Noorse biatletes kapen WK-goud weg bij Zweedse thuisploeg

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Zweedse Östersund hebben de Noorse dames de wereldtitel gepakt op de estafette. Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff en Marte Olsbu Røiseland waren met name de thuisploeg te snel af.

Met Lisa Vittozzi en Nicole Gontier - die verrassend tien keer raak schoot - begon Italië ijzersterk, hoewel de ogen wellicht wat meer op de Amerikaanse ploeg gericht waren. Veterane Susan Dunklee en de jonge Clare Egan maakten grote indruk en de Amerikaanse dames gingen bij de tweede wissel zelfs aan de leiding, hoewel de verschillen daarachter nog niet al te groot waren.

Bij de derde groep atletes was het Anna Magnusson die het stokje over had genomen van Linn Persson en Mona Brorsson, waarna zij Zweden voorbij de Amerikaanse Joanne Reid naar de leiding hielp. Alexia Runggaldier was bij Italië de vervangster van de rustende Dorothea Wierer, de nummer twee in de World Cup, maar ging bij haar staande schietbeurt volledig de mist in en moest een strafronde lopen, net als de Noorse Tiril Eckhoff.

Magnusson gaf het stokje met ruime voorsprong over aan Hanna Öberg, die de klus voor Zweden kon klaren...ware het niet dat ze niet zo best schoot. Met twee extra patronen bij het liggend schieten kwam ze nog goed weg, bij het staand schieten moesten er drie extra patronen in en dat koste dusdanig veel tijd dat de op volle stoom zijnde Røiseland de leiding definitief over kon nemen.

Öberg vertrok wel in de jacht op de Noorse, maar dat was een kansloos verhaal en Zweden moest op 24 seconden genoegen nemen met zilver. Oekraïne deed ondertussen de hele wedstrijd keurig mee en wist met Anastasiya Merkushyna, Vita Semerenko, Yuliia Dzhima en Valj Semerenko het brons te pakken, hoewel laatstgenoemde zich op de finish nog het leplazarus schrok door Laura Dahlmeier. De Duitse maakte in de slotkilometer twintig seconden goed en kwam een metertje tekort voor brons.

Emily Dreissigacker wist de Amerikaanse droom niet waar te maken: met twee strafronden bij het staand schieten viel de ploeg terug naar plek negen, nog voor Italië.