Wereldkampioenen vrouwdragen winnen gewicht vrouw in bier

Het sportieve hoogtepunt van het jaar vond afgelopen weekeinde weer plaats in het Finse plaatsje Sonkajärvi, thuis aan zo'n vierduizend inwoners. Daar werd voor de 24e keer het wereldkampioenschap vrouwdragen georganiseerd, jawel.

Duizenden mensen kwamen naar het dorpje om de enkele tientallen deelnemende koppels te aanschouwen. De bedoeling is vrij simpel: een ruim 250 meter langs parcours, inclusief waterhindernis, moet bedwongen worden. Zoals de naam al enigszins suggereert is het de bedoeling dat de man zijn vrouw - of in elk geval een getrouwde vrouw - over de schouder meeneemt.

Het werd een uiterst felle strijd der titanen: de Litouwse wereldkampioenen Vytautas Kirkliauskas en zijn vrouw Neringa Kirkliauskiene wisten opnieuw te winnen, maar het was uiterst spannend. Thuisheld en zesvoudig wereldkampioen Taisto Miettinen eindigde met Katja Kovanen over de schouders op slechts één tiende van een seconde als tweede.

"Ik dacht dat we het niet zouden gaan halen toen ik de klok zag, maar het is gelukt!", aldus Kirkliauskas. De prijs is ook prima: het gewicht van de vrouw in bier.

De wedstrijd is geinspireerd op een legende uit de 19e eeuw, waar ene Ronkainen de Dief potentiele bendeleden over een dergelijk parcours liet rennen met zakken graan of levende varkens, om ze zo te testen. Een andere verklaring is dat het eeuwenoude 'vrouwenstelen' de oorsprong is van de competitie, waardoor tegenwoordig veel mannen met de vrouw van iemand anders over de schouders meedoen.

This thread is worthless without beelden, dus bij dezen (Bron: YouTube)