OM: 'Iliass K. spil bij vergismoord Stefan Eggermont'

Monique Verlind (DJMO)

De Amsterdamse crimineel Iliass K. (31) had een spilfunctie bij zowel de 'vergismoord' op Stefan Eggermont (30) als die op crimineel Massod Amin Hosseini (26). Dat stelden de aanklagers vrijdag tijdens de eerste inleidende zitting tegen K.

Dat meldt AT5. De verdachte Iliass K. zat al vast voor een andere liquidatie toen hij eind vorig jaar werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Eggermont en Hosseini. Volgens het OM was K. als organisator 'intensief betrokken'. 'Hij wist op wie een aanslag moest worden gepleegd en had voor- en achteraf contact met anderen', zei de officier van justitie in de zitting.

De aanhouding van de 31-jarige verdachte was het gevolg van nieuwe informatie uit de gekraakte pgp-telefoons ('Pretty Good Privacy') van Ennetcom. In 2016 legde het OM beslag op de servers van Ennetcom in Canada. Op die servers bleken miljoenen berichten opgeslagen in versleutelde PGP-Blackberry's.

'Vergismoord'
De 30-jarige Eggermont werd in de zomer van 2014 in de Conradstraat doodgeschoten. Later bleek dat Eggermont voor iemand anders werd aangezien en dus bij vergissing is doodgeschoten.

Janke Verhagen, de weduwe van Eggermont, reageerde blij op de aanhouding van K., maar het gaf haar ook een dubbel gevoel. 'Ik had er geen rekening meer mee gehouden en nu weet ik dat er veel zittingen aan gaan komen. Daar zie ik ook wel tegenop. Maar ik heb altijd gehoopt de dader ooit aan te kunnen kijken in de rechtszaal', zei ze tegen AT5.

Onderwereldconflict
De 26-jarige Hosseini werd in september 2014 dood aangetroffen in een auto in Amsterdam Osdorp. Hosseini zou betrokken zijn bij een onderwereldconflict. Ook werd hij genoemd als mogelijke betrokkene bij de moord op Eggermont.