Productie industrie krimpt bijna 2 procent in mei

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,8 procent lager dan in mei 2018, maakt het CBS bekend. Een maand eerder was de krimp 1 procent. In mei groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie het sterkst.

Productie elektrische en elektronische industrie groeit het sterkst
Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie met bijna 8 procent het sterkst. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie en de chemie groeide. De productie van de machine-industrie kromp het sterkst.

Trend vlak
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei 2019 daalde de productie met 0,5 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Producentenvertrouwen minder positief
Het producentenvertrouwen industrie is in juni 2019 verder afgenomen, naar het laagste niveau in bijna 3 jaar. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juni voor de 10e maand op rij. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in mei ruim 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, aldus het CBS.