FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 juli 2019

Uitslagen eerste kwalificatieronde Europa League 11/07/2019

De strijd om de Europa League is losgebarsten. 86 van de 94 clubs namen het tegen elkaar op in de eerste ronde. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Zoek uw favorieten uit! De returns zijn volgende week. 

Thuis Uit Uitslag
AEK Larnaka (Cyp) Petrocub S-G (Mol) 1-0
KF Laci (Alb) Hapoel Be'er Sheva (Isr) 1-1
Trans Narva (Est) FK Buducnost (Mon) 0-2
Alashkert Martuni (Arm) Makedonija GP (Mac) 3-1
FK Ventspils (Let) Teuta Durres (Alb) 3-0
FK Ordabasy (Kaz) Torpedo Kutaisi (Geo) 1-0
Pyunik FC (arm) FK Shkupi (Mac) 3-3
Flora Tallinn (Est) Radnicki Nis (Ser) 2-0
KuPS Kuopio (Fin) FK Vitebsk (WRu) 2-0
Səbail FK (Aze) Universitatea Craiova (Roe) 2-3
Balzan FC (Mal) NK Domzale (Slv) 3-4
FK Riteriai (Lit) KI Klaksvik (IJs) 1-1
MFK Ruzomberok (Slv) Levski Sofia (Bul) 0-2
Academy Pandev (Mac) Zrinjski Mostar (Bos) 0-3
Brøndby IF (Den) Inter Turku (Fin) 4-1
Crusaders Belfast (NIe) B36 Torshavn (Far) 2-0
Debrecen VSC (Hon) FK Kukesi (Alb) 3-0
Dinamo Tbilisi (Geo) UE Engordany (And) 6-0
FC Speranta (Mol) Neftchi Baku (Aze) 0-3
FK Kauno Zalgiris (Lit) Apollon Limassol (Cyp) 0-2
FK Liepaja (Let) Dinamo Minsk (WRu) 1-1
Maccabi Haifa (Isr ND Mura (Slv) 2-0
Malmö FF (Zwe) Ballymena United (NIe) 7-0
Molde FK (Noo) KR Reykjavik (IJs) 7-1
Radnik Bijeljina (Bos) Spartak Trnava (Slv) 2-0
Shakhter Soligorsk (WRu) Hibernians Paola (Mal) 1-0
SK Brann (Noo) Shamrock Rovers (Ier) 2-2
CS Fola Esch (Lux) Chikhura Sachkhere (Geo) 1-2
Connah's Quay (Wal) Kilmarnock FC (Sch) 1-2
Olimpija Ljubljana (Slv) Rigas Futbola skola (Let) 2-3
Cukaricki Belgrade (Ser) Banants Yerevan (Arm) 3-0
Dunajska Streda (Slv) Cracovia (Pol) 1-1
Europa FC (Gib) Legia Warszawa (Pol) 0-0
FK Zeta (Mon) Fehervar FC (Hon) 1-5
Steaua Bucuresti (Roe) FC Milsami (Mol) 2-0
Aberdeen FC (Sch) RoPS Rovaniemi (Fin) 2-1
Cliftonville Belfast (NIe) FK Haugesund (Noo) 0-1
Cork City (Ier) Progrès Niedercorn (Lux) 0-2
St Patrick's Dublin (Ier) Norrköping (Zwe) 0-2
Budapest Honved (Hon) VMFD Zalgiris (Lit) 3-1
Siroki Brijeg (Bos) Kairat Almaty (Kaz) 1-2
Breidablik (IJs) FC Vaduz (Lie) 0-0
Stjarnan FC (IJs) Levadia Tallinn (Est) 2-1

Enorme bedragen lonken opnieuw voor Ajax en PSV in de Champions League

De UEFA heeft 3,25 miljard euro beschikbaar gesteld als prijzengeld in de Champions League, Europa League en Europese Super Cup. Dat heeft de Europese bond donderdag naar buiten gebracht. De te winnen bedragen zijn vergelijkbaar met afgelopen seizoen.
PSV kwam het afgelopen seizoen niet verder dan de groepsfase van de Champions League. Desondanks kwam er ongeveer 37 miljoen euro binnen in het Philips Stadion. Ajax deed het beter en harkte een gigantisch bedrag binnen. De ploeg van trainer Erik ten Hag werd in de halve finales uitgeschakeld door Tottenham Hotspur. De teleurstelling was enorm, maar de pijn werd een klein beetje verzacht door het prijzengeld van negentig miljoen euro. Het had zoveel mooier kunnen zijn, want bij een finaleplaats waren de inkomsten ver boven de honderd miljoen euro uitgekomen.

Door de geweldige verdiensten in de Champions League en de inkomsten op de transfermarkt, heeft Ajax op financieel gebied het gat met de rest van de Eredivisie-clubs nog verder vergroot. Alleen PSV kan nog een klein beetje in de buurt blijven. Het is dan ook om die reden dat Ajax als het Bayern München van de Eredivisie wordt gezien. Mocht Ajax zich komend seizoen plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, wordt het verschil met de concurrentie alleen maar groter.

De UEFA heeft via de officiële kanalen naar buiten gebracht wat er voor de 32 deelnemende clubs te verdienen is in het Champions League-seizoen 2019/20. Van de totale prijzenpot van 3,25 miljard euro voor de Champions League, Europa League en UEFA Super Cup gaat het grootste deel naar de deelnemers van het miljardenbal: 1,95 miljard euro. 6,5 procent van het totale prijzengeld blijft bij de UEFA. De voetbalbond gebruikt dit geld voor organisatorische en administratieve doeleinden, zo is de uitleg. De overige 93,5 procent gaat naar de clubs.

Startpremies: 488 miljoen euro

Net als vorig seizoen krijgen alle 32 deelnemende clubs een startpremie van 15,25 miljoen euro. Ajax en PSV weten dus wat er op het spel staat op weg naar de groepsfase. PSV moet in totaal drie voorrondes zien te overleven. In de tweede voorronde wacht een dubbele confrontatie met FC Basel. Wanneer deze ronde overleefd wordt, wacht de ploeg van trainer Mark van Bommel de derde voorronde en de play-offs. Als kampioen van Nederland stroomt Ajax in de derde voorronde in. De Amsterdammers horen op 22 juli bij de loting wie de tegenstander wordt.

Prestatiebonussen: 585 miljoen euro

Net als vorig seizoen levert een overwinning in de groepsfase van de Champions League een bonus op van 2,7 miljoen euro. Een gelijkspel is goed voor 900.000 euro, terwijl een nederlaag niets oplevert. Per gelijkspel in de groepsfase wordt 900.000 euro uiteindelijk verdeeld over alle clubs aan de hand van een verdeelsleutel. Clubs die het vaakst hebben gewonnen krijgen het meeste uit deze pot, clubs die minder vaak winnen houden een kleiner bedrag over.

In de knock-outfase van de Champions League zijn nog grotere bedragen te verdienen. Kwalificatie voor de achtste finales levert 9,5 miljoen euro op. Clubs die de kwartfinales bereiken mogen nog eens 10,5 miljoen euro bijschrijven. In plek in de halve finales is goed voor 12 miljoen euro, terwijl de twee finalisten nog eens 15 miljoen euro ontvangen. Het winnen van de Champions League levert verhoudingsgewijs niet veel op: 4 miljoen euro. De Champions League-winnaar plaatst zich overigens wel automatisch voor de UEFA Super Cup, goed voor een bonus van 3,5 miljoen euro.

Coëfficiëntenranglijst: 585 miljoen euro

Vorig seizoen keerde de UEFA voor het eerst een bonus uit aan alle Champions League-deelnemers waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. De club die van alle 32 deelnemers het laagste op de ranglijst staat, ontvangt 1,108 miljoen euro en de nummer één ontvangt 35,46 miljoen euro. Ook dit jaar is dat weer het geval. Ajax is terug te vinden op de negentiende plaats op de ranglijst, maar omdat meerdere clubs die hoger staan komend seizoen hoe dan ook niet deelnemen aan de Champions League (Manchester United, Arsenal, Sevilla en AC Milan) schuift Ajax door naar de vijftiende plaats. Deze plaats levert Ajax 19,95 miljoen euro op.

PSV staat op de 33ste plaats op de coëfficiëntenranglijst. In het meest gunstige geval, wanneer Dynamo Kiev en Olympiacos zich niet plaatsen voor de groepsfase, schuiven de Eindhovenaren door de afwezigheid van Schalke 04, FC Basel (tegenstander van PSV in de tweede voorronde), AS Roma, CSKA Moskou en Villarreal naar de 26ste plaats op de ranglijst. Dit zou de club een bonus van 7,76 miljoen euro opleveren.

Market pool: 292 miljoen euro

De UEFA verwacht dat er ongeveer 292 miljoen euro aan televisiegelden te verdelen zijn. Wanneer bijvoorbeeld Ajax zich als enige club uit Nederland plaatst, gaat het volledige deel naar de club uit Amsterdam. Wanneer ook PSV zich kwalificeert voor de groepsfase, wordt het Nederlandse deel tussen beide clubs verdeeld: 55 procent om 45 procent. Hoe hoog dit bedrag precies zal zijn, is vooralsnog niet bekend. Vorig seizoen hield Ajax ongeveer 4,5 miljoen euro over aan de marketpool.

Als Ajax zich voor de groepsfase plaatst is het dankzij de startpremie en coëfficiëntenranglijst verzekerd van hoe dan ook 35,2 miljoen euro. Hier komt het geld vanuit de marketpool nog bij. Mocht PSV zich plaatsten dan ontvangt de nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen 23,01 miljoen euro.

BNNVARA moet uitzending #BOOS rectificeren

Omroep BNNVARA moet bij een uitzending van het programma #BOOS een rectificatie plaatsen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist in een kort geding tussen twee vastgoedondernemers en de omroep. In de uitzending worden de ondernemers uit Groningen van verschillende feiten beschuldigd. Zo zouden zij de verhuurbemiddelingsbureau bewust failliet hebben laten gaan om zo schuldeisers te ontlopen. Volgens de rechtbank kan dit niet bewezen worden.

Bewust failliet
De aflevering van #BOOS op het YouTube-kanaal van BNNVARA gaat om een huurder die claimt onterecht bemiddelingskosten te hebben betaald aan de aanhuurmakelaar. Samen met de presentator gaat hij verhaal halen bij het bedrijf. Als blijkt dat dit bedrijf niet meer bestaat, wordt door een voice-over gezegd dat de eigenaren het bedrijf bewust failliet hebben laten gaan. Op deze manier zouden ze onder hun schuldeisers uit hebben proberen te komen. Vervolgens zouden ze onder een nieuwe bedrijfsnaam een doorstart hebben gemaakt, zo wordt door de programmamakers gesuggereerd. Volgens de voorzieningenrechter zijn deze stellingen niet met feiten onderbouwd en dus niet bewezen.

Rectificatie
De ondernemers willen, onder andere, dat BNNVARA de hele uitzending van 21 maart offline haalt. Dit hoeft niet van de rechtbank. Wel moet de omroep een rectificatie plaatsen, maar niet zo uitgebreid als geëist. Een aantal verwijten in het programma kan namelijk wel onderbouwd worden en vinden steun in eerdere uitspraken van de rechtbank. De rectificatie moet voorafgaand aan de betreffende aflevering van #BOOS dertig seconden lang in beeld te zien zijn. In de rectificatie moet BNNVARA verklaren dat de beschuldigingen over onder andere het bewust failliet laten gaan van het bedrijf ‘onvoldoende door feiten worden gedragen.’ De rechtbank veroordeelt BNNVARA ook tot het betalen van een dwangsom van € 2500,- voor iedere dag dat de omroep niet aan de uitspraak voldoet, met een maximum van € 50.000,-.

Zaak Marco Kroon doorverwezen naar meervoudige militaire kamer

De militaire politierechter houdt de zaak van de 48-jarige Marco Kroon uit Schijndel - die er onder andere van wordt verdacht dat hij een politieagent zou hebben mishandeld – aan en verwijst deze naar de meervoudige militaire kamer. Het is niet bekend wanneer de zaak verder gaat.

Kroon zou zich tijdens een carnavalsavond op 3 maart 2019 in Den Bosch schuldig hebben gemaakt aan schennispleging, het beledigen en mishandelen van een politieagent.

Verzoeken
Om hun cliënt goed te kunnen verdedigen, hebben de advocaten een groot aantal verzoeken ingediend. Deze bestaan onder andere uit het toevoegen van een aantal stukken aan het dossier, het horen van 2 deskundigen en het inbrengen van deskundigenrapporten. De officier van justitie was het daarmee voor een deel eens. De militaire politierechter wijst de verzoeken voor een groot deel toe. De militaire politierechter heeft deze beslissingen genomen om te zorgen voor een zo compleet mogelijk dossier op het moment dat de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Militaire kamer
De advocaten van de militair hebben verder het verzoek gedaan om de zaak naar de meervoudige militaire kamer te verwijzen, zodat de zaak wordt beoordeeld door 3 rechters, waaronder een militaire rechter. Volgens de advocaten is deze zaak – zoals het zich laat aanzien - niet zo eenvoudig dat een militaire politierechter hierover alleen kan beslissen. De officier van justitie was het daarmee niet eens.

De militaire politierechter wijst dit verzoek toch toe. De militaire politierechter vindt weliswaar dat deze zaak op zichzelf niet complex is, maar hij houdt rekening met enkele bijzondere omstandigheden, waaronder de publieke positie van de verdachte militair en de gevolgen die deze zaak voor hem kan hebben.

Een Nederlandse militair die zich - waar ook ter wereld - misdraagt, staat terecht bij de Militaire Kamer in de rechtbank Gelderland in Arnhem. Daarbij gaat het om personen die nog militair waren toen zij het strafbare feit zouden hebben gepleegd.

Thuisland Engeland zegeviert tegen Australië en staat in finale WK cricket

Engeland staat in de finale van het wereldkampioenschap cricket. Op het Edgbaston Cricket Ground in Birmingham werd Australië met acht wickets verslagen. In de finale treffen ze Nieuw-Zeeland, dat een dag eerder afrekende met India. Beide finalisten zijn nog nooit wereldkampioen geworden. 

Australië begon met batten, maar bowlers Chris Woakes en Jofra Archer zorgden ervoor dat de Aussies zeven overs al drie wickets kwijt waren. Steve Smith bracht nog 85 runs binnen en bracht mede het totaal op 223 runs all out. 

224 was een haalbaar doel voor Engeland. Jason Roy en Jonny Bairstow zorgen ervoor dat al 124 runs binnen waren voordat het eerste wicket viel. Joe Root en Eoin Morgan maakten het karwei af met nog 17.5 overs te gaan. Engeland staat voor het eerst in 27 jaar weer in de WK-finale.

Nieuw-Zeeland haalde vier jaar geleden ook de finale. Toen werd er verloren van Australië. De finale is zondag op het heilige gras van Lords. Mocht de regen het veld onbespeelbaar maken, dan staat maandag gepland als reservedag. 

Huisjesmelker Harry O. opgepakt in Suriname

Dinsdag 9 juli werd in de uitzending van Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht besteed aan de voortvluchtige beruchte Haagse oplichter Harry.O. Sinds de jaren ‘80 verdiende hij miljoenen euro’s over de ruggen van honderden kwetsbare slachtoffers. Harry O. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 8 jaar maar is sinds een aantal jaren voortvluchtig.

Afgelopen jaar werd FASTNL van de Landelijke Eenheid belast met het onderzoek naar de opsporing van de verblijfplaats van Harry O.. Ondanks dit onderzoek wist hij onder de radar te blijven. Hierop werd een mediacampagne opgezet en werd Harry O. uit de anonimiteit gehaald en werd zijn foto verspreid in de media en in Opsporing Verzocht. Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht zijn er meer dan 30 tips binnengekomen over zijn mogelijke verblijfplaats. Hierbij zaten ook belangrijke tips uit Suriname.

Dankzij een goede samenwerking tussen de politie in Nederland, FASTNL en de Surinaamse politie kon Harry O. gisteren aangehouden worden in Suriname. De uitleveringsprocedure zal zo spoedig mogelijk worden opgestart en daarna wordt bekend wanneer Harry O. naar Nederland komt.

Wimbledonstunt Middelkoop in gemengd dubbelspel, ook Koolhof in halve finales

Tennisser Matwé Middelkoop heeft samen met de Chinese Yang Zhaoxuan voor een fikse stunt gezorgd op Wimbledon. Het Nederlands-Chinese duo won in de kwartfinales van het gemend dubbelspel van de als eerste geplaatste Braziliaan Bruno Soares en de Amerikaanse Nicole Melichar: 6-4, 6-3.

In de andere halve finale staat Middelkoop's voormalige dubbelpartner, Wesley Koolhof. Samen met de Tsjechische veterane Kveta Peschke is hij als vijfde geplaatst en trof hij de Nieuw-Zeelander Artem Sitak, met wie hij tot en met Roland Garros vorig jaar een dik jaar samenspeelde. Sitak speelde met de Duitse Laura Siegemund en dat duo ging er kansloof af tegen Koolhof en Peschke: 6-1, 6-2.

FC Twente haalt voormalig jeugdspeler van Sevilla op huurbasis in huis

José Matos is de vijfde zomeraanwinst van FC Twente, zo bevestigt de club uit Enschede via de officiële kanalen. De Spaanse linksback wordt voor een seizoen gehuurd van Cádiz, een club uit de Segunda División. Matos werd opgeleid bij Sevilla en volgt in de Grolsch Veste Ricardinho op.

"Ik ben blij hier te zijn", reageert Matos op de clubwebsite van Twente. "Voor mij is deze transfer een heel mooie nieuwe stap, spelen in de Eredivisie. Afgelopen seizoen heb ik FC Twente regelmatig gevolgd, omdat ik Aitor en Gonzalez nog ken van Sevilla. De coach en de spelers die ik afgelopen tijd gesproken heb gaven mij het juiste gevoel. Ik kijk er erg naar uit om op het veld te staan."



"Het is mooi dat we erin geslaagd zijn José voor komend seizoen aan de selectie toe te voegen", zegt Ted van Leeuwen. "José is een offensieve linkerverdediger met een enorme drive en die sterk is in de omschakeling. Een voetballer die past bij het spel dat we willen spelen. We hadden hem graag voor meerdere seizoenen aan FC Twente willen binden, maar huur was de enige optie. Desalniettemin zijn we erg blij met hem, Jose is een kwaliteitsimpuls voor de selectie."

De huurling beschikt bij Cádiz, waar hij afgelopen seizoen 23 wedstrijden speelde, nog over een contract tot medio 2021, maar mocht de Spaanse club tijdelijk verlaten. Zijn officiële debuut kan al snel volgen, want FC Twente begint op 3 augustus aan de terugkeer in de Eredivisie. PSV is die in Enschede de tegenstander van het elftal van trainer Gonzalo García García.

Voor FC Twente is Matos de vijfde aanwinst van de zomerse transferperiode. Naast Paul Verhaegh (VfL Wolfsburg) sloten ook Julio Pleguezuelo (Arsenal), Lindon Selahi (Standard Luik) en Rafik Zekhnini (Fiorentina) in de afgelopen periode aan bij de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Het gaat in alle gevallen om transfervrije spelers of huurdeals.

'AC Milan en Watford horen vraagprijs van vijftien miljoen in Eindhoven'

PSV hoopt deze zomer nog een aantal uitgaande transfers te kunnen verwezenlijken en Gastón Pereiro staat op de nominatie om te vertrekken. De Uruguayaan is geen onbetwiste basiskracht en ligt bovendien nog maar een jaar vast, waardoor hij in de aankomende maanden verkocht zal moeten worden als de Eindhovenaren nog een mooi bedrag aan hem over willen houden.

Pereiro werd in de afgelopen dagen al in verband gebracht met een transfer naar Watford en La Gazzetta dello Sport meldt donderdag dat de spelmaker eveneens in beeld is bij AC Milan. De 24-jarige aanvallende middenvelder zou door zijn zaakwaarnemer aangeboden zijn bij i Rossoneri, die de situatie momenteel bestuderen.

De roze sportkrant voegt toe dat Pereiro geen eerste keus is in het San Siro, maar dat Milan op dit moment wel evalueert of hij in het elftal past en of zijn komst in economisch opzicht haalbaar is. PSV zou een bedrag van vijftien miljoen euro in gedachten hebben voor zijn speler, al lijkt het wel mogelijk om die prijs wat naar beneden te onderhandelen.

Watford is op dit moment concreter in de markt voor Pereiro en de Engelsen zouden hem zelfs in de komende paar dagen al willen presenteren. Als PSV er inderdaad in slaagt om hem voor om en nabij de vijftien miljoen te verkopen maakt het een mooie winst: de Eindhovenaren namen hem vier jaar geleden immers voor zeven miljoen over van Club Nacional.

Daklozen willen meer aandacht

Tientallen tentjes, matjes en dozen op de stoep voor de Stopera in Amsterdam zullen deze nacht plek bieden aan daklozen en sympathisanten. De reden: aandacht voor de problemen in de daklozenopvang. "Niemand zou tegen zijn of haar wil op straat moeten slapen. Dit is mensonwaardig."

Het is crisis bij de daklozenopvang, zegt de MDHG, de belangenbehartiger voor drugsgebruikers en dak- en thuislozen. Wie dakloos wordt in Amsterdam moet zich eerst inschrijven bij de gemeente. Die toetst wie er toegang krijgt tot de nachtopvang. Pas dan heeft iemand recht op een slaapplek. Maar in de praktijk zijn er lang niet genoeg plekken. 

Lees ook: Dakloze kampeert al drie dagen voor Stopera: 'Ik laat me niet meer vernederen!'

"Dat tekort komt in de eerste plaats doordat er veel meer vraag is dan aanbod", licht Teake Damstra van MDHG toe. Daarnaast wordt het grote tekort veroorzaak doordat een heleboel mensen niet in aanmerking komen voor de nachtopvang, licht Damstra verder toe. "Dat komt omdat er helemaal in het begin, bij de voordeur, al wordt gekeken of je zelfredzaam bent of dat je toegang hebt tot de zorgketen."

Nul spanning in halve finales Wimbledon

De halve finales van het damesenkelspel op Wimbledon zijn donderdag in een poep en een zucht voorbij gegaan. Serena Williams en Simona Halep staan in de finale en veel boeiender dan dat kunnen we het met de beste wil van de wereld niet maken.

De als elfde geplaatste Williams, zevenvoudig kampioene, had nog geen uur nodig om de ongeplaatste Tsjechische Barbora Strycova naar haar hotel te sturen - ze staat nog wel in de halve finales van het dubbelspel. Strycova stond voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi, maar stapte gedesillusioneerd de baan af: 6-1, 6-2.

Gelukkig was het duel tussen Halep (7) en de Oekraïnse Elina Svitolina (8) een stuk spannender...Svitolina won namelijk één game meer dan Strycova. Na vijf kwartier was het gedaan en stond Halep met een 6-1, 6-3 zege in haar eerste Wimbledon-finale.

Jordania woedend op FC Den Bosch na verkoop Kersten

Kakhi Jordania is volgens het Brabants Dagblad woedend op FC Den Bosch. De potentiële eigenaar van de club zegt dat Sam Kersten zonder zijn toestemming is verkocht aan PEC Zwolle. Het regionale dagblad schreef eerder deze maand al dat de transfer vertraging opliep door inmenging van de Georgiër. Hij wilde de verdediger namelijk graag langer in huis houden.

Den Bosch en PEC Zwolle waren het in eerste instantie eens over een transfersom van 325.000 euro. Dat bedrag vond Jordania veel te laag. Naar verluidt is de talentvolle 21-jarige verdediger uiteindelijk voor vier ton aan de Eredivisie-club verkocht. In Zwolle moet hij de aan Liverpool verkochte Sepp van den Berg doen vergeten.

Kersten zette zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar. Jordania noemt het een 'strategische blunder' van FC Den Bosch. "FC Den Bosch heeft de potentie van de speler onvoldoende waarde gegeven", reageert hij tegenover het regionale dagblad.

Jordania probeert Den Bosch al langer in bezit te krijgen, maar heeft vooralsnog geen groen licht gekregen van de KNVB. Of de affaire van invloed is op de overname van Jordania is vooralsnog onduidelijk. De leiding van de club uit de Keuken Kampioen Divisie beraadt zich momenteel over een reactie op het statement van Jordania.

Kruijswijk wil er niet dramatisch over doen

Steven Kruijswijk verloor vandaag in de eerste bergetappe deze Tour de France een halve minuut op zijn concurrenten. Op de laatste kilometer op La Planche des Belles Filles gaf Julian Alaphilippe het gas erop en de kopman van Jumbo-Visma kon niet mee.

"Ik kon niet mee op het steile gedeelte, toen Alaphilippe er een knal op gaf. Het was vanaf dat moment vooral schade beperkten. Maar ik doe hier niet dramatisch over. Dit gebeurde vorig jaar in de eerste week ook," aldus Kruijswijk na afloop van de etappe voor de camera's van de NOS.

Kruijswijk zakte door het tijdsverlies van de derde naar de achtste plaats in de strijd om de gele trui. Hij heeft iets meer dan een minuut achterstand op gele truidrager Ciccone.

Minister Slob roept gemeenteraad Westland op om in te stemmen met komst islamitische basisschool

De gemeenteraad van Westland houdt zich niet aan de uitspraak van de Raad van State over de wettelijk voorgeschreven komst van een islamitische basisschool. Minister Slob roept de gemeenteraad op om alsnog in te stemmen met de oprichting van een islamitische school. Anders is de minister genoodzaakt om in te grijpen.

In april heeft de Raad van State geoordeeld dat het schoolbestuur Yunus Emre voldoende belangstelling heeft aangetoond voor een nieuw te stichten islamitische school in de gemeente Westland. Volgens de wet moet de nieuwe school dan voor bekostiging in aanmerking komen.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Westland heeft echter tegen de komst van een islamitische basisschool gestemd. Daarmee houdt de gemeenteraad zich niet aan de uitspraak van de Raad van State. Minister Slob roept de raad op om de uitspraak van de rechter te respecteren.

Minister Slob: "Dit raakt aan de grondslagen van de rechtsstaat. Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad om zich aan de uitspraak van de Raad van State te houden. Anders zal ik een besluit moeten nemen namens de gemeenteraad, zodat de school kan starten.”

De minister zal dan een zogeheten besluit tot indeplaatsstelling nemen. Dat betekent dat hij een besluit neemt namens de gemeenteraad waardoor de islamitische basisschool van Yunus Emre per 1 augustus 2020 alsnog voor bekostiging in aanmerking komt.

De gemeenteraad van de gemeente Westland komt dinsdag bijeen en kan dan besluiten om de nieuw te stichten basisschool alsnog toe te laten.

Teuns wint eerste bergetappe, Ciccone pakt leiding

De zesde etappe in de Tour de France, van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles, is gewonnen door Dylan Teuns.  De Belg was de Italiaan Ciccone de baas. Giulio Ciccone is de nieuwe drager van het geel. Steven Kruijswijk verloor twintig seconden op zijn concurrenten doordat hij op de laatste klim werd gelost.

Teuns wint eerste bergetappe deze Tour (Foto: Pro Shots/Action Images)

Veertien renners gingen op avontuur onder wie Tim Wellens, de drager van de bergtrui.Daarnaast begon de kopgroep uit De Gendt (Lotto-Soudal), Ciccone, Bernard (Trek), Meurisse, Pasqualon (Wanty), Teuns (Bahrein), Politt (Katoesja), Berhane (Cofidis), Cosnefroy (AG2R), Arndt (Sunweb), Pauwels (CCC), Grellier (Direct Energie) en Greipel (Arkéa). Ze kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de zeven minuten.

De eerste berg was er eentje van de eerste categorie, de Markstein met een klim van 10.8 kilometer. Wellens was als eerste boven. De Gendt kwam als eerste boven op de Grand Ballon (3de categorie) die er vlak daarna volgde. Op de derde klim van de dag, de Col du Hundsruck (2de cat.), was het niet Wellens die als eerste boven was maar Natnael Berhane, dit tot ergernis van de Belg.

De volgende berg was de Ballon d'Aldace. De voorsprong aan het begin van de klim van de eerste categorie was meer dan acht minuten voor de kopgroep, waar Greipel al snel moest lossen. Wellens was als eerste boven voor Meurisse en Ciccone.

Het peloton begon snelheid te maken mede door het werk van Bora en Movistar. Het verschil liep daardoor terug. Door de snelheid brak het peloton in stukken.Vooraan was het Thomas de Gendt die onder de top van de Col des Croix een aanval plaatste en wegreed.

Aan de voet van de col des Chevrères van de tweede categorie, de eennalaatste beklimming van de dag, was de voorsprong van De Gendt op het uitgedunde peloton teruggelopen tot iets meer dan vijf minuten. Achter de Gendt reden Ciccone, Wellens, Teuns en Meurisse en die reden De Gendt een kilometer onder de top voorbij. Het peloton dunde steeds meer uit. Ciccone was als eerste boven.

Onderaan de slotklim La Planche des Belles-Filles, hadden de vier koplopers nog een kleine vier minuten op de groep met favorieten met daarin Mollema en Kruijswijk. Wellens moest vier kilometer voor de streep lossen en niet lang daarna ging het tempo ook voor Meurisse te snel.

Barguil, die eerder vandaag te kampen had met fietspech, reed 3,5 kilometer voor de finish weg uit de groep met favorieten. Landa reageerde en reed naar Barguil en vervolgens hem voorbij. In de groep met favorieten gebeurde er niets, al moesten verschillende renners onder wie Valverde wel lossen. Landa vocht tegen de bierkaai, en werd weer opgeslokt door de groep met favorieten.

Vooraan was het Teuns die het laatste steile gedeelte het beste opkwam en als winnaar over de meet kwam.

Vos wint voor de derde keer in Giro Rosa, Van Vleuten blijft leidster

Marianne Vos heeft voor de derde deze week een ritzege geboekt in de Giro Rosa. De Nederlandse van CCC-Liv won voor haar landgenote Anna van der Breggen. Annemiek van Vleuten kwam als vierde over de finish en blijft daarmee ruim aan de leiding in het algemeen klassement.

Meerdere renners probeerden in de 128 kilometer lange etappe naar San Giorgio di Perlena uit de greep van het peloton te geraken, maar niemand raakte echt weg. In de finale lag de Muro della Tisa op het parcours en daar reden zes rensters weg uit het peloton, met daarbij Vos, Van der Breggen en Vleuten. De sterke kopgroep werd alsnog teruggepakt, maar in de sprint was Vos duidelijk de snelste voor Van der Breggen. Elisa Longo Borghini werd derde, voor Van Vleuten en Demi Vollering.

Vijf van de zeven etappes in de Giro Rosa werden gewonnen door een Nederlander. Annemiek van Vleuten won er twee, Vos drie. De Giro Rosa duurt nog tot zondag. Vrijdag is er een rit voor de sprintsters.

BPM-tarieven vanaf 1 juli 2020 gebaseerd op nieuwe CO2-testmethode

Vanaf 1 juli 2020 zullen de bpm-tarieven voor auto’s gebaseerd worden op de nieuwe CO2-testmethode WLTP, die sinds 1 september 2018 verplicht is voor alle nieuw verkochte auto’s. De BPM-tarieven zullen budgettair neutraal worden omgerekend op basis van recent onderzoek van TNO. In overleg met de autobranche komt er een ruime overgangsperiode zodat de sector voldoende tijd heeft om zich er op voor te bereiden. Dit schrijft staatssecretaris Snel vandaag aan de Tweede Kamer.

Hoeveel BPM autobezitters moeten betalen, hangt af van hoeveel CO2 een auto uitstoot en de tarieven van de BPM. Sinds 1 september 2018 is er een nieuwe CO2-testmethode voor personenauto’s: de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Deze methode geeft beter inzicht in het werkelijke brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van personenauto’s dan de vorige methode. TNO heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van de nieuwe testmethode op de CO2-uitstoot van auto’s. Hieruit blijkt dat de CO2-uitstoot van auto’s onder deze nieuwe test gemiddeld hoger is.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten van TNO worden de CO2-tarieven van de BPM per 1 juli 2020 daarom zodanig naar beneden bijgesteld, dat de BPM-opbrengst alleen als gevolg van de nieuwe testmethode niet zal stijgen. Ook de gemiddelde BPM per auto zal naar verwachting ongeveer hetzelfde blijven. Wel kan het zijn dat de BPM op sommige auto’s hoger wordt terwijl de BPM op andere auto’s lager wordt.

Vervuilender
De stelling dat de BPM al in 2018 en 2019 gestegen zou zijn als gevolg van de nieuwe WLTP-testmethode wordt door het TNO-onderzoek ontkracht. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de BPM toename het gevolg is van het feit dat nieuw verkochte auto’s in deze jaren gemiddeld vervuilender zijn, doordat zij gemiddeld zwaarder zijn en meer motorvermogen hebben. Dat leidt tot een hogere CO2-uitstoot en dus een hogere BPM. Dit staat los van de nieuwe testmethode.

Monitoren
Het kabinet zal de ontwikkelingen scherp blijven monitoren. De omzetting wordt geregeld via een wetsvoorstel dat als onderdeel van het pakket Belastingplan op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De branche heeft vervolgens een half jaar om zich voor te bereiden

BPM-tarieven vanaf 1 juli 2020 gebaseerd op nieuwe CO2-testmethode
BPM-tarieven vanaf 1 juli 2020 gebaseerd op nieuwe CO2-testmethode

Bevin, Edet uitvallers Tour

Patrick Bevin gaat vandaag niet meer van start in de Tour de France. De Nieuw-Zeelander heeft te veel last van twee gebroken ribben om nog verder te fietsen.

Bevin ging in de vierde etappe onderuit, maar stapte daarna wel weer op de fiets. "Patrick heeft twee weken rust nodig voordat hij weer kan beginnen met trainen. Ik verwacht dat hij over een maand weer wedstrijdfit is”, aldus Max Testa, teamarts van CCC, de ploeg van Bevin.

Bevin is de eerste uitvaller deze Tour.

Update 16:15 uur

Nicolas Edet is afgestapt in de zesde etappe. De zieke Fransman van Cofidis moest het peloton vandaag al vroeg laten gaan en besloot zojuist in de remmen te knijpen. Hij reed toen op 21 minuten van de kopgroep.

Demo van Songbird Symphony beschikbaar

Uitgever PQube en ontwikkelaar Joysteak Studios brengen een demo en een nieuwe trailer uit voor de muzikale platformgame Songbird Symphony. De demo kan worden gedownload via PSN, Nintendo eShop en Steam.

In Songbird Symphony speel je Birb. Hij is een piepklein vogeltje, maar hij weet toch wel zeker dat hij geen pauw is, net zoals zijn 'vader'. De andere vogels lachen hem dan ook uit en kijken op hem neer. Maar dat houdt Birb niet tegen om zijn echte ouders te zoeken.

Songbird Symphony komt 25 juli uit op Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc.

Private Division kondigt Disintegration aan

Private Division en V1 Interactive hebben vandaag Disintegration aangekondigd. Meer informatie over deze firstperson sciencefiction-shooter wordt volgende maand op gamescom 2019 bekendgemaakt.

Disintegration is de eerste titel van V1 Interactive, de indie developmentstudio die in 2015 onder andere werd opgericht door Marcus Lehto, voormalig creative director bij Bungie en co-creator van Halo.

"De kans om niet alleen een nieuwe game te maken, maar deze hele studio op te richten is opwindend", aldus Marcus Lehto, President en Game Director bij V1 Interactive. "Het is fantastisch om te kunnen delen waar dit geweldige team aan heeft gewerkt en we kunnen niet wachten om onze game volgende maand aan de wereld te presenteren."

"We zijn blij dat we met iemand als Marcus kunnen samenwerken, een icoon in de gamingwereld wiens creativiteit van invloed is geweest op de complete industrie", zegt Michael Worosz, Executive Vice President en Head of Private Division. "We werken sinds de oprichting van de studio samen met Marcus en het V1 Interactive-team en we hebben gezien hoe de organisatie tijdens ons partnerschap haar talent versterkt en ook steeds meer talent aantrekt. Daarom hebben we ook veel vertrouwen in Disintegration en we kunnen dan ook niet wachten om deze unieke game te introduceren, die het portfolio van Private Division nog verder versterkt."

Disintegration komt in 2020 uit.

Politie gaat Friese jongeren met eigen gedrag confronteren

In Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren gaan politie, beide gemeenten en Halt experimenteren met het gebruik van camerabeelden als feedback naar ouders en minderjarigen die bekeurd zijn voor openbare dronkenschap. Coördinator Jeugd Laura de Boer van basisteam Sneek is één van de initiatiefnemers.

Camerabeelden
"In samenwerking met onze partners willen we overmatig alcoholgebruik, openbaar dronkenschap en misdragingen bij minderjarigen aanpakken met als doel dit in de toekomst te voorkomen. Het basisteam Sneek heeft drie bodycams. Als we een minderjarig(e) jongen of meisje op straat aantreffen met afwijkend gedrag, dan maken agenten hier beelden van met de bodycam. Het gedrag of de toestand waarin de jongere zich op dat moment bevindt, leggen we vast. Denk aan schreeuwen op straat, het aanroepen van de politie, het wankelen of onvast ter been zijn of het liggen op straat en niet of nauwelijks aanspreekbaar zijn. Maar dat kan ook het plegen van strafbare feiten zijn. De agenten stellen ter plaatse de identiteit vast en bekeuren de jongere voor openbare dronkenschap. Daarna nemen we contact op met de ouders en vragen hen hun kind op te halen. Hierdoor zien ouders in welke situatie en hoedanigheid wij hun kind aantreffen en nemen zij vervolgens de zorg over", vertelt De Boer.

Bewust van de risico’s van overmatig alcoholgebruik
"Binnen een paar dagen na het incident nodigen we de jongen of het meisje en de ouders/begeleider(s) uit voor een gesprek op het politiebureau", vervolgt De Boer. "We confronteren hen met de beelden en willen hen in een gesprek bewust maken van de risico’s van hun vertoonde gedrag, herhaling van overmatig drankgebruik voorkomen en voorkomen dat minderjarigen slachtoffer of dader worden van beroving, mishandeling of zedendelicten. Dit gesprek is op vrijwillige basis, waarna het beeldmateriaal direct wordt gewist. Bij de uitnodiging voor het gesprek wordt de keuze voor Halt (werk- of leerstraf) of een bekeuring besproken."

Veiligheid voorop
De veiligheid van de jongeren staat in beide gemeenten voorop. “Het experimenteren met een bodycam kan hieraan bijdragen. Door het terugzien van de situatie worden de jongeren geconfronteerd met hun eigen daden’’, aldus Burgemeester Fred Veenstra. Burgemeester Jannewietske de Vries: “Deze aanpak van de politie ondersteunen we dan ook van harte. Door met de jongeren en hun ouders in gesprek te gaan, laat je hen de gevaren en risico’s van drugs en alcohol zien.” Veenstra en De Vries hopen dat jongeren zich hierdoor bewuster zijn van hun gedrag.

Reflecteren op eigen handelen
Eveline Huisman, woordvoerder bij Halt: "Zichzelf op beeld terugzien, helpt jongeren te reflecteren op hun eigen handelen. Het is vaak veel effectiever om de situatie daadwerkelijk te kunnen bekijken in plaats van er alleen over te praten. Daarnaast is het voor jongeren belangrijk om zich te realiseren dat ze niet alleen door de politie gefilmd kunnen worden. Ook anderen kunnen hen filmen en deze filmpjes kunnen worden doorgestuurd en op internet worden gezet. Bij Halt gaan we in gesprek met jongeren en ouders om samen te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Tilburger beschiet plaatsgenoot met pijl en boog

In de Tilburgse wijk Groenewoud is woensdag omstreeks 22:30 uur een 54-jarige Tilburger aangehouden. Hij zou tijdens een ruzie een 25-jarige plaatsgenoot met een pijl en boog beschoten hebben. Het slachtoffer raakte niet gewond.

De 25-jarige Tilburger deed aangifte. Hij vertelde dat hij met een vriend spullen wilde ophalen bij een man die inmiddels in de kamer van zijn vriend woont. Het gesprek daarover liep echter uit op een flinke woordenwisseling. Ze zagen dat die bewoner wegliep.

Klap
Plotseling hoorde hij een enorme klap. Hij zag dat er een pijl in de tafel geschoten was. Die man stond met nog een pijl en boog in zijn handen, waarmee hij op hen richtte. De aangever is met zijn vriend de binnenplaats opgerend, achtervolgd door die man. Hierbij werd nog een pijl afgeschoten die aangever voorbij zag vliegen. Ze zijn naar hun auto gerend waarna nog een pijl voorbij suisde.

Melding
Het slachtoffer heeft op de parkeerplaats van Stappegoor de politie gebeld. Agenten hebben de verdachte op zijn woonadres aangehouden. Hij is ingesloten. Vier Carbon pijlen en een Initech handboog zijn in beslag genomen.

Wrakingsverzoeken in zaak rondom dood 22-jarige man uit Blerick afgewezen

De wrakingsverzoeken van de advocaat van één van de verdachten in het onderzoek rondom de gewelddadige dood van een 22-jarige man uit Blerick zijn door de Wrakingskamer van de rechtbank Limburg afgewezen. De Wrakingskamer oordeelt dat er geen sprake is van vooringenomenheid van de rechters. Dat betekent dat de rechtbank met dezelfde rechters de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal voortzetten. Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekend.

Aanleiding van de wrakingsverzoeken
De advocaat heeft tijdens de zitting op 17 juni 2019 verzocht om daar geluidsopnames af te (laten) spelen van het verhoor van een getuige. De advocaat stelde dat de opnames afwijken van hetgeen in het proces-verbaal van het verhoor van deze getuige is weergegeven. De rechtbank wees dit verzoek af. Deze afwijzing wekte volgens de advocaat de schijn van vooringenomenheid. Bovendien zouden de rechters volgens hem onvoldoende kennis hebben genomen van het dossier.

Taak van de Wrakingskamer
Wraking is een middel om de onpartijdigheid van de rechter te verzekeren. De Wrakingskamer onderzoekt of de rechter onpartijdig is. Bij de beoordeling van een verzoek tot wraking staat voorop dat een rechter op grond van zijn aanstelling wordt vermoed onpartijdig te zijn, tenzij zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen. Er moeten dan zwaarwegende aanwijzingen zijn voor het oordeel dat een rechter vooringenomen is of objectieve factoren die de vrees voor vooringenomenheid rechtvaardigen.

Oordeel van de Wrakingskamer
Een voor een partij onwelgevallige (tussen)beslissing - in dit geval om de geluidsopname van een getuigenverhoor niet tijdens de zitting te beluisteren - kan geen grond vormen voor wraking. Dat is bepaald door de Hoge Raad. De Wrakingskamer mag dus niet inhoudelijk oordelen over de juistheid van de beslissing en ook niet over de motivering van de beslissing. Wraking is immers geen vorm van ‘hoger beroep’ tegen onwelgevallige of onjuiste beslissingen.

Dit is alleen anders als de motivering van de (tussen)beslissing bijvoorbeeld door de bewoordingen niet anders kan worden opgevat dan als blijk van vooringenomenheid van de rechter. Naar het oordeel van de Wrakingskamer is hiervan geen sprake. Uit de motivering van de (tussen)beslissing kan geen vooringenomenheid worden afgeleid.

Met betrekking tot het verwijt dat de rechters over onvoldoende dossierkennis zouden beschikken is de Wrakingskamer van oordeel dat, wat daar verder ook van zij, dit geen vrees rechtvaardigt dat de rechters vooringenomen zouden zijn. De verzoeken zijn daarom afgewezen.

Onderzoek naar dodelijke steekpartij Kerkrade in volle gang

Het politieonderzoek naar het dodelijke misdrijf waarbij woensdagmiddag een 42-jarige vrouw uit Kerkrade om het leven nadat zij door een 52-jarige verdachte uit die plaats was neergestoken, is nog in volle gang.

De verdachte en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar, blijkt uit voorlopig politieonderzoek. In de buurt en op de sociale media gaan meerdere geruchten over de feiten en omstandigheden die de politie meeneemt in het lopende onderzoek. Mogelijk dat later vandaag meer duiding kan worden gegeven over deze zaken, zoals het motief en de onderlinge relatie.

Getuigenoproep
De recherche roept getuigen die zich nog niet gemeld hebben op om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Uit onderzoek is gebleken dat ten tijde van het voorval enkele omstanders zich op de openbare weg bevonden. De politie vraagt deze omstanders zich te melden. Ook getuigen die mogelijke videobeelden hebben van het voorval wordt verzocht om deze te delen met de politie via Politie.nl/upload.

Onderzoek
Op de plaats delict is woensdag uitvoerig sporenonderzoek verricht door medewerkers van de Forensische Opsporing. Daarnaast zijn ook getuigen uit de buurt gehoord door agenten. De aangehouden verdachte zal door rechercheurs worden gehoord over de zaak. Ook zal er een (digitaal) buurtonderzoek worden gehouden om zoveel mogelijk informatie op te halen.

Bestuurders Cornelius Haga Lyceum moeten weg

Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum kunnen volgend jaar gewoon naar school als de schoolbestuurders vervangen worden. Nieuwe bestuurders moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen. Dat is de opdracht die minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) geeft aan het bestuur van de school. Het interim bestuur moet in de eerste weken van het nieuwe schooljaar bekend zijn.

Om het onderwijs op deze school te verbeteren, heeft de inspectie herstelopdrachten gegeven. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat de huidige bestuurders van de school de geconstateerde tekortkomingen kan wegwerken. De inspectie heeft ernstige gebreken vastgesteld bij haar onderzoek. Zo constateren ze dat er sprake is van wanbeheer. Daarmee is het handelen van de bestuurders schadelijk voor de school en de leerlingen. Daarom geeft minister Slob de opdracht dat er in de eerste weken van het nieuwe schooljaar een interim bestuur bekend moet zijn.

Minister Slob: “Alle leerlingen verdienen goed onderwijs. Ongeacht op wat voor school je zit. Op het Cornelius Haga Lyceum is er sprake van wanbeheer. Daarnaast doen de bestuurders te weinig aan burgerschap in de school. Daarom moet er een nieuw bestuur komen.”

Conclusies Inspectie
De inspectie heeft ernstige gebreken vastgesteld. Er is sprake van financieel wanbeheer en het burgerschapsonderwijs is onvoldoende. Verder concludeert de inspectie dat het beleid en handelen van de bestuurders schadelijk zijn voor de leerlingen, omdat de bestuurders geen afstand neemt van personen met een omstreden reputatie.

Daarnaast is er sprake van onrechtmatig financieel handelen van de directeur-bestuurder. Zo is er sprake van zelfverrijking en belangenverstrengeling. Geld dat bedoeld is voor onderwijs, wordt niet aan onderwijs uitgegeven. Ook is de samenwerking met externe partijen onvoldoende. Zo schaadt de directeur-bestuurder de relatie tussen school en overheid en externe partners. Die samenwerking is wel nodig, bijvoorbeeld voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Maar ook om leerlingen goed te begeleiden naar vervolgopleiding.

Aanleiding vervolgonderzoek
De inspectie onderzoekt iedere nieuwe school van een nieuw schoolbestuur. Dat gebeurt altijd binnen twee jaar. Tijdens dit onderzoek kwam er informatie van de AIVD. Bijvoorbeeld dat richtinggevende personen binnen de school zich omringen met salafistische aanjagers. De inspectie is vervolgens gaan onderzoeken wat dat voor het onderwijs betekent. Dat heeft geresulteerd in het rapport dat de Inspectie vandaag publiceert.

DLC Ultra Pack 1 voor Dragon Ball Xenoverse 2 beschikbaar

Bandai Namco heeft de releasetrailer voor de DLC Ultra Pack 1 voor Dragon Ball Xenoverse 2 uitgebracht. Dat komt mooi uit, want deze uitbreiding is ook vanaf vandaag beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

"Ultra Pack 1" bevat:

  • drie nieuwe personages: Ribrianne, SSGSS Vegeta (Evolved) en Vegeta (Super Saiyan God)
  • vier nieuwe Parallel Quests
  • acht extra vaardigheden
  • vier kostuums
  • acht Super Souls.

Dragon Ball Xenoverse 2 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Greedfall komt 10 september uit

GreedFall, de nieuwste RPG van Spiders Studio, nodigt je uit om jouw lot te bepalen op het onbekende eiland Teer Fradee. In de nieuwste trailer zie een een glimp van de wereld, personages en de releasedatum.

De oude wereld ligt op sterven en de vermoeide bevolking wordt geteisterd door een onstopbare ziekte. De enige hoop is gevestigd op geruchten over een geneesmiddel dat mogelijk gevonden kan worden op het recent ontdekte eiland Teer Fradee. Samen met je neef Constantin D’Orsay en andere facties met elk hun eigen doelen en geheime agenda’s reis je naar een nieuwe wereld die sijpelt van magie. Sluit jij je aan bij één van de nieuwe kolonies, of help je de inboorlingen in hun strijd voor onafhankelijkheid?

Vrijheid en keuzes staan centraal bij GreedFall. Jouw keuzes bouwen vriendschappen, breken allianties, lossen conflicten op en vormen de toekomst van het eiland. Tijdens de verkenning van deze nieuwe wereld zal je meer nodig hebben dan skills in gevechten. Of je nu een dialoogkeuze maakt, voor een stealthy benadering gaat of een bepaalde compagnon kiest; het heeft allemaal invloed op de uitkomst.

GreedFall komt op 10 september 2019 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jack Rutherford is de jager in Code Vein

Bandai Namco introduceert een nieuw personage voor Code Vein. Jack Rutherford is een Revenant die jaagt op monsters. Zijn bijnaam is de Revanant Hunter, en wordt door monsters en revenants gevreesd. Hij heeft een geschiedenis met het leger, en heeft blijkbaar ook diepe banden met de hoofdpersonage.

In de Souls-achtige Code Vein speel je een Revenant, een mens dat een soort vampier is geworden. Je krijgt een raar visioen waarin een vrouw je uitlegt dat jij de uitverkorene bent. De wereld is ondertussen een gevaarlijke plek geworden door de Lost, dat zijn Revenants die te veel bloed gedronken hebben en compleet doorgedraaid zijn. Tijd om achter de waarheid van de wereld en jouw rol daarin te komen.

Code Vein komt 27 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze preview lees je meer over de gameplay.

De Blue Lions stellen zich voor in Fire Emblem: Three Houses

Nintendo stelt de Blue Lion House voor in een nieuwe trailer van Fire Emblem: Three Houses. Dit is een van de drie partijen die je kunt kiezen te leiden als docent op de Officer’s Academy at Garreg Mach Monastery in de game.

Aan het hoofd van de Blue Lions House staat prins Dimitri of the Holy Kingdom of Faerghus. Hun idealen zijn sterkte en ridderlijkheid en daar blinken ze dan ook in uit op het slagveld.

Fire Emblem: Three Houses komt 25 juli uit op Nintendo Switch.

Valkyria Chronicles 4 Complete Edition is uitgebracht

Valkyria Chronicles 4: Complete Edition Digital Package is vanaf nu op te pikken voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Deze versie bevat alle add-on content uitgebracht voor de game, met onder andere maps met een hoge moeilijkheidsgraad en nieuwe verhalende content inclusief:

  • A United Front with Squad 7
  • Edy’s Advance Ops
  • The Two Valkyria
  • Expert Level Skirmishes
  • A Captainless Squad
  • Squad E, to the Beach!

Valkyria Chronicles 4 speelt zich af in hetzelfde tijdsbestek als het originele Valkyria Chronicles, maar richt zich op een geheel nieuwe cast van hoofdpersonages. Als speler voer je het bevel over de enthousiaste, jonge commandant Claude Wallace, buitengewoon ingenieur / zware wapens specialist Riley Miller, heethoofd Darcsen Raz, ijskoude sniper Kai Schulen, en meer. Samen zullen ze de pijnlijke realiteit van de oorlog ervaren - maar zullen de vriendschapsbanden van Squadron E het bevroren slagveld overleven? Dat ervaar je in de kenmerkende handgetekende visuele stijl van de serie.

EA kondigt nieuwe Nederlandstalige commentatoren aan voor FIFA 20

Electronic Arts heeft aangekondigd dat de commentatoren Sierd de Vos en Jeroen Grueter het Nederlandstalige commentaar in FIFA 20 verzorgen. Spelers kunnen ervoor kiezen om hun stemmen te horen tijdens het spelen van de game, inclusief de splinternieuwe VOLTA Football spelmodus.

In een periode van bijna een jaar zijn er meer dan een miljoen woorden en uitspraken opgenomen door Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Sierd de Vos is bekend vanwege zijn karakteristieke manier van commentaar geven. Spelers kunnen erop rekenen dat ze het beroemde ‘Koekoek’ terug gaan horen in de game, evenals vele andere uitdrukkingen waar De Vos bekend door is geworden. Samen hebben de commentatoren bijna 700 uur in de studio doorgebracht om deze nieuwe toevoeging aan de game te voltooien en de Nederlands sprekende spelers te voorzien van nieuw commentaar.

"We zijn vereerd dat we de kans hebben gekregen om onze stemmen aan de populaire EA SPORTS FIFA-franchise toe te voegen. We weten dat onze fans hoge verwachtingen hebben en we hopen dat we deze verwachtingen kunnen overtreffen met behulp van onze persoonlijke eigenschappen, uitspraken en de uitstekende samenwerking die we hadden. Een ding is zeker: de spelers worden verrast, maar krijgen uiteraard ook uitspraken te horen die ze eerder hebben gehoord", zegt Sierd de Vos.

Co-commentator Jeroen Grueter voegt toe: "Het is na al die jaren ontzettend lastig om in de voetsporen te treden van Evert en Youri. Dit duo heeft een cultstatus weten te creëren met zijn commentaar. Sierd en ik hebben onze eigen draai gegeven aan het commentaar in de game van dit jaar en we hebben ontzettend veel lol gehad in de studio. Ik ben ervan overtuigd dat spelers dit duidelijk terug kunnen horen in FIFA 20!"

FIFA 20 wordt ontwikkeld door EA Vancouver en EA Romania en is verkrijgbaar vanaf 27 september 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FIFA 20 commentatoren (EA Sports)

Subspecies in Monster Hunter World

Capcom heeft vandaag een nieuwe trailer en developer update video uitgebracht met nieuwe details over Monster Hunter World: Iceborne, de uitbreiding voor Monster Hunter World. De nieuwste beelden laten een overzicht zien van de nieuw bevestigde ‘subspecies’ variaties van monsters, een blik op de nieuwe Gathering Hub in het Seliana-hoofdkwartier samen met andere gameplay-verbeteringen en toevoegingen.

In Monster Hunter World: Iceborne komen subspecies voor. Dit zijn versies van de monsters die de moeilijkheidsgraad flink opschroeven. De nieuwste trailer geeft een blik op twee varianten: de brute Wyvern Fulgur Anjanath gebruikt elektriciteit in plaats van vuur en de Wyvern Ebony Odogaron heeft een bredere attack range en Dragon Elemental. Naast deze subspecies gebruikt de vurige Glavenus een zwaard-achtige staart om met de kenmerkende zwaai-aanval Hunters te verslaan.

Als deel van de gezellige nieuwe Seliana thuisbasis in Hoarfrost Reach biedt de gestroomlijnde Gathering Hub (gebouwd rondom een warmwaterbron) een warm welkom voor Hunting Parties met meer gecentraliseerde faciliteiten en features. Hunters en Palico’s hebben gemakkelijk toegang tot alle pre-Hunt benodigdheden in de buurt waaronder de Smithy om Gear te craften, Resource Center om Bounties in de gaten te houden of Botanical Research om items te oogsten. ‘My Room’ is ook toegankelijk en heeft nieuwe personalisatie-opties zoals meubels, decor en kleuren. Spaces van andere spelers te bezoeken wordt in een update na launch mogelijk gemaakt.

Andere gameplay-opties bieden meer flexibiliteit voor Multiplayer Hunting Parties. Voor het eerst in de serie zal een opschalende moeilijkheidsgraad zich aanpassen voor een team met twee spelers bijvoorbeld als iemand vertrekt, of als een duo er samen het hun Palico op uit trekt. De harige makkers krijgen ook geüpgradede gadgets en nieuwe opties zoals de Shieldspire Stooge, een bewegende afleiding die de aandacht van Monsters weghaalt bij de speler, de Meowcano, een grote pot die vuurballen richting vijanden schiet en een verbeterde Vigorwasp die spelers weer tot leven kan brengen als ze verslagen zijn. Nieuwe Squad Cards met informatie over het team kunnen naar andere spelers als uitnodiging gestuurd worden, vergelijkbaar met Guild Cards die individueel voor Hunters geruild kunnen worden. Sub-leaders zijn toegevoegd aan Squad Teams en kunnen taken delen voor het recruteren en accepteren van Team Requests.

Monster Hunter World: Iceborne zal op 6 september uit komen op PlayStation 4 en Xbox One.

Tot ruim 4 jaar cel voor ontvoering Insiya

De 5 mannen en een vrouw die in 2016 meewerkten aan de ontvoering van de destijds tweejarige peuter Insiya naar India krijgen gevangenisstraffen tot ruim 4 jaar. De rechtbank rekent het de daders zwaar aan dat een meisje door hun toedoen uit haar vertrouwde omgeving is weggerukt: een schrijnende situatie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Heftig en ongehoord
Het plan, en de uitvoering daarvan, waren heftig en in elk geval in Nederland ongehoord: drie onbekende mannen drongen een woning in de Watergraafsmeer binnen en ontvoerden een meisje van twee. Dit gebeurde in opdracht van haar Indiase vader, die deze mannen daarvoor had ingehuurd. De ontvoerders waren voorbereid op het gebruik van geweld: één van hen was gewapend met een taser en tie-wraps. De twee mannen die het meisje meenamen, droegen haar over aan een andere groep ontvoerders. Die bracht haar naar de woning van één van de ontvoerders in Duitsland. Vanuit daar werd ze vervolgens door haar vader naar India ontvoerd.

Gezinsleven kapot gemaakt
Hoewel duidelijk is dat de hoofdverantwoordelijke voor de ontvoering de (in India verblijvende) vader is, neemt de rechtbank het de 4 mannen zeer kwalijk dat zij met volle wetenschap van de bedoeling aan de ontvoering hebben meegewerkt. Voor de rechtbank weegt zwaar mee dat het meisje alweer bijna drie jaar is gescheiden van haar moeder, die vanaf haar geboorte tot de dag van de ontvoering de constante factor in haar leven was. De mannen hebben een gezinsleven kapot gemaakt.

Eén man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar en 3 maanden, twee mannen krijgen gevangenisstraffen van 4 jaar. Een vierde man krijgt een lagere gevangenisstraf, van 3 jaar, omdat hij als enige zich direct bij de politie heeft gemeld, berouw heeft getoond en – ook anders dan de andere mannen – zijn volledige medewerking heeft verleend aan het onderzoek.

Een andere man en een vrouw krijgen gevangenisstraffen van 16 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 12 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) voor hun deelname aan de ontvoering. De rechtbank oordeelt dat zij medeplichtig zijn, wat betekent dat hun rol beduidend kleiner was dan die van de anderen.

Badr Hari opnieuw in de ring tegen Rico Verhoeven

Badr Hari en Rico Verhoeven nemen het opnieuw tegen elkaar op in de ring. Op 21 december is de Amsterdamse kickbokser tegen zijn rivaal te zien in Gelredome, onder de noemer 'Unfinished Business'.

'Dit is de WK-finale! Groter dan dit wordt het niet', reageert Verhoeven tegenover De Telegraaf. Drie jaar geleden stonden de zwaargewichten al tegenover elkaar in het Duitse Oberhausen. De winst was destijds voor Verhoeven, nadat Hari het in de tweede ronde op moest geven vanwege een armblessure. Sindsdien wordt er al vaker gesproken over een 'rematch'.

'Bij het ingaan van de onderhandelingen hebben we gezegd: dit is de partij die er als eerste moet komen. Ik ben blij dat het is gelukt', aldus Verhoeven. 'Nu dit staat, gaan we de komende weken kijken of het ook tot een contractverlenging bij Glory (de organisator, red.) komt.'

Doping
Hari zit momenteel nog wel een dopingschorsing uit. Vanaf december mag hij weer in de ring verschijnen, vandaar dat de strijd aan het einde van die maand plaatsvindt. De partij gaat over vijf ronden, onthult Verhoeven alvast. 'Het is nog niet zeker of het een titelgevecht zal zijn. Daar wordt nog over onderhandeld.'

Kinderarts opnieuw schuldig bevonden aan dood 10-jarige jongen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een kinderarts een boete opgelegd van 2500 euro. Door haar schuld en nalatigheid is tijdens de behandeling een 10 jarige jongen overleden. Zij heeft zijn klachten niet goed ingeschat en heeft te laat nader onderzoek laten doen. De rechtbank Limburg legde de arts eerder dezelfde straf op.

Verkeerde diagnose
In mei 2013 werd de jongen opgenomen in een Limburgs ziekenhuis waar de vrouw als kinderarts werkte. Hij had al een langere tijd hoofdpijn en de huisarts had hem doorgestuurd naar het ziekenhuis. In de loop van de ziekenhuisopname verergerden zijn klachten, maar toch liet de arts geen CT-scan maken of raadpleegde zij een collega, zoals een neuroloog, voor een consult. Toen dat uiteindelijk wel gebeurde, bleek dat de druk op de hersenen van de jongen vanwege een bloeding zodanig was dat zijn vitale functies uitvielen en zijn leven niet meer gered kon worden. Het hof oordeelt net als de rechtbank dat de kinderarts te lang heeft vastgehouden aan de - wat later bleek verkeerde - diagnose (migraine) die een collega eerder had gesteld toen de jongen in het ziekenhuis werd opgenomen. De arts heeft te laat nader onderzoek laten doen waardoor de jongen door haar schuld is komen te overlijden.

Geen onachtzaamheid
Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van grove schuld, nalatigheid en onachtzaamheid. Het hof vindt niet de arts onachtzaam is geweest. Zij was namelijk de hele middag op de afdeling aanwezig en is toen regelmatig bij de jongen geweest. Ze heeft aandacht voor hem gehad en hem meerdere keren zelf onderzocht. Ook vindt het hof niet dat de kinderarts grove schuld verweten kan worden. Zij heeft nagelaten over te gaan tot nader onderzoek, toen het beloop en de duur van de klachten van de jongen daarom vroegen. Evenmin heeft ze haar collega’s geraadpleegd over de eerste gestelde diagnose. Dit alles maakt dat zij wel schuld heeft aan de dood van de jongen in de zin van nalatigheid, maar het hof kwalificeert dit niet als ‘grove schuld’.

Geldboete
Gelet op haar blanco strafblad, de aard van de feiten, de omstandigheden waaronder die feiten zijn gepleegd en de consequenties die ze hebben gehad ook voor de arts, vindt het hof een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet op zijn plaats. Ook ziet het hof niets in het opleggen van een voorwaardelijke gevangenisstraf, aangezien verdachte een dergelijke fout niet eerder heeft gemaakt en er geen aanwijzingen zijn dat de vrouw nog eens zo’n fout zal maken.

Een taakstraf is om praktische redenen - de kinderarts woont en werkt tegenwoordig in het buitenland - moeilijk uitvoerbaar en mede daarom zal het hof haar dit niet opleggen. Het hof veroordeelt haar wel tot het betalen van een geldboete van 2.500 euro.

Strafrechtelijke vervolging van een arts
Het hof benadrukt dat voorkomen moet worden dat artsen zich niet meer vrij voelen om te doen wat zij in het belang van hun patiënt achten door de angst voor strafrechtelijke vervolging. Toch kunnen er omstandigheden zijn die strafrechtelijke bemoeienis met medisch handelen rechtvaardigen. Dat is het geval in deze zaak.

De kinderarts heeft ondanks herhaalde en verschillende alarmerende signalen gedurende een relatief lange periode nagelaten te handelen. Meerdere medisch deskundigen hebben nadien unaniem en afzonderlijk verklaard dat haar handelen niet valt binnen de beroepsnorm van een redelijk bekwaam en redelijk handelend kinderarts. Haar nalatigheid heeft geleid tot het overlijden van haar patiënt.

Volgens de wet mag het Openbaar Ministerie zelf beslissen of iemand naar aanleiding van een ingesteld opsporingsonderzoek moet worden vervolgd. Dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in deze zaak heeft besloten geen eigen onderzoek in te stellen naar deze kwestie, staat daar los van.

Inspectie: 'Ernstige gebreken bij bestuur Cornelius Haga Lyceum'

De Inspectie van het Onderwijs heeft ernstige gebreken vastgesteld bij het bestuur van Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Het bestuur neemt geen afstand van personen met een omstreden reputatie, er is sprake van financieel wanbeheer, relaties met externe partijen worden geschaad en het burgerschapsonderwijs is onvoldoende. Daarmee is het handelen van het bestuur schadelijk voor de school en de leerlingen. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het huidige bestuur van de school de geconstateerde tekortkomingen kan wegwerken.

Onderzoek uitgebreid na ernstige signalen
Afgelopen najaar startte de inspectie een onderzoek bij het Cornelius Haga Lyceum/Stichting Islamitisch Onderwijs, zoals gebruikelijk bij nieuwe scholen van nieuwe besturen. Eind vorig jaar ontving het bestuur een eerste conceptrapport voor hoor en wederhoor. Voordat het rapport definitief was vastgesteld ontving de inspectie ernstige signalen vanuit Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over de school en het bestuur. Daarop is besloten om het onderzoek uit te breiden. Het onderzoek richtte zich op de onderwijskwaliteit waaronder de bevordering van burgerschap, het bestuurlijk handelen en de financiën. Het definitieve rapport Vierjaarlijks onderzoek bestuur en scholen: Stichting Islamitisch Onderwijs is, na een uitspraak van de rechter, nu ook openbaar.

Handelen bestuur schadelijk
De inspectie concludeert in het rapport dat de manier waarop het schoolbestuur functioneert schadelijk is voor de school en de leerlingen. Dit komt onder meer doordat het bestuur onvoldoende invulling geeft aan het burgerschapsonderwijs. Ook neemt het geen afstand van personen met een omstreden reputatie, die onder meer blijkt uit informatie van de AIVD. Daardoor kan het gebeuren dat leerlingen alsnog met deze personen of hun ideeën en opvattingen in aanraking komen. De inspectie constateert dat het bestuur onvoldoende aandacht heeft voor risico’s rond de bevordering van basiswaarden van de democratische rechtsstaat, en daarbij onnodige en onverantwoorde risico’s neemt.

Ook is er sprake van onrechtmatig financieel handelen van het bestuur onder meer in de vorm van zelfverrijking. Daarnaast is er sprake van belangenverstrengeling. Het bestuur geeft te veel geld uit aan zichzelf, familieleden en relaties. Met deze en andere structureel terugkerende onrechtmatige uitgaven brengt het bestuur het voortbestaan van de school in gevaar.

Bovendien schaadt de directeur-bestuurder met zijn (soms provocerend) optreden de relatie tussen de school en de overheid en andere externe partners. De directeur geeft hiermee het verkeerde voorbeeld aan de leerlingen. Een deel van de ouders voelt zich onveilig en is bang om afwijkende meningen naar voren te brengen . Daarnaast schiet het intern toezicht schromelijk tekort en beschikt het bestuur over weinig deskundigheid en ervaring.

Burgerschapsonderwijs onvoldoende
De inspectie vindt dat de school in het burgerschapsonderwijs beter en stelselmatig duidelijk moet maken wat de belangrijke waarden zijn in de Nederlandse samenleving, zoals bijvoorbeeld gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid. Daarbij is het ook belangrijk om aandacht te geven aan risico’s die leerlingen lopen in de grootstedelijke omgeving waarin zij opgroeien en waarin ze in aanraking komen met bijvoorbeeld discriminatie of homohaat. De school onderkent deze risico’s. maar stemt het onderwijs er niet op af. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat de school de leerlingen aanzet tot onverdraagzaamheid of dat leerlingen salafistische lessen krijgen.

Niet alles op de school is onvoldoende. De inspectie concludeert dat de meeste lessen van voldoende niveau zijn en dat leerlingen die dat nodig hebben voldoende begeleiding krijgen. De meeste leerlingen voelen zich veilig op school en zijn tevreden over het onderwijs.

Herstelopdrachten om tekortkomingen weg te werken
De inspectie heeft het bestuur een aantal opdrachten gegeven om ervoor te zorgen dat de school beter wordt bestuurd, er beter met geld wordt omgegaan, het burgerschapsonderwijs wordt verbeterd en duidelijk afstand wordt genomen van omstreden personen. De inspectie heeft er echter geen vertrouwen in dat het huidige bestuur deze herstelopdrachten goed zal uitvoeren.

Vakantieboodschappen in Spanje relatief goedkoop

Van de vijf meestbezochte vakantielanden is Spanje het voordeligst voor vakantiegangers die zelf de boodschappen doen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland liggen deze prijzen 1,1 procent boven dit gemiddelde. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe Eurostatcijfers over prijzen in 2018.

Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn in de zomer de door Nederlanders meestbezochte vakantielanden. In vier van de vijf landen zijn de voedselprijzen hoger dan in Nederland. In de top vijf van zomervakantiebestemmingen van Nederlanders is alleen in Spanje voeding goedkoper. In Frankrijk liggen de voedselprijzen ruim 16 procent hoger dan gemiddeld in de EU. In Oostenrijk, het vijfde vakantieland op deze lijst, liggen de prijzen voor voeding bijna 27 procent boven het gemiddelde van de EU.

Vleesprijzen Oostenrijk 45 procent boven EU-gemiddelde
Wie van barbecueën houdt, is het duurste uit in Oostenrijk. Vleesprijzen liggen er 45 procent boven het Europees gemiddelde, Frankrijk is 30 procent duurder. Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië.

Aardappelen, groente en fruit zijn in Frankrijk een fractie duurder dan in Oostenrijk, bijna 27 procent boven het Europees gemiddelde. In Italië en Duitsland zijn de prijzen 7 procent en 5 procent hoger dan dat gemiddelde, in Spanje liggen de prijzen daar 1,1 procent onder. In Nederland liggen deze prijzen iets boven het EU-gemiddelde (2,2 procent).

Dranken goedkoop in Spanje en Duitsland
Bij dranken zijn de prijsverschillen gematigder. Uitschieters zijn Oostenrijk, waar de niet-alcoholische dranken 13 procent boven het EU-gemiddelde liggen, en Spanje en Duitsland. Alcoholische dranken liggen hier respectievelijk 16 procent en 11 procent onder het EU-gemiddelde.

Restaurants en hotels relatief duur in Frankrijk
In Frankrijk zijn behalve voeding ook hotels en restaurants hoger geprijsd dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijzen voor hotels en restaurants liggen er 18 procent hoger. In Spanje zijn hotels en restaurants het goedkoopst.

Noord-Macedonië heeft goedkoopste voeding binnen Europa
Het goedkoopste land in Europa voor voeding is Noord-Macedonië, waar de prijzen bijna 40 procent onder het EU-gemiddelde liggen, gevolgd door Roemenië en Polen. Het duurste land is Zwitserland. Daar liggen de prijzen bijna 64 procent boven het EU-gemiddelde. Noorwegen ligt hier een fractie onder, gevolgd door IJsland.

Amsterdammer opgepakt wegens flessentrekkerij

Een 57-jarige man uit Amsterdam is woensdagavond omstreeks 21:30 uur uur aangehouden op de Nieuwendijk in Vlissingen. Hij had diverse voedingsmiddelen genuttigd, zonder te betalen. Eerder die dag was er al een soortgelijke melding binnengekomen. Agenten hebben besloten de man aan te houden.

Woensdagmiddag had hij eten en drinken besteld op het station in Vlissingen en daar had hij niet afgerekend. De man is toen aan de aandacht ontsnapt. ’s Avonds had de Amsterdammer bij een restaurant aan het Bellamypark gegeten. Ook hier was hij zonder te betalen weggelopen. De man werd opgehouden door de eigenaar van het restaurant tot de agenten ter plaatse waren.

Na controle bleek de man dit vaker te doen, waarop agenten besloten om de man aan te houden voor ‘flessentrekkerij’.

Vrouw mept vrouw met fles op hoofd

Een 58-jarige Bredase is woensdag 10 juli 2019 omstreeks 19.50 uur op de Pelmolenstraat in Breda door de politie aangehouden omdat ze in een woning een 22-jarige vrouw uit Dordrecht met een fles op het hoofd geslagen zou hebben. Ook zou ze met een mes hebben gedreigd en daarmee stekende bewegingen gemaakt hebben.

Het slachtoffer, een 22-jarige vrouw uit Dordrecht, deed aangifte. Ze vertelde dat ze met haar vriend bij een man in de Pelmolenstraat op bezoek was. Kort nadat haar vriend en die bewoner via de voorzijde naar buiten waren gelopen om een hond uit te laten, kwamen via de achterdeur een man en een vrouw binnen. Die vrouw had volgens haar een glazen fles in haar rechterhand en een mes in haar linkerhand.

Het slachtoffer werd met de fles op haar hoofd geslagen. Ook probeerde die vrouw haar met het mes te steken. Het slachtoffer vluchtte via de achterdeur naar buiten. Omstander hebben haar geholpen en 112 gebeld. De ambulancedienst kwam ter plaatse, ze had enkele snijwonden op haar hoofd die zijn behandeld. De vrouw die met de fles geslagen zou hebben, is ter plaatse door de politie aangehouden. De recherche stelt een onderzoek in naar de toedracht van het incident. Mogelijk heeft de gebeurtenis te maken met een zakelijk geschil.

Vrijspraak voor man die vriend doodschoot, wapen was defect

Een 22-jarige man die op 27 februari 2018 zijn vriend doodschoot krijgt hiervoor geen straf. Wel veroordeelt de rechtbank Midden-Nederland de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden voor verboden wapenbezit en het hebben van munitie.

Schietincident
Het 20-jarige slachtoffer kwam op 27 februari bij de verdachte op bezoek. Volgens de verdachte had het slachtoffer een vuurwapen meegenomen en vroeg of verdachte het ook even wilde vasthouden. Hij kreeg handschoenen van het slachtoffer en nam hij het wapen van hem over, nadat het slachtoffer de munitie uit het wapen had verwijderd en had gezegd dat het veilig was. Toen hij het wapen vast hield, is het plotseling afgegaan. Er bleken nog kogels in te zitten en één daarvan raakte het slachtoffer in zijn hoofd, als gevolg waarvan hij is overleden.

Onderzoek naar vuurwapen
In het onderzoek naar de dood van het slachtoffer is uitvoerig onderzoek gedaan. Zo hebben deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut het wapen onderzocht. Zij verklaren dat het wapen mankementen vertoont. Het is volgens de deskundigen mogelijk dat het wapen meerdere malen afgaat zonder dat de trekker wordt aangeraakt. Een tikje tegen het wapen kon daarvoor al voldoende zijn. In het onderzoek zijn ook diverse getuigen gehoord en is een 3D-visualisatie gemaakt van de verschillende scenario’s. Volgens de rechtbank passen alle resultaten van het onderzoek bij de verklaring van verdachte, dat het vuurwapen per ongeluk is afgegaan.

Verschrikkelijk en tragisch
De verdachte is niet deskundig op het gebied van wapens, pakte het wapen vast met zijn vinger bij de trekker en met de loop in de richting van het slachtoffer. Hij heeft niet gecontroleerd of het wapen niet meer geladen was. De rechtbank is van oordeel dat verdachte daarmee onvoorzichtig gehandeld heeft. De rechtbank vindt dit niet voldoende om hem strafrechtelijk verantwoordelijk te houden voor de dood van zijn vriend. Hij kon namelijk niet weten dat het wapen, als gevolg van een ernstig defect, af zou gaan zonder dat hij de trekker overhaalde. De rechtbank begrijpt dat deze beslissing voor de nabestaanden van het slachtoffer moeilijk te accepteren is. De wijze waarop een einde is gekomen aan het leven van het slachtoffer is verschrikkelijk en tragisch.

Minister wil ondermijnende criminaliteit harder aanpakken

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil de ondermijnende criminaliteit op verschillende manieren hard en effectief aanpakken. Daarom krijgen politie en Openbaar Ministerie meer mogelijkheden om het bedrijfsproces van criminelen te verstoren en onderzoek te doen naar veroordeelde criminelen die hoge boetes niet betalen. Ook wil de minister de kosten voor het vernietigen van inbeslaggenomen drugs op daders verhalen. Dit zijn enkele in het oog lopende elementen van een conceptwetsvoorstel dat vandaag in consultatie is gegaan en onderdeel is van de wetgevingsagenda ondermijning.

Precursoren
Grapperhaus wil bepaalde chemicaliën - zogeheten precursoren - die als grondstof dienen voor harddrugs, kunnen verbieden. Daarom wordt het bezit en transport evenals de in- en uitvoer van deze stoffen strafbaar. Er komt een maximumstraf van zes jaar op te staan. Het gaat om grondstoffen die op een nationale lijst komen te staan en waarvan geen andere bestemming bekend is dan de illegale productie van synthetische drugs. Vooral criminelen die precursoren vervoeren kunnen straks gemakkelijker worden aangepakt. Nu moet nog worden bewezen dat zij wisten dat het ging om grondstoffen voor harddrugs. Straks is alleen al het bezit strafbaar, daarmee kan het productieproces eerder worden verstoord.

Bedreiging
De maximumstraf voor het bedreigen van personen gaat omhoog van twee naar drie jaar gevangenisstraf. De praktijk laat zien dat bedreigingen op verschillende manieren steeds heftiger worden. De afgelopen jaren zijn verschillende burgemeesters bedreigd door criminelen. De overheid neemt dergelijk gedrag zeer hoog op en treedt daar hard tegen op. Daarom wordt de maximumstraf voor de bedreiging van burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en andere bestuurders extra verhoogd, naar maximaal vier jaar gevangenisstraf.

Containerterminals
Havens en vliegvelden hebben een grote aantrekkingskracht op georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Criminelen dringen op allerlei manieren de beveiligde terreinen binnen waar containers worden uit- en overgeladen, op zoek naar illegale goederen als drugs, die in de containers zijn verstopt. Hun activiteiten vormen een belangrijke schakel in de criminele netwerken die illegale drugstransporten uitvoeren en ondermijnen de controle op de invoer van goederen in het douanegebied. Dit is vaak lastig te bewijzen omdat zij uit voorzorg bewijsmateriaal wegwerken, zo worden mobiele telefoons voor aanhouding weggegooid.

Daarom wil Grapperhaus steviger kunnen optreden en illegaal verblijf op die terreinen apart strafbaar stellen. Er komt een gevangenisstraf van een jaar op te staan. Als er sprake is van binnendringen, bijvoorbeeld als een crimineel een valse pas gebruikt of zich verstopt in een bedrijfswagen om het terrein op te komen, gaat de maximumstraf omhoog naar twee jaar.

Om onderzoek te kunnen doen naar de achtergrond van deze verdachten en hun relatie met (internationale) criminele netwerken in kaart te kunnen brengen, wordt voorlopige hechtenis mogelijk. Politie en Openbaar Ministerie kunnen dan ook meer bewijsmateriaal verzamelen om verdachten in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit.

Kosten
Daarnaast wil de minister de kosten die de Staat maakt voor de vernietiging van onder andere inbeslaggenomen drugs en illegaal vuurwerk op de daders kunnen verhalen. Nu is dat nog niet mogelijk. De vernietiging van de ruim 40.000 kilogram aan illegaal vuurwerk die in 2017 in beslag werd genomen, kostte alleen het Openbaar Ministerie in dat jaar al ruim 2 miljoen euro. Met het opruimen van hennepkwekerijen was in 2018 5,8 miljoen euro gemoeid.

Financieel onderzoek
Verder wordt het mogelijk om in meer gevallen onderzoek te doen naar het vermogen van veroordeelde criminelen. De praktijk laat zien dat zij flinke geldboetes en schadevergoedingsmaatregelen die bij een veroordeling worden opgelegd niet altijd betalen, terwijl er soms wél aanwijzingen zijn dat zij over geld beschikken. Nu zijn er nog te weinig mogelijkheden om in die gevallen een duidelijker beeld te krijgen van het vermogen van de crimineel zodat beslag kan worden gelegd. Met de maatregel van Grapperhaus kan dat straks wel, waardoor het mogelijk wordt de opgelegde sancties makkelijker uit te voeren en criminelen niet zomaar onder hun geldstraf uit kunnen komen.

NS zet drones in

De NS start met dronevluchten op de stations om onderhoudsinspecties uit te voeren. Remco Bunder en Sep Schetters zijn de eerste NS-dronepiloten die de vluchten uitvoeren. Remco: “Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Nu gebeurt dat vaak nog met hoogwerkers en steigers. Ik zag hoe tijdrovend het is, met afzettingen die de reiziger in de weg staan. Ik dacht: dat kan slimmer.” Sep: “Drones hebben als voordeel dat we niet op hoogte hoeven te werken en daardoor veiliger ons werk kunnen doen. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.”

NS heeft toestemming gekregen om aan de binnenkant van het station en andere gebouwen professionele vluchten te maken. Vorige maand maakten Remco en Sep een geslaagde testvlucht op Utrecht Centraal en in de Moreelse brug over het Utrechtse spoor. Op termijn zal nieuwe Europese wetgeving het vliegen in stedelijk gebied mogelijk maken, dan kunnen treinstations en perronkappen ook van buiten met een drone geïnspecteerd worden. Naast minder overlast voor reizigers, leidt de inzet van drones tot lagere kosten en zorgt dit ervoor dat het de inspecties sneller zijn afgerond.

Privacy
De drones maken foto- en filmopnames van de binnen- en buitenkant van stationsgebouwen. Er zijn goede afspraken gemaakt zodat NS voldoet aan de privacy wetgeving. Remco: “We hebben als dronepiloot speciale werkinstructies gekregen. We verkennen vooraf het terrein, zetten het vlieggebied af en geven met borden aan dat er opnames gemaakt worden. Mocht tijdens het vliegen blijken dat er toch personen op de opnames staan, dan worden deze opnames gewist of de personen geblurd. De beelden worden daarna opgeslagen in een goed beveiligde omgeving.”

NS bezit naast stationsgebouwen ook parkeergarages, kantoren, loodsen en gronden. Ook deze objecten en gronden moeten worden onderhouden. Het gaat om honderden gebouwen die ieder jaar geïnspecteerd worden. Daarnaast onderhoudt NS niet alleen eigen gebouwen. NS heeft ook eigendommen van ProRail en gemeenten in beheer. Voor het onderhoud van deze objecten en gronden zullen in de toekomst ook drones worden ingezet.

Meer specialistische behandelingen voor obesitas

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die bij een specialist onder behandeling zijn geweest.
In 2017 kwamen ongeveer 22 op de 10.000 Nederlanders bij de chirurg voor een behandeling wegens morbide obesitas. Verder werden 17 op de 10.000 inwoners behandeld voor obesitas door een internist.

Deze aantallen zijn sinds 2013 toegenomen. Het is mogelijk dat een persoon bij beide specialismen onder behandeling is geweest in een jaar, in dat geval telt de persoon bij beiden mee. Dit blijkt uit Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) gegevens die geregistreerd worden in de medisch specialistische zorg. Een DBC is een pakketje zorg met informatie over de behandeling die een patiënt krijgt voor een bepaalde aandoening.

De medisch specialistische behandelingen voor obesitas komen bij volwassenen vooral voor onder mensen tussen de 20 en de 65 jaar waarbij het aantal patiënten onder 45 tot 65 jarigen het hoogst is. Bij mensen boven de 80 jaar komen dergelijke behandelingen nauwelijks voor en ook onder mensen tussen de 65 en de 80 is het aantal dat behandeld wordt wegens overgewicht klein. Bij jongeren onder de 20 jaar is het aantal obesitas behandelingen bij chirurgie en inwendige geneeskunde zeer gering, omdat jongeren tot 18 jaar in het ziekenhuis voornamelijk worden behandeld door de kinderarts en dit wordt hier verder buiten beschouwing gelaten.

Behandeling obesitas vaker bij lager inkomen
Mensen in de lagere inkomensgroepen worden in de medisch specialistische zorg vaker behandeld voor obesitas dan personen in de hogere inkomensgroepen. Voor zowel de diagnosegroep ‘morbide obesitas’ bij chirurgie als de diagnosegroep ‘obesitas’ bij inwendige geneeskunde geldt dat het aantal patiënten afneemt als het inkomen stijgt. Onder de twee laagste inkomensgroepen hebben 29 personen op de 10.000 een behandeling bij de chirurg voor morbide obesitas gehad in 2017. Onder de hoogste inkomensgroep is dit 12 op de 10.000. Voor alle inkomensgroepen is het aantal patiënten met obesitas gerelateerde diagnoses toegenomen vanaf 2013.

Ruim 100.000 mensen lijden aan morbide obesitas
In Nederland had, in 2017, 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas, een BMI van 40 of hoger. Dit blijkt uit de door volwassenen zelf gerapporteerde eigen lengte en gewicht in de Gezondheidsenquête. Dat betekent dat ruim 100.000 volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. In totaal heeft 14 procent in 2017 enige vorm van obesitas, ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig.

Ook uit dit onderzoek blijkt dat morbide obesitas vaker voorkomt bij personen met een lagere sociaal-economische status. Mensen uit huishoudens met een laag inkomen hebben vaker morbide obesitas dan mensen uit huishoudens met een hoog inkomen. Ook komt morbide obesitas meer voor bij lager opgeleiden dan bij hoger opgeleiden.

Politiesamenwerking binnen het Koninkrijk krijgt extra impuls

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus trekt 4,4 miljoen uit voor onder meer beter politieonderwijs voor het opleiden van politiepersoneel van Sint Maarten (KPSM), Caribisch Nederland (KPCN), Aruba (KPA), Curacao (KPC) en de kustwacht. De regionale slagkracht van de politiekorpsen binnen het Koninkrijk is de afgelopen jaren fors verbeterd, door verbetering van de kwaliteit en het beter borgen van kennis en expertise in de landen. Drie jaar geleden zijn hiertoe de eerste stappen gezet en in relatief kort tijdsbestek is veel vooruitgang geboekt. Met dit extra geld wordt deze ontwikkeling voortgezet.

Het gaat om een cofinanciering waarbij de landen zelf voorzien in de kosten van reis en verblijf. De aangeboden opleidingen zijn dezelfde als in Nederland maar worden waar nodig vertaald naar de lokale context. Grapperhaus maakte dit bekend tijdens het tweejaarlijks Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO) met de ministers van Justitie van Aruba, Sint Maarten en Curacao.

“Het is goed dat de ingezette ambitie tot betere samenwerking wordt voortgezet. Mijn beide korpschefs, die van Caribisch Nederland en die van de Nederlandse politie, en ik steunen dit traject met raad en daad. Voor dit gebied en voor het koninkrijk is het van belang dat we samenwerken aan een betere politie. Niemand van ons kan het alleen opnemen tegen de criminelen die onze burgers en samenleving bedreigen”, aldus Grapperhaus.

Wierda teamchef RST
Tijdens het JVO stemden de vier ministers ook in met de benoeming van Helmoed Wierda als teamchef recherchesamenwerkingsteam (RST) van Aruba, Sint Maarten, Curacao, Caribisch Nederland en Nederland. Wierda is op dit moment hoofd operatien van de politie Rotterdam. De benoeming gaat in per 1 december 2019.

Tour: Etappe 6 - De eerste finish bergop

De etappe van gisteren had een prima feestje kunnen worden, maar dat werd het niet. Een weinig boeiende kopgroep, een vrij gewone sprint en dat was het. Julian Alaphilippe rijdt nog in het geel, maar vandaag wordt het lastig, want we gaan klimmen.

Voor de exacte details verwijzen we u graag weer door naar de wederom uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar we kunnen wel stellen dat de heren 160,5 kilometer voor de kiezen krijgen. Dat gebeurt grotendeels in de Vogezen en inderdaad, dat betekent dat er geklommen moet worden, flink ook.

Zo staat al bijna gelijk Le Markstein van de eerste categorie op het programma, gevolgd door de Grand Ballon (3) en de Col du Hundsruck (2), we zitten duidelijk nog in het semi-Duitse deel van het land. Na een korte afdaling volgt de volgende serieuze klim, de elf kilometer lange Ballon 'd Alsace, ook die is van de eerste categorie.

Via klimmen van de derde en tweede categorie gaan we naar de slotklim, de ongetwijfeld niet onbekende klim naar La Planche des Belles Filles van de eerste categorie. Gemiddeld is die klim zwaar, maar vooral de uitschieters zijn bijzonder pijnlijk: in de laatste anderhalve kilometer zitten stukken van 20 en zelfs 24 procent. De TV kan aan, dat moet vuurwerk worden.

Even na één uur gaan de renners in Mulhouse van start, twintig minuten later gevolgd door de echte start. Eurosport 2 en de Player zijn er vanaf het begin bij, José de Cauwer is vanaf 14.10 uur live op Sporza, wel met Michel Wuyts. Voor wie dat allemaal niet kan ontvangen is de NOS er ook nog. Enfin, kijken vanaf het begin, de finish ligt tussen half zes en zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Rechtbank doet uitspraak over ontvoering Insiya

De rechtbank buigt zich vandaag opnieuw over de zaak omtrent de ontvoering van de destijds tweejarige Insiya. Zes verdachten horen daarbij welke strafmaat hen wordt opgelegd.

Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer gehaald. Daarna is ze naar India gebracht, waar ze sindsdien bij haar vader Shehzad Hemani woont. De zes verdachten die vandaag terecht staan, worden verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4,5 jaar cel tegen de drie verdachten Erik S., Daniël C. en Robert B. Tegen Willem V. heeft het OM 4 jaar geëist en tegen Liz S., dochter van Erik S., 3,5 jaar cel. De laatste verdachte, Huibert V., moet volgens het OM 3 jaar de cel in.

Vader en neef
Zodra de uitspraak van de rechter bekend is, zullen de vader van Insiya en een neef van hem worden gedagvaard. Beiden verblijven waarschijnlijk in India. Het land wil Hemani, ondanks 180 verzoeken van het OM, niet uitleveren. Wel heeft Hemani al het gezag over zijn dochter verloren, bepaalde een Nederlandse rechter eerder.

'Een nachtmerrie'
Hoe het met de inmiddels vijfjarige Insiya gaat, blijft onduidelijk. De kinderbescherming maakt zich zorgen om haar emotionele ontwikkeling, omdat zij van de ene op de andere dag is weggehaald bij haar moeder.

De officieren in hun requisitoir: "Een nachtmerrie voor de moeder en haar familie. Een nachtmerrie die op 29 september 2016 is begonnen en waar maar geen einde aan lijkt te komen. Een nachtmerrie die is veroorzaakt door de verdachten die vandaag terechtstaan."

Waarschijnlijk wordt de uitspraak van de rechtbank in de ochtend bekendgemaakt.

Fransen domineren World Cup downhill in Andorra

Voor de liefhebbers van spectaculair mountainbiken keren we nog even terug naar het weekeinde, naar Vallnord in Andorra om precies te zijn. Daar werd niet alleen de World Cup in de olympische cross-country gehouden, maar ook in de downhill, en dat werd spannend.

De Fransman Amaury Pierron kwam op indrukwekkende wijze naar beneden en verpletterde de toch behoorlijk snelle tijd van de Brit Danny Hart. Pierron's eigen tijd ging er vervolgens met dik 2,5 seconden aan door landgenoot Loris Vergier, waarna de Australiër Troy Brosnan net tekort kwam en de tweede plek in beslag nam.

Wereldkampioen Loïc Bruni kwam als laatste naar beneden en de Fransman sloeg gelijk een joekel van een gat naar Vergier. Hij leverde echter alsmaar tijd in, maar op de finish had hij nog 0,423 seconden over en dus ging de winst naar Bruni, voor Vergier en Brosnan, die zijn World Cup-leiding af moet staan aan Bruni.

Bij de vrouwen was het zoals wel vaker wat minder spannend. De Britse Rachel Atherton boekte haar tweede zege van het seizoen en hield de Française Marine Cabirou op bijna 2,5 seconden. De Australische Tracey Hannah was hard op weg naar een beter resultaat, maar ging onderuit. Ze stond snel weer op en wist alsnog de derde plek te pakken op een goede zeven tellen van Atherton.

De winnende runs in Vallnord (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: na wat uitgebreidere regen komen er morgen slechts lokaal buien

Hallo!  

Dat was gisteren zowaar eens een dagje zonder zon. Dat is ook wel eens fijn. Nog beter was, althans voor de liefhebber, dat het ook geruime tijd licht regende. De hoeveelheden waren niet bijster groot, maar voor de planten is die paar millimeter ideaal. Over het algemeen viel er tot maximaal 5 mm in den lande. In het oosten scheen eerst de zon nog even. Daar kwam het kwik aan het begin van de middag nog op 22 graden uit. In de regen was het gewoon fris te noemen met slechts 15 tot 17 graden.

Vandaag starten we dan nog bewolkt, maar in de loop van de ochtend klaart het vanuit het zuidwesten deels op. In het binnenland blijft er nog voldoende bewolking over. In het westen verwacht ik in de middag brede opklaringen en daar blijft het dan ook droog. Hoe oostelijker je gaat, hoe groter de kans op een enkele bui. Kan een pittige zijn en onweer is daarbij mogelijk. Het wordt wel duidelijk wat zachter dan vandaag met maxima van 20 tot 25 graden.

Morgen buien in het binnenland en droog weer aan zee. 

Tot ziens!  

Haas en Scholekster (Foto: KlapMongeaul)
Een haas en een scholekster. Beide beducht voor gevaar in de polder van Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.