was de voorsprong van het trio teruggelopen tot onder de minuut. Schär versnelde 29 kilometer voor het einde in de kopgroep, Offredo moest lossen. De twee koplopers werden 17 kilometer voor de meet teruggehaald.

Calmejane reed tien kilometer voor de finish uit het peloton. Hij kreeg echter geen ruimte. De sprintersploegen hadden inmiddels de regie in handen genomen en het leek uit te monden in een massasprint. In de rommelige eindsprint was het Viviani die Kristoff en Ewan de baas was. Groenwegen werd vijfde.

Van Vleuten oppermachtig in eerste bergrit Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft in de eerste bergrit van de Giro Rosa meteen haar klasse getoond. De 36-jarige Nederlandse won met meer dan drie minuten voorsprong op de nummer twee Lucinda Brand. Van Vleuten neemt de leiderstrui over van Katarzyna Niewiadoma, die derde in de etappe werd.

Vandaag stond de eerste bergrit op het programma. In eerste instantie was de finish op Passo di Gavia, maar de organisatie moest vanwege lawinegevaar een streep zetten door de slotklim. Toch moest er nog flink worden beklommen en lag de finish op 1943 meter hoogte.

Op de slotklim stond er geen maat op Van Vleuten. De Nederlandse titelverdedigster reed op een kleine kilometer van de streep weg en niemand kon haar volgen. In de kilometers die volgde sloeg ze een gat van drie minuten en staat daardoor ook ruim aan de leiding in het algemeen klassement.

Woensdag staat er een tijdrit op het programma. Daarin is Van Vleuten ook de topfavoriet om de zege te pakken.

Tetris 99 krijgt fysieke release in september

Populaire Nintendo Switch Online-titel Tetris 99, waarin 99 spelers het tegen elkaar opnemen voor een Tetris Royale, krijgt dit najaar een fysieke release.

De fysieke release wordt op 20 september uitgebracht en bevat een jaarabonnement voor Nintendo Switch Online en alle Big Block-DLC die de game heeft ontvangen. Dit zijn offline modi, waaronder Marathon en CPU Battle.

Een prijs voor de fysieke versie is nog niet gegeven.

Williams met moeite naar halve finales Wimbledon, ook Halep door

Serena Williams heeft zich op Wimbledon met enige moeite geplaatst voor de halve finales. De zevenvoudig kampioene, als elfde geplaatst, klopte haar verrassende landgenote Alison Riske (WTA-55).

Williams verloor haar service al snel, maar sloeg terug. Ze werd nog eens gebroken, waarna een dubbele rebreak haar alsnog de set opleverde. In het tweede bedrijf sloeg Riske op 4-4 toe met een break en dus moest een derde set gespeeld worden.

Daarin ging het wat breaks betreft over en weer, maar Williams deelde op 4-3 na vier breakpoints de genadeklap uit. Op eigen service maakte ze het vervolgens na een goede twee uur af: 6-4, 4-6, 6-3.

Simona Halep had het wat minder moeilijk met de verrassende Chinese Zhang Shuai (WTA-50). In de eerste set moest Halep nog een break goedmaken en verloor ze haar service bijna een tweede keer, maar nadat ze de tiebreak won was het gedaan met Zhang's verzet: 7-6 (4), 6-1.

Cuphead komt naar Netflix

Studio MDHR maakt bekend dat er een geanimeerde serie komt van Cuphead op Netflix. De serie gaat 'The Cuphead Show' heten en wordt in-house bij Netflix ontwikkeld.

De serie is gebaseerd op de game Cuphead, dat beschikbaar is voor Nintendo Switch, pc en Xbox One. De doelstelling is om nog steeds alles met de hand te animeren, maar dit keer wordt niet alles eerst op papier gezet. Studio MDHR geeft de ontwikkeling ook uit handen, want: 'Anders komt de show nooit af.' Verdere details ontbreken nog, dus dat is even afwachten.

NASCAR-sensatie dankzij onweer en regen na flinke crash

Op de beroemde oval van Daytona is in het weekeinde weer geracet in de NASCAR Cup Series. De 400 mijl lange zomerrace zou op zaterdag verreden worden, maar wegens de regen werd het uitgesteld naar zondag en dat leverde flink wat chaos en spanning op, zowel op als naast de baan.

Met Joey Logano en Kyle Busch op de eerste rij werd het veld op gang gevlagd, Kevin Harvick, Denny Hamlin en Brad Keselowski volgden. In de eerste stage gebeurde verder niet al te veel, het 'hoogtepunt' was een bijna-spin van Hamlin bij het binnenrijden van de pitstraat. Harvick nam gedurende de stage de leiding in handen, maar Logano sloeg terug en pakte de stagewinst, voor Ricky Stenhouse, Ryan Blaney en Harvick.

Met Chase Elliott en Stenhouse voorop begon de tweede stage, maar de caution kwam al snel: Kurt Busch tikte Stenhouse de rondte in, maar die kon na een flinke trip door het zeiknatte gras wel verder. Na de herstart nam Austin Dillon de kop over, maar ook Blaney, Elliott en Clint Bowyer zaten er lekker bij. Kurt Busch raakte even later de muur vrij zacht, gleed wat naar beneden en raakte nog precies een andere coureur, wat met name Busch zelf de nodige schade opleverde.

Keselowski krijgt een tik van Harvick (Bron: YouTube)

Even na de helft van de race kreeg Keselowski een klein tikje van Harvick, waardoor hij de muur in gleed, met een kettingreactie als gevolg: David Ragan maakte de hardste klap, onder meer Daniel Suarez en Daniel Hemric wisten grote schade te voorkomen. In de slotfase van de stage ontstond een mooi duel, maar Austin Dillon hield vol en pakte de stagewinst, voor Alex Bowman, William Byron, Elliott en de prima naar voren gekomen Bowyer.

Het derde en laatste deel van de race begon met veteraan Ryan Newman op kop, maar het was dringen geblazen: er hing regen in de lucht en bij regen zou de race klaar zijn. Dat betekende chaos en een ronde of veertig voor het einde ging het dan ook goed fout: Bowyer tikte leider Dillon in de rondte en tien seconden later konden een stuk of tien auto's door naar de schroothoop.

The Big One (Bron: YouTube)

Op het moment dat de herstart eraan zat te komen werd de hele boel naar binnen gehaald: er was onweer in de buurt en dat is gevaarlijk, zeker ook voor de fans. Justin Haley of all people reed tijdens de caution aan de leiding en als de race gestaakt zou worden, zou hij dus ineens de winnaar zijn. De race leek weer hervat te gaan worden, maar op het moment dat de coureurs in begonnen te stappen sloeg de bliksem een paar kilometer verderop in en dus werd de lightning clock van een half uur weer opnieuw gestart, waarna het ook nog begon te regenen.

Na het arriveren van de volgende regenbui werd het al snel duidelijk: een herstart zat er niet meer in en de 20-jarige Haley, die pas zijn derde Cup Series-race ooit reed, greep zijn eerste zege.

"G2A koopt journalisten om"

De digitale marktplaats G2A ligt onder vuur na een kapitale blunder van een medewerker. Deze heeft 10 journalisten benaderd met het verzoek om een positief artikel over G2A tegen betaling te plaatsen. De journalisten moesten doen alsof zij het stuk onafhankelijk hadden geschreven.

G2A
Een passage uit de email

Pure omkoping dus. Dit komt bovenop de kritiek die zij reeds jarenlang krijgen. Er waren beschuldigingen dat via de marktplaats gestolen codes voor games werden verkocht. G2A zegt dit tegenwoordig tegen te gaan met extra veiligheidsmaatregelen. Lees voor meer details hierover dit artikel. Indie-devs lieten vorige week nog weten, dat zij liever hun games illegaal gedownload zien worden dan dat ze illegaal worden verkocht via G2A.

In een reactie liet G2A weten, dat zij iedere ontwikkelaar tien keer het bedrag teruggeven, zodra zij kunnen aantonen dat een gestolen key van hun game verkocht is via G2A.

G2A

G2A zegt dat de bewuste medewerker op eigen houtje heeft gehandeld. Op zich is dat ook een aannemelijk verhaal. Als je de email hierboven ziet, dan valt het op dat ‘You’ en ‘Your’ met een hoofdletter worden geschreven. Zulke taalfouten zitten niet in de officiële communicatie van G2A. Ten slotte was het plan nooit gelukt. Als alle tien de journalisten het artikel zogenaamd onafhankelijk hadden geplaatst, dan had de hele wereld tien keer hetzelfde artikel gezien met tien verschillende namen eronder. Dan was het bedrog alsnog uitgekomen.

Hoe dan ook: G2A staat hiermee behoorlijk in zijn hemd. We hebben nog geen officiële toelichting gekregen van G2A op dit debacle. De vraag is natuurlijk of G2A deze reputatieschade nog te boven komt.

Man jaar naar psychiatrisch ziekenhuis voor poging doodsteken ambulanceverpleegkundige

Een 34-jarige man uit Heeze moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis vanwege een poging tot doodslag op een ambulanceverpleegkundige. De man verkeerde tijdens het incident in een psychose en is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door de rechtbank Oost-Brabant.

In december 2018 ging een ambulance op een melding af in Heeze. De verpleegkundige en de ambulancechauffeur belden aan op het betreffende adres en werden daar binnengelaten door een vrouw. De verdachte was op dat moment in de woning en reageerde agressief in de richting van de hulpverleners. Plots rende de verdachte naar de keuken en pakte daar een mes. De hulpverleners wilden er vandoor gaan, maar één van hen gleed uit in het halletje bij de voordeur.

De verdachte begon daarop met het mes op hem in te steken, maar de verpleegkundige kon de steken in de richting van zijn borst en buik afweren met een schoenenrek. De ambulancechauffeur wist zijn partner uiteindelijk weg te trekken. De verdachte rende vervolgens naar buiten en sloeg met het schoenenrek een ruit van de ambulance kapot.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Deze deskundigen stellen dat er sprake is van een ziekelijke stoornis in de vorm van een posttraumatische stressstoornis. Hij was tijdens het incident in een andere wereld en raakte de controle over zijn handelen kwijt. De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar.

Dit betekent dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Uit de rapporten van de psychiater en psycholoog blijkt dat er een reële vrees bestaat dat de verdachte ook in de toekomst gevaarlijk is voor anderen. De rechtbank laat hem daarom in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen, zodat de verdachte de noodzakelijke behandeling krijgt. De rechtbank volgt daarmee de eis van de officier van justitie.

De verdachte moet de ambulanceverpleegkundige een schadevergoeding betalen van 5.000 euro en hij moet de kosten voor een nieuwe ruit van de ambulance vergoeden (ruim 3.300 euro).

Dodelijke slachtoffers explosie Vlaardingen zijn bewoners

Vrijdag zijn bij een explosie in een woning aan de van der Waalsstraat twee mensen om het leven gekomen. Nader onderzoek toont aan dat het gaat om de bewoners, een man van 43 jaar en een 38-jarige vrouw. De oorzaak van de explosie is nog onbekend en wordt onderzocht.

Lees ook: 2 doden bij explosie Vlaardingen

Even voor 09:00 uur kregen hulpdiensten de melding van een explosie, waarbij de gevel van de woning zwaar beschadigd raakte. Direct werd de hulpverlening gestart en de brandweer had de brand die na de explosie ontstond snel onder controle. In de woning troffen de hulpverleners de levenloze lichamen aan van een man en vrouw. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang.

Slachtoffers explosie Vlaardingen zijn bewoners (Foto: Politie)
Slachtoffers explosie Vlaardingen zijn bewoners (Foto: Politie)

Animal Rights wil rechten van dieren grondwettelijk beschermd zien

Op 24 augustus wordt in Amsterdam voor de tweede keer de ‘The Official Animal Rights March’ georganiseerd. Drie jaar geleden werd de mars voor dierenrechten voor het eerst gelopen in Londen. Sindsdien worden in steeds meer steden dergelijke marsen tegen ‘speciesisme’ georganiseerd.

Wereldwijd deden er vorig jaar 27 steden mee. Dit jaar worden dat er 34. Afgelopen jaar liepen er in Amsterdam 1500 tot 2000 mensen mee; in London zelfs 10.000. Ook dit jaar zullen opnieuw honderden, mogelijk duizenden, dierenvrienden samen komen om zich uit te spreken tegen elke vorm van het gebruik, misbruik en uitbuiting van dieren.

Petitie
Dit jaar lanceert Stichting Animal Rights samen met Animal Rights March Nederland een petitie om de rechten van dieren aan de grondwet toe te voegen.

Wet dieren
De Wet dieren, die de regels bevat over ‘gehouden dieren’, erkent in Artikel 1.3.1 de intrinsieke waarde van het dier. Hieronder wordt verstaan “erkenning van de eigen waarde van dieren, zijnde wezens met gevoel.” De intrinsieke waarde van het dier wordt erkend, maar niet gerespecteerd, zoals blijkt uit de eindeloze lijst aan misstanden, zowel legaal als illegaal, die continu aan het licht worden gebracht.

De grondwet
Omdat zelfs de erkenning van het vermogen tot lijden en intrinsieke waarde geen garantie biedt voor de bescherming, het welzijn en de waardigheid van dieren, streeft Animal Rights naar een grondwettelijke verankering van dierenrechten. 

De Grondwet is het fundament van de Nederlandse rechtsstaat. In de Grondwet staan de basisregels die in Nederland gelden en waar iedereen die zich in Nederland bevindt aan heeft te houden. De Grondwet regelt de bescherming van de burger tegen de overheid en door de overheid.

Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen.

Daarnaast wil Animal Rights dat aan de tweede zin van artikel 1 uit hoofdstuk 1, na ras en geslacht, het woord ‘soort’ toegevoegd wordt. Artikel 1 zou dan luiden: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, soort of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Bescherming
Het opnemen van dierenrechten in de grondwet versterkt de morele en juridische status van dieren in Nederland en zal een betere juridische basis bieden om dieren te vrijwaren voor mishandeling, misbruik, uitbuiting en onnodig lijden.

Vooruitgang
Het opnemen van dierenrechten in de grondwet is een onvermijdelijk gevolg van de voortschrijdende ‘vooruitgang’. Morele vooruitgang bestaat uit een toenemend besef van gelijkheid: Rechten die je als individu zou willen hebben, moet je ook aan anderen toekennen. Er is geen enkele logisch dwingende reden om een moreel onderscheid te maken naargelang ras, geslacht of soort.

De dierenrechtenbeweging is geen welzijnsbeweging, maar een rechtvaardigheidsbeweging. De weg naar basisrechten voor dieren is misschien wel de laatste grote emancipatiestrijd. Veganisme is dan ook geen verheven levensstijl, maar de morele nullijn in een werkelijk rechtvaardige samenleving.

Animal Rights: "Tijdens de Mars op 24 augustus in Amsterdam zullen we opnieuw om deze rechtvaardigheid vragen."

120 uur taakstraf voor gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop

Een 28-jarige inwoonster van Texel is wegens gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop veroordeeld tot 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot vrijwel dezelfde beslissingen. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde hiertegen hoger beroep in en vorderde dat de verdachte wegens dood door schuld zal worden veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar.

Op 30 maart 2016 reed de verdachte op Texel met haar auto een 21-jarige fietsster van achteren aan, die dat niet overleefde. De verdachte reed niet harder dan de toegestane 80 kilometer per uur, maar reed wel te hard voor verantwoord verkeer ter plaatse, omdat het aardedonker was en de weg niet was verlicht. Aanvankelijk werd de verdachte er van beschuldigd dat zij op het moment van de aanrijding aan het appen was. Die beschuldiging is in hoger beroep door het OM niet langer gehandhaafd en is ook niet komen vast te staan. Het wel bewezen rijgedrag was volgens het hof onvoldoende voor dood door schuld.

Geen schadevergoeding voor ouders
De ouders eisten vergoeding voor de door hen geleden zogenoemde shockschade. Hoewel het hof begrijpt dat de ouders onherstelbaar leed is aangedaan, heeft het de claims op juridische gronden niet toegewezen.

Passende ggz zorg voor iedere cliënt

De nieuwste cijfers laten zien dat ongeveer 1 op de 5 nieuwe cliënten in de ggz een IQ heeft onder de 85. En, de vraag naar zorg en ondersteuning voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen neemt toe. De maatschappij wordt steeds ingewikkelder, waardoor deze kwetsbare cliëntengroep steeds meer overvraagd en overbelast raakt. Tegelijk horen we bij toezichtbezoeken terug dat aanbieders van ggz of gehandicaptenzorg het lastig vinden om de zorg voor deze specifieke cliëntengroep in de praktijk te organiseren.

Binnen de ggz is de ervaring dat deze cliënten vaak worden overvraagd door de werkwijze, behandeling en benadering. Binnen de gehandicaptenzorg wordt juist de psychiatrische problematiek te weinig behandeld. Hoe kan voor deze kwetsbare cliëntengroep alsnog passende zorg geboden worden?

Een uitdaging voor de toekomst waar de inspectie vanuit haar rol als toezichthouder graag aan bij draagt. De inspectie bezocht daarom vier gespecialiseerde zorgaanbieders die zich richten op deze zorg. Door bij hen te mee te kijken, doen we kennis op over dit type zorg. Zo raken steeds meer zorgaanbieders gemotiveerd om ook voor deze cliëntengroep persoonsgerichte zorg mogelijk te maken. Op basis van deze bezoeken maakten ze de factsheet: ‘Passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek’.

Sluit aan bij de cliënt
Bij alle aanbieders zagen wij dat men aansluit bij de individuele behoeften van de cliënt. Dat kan door samen met begeleiders, psychiaters en cliënten een levenslijn maken. Of door in een signaleringsplan aan te geven wat een cliënt nodig heeft als er teveel prikkels ontstaan. Ook in de communicatie moet worden aansloten bij het niveau van de cliënt. Het helpt dan om in een lager tempo te praten of door visuele hulpmiddelen als video of app’s in te zetten.

Investeren in multidisciplinair werken en scholing
Bij de bezochte zorgaanbieders zagen we dat de behandelteams samengesteld zijn uit zorgprofessionals met expertise uit ggz en gehandicaptenzorg. Zo leren zorgverleners en behandelaars uit beide sectoren van elkaar: De ggz leert veel van de benaderingswijze van cliënten uit de gehandicaptenzorg en de gehandicaptenzorg van behandelmethoden van de ggz. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking van trauma’s. De betrokkenheid van behandelaars en zorgverleners om voor deze cliënten het verschil te maken, helpt om de juiste verbinding te krijgen tussen de ggz en de gehandicaptenzorg.

De inspecteurs hebben mooie voorbeelden gezien bij de zorginstellingen. Tegelijk werd ook duidelijk dat de ggz en gehandicaptenzorg uitdagingen kent. Door de huidige financieringsstructuur van de specialistische ggz en schotten in de zorg is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorgzwaarte indicatie bij volwassen cliënten aan te passen. Door een tekort aan vervolgplekken lukt het niet altijd om cliënten door te plaatsen. Ook de samenwerking met de Wmo- zorgaanbieders kan beter. Veel cliënten ontvangen nu zorg van wijkteams, maar deze zijn niet altijd voldoende toegerust om aan deze specifieke cliëntengroep juiste zorg te bieden.

Kennis delen is eerste stap
Door deze bijzondere samenwerking tussen ggz en gehandicaptenzorg ontstaat kennis en ervaring over passende zorg voor deze kwetsbare cliënten. Deze expertise moet worden gedeeld met reguliere zorgaanbieders bijvoorbeeld door scholing te ontwikkelen. Ook de inspectie zal de aandacht voor deze groep in toezichtsactiviteiten blijven meenemen. Wij hopen zo bij te dragen aan passende ggz zorg voor iedere cliënt. De factsheet ‘Passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek’ biedt daarin een eerste stap.

Meer sociale huur behouden bij overname Vestia-bezit door andere corporaties

Overname van het Vestia-bezit door (een) andere lokale woningcorporatie(s) lijkt de meest passende oplossingsrichting voor de volkshuisvestelijke problematiek die dreigt te ontstaan in Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. De oplossing kan doorgang vinden zonder het financiële herstel van woningcorporatie Vestia in gevaar te brengen. Dat blijkt uit het rapport dat minister Ollongren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in ontvangst nam van Hamit Karakus, de door haar aangestelde bestuurlijk regisseur.

Begin februari 2019 startte Karakus zijn zoektocht naar het vinden van concrete én werkbare oplossingsrichtingen voor de volkshuisvestelijke opgave die is ontstaan in de gemeenten Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. “De huidige liberalisatie van de sociale huurvoorraad door Vestia veroorzaakt vooral in deze gemeenten een fors verlies van sociale huurwoningen. Een groeiend volkshuisvestelijk tekort is onwenselijk en belemmert het recht op betaalbare huisvesting voor iedere huurder”, benadrukt Karakus.

Gedeelde urgentie
Uit de vele gesprekken die de bestuurlijk regisseur de afgelopen periode voerde met alle betrokken partijen, blijkt sterk dat de urgentie van het volkshuisvestelijk vraagstuk breed wordt (h)erkend; bij woningcorporaties, bij gemeenten, bij de provincie en bij de overige betrokken instanties. Karakus: “Hoewel er sprake lijkt te zijn van een breed gedragen en positieve grondhouding, realiseren vrijwel alle partijen zich dat de financiële problemen van Vestia een structurele oplossing in de weg zit. Veel partijen delen de wens om de patstelling die is ontstaan, te doorbreken. Dit betekent onder meer dat veel betrokken partijen bereid zijn om in beweging te komen, mits iedereen bijdraagt. Ook de huurdersvertegenwoordiging van Vestia wil zo snel mogelijk af van een onzekere situatie. Een mogelijke overname van het Vestia-bezit door lokale en/of regionale woningcorporaties met meer investeringskracht biedt duidelijkheid aan huurders en is daarom een oplossingsrichting die wordt aanbevolen.”

Kansrijke oplossing
In diverse gespreksrondes zijn ook andere oplossingsrichtingen verkend, waaronder het compenseren van de liberalisatie met nieuwbouw, minder liberaliseren in deze zes gemeenten of verkoop van het Vestia-bezit aan marktpartijen. De overname van het volledige Vestia-bezit aan (een) lokale woningcorporatie(s) wordt door de bestuurlijk regisseur als meest kansrijk beoordeeld. Dit is mede te danken aan de stap die Vestia zelf zette gedurende het traject, namelijk het aanbieden van haar woningen tegen marktwaarde-in-verhuurde-staat aan lokale en regionale woningcorporaties.

Gezamenlijk vervolg
Meerdere woningcorporaties en gemeenten hebben aangegeven een voorkeur te hebben voor een vervolgproces waarin partijen gezamenlijk op zoek gaan naar een optimale oplossing in de individuele gemeenten. De concrete uitwerking van deze mogelijke oplossingsrichting kost tijd en vergt een transparant proces. Als eerstvolgende stap stelt de bestuurlijk regisseur voor om het initiatief te nemen om per gemeente een ‘tafel’ te organiseren. Hiervoor worden lokale corporaties uitgenodigd die het bezit van Vestia in de betreffende maatwerkgemeente over willen nemen tegen minimaal marktwaarde-verhuurde-staat. Karakus: “De bestuurlijk regisseur van deze tafels zal vooral moeten toezien op een optimale invulling van de volkshuisvestelijke opgave na overname. De inzet zou daarnaast gericht moeten zijn op het zo snel mogelijk ontzorgen en bemiddelen bij belemmeringen die de overname in de weg kunnen staan. Vestia blijft zelf integraal verantwoordelijk voor het verkoopproces en heeft hier de regie over.”

Politie zoekt eigenaar(s) Vichy-producten

De politie heeft vrijdag 5 juli in Amsterdam twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van parfums en cosmeticaproducten. De mannen probeerden zich vlak voor de controle te ontdoen van de gestolen producten door ze uit het raam te gooien.

Een motoragent van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid reed omstreeks 18:00 uur op de Loosdrechtsdreef en zag een auto met een Pools kenteken passeren. De agent wilde de auto controleren, keerde en reed achter de auto aan en nadat hij een andere auto had ingehaald kon hij de Poolse auto een stopteken geven. Terwijl de agent zijn controle begon stopte er een andere auto en de bestuurder vertelde hem, dat voor de controle vanuit de Poolse auto een zak in de berm was gegooid.

Vuilniszak
Op grond van deze aanwijzingen vonden andere agenten een vuilniszak met allerlei parfums en cosmeticaproducten. Het is algemeen bekend bij de politie dat dit soort producten vaak door zogenaamde ‘mobiele bandieten’ in winkels worden gestolen. De twee inzittenden uit de Poolse auto, mannen van 40 en 41 jaar oud en zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden aangehouden als verdachten van diefstal of heling van deze producten.

Vichy-producten
Naast de parfums van bekende merken en scheermesjes trof de politie bij de buit ook ongeveer vijftig tubes en potjes van het merk Vichy aan. Deze Vichy-producten zijn naar alle waarschijnlijkheid vorige week weggenomen bij een apotheek of apotheken in de regio Noord-Holland, Amsterdam of Midden Nederland. De politie wil heel graag in contact komen met apothekers die deze producten missen. Ze kunnen bellen met het volgende telefoonnummer: 06-10078496 en de voicemail inspreken. Er wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Politie zoekt eigenaar Vichy-producten (foto: Politie Landelijke Eenheid)
Politie zoekt eigenaar Vichy-producten (foto: Politie Landelijke Eenheid)

Vandaag is het 'suikermaxdag'

Vandaag is de eerste ‘suikermaxdag’: voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt. Kinderen van 4 tot 8 jaar consumeren relatief het meeste vrije suikers, bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum. Hun suikermaxdag valt voor hen daarom het vroegst in het jaar: al op 9 juli hebben zij hun maximaal aanbevolen jaarhoeveelheid op. Op korte afstand volgen Kinderen van 9 tot 13 jaar: 26 juli. In het algemeen geldt: hoe jonger, hoe groter het suikerprobleem.

Alleen de leeftijdsgroep tussen de 71 en 79 jaar overschrijdt de norm van de WHO niet, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Een te hoge consumptie van energierijk voedsel - waaronder (vrije) suikers - kan leiden tot diabetes type 2, hartziekten en overgewicht. Vooral suikers in frisdranken worden hiervan verdacht. Het kabinet erkent het probleem en probeert al sinds 2014 via afspraken met de voedselindustrie om de hoeveelheid suiker in producten te verminderen. In 2018 constateerde het RIVM echter al dat deze zelfregulering amper tot suikerreductie leidt.

In 2015 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar richtlijn “Suikerinname voor volwassenen en kinderen”. Hierin geeft zij de sterke aanbeveling om maximaal 10% van je dagelijkse energie uit ‘vrije’ suikers te halen. Dit betekent voor volwassen vrouwen bijvoorbeeld ongeveer 50 gram per dag, ofwel 12 ½ suikerklontje (4gr).

De WHO adviseert zelfs beperking tot 5% voor extra gezondheidsvoordelen. ‘Vrije suikers’ zijn door de WHO gedefinieerd als suikers die toegevoegd worden tijdens de bereiding van voedingsmiddelen (zoals glucosestroop of honing) plus suikers die van nature aanwezig zijn in (geconcentreerde) vruchtensappen. Suikers die van nature aanwezig zijn in vers fruit, groente en melk zijn geen vrije suikers.

9 op de 10 jongeren (7-18jr) en 6 op de 10 volwassenen (19-69jr) overschrijdt de 10% norm, zo blijkt uit de meest recente voedselconsumptiepeiling van het RIVM. De overvloed aan vrije suikers krijgen mensen vooral binnen door de consumptie van niet-alcoholische dranken (frisdrank en sap, 32%), suiker en snoepgoed (25%), koek en gebak (17%) en zuivel (12%); samen goed voor 86% van de consumptie van vrije suikers.

Beleid en politiek
Nederland heeft geen eigen specifiek voedingsadvies voor (vrije/toegevoegde) suikerconsumptie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland waar geadviseerd wordt maximaal 5% van de energiebehoefte uit vrije suikers te halen. De Europese voedselautoriteit EFSA onderzoekt momenteel of een suikeradvies gegeven zou moeten worden, op verzoek van de Scandinavische landen. Veel landen, waaronder Frankrijk en Engeland, hebben een suikertaks op frisdranken ingevoerd.

In Nederland is het beleid puur gericht op zelfregulering van de voedingsindustrie met name via afspraken tot reductie binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hiervan concludeerde het RIVM vorig jaar dat de beloften van de voedingsindustrie amper tot suikerreductie leiden en dat de suikergehaltes niet significant dalen. Ook de aanvullende afspraken van het kabinet met de voedingsindustrie in het Preventieakkoord leiden niet tot de gewenste en beloofde suikerdaling.

In Europa werkt de suikerlobby er hard aan om effectief beleid tegen te houden, zo bleek eerder uit onderzoek. In Nederland is vooral het Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV) van suikerproducent Royal Cosun die via het inhuren van wetenschappers, congressen voor diëtisten en marketing, het imago van suiker probeert te verbeteren. De lobby en zelfregulering houden effectieve maatregelen als een suikertaks tegen.

Zo werd na een lobby van suikerproducent Cosun en Land- en Tuinbouworganisatie LTO de suikertaks uit het verkiezingsprogramma van het CDA gehaald. Ondertussen is sinds de eeuwwisseling suiker alleen maar goedkoper geworden (-19%), terwijl gezonde voedingsmiddelen als groente (+34%) en fruit (+57%) sterk in prijs zijn gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek.

Berekeningswijze en andere leeftijdsgroepen
Suikermaxdag is een door foodwatch dit jaar nieuw in het leven geroepen dag om mensen bewust te maken van het probleem en het gebrek aan politieke wil om het probleem aan te pakken. Het is de eerste keer dat foodwatch suikermaxdag uitroept. Het is naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’. Eerder bleek uit onderzoek van foodwatch dat aan meer dan de helft van de producten in supermarkten suiker wordt toegevoegd. 

Vandaag is het 'suikermaxdag' (Afbeelding: foodwatch)
Vandaag is het 'suikermaxdag' (Afbeelding: foodwatch)

Holocaustmonument in Amsterdam mag worden gebouwd

Het Namenmonument – een monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust – mag worden gebouwd op de geplande locatie aan de Weesperstraat in Amsterdam. De gemeente mocht het belang van het monument in de vergunningsprocedure zwaarder laten wegen dan het belang van de omwonenden. De bestuursrechter verklaart al hun bezwaren ongegrond.

Te groot en op de verkeerde plek
De buurtbewoners zagen tal van redenen waarom het college van burgemeester en wethouders (B&W) de bouwvergunning en boomkapvergunning voor het monument nooit aan het Nederlands Auschwitz Comité had mogen verlenen. De buurt zou onder andere geen inspraak hebben gehad in de vormgeving van het monument en in de locatiekeuze. Hierdoor pakt het monument in hun ogen veel te groot uit en komt het op een plek die daarvoor helemaal niet geschikt is. Ook is het monument volgens hen in strijd met een goede ruimtelijke ordening: het zou hun woonomgeving te veel aantasten en bovendien voor problemen zorgen op het vlak van onder meer de sociale- en verkeersveiligheid.

Correcte procedure 
De bestuursrechter gaat op geen van deze punten mee in het betoog van de omwonenden. Hoewel het zeker om een bijzonder bouwwerk gaat, een nationaal monument, zijn op de vergunningaanvraag de ‘normale’ regels van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van toepassing. Op basis hiervan moest het college dit plan op deze locatie beoordelen. Zij waren – anders dan de bewoners stelden – niet verplicht om meer of extra inspraak te organiseren, of om zelf onderzoek te doen naar alternatieven. Ook heeft het college terecht geoordeeld dat voor het monument een binnenplanse vrijstelling van het bestemmingsplan kon worden verleend.

Alle bezwaren ongegrond
De rechter oordeelt daarnaast dat het Namenmonument zelf niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Daarbij laat de rechtbank onder meer meewegen dat de zichtlijn tussen de Weesperstraat en de Hoftuin en het zicht op de omliggende historische bebouwing niet onevenredig worden aangetast. Bovendien heeft het college voldoende maatregelen genomen om de sociale veiligheid rond het monument te waarborgen: er zijn veel open plekken in het monument en er worden diverse zichtbare en niet-zichtbare maatregelen genomen om de veiligheid te bewaken. Ook aan de verkeersveiligheid en parkeren is voldoende gedacht: het trottoir langs het monument is breed genoeg en er komen voldoende fietsenrekken.

Correcte belangenafweging
De rechtbank erkent dat er aanzienlijke meningsverschillen bestaan over vorm en locatie van het monument. Voor de bewoners verandert de locatie aan de Weesperstraat van een plek waar ze graag zijn in een plek die ze beklemmend vinden. Voor het NAC is het van groot belang dat er een monument komt voor alle 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die nooit een graf hebben gekregen. De gemeente heeft deze verschillende meningen naar het oordeel van de bestuursrechter in voldoende mate in de besluitvorming betrokken. Daarbij is ook meegewogen dat er zowel op lokaal als nationaal niveau brede politieke steun voor het monument is. Daarom mocht het college het belang van het realiseren van het monument zwaarder laten wegen dan de belangen van de omwonenden bij het behoud van het plantsoen.

Globo Esporte neemt Neres samen met Messi op in 'slechtste team' van Copa América

David Neres heeft in eigen land weinig indruk gemaakt op de Copa América. De Ajax-aanvaller veroverde een basisplaats onder bondscoach Tite, maar raakte deze door tegenvallende prestaties al vroeg in het toernooi kwijt. Het Braziliaanse Globo Esporte heeft de buitenspeler daarom opgenomen in het elftal met spelers die het meeste zijn tegengevallen.

Door zijn goede optredens bij Ajax het afgelopen seizoen wist Neres een plekje in de Braziliaanse selectie af te dwingen. Na de blessure van Neymar slaagde hij er zelfs in om zichzelf in de basis te spelen. In de eerste wedstrijd tegen Bolivia (3-0) deed Neres 81 minuten mee. Tegen Venezuela (0-0) kon Neres opnieuw geen potten breken en moest hij zijn basisplaats vervolgens afsatan aan Grêmio-aanvaller Éverton Soares. Neres speelde daarna geen enkele keer meer op het toernooi.

De Ajax-aanvaller is de enige Braziliaan in het Selebaba-elftal. Hij vormt de voorhoede met Ángel Di María en Messi. Laatstgenoemde leverde na de verloren halve finale felle kritiek op de arbitrage en kreeg in de troostfinale een rode kaart na een opstootje met Gary Medel. Messi weigerde vervolgens zijn bronzen medaille op te halen. Medel is overigens ook opgenomen in het slechtste team van Globo Esporte.

Beste team volgens Globo Esporte: Gallese (Peru), Dani Alves (Brazilië), Thiago Silva (Brazilië), Giménez (Uruguay), Arzamendia (Paraguay), Paredes (Argentinië), Aránguiz (Chili), Flores (Peru), Gabriel Jesus (Brazilië), Guerrero (Peru), Éverton (Brazilië).

Slechtste team volgens Globo Esporte: Arias (Chili), Quintero (Ecuador), Medel (Chili), Otamendi (Argentinië), Beausejour (Chili), Valverde (Uruguay), Antonio Valencia (Ecuador), De Arrascaeta (Uruguay), Di María (Argentinië), Messi (Argentinië), Neres (Brazilië).

'Balotelli in de problemen na weddenschap om tweeduizend euro'

Mario Balotelli moet zich verantwoorden bij de Italiaanse politie, zo melden diverse Italiaanse media. De Italiaanse spits heeft zichzelf in de problemen gebracht door het plaatsen van een video op sociale media. Op de beelden is te zien hoe hij een bareigenaar tweeduizend euro belooft wanneer hij met zijn scooter het water in rijdt. Balotelli wordt nu uitlokking en gokken ten laste gelegd.

Het incident deed zich afgelopen zaterdag voor in Napels. In een jachthaven gaat hij met Catello Buonocore een weddenschap aan voor tweeduizend euro. De man rijdt vervolgens onder toeziend oog van tientallen personen in zijn onderbroek met de Vespa het water in. Net als Balotelli moeten ook Buonocore en twee anderen zich verantwoorden bij de politie.

Het viertal moet ook vrezen voor een straf voor het vervuilen van het water, ook al werd de scooter uit het water gehaald. Buonocore kreeg de lachers op zijn hand en terwijl hij uit het water kwam liet hij weten waarom hij de weddenschap was aangegaan. "Mijn scooter was toch maar zeshonderd euro waard."

Balotelli zit momenteel nog altijd zonder club. De 28-jarige aanvaller is transfervrij nadat zijn contract bij Olympique Marseille onlangs afliep. Sindsdien werd hij in verband gebracht met verschillende clubs. Met name clubs uit de Serie A zouden interesse hebben, maar concreet lijkt er nog niets te spelen.

Familie Nouri dreigt met juridische stappen: "Ajax is niet erg ruimhartig"

De familie van Abdelhak Nouri dreigt met juridische stappen tegen Ajax, zo laat advocaat John Beer maandagavond weten in het televisieprogramma Nieuwsuur. De familie van Nouri wil dat Ajax 'binnen een half jaar' met een schadevergoeding komt. Het is maandag precies twee jaar geleden dat Abdelhak Nouri tijdens een oefenduel tussen Ajax en Werder Bremen een hartstilstand kreeg en als gevolg daarvan ernstige en blijvende hersenschade opliep. Ajax erkende vorig jaar 'volledige aansprakelijkheid', omdat de eerste behandeling van Nouri op het veld tekort zou zijn geschoten.

De familie Nouri wil de middenvelder graag zelf thuis verzorgen en moest daarvoor onder meer een nieuwe woning laten bouwen. "De gesprekken over een vergoeding lopen niet makkelijk", zegt Beer echter. "Je kunt registreren dat er niet heel erg ruimhartig tegenover de familie wordt gehandeld. Op een gegeven moment zullen we naar de rechter of arbitragecommissie moeten gaan."

Beer liet eerder al weten dat er momenteel sprake is van 'een subcomateuze situatie waarin er subtiel contact is, met name tussen de familie en Abdelhak'. "Dat is geen contact zoals u en ik dat hebben, maar het is er in enige mate wel. Ik heb hem bezocht in de instelling waarin hij verbleef en heb gezien dat de familie contact met hem had. Je vraagt je af of dat iets is wat de familie zelf voelt, maar er zijn door medici en paramedici aanwijzingen opgehangen hoe je met hem communiceert. Ik heb zelf gezien dat een therapeut met hem contact kon maken. Maar nogmaals, niet zoals u en ik praten, maar heel subtiel."

Megastraf dreigt voor Messi door ongekende uitbarsting

Lionel Messi wordt mogelijk voor twee jaar geschorst door de CONMEBOL, de voetbalbond van Zuid-Amerika. De Argentijn hield zich na de 2-1 gewonnen troostfinale van de Copa América tegen Chili niet in en haalde hard uit naar de bond en de arbitrage. Volgens AS kan de aanvaller worden bestraft met een lange schorsing.

Messi, die tijdens de troostfinale met rood van het veld werd gestuurd na een ruzie met Gary Medel, was na afloop furieus over de arbitrage op het toernooi. "Ik weigerde (de bronzen medaille, red.), omdat ik geen onderdeel wil zijn van de corruptie en dit gebrek aan respect. We hadden meer verdiend dan dit, maar ze wilden ons niet in de finale hebben."

"De corruptie en de scheidsrechters hebben de mensen niet de kans gegeven om te genieten. Het voetbal is geruïneerd", aldus Messi, die tijdens het onderonsje met de pers ook al werd gevraagd over een mogelijke schorsing vanwege de harde woorden. "Ze doen maar. De waarheid moet gezegd worden. De Copa América is zo ingericht dat Brazilië moet winnen."

De CONMEBOL heeft al aangegeven dat de uitspraken van Messi 'onacceptabel' waren. Volgens AS, dat in de regels van de bond dook, kan Messi een fikse straf verwachten. De Spaanse krant meldt dat Messi voor maar liefst twee jaar geschorst kan worden. Bij een dergelijke straf moet de aanvaller de Copa América van 2020 én de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 aan zich voorbij laten gaan.

Tour: Etappe 4 - De eerste normale massasprint?

Julian Alaphilippe heeft de gele trui overgenomen van Mike Teunissen, leuk voor de Fransen. Vandaag rijden de heren 213,5 kilometer, van Reims - waar Theofiel Middelkamp ooit wereldkampioen werd - naar Nancy. Na een ontregelde sprint, een ploegentijdrit en een heuveletappe is het nu wellicht tijd voor een eerste 'normale' massasprint.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we ook vandaag weer de nodige toeristische informatie over de route. Dat is nodig, want het lijkt niet echt een spektakel te gaan worden: vlak, weinig wind, noem maar op. Pas op een kleine twintig kilometer wordt het echt even opletten, dan volgt de Cote de Maron, waar de sprinters met Kenny van Hummel-benen toch niet echt vrolijk van worden.

Normaal gesproken moet het wel goedkomen met de meeste sprinters en dus krijgen we dan in Nancy een massasprint, zonder allerlei rare bochten. De etappe start om 12.10 uur, Sporza is er twee uur later bij. Rond 16.45 uur zou de Côte de Maron bereikt moeten worden, de finish wordt tussen 17.10 en 17.35 uur verwacht.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Tunesië naar kwartfinales Afrika Cup na keeperswissel voor penalties

Tunesië heeft zich als laatste land geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Het Noord-Afrikaanse land won maandagavond na strafschoppen van Ghana, nadat de reguliere speeltijd een 1-1 stand had opgeleverd. Farouk Ben Mustapha vervulde een absolute hoofdrol: de 30-jarige doelman werd aan het einde van de verlenging als invaller ingebracht en groeide in de beslissende strafschoppenserie uiteindelijk uit tot de held van de avond, door een beslissende penalty te keren. Tunesië stuit nu op Madagaskar.

Tunesië plaatste zich dankzij de tweede plaats in groep E voor de achtste finale. Opmerkelijk genoeg werden alle drie groepswedstrijden afgesloten met een gelijkspel. Ghana eindigde bovenaan in groep F en was net als Tunesië nog zonder nederlagen. Beide landen waren aan elkaar gewaagd in Ismaïlia, al was er van goed voetbal over het algemeen geen sprake. Voor Ghana raakte Kasim Adams de paal, terwijl André Ayew middels een geplaatst schot dicht bij de openingstreffer was.

Ook na rust faalde Ayew in kansrijke positie. Zijn kopbal was niet krachtig genoeg. Samuel Kwame Owusu werd op zijn beurt gestuit door doelman Mouez Hassen. Tunesië dwong minder kansen af in de tweede helft, maar nam wel de leiding dankzij Khenissi. Bij het scheiden van de markt kwam Ghana op gelijke hoogte. Bedoui passeerde op schlemielige wijze zijn eigen doelman, waardoor een verlenging noodzakelijk werd om een winnaar aan te wijzen.

In de verlenging werd er ook niet gescoord, waardoor strafschoppen een winnaar moesten opleveren. De Tunesische bondscoach Alain Giresse verraste aan het einde van de verlenging, door doelman Mouez Hassen te wisselen voor Farouk Ben Mustapha. Ben Mustapha werd ingebracht met het oog op de strafschoppenserie en keerde daarin één strafschop. Doordat Tunesië al zijn strafschoppen benutte, was dat voldoende voor het bereiken van de volgende ronde.

Zaha schittert en brengt Ivoorkust naar kraker in kwartfinales Afrika Cup

Ivoorkust heeft zich maandagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De formatie van bondscoach Ibrahim Kamara bleek met 0-1 te sterk voor het stugge Mali. Wilfried Zaha, die naar verluidt op het lijstje van Arsenal staat, bracht in de slotfase het enige doelpunt van de ontmoeting op zijn naam. Ivoorkust stuit in de volgende ronde op Algerije, dat in de achtste finale afrekende met Guinee (3-0). Beide landen ontmoeten elkaar donderdag in Suez.

Ivoorkust eindigde op de tweede plaats in groep D, met twee overwinningen en een nederlaag. De ploeg van ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon begon als favoriet aan het duel met Mali, maar die favorietenrol bleek zwaar te wegen. Er werd in de eerste helft weinig afgedwongen in aanvallend opzicht. Mali, met zeven punten winnaar van groep E, hield de rijen gesloten en gokte op de counter.

Nicolas Pépé kwam na rust in kansrijke positie, maar zijn schot miste kracht en precisie. Diezelfde Pépé had even later een goede voorzet in huis op Jonathan Kodjia. Laatstgenoemde had echter geen geluk met zijn schot. Zaha kwam uiteindelijk met de verlossende treffer voor Ivoorkust. De aanvaller van Crystal Palace knalde raak met nog veertien minuten op de klok. Mali kwam die klap in het restant van de wedstrijd niet meer te boven.

Ivoorkust stuit nu dus op Algerije. Mocht het elftal van Kamara ook die confrontatie winnen, dan volgt een clash met de winnaar van het duel tussen Nigeria en het Zuid-Afrika van Lars Veldwijk. Aan de andere kant van het schema wordt Senegal, in de kwartfinale tegenstander van Benin, getipt als mogelijke winnaar, zeker na de eliminatie van gastland Egypte, titelverdediger Kameroen en Marokko.

Studietoeslag voor student met medische beperking overal 300 euro per maand

Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking krijgen binnenkort rond de € 300 studietoeslag per maand. Het gaat om studenten die ook studiefinanciering ontvangen. Het bedrag is op gelijke hoogte gesteld met de studieregeling in de Wajong2010 en is ook in lijn met de motie Raemakers. Dit maakte staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren  bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment verschilt de hoogte van deze toeslag per gemeente. Voor veel studenten met een medische beperking betekent dit dat na de wetswijziging hun toeslag omhoog gaat. Staatssecretaris Tamara van Ark: "Het mag voor de hoogte van de studietoeslag niet langer meer uitmaken in welke gemeente je woont. Deze studenten verdienen allemaal een financiële steun in de rug. We willen dat ze hun studie af kunnen maken."

De studietoeslag per maand is straks overal hetzelfde. Daarnaast zal ook de aanvraag- en toekenningsprocedure gelijk worden getrokken. De uitvoering van de individuele studietoeslag blijft bij gemeenten. Zij mogen alvast vooruitlopen op de wetswijziging die per 1 januari 2021 ingaat.

De individuele studietoeslag geldt als inkomensaanvulling voor studenten die door hun medische beperking structureel niet in staat zijn om naast hun studie bij te verdienen. Van Ark vindt het belangrijk dat ook jongeren met een medische beperking de mogelijkheid krijgen om een studie te volgen om zo een betere kans op een baan te maken. De individuele studietoeslag kan daarbij helpen.

Koningin Máxima bezoekt Bangladesh

Koningin Máxima bezoekt van dinsdagavond 9 tot en met donderdag 11 juli de Volksrepubliek Bangladesh in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Bangladesh bereidt een nationale strategie voor om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking te verbeteren.

Koningin Máxima bezoekt Bangladesh op uitnodiging van de regering. Circa 50% van de volwassenen in het land heeft een bankrekening of maakt gebruik van financiële diensten via bankagentschappen. In 2014 was dit nog 31% (Global Findex 2017). Ondanks de toename zijn er nog bijna 58 miljoen volwassenen die geen gebruik kunnen maken van een bank- of spaarrekening, verzekering, lening of digitale betaalmethoden. Hierdoor worden zij beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden. In Bangladesh heeft slechts 36% van de vrouwen een bankrekening, mannen 65%. Een kloof van 29% (Global Findex 2017).

Koningin Máxima spreekt onder meer over de mogelijkheden voor betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het digitaliseren van salarisbetalingen en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Ook spreekt zij over het belang van de invoering van een nationaal identiteitssysteem en de koppeling aan digitale betalingsplatforms. De Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering (NFIS) staat eveneens op de agenda.

Koningin Máxima begint haar bezoek woensdag 10 juli bij het lokale VN kantoor met overleggen met ontwikkelingspartners en vertegenwoordigers uit de ‘fintech’ sector. Aansluitend gaat Koningin Máxima op veldbezoek. Zo bezoekt zij een agent van iPay, een aanbieder van online betalingen. Klanten kunnen bijvoorbeeld bij de agent via hun mobiele telefoon hun rekeningen betalen. Het laatste bezoek is aan ShopUp, een fintech bedrijf dat kleine ondernemers ondersteunt bij het aanbieden van hun producten via Facebook. Daarnaast adviseert ShopUp over de bedrijfsvoering en het aanvragen van leningen voor uitbreiding van de onderneming.

Donderdag 11 juli heeft Koningin Máxima een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de private sector. Aansluitend heeft zij een serie gesprekken met de Gouverneur van de Bank of Bangladesh, Fazle Kabir, de minister van Post en Telecommunicatie, Mustafa Jabbar en een delegatie van het ministerie van Financiën. Ook zijn er overleggen over inclusieve financiering en de NFIS voorzien met de president van Bangladesh, Mohammad Abdul Hamid en minister-president Sheikh Hasina Wazed.

Koningin Máxima is sinds 2009 UNSGSA. In deze functie adviseert zij de VN secretaris-generaal en zet zij zich wereldwijd in voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het GPFI, het Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering van de G20.

Easyjet-toestel botst met KLM-Boeing tijdens pushback op Schiphol

Een toestel van Easyjet is vanochtend op Schiphol in botsing gekomen met een Boeing van KLM. Daarbij zijn beide vliegtuigen beschadigd geraakt, zo meldt AT5. 

Een woordvoerder van KLM laat weten dat de toestellen elkaar hebben geraakt tijdens de 'pushback', het moment dat een vliegtuig vanaf de gate naar achteren wordt geduwd. Het KLM-toestel betreft een Boeing 737-800.

Het toestel van KLM stond klaar om te vertrekken naar Madrid. Passagiers worden van boord gehaald. KLM probeert de passagiers met een ander toestel alsnog naar Madrid te vliegen. Het vliegtuig van Easyjet was op weg naar Londen.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren wordt onderzocht.

19-jarige man opgepakt voor WhatsAppfraude

De politie heeft op maandagmiddag een 19-jarige man uit Hoogezand aangehouden. Hij wordt verdacht van ruim 30 zaken waarbij sprake is van fraude via Whatsapp.

De verdachte nam contact op met mensen die op Marktplaats goederen te koop aanboden. Nadat de prijs overeen was gekomen stuurde de verdachte een link met een betaalverzoek van 0,01 euro, zogenaamd om de bankgegevens te controleren. Als de verkopers op deze link klikten kwamen ze op een phishingsite, een niet van origineel te onderscheiden betaalplatform, terecht. Daar kon de verdachte vervolgens het beheer van de bankrekening van de verkoper overnemen. Vervolgens werden er betalingen gedaan van de bankrekening van de gedupeerden.

Het onderzoek leidde naar de 19-jarige verdachte. De dertig gevallen van fraude leverden de verdachte ruim 35.000 euro op. De verdachte wordt verhoord. Bij het doorzoeken van zijn woning is een computer in beslag genomen. Het onderzoek gaat verder, waarbij meer aanhoudingen worden verwacht.

Jarenlange celstraffen geëist tegen Syriëgangers

Deze verdachten zijn al in 2014 naar Syrië en Irak vertrokken om een bijdrage te leveren aan de gewapende strijd. Zij worden ervan verdacht zich daar te hebben aangesloten bij IS, en daarmee hebben ze een bijdrage geleverd aan de gewapende strijd van een terroristische organisatie. Eén van de twee mannen wordt daarnaast verdacht van een oorlogsmisdrijf. Hij poseerde bij een door IS geëxecuteerde en gekruisigde man en de foto werd vervolgens breed verspreid.

Dat is in strijd met het oorlogsrecht dat beoogt gewone mensen en krijgsgevangenen te beschermen, ook als zij al zijn overleden. Als het aan de officieren van justitie van het Landelijk Parket ligt, krijgen deze twee 25-jarigen daarvoor 7 jaar en 7 jaar en 8 maanden celstraf. De zaken werden maandag behandeld door de Haagse rechtbank, in het Justitieel Complex op Schiphol.

In 2014 naar Syrië en Irak
De twee zijn, overigens niet tegelijk of samen, naar Syrië en Irak vertrokken. In 2016 zouden ze allebei, onafhankelijk van elkaar, terecht zijn gekomen bij het ‘vrije Syrische leger’ FSA. Van daaruit zijn zij samen naar Turkije gereisd, waar zij bij de grens met Syrië zijn aangehouden.

Berecht in Turkije
Ze zijn vorig jaar teruggekomen uit Turkije naar Nederland. In Turkije werden beiden tot 6 jaar en 3 maanden celstraf veroordeeld wegens het lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie. Dat staat een berechting in Nederland niet in de weg, aldus het OM, omdat het maar de vraag is of het in Turkije om dezelfde feiten ging, en de uitspraak in Turkije voorzover bekend nog niet onherroepelijk is. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn, dan is niet de gehele straf ten uitvoer gelegd, en dat is volgens de wet en vaste rechtspraak een vereiste om dubbele vervolging te voorkomen. In Turkije hebben de mannen slechts anderhalf jaar van de opgelegde 6 jaar en 3 maanden in de gevangenis gezeten.

Eerste uitreiziger in Nederland verdacht van oorlogsmisdrijf
De man die ook verdacht wordt van het oorlogsmisdrijf, is de eerste zogenoemde uitreiziger die ook daarvoor berecht wordt. Behalve de foto met de gekruisigde man, zou de verdachte nog twee foto's van dode mensen verspreid hebben. Overigens werd hij voor het oorlogsmisdrijf in Turkije niet vervolgd. In Duitsland, Zweden en Finland zijn wel al mensen veroordeeld voor soortgelijke feiten.

De andere man wordt naast de deelname aan een groepering met een terroristisch oogmerk, ook verdacht van het ronselen van twee personen, waaronder een meisje van destijds 16 jaar oud. Deze twee hebben overigens Syrië of Irak nooit bereikt.

De behandeling van de zaak wordt vandaag voortgezet. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

Slaapmiddel door de thee: OM eist jaar cel

Zonder dat ze het wist, kreeg een 36-jarige vrouw een slaapmiddel toegediend door haar ex-vriend. Die had het stiekem door haar thee gedaan. De volgende ochtend werd ze zonder kleren en zonder enige herinnering wakker. De ex-vriend (47 jaar) was die avond langsgekomen om iets te lenen. Toen hij een kopje thee voor hen zette, roerde hij stiekem het slaapmiddel erdoor. Dat bekende hij uiteindelijk ook nadat het slachtoffer daarop had aangedrongen via app-berichtjes.

Hij vertelde dat hij haar had gemasseerd. Verder zou hij niets hebben gedaan, en daar zijn ook geen aanwijzingen voor. Toch eiste het Openbaar Ministerie gisteren 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden, waaronder behandeling. "Wat er precies is gebeurd die nacht, dat blijft voor iedereen gissen," zei de officier van justitie. "Dat moet vreselijk zijn voor het slachtoffer, dat zij niet weet wat verdachte met haar heeft gedaan."

Tot 38 maanden geëist voor fraude met biotickets

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 38 maanden onvoorwaardelijk geëist tegen 5 verdachten van fraude met biotickets. Het OM verwijt de hoofdverdachte, eigenaar van een biodieselbedrijf, een drietal biotickets uitgebracht te hebben waarbij niet aan de wettelijke verplichting is voldaan. Daarnaast wordt deze hoofdverdachte evenals de medeverdachten gewoontewitwassen en valsheid in geschrift verweten.

Fraude met biotickets
De rechtbank startte afgelopen donderdag met twee aan elkaar verwante zaken. De eerste zaak betrof die tegen de biodieselproducent en zijn CEO. Volgens het OM heeft het bedrijf een drietal biotickets uitgegeven terwijl de onderliggende wettelijk verplichte prestatie was uitgebleven. Namelijk de wettelijke verplichting om de verkochte administratieve hoeveelheid biodiesel daadwerkelijk te hebben uitgeslagen op de markt voor vervoer. Met de uitgifte van de biotickets was een bedrag van ongeveer 2,4 miljoen euro gemoeid.

Bioticket
Binnen Europa gold en geldt de Renewable Energie Directive (RED). Deze regelgeving verplichtte, van 2011 tot 2014, bedrijven die brandstoffen uitslaan voor het wegvervoer, een bepaald percentage biobrandstof op de Nederlandse markt voor vervoer te brengen of bij te mengen. Bedrijven die meer dan dat verplichte percentage bijmengden of uitsloegen op de markt voor vervoer, mochten dat te veel verhandelen aan bedrijven die zelf tekort kwamen - of in tickets handelden. Het bewijs voor dit administratief verhandelen van uitgeslagen biodiesel werd bioticket genoemd.

In haar requisitoir benadrukte de officier van justitie het milieubelang dat werd nagestreefd met de biodieselhandel en dat de hoofdverdachte volgens haar met voeten trad. Een belang dat hij juist als biodieselproducent had moeten nastreven. “Terwijl vijftienjarigen schoolstaken voor het klimaat, verwierf verdachte over de rug van hun generatie huizen en auto’s. “aldus de officier.

Witwassen
De tweede zaak werd vandaag behandeld. Het ging hierbij om geldstromen naar Bonaire en de wijze waarop de hoofdverdachte, door middel van valse stukken, ongeveer 3 miljoen genereerde en door middel van nog meer valse stukken, de herkomst van die gelden wit waste. Het onderzoek startte na de doorzoeking in de woning van de hoofdverdachte gedurende het eerste onderzoek. Hierbij werd 60.000 euro in de Hydro korrels van een kamerplant aangetroffen en bleek op zolder 40.000 euro in een hoedendoos verstopt te zijn.

Ernst van de feiten
“Afgelopen week was de warmste juni dag ooit gemeten. De gevolgen van de hittegolven en droogte van vorige zomer zijn nog zichtbaar. In India en Australië zijn hele gebieden ontvolkt en veestapels gestorven door de droogte en watersnood. Biotickets zijn saaie materie, zo op het oog, maar die saaie biotickets gaan dáárover, over het tegengaan van klimaatverandering. Ze zijn het gevolg van regelgeving gebaseerd op de klimaatverdragen van Tokyo en Parijs; verdragen die ons proberen te doordringen van de absolute noodzaak onze CO2 uitstoot omlaag te brengen. Onder meer door minder te vliegen, en door op duurzame brandstoffen te rijden met een CO2 neutrale herkomst. Dat is de achtergrond van de tickets.” , aldus de officier. Ook gaat het hier om witwassen en valsheid in geschrift op een schaal- en organisatieniveau dat er sprake is van gewoontewitwassen. De directe collega’s van de hoofdverdachte, hier de medeverdachten, waren volgens de officier nauw betrokken bij het vervaardigen van de valse stukken en hen wordt om die reden verweten dat zij medepleger zijn geweest van die valsheden. Medeplichtig volgens de officier, omdat zij niet op dezelfde manier geprofiteerd hebben van het genereren en witwassen van de gelden zoals de hoofdverdachte en zijn echtgenote.

Eisen
“Verdachten hebben samen jarenlang, door middel van valse facturen, valse leenovereenkomsten en geheime bankrekeningen gelden weggesluisd die uit misdrijf afkomstig zijn. De omvang hiervan is bepaald niet gering. De totale geldstroom bedraagt miljoenen euro’s. Diverse panden zijn hypotheekvrij aangeschaft met criminele witgewassen gelden. De wijze waarop verdachten binnen de reguliere bedrijfsstructuur valsheden voorwendden voor pure stuitende zelfverrijking, was beredeneerd en geraffineerd”, aldus de officier.

De hoofdverdachte heeft goed meegewerkt en in elk geval ten aanzien van zijn eigen rol, min of meer een complete bekentenis afgelegd. De officier laat weten dat zij die proceshouding op prijs stelt en heeft meewogen in haar strafeis. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 38 maanden vindt zij op zijn plaats. Daarnaast vordert zij de verbeurdverklaring van de diverse panden, aangezien deze het directe resultaat zijn van de delicten die de hoofdverdachte met zijn medeverdachten heeft gepleegd.

De echtgenote van de hoofdverdachte wordt door de officier gezien als medepleger. Het feit dat zij minder actief een rol speelde is volgens de officier meer een gemakzuchtige instelling en risicomijdend gedrag, dan gebrek aan wetenschap van en inzicht in de omvang van de gepleegde misdrijven. In haar eis houdt de officier er rekening mee dat er nog thuiswonende kinderen zijn en dat twee ouders die langduriger vastzitten niet in hun belang is. Een onvoorwaardelijk gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk vindt zij hier op zijn plaats.

De tweede medeverdachte, CFO van het biodiesel bedrijf met een meer dan riant salaris, wordt het door de officier zwaar aangerekend dat hij heeft gewerkt aan en aanstuurde op het vervalsen van overeenkomsten en facturen. Wat de officier hem ook aanrekent is het feit dat hij blijft ontkennen. Een eis van 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 80.000 euro vindt de officier voor hem dan ook op zijn plaats.

De derde medeverdachte, werknemer bij het biodiesel bedrijf, heeft vervalst en heeft dit ook bekend. De officier neemt hierbij in aanmerking dat hij als werknemer onder de directie minder makkelijk heeft kunnen weigeren deel te nemen aan de gedragingen die hem werden opgedragen. Tegen hem eist zij een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Ten aanzien van het biodiesel bedrijf vordert de officier de maximale geldboete van 820.000 euro. Zij is van mening dat daarmee in feite geen recht wordt gedaan aan de omvang van de fraude, in geldelijke zin, het bedrijf verdiende er ruim twee miljoen mee, zonder iets daarvoor gedaan te hebben van juist datgene waar dit bedrijf voor zegt te staan, het milieu.

Tot slot kondigt de officier de ontnemingszaken aan tegen het biodiesel bedrijf, de hoofdverdachte evenals zijn echtgenote.

Batman Arkham Collection Steelbook Edition bevestigd

Batman Arkham-ontwikkelaar Rocksteady heeft de Batman Arkham Collection Steelbook Edition voor PlayStation 4 en Xbox One bevestigd, die tijdens het weekend via Amazon al gelekt was. De bundel bevat Batman: Arkham Asylum, Batman: Arkham City en Batman: Arkham Knight en komt in september uit.

Deze bundel wordt alleen in Europa uitgebracht en zal voor het eerst buiten Noord-Amerika de promotionele Earth 2 Dark Knight-skin voor PlayStation 4-bezitters bevatten. Deze skin komt later ook beschikbaar voor mensen die alleen Batman: Arkham Knight hebben. Exclusives van de PlayStation 4-versie, zoals bovenstaande skin en de Scarecrow Nightmare missies van Arkham Knight zijn niet te vinden in de Xbox-versie van deze uitgave. Rocksteady heeft ook geen plannen om te optimaliseren voor PlayStation 4 Pro of Xbox One X. En nee, er zijn geen plannen om Batman: Arkham Origins te bundelen, de bundel bevat alleen de Batman Arkham-games die door Rocksteady zijn gemaakt.

Batman Arkham Collection Steelbook Edition (Foto: Amazon)

Heel veel zombies in Call of Duty Black Ops 4-update

Activision en Treyarch laten weten dat er een zombie-apocalypse in Call of Duty: Black Ops 4 op komst is. 'Operation Apocalypse Z' komt vandaag uit op PlayStation 4. Xbox One en pc volgen later.

De Zombie-modus krijgt bijvoorbeeld een nieuwe campagne in de vorm van Alpha Omega, waarin Primas en Ultimas-versies van personages uit eerdere missies hun krachten bundelen om de ondoden te bestrijden in een nieuw versie van de welbekende Nuketown-map. Deze nieuwe map zou vier keer groter zijn dan de originele versie van Nuketown. Er is een Broken Arrow-faciliteit onder de grond, waar prototype-wapens zijn ontwikkeld. Natuurlijk zijn er ook nieuwe wapens, zoals de Ray Gun Mk 2. Een nieuwe perk is Blood Wolf Bite, waarmee je een wolf oproept en mee laat vechten.

De multiplayer-modus van Call of Duty: Black Ops 4 krijgt drie nieuwe mappen. 'Der Schatten' speelt zich af in de besneeuwde bergen bij het kasteel dat we uit de zombiemap Der Eisendrache kennen. 'Remnant' speelt zich af in het Museum of Unnatural History. In het museum zien spelers allerlei tentoonstellingen uit eerdere zombie-episodes, zoals een stukje van de maan, de bus en restaurant uit TranZit, de Titanic en een stukje van het Asylum. De derde map is 'Havana', met een Cubaans thema. Er is een nieuwe Specialist toegevoegd. De war robot Reaper is gewapend met een tweeloops machinegeweer en kan de minimap van andere spelers uitschakelen.

Er is nog veel meer in deze Call of Duty: Black Ops 4-update, zoals het splitsen van de map van de Blackout-modus, een nieuwe Gun Mode map en een nieuwe partymodus met de naam Stick and Stones. Hierin kunnen spelers alleen vechten met kruisboog, werpmes en bijl. Je krijgt punten door met de eerste twee genoemde wapens te moorden. Als je iemand doodt met de bijl dan wordt zijn score weer op 0 gezet. De leaderboard blijft dus nooit lang hetzelfde tijdens zo'n potje.

'Minister Slob wil bestuur Haga Lyceum dwingen om op te stappen'

Mocht de rechter besluiten dat het inspectierapport over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam openbaar mag worden, dan wil de minister van onderwijs Arie Slob het schoolbestuur dwingen op te stappen, zo meldt AT5. 

Dat schrijft de NRC. Het bestuur van de school heeft de publicatie van dat rapport aangevochten in een kort geding. Donderdag wordt de uitspraak in die procedure verwacht.

Aanwijzing op bestuur
Minister Slob zou de inhoud van het rapport van de Onderwijsinspectie 'dermate onrustbarend' vinden dat hij aan zou sturen op het vertrek van het bestuur. Om dat te bewerkstelligen, wil de minister een zogeheten 'aanwijzing op bestuur' voorbereiden, meldt de krant. Als de school geen gehoor geeft aan die aanwijzing, kan het ministerie de financiering intrekken. Dat zou in feite het einde het Haga betekenen.

Negatief rapport
Eerder bleek al dat het lyceum in het definitieve inspectierapport een onvoldoende zou krijgen. Volgens schooldirecteur Söner Atasoy is het rapport van de onderwijsinspectie 'onjuist, onrechtmatig en smadelijk'. Daarom besloot hij een kort geding tegen publicatie ervan aan te spannen.

Opspraak
Het Haga is al een tijd in opspraak. In maart van dit jaar gaf de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid aan 'zeer verontrustende signalen' te hebben ontvangen over de school van de AIVD. Er zouden 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Dat veroorzaakte veel onrust en leidde vooral tot veel vragen. Vorige week werd een onderzoek is ingesteld naar de manier waarop de AIVD heeft gehandeld bij het Cornelius Haga Lyceum.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

In het noordoosten komt de meeste bewolking voor met lokaal nog een lichte bui in de ochtend. Elders zijn er zonnige perioden. De maxima lopen uiteen van 17°C vlak aan zee tot 21°C in het zuidoosten. De wind komt uit noord tot noordwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied eerst nog vrij krachtig.

Vannacht zijn er brede opklaringen. In het noordoosten en oosten kan er een enkele ondiepe mistbank ontstaan. Van het westen uit neemt de bewolking echter geleidelijk toe. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in Zeeland tot 4°C plaatselijk in het oosten met kans op vorst aan de grond. De wind is veranderlijk en zwak.

Woensdag overdag is het overwegend bewolkt, al kan in het oosten in de ochtend nog de zon schijnen. Tegen de middag kan er in het westen plaatselijk wat regen vallen. In de loop van de middag en avond kan er op meer plaatsen van tijd tot tijd wat regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noordwestelijk kustgebied tot 22°C in het zuiden. In de ochtend staat er een zwakke tot matige zuidelijke wind. In de loop van de middag draait de wind naar zuidwest tot west. (Bron: KNMI)

Nederland (Foto: KlapMongeaul)
Nederland op zijn mooist. Deze schitterende foto is gemaakt door KlapMongeaul! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vergoeding kinderopvangtoeslag stijgt in 2019

Het deel van de kinderopvang dat wordt betaald met toeslagen stijgt in 2019 tot het hoogste niveau na 2010. Vorig jaar ging het om 70 procent van de declarabele kinderopvangkosten, in de eerste vier maanden van dit jaar was dat 73 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2018 kregen ouders gemiddeld 4 200 euro aan kinderopvangtoeslag. In totaal werd ruim 2,6 miljard euro uitgekeerd voor bijna 950.000 kinderen. De overheid heeft het budget voor de kinderopvangtoeslag voor 2019 verhoogd.

Via de kinderopvangtoeslag worden werkende ouders grotendeels gecompenseerd voor de declarabele kosten van de formele opvang in een kindercentrum of via een geregistreerd gastouderbureau. Voor de toeslagen hanteert de Belastingdienst een maximaal uurtarief. Ligt het uurtarief van de opvang hoger, dan komen de kosten die boven het maximum liggen voor rekening van de ouders.

De toeslagen zijn alleen bedoeld voor degenen die werken of een opleiding volgen. Voor het maximale aantal uren dat mag worden gedeclareerd kijkt de Belastingdienst naar de partner die de minste uren maakt. Gebruikte uren boven dit maximum zijn ook voor eigen rekening en vallen niet onder de declarabele kinderopvangkosten.

Vaker BSO tegen maximumuurtarief of meer
In 2019 worden meer kinderen in de buitenschoolse opvang (BSO) in kindercentra opgevangen tegen of boven het maximaal te declareren uurtarief. Het gaat om 83 procent van de kinderen, waar dit in 2018 nog 70 procent was. Dit komt doordat het uurtarief dat mag worden gedeclareerd is verminderd naar 6,89 euro in 2019 (in 2018 was dat nog 6,95 euro). Meer ouders zullen daardoor een uurtarief betalen dat boven het declareerbare maximum ligt. Het CBS heeft geen gegevens over de exacte hoogte van de betaalde uurtarieven.

Bij de andere opvangsoorten daalt in 2019 juist het percentage kinderen voor wie het maximaal declareerbare uurtarief wordt betaald. Bij de dagopvang in kindercentra gaat dat van 52 procent in 2018 tot 41 procent in 2019. Het maximumuurtarief dat voor deze soort opvang mag worden gedeclareerd bedroeg in 2018 7,45 euro en is in 2019 gestegen tot 8,02 euro. Deze stijging speelt in op verwachte prijsstijgingen door hogere kwaliteitseisen in de dagopvang.

BSO vaker duurder in zeer stedelijke gemeenten
De tarieven voor opvang liggen vaker op of boven het declaratiemaximum in gemeenten met een zeer stedelijk karakter, zoals de vier grote gemeenten. Het percentage kinderen waarvoor de BSO-kosten niet volledig declarabel zijn, varieert in 2019 van 75 procent in niet-stedelijke gemeenten tot 85 procent in zeer stedelijke gemeenten. Hoe stedelijker de gemeenten, hoe hoger dit percentage.

Bijna 950.000 kinderen in kinderopvang in 2018
Het bereik van de kinderopvangtoeslag is in 2018 verder gegroeid. In totaal ontvingen meer dan 630.000 ouders kinderopvangtoeslag. Het aantal kinderen in de formele opvang steeg naar bijna 950.000. Dit betekent dat 40 procent van alle kinderen van 0 tot en met 12 jaar in Nederland naar formele opvang gaat. In 2014 was dit nog 31 procent.

Sinds 2014 is het aantal kinderen in de formele opvang met bijna 200.000 toegenomen. Deze groei is onder meer het gevolg van verruiming van de regeling en de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderopvanglocaties vanaf 2016. Per 1 januari 2018 zijn alle peuterspeelzalen omgevormd, waardoor ouders ook toeslag ontvangen voor deze vorm van peuteropvang. Hierdoor werd voor 74 procent van de 0- tot 4-jarigen in 2018 kinderopvangtoeslag toegekend, tegen 57 procent in 2014.

Gedeclareerde kosten met gemiddeld 200 euro per ontvanger gestegen in 2018
In 2018 hebben ouders gemiddeld 6 000 euro aan kinderopvangkosten gedeclareerd. Hiervan moesten zij zelf 1 800 euro betalen. Ten opzichte van 2017 zijn de gedeclareerde kinderopvangkosten met gemiddeld 200 euro per aanvrager gestegen.

Naast het deel van de declareerbare kosten die niet worden vergoed, betalen ouders ook een eigen bijdrage wanneer het uurtarief van de opvang hoger is dan het maximaal declareerbare tarief. In 2018 betaalden ouders hiervoor een eigen bijdrage van gemiddeld 180 euro.

Vanaf 2012 werd het aantal declarabele uren kinderopvang beperkt en daalden de gedeclareerde kosten. Sinds 2016 nemen de declarabele kosten van kinderopvang weer toe omdat kinderen gemiddeld iets langer naar de opvang gaan. In totaal steeg de uitgekeerde kinderopvangtoeslag naar ruim 2,6 miljard euro in 2018, het hoogste niveau sinds 2011 (2,7 miljard).

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.