FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 maart 2019

Dochter Michael Jackson doet zelfmoordpoging

Paris Jackson, de dochter van Michael Jackson heeft vanochtend een zelfmoordpoging gedaan, dat meldt TMZ.

Rond half acht ‘s ochtends zouden de hulpdiensten ziin uitgerukt naar het huis van Jackson. Aldaar troffen zij Paris aan die zichzelf in haar polsen had gesneden. Ze werd daarop afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze inmiddels weer uit is ontslagen.

De zelfmoordpoging zou het gevolg zijn van de documentaire Leaving Neverland, een verhaal van twee mannen die claimen door Michael Jackson te zijn misbruikt. Paris heeft haar vader altijd verdedigd in die kwestie.

Sloveense schansspringers winnen eindelijk weer landenwedstrijd

De Sloveense schansspringers hebben na dik drie jaar eindelijk weer eens een landenwedstrijd in de World Cup gewonnen. In het Noorse Vikersund vlogen de vier heren op de grote vliegschans naar de winst.

Slovenië deed enkele jaren geleden uitstekend mee, onder meer in de hoogtijdagen van de toch nog altijd vrij jonge Peter Prevc. In de afgelopen paar jaar was het echter wat minder, maar onder leiding van onder meer Timi Zajc en een steeds meer in oude vorm terugkerende Prevc zit er eindelijk weer wat moois in voor de Slovenen.

In Vikersund was het niet Peter Prevc en ook niet Zajc die de kar trok, maar Peter's pas 19-jarige - maar al behoorlijk ervaren - broertje Domen, die twee keer een uiterst indrukwekkende sprong liet zien. Anze Semenic, Peter Prevc en Zajc lieten verder eigenlijk geen enkele keer een steek vallen en met de uitschieters van Domen erbij werd het kwartet zo nauwelijks serieus bedreigd, waarmee de eerste zege sinds Oslo in februari 2016 een feit was.

De strijd om plek twee was eigenlijk ook niet al te spannend. De Duitsers Constantin Schmid, Richard Freitag, Karl Geiger en Markus Eisenbichler presteerden allemaal niet fantastisch, maar wel degelijk genoeg om de Oostenrijkers achter zich te houden. Daar was het alleen Stefan Kraft die écht sterk was, terwijl Michael Hayböck, Philipp Aschenwald en Daniel Huber hooguit goed genoeg waren om de derde podiumplek veilig te stellen.

Kraft behield met nog één individuele wedstrijd te gaan de leiding in het RAW Air-klassement, waarin tien dagen non-stop wordt gesprongen. De Japanner Ryoyu Kobayashi staat daarin nog altijd op plek twee, met een overbrugbare achterstand. Ex-leider Robert Johansson moet hopen dat beide heren zondag ernstig falen, anders zit de eindwinst er voor de besnorde Noor niet meer in.

De dames begonnen aan de nieuwe Blue Bird Tour: vier World Cup-wedstrijden in Rusland, waar de sprongen bij elkaar opgeteld een klassement vormen, naast uiteraard losse World Cup-wedstrijden. In Nzihny Tagil vinden dit weekeinde de eerste twee wedstrijden plaats en de Duitse Juliane Seyfarth begon met winst, voor de Noorse favoriete Maren Lundby en haar landgenote Anna Odine Strøm, die zo haar tweede World Cup-podium van het seizoen en haar carrière pakte.

Langlauffeest Noorse mannen in Zweden, thuisfans juichen bij vrouwen

De Noorse langlaufers hebben in het Zweedse Falun flink huisgehouden bij de World Cup aldaar. De sprint in de vrije stijl leverde bij de mannen een geheel Noors podium op, uiteraard aangevoerd door Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo positioneerde zich in de finale bepaald niet best, maar op het laatste rechte stuk was er simpelweg geen houden aan voor zijn landgenoten Emil Iversen en Sindre Bjørnestad Skar, die het podium compleet maakten. De Italiaan Federico Pellegrino, de Zweed Martin Bergström en de Noor Eirik Brandsdal vormden de veldvulling in de finale. Klæbo liep in de spannende strijd om de algemene World Cup weer wat uit op de Rus Alexander Bolshunov, die een voor hem - op de sprint - prima negende plek pakte.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen kon Ingvild Flugstad Østberg een flinke slag slaan in de strijd om de World Cup. Haar Russische concurrente Natalia Nepryaeva plaatste zich in Falun niet bij de beste dertig op de sprint, Østberg haalde de eindstrijd en werd daarin vijfde, waardoor ze een prima marge opgebouwd heeft ten opzichte van de Russische.

De finale leverde een mooi rechtstreeks duel op tussen thuisfavoriete Stina Nilsson en de Noorse Maiken Caspersen Falla. De kersvers dubbel wereldkampioene was niet opgewassen tegen de pure snelheid van Nilsson, die zo haar vijfde zege van het seizoen boekte, voor Falla en landgenotes Maja Dahlqvist en Ida Ingemarsdotter. Østberg werd dus vijfde, voor de Sloveense Anamarija Lampic.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

Heracles Almelo heeft zaterdagavond een tumultueuze wedstrijd tegen Vitesse in winst omgezet. Voor eigen publiek werd het 3-2 tegen tien Arnhemmers.

Heracles staat nu zevende in de Eredivisie en heeft dankzij de zege nog maar een punt minder dan nummer vijf Vitesse. Beide ploegen hebben goede papieren om zich aan het eind van de rit te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal.

De aanwezige supporters in het Polman Stadion hoefden zich in de eerste helft geen moment te vervelen. Twee doelpunten aan weerszijden én een rode kaart: er was bij rust genoeg om over bij te praten. Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd in de zesde minuut gemaakt door Heracles. Ondanks dat Vitesse het overwicht leek te hebben, kopte Adrián Dalmau knap tegendraads binnen uit een voorzet van Kristoffer Peterson. Nog geen twee minuten later stelde Vitesse echter orde op zaken. Na een corner kreeg Heracles de bal niet weg, waarna Navarone Foor vanaf de rand van het strafschopgebied binnenkopte.

In de daaropvolgende fase was Vitesse het meest nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Doelman Janis Blaswich van Heracles reageerde goed op een uithaal van Martin Ödegaard; even daarna schoot de Noor naast na een goede dribbel. Max Clark vuurde maar net voorlangs, toen Heracles de bal niet weg wist te krijgen. En halverwege de eerste helft kwam daar nog een enorme mogelijkheid voor Mohammed Dauda bovenop na een messcherpe aanval. De 2-1 van Heracles was dan ook verrassend te noemen. Na een snoeiharde vrije trap van Brandley Kuwas hoefde Dalmau alleen maar tegen de bal te lopen om zijn tweede van de avond te maken.

Het was een boeiend schouwspel, waarin beide ploegen de wil toonden om te winnen. Heracles kwam opnieuw goed weg toen Vyacheslav Karavaev, deze week opgenomen in de selectie van Rusland, de lat trof. Voetballend waren de Arnhemmers de betere partij, maar de opdracht werd een stuk moeilijker toen Clark zich vergreep aan Kuwas en zijn tweede gele prent pakte. Diep in de blessuretijd zat de arbitrage de bezoekers echter mee: na tussenkomst van de VAR kende Björn Kuipers een penalty toe voor een handsbal van Peterson en Matús Bero benutte de buitenkans. Van de vorige zes strafschoppen had Vitesse er slechts een benut.

In het tweede bedrijf hanteerde Vitesse niet meer het hoge tempo van voor rust. Met tien man loerden de bezoekers op de omschakeling. Er kwamen kansen voor Bryan Linssen, terwijl Kuwas namens Heracles naliet te scoren. Na een uur slaagde de thuisploeg er alsnog in om voor de derde keer op voorsprong te komen. Dario van den Buijs kopte raak, nadat Vitesse de bal niet goed weg kreeg en Heracles het leer opnieuw voor het doel werd gebracht. Vitesse was echter allerminst verslagen: Thomas Buitink kopte maar net naast uit een corner en Blaswich pareerde een schot van Linssen. Doelman Eduardo van de Arnhemmers voorkwam aan de overzijde meermaals dat Heracles de genadeklap uitdeelde, waarna Hilary Gong namens de bezoekers tegen de lat vuurde.

Heracles Almelo

3 - 2

Vitesse

 5' Dalmau
 26' Dalmau
 61' v.d.Buijs
   7' Foor
 45+3' Bero (pen)
 
 Gele kaart: Peterson, (Heracles Almelo), Büttner, (Vitesse)
 Rode kaart: , Clark (38/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.086
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Droste
Rossmann
v.d.Buijs
Czyborra
Osman
Konings (Duarte/63)
Merkel
Kuwas
Dalmau (Dos Santos/90)
Peterson
  Eduardo
Karavajev
Doekhi
v.d.Werff
Clark
ödegaard
Serero
Bero
Foor (Buitink/63)
Linssen (Gong/80)
Dauda (Büttner/43)

Man City komt met de schrik vrij in FA Cup; Stadsgenoot United uitgeschakeld door Wolverhampton

Manchester City heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. De kampioen kwam tegen Swansea City met 2-0 achter. Mike van der Hoorn stond namens de thuisploeg negentig minuten binnen de lijnen en zal zijn vraagtekens hebben bij het optreden van de arbitrage: bij zowel de gelijkmaker als het winnende doelpunt van Sergio Agüero leek scheidsrechter Andre Marriner niet vrijuit te gaan.

Manchester City schaart zich zo bij de laatste vier van het bekertoernooi, maar eenvoudig ging het niet voor the Citizens. Kristoffer Nordfeldt begon bij Swansea City in de basiself en de voormalig doelman van onder meer sc Heerenveen wist zich in het openingskwartier tweemaal te onderscheiden. Nordfeldt voorkwam eerst in de korte hoek een doelpunt van Leroy Sané en maakte even later ook een poging van Bernardo Silva onschadelijk. Manchester City begon zo prima aan de wedstrijd, maar het elftal van Guardiola sneed zichzelf na twintig voetballen lelijk in de vingers. Fabian Delph beging een onhandige overtreding op Connor Roberts, waarna Matt Grimes de strafschop die volgde op overtuigende wijze benutte: 1-0.

Het Liberty Stadium stond zo op zijn kop en amper tien minuten later kon men opnieuw juichen. Bersant Celina, ex-speler van onder meer Manchester City en FC Twente, was het eindstation van een fraaie aanval die bij nota bene Nordfeldt was begonnen en schoot uiteindelijk oog in oog met Ederson Moraes schitterend raak. Swansea City slaagde er vervolgens in de rust te halen zonder kleerscheuren, al mocht dat een klein wonder heten. Bernardo Silva stuitte in kansrijke positie op de sterk keepende Nordfeldt, terwijl Roberts met een uiterste krachtsinspanning op de doellijn een zeker doelpunt van David Silva voorkwam.

Nadat Swansea City in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf betrekkelijk eenvoudig op de been was gebleven, besloot Guardiola in te grijpen: Delph en Sané werden naar de kant gehaald ten faveure van Oleksandr Zinchenko en Raheem Sterling. In minuut 63 volgde ook direct de laatste wissel van de Spaanse oefenmeester: Agüero betrad het veld voor de tegenvallende Riyad Mahrez. De Argentijnse spits nam in de punt van de aanval plaats naast Gabriel Jesus en wist vrijwel direct zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Agüero speelde Bernardo Silva vrij in het strafschopgebied, waarna laatstgenoemde met de buitenkant van de voet fraai de aansluitingstreffer verzorgde.

Manchester City voerde de druk steeds verder op en wist een kwartier voor tijd ook de gelijkmaker te forceren. Cameron Carter-Vickers leek Stelring reglementair van de bal te zetten in het strafschopgebied, maar Marriner besloot de bal toch op de stip te leggen. Agüero schoot vervolgens vanaf elf meter op de paal, maar via het lichaam van Nordfeldt viel de bal toch binnen: 2-2. Swansea City liep overduidelijk op zijn tandvlees en moest twee minuten voor tijd uiteindelijk definitief capituleren. Van den Hoorn was Agüero kwijt bij een voorzet van Bernardo Silva, waarna de invaller raak kopte. Agüero leek wel in buitenspelpositie bediend te worden, maar kon toch juichend weglopen.

Update 22.54 uur
Manchester United is door Wolverhampton Wanderers uitgeschakeld. Wolverhampton won met 2-1.

Uitslag Feyenoord - Willem II

Feyenoord is aangelopen tegen de tweede thuisnederlaag van het seizoen in de Eredivisie. De thuisploeg gaf twee keer een voorsprong uit handen. Als AZ zondag weet te winnen van Ajax, komt het op gelijke hoogte met Feyenoord. Willem II stijgt drie plekken en overnacht op de achtste plaats.

Orkun Kökcü kreeg opnieuw een basisplek van Giovanni van Bronckhorst en de jeugdexponent liet zich al gauw gelden. Na zes minuten zette hij een aanval op touw met Steven Berghuis, waarna laatstgenoemde recht op doelman Timon Wellenreuther schoot. Even daarna probeerde Kökcü het zelf vanaf een meter of dertig: de bal vloog maar net naast. Maar verreweg de grootste kans van de openingsfase was van Willem II. Achterin bij Feyenoord treuzelde Jan-Arie van der Heijden, die niet in de gaten had dat Alexander Isak in zijn rug opdook. De Zweed ontfutselde Van der Heijden de bal en kon afstormen op Kenneth Vermeer. De keeper kwam goed uit zijn doel en kwam als winnaar uit het één-op-één-duel.

Robin van Persie was nog weinig te zien, totdat hij na een kwartier bijna op geweldige wijze scoorde. De spits nam de bal vanuit het strafschopgebied ineens uit de lucht, na een lange bal van Sam Larsson, en scoorde bijna uit de draai. Hoewel Feyenoord af en toe slordig opereerde, had de thuisploeg de overhand en dat resulteerde halverwege de eerste helft in de 1-0. Na een snelle counter kwam de bal terecht bij Berghuis, die met veel gevoel over Wellenreuther heen stiftte: een wonderschone goal. Lang kon Feyenoord echter niet van de voorsprong genieten. Het werd 1-1 via Freek Heerkens, die ervan profiteerde dat Eric Botteghin de bal niet onder controle kreeg in het strafschopgebied na een corner.

Hoewel Feyenoord daarna het overwicht had, wist het Willem II in het restant van de eerste helft niet in grote problemen te brengen. Het beste moment van de Rotterdammers kwam vier minuten voor rust, toen Van Persie op aangeven van Berghuis van dichtbij op doel kopte. Wellenreuther lette goed op. Even daarna kopte Botteghin de bal net iets te strak naar de grond en dus hielden de Tilburgers stand. Tien minuten na rust mankeerde juist helemaal niets aan een kopbal van de Braziliaanse verdediger. Hij liep na een corner van Kökcü weg bij Vangelis Pavlidis en knikte prachtig raak in de bovenhoek, buiten bereik van Wellenreuther.

Willem II weigerde zich echter gewonnen te geven. Vlak na rust had Renato Tapia al bijna gescoord tegen de club die hem dit seizoen uitleent aan Willem II, en na een uur was het raak via een fraaie uithaal van de vrijstaande Fernando Lewis in de linkerhoek, na slordig balverlies van Ridgeciano Haps. Vervolgens liet Vilhena een grote kans op de 3-2 onbenut en dat was een dure misser. Willem II zou even later immers zelfs de leiding nemen: Isak draaide de verdediging van Feyenoord dol en schoot knap raak. De 2-4 van Diego Palacios werd afgekeurd wegens buitenspel, maar daar maalde in Tilburg niemand om omdat ook de 3-3 van Nicolai Jörgensen werd geannuleerd. De Deen trok aan het shirt van zijn tegenstander voordat hij de gelijkmaker binnenkopte.

Feyenoord

2 - 3

Willem II

 22' Berghuis
 55' Botteghin
   27' Heerkens
 61' Lewis
 69' Isak
 
 Gele kaart: Berghuis, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Martina
Botteghin
v.d.Heijden
Haps
Clasie (Toornstra/74)
Kökcü (Jörgensen/74)
Vilhena
Berghuis
v.Persie
Larsson
  Wellenreuther
Lewis
Heerkens
Peters
Palacios
Tapia
Crowley (Saddiki/85)
Anita
Vrousai
Isak
Pavlidis (Dankerlui/63)

Uitslag NAC - FC Utrecht

NAC Breda is nog altijd op zoek naar de eerste overwinning van 2019. De nummer laatst in de Eredivisie wist ook thuis tegen FC Utrecht geen punten te halen. De ploeg van Mitchel van der Gaag verloor met 0-4 van FC Utrecht.

NAC begon nog wel aardig tegen Utrecht, maar na een half uur spelen keken ze tegen een 0-1 achterstand aan door een doelpunt van Jean-Christophe Bahebeck. Vlak voor rust verdubbelde Simon Gustafson de voorsprong van de Domstedelingen vanaf de strafschopstip.

Ook na rust wist Utrecht nog tweemaal te scoren. Eerst kopte aanvoerder Willem Janssen uit een corner raak waarna Bahebeck na een klein uur spelen de eindstand bepaalde op 0-4. NAC blijft zo voor de negende wedstrijd op rij zonder zege en staat daarnaast stijf onderaan. De achterstand van de club uit Breda is nu acht punten op de nummer zeventien FC Emmen met nog acht wedstrijden te gaan. FC Utrecht staat op plaats zes.

NAC Breda

0 - 4

FC Utrecht

     34' Bahebeck
 44' Gustafson (pen)
 54' Janssen
 58' Bahebeck
 
 Gele kaart: Palmer-Brown, Koch, (NAC Breda), Bahebeck, (FC Utrecht)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.613
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
v.Anholt
Koch
Dervite (El Allouchi/46)
Palmer-Brown
Gersbach
Fernandes (Kali/75)
Lundqvist
Nijholt
Rosheuvel (Kastaneer/80)
Te Vrede
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer
v.Overeem
v.d.Streek
Gustafson (Strieder/79)
Kerk (Boussaid/79)
Bahebeck (Görtler/ 70)

Uitslag sc Heerenveen - De Graafschap

In de 26e speelronde van de Eredivisie heeft De Graafschap bij sc Heerenveen met 3-0 gewonnen.

De Graafschap kwam al na drie minuten op voorsprong dankzij een doelpunt van Charlison Benschop. Ondanks dat de thuisclub nauwelijks gevaarlijk was viel bijna de 1-1 door een eigen doelpunt van Azor Matusiwa. De huurling van Ajax schoot op de eigen paal.

Ook in de tweede helft kwam De Graafschap niet in de problemen. Uit een hoekschop scoorde Javier Vet het tweede doelpunt voor de Achterhoekers. Na een mooi solo bracht Delano Burgzorg de eindstand van 0-3 op het scorebord.

sc Heerenveen

0 - 3

De Graafschap

     3' Benschop
 68' Vet
 70' Burgzorg
 
 Gele kaart: Woudenberg, Schmidt, (sc Heerenveen), Matusiwa, (De Graafschap)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19.020
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Schmidt
Höegh
Dresevic
Woudenberg (Hornkamp/87)
Rienstra
Vlap
Kobayashi (Thorsby/62)
v. Bergen (v. Amersfoort/57)
Lammers
Johnsen
  Bertrams
Owusu
Straalman
v.d. Pavert
Tutuarima
Vet
Matusiwa
El Jebli (Nijland/90 2)
Narsingh (v. Mieghem/71)
Benschop
Olijve/78)
Burgzorg

'Het is wachten tot heel Holland Limburgs lult'

Of heel Holland Limburgs zal gaan lullen, zoals Rowwen Hèze in 1996 zong is nog maar de vraag, maar het Limburgs wordt net als het Frysk, een officiële streektaal. Dat maakte Kajsa Ollongren vandaag bekend tijdens een bezoek aan de provincie, in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. 

Ollongren: "De streektaal is heel belangrijk. We gaan met elkaar een convenant sluiten, waarin we afspraken maken hoe we het beste kunnen werken aan het bevorderen en behouden van het Limburgs." Het convenant zal na de zomer worden gesloten. 

Onverslaanbaar Wales wint Six Nations Championship

De rugbyers van Wales hebben het het Six Nations-toernooi gewonnen. Thuis in het Millennium Stadium wonnen werd titelverdediger Ierland met 25-7 verslagen en daarmee wonnen ze de  Six Nations Championship. Ze wonnen al hun vijf wedstrijden.

Hadleigh Parkes zette de 'Red Dragons' op voorsprong via een try. De Ieren, die vorig jaar de Six Nations-cup wonnen met vijf zeges, leek langszij te komen, maar via een prachtige tackle wist Parkes dat te voorkomen. Wales stond met de rust met 16-0 voor. Ook na rust kon Ierland geen vuist maken tegen Wales en verloren uiteindelijk met 25-7 van Wales.

Voor Wales was het de eerste zege sinds 2013. In totaal heeft Wales nu 35 keer de  Six Nations Championshipgewonnen (in het verleden met vier en vijf landen). Door de vijf zeges op rij heeft Wales ook een nationaal record te pakken. Van de laatste veertien wedstrijden wist de ploeg van Warren Gatland ze alle veertien te winnen.

Leicester City stunt met tien man; Bacuna baalt ondanks treffer

Leicester City heeft zaterdagmiddag in de Premier League een enorm knappe prestatie neergezet. Het elftal van manager Brendan Rodgers speelde op bezoek bij Burnley vanaf minuut vier met een man minder, maar stapte door een laat doelpunt toch met drie punten van het veld. Tegelijkertijd toonde ook West Ham United karakter: de Londenaren draaiden een 1-3 achterstand tegen Huddersfield Town in het laatste kwartier om in een 4-3 zege.

Burnley – Leicester City 1-2
Leicester City kon zich geen slechtere start voorstellen op Turf Moor: Harry Maguire haalde al in de vierde minuut van de wedstrijd de doorgebroken Johann Berg Gudmundsson neer, waarna de verdediger met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Met een man minder kwamen the Foxes na ruim een halfuur wel op voorsprong: James Maddison benutte vanaf een meter of achttien op fraaie wijze een vrije trap.

Lang kon Leicester City daarna echter niet genieten van zijn voorsprong, want Dwight McNeil tekende nog in de eerste helft voor de gelijkmaker. In de tweede helft voerde Burnley de druk verder op, maar de bezoekers hielden knap stand en wisten de stunt in minuut 90 zelfs te voltooien via Wes Morgan. De verdediger groeide met een rake kopbal uit tot matchwinner.

West Ham United – Huddersfield Town 4-3
Bij Huddersfield Town begonnen Terence Kongolo en Juninho Bacuna in de basis en laatstgenoemde was na zeventien minuten voetballen goud waard voor the Terriers. De ex-middenvelder van FC Groningen torende bij een hoekschop van Aaron Mooy in het strafschopgebied boven iedereen uit en kopte vervolgens hard raak. Bacuna nam zo de 1-1 voor zijn rekening, want vlak daarvoor was de thuisploeg op voorsprong gekomen dankzij een benutte strafschop van Mark Noble.

Na precies een halfuur wist Huddersfield Town zelfs de leiding te nemen. Chris Löwe bracht de bal vanaf de linkerflank laag voor het doel, waarna Karlan Laughton Ahearne-Grant in de drukte raak schoot. De jonge aanvaller nam na twintig minuten voetballen in de tweede helft ook de 1-3 voor zijn rekening, maar dankzij een rake kopbal van Angelo Ogbonna wist West Ham de spanning een kwartier voor tijd volledig terug te brengen in de wedstrijd. The Hammers gingen daarna va banque spelen en wisten de wedstrijd in de laatste kwartier dankzij twee treffers van Javier Hernández toch nog naar zich toe te trekken.

Bournemouth – Newcastle United 2-2
Newcastle United verkeert de laatste weken in uitstekende vorm en ook op Dean Court ging het the Magpies aanvankelijk voor de wind. Salomón Rondón tekende in de blessuretijd van de eerste helft voor de 0-1, door vanaf ruim twintig meter een vrije trap voorbij Artur Boruc te schieten. Bournemouth werd in de tweede helft echter op sleeptouw genomen voor Joshua King. De Noorse aanvaller tekende kort na de onderbreking vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker, waarna hij in minuut 81 na voorbereidend werk van Dominic Solanke de 2-1 op het scorebord bracht. King kroonde zich daarmee echter niet tot matchwinner, want via Matt Richie wist Newcastle United in de blessuretijd toch nog een punt uit het vuur te slepen.

Veteraan Gruber wint eindelijk weer eens op noordse combinatie

Bernhard Gruber heeft de voorlaatste wedstrijd gewonnen van het World Cup-seizoen op de noordse combinatie. In het Duitse Schonach was de 36-jarige Oostenrijker weer eens de beste, zijn zevende World Cup-zege en zijn eerste in dik drie jaar tijd.

Het schansspringer werd gewonnen door de Japanner Yoshito Watabe, die bij de tien kilometer langlaufen zoals wel vaker niet zo relevant was. Hoe anders was dat voor Jarl Magnus Riiber: de jonge Noorse World Cup-eindwinnaar vertrok 21 seconden na Watabe en werd op zo'n vijftien seconden gevolgd door een paar andere kanshebbers.

In een ietwat troosteloze ambiance - het Zwarte Woud is nogal groen, in plaats van wit en besneeuwd - werd Riiber al snel bijgehaald door drie man: de Duitser Manuel Faisst en het Oostenrijkse duo Gruber en Lukas Greiderer. Die vier bleven ook lange tijd samen, terwijl de Fin Ilkka Herola uit alle macht probeerde om een hele groep achtervolgers mee te krijgen in zijn jacht op de leiders.

Na zeven kilometer moest Faisst afhaken, terwijl de groep van Herola maar niet echt dichterbij kwam. In de slotfase trok Greiderer het tempo vervolgens hard omhoog, waarbij alleen Gruber hem kon volgen. Een geweldige sprint tussen de twee landgenoten leverde winst op voor de veteraan, die Greiderer simpelweg uit wist te putten. De afgehaakte Riiber pakte de laatste podiumplaats.

Wijzigingen betalen zich uit voor Real Madrid bij rentree Zidane

Real Madrid heeft zijn eerste wedstrijd na de rentree van Zinedine Zidane gewonnen. In het eigen Bernabéu werd laagvlieger Celta de Vigo opzij gezet: 2-0.

Namens de bezoekers speelde Wesley Hoedt nagenoeg de gehele wedstrijd, nadat hij al in de vierde minuut was ingevallen. Real Madrid blijft derde staan in LaLiga, maar heeft de achterstand op koploper Barcelona en de nummer Atlético Madrid voorlopig wel verkleind tot respectievelijk negen en twee punten. Beide concurrenten hebben nog een wedstrijd tegoed.

Zidane nam bij zijn rentree geen halve maatregelen. Thibaut Courtois, Sergio Reguilón, Nacho en Dani Ceballos verdwenen ten opzichte van het laatste competitieduel van Real Madrid allen uit de basis, terwijl Casemiro een schorsing uitzat. Keylor Navas was in het Madrileense doel de vervanger van Courtois en hij toonde al vroeg in de wedstrijd zijn klasse. De Costa Ricaan redde na ruim een kwartier voetballen fraai op een kopbal van dichtbij Maxi Gómez en voorkwam zo een snelle achterstand voor de thuisploeg.

Real Madrid speelde geen grootse eerste helft, maar kreeg wel enkele mogelijkheden om op voorsprong te komen. De beste kans was na precies een halfuur spelen voor Bale: de Welshman trof vanaf een meter of acht de lat. Verder werd een afstandsschot van Marcelo gekeerd door doelman Rubén Blanco en vuurde Toni Kroos rakelings naast. In de slotfase van de eerste helft beklaagden beide teams zich bij de arbitrage: Real Madrid claimde tevergeefs een strafschop nadat Marco Asensio in het strafschopgebied van de sokken was gelopen, terwijl Celta Bale zag ontsnappen na een elleboogstoot jegens Kevin Vázquez.

Real Madrid begon vervolgens prima aan de tweede helt en leek via Luka Modric al snel op voorsprong te komen. De Kroatische middenvelder schoot van afstand raak, maar doordat Raphaël Varane hinderlijk buitenspel stond, werd het doelpunt na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) afgekeurd. Celta kon zo opgelucht ademhalen, maar na ruim een uur voetballen kon Real Madrid alsnog de 1-0 vieren.

Marco Asensio kwam door vanuit het middenveld, waarna Karim Benzema op links werd bereikt. De Fransman had in het strafschopgebied oog voor Isco, die van dichtbij eenvoudig kon scoren. De ploeg van Zidane had in het tweede bedrijf een stuk minder te duchten van de bezoekers uit Galicië en wist de overwinning dertien minuten voor tijd uiteindelijk definitief veilig te stellen. Marcelo wist Bale te bereiken in het strafschopgebied, waarna laatstgenoemde via de binnenkant van de paal raak schoot.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Huesca - Alaves 1-3
Real Madrid - Celta de Vigo 2-0
Athletic de Bilbao - Atletico Madrid 2-0
Leganes - Girona 0-2

Vermiste Puttenaar dood aangetroffen in Luxemburg

Eind februari kwam vanuit de politie in Luxemburg het bericht dat in een stuk bos in het noorden van het land, bij Troisvierges, stoffelijke resten waren aangetroffen. In hun onderzoek naar de identiteit leidde het spoor naar Nederland, waarop zij contact hebben gelegd met de Nederlandse politie. Een DNA-match heeft nu bevestigd dat het gaat om de sinds 2015 vermiste Henk Grift uit Putten. Het onderzoek in Luxemburg naar de doodsoorzaak loopt nog.

De toen 67-jarige Henk Grift verdween op zaterdag 21 februari 2015 van huis. Hij werd kort na zijn vertrek nog gezien in een trein richting Amersfoort, sindsdien is niets meer van hem vernomen. Zowel het basisteam als recherche hebben deze vermissing uitgebreid onderzocht. Alle aanknopingspunten voor onderzoek zijn aangegrepen, maar dat heeft niet voor opheldering in deze zaak kunnen zorgen; de Puttenaar bleef spoorloos. Er waren aanwijzingen in het onderzoek die duidden op een vrijwillig vertrek.

De familie is inmiddels door politie op de hoogte gebracht van de vondst en wordt over ontwikkelingen in het onderzoek op de hoogte gehouden. De recherche werkt intensief samen met de autoriteiten in Luxemburg. Daar vindt verder onderzoek plaats naar de doodsoorzaak en hoe lang de stoffelijke resten in het bos hebben gelegen.

Noorse biatleten wereldkampioen, Fourcade faalt

De Noorse mannen hebben op het wereldkampioenschap biatlon in Östersund de wereldtitel gepakt. Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø waren in de Zweedse sneeuw een klasse apart.

Na de eerste groep atleten waren de verschillen nog vrij klein: Frankrijk, Italië en Rusland lagen voorop, een grotere groep volgde op kleine afstand. Bij Frankrijk gaf Antonin Guigonnat het stokje over aan Quentin Fillon Maillet, die samen met de Noor Christiansen de leiding in handen nam. Het thuispubliek kreeg ook wat te juichen, want Jesper Nelin nam bezit van de derde plek, voor Oostenrijk.

Bij de derde groep nam Tarjei Bø de macht in handen namens de Noren. Simon Desthieux kon Frankrijk door moeizaam staand schieten van Bø op gelijke hoogte brengen, maar ging zelf ook flink de mist in en moest een strafronde lopen. Noorwegen sloeg zo een flink gat, met 's werelds beste biatleet - Johannes Thingnes Bø - als slotloper nog te gaan. Desthieux hield plek twee nog wel vast en streed daar met de Duitser Arnd Peiffer.

Achtervolgd door de Duitser Benedikt Doll en de Franse grootmeester Martin Fourcade - bezig aan een uiterst moeizaam seizoen - maakte Bø het zichzelf bij het staand schieten even lastig, maar met de extra patronen trof hij alsnog alle schijven en dus was het goud voor de Noren een feit.

Uitgerekend Fourcade faalde ernstig en moest twee strafronden lopen na het staand schieten, waardoor de Fransen slechts als zesde eindigden.
Doll wist de Duitsers keurig op de tweede plek te houden, Alexander Loginov liep het Russische brons op een dikke minuut van de Noren binnen.

Weghorst schittert met hattrick bij Wolfsburg; rentree Stevens valt tegen

Wout Weghorst heeft zaterdag zijn tiende, elfde en twaalfde doelpunt in de Bundesliga gemaakt. Mede dankzij die hattrick won VfL Wolfsburg met 5-2. De rentree van Huub Stevens op de bank van Schalke 04 liep tegelijkertijd uit op een teleurstelling: RB Leipzig vertrok met een minimale overwinning uit Gelsenkirchen en veroverde zodoende de derde plaats op de ranglijst ten koste van Borussia Mönchengladbach.

VfL Wolfsburg - Fortuna Düsseldorf 5-2
Na een rustig begin van beide kanten brak Kaan Ayhan met een vrije trap de ban: 0-1. De bezoekers kregen twee kansen om vrijwel meteen op 0-2 te komen, maar lieten dat na. Wolfsburg profiteerde tien minuten voor rust: na voorbereidend werk van Weghorst tekende Admir Mehmedi voor de gelijkmaker. De VAR zag geen opzet in de handsbal van de Nederlander voorafgaand aan het doelpunt. In de tweede helft trok Wolfsburg het duel naar zich toe. Na een actie van Jerome Roussilon op links tekende Weghorst al snel voor de 2-1 en daarna stond Weghorst aan de basis van de 3-1 van Robin Knoche. Twee minuten later verzilverde de Nederlander een aanval waarin Roussilon vrijwel al het werk had gedaan. Na de 4-2 van Benito Raman completeerde Weghorst in extremis nog zijn hattrick. Hij kopte raak na een voorzet van Felix Klaus: 5-2.

Schalke 04 - RB Leipzig 0-1
De thuisploeg liet in de eerste 45 minuten een redelijk tot goede indruk achter. Het ontbrak bij Schalke niet aan inzet en loopvermorgen, maar na het klinken van het rustsignaal stond er toch een tussenstand van 0-1 op het scorebord. Timo Werner profiteerde in de veertiende minuut van een scrimmage in het doelgebied, na een inzet van Yussuf Poulsen tegen de onderkant van de lat. In de tweede helft konden die Königsblauen de zesde officiële nederlaag op rij niet voorkomen. Stevens keek goedkeurend toe hoe Schalke op basis van overwicht en inzet een gelijkmaker verdiende, maar Leipzig bleef overeind en sleepte een zwaarbevochten driepunter uit het vuur.

VfB Stuttgart - TSG Hoffenheim 1-1
De laagvlieger startte goed aan het duel, maar toen Hoffenheim eenmaal het middenveld had veroverd, veranderde het spelbeeld. Op slag van rust verscheen de 0-1 op het scorebord. De bal kwam via Ishak Belfodil enigszins gelukkig bij Andrej Kramaric, die vanaf een meter of zeven afrondde: 0-1. Stuttgart had daarvoor via Alexander Esswein en Andreas Beck goede kansen gehad. De thuisploeg kwam na 66 minuten uit het niets op gelijke hoogte, toen Steven Zuber voorbereidend werk van Beck afrondde: 1-1. Het duel ging daarna nog op en neer, maar de ploegen moesten genoegen nemen met een remise.

FC Augsburg - Hannover 96 3-1
Het team van trainer Thomas Doll ging met een verdiende voorsprong de rust in. Henrik Weydandt won in de achtste minuut een kopduel van Kevin Danso en kopte de 0-1 binnen. Na de sterke openingsfase speelde Hannover compact voetbal en ontbeerde Augsburg creativiteit om het overwicht in een gelijkmaker om te zetten. In de tweede helft zorgde de thuisploeg, waar Jeffrey Gouweleeuw op de bank bleef, echter voor de ommekeer. Sergio Cordova zorgde met het hoofd voor de 1-1, na een inzet van André Hahn op de paal. Een rake vrije trap van Jonathan Schmid twaalf minuten voor tijd gaf de doorslag: 2-1. Vier minuten voor tijd zette Hahn de eindstand op het scorebord: 3-1.

Steekpartij op Albert Cuypstraat blijkt ruzie om marktkraam

Op de Amsterdamse Albert Cuypstraat is het zaterdagmiddag hommeles. Rond kwart over vier zou - vermoedelijk midden op de drukke Albert Cuypmarkt - een steekpartij plaats hebben gevonden.

Heel veel is nog niet bekend over de situatie, behalve dat de hulpdiensten in groten getale uitgerukt zijn. Politieauto's, agenten te paard, een politiehelikopter en ambulances zijn ter plekke. De diverse trams worden omgeleid en stoppen niet op de nabijgelegen halte.

Naar verluidt zijn er twee gewonden gevallen. Ook zou een verdachte aangehouden zijn door de politie.

Update 18:15 uur
De steekpartij lijkt het gevolg te zijn van een conflict tussen twee ondernemers over een marktkraam. Dat laten andere marktkooplui en buurtbewoners weten aan AT5. Een waterpijpverkoper zou een meubeleigenaar, zijn buurman, meerdere keren hebben gestoken. Ze zouden al langer ruzie hebben gehad en het conflict zou vandaag uit de hand zijn gelopen.

Op videobeelden van omstanders is te zien dat er tijdens de steekpartij met stoelen werd gegooid. Vermoedelijk werd dat gedaan om de stekende man onder controle te krijgen. De meubeleigenaar is zwaargewond geraakt, een derde persoon raakte lichtgewond.

De twee gewonden zijn per ambulance naar het ziekenhuis zijn overgebracht. De waterpijpverkoper zou, volgens een bewoner van de straat, na de steekpartij zijn winkel in zijn gegaan.  Hij is later door agenten opgepakt. Een deel van de markt is nog afgezet omdat de recherche onderzoek doet. Ook wordt er nog met getuigen gesproken.

Bernal grijpt de macht in Parijs-Nice, Martinez wint koninginnenrit

De Colombiaan Daniel Martinez heeft de zevende en voorlaatste etappe in Parijs-Nice gewonnen. De 22-jarige renner van EF Education First was mee in de vroege vlucht en won voor Miguel Ángel López en Nicolas Edet. Simon Yates werd vierde.

In het algemeen klassement heeft de Colombiaan Egan Bernal de leiding overgenomen van zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski, die moest passen op de slotklim. Nairo Quitana kon zijn landgenoot als enige volgen en staat nu derde, op één seconde van Philippe Gilbert, die mee was in de vroeg vlucht.

De koninginnenrit in Parijs-Nice stond op het programma met daarin de slotklim Col du Turini (14,9 kilometer à 7,3 kilometer). Team Sky begon met Kwiatkowski als leider aan de dag gevolgd door Bernal.

Vanuit de start ontstond er een kopgroep van maar liefst 39 renners. Gilbert was daarin het best geklasseerd in het klassement, maar ook klimmers als Yates, López, Martinez waren mee. Ook de Nederlanders Pascal Eenkhoorn, Mike Teunissen zaten mee in de kopgroep.

De kopgroep mocht van het peloton voor de dagzege strijden en halverwege de klim bleef de Colombianen López en Martinez over met Yates en Nicolas Edet. Bij elke versnelling had Edet het moeilijk, maar de Fransman van Cofidis kwam wel steeds terug bij de drie. Nadat eerst Yates het had geprobeerd was het daarna de beurt aan López, maar uiteindelijk bleek Martinez de sterkste en pakte zo zijn ritzege in deze Parijs-Nice, voor zijn landgenoot López.

In het klassement bleef het ook lang spannend. Lang bleef Sky het tempo bepalen voor Kwiatkowski en Bernal, maar doordat Gilbert in de kopgroep mee was gesprongen was de Belg lange tijd een bedreiging voor de gele trui van leider Kwiatkowski. Gilbert had in de laatste drie kilometer nog steeds een mooie voorsprong op het uitgedunde peloton van Team Sky. Nadatde Pool moest lossen verhoogde de Britse ploeg het tempo in het peloton. Het zorgde ervoor dat het verschil tussen Bernal en Gilbert snel kleiner werd en uiteindelijk bleek Bernal samen met Quintana daarvan de sterkste te zijn.

De twee Colombianen reden weg en maakte nog veel tijd goed op Gilbert, waardoor Bernal de nieuwe leider is in het algemeen klassement. Hij heeft nu een voorsprong van 43 seconden op de Belg. Quintana volgt op één seconde van Gilbert.

Wilco Kelderman die nog voor de rit op de vierde plaats stond zakte al snel weg en staat nu op de zestiende plaats in het algemeen klassement.

Militairen gewond tijdens oefening in Afghanistan

Twee Nederlandse militairen zijn gisteren in Afghanistan gewond geraakt toen het gepantserde voertuig waar ze in zaten op zijn kant belandde. Een van hen wordt voor verdere behandeling aan zijn schouder overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De ander liep een kneuzing op en blijft bij de collega’s in Afghanistan.

Beide militairen werden eerst opgenomen in het Duitse role 2 hospitaal in het missiegebied. De militairen trainden met 3 collega’s van het force-protectionpeloton op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif. Ze oefenden met nachtzichtapparatuur toen de Duitse Dingo kantelde. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Vader (55) en dochter (17) slachtoffer schietpartij

Rond 12:00 uur heeft er een schietincident plaatsgevonden aan de Grote Wielen in Amstelveen. Hierbij zijn twee slachtoffers lichtgewond geraakt. Het betreft een 55-jarige man en zijn 17-jarige dochter. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De recherche is in de omgeving van het plaats delict gestart met het onderzoek.

Kort na het schietincident was er mogelijk sprake van een achtergelaten explosief. De omgeving van de Grote Wielen werd daarom enige tijd afgezet. Na een onderzoek van het Team Explosieven Verkenning (TEV) bleken er geen explosieven aanwezig te zijn.

De politie is op zoek naar twee verdachten, die mogelijk in een personenwagen de woonwijk zijn ontvlucht. Ze komen graag in contact met mensen die iets opvallends hebben gezien of gehoord in de buurt van de Grote Wielen. Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vuurrode lippen

Ik woon in Almere. Veel Nederlanders willen er nog niet dood gevonden worden. Ik ben geboren in Leiden en mijn eerste jaren, na 40 jaar Leiden, in Almere waren een hel en nu een zegen. Hoezo? Kan het je ‘bijna’ niet uitleggen. Laat ik eens beginnen met het feit dat Almere een smeltkroes van nationaliteiten is en dat ik er heerlijk kan fietsen en recreëren. Is dat leuk dan? Nee, maar wel interessant, vind ik.

Lutsenko valt twee keer, maar wint toch etappe in Tirreno-Adriatico

Alexey Lutsenko heeft de vierde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Da Kazachs kampioen van Astana werd na een solo van 35 kilometer in de slotkilometer teruggepakt door Primo¸ Roglič, Adam Yates en Jakob Fuglsang, maar won alsnog de sprint. Yates blijft aan leiding van het klassement.

Vandaag stond de eerste van de twee zware ritten op het programma in de Italiaanse rittenkoers. In de finale werden verschillende steile hellingen aangedaan en dat zou voor grote verschillen zorgen.

In de het eerste deel van de etappe werd er nog vooral over vlakke wegen gereden en daar ontstond er een kopgroep van tien renners die meer dan negen minuten voorsprong nam. Het was wachten op een ploeg die de achtervolging ging leiden en met nog honderd kilometer nam Jumbo-Visma, Astana en Lotto Soudal de kop in het peloton.

Het ging zo snel in het peloton dat de voorsprong van de kopgroep met nog vijftig kilometer nog maar twee minuten was. Op kop reed op dat moment Jumbo-Visma maar binnen tien seconden kwamen Tony Martin en Laurens De Plus ten val en nam Astana als enige ploeg de koers in handen.

De kopgroep werd al snel teruggepakt en op veertig kilometer op de steile helling van Monteguiduccio versnelde Fuglsang. De Deen zorgde meteen voor grote verschillen in het peloton en alleen Roglič, Yates, Lutsenko, Tom Dumoulin, Davide Formolo, Tiesj Benoot, Julian Alaphilippe en Davide Formolo konden volgen. Het negental had een mooi gaatje te pakken, maar na een versnelling van Lutsenko was er geen samenwerking tussen de renners, waardoor Lutsenko een voorsprong van halve minuut cadeau kreeg. De eerste achtervolgers kwamen niet goed overeen en bij aanvang van de plaatselijke ronde, in totaal twee keer met daarin de steile helling van Muro dei Cappuccini, kwam het peloton aansluiten. Het verschil met Lutsenko was op dat moment nog steeds een halve minuut.

Op de eerste klim van de Muro dei Cappuccini was het in het peloton vooral wachten op een versnelling, maar de klassementsmannen wilde wachten op de laatste beklimming. Dat betekende dat Lutsenko uit kon lopen tot een minuut ondanks een val in de afdaling. Robert Gesink, in dienst van Roglič, moest de schade beperken tot de volgende klim en reed er vijftien seconden vanaf. Daarna was het de buurt aan Roglič. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma voerde het tempo omhoog en alleen Yates en Fuglsang konden volgen. Op de top was verschil tussen Lutsenko en het groepje Roglič gezakt tot vijftien seconden.

In de technische afdaling hield Lutsenko stand, maar nadat de afdaling voorbij was en nog twee kilometer te fietsen was kwam de Kazach opnieuw ten val. Hij werd ingerekend door de drie achtervolgers, waarna een sprint de beslissing moest brengen. Roglič bleef maar op kop rijden, om het verschil te behouden met de groep van Dumoulin en Poels. Dat zorgde ervoor dat de Sloveen op kop begon aan de sprint met in het wiel Lutsenko. De Kazach van Astana profiteerde daar optimaal van en pakte zo zijn zege ondanks zijn twee valpartijen in de laatste vijftien kilometer.

In het klassement blijft Yates leider. De renner van Mitchelton-Scott blijft aan de leiding staan van het klassement en heeft daarin een voorsprong van zeven seconden op Roglič. Dumoulin verloor wat tijd in de etappe en staat nu derde in het algemeen klassement op vijftig seconden van Yates.

Watford bereikt halve finale FA Cup

Watford heeft zich zaterdag als eerste geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. Het team van Javi Gracia zegevierde met 2-1 over Crystal Palace. De niet fitte Patrick van Aanholt kwam niet in actie, evenals bankzitters Jairo Riedewald en Daryl Janmaat. Heurelho Gomes, die alleen in de FA Cup onder de lat plaatsneemt en na dit seizoen vertrekt, speelde hoogstwaarschijnlijk zijn laatste duel voor eigen publiek.

Crystal Palace startte goed aan het duel, maar vervaagde naarmate de eerste helft verstreek. Na een reeks corners was het Watford dat na 26 minuten spelen de ban brak. Vicente Guiata kwam een hoekschop vanaf rechts niet goed uit, waarna het leer uiteindelijk door Etienne Capoué tegen de touwen werd gewerkt.

Het team van Roy Hodgson had in aanvallend opzicht weinig te bieden, zeker zonder de niet fitte Wilfried Zaha. Toch kwam Crystal Palace na dik een uur spelen op gelijke hoogte. Adrian Mariappa verspeelde het leer op een gevaarlijke positie aan Michy Batshuayi, die richting het doel van Hereulho Gomes kon opstomen en voor de 1-1 kon zorgen.

Watford trok het duel elf minuten voor tijd alsnog naar zich toe. Na een behendigde steekpass van invaller Robert Pereyra zette de twee minuten eerder ingevallen Andre Gray zijn voet in een keer tegen de bal en liet hij Guiata kansloos: 2-1. Dat was voldoende voor het bereiken van de halve finales én een tranendal bij Gomes, die waarschijnlijk zijn laatste duel op Vicarage Road speelde. Mogelijk komt hij in de halve finale op Wembley wederom in actie als hij van Gracia wederom de voorkeur boven Ben Foster krijgt.

Ruime zeges vrouwen Twente en PSV in kampioensgroep

De voetbalsters van FC Twente en PSV hebben een prima wedstrijd in de kampioensgroep van de Eredivisie achter de rug. Beide teams boekten een ruime zege.

PSV speelde thuis tegne ADO Den Haag en kwam dankzij Aline Zeler al na zes minuten op voorsprong. Katja Snoeijs zorgde met haar achttiende goal van het seizoen na een half uur voor 2-0, Mauri van de Wetering bracht de ruststand op 3-0 en Naomi Pattiwael en Kayleigh van Dooren zorgden voor de 5-0 eindstand.

FC Twente trok naar Zwolle voor het duel met PEC, waar het dankzij Joëlle Smits al snel op 0-1 kwam. Renate Jansen was in acht minuten tijd twee keer trefzeker, Maxime Bennink deed namens PEC kort voor rust iets terug: 1-3. Jansen completeerde haar hattrick na een klein uur, drie minuten later gevolgd door de 1-5 van Smits.

In de B-groep won sc Heerenveen met 6-0 van Achilles'29, onder meer dankzij een hattrick van Quinty Sabajo. VV Alkmaar en Excelsior Barendrecht speelden gelijk met 2-2, allemaal gescoord in de eerste helft.

Microsoft en Gameye duiken in cloud-gaming

Volgende week begint de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco. Daar komt een grote aankondiging van Google met betrekking tot een gamestreamingservice. Microsoft wil en kan niet achterblijven. Zij schakelen de hulp in van het Rotterdamse Gameye om direct met een antwoord te komen tijdens de GDC.

Xbox One X

Samenwerking
Microsoft wil haar Azure service koppelen aan de servertechnologie van Gameye. Op deze manier kan Microsoft Azure een schaalbare oplossing bieden aan gamestudio’s die van online gaming gebruik willen maken. Naast snellere matchmaking, moet de Gameye-technologie ook zorgen voor lagere lag en hogere reactietijden.

Gameye api

Iedereen blij
Om de samenwerking in te luiden en uit te leggen hoe de Gameye API werkt, geeft Gameye CEO Sebastiaan Heijne een presentatie tijdens de GDC. Heijne: “Wij zijn heel enthousiast om erkend te worden door een iconische en visionaire leider in de industrie als Microsoft voor de slagkracht die onze technologie kan bieden aan hun gamestudio’s. (…) Onze API [software, red.] is de snelste en het meest geavanceerde in de industrie en met Microsoft worden wij de leidende industriële benchmark in container server technologie.” Op zijn beurt zei de Principal Program Manager van Azure Gaming, Patrick Mendenall: “Gameye (…) voegt een uitzonderlijk krachtige maar economische oplossing toe om onze servers zo dicht mogelijk bij de gebruiker te brengen. Zo kunnen we de game-ervaring verder verbeteren."

Mooie toekomst
De samenwerking tussen Microsoft en Gameye is sowieso een uitkomst voor pc- en Xbox-gamers. Het is nog onduidelijk of Microsoft ook met een eigen versie van een, zoals Utomik reeds heeft en wat Google wil gaan aanbieden.

PC

Geen medaille voor judoka De Wit in Rusland; Polling direct klaar

Geen medaille voor judoka Frank de Wit in Rusland. Op de Grand Slam in Ekaterinburg moest hij genoegen nemen met plek vijf. Ook Kim Polling kan niet terugkijken op een goed toernooi. 

De Wit verloor in de klasse tot 81 kilogram in de strijd om brons van de Georgiër Luka Maisuradze. De Heemskerker won eerder op de dag met ippon van Attila Ungvari (EK-brons in 2010) en Eduardo Santos en na verlenging van Etienne Briand. In de halve finales was Takanori Nagase, de wereldkampioen van 2015 en winnaar van olympisch brons in 2016, in de extra tijd met ippon te sterk.

Voor Polling was het toernooi in Rusland snel klaar. De viervoudig Europees kampioene maakte vorige week na bijna een jaar haar internationale rentree. In Marrakesh verloor ze haar tweede duel.  Nu was ze in haar eerste partij in de klasse tot 70 kilogram verslagen door Michaela Polleres. De Oostenrijkse was Polling in de verlenging met waza-ari de baas.

Ook Sanne van Dijke (-70 kg) en Sanne Vermeer (-63 kg) konden geen potten breken in rusland. Van Dijke verloor in de derde ronde van Shiho Tanaka, eveneens met waza-ari in de extra tijd. Sanne Vermeer haalde de herkansingen maar verloor daarin na verlenging met ippon van Gankhaich Bold.

In de klasse tot 73 kilogram wist Behruzi Khojazoda de eerste medaille voor Tajikistan op Grand Slam-niveau (hoogste niveau op de World Tour) te pakken. 

Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Marhinde Verkerk, Karen Stevenson (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Noel van ’t End, Jesper Smink (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg) en Jur Spijkers (+100 kg) zullen nog de tatami betreden.

Skiester Shiffrin evenaart World Cup-record Stenmark, Holdener wint wéér niet

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft de laatste World Cup-slalom van het seizoen gewonnen. In Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra was ze de beste tijdens de World Cup-finales, waardoor de pas 24-jarige Amerikaanse haar 40e slalomzege te pakken heeft, een evenaring van het record van de legendarische Ingemar Stenmark.

Na de eerste run was de leiding in handen van Wendy Holdener, die zo in poleposition stond voor de eerste Zwitserse slalomzege bij de dames sinds Marlies Öster in januari 2002. Holdener werd sinds haar eerste podium zes jaar geleden wel tien keer tweede en elf keer derde, een zege zit er elke keer maar niet in. Met 0,28 seconden voorsprong op Shiffrin was het nu mogelijk, terwijl de Slowaakse Petra Vlhova al op 1,22 seconden stond.

Die drie grote dames van de slalom duelleerden om de winst, hoewel Vlhova vrij eenzaam op plek drie eindigde. Shiffrin zette een prima run neer, Holdener kon het afmaken...maar greep er 0,07 seconden naast en won dus wéér niet.

Olympisch kampioene Frida Hansdotter nam afscheid van 'haar' onderdeel. Met een fraaie tweede run schoof de Zweedse nog op naar de vijfde plek, waarna onder meer Shiffrin haar nog even bedankte. "Toen ik begon keek ik naar dames als Frida, en ook Marlies Schild, en wilde ik doen wat zij ook deden. Het gaat heel raar worden, een World Cup zonder Frida als tegenstandster."

Poging beroving door twee gemaskerde mannen met taser

Vrijdagavond hebben twee gemaskerde mannen geprobeerd een groepje jonge mannen te beroven in Bergen op Zoom. Zij bedreigden hen met een taser. Een slachtoffer raakt daarbij licht gewond.

De drie slachtoffers (17, 23 en 28 jaar) schuilen omstreeks 23.45 uur voor de regen onder het tunneltje tussen het Emmaplein en de Lourdesstraat. Kort daarop zien zij twee gemaskerde personen uit de Jan de Wittstraat aan komen lopen. Beiden sluiten de schuilende mannen tussen hen in en eisen dat zij hun telefoon en geld afgeven. Als dit niet snel genoeg gaat zetten de belagers hun taser aan en pakken elk een slachtoffer vast. Een van hen krijgt de volle laag van een taser in zijn nek, op zijn rug en zij. Op een gegeven moment weten zij zich los te wurmen en te ontsnappen. Hun belagers verdwijnen zonder buit weer richting de Jan de Wittstraat en de Heinsiusstraat. Hierna is de politie gebeld. Agenten hebben in de omgeving gezocht naar de daders. Deze zijn nog niet gevonden.

Signalement
Samen weten de slachtoffers een goed signalement op de geven.

Dader één is een man van ongeveer 1.80 m lang. Hij heeft een slank postuur. Zijn leeftijd wordt geschat tussen de 18 en 21 haar. Hij spreekt Nederlands met een Marokkaans/Turks accent. Op het moment van de straatroof draag hij een wit anonymous-masker met snor; een gladde mat grijs/zwart-kleurige jas tot op de heupen met een capuchon die hij over zijn hoofd heeft getrokken. Verder draagt hij een donkerkleurige trainingsbroek. Zijn handen zijn bedekt met dunne zwarte latex handschoenen.

Dader twee is een man van ongeveer 1.76/1.80 m lang. Hij heeft een slank postuur. Zijn leeftijd wordt geschat tussen de 18 en 21 haar. Hij spreekt Nederlands met een Marokkaans/Turks accent. Op het moment van de straatroof draag hij een zwart masker met open ogen en mond, een donkere jas met capuchon die hij over zijn hoofd heeft getrokken. Verder draagt hij een donkerkleurige trainingsbroek. Zijn handen zijn bedekt met dunne zwarte latex handschoenen.

Hebt u informatie?
De politie is op zoek naar mensen die op vrijdag 15 maart rond middernacht iets bijzonders hebben gezien of gehoord in de omgeving Emmaplein, Lourdesplein, Jan de Wittstraat en Heinsiusstraat in Bergen op Zoom. Hebt u informatie? Deel deze dan met de politie  via 0900 8844 of via het Politie WhatsApp nummer 06 12007006. Belt u liever anoniem? Bel dan 0800 7000 of vul het tipformulier in. Vermeld bij uw reactie zaaknummer 2019061008.

Noorse biatletes kapen WK-goud weg bij Zweedse thuisploeg

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Zweedse Östersund hebben de Noorse dames de wereldtitel gepakt op de estafette. Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff en Marte Olsbu Røiseland waren met name de thuisploeg te snel af.

Met Lisa Vittozzi en Nicole Gontier - die verrassend tien keer raak schoot - begon Italië ijzersterk, hoewel de ogen wellicht wat meer op de Amerikaanse ploeg gericht waren. Veterane Susan Dunklee en de jonge Clare Egan maakten grote indruk en de Amerikaanse dames gingen bij de tweede wissel zelfs aan de leiding, hoewel de verschillen daarachter nog niet al te groot waren.

Bij de derde groep atletes was het Anna Magnusson die het stokje over had genomen van Linn Persson en Mona Brorsson, waarna zij Zweden voorbij de Amerikaanse Joanne Reid naar de leiding hielp. Alexia Runggaldier was bij Italië de vervangster van de rustende Dorothea Wierer, de nummer twee in de World Cup, maar ging bij haar staande schietbeurt volledig de mist in en moest een strafronde lopen, net als de Noorse Tiril Eckhoff.

Magnusson gaf het stokje met ruime voorsprong over aan Hanna Öberg, die de klus voor Zweden kon klaren...ware het niet dat ze niet zo best schoot. Met twee extra patronen bij het liggend schieten kwam ze nog goed weg, bij het staand schieten moesten er drie extra patronen in en dat koste dusdanig veel tijd dat de op volle stoom zijnde Røiseland de leiding definitief over kon nemen.

Öberg vertrok wel in de jacht op de Noorse, maar dat was een kansloos verhaal en Zweden moest op 24 seconden genoegen nemen met zilver. Oekraïne deed ondertussen de hele wedstrijd keurig mee en wist met Anastasiya Merkushyna, Vita Semerenko, Yuliia Dzhima en Valj Semerenko het brons te pakken, hoewel laatstgenoemde zich op de finish nog het leplazarus schrok door Laura Dahlmeier. De Duitse maakte in de slotkilometer twintig seconden goed en kwam een metertje tekort voor brons.

Emily Dreissigacker wist de Amerikaanse droom niet waar te maken: met twee strafronden bij het staand schieten viel de ploeg terug naar plek negen, nog voor Italië.

Weekend van herdenkingen voor slachtoffers aanslag Christchurch

Op verschillende plekken in Amsterdam wordt dit weekend stilgestaan bij de 49 doden en zeker veertig gewonden die gisteren vielen bij een terreuraanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Gistermiddag kwamen er al enkele tientallen mensen naar de Dam voor een wake. Onder andere wethouder Rutger Groot Wassink hield daar een toespraak. Het Comité 21 maart organiseerde de wake. Op de gevel van het Centraal Station werd later op de avond de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd.

Bijeenkomst Stichting Argan
Vanavond om 19.00 uur organiseert Stichting Argan een bijeenkomst in de Jan Tooropstraat. 'Haat, polarisatie en overdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geeist. Hier moeten we tegen opstaan. Laten wij elkaar vasthouden.' Raadsleden Sofyan Mbarki (PvdA) en Mourad Taimounti (DENK) zijn bij de bijeenkomst betrokken.

Zondag grote bijeenkomst op de Dam
Morgenmiddag is er een vredesmanifestatie op de Dam. Dertien organisaties waaronder het Humanistisch Verbond, de Raad van Kerken in Nederland, het Centraal Joods Overleg, de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en vredesbeweging PAX, organiseren de manifestatie samen.

Er wordt morgen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Burgemeester Femke Halsema, opperrabbijn Binyomin Jacobs en imam Azzedine Karrat zullen een toespraak geven.

Skiër Pinturault wint laatste reuzenslalom World Cup-seizoen

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft in Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra de laatste reuzenslalom van het World Cup-seizoen gewonnen. Tijdens de seizoensafsluiter eindigde Marcel Hirscher wat teleurstellend als zesde, maar de Oostenrijker was al lang en breed zeker van de eindzege in het World Cup-klassement op zowel de reuzenslalom als de algemene stand.

Pinturault ging na de eerste run al aan de leiding en bouwde een mooie voorsprong op. De Zweed Matts Olsson volgde op 0,63 seconden, de jonge Zwitser Marco Odermatt (+0,88) en de Sloveen Zan Kranjec (+0,98) bleven ook nog binnen een seconde van de Fransman, terwijl ook de Italiaan Luca de Aliprandini (+1,10) en de Amerikaanse veteraan Ted Ligety (+1,16) zeker niet kansloos waren voor een topklassering.

Manuel Feller kwam uiteindelijk van de achtste naar de vierde stek, Kranjec eindigde op 1,03 seconden als derde. Odermatt leek op weg naar plek drie, maar zag Olsson flink falen en als dertiende eindigen, waardoor de Zwitser op 0,44 seconden een week na zijn eerste World Cup-podium gelijk nummer twee bij mocht schrijven, achter de ongenaakbare Pinturault. Hirscher eindigde als zesde op 1,74 seconden.

Verstappen over kwalificatie: "We mogen niet klagen"

Na een negende plaats in de laatste vrije training is Max Verstappen niet ontevreden over de vierde plaats in de kwalificatie. "We staan uiteindelijk nog op de vierde startplaats, dus daar mogen we niet over klagen na de moeilijkheden die we tot nu toe hadden", zo liet Verstappen weten.

"Natuurlijk wilden we er dichter bij zitten, maar het ging in ieder geval een stuk beter dan tijdens de vrije trainingen. Het zat ook heel dicht bij elkaar en als je geen goede balans hebt in de derde training, en je gaat dan weer iets heel anders proberen, weet je nooit hoe het gaat lopen. Gelukkig pakte het redelijk goed uit. Ik ben in ieder geval blij om op de tweede startrij te staan", aldus de Nederlander zo lezen we op Verstappen.nl.

De laatste vrije training liep niet bepaald op rolletjes voor de Red Bull-coureur. "We hadden wat andere dingen bij de auto geprobeerd, maar dat pakte niet goed uit, dus we hebben daarna de hele afstelling van de auto nog omgegooid. Je probeert de afstelling dan beter voor elkaar te krijgen, maar dat lukte helaas niet."

Verstappen durft nog niet teveel vooruit te blikken naar de race van morgen. "Dat is lastig te zeggen. Ik heb ook geen echt lange run gereden. Alleen vanochtend, maar dat was met een afstelling die niet zo goed werkte. We moeten in ieder geval zorgen dat we een probleemloze start hebben. Dan zien we vanuit daar wel hoe het gaat lopen. Het is de eerste wedstrijd van het seizoen, dus het belangrijkste is dat we punten scoren."

Verstappen over kwalificatie: "We mogen niet klagen" (Pro Shots / SIPA USA)
Verstappen over kwalificatie: "We mogen niet klagen" (Pro Shots / SIPA USA)

Speelduur van Game of Thrones 8 is 432 minuten

Het laatste seizoen van Game of Thrones kent minder afleveringen dan de vorige seizoenen, maar de meeste afleveringen duren langer dan we van de serie gewend zijn. Hoe veel langer was tot nu toe echter niet zeker, maar de officiële speeltijden zijn inmiddels bekend, dus laten we eens kijken.

Hoewel het seizoen begint met twee afleveringen van korter dan een uur, zijn de laatste vier allemaal grofweg rond de 80 minuten. De langste aflevering is aflevering 3: die duurt 1 uur en 22 minuten. Dat is bijna een half uur langer dan aflevering 1, de kortste aflevering. De totale opgetelde speelduur van de afleveringen is 432 minuten, oftewel 7 uur en 12 minuten. Da's goed te doen voor een lekkere zondag bingewatchen, voor wie liever wacht tot alle afleveringen beschikbaar zijn.

De speelduren van de afleveringen zijn als volgt:

  • Aflevering 1 (15 april): 54 minuten.
  • Aflevering 2 (22 april): 58 minuten.
  • Aflevering 3 (29 april): 1 uur en 22 minuten.
  • Aflevering 4 (6 mei): 1 uur en 18 minuten.
  • Aflevering 5 (13 mei): 1 uur en 20 minuten.
  • Aflevering 6 (20 mei): 1 uur en 20 minuten.

De genoemde data zijn de maandagen nadat de afleveringen op het Amerikaanse HBO zijn uitgezonden, oftewel de dagen waarop de afleveringen in Nederland beschikbaar zullen zijn. De officiële plek om Game of Thrones te bekijken is het Movies & Series-pakket van Ziggo.

Game of Thrones 8: Kit Harington en Emilia Clarke (Foto: HBO / Ziggo)
Ice & Fire (Foto: HBO / Ziggo)

Trailer: Good Boys

Wat kan er wel allemaal niet fout gaan op één dag? Nou, een heleboel, afgaande op de eerste trailer van de nieuwe comedy Good Boys, afkomstig uit dezelfde stal als Superbad, Bad Neighbors en Sausage Party.

Als hij wordt uitgenodigd voor zijn eerste feestje raakt de 12-jarige Max (Jacob Tremblay, Room, Wonder) in paniek omdat hij niet weet hoe je moet zoenen. In de hoop een spoedcursus te krijgen besluiten Max en zijn beste vrienden Thor (Brady Noon, Boardwalk Empire) en Lucas (Keith L. Williams, The Last Man On Earth) om de drone van Max zijn vader (Will Forte, The Last Man on Earth) te gebruiken om hiermee een zoenend stelletje te bespioneren.

Maar alles loopt mis als de drone kapot gaat. Er volgt een dag vol foute beslissingen waardoor ze in aanraking komen met gestolen drugs, in een paintball-gevecht terechtkomen en moeten vluchten voor zowel de politie als een stel angstaanjagende tienermeiden (Molly Gordon, Life of the Party en Midori Francis, Ocean’s Eight).

Good Boys is geregisseerd door Gene Stupnitsky, die hiermee zijn regiedebuut maakt (na eerder afleveringen van The Office te hebben geregisseerd). Hij schreef het scenario samen met Lee Eisenberg (The Office, Bad Teacher). De film is te zien vanaf 22 augutus.

NBA: Hornets houden kansen op play-offs na winst op concurrent

De basketballers van de Charlotte Hornets houden nog altijd kans op het bereiken van de play-offs in de NBA. De ploeg won op bezoek bij de Washington Wizards, een van de voornaamste concurrenten in de strijd om een ticket in de Eastern Conference.

Na eeen paar minuten sloegen de Hornets al een gat en dat wisten ze vrijwel de hele wedstrijd vol te houden. In de laatste minuten probeerden de Wizards onder leiding van Bradley Beal (40 punten) nog wat terug te doen, maar dichterbij dan een handvol punten kwamen ze niet meer: 110-116, met 28 punten voor Kemba Walker namens de Hornets.

Uitslagen NBA vrijdag
Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 111-97
Philadelphia 76ers - Sacramento Kings 123-114
Washington Wizards - Charlotte Hornets 110-116
Houston Rockets - Phoenix Suns 108-102
Miami Heat - Milwaukee Bucks 98-113
New Orleans Pelicans - Portland Trail Blazers 110-122
San Antonio Spurs - New York Knicks 109-83
Los Angeles Clippers - Chicago Bulls 128-121

James Harden was weer lekker bezig (Bron: YouTube)

Bewusteloze vrouw gevonden in Koewacht

In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg de politie een melding binnen dat er op de Repelstraat in Koewacht een vrouw bewusteloos op straat lag. De agenten vonden rond 03:10 een vrouw, liggend op haar buik, midden op straat. Er lagen een hoop tassen om haar heen en ook was er een grote witte hond bij haar. 

Er werd met spoed een ambulance opgeroepen en de 45-jarige Belgische vrouw werd overgebracht naar het Universitair ziekenhuis in Gent. Het is volgens de politie niet bekend hoe het op dit moment met haar gaat. Voor de hond is opvang geregeld. 

De politie is op zoek naar getuigen. De vrouw heeft vermoedelijk vanaf 23:30 uur in de omgeving rondgelopen. Het opvallende is dat de vrouw veel tassen bij zich had. De politie vraagt mensen die haar hebben zien lopen om contact op te nemen met de politie. Dat kan op 0900-8844, via WhatsApp of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Bedrijf dat safehouses voor politici leverde, hielp ook criminelen

Het is een lekker zooitje in Den Haag. Het bedrijf SMS Facility Group, waar ook de opgepakte politie-inspecteur Donovan A. werkte, regelde volgens de Telgraaf in het verleden safehouses voor onder andere Geert Wilders en oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Het bedrijf is in opspraak geraakt omdat het spookwoningen verzorgde voor criminelen. 

Lees ook: Hoge pief bij politie opgepakt in witwasonderzoek

De politie laat weten dat ze met meerdere partijen zaken doen als het gaat om de aankoop of het huren van safehouses. Met het oog op de veiligheid wil de politie uiteraard niet vertellen met welke partijen ze dan zaken doen. Wel laat een woordvoerder weten dat er "geen indicatie is dat de veiligheid van bewoners van safehouses in het geding is geweest."

Van Geel: "Ik heb Louis drie keer gevraagd voor Feyenoord"

In de zoektocht naar een nieuwe Feyenoord-trainer kreeg technisch directeur Martin van Geel afwijzingen van Dick Advocaat en Louis van Gaal.

Advocaat stond open voor een zomerse terugkeer in De Kuip, maar weigerde na een hoop negativisme rondom zijn persoon toen bekend werd dat hij een gesprek had gehad met Van Geel. Laatstgenoemde klopte vervolgens aan bij Van Gaal, die geen trek had in een dienstverband bij de Rotterdammers. De 'TD' erkent dat het niet de eerste keer was dat hij Van Gaal benaderde.

Van Gaal stond op de shortlist van Van Geel, maar de oud-trainer van onder meer Ajax en Barcelona zei 'nee' op de vraag of hij trainer van Feyenoord wilde worden. Van Geel gaf ooit al eens aan dat hij Van Gaal altijd zou vragen als hij op zoek zou zijn naar een trainer. "Ik heb Louis drie keer gevraagd voor Feyenoord. Hij stond er voor open om Feyenoord te doen in het jaar dat hij naar AZ kon", aldus Van Geel in gesprek met De Telegraaf. "Maar toen werd hij niet door Feyenoord gevraagd en zat ik daar niet. Ik was technisch directeur bij AZ en haalde hem toen naar Alkmaar."

Nadat ervaren trainers als Van Gaal en Advocaat weigerden, kwam Van Geel uit bij Jaap Stam als opvolger voor de deze zomer afzwaaiende Giovanni van Bronckhorst. Volgens de technisch directeur is hij met zijn keuze voor de PEC Zwolle-trainer niet afgestapt van het geschetste trainersprofiel. Van Geel werkt al jarenlang met dertien criteria en Stam voldeed wat de beleidsbepaler betreft bijna aan alle punten.

"Idealiter vind je iemand die aan alle dertien voldoet, maar dat is natuurlijk niet de praktijk", stelt Van Geel. "Je kunt een punt maken van zijn ervaring. Bij Giovanni ben ik ook van twee principes afgestapt, omdat tijdens de gesprekken het gevoel kwam dat hij het kon. Ik zag zijn ontwikkelingsmogelijkheden als coach. Als topspeler heeft Jaap Stam op hetzelfde niveau als Giovanni ervaring opgedaan. Hij heeft een EK en een WK in zijn zak, en met de top van de wereld gewerkt. Met hele grote coaches als Sir Alex Ferguson en Carlo Ancelotti. En hij heeft, na twee jaar Jong Ajax coachen, ook Reading bijna naar de Premier League gebracht."

Volgens Van Geel moet Stam bij Feyenoord de 'onmogelijkheden' van de club erkennen. "Wat de onmogelijkheden zijn? Je moet hier normaal zaken doen, Jaap weet dat hij na twee verloren wedstrijden hier niet hoeft te komen voor een nieuwe rechtsback of een nieuwe linksbuiten. Tegelijkertijd moet hij weten dat hij ook na twee of drie nederlagen onze steun blijft houden", aldus Van Geel over de nieuwe trainer, die tot medio 2021 tekent in Rotterdam.

Hoofdklasse hockey: Oranje-Rood, Amsterdam en Rotterdam verliezen

De dertiende speeldag in de Hoofdklasse zorgde voor een flink aantal verrassingen. Zo gingen Oranje-Rood, Amsterdam en Rotterdam vrijdag onderuit tegen respectievelijk Almere, Den Bosch en Pinoké. Bloemendaal en Kampong maakten geen fouten. Bloemendaal won met 4-0 bij Klein Zwitserland. Kampong had de handen vol aan SCHC, maar pakte de drie punten dankzij een 4-3 overwinning.

Kampong - SCHC (4-3)

8' 0-1 SCHC Luuk van Duren
16' 1-1 Kampong Philip Meulenbroek
28' 2-1 Kampong Philip Meulenbroek
32' 3-1 (sc) Kampong Martijn Havenga
34' 3-2 (sc) SCHC Thijn Knetemann
50' 3-3 (sc) SCHC Thomas Vis
55' 4-3 Kampong Bjorn Kellerman

Kampong bleef ook voor de zestiende keer ongeslagen in de Stichtse Derby. De landskampioen had een zware kluif aan SCHC. De ploeg uit Bilthoven kwam na acht minuten op voorsprong en knokte zich na een 3-1 achterstand terug naar 3-3. De winnende treffer kwam een kwartier voor tijd van de stick van Derck de Vilder.

Klein Zwitserland - Bloemendaal (0-4)

8' 0-1 Bloemendaal Manu Stockbroekx
23' 0-2 Bloemendaal Florian Fuchs
60' 0-3 Bloemendaal Ingwer Wiese
61' 0-4 Bloemendaal Floris Wortelboer

Bloemendaal verlengde zijn ongeslagen reeks in de Hoofdklasse naar 37 duels. De koploper won met duidelijke cijfers en behoudt zes punten voorsprong op nummer twee, Kampong. Klein Zwitserland bezet na de nederlaag de negende plaats op een punt gevolgd door Almere en SCHC.

Almere - Oranje-Rood (2-1)

15' 1-0 (sc) Almere Stijn Jolie
23' 2-0 (sc) Almere Stijn Jolie
66' 2-1 (sc) Oranje-Rood Mink van der Weerden

Almere boekte zijn eerste thuiszege van het seizoen en Oranje-Rood leed de eerste uitnederlaag. Met twee rake strafcorners van Stijn Jolie de grote man bij Almere, dat door de overwinning weer dichterbij de veilige negende plaats kruipt. Het verschil met Klein Zwitserland bedraagt slechts een punt.

HGC - HC Tilburg (4-0)

3' 1-0 (sc) HGC Steijn van Heijningen
27' 2-0 (sc) HGC Seve van Ass
40' 3-0 HGC Max Plennevaux
61' 4-0 HGC Pelle Vos

In de strijd om de play-offs deed HGC prima zaken. De ploeg uit Wassenaar scoorde er tegen hekkensluiter Tilburg weer lustig op los. Vier doelpunten brachten het totaal aantal treffers na dertien competitieduels al op 49. Door de nederlaag van Oranje-Rood steeg HGC naar de derde plaats op drie punten van Kampong en negen op Bloemendaal.

Den Bosch - Amsterdam (2-1)

44' 1-0 Den Bosch Nicolas Della Torre
47' 2-0 Den Bosch Jelle Galema
60' 2-1 Amsterdam Boris Burkhardt

Amsterdam deed slechte zaken in de strijd om de play-offs. De ploeg profiteerde niet van de nederlaag van Oranje-Rood. Hierdoor blijft het verschil drie punten tussen beide ploegen. Nummer drie HGC liep uit. Dat verschil is nu al vijf punten.

Rotterdam - Pinoké (1-3)

7' 0-1 Pinoké Lukas Sutorius
32' 0-2 (sc) Pinoké Pepijn Scheen
41' 1-2 (sb) Rotterdam Jeroen Hertzberger
65' 1-3 (sc) Pinoké Alex Hendrickx

Net als Amsterdam deed Rotterdam zichzelf geen plezier. In eigen huis werd met 3-1 verloren van Pinoké. De Steekneuzen pakten voor de tweede keer dit seizoen de volle buit en klommen naar de achtste plaats.

Stand

Bloemendaal 13-35
Kampong 13-29
HGC 13-26
Oranje-Rood 13-24
Amsterdam 13-21
Rotterdam 13-20
Den Bosch 13-20
Pinoké 13-11
Kl.Zwit'land 13-9
Almere 13-8
SCHC 13-8
Tilburg 13-5

Blokhuis: 'Bol.com moet boeken antivaxxers weren'

Een gevalletje van maatschappelijke verantwoordelijkheid of censuur? Het kabinet wil, eist in feite, dat webshop Bol.com boeken die pleiten tegen het vaccineren van kinderen uit de etalage haalt. Ook het volledig uit het assortiment halen moet bespreekbaar zijn zegt Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volkgsgezondheid, Welzijn en Sport, tegen het Algemeen Dagblad. 

Wie bij de webreus zoekt op 'vaccinaties' krijgt als eerste zoekresultaten voor zijn neus: Leven zonder vaccinaties, Vaccinaties doorgeprikt en Wat je niet verteld wordt over vaccinaties. En daar is Blokhuis niet over te spreken: "Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren - allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd - te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief als zo‘n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uit gaan.”

Volgens Blokhuis moet Bol.com zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse concurrent Amazon, dat al eerder omstreden boeken volledig van de website verwijderde. Hoewel Blokhuis beseft dat hij Bol.com niet kan dwingen waarschuwt hij de webwinkel dat ze maar beter kunnen luisteren: "Anders ga ik een gesprek met dit bedrijf niet uit de weg."

Bautista blijft oppermachtig in World Superbikes

Alvaro Bautista blijft onklopbaar in de World Superbikes, waarin hij dit jaar voor het eerst in actie komt. De Ducati-coureur won zaterdag met overmacht de eerste van drie races op het Chang International Circuit in het Thaise Buriram.

Bij de start nam Jonathan Rea de leiding over van de vooralsnog dominante debutant Alvaro Bautista, voor Tom Sykes, Alex Lowes, Leon Haslam, Michael van der Mark - die van plek tien naar voren kwam - en Chaz Davies. Bautista opende de aanval op Rea al snel en leek de leiding te pakken, maar de Spanjaard kwam in de clinch met de kampioen en viel bijna van zijn Ducati, waardoor Rea en Lowes hem pakten. Van der Mark trok zijn Yamaha ondertussen voorbij de BMW van Sykes, wat de Nederlander plek vier opleverde.

Halverwege de race waren Rea en Bautista al ver weggereden bij de rest en dit keer opende de Spanjaard de aanval overtuigender: op acceleratie trok hij zijn machine langs de Kawasaki van Rea, die een ultieme poging om de leiding te houden zag stranden. Van der Mark kwam ondertussen in de buurt van teamgenoot Lowes en dus leek een podiumplek zeker tot de mogelijkheden te behoren. Rea trok rondenlang alles uit de kast om bij Bautista te blijven, tot vijf ronden voor het einde: zijn banden leken op en Bautista sloeg lachend een groot gat.

De hegemonie van Bautista zette door en de Spanjaard stuurde zijn Ducati overtuigend als eerste over de finish, ruim voor Rea, Lowes en de bij zijn teamgenoot afgehaakte Van der Mark.

Vrouw om het leven gekomen bij verkeersongeval

Vrijdagavond raakte een 66-jarige vrouw uit ’t Zand dodelijk gewond bij een frontale aanrijding op de N242 ten hoogte van Heerhugowaard. Rond 22:35 uur botste de auto van een 33-jarige bestuurder uit Noord-Scharwoude frontaal tegen een auto waarin een 58-jarige man uit Den Helder en een 66-jarige vrouw uit ’t Zand zaten.

Volgens een eerste getuigenverklaring kwam de auto van de 33-jarige bestuurder uit de richting van Noord-Scharwoude op de verkeerde weghelft en botste frontaal op de auto waar de 58-jarige man en 66-jarige vrouw in zaten. De 66-jarige vrouw werd gereanimeerd. Zij overleed echter ter plaatse. De 33-jarige vrouw en 58-jarige man waren beide aanspreekbaar en zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie stelt een onderzoek in naar het ongeval.

Poleposition voor Hamilton, Verstappen vierde

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Australië. De regerend wereldkampioen verpletterde met zijn Mercedes de concurrentie met een tijd van 1.20,486. Teamgenoot Valtteri Bottas werd op een tiende tweede, maar nummer drie Sebastian Vettel gaf zeven tiende toe. Max Verstappen werd vlak hierachter vierde.

In het eerste deel van de kwalificatie was het even aftasten wat er mogelijk was in Melbourne, maar tegen het einde van de sessie werd de baan steeds sneller. Dit verraste Pierre Gasly die met de Red Bull de zeventiende tijd neerzette en maar één run had gedaan. Verstappen kwam met een iets snellere tijd nog goed weg. Dat Williams-coureurs Robert Kubica en George Russell afvielen was geen verrassing, maar dat was Gasly wel. Het middenveld zit dicht bij elkaar en ditmaal waren Lance Stroll en Carlos Sainz daar het slachtoffer van. Kubica ging nog wel even door het gras en raakte de muur.

Het tweede deel van de kwalificatie betekende dat de topteams veel beter bij de les waren. Naast de coureurs van Mercedes, Ferrari en Verstappen gingen namens Haas Romain Grosjean en Kevin Magnussen simpel door. Datzelfde gold voor Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Sergio Perez (Racing Point) en Lando Norris die hiermee McLaren een opsteker bezorgde. Voor de Renault-rijders Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg was de kwalificatie voorbij, evenals voor Alexander Albon, Antonio Giovinazzi en Daniil Kvyat.

Hamilton trapte Q3 af met een 1.21,055 maar teamgenoot Bottas liet zien dat er in de Mercedes nog veel meer zat: 1.20,598. Hiermee sloeg de Fin een gapend gat naar de concurrentie die bestond uit Vettel en Charles Leclerc die zeven en negen tienden toegaven. Verstappen kwam in zijn eerste run tot een vijfde tijd.

De laatste run bracht de beslissing en Hamilton wist met een fabelachtig baanrecord van 1.20,486 de poleposition naar zich toe te trekken voor Bottas. Vettel bleef derde, maar Verstappen wist de beide Ferrari's nog wel te splitsen door de vierde tijd te klokken. Leclerc is vijfde, voor Grosjean, Magnussen, Norris, Räikkönen en Perez.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:22.043 1:21.014 1:20.486 18
2 V. Bottas Mercedes 1:22.367 1:21.193 1:20.598 19
3 S. Vettel Ferrari 1:22.885 1:21.912 1:21.190 16
4 M. Verstappen Red Bull 1:22.876 1:21.678 1:21.320 17
5 C. Leclerc Ferrari 1:22.017 1:21.739 1:21.442 17
6 R. Grosjean Haas 1:22.959 1:21.870 1:21.826 17
7 K. Magnussen Haas 1:22.519 1:22.221 1:22.099 18
8 L. Norris McLaren 1:22.702 1:22.423 1:22.304 21
9 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:22.966 1:22.349 1:22.314 17
10 S. Pérez Racing Point 1:22.908 1:22.532 1:22.781 15
11 N. Hulkenberg Renault 1:22.540 1:22.562   10
12 D. Ricciardo Renault 1:22.921 1:22.570   12
13 A. Albon Toro Rosso 1:22.757 1:22.636   14
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:22.431 1:22.714   14
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:22.511 1:22.774   13
16 L. Stroll Racing Point 1:23.017     6
17 P. Gasly Red Bull 1:23.020     6
18 C. Sainz Jr. McLaren 1:23.084     6
19 G. Russell Williams 1:24.360     9
20 R. Kubica Williams 1:26.067     8

Ammoniaklucht verraadt drugslab

Vrijdagavond is er een drugslab aangetroffen op de Heerlenseweg in Landgraaf. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie doet onderzoek. Rond 19:00 uur werd er een chemische lucht bij het pand aan de Heerlenseweg waargenomen. De brandweer heeft daarop metingen verricht en constateerde inderdaad een sterke ammoniakgeur.

Daarop is de politie het pand binnen getreden, alwaar ze een drugslab aantroffen. Afgelopen nacht is het pand aan de Heerlenseweg bewaakt. Vandaag wordt het drugslab met ondersteuning van het LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen) verder onderzocht en geruimd.

Van Barneveld plaatst zich voor German Darts Open

Raymond van Barneveld incasseert de laatste tijd harde klappen, maar vrijdagavond was er ook goed nieuws voor de 51-jarige Nederlander. Hij heeft zich gekwalificeerd voor de German Darts Open. 

Een dag na zijn kansloze nederlaag tegen Rob Cross in de Premier League plaatste Van Barneveld zich voor het hoofdtoernooi van het toernooi in Saarbrücken, dat van 26 tot en met 28 april wordt gespeeld. De vijfvoudig wereldkampioen won in de bordfinale met 6-5 in legs van Maik Kuivenhoven. Eerder won hij ook met 6-2 van Jelle Klaasen. 

De darters speelden vrijdag in Wigan om kwalificatie voor de Euro Tours drie en vier. Van Barneveld deed alleen aan het kwalificatietoernooi van ET4 mee. Sinds Van Barneveld eind vorig jaar aankondigde dat hij eind 2019 tijdens het WK zijn loopbaan wil beëindigen, zijn de resultaten van de Hagenaar er niet beter op geworden. In de Premier League heeft Van Barneveld in de eerste vijf speelrondes nog geen zege geboekt en bungelt hij onderaan. Het wordt nog een hels karwei voor hem om daadwerkelijk nog een keer te mogen meedoen aan het WK.

Van Barneveld zal met 127 andere darters dit weekend in actie komen op Players Championships 7 en 8. Michael van Gerwen heeft zich op het laatste moment afgemeld. 

ET3 European Tour Card Holders' Qualifier
Kim Huybrechts 6-3 Jermaine Wattimena
Danny Noppert 6-4 Darius Labanauskas
Krzysztof Ratajski 6-2 Madars Razma
Gabriel Clemens 6-4 Marko Kantele
Cristo Reyes 6-3 Christian Kist
Martin Schindler 6-3 John Michael

ET4 European Tour Card Holders' Qualifier
Vincent Kamphuis 6-5 Jan Dekker
Dimitri Van den Bergh 6-5 Krzysztof Ratajski
Gabriel Clemens 6-3 Darius Labanauskas
Jeffrey de Zwaan 6-2 Kim Huybrechts
Vincent van der Meer 6-2 Ron Meulenkamp
Raymond van Barneveld 6-5 Maik Kuivenhoven

Alle uitslagen uit de kwalificaties zijn hier te vinden. 

OM: 'Iliass K. spil bij vergismoord Stefan Eggermont'

De Amsterdamse crimineel Iliass K. (31) had een spilfunctie bij zowel de 'vergismoord' op Stefan Eggermont (30) als die op crimineel Massod Amin Hosseini (26). Dat stelden de aanklagers vrijdag tijdens de eerste inleidende zitting tegen K.

Dat meldt AT5. De verdachte Iliass K. zat al vast voor een andere liquidatie toen hij eind vorig jaar werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Eggermont en Hosseini. Volgens het OM was K. als organisator 'intensief betrokken'. 'Hij wist op wie een aanslag moest worden gepleegd en had voor- en achteraf contact met anderen', zei de officier van justitie in de zitting.

De aanhouding van de 31-jarige verdachte was het gevolg van nieuwe informatie uit de gekraakte pgp-telefoons ('Pretty Good Privacy') van Ennetcom. In 2016 legde het OM beslag op de servers van Ennetcom in Canada. Op die servers bleken miljoenen berichten opgeslagen in versleutelde PGP-Blackberry's.

'Vergismoord'
De 30-jarige Eggermont werd in de zomer van 2014 in de Conradstraat doodgeschoten. Later bleek dat Eggermont voor iemand anders werd aangezien en dus bij vergissing is doodgeschoten.

Janke Verhagen, de weduwe van Eggermont, reageerde blij op de aanhouding van K., maar het gaf haar ook een dubbel gevoel. 'Ik had er geen rekening meer mee gehouden en nu weet ik dat er veel zittingen aan gaan komen. Daar zie ik ook wel tegenop. Maar ik heb altijd gehoopt de dader ooit aan te kunnen kijken in de rechtszaal', zei ze tegen AT5.

Onderwereldconflict
De 26-jarige Hosseini werd in september 2014 dood aangetroffen in een auto in Amsterdam Osdorp. Hosseini zou betrokken zijn bij een onderwereldconflict. Ook werd hij genoemd als mogelijke betrokkene bij de moord op Eggermont.

Pornoban kost Tumblr 84 miljoen pageviews

Sociaal medium Tumblr besloot eind vorig jaar porno te weren van het platform, nadat Apple de Tumblr-app uit de App Store haalde wegens de aanwezigheid van naaktbeelden. Geen lekkere zet voor de pageviews, zo blijkt: die kelderden met 17 procent.

Tumblr bestond voor een aanzienlijk deel uit blogs met allerhande pornografische foto's en gifjes, die nu dus weg zijn. Voor de pornoban kwam het bedrijf op zo'n 521 miljoen pageviews per maand, in januari waren dat er nog slechts 437 miljoen, omdat veel mensen hun fapjes ergens anders op moesten zoeken.

'Treinterrorist' opgepakt voor poging tot wurging op conducteur

De politie heeft op vrijdagavond 15 maart rond 17.30 uur een 39- jarige man in een trein aangehouden die kort daarvoor had geprobeerd een conducteur te wurgen. Daarbij moesten politieagenten gebruik maken van hun pepperspray en wapenstok.

Rond 17.30 uur kregen politieagenten de melding dat twee conducteurs in een trein werden belaagd door een man en dat deze had geprobeerd een van de conducteurs te wurgen. Direct gingen politieagenten naar het treinstation van Alphen aan den Rijn waar de trein stilstond. De agenten troffen de man aan in een treinstel en bij het openen van de treindeur viel de man de politieagenten direct aan.

Bij de aanhouding verzette de man zich hevig en om de aanhouding mogelijk te maken en het verzet te breken hebben de agenten gebruik gemaakt van hun pepperspray en wapenstok. Nadat de man werd afgevoerd naar de politieauto zag hij kans om naar omstanders te spugen.

Tijdens de aanhouding bleef de trein voor de overige treinpassagiers gesloten en kon dus ook niet vertrekken. De 39- jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, was vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs. Bij zijn fouillering werden inbrekerswerktuigen en vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen. De conducteurs en politieagenten doen aangifte tegen de man. De man is ingesloten aan een politiebureau en zal later worden gehoord.

Vader verdacht van ombrengen dochter

Agenten hebben een 41-jarige man uit Hoogvliet aangehouden bij het Maasstad Ziekenhuis. Hij wordt er van verdacht zijn 8-jarige dochter om het leven te hebben gebracht, vermoedelijk in het ziekenhuis.

Het crisisteam van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond alarmeerde de politie kort na 20.00 uur omdat zij zich ernstig zorgen maakte over het welzijn van het meisje. Agenten startte direct een uitgebreid onderzoek naar de man. De man meldde zichzelf rond 21.30 uur bij het ziekenhuis. Hij vertelde waar zijn dochter lag. Agenten vonden het zwaar gewonde meisje. Reanimatie en een spoedoperatie mocht helaas niet meer baten.

Er is op dit moment nog veel onduidelijk. Agenten doen uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis en bij de woning van verdachte. De man zit vast en wordt verhoord.

FOK! Wat een weer: code geel aan de kust

Het is bewolkt en het regent op veel plaatsen. Later in de ochtend wordt het van het zuidwesten uit meest droog, wel blijft er veel bewolking aanwezig. De middagtemperaturen liggen tussen 9°C in het noorden en 12°C in het zuiden. De wind wordt zuidwest en neemt fors toe naar (vrij) krachtig boven land en hard tot stormachtig langs de kust en boven het IJsselmeer. In de westelijke en noordelijke kustgebieden komen daarbij zware windstoten van circa 75-90 km/u voor. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar matig.

In de nacht naar zondag is het eerst meest droog, later gaat het van het westen uit opnieuw regenen. De zuidwestenwind is vrij krachtig, aan zee krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, mogelijk even stormachtig, 8 Bft. Tegen de ochtend draait de wind van het westen uit naar een westelijke richting en neemt af naar matig, vrij krachtig vlak aan zee. De minimumtemperatuur komt uit rond 6°C.

Zondagochtend trekt de regen naar het oosten weg maar al vrij snel volgen er dan buien, soms vergezeld van onweer en hagel. Tussen de buien door breekt de zon even door. In de avond neemt de buiigheid tijdelijk af. De middagtemperatuur wordt 7 à 8°C. De westelijke wind is matig, aan zee krachtig. (Bron: KNMI)

Luxemburg-Stad, paar weken geleden (Foto: bazbo)
Luxemburg-Stad, paar weken geleden (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NHL: Sprong helpt Ducks met goal en assist langs Avalanche

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben in het Pepsi Center een uitzege geboekt op de Colorado Avalanche. In de Mile High City Denver waren de Ducks met 3-5 te sterk.

Nathan MacKinnon opende de score nog voor de thuisploeg, dik tien minuten later gevolgd door een powerplaygoal van Mikko Rantanen: 2-0. In de tweede periode sloegen de Ducks echter terug. Corey Perry trof doel, Daniël Sprong stelde Ryan Getzlaf in staat om de gelijkmaker te scoren, alvorens de Ducks zelf op voorsprong te zetten.

Dankzij Sven Andrighetto stond het halverwege de derde periode weer gelijk, maar 57 seconden voor het einde ging het dan toch nog fout: Perry scoorde vanuit de powerplay nog eens, Hampus Lindholm maakte het met de 3-5 definitief af.

Uitslagen NHL vrijdag
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 3-0
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 7-6
Dallas Stars - Vegas Golden Knights 1-2
Calgary Flames - New York Rangers 5-1
Colorado Avalanche - Anaheim Ducks 3-5
Vancouver Canucks - New Jersey Devils 2-3 SO

Avalanche - Ducks (Bron: YouTube)

Hamilton weer bovenaan, Verstappen 9e in derde training

In Albert Park in Melbourne is zaterdagochtend de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Australië afgewerkt, de opening van het nieuwe Formule 1-seizoen. Lewis Hamilton was net als op de twee vrijdagtrainingen de snelste, Max Verstappen zat er niet zo lekker bij.

Hamilton zette in de slotfase een dijk van een rondetijd neer, waarmee hij de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc naar de tweede en derde plek verwees. De verrassing van de training was het team van Haas: Romain Grosjean en Kevin Magnussen kwamen tot de vierde en vijfde tijd.

Max Verstappen kreeg vanwege een probleem met de brandstoftank van zijn Red Bull een geheel nieuw chassis en dat werd uitgebreid geprobeerd. Echt lekker ging het nog niet: hij sloot de training als negende af.

Om 07.00 uur gaat de kwalificatie van start.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Australië

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:22.292 12
2.   S. Vettel Ferrari 1:22.556 12
3.   C. Leclerc Ferrari 1:22.749 12
4.   R. Grosjean Haas 1:23.112 17
5.   K. Magnussen Haas 1:23.334 15
6.   P. Gasly Red Bull 1:23.367 17
7.   V. Bottas Mercedes 1:23.422 17
8.   D. Kvyat Toro Rosso 1:23.442 16
9.   M. Verstappen Red Bull 1:23.481 19
10.   D. Ricciardo Renault 1:23.695 14
11.   N. Hulkenberg Renault 1:23.737 15
12.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:23.831 16
13.   C. Sainz Jr. McLaren 1:24.049 21
14.   S. Pérez Racing Point 1:24.082 18
15.   A. Albon Toro Rosso 1:24.328 15
16.   L. Stroll Racing Point 1:24.345 16
17.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:24.402 18
18.   L. Norris McLaren 1:24.568 16
19.   G. Russell Williams 1:25.944 14
20.   R. Kubica Williams 1:26.589 16

Trump spreekt veto over muur uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het eerste veto van zijn presidentsschap uitgesproken. Daarmee maakt hij een beslissing van het Huis van Afgevaardigden weer ongedaan, dat donderdag het uitroepen door Trump van de noodtoestand terugdraaide. Met de noodtoestand wil de president extra geld loskrijgen voor de grensmuur bij Mexico, een prominent thema van zijn verkiezingscampagne.

Er stemden in het Huis ook twaalf Republikeinen voor het terugdraaien. Maar het is onwaarschijnlijk dat daar een tweederde meerderheid is om het veto weer te vernietigen, aldus de BBC.

De president tekende het veto in aanwezigheid van enkele zogenoemde engelenouders. Daarmee worden ouders aangeduid van kinderen die om het leven kwamen bij geweld gepleegd door illegale immigranten.

"Als president is het mijn hoogste plicht om het land te beschermen. Gisteren heeft het Congres een gevaarlijke resolutie aangenomen", zei Trump. "Het is mijn plicht een veto uit te spreken, en daar ben ik erg trots op."

Trump ruziet al maanden met het parlement over de muur. Ook toen er nog een Republikeinse meerderheid in het Congres zat kreeg hij zijn plannnen ervoor niet goedgekeurd. Inmiddels hebben de Democraten de overhand.

Defensie
Eerder leidde de onenigheid tot de langste sluiting van de Amerikaanse overheid ooit. Dat gebeurt automatisch als het budgetplafond is bereikt en er geen begroting is goedgekeurd. Trump weigerde het budget te tekenen omdat het parlement geen 5,7 miljard dollar voor de muur vrij wilde maken. Met de noodtoestand wil hij dat geld onder meer bij defensie weghalen.

Critici vrezen voor uitholling van dit instrument. Republikeinen wijzen erop dat een toekomstige Democratische president het uitroepen van de noodtoestand door Trump als precendent zou kunnen gebruiken om hetzelfde te doen tegen wapenbezit, of voor het doorvoeren van milieumaatregelen.

Weer Grand Slam-brons voor judoka Tsjkadoea

Judoka Tornike Tsjkadoea heeft tijdens de Grand Slam in het Russische Ekaterinburg opnieuw brons veroverd. Dat deed de 22-jarige Nederlander vorige maand ook al in Düsseldorf, destijds voor het eerst.

Tsjkadoea sneuvelde in de halve finales van de klasse tot 60 kilogram tegen de Japanner Yuma Oshima en nam het in de strijd om brons op tegen Lukhumi Chkhvimiani, uitkomend voor Georgië, het land waar hij zelf zijn roots heeft liggen. Het duel ging naar de golden score en na 2:27 minuten wist Tsjkadoea zijn opponent keurig op de rug te draaien om zo het brons te pakken. De Rus Albert Oguzov won het andere brons, Unubold Lkhagvajamts uit Mongolië won de finale op straffen van Oshima.

Bij de vrouwen tot 48kg viel het doek al in de eerste ronde voor Amber Gersjes, die verloor van de Japanse Tamami Yamazaki. Zij werd in de strijd om brons geklopt door de Russische Irina Dolgova, terwijl Milica Nikolic uit Servië het andere brons pakte. Olympisch kampioene Paula Pareto uit Argentinië klopte de Spaanse Julia Figueroa in de finale op straffen.

De finales van dag één (Bron: YouTube)

Margriet Bergstra won bij de vrouwen tot 57kg van Priscilla Gneto uit Frankrijk, maar sneuvelde in de achtste finales tegen de Japanse Haruka Funakubo. Sanne Verhagen opende met winst op de Poolse Arleta Podolak, waarna Christa Deguchi uit Canada haar de baas was. De Canadese pakte vervolgens indrukwekkend goud door Lien Chen-Ling uit Taiwan twintig tellen in de houdgreep te pakken, terwijl haar landgenote Jessica Klimkait en Funakubo brons wonnen.

In twee klassen stonden vrijdag geen Nederlanders aan de start, te beginnen met de vrouwen tot 52kg. Gili Cohen uit Israël won daar na een mooie ippon op de Spaanse Ana Perez Box, terwijl de Belgische Charline van Snick en Natalia Kuzuitina uit Rusland brons pakten.

De Fransman Kilian Le Blouch pakte het goud bij de mannen tot 66kg. Hij klopte de Rus Isa Isaev na ruim drie minuten golden score. De Rus had nauwelijks nog benen om op te staan en kon uiteindelijk 'eenvoudig' onderuit geschoffeld worden door Le Blouch. Baruch Shmailov uit Israël en de Georgiër Bagrati Niniashvili veroverden het brons.

Lasten van provincies 11 procent lager dan in 2015

De lasten van provincies gezamenlijk zijn in de jaren 2016-2019 teruggelopen met 11 procent. De voornaamste oorzaak is de overheveling van de taak ‘jeugdzorg’ naar de gemeenten. De baten liepen in dezelfde periode nog iets sterker terug, met 16 procent. Drenthe en Flevoland zijn de enige provincies waar zowel de lasten als de baten opliepen. In Gelderland namen de uitgaven met bijna 37 procent af. Regionale bereikbaarheid is in alle provincies de grootste uitgavenpost in 2019. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe provinciale begrotingscijfers over 2019, begrotingen van 2018 en realisatiecijfers over eerdere jaren.

Hoogste uitgaven in Noord-Brabant en Gelderland
Noord-Brabant en Gelderland ramen voor 2019 de hoogste uitgaven, beide rond de 730 miljoen euro. Zuid-Holland staat op drie, op ruime afstand gevolgd door de overige provincies. De drie genoemde provincies ramen met afstand ook de grootste inkomsten. Flevoland verwacht met een kleine 190 miljoen euro het minste uit te geven.

Alle provincies besteden in 2019 volgens hun begrotingen meer dan er binnenkomt. Dit was in 2018 ook het geval. Het verschil betalen de provincies uit hun reserves. Friesland teert het meest in op het eigen vermogen, bijna 100 miljoen. In Zeeland bedraagt het tekort net iets meer dan één miljoen euro. De reserves van de provincies variëren van iets meer dan 300 miljoen euro in Flevoland tot 4,7 miljard euro in Gelderland (volgens de realisatie 2017).

Hoogste uitgaven per inwoner in minst bevolkte provincies
Delen we inkomsten en uitgaven door het aantal inwoners per provincie dan ontstaat een heel ander beeld. De qua bevolkingsaantal kleinere provincies, de drie noordelijke plus Flevoland en Zeeland, voeren dan de lijst aan. Groningen geeft per inwoner het meeste uit, 683 euro, en heeft ook de hoogste baten per inwoner met bijna 600 euro. De uitgaven van Zuid-Holland en Noord-Holland zijn met nog geen 190 euro en 182 euro per persoon de laagste van alle provincies.

Dit beeld is iets vertekenend, omdat de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer in en rond de grote steden is ondergebracht bij gemeenschappelijke regelingen en de provincie hierin geen grote rol heeft. Rondom Amsterdam betreft dit de Vervoerregio Amsterdam en rondom Rotterdam en Den Haag is dit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

De verschillen tussen baten per inwoner zijn vooral te verklaren vanuit het provinciefonds, de bijdrage van het Rijk. Het provinciefonds keert relatief meer uit aan de minder bevolkte provincies. Flevoland krijgt relatief veel motorrijtuigenbelasting (MRB) binnen, vanwege de aanwezigheid van enige grote leasemaatschappijen aldaar.

Wel wordt deze factor ook meegenomen in de berekening van de hoogte van het provinciefonds, waardoor Flevoland relatief minder krijgt van het Rijk. De hoge positie van Groningen komt door relatief hoge baten uit het provinciefonds. Het doel van die extra uitkering is het versterken van de economie, de energietransitie en de leefbaarheid van de provincie te vergroten (Nationaal Programma Groningen). Ook zijn de overige baten relatief hoog. Dit komt door specifieke uitkeringen van Rijk en gemeenten inzake vervoersprojecten.

Regionale bereikbaarheid grootste uitgavenpost
In alle provincies is regionale bereikbaarheid en regionaal vervoer de grootste uitgavenpost. Utrecht en Groningen spannen hierin de kroon. In beide provincies zijn meer dan de helft van de uitgaven hiervoor bestemd. In Utrecht gaat een groot deel van dit budget naar de Uithoflijn, een tramverbinding tussen het centraal station van de stad Utrecht naar universiteitscomplex De Uithof.

Verder heeft Utrecht een centrale ligging en veel openbaar-vervoerverbindingen komen hier samen, wat de lasten relatief hoog maakt. In Groningen zijn de lasten per inwoner relatief hoog vanwege diverse infrastructurele projecten. Hierbij valt te denken aan de kosten voor aanpassingen aan spoor en stations voor een extra sneltrein op het traject Groningen-Leeuwarden, maar ook kosten voor een betere OV-verbinding voor de bereikbaarheid van de stad Groningen.

In meer dan de helft van de provincies is vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden de op een na grootste kostenpost. In Overijssel en Drenthe is hier rond een kwart van de uitgaven voor bestemd. Een afwijkend uitgavenpatroon heeft Limburg, waar relatief veel wordt besteed aan duurzame ruimtelijke ontwikkeling (waaronder waterbeheer), regionale economie en culturele infrastructuur en monumentenzorg. Zo geeft Limburg relatief veel geld uit om werkgelegenheid binnen de provincie te behouden. In Zuid-Holland gaat relatief veel geld naar milieu, energie en klimaat.

Ruim helft kiesgerechtigden is 50-plusser

Bijna 13 miljoen inwoners van Nederland mogen stemmen tijdens de komende Provinciale Statenverkiezingen. Iets meer dan de helft, bijna 52 procent, van de kiesgerechtigden is 50 jaar of ouder. Onder 30- tot 40-jarigen is het aandeel personen dat naar de stembus mag het laagst. Dat meldt het CBS op basis van bevolkingscijfers van 1 januari 2019.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen die op woensdag 20 maart worden gehouden is naar schatting 93,3 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder kiesgerechtigd. Tot de kiesgerechtigden worden alleen de inwoners gerekend met de Nederlandse nationaliteit. Tegelijkertijd met deze verkiezingen worden de nieuwe leden van de algemene besturen van de waterschappen gekozen.

Bij de waterschapsverkiezingen gelden andere regels over wie zijn stem mag uitbrengen dan bij de Provinciale Statenverkiezingen. Iets meer vrouwen dan mannen mogen bij de Statenverkiezingen hun stem uitbrengen: 6,6 miljoen vrouwen tegen 6,4 miljoen mannen. Dit komt vooral doordat ons land meer vrouwen dan mannen boven de 65 jaar telt. Onder de kiesgerechtigden onder de 39 jaar is het aantal mannen groter dan het aantal vrouwen.

Vaals heeft laagste aandeel kiesgerechtigden
In de grensgemeente Vaals mogen verhoudingsgewijs de minste inwoners van 18 jaar of ouder naar de stembus (68,8 procent). In Vaals wonen relatief veel mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Daarop volgen de gemeenten Amstelveen en Amsterdam met respectievelijk 81,3 procent en 81,5 procent.

In Tubbergen is bijna iedere 18-plusser stemgerechtigd (99 procent).Vooral gemeenten in Noord- en Oost-Nederland hebben een hoog aandeel kiesgerechtigden. Daar wonen relatief weinig mensen met een buitenlandse nationaliteit.

Minste kiesgerechtigden onder dertigers
Het aandeel kiesgerechtigden is met 86,8 procent het laagst in de leeftijdsgroep van 30 tot 40 jaar. Deze leeftijdsgroep telt verhoudingsgewijs de meeste inwoners met een niet-Nederlandse nationaliteit. Voor de drie daaropvolgende leeftijdsgroepen is het aandeel kiesgerechtigde inwoners steeds hoger. Van de 65-plussers mag 98,4 procent zijn of haar stem uitbrengen bij de verkiezingen.

Gemiddeld is 51,8 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders 50 jaar of ouder. In de gemeente Utrecht is het aandeel 50-plussers met 32,8 procent het laagst, gevolgd door Urk (35,1 procent) en Groningen (39,1 procent). In 44 Nederlandse gemeenten is minder dan de helft van de kiesgerechtigden ouder dan 50 jaar, in de overige 311 gemeenten is meer dan de helft een 50-plusser. In Bergen en Laren is de groep 50-plussers onder kiesgerechtigden het grootst. In deze Noord-Hollandse gemeenten is ruim 67 procent van de kiesgerechtigden 50 jaar of ouder. Provincies met een relatief grote groep 50-plussers onder kiesgerechtigden zijn Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg, Zeeland en Gelderland.

Bijna 18 procent heeft migratieachtergrond
Van alle kiesgerechtigden heeft ruim 10 procent een niet-westerse en ruim 7 procent een westerse migratieachtergrond. Het aandeel kiesgerechtigde inwoners met een westerse migratieachtergrond is vooral groot bij grensgemeenten. Zo telt de provincie Limburg zes gemeenten met aandeel van boven de 15 procent. In Vaals heeft zelfs ruim een kwart van alle kiesgerechtigden een westerse migratieachtergrond.

Spreiding kiesgerechtigden niet-westerse migratieachtergrond Voor de stemgerechtigde inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond is de spreiding heel anders. Mensen met een niet-westerse achtergrond wonen vooral in de vier grote steden en in Almere en Lelystad. In de gemeente Rotterdam heeft 35 procent van de kiesgerechtigden een niet-westerse migratieachtergrond. Het is daarmee de gemeente met het hoogste aantal kiesgerechtigden een niet-westerse migratieachtergrond.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.