Ritzege Sagan, Alaphilippe blijft in het geel

De vijfde etappe in de Tour de France, van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar, is gewonnen door Peter Sagan. De Tsjech was de beste in de eindsprint. Julien Alaphilippe start ook morgen in de gele trui.

Het was vanaf de start onrustig. Uiteindelijk slaagden Wellens, Würtz, Clarke en Skujins erin om uit het peloton te ontsnappen. Bora leek het er niet ee eens te zijn, de  ploeg van Peter Sagan maakte vaart aan kop van het peloton, waardoor de voorsprong van de vier rond de twee minuten bleef hangen.

Dit was een groot gedeelte van de etappe het beeld. De vier vooraan werkten goed samen, maar ze kregen gewoon geen ruimte. Er moesten twee bergen van de tweede categorie worden bedwongen. De eerste was de Côte Kaut-Koeningsbourg. Wellens, de drager van de bergtrui, was als eerste boven.

De volgende beklimming was er ook eentje van de tweede categorie, de Trois-Epis. Skujins besloot tijdens de beklimming uit de kopgroep te ontsnappen. Ondertussen had Dan Martin fietspech en liep achterstand op. Door ploeggenoten werd de Ier teruggereden naar het peloton. Skujins was als eerste boven. Het peloton zat inmiddels op een minuut en Wellens, Clarke en Würtz werden teruggegrepen.

Tijdens de beklimming van de Côte des Cinq Chateaux, de laatste berg van de dag, werd ook Skujins weer teruggehaald door het peloton dat aan het uitdunnen was. Meurisse was als eerste boven. In de afdaling werd de dans geleid door Sunweb.

Rui Costa probeerde op zeven kilometer van de meet weg te rijden uit het uitgedunde peloton. De Portugees kreeg echter niet meer dan twaalf seconden voorsprong en werd twee kilometer voor de finish bijgehaald. Het draaide uit op een massasprint zonder de rasechte sprinters die al waren gelost. De eindsprint was ietwat chaotisch. Het was uiteindelijk Sagan die van Aert net voorbleef.

Sagan sprint naar twaalfde etappezege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
Sagan sprint naar twaalfde etappezege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)