FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 maart 2019

Kermis Westerpark gesloten na vechtpartijen tussen jongeren

De kermis in het Amsterdamse Westerpark is vanavond eerder dicht gegaan na verschillende vechtpartijen tussen groepen jongeren. De jongeren zochten elkaar op en gingen met elkaar op de vuist. De politie heeft vier aanhoudingen verricht, meer arrestaties worden niet uitgesloten. De ME is ook ter plaatse, zo valt te lezen op de site van AT5.

Al de hele dag gingen er geruchten dat jongeren op de kermis zouden hebben afgesproken voor een confrontatie. Volgens een getuige zou het gaan om ongeveer 100 jongeren uit Amsterdam-West en uit Holendrecht Bijlmer. Na een eerder conflict zouden ze besloten hebben elkaar vanavond op te zoeken.

Wegen rond het Westerpark zijn afgezet. Naast de ME zijn er politieruiters en agenten met honden ingezet. Rond het gebied rijden veel jongens toeterend op scooters en renden groepen jongeren de wijk in. Een bushokje is volgens onze verslaggever ter plaatse vernield.

Het beveiligingsbedrijf van de exploitant van de kermis heeft besloten de kermis vanavond eerder te sluiten.

'James Gunn regisseert Guardians of the Galaxy 3'

Het heeft er alle schijn van dat de in ongenade gevallen regisseur James Gunn een tweede kans krijgt. Disney heeft Gunn ingehuurd om het derde deel van de filmserie 'Guardians of the Galaxy' te schrijven en te regisseren.

Gunn werd in juli 2018 door Disney ontslagen, nadat er oude tweets van hem opgedoken waren waarin hij schertsend over pedofilie en verkrachting sprak. Op dat moment vond Disneybaas Alan Horn de uitspraken van Gunn 'onverdedigbaar en niet in lijn met de normen en waarden van de studio'.

De soms tien jaar oude tweets van Gunn waren enigszins controversieel. "Ik hou ervan als jongetjes mij op mijn rare plekje aanraken", of "Het beste van verkracht worden is het moment dat de verkrachting ophoudt en je kan uitschreeuwen 'het voelt fantastisch om niet meer verkracht te worden!'".

In andere tweets grapte hij over de islamitische terreuraanslagen van 11 september 2001, AIDS en de holocaust.

Gunn heeft zich voor de oude tweets verontschuldigd en zei dat hij in die tijd maar wat graag wilde provoceren. "Ik heb al jaren spijt van die uitspraken, niet alleen omdat ze enorm stom waren, niet grappig, enorm ongevoelig en niet zo provocerend als ik hoopte, maar vooral omdat ze geenszins een reflectie zijn van mij als persoon. Ik ben al een hele tijd anders dan toen."

De volledige cast van de film 'Guardians' steunde Gunn en hoofdrolspeler Chris Pratt sprak in 2018 zijn hoop uit dat Gunn in de toekomst weer als regisseur van het derde deel zou worden aangenomen.

Twentefans reageren op actie Go Ahead

Na de ruime overwinning van FC Twente op FC Volendam was het groot feest op de tribunes. 

Tijdens dat feest werd er door de supporters van de club uit Enschede gereageerd op de anti-Twente sjaaltjes van Go Ahead, de volgende tegenstander van de Tukkers. 

Vanuit VAK-P, de harde kern van FC Twente klonk de poëtische tekst: “Eagels is een pauperclub!”

Een toevallig aanwezige FOK!ker maakte onderstaande video:

D66: 'Wij zijn zeker niet KUT'

D66 uit Deventer neemt op hun Facebookpagina afstand van een aantal schunnige stickers die her en der door de stad heen verspreid zijn. Op minstens twaalf lantaarnpalen waren stickers gevonden met de wervende tekst 'D66 is KUT'.

Op dezelfde Facebookpagina nemen honderden mensen echter de gelegenheid om hun steun aan de tekst op de stickers te geven en aan te geven dat zij D66 toch zeker wel 'KUT' vinden. Tjoek Korenromp, raadsopvolger voor D66 in Deventer, twijfelt dan ook of het wel slim was om op deze manier afstand te nemen van de tekst.

"Vele mensen dachten dat we de stickers zelf hadden opgehangen, maar dit is vandalisme, daar willen wij niet mee geassocieerd worden", aldus Korenromp. De stickers worden verkocht op de Facebookpagina Memes voor de Massa, die de D66 op hun Facebookpagina hartelijk bedankt voor de gratis promotie.

Moord maffiabaas New York gefilmd

De moord op maffiabaas Frank Cali is gefilmd door een beveiligingscamera aan het huis van het hoofd van de Gambino misdaadfamilie. De inhoud van de video werd door een bron bij de politie doorgegeven aan website The Daily Beast.

Cali kwam waarschijnlijk zijn huis uit, omdat een pick-up truck tegen zijn Cadillac SUV was aangereden in wat een ongeluk leek. Op de video is te zien dat hij de voordeur dichtdoet en naar de chauffeur van de truck loopt. Deze man draagt een capuchon met een honkbalpet, dus zijn gezicht is niet op de video te zien. Hij raapt de kentekenplaat van de Cadillac van de grond en geeft deze aan Cali.

Cali loopt terug naar zijn auto en legt de kentekenplaat op de achterbank. Op dat moment heeft hij zijn rug naar de man gekeerd, die de gelegenheid ziet, een vuurwapen tevoorschijn haalt en richting Franky Boy schiet. Cali wordt geraakt, valt en probeert onder zijn auto naar dekking te zoeken, maar de schutter vuurt nog zeker zes kogels op zijn slachtoffer, dat bij de auto sterft.

De schutter, die verantwoordelijk is voor de eerste moord op een maffiabaas in New York sinds 1985, stapt daarna rustig in zijn truck en rijdt weg om nooit meer gezien te worden. De politie vermoedt dat de auto al lang en breed vernietigd is op één van de autosloperijen op Staten Island.

Twente en Sparta lopen verder uit in de Keuken Kampioen Divisie

De nummers één en twee in de Keuken Kampioen Divisie hebben vrijdagavond geen misstap begaan. Twente won met 5-0 van FC Volendam en Sparta won uit bij Almere City met 3-1. Beide ploegen lopen verder uit op eerste achtervolger Go Ahead Eagles. Tegen Helmond Sport kwam de Trots aan de IJssel niet verder dan 1-1. FC Den Bosch, eerder dit seizoen nog lijstaanvoerder, verloor kansloos van N.E.C.: in Nijmegen werd het 5-0.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - Sparta Rotterdam 1-3
FC Dordrecht - Roda JC Kerkrade 3-2
FC Twente - FC Volendam 5-0
Helmond Sport - Go Ahead Eagles 1-1
Jong FC Utrecht - FC Eindhoven 1-3
MVV Maastricht - RKC Waalwijk 1-4
N.E.C. - FC Den Bosch 5-0
SC Cambuur - Jong PSV 3-1
TOP Oss - Jong Ajax 2-1
Telstar - Jong AZ 1-0

Nieuwe Tesla Model Y lauw ontvangen

Autofabrikant Tesla is weer een model rijker nu de nieuwe Model Y is geïntroduceerd. De nieuwste electrische telg van de Tesla-familie werd in de ontwerpstudio in Hawthorne, Californië, gepresenteerd.


Model Y presentatie (Bron: Youtube)

De Model Y is een zogenaamde cross-over, een combinatie van een comfortabele gezinsauto met een SUV. De standaardversie zal rond de 39.000 dollar gaan kosten en zal op een volle accu een bereik hebben van 340 kilometer. De duurdere versie komt als eerste op de markt, in het najaar van 2020.

Het vierde model van de autofabrikant is de laatste in Tesla's S3XY-serie. Helaas was de letter E niet verkrijgbaar, vanwege het exclusieve recht van automaker Ford op die letter. Reacties op de auto waren niet zo enorm positief.

"De reacties op de presentatie waren niet zo enthousiast als drie jaar geleden bij de presentatie van de Model 3. Dat komt, omdat we deze auto al gezien hebben. De Model Y lijkt als twee druppels water op de Model 3, alleen een beetje groter", aldus technologie website The Verge. Tesla had eerder al laten weten dat 75 procent van de onderdelen van de Model Y identiek zijn aan die van de Model 3, Tesla's meest betaalbare auto.

Tesla-zakenman Elon Musk was uiteraard vol lof over zijn nieuwste kindje. "Het heeft de functionaliteit van een SUV, maar het rijdt als een sportauto", aldus Musk. "Ik bedoel, deze auto snijdt de bochten superstrak aan." Investeringsbank Goldman Sachs was echter niet zo postitief.

"De prijs van deze Model Y ligt maar 4.000 dollar boven de prijs van de Model 3. We verwachten dat de verkoop van de Model Y de tanende verkoop van Model 3 nog meer zal doen afnemen", aldus Goldman Sachs, die nog meer negativiteit over Tesla uitstortte. "Geen berichten over nieuwe producten, zoals de pick-up truck of een upgrade van de X/S-modellen en geen nieuws over de vraag naar de Model 3, zullen de prijs van de aandelen doen dalen. Inversteerders willen juist dit soort nieuws horen."

Een andere investeringsbank, Cowen, sprak met eenzelfde negativiteit. "We zijn niet onder de indruk van de presentatie van de Model Y. Een avond zonder verrassingen, geen updatenieuws, geen nieuwe software, geen verwachtingen over het eerste kwartaal van 2019. Deze avond leek alleen maar in elkaar gezet te zijn om fondsen te werven. We zien dan ook niet hoe de Model Y mensen enthousiast kan maken over het merk Tesla."

De aandelen van Tesla daalden na de presentatie met vijf procent.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Emmen

Vrijdagavond heeft Fortuna Sittard een eenvoudige zege behaald op FC Emmen. In eigen huis werd het 3-1.

Fortuna kwam al in de 2e minuut op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Emmen-verdediger Andrej Lukic. Via Lisandro Semedo en Andrija Novakovich werd het voor rust ook nog 3-0. In de blessuretijd van de wedstrijd bepaalde Reuven Niemeijer de eindstand op 3-1.

Fortuna Sittard

3 - 1

FC Emmen

 2' Lukic (ed)
 18' Semedo
 45+2' Novakovich
   90+2' Niemeijer
 
 Gele kaart: Heerings, Semedo, (Fortuna Sittard),
 Rode kaart: , Bijl (78/2xg) (FC Emmen)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 10.232
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Mac-Intosch
Heerings
Ninaj
Pinto
Rodríguez
Diemers (Hutten/85)
Smeets (Balic/57)
Semedo (Ciss/83)
Novakovich
Lamprou
  Scherpen
Veendorp (Arias/46)
Lukic (Kuipers/46)
Bakker
Bijl
Ben Moussa
De Leeuw
Chacon
Cavlan
A. Jansen
Braken (Niemeijer/72)

Schansspringers Kraft en Kobayashi duelleren om RAW Air-winst

In het Noorse Vikersund staat dit weekeinde het slotstuk van het RAW Air-toernooi op het programma: tien dagen non-stop schansspringen in Noorwegen, waarbij elke sprong telt, ook die in kwalificaties en landenwedstrijden.

Op de grote skivliegschans stond vrijdag de kwalificatie op het programma en die werd gewonnen door kersvers World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi. De 22-jarige Japanner vloog naar 232 meter en pakte zo de winst, kort voor Stefan Kraft uit Oostenrijk. Markus Eisenbichler werd op gepaste afstand derde.

Met zijn zege is Kobayashi in het RAW Air-klassement tot op een kleine zeven punten van Kraft genaderd. De Oostenrijker staat nog wel aan de leiding, maar moet in de teamwedstrijd (zaterdag) en de individuele wedstrijd (zondag) alles uit de kast trekken om de Japanner van het lijf te houden. De Noor Robert Johansson ging een paar dagen aan de leiding, maar staat inmiddels derde met een forse achterstand.

Botteghin verklaart 'wonderherstel': "We dachten dat het seizoen klaar was"

Het seizoen voor Eric Botteghin leek door een knieblessure voorbij, maar hij herstelde wonderbaarlijk snel en is na vier weken afwezigheid weer terug. De centrale verdediger raakte tegen Ajax (6-2 overwinning) geblesseerd, maar moest blijven staan omdat de Rotterdammers al drie keer hadden gewisseld. "Ik wist dat ik iets had met mijn knie, maar dacht dat het niet zo zwaar zou zijn. De laatste minuten ben ik voorin blijven staan en heb ik niks gedaan", zegt Botteghin voor de camera's van RTV Rijnmond.

De 31-jarige Braziliaan moest een aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan, meer keerde tegen alle verwachtingen in snel terug bij de selectie. "We dachten dat het seizoen voor mij klaar was en dat ik ergens een scheurtje in had. Dat was niet zo en ik ben blij dat ik na vier weken alweer terug bij de selectie ben", vertelt Botteghin, die in eerste instantie leek te moeten vrezen voor een vroegtijdig einde van zijn seizoen.

Bottegin kampt steeds vaker met blessures. Daar had hij in zijn tijd bij onder meer NAC Breda en FC Groningen vrijwel geen last van. "Tijdens mijn carrière heb ik bijna alles gespeeld. De twee laatste jaren had ik minder geluk en heb ik een paar blessures gehad", vervolgt de verdediger, die in de defensie van Feyenoord veel wisselingen zag. "Het is natuurlijk beter als je vaak met dezelfde teamgenoten speelt."

Dit seizoen gaat Botteghin met Feyenoord geen prijs pakken. Toch weet hij zichzelf op te laden voor de resterende wedstrijden van de Rotterdammers. "Je bent voetballer, je bent gezond en wil altijd voetballen. Elke twee weken in een volle Kuip spelen, dan moet je altijd gemotiveerd zijn. Dit jaar kunnen we niet voor het kampioenschap spelen, maar we moeten gewoon doorgaan. Iedereen wil Europees voetbal halen en daar gaan we alles aan doen."

Amsterdamse wake voor slachtoffers Christchurch

Op de Dam in Amsterdam zijn vanavond tientallen mensen bijeen gekomen voor een wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Onder anderen wethouder Rutger Groot Wassink sprak de aanwezigen toe.

Het Comité 21 maart, dat de wake organiseerde, laat weten de aanval 'in diepe droefenis en in de sterkste bewoordingen te veroordelen'. Het comité meent dat extreem rechtse partijen ook in Nederland een klimaat creëren waarin mensen makkelijker de stap zetten naar geweld jegens vreedzame medeburgers.

'Het gemeentebestuur van Amsterdam snapt heel goed dat veel mensen geschokt zijn. Het gemeentebestuur van Amsterdam wil klip en klaar zeggen tegen de islamitische gemeenschap hier en overal, wij staan naast u, schouder aan schouder. En iedereen: blijf met je poten van onze moslims af', zei wethouder Groot Wassink.

Eerder vandaag al nam Halsema extra veiligheidsmaatregelen voor de moskeën in de stad. Ook hingen de vlaggen van de gemeente halfstok. 

Laatste kans: FOK! F1-manager sluit vanavond

Vanmorgen werden in Melbourne de eerste vrije trainingen verreden voor de opener van het Formule 1-seizoen. Ook dit seizoen zijn er weer wat regels gewijzigd, waardoor het afwachten is welk team het in de wedstrijd goed gaat doen. Als manager van je eigen team bij de FOK! Formule 1-manager kan je je eigen team opstellen om zo punten te scoren met de kwalificatie en de race.

Een van de nieuwe regels is een beloning voor de snelste ronde in de wedstrijd op zondag. Ook bij onze manager levert dit iets op: de coureur kan tien extra punten bijschrijven.

Je hebt alleen niet te veel tijd meer. Vanavond om 23.59 uur worden alle teams vastgezet en kan je niet meer wisselen. Zorg ervoor dat je team volledig maakt bij het teammanagement als je dat nog niet gedaan hebt.

Heb jij je team al ingevuld? Mooi zo! Dan weet je in ieder geval zeker dat je dit weekend punten kan scoren in de FOK! Formule 1-manager. Maar weet je het echt wel zeker dat dit de juiste combinatie is.. Je kunt tot vanavond 23.59 uur nog je team wijzigen!

Als je je nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan alsnog! Inschrijven kan via deze linkWil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

We wensen je veel plezier met het seizoen 2019 van de FOK! Formule 1-manager!

Max Verstappen kijkt nog één keer of hij een goed team heeft samengesteld (Pro Shots / Action Images)
Max Verstappen kijkt nog één keer of hij een goed team heeft samengesteld (Pro Shots / Action Images)

Duo opgepakt voor leveren wapens aanslagen Parijs

In een onderzoek naar de herkomst van de wapens die IS-terroristen hebben gebruikt bij de aanslagen in Parijs in 2015 heeft de politie dinsdag twee mannen in Amsterdam aangehouden.

Bij deze aanslagen is gebruik gemaakt van automatische aanvalswapens, waaronder Kalasjnikovs en explosieven. Enkele leden van de jihadistische zelfmoordcel zouden mogelijk in oktober 2015 in Nederland zijn geweest om wapens op halen.

De aangehouden verdachten zijn 29 en 31 jaar. De verdenking tegen hen is dat zij op een of andere manier betrokken zijn geweest bij de levering van wapens. Onderzoek door een internationaal team van Nederlandse, Belgische en Franse rechercheurs (JIT) bracht hen in beeld.

In de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, documenten, andere gegevensdragers en mobiele telefoons.

Beperkingen
De 29-jarige verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. Hij zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij uitsluitend contact mag hebben met zijn advocaat. Deze beperkingen zijn hem door de officier van justitie opgelegd om verstoring van het onderzoek te voorkomen.

De gezondheid van de andere verdachte laat niet toe dat hij langer wordt vastgehouden. Omdat er geen andere mogelijkheid was, is de man donderdag noodgedwongen in vrijheid gesteld in afwachting van de resultaten van het verdere onderzoek.

Overheid investeert 1,5 miljoen in ov-ambassadeurs

Mensen met een beperking zouden net zo goed van het openbaar vervoer gebruik moeten kunnen maken, als mensen zonder beperking. Daarom investeert het kabinet in ov-ambassadeurs, die mensen kunnen helpen bij het reizen met de trein, bus of metro. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt hier 1,5 miljoen euro voor uit.

Van Veldhoven: “Even de stad in voor een boodschap, vrienden bezoeken of op vakantie. Mobiliteit is een levensbehoefte, vergelijkbaar met eten, drinken of toegang tot het internet. Wie mobiel is, kan meedoen en toegankelijk vervoer is daarbij voor iedereen het vertrekpunt. Ik heb in Groningen en Drenthe een mooi voorbeeld gezien van hoe het OV echt toegankelijker wordt. Door een mooie samenwerking tussen vervoerders, gemeenten en provincies is een netwerk van OV-ambassadeurs actief, dat mensen helpt zelfstandig met het OV te leren gaan. Aan dergelijke initiatieven draag ik graag mijn steentje bij. Daarom een subsidieregeling om dit soort initiatieven te stimuleren”

Betere aansluiting
De inzet van ov-ambassadeurs is één van de maatregelen die het kabinet neemt voor toegankelijk openbaar vervoer. Ook wordt ingezet op een betere aansluiting tussen het openbaar vervoer en het speciale vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de staatssecretaris stuurden vandaag hun aanpak Iedereen Onderweg naar de Tweede Kamer.

VN Verdrag
Het kabinet werkt op die manier aan de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat Nederland geratificeerd heeft. Minister De Jonge: ‘Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. En daarbij moeten we ambitieus zijn. Te vaak ervaren mensen met een beperking nog letterlijk en figuurlijk drempels. Met de stappen die we nu zetten laten we zien: jullie doen ertoe!’

2 miljoen mensen met beperking
In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening.

OM eist tien jaar cel voor doodslag op 72-jarige man

De 45-jarige B. heeft volgens het Openbaar Ministerie Teunis Weening (72) neergestoken in zijn woning aan het Sumatraplantsoen in Amsterdam-Oost. Weening wordt overgebracht naar het ziekenhuis waar hij korte tijd later bezwijkt aan zijn verwondingen. Tegen de 45-jarige B. eist het OM tien jaar gevangenisstraf.

Wat is er gebeurd in de avond van 17 december 2017? Waarom heeft de 72-jarige Teunis Weening die nacht het leven moeten laten? Bevredigende antwoorden op deze vragen zijn er niet heeft de officier van justitie vanmiddag op zitting gezegd. “De nabestaanden van Weening blijven daardoor zitten met onbegrip en een enorm verdriet.”

De verdachte geeft zelf geen openheid van zaken. Gedurende het verloop van het onderzoek stelt ze steeds haar verklaring bij, al naar gelang de onderzoeksbevindingen waarmee ze wordt geconfronteerd. Zo verklaarde ze eerst dat het slachtoffer zichzelf zou hebben gestoken. En later stelt ze dat zij Weening heeft gestoken uit noodweer. Hij zou haar bedreigd hebben met een mes. Beide scenario’s vindt het OM ongeloofwaardig.

De 45-jarige vrouw verklaart wisselvallig en onjuist. Ze was lange tijd alleen met het slachtoffer in zijn de woning geweest en heeft geen aannemelijk verklaring over wat zij al die tijd in de woning heeft gedaan. Ze heeft ook geen plausibele verklaring waarom het bloed van het slachtoffer op haar kledingstukken is aangetroffen. Daarnaast zijn er ook sterke aanwijzingen zijn dat ze de woning heeft schoongemaakt om haar betrokkenheid te maskeren.

In de vroege ochtend 17 december 2017 heeft de 45-jarige verdachte zelf 112 gebeld. Agenten die op de melding afkomen, treffen in de woning aan het Sumatraplantsoen de vrouw aan, samen met de zwaargewonde Weening. Hij blijkt in zijn buik, borst en hals te zijn gestoken

Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouwelijke verdachte verantwoordelijk voor de dood van de 72-jarige man. Wat haar motief is, wordt na uitgebreid onderzoek niet duidelijk. “Het lijkt erop dat verdachte- gedreven door de behoefte van haar verslaving- die nacht haar zelfbeheersing is verloren,” aldus de officier van justitie vandaag.

Omdat er volgens de officier van justitie geen sprake is van voorbedachte rade, acht zij moord niet bewezen. Doodslag wel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Zwitserse skiërs winnen World Cup-finale in landenwedstrijd

In het Andorrese Grandvalira Soldeu - El Tarter is tijdens de World Cup-finales ook de laatste landenwedstrijd van het seizoen gehouden. Zwitserland pakte de winst door Noorwegen in de finale te verslaan.

De Zwitsers openden met een kwartfinale tegen Zweden, waar ze onlangs op het door hen gewonnen WK in Zweden ook van wonnen. De Zwitsers wonnen op basis van de tijden - het stond 2-2 na vier runs - en in de halve finales moest Duitsland eraan geloven (3-1).

Noorwegen klopte Frankrijk na 2-2 op tijd, waarna Canada met 3-1 geklopt werd in de halve finales. Canada nam het vervolgens op tegen Duitsland in de strijd om plek drie, waarin de Duitsers net iets te sterk waren: 3-1.

In de finale begon Thea Louise Stjernesund met een overtuigende zege op Aline Danioth, waarna Leif Kristian Nestvold-Haugen de Noren met een klinkende overwinning op Ramon Zenhäusern op 2-0 zette.

Wendy Holdener sloeg namens Zwitserland echter terug tegen Mina Fürst Holtmann en Daniel Yule won in de beslissende race van Sebastian Foss-Solevaag, die zijn linkerstok verloor en ook nog eens een poortje miste, wat de Zwitsers op basis van tijd de winst opleverde.

Beelden van de finale (Bron: YouTube)

Startveld FIA WTCR compleet

Met de aankondiging op vrijdag dat Mikel Azcona en Daniel Haglöf met het Zweedse PWR Racing komend seizoen deel gaan nemen is het startveld van de FIA World Touring Car Cup compleet. Namens Nederland staan Nicky Catsburg, veteraan Tom Coronel en nieuwkomer Niels Langeveld aan de start.

FIA WTCR
FIA WTCR (Bron: FIA WTCR media)

De Spanjaard Azcona werd in 2018 met een Cupra kampioen in TCR Europe. Komend seizoen maakt hij de opstap naar het onofficiële wereldkampioenschap. Zijn Zweedse teamgenoot werd afgelopen jaar tweede in het Scandinavische toerwagenkampioenschap STCC. PWR Racing prepareert voor beide een Cupra.

Nederland is komend seizoen goed vertegenwoordigd. Coronel is opnieuw van de partij. Na een tegenvallend seizoen in 2018 maakt hij de overstap naar een Cupra van het Belgisch Comtoyou Racing. De andere twee Nederlanders hebben beide een fabriekscontract. Catsburg bij de nieuwe Chinees-Zweedse autofabrikant Lynk & Co en Langeveld bij Audi. Langeveld is teamgenoot van Coronel bij Comtoyou Racing maar bestuurt een Audi RS3 in plaats van een Cupra.

Het nieuwe seizoen gaat in het weekend van 7 april van start in de Marokkaanse stad Marrakesh.

2019 WTCR startveld
# - Coureur - Team - Auto
1 – Gabriele Tarquini – BRC Racing Team – Hyundai i30 N TCR
5 – Norbert Michelisz – BRC Racing Team – Hyundai i30 N TCR
8 – Augusto Farfus – BRC Racing Team – Hyundai i30 N TCR
88 – Nicky Catsburg – BRC Racing Team – Hyundai i30 N TCR
11 – Thed Björk – Cyan Racing – Lynk & Co 03 TCR
TBC – Yann Ehrlacher – Cyan Racing – Lynk & Co 03 TCR
TBC – Yvan Muller – Cyan Racing – Lynk & Co 03 TCR
TBC – Andy Priaulx – Cyan Racing – Lynk & Co 03 TCR
9 – Attila Tassi – KCMG – Honda Civic Type R FK8 TCR
18 – Tiago Monteiro – KCMG – Honda Civic Type R FK8 TCR
TBC – Néstor Girolami – Münnich Motorsport – Honda Civic Type R FK8 TCR
86 – Esteban Guerrieri – Münnich Motorsport – Honda Civic Type R FK8 TCR
TBC – Rob Huff – Sébastien Loeb Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
TBC – Benjamin Leuchter – Sébastien Loeb Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
TBC – Johan Kristoffersson – Sébastien Loeb Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
TBC – Mehdi Bennani – Sébastien Loeb Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
52 – Gordon Shedden – WRT – Audi RS 3 LMS
69 – Jean-Karl Vernay – WRT – Audi RS 3 LMS
TBC – Niels Langeveld – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
TBC – Frédéric Vervisch – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
21 – Aurélien Panis – Comtoyou Racing – Cupra TCR
50 – Tom Coronel – Comtoyou Racing – Cupra TCR
TBC – Daniel Haglöf – PWR Racing – Cupra TCR
TBC – Mikel Azcona – PWR Racing – Cupra TCR
31 – Kevin Ceccon – Mulsanne Racing – Alfa Romeo Giulietta Veloce
TBC – Ma Qing Hua – Mulsanne Racing – Alfa Romeo Giulietta Veloce

Tom Coronel in FIA WTCR
Tom Coronel in FIA WTCR (Bron: FIA WTCR media)

Duitse hockeyers volgende slachtoffer Spaanse shoot-outs na doelpuntenregen

De Spaanse mannen hebben in Valencia het Hockey Pro League-duel met Duitsland gewonnen. In het Estadio Betero stond het na zestig minuten 4-4 waarna shoot-outs volgde. De Spanjaarden trokken uiteindelijk aan het langste eind en wonnen de shoot-outs met 4-3. Door de overwinning staat Spanje nu op plek zeven, met evenveel punten als Nederland.

De Spanjaarden begonnen goed aan de wedstrijd en nog maar net na het eerste fluitsignaal kwam de thuisploeg dan ook op voorsprong. Alvaro Iglesias tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Het antwoord van Duitsland kwam vlak voor het einde van het eerste kwart. Lukas Windfeder bracht de Duitsers op gelijk hoogte vanuit een strafcorner. In het tweede kwart lukte het geen van beide ploegen de voorsprong te pakken. Duitsland kreeg iets meer grip op de wedstrijd maar keeper Quico Cortes werd niet gepasseerd.

In de tweede helft van de wedstrijd waren beide ploegen iets meer in evenwicht. Duitsland greep de voorsprong via Mats Gramsbusch. Spanje reageerde razendsnel op de goal van de Duitsers want binnen twee minuten werd de stand weer gelijkgetrokken via een doelpunt van Vicenc Ruiz. In het laatste kwart moest het gebeuren voor beide ploegen. Dat lieten de twee landen dan ook merken. Nog geen twee minuten in het vierde kwart of de 3-2 voor Spanje lag er al in. Xavi Lleonart zorgde ervoor dat Spanje voor de tweede keer de voorsprong pakte.

Lang kon de ploeg er niet van genieten want binnen de minuut was daar een strafbal voor Duitsland. Aanvoerder Martin Häner scoorde en bracht de spanning weer helemaal terug. Kort na de gelijkmaker trok Spanje voor de derde keer de voorsprong naar zich toe. Pau Quemada passeerde keeper Victor Aly. Hoewel de wedstrijd gespeeld leek bleef Duitsland op jacht naar de gelijkmaker. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was het raak voor de bezoekers. Moritz Rothländer zorgde voor de verdiende gelijkmaker.

Nadat geen van beide ploegen de overwinning naar zich toe kon trekken, volgde er shoot-outs. Spanje wist vier keer te scoren. Alleen Sergi Enrique slaagde er niet in zijn poging te verzilveren. Bij de Duitser waren het Thies Prinz en Mats Grambusch die hun shoot-out niet succesvol namen. Spanje blijkt in hun eigen Pro League-thuisbasis Valencia een ware spektakelploeg. Met 3-3 tegen Nederland en 2-2 thrillers tegen België in de laatste minuut en 5-6 tegen Engeland en 4-4 tegen Duitsland.

Marine helpt Mijndomein Masters CSGO-esporters

Volgende week begint de Mijndomein Masters Counter-Strike competitie waarin acht teams elkaar bevechten met hun waanzinnige reactievermogen. De Koninklijke Marine gaat ondersteuning bieden aan zowel de esporters alsook de organisatie Gamers First. Heel logisch en toch verrassend.

Mijndomein Masters en Koninklijke Marine
Mijndomein Masters en Koninklijke Marine.jpeg

Marine maakt beter
Zoals we gewend zijn is de presentatie in handen van Koen “Koenz” Schobbers en het wedstrijdcommentaar wordt geleverd door Jerre “Dynz” van den Berg. De analyses zijn het domein van Counter-Strike expert Mike de Jongh, maar deze wordt bijgestaan door militairen van de Koninklijke Marine. Altijd interessant wat hun kijk is op de toegepaste strategieën van onze helden. Achter de schermen bieden de militairen steun aan de gamers op het gebied van leiderschap, communicatie en tactische besluitvorming.  

Marine wordt beter
Natuurlijk snijdt het mes aan twee kanten. De Koninklijke Marine wil beter aansluiten bij de belevingswereld van hun toekomstige collega’s. Tegelijk wordt er gekeken of Counter-Strike de militairen beter kan maken in onder andere communicatie en sociale vaardigheden. Inderdaad, je kunt ook op een goede positieve manier communiceren in online games!

Mijndomein Masters

De data
De Mijndomein Masters begint op 21 maart en wordt gehouden in BinckBase, Den Haag. Alle wedstrijden zijn, zoals altijd, te zien via Fox Sport en Twitch. Tijdens het GameDay-evenement op 22 juni wordt de grote finale gehouden. Naast esport is er op GameDay nog genoeg te beleven op gebieden als muziek, dans, drones, (computer-)techniek en sport. Hieronder de aftermovie van vorig jaar.

Ondanks kritiek van spelers, clubs en UEFA is FIFA akkoord met nieuw WK voor clubteams

Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA is vrijdag bij een vergadering in Miami akkoord gegaan met het voorstel om het deelnemersveld van het WK voor clubteams uit te breiden naar 24. Het vernieuwde toernooi moet in de zomer van 2021 voor het eerst gehouden worden. Eerder vandaag werd bekend dat verschillende clubs een fel tegenstander zijn van het nieuwe toernooi.

FIFA-president Gianni Infantino liet tijdens de vergadering weten dat er nog gesprekken gaan plaatsvinden. "Dit is een grote mijlpaal. Het is onze verantwoordelijkheid om het clubvoetbal te ontwikkelen, op alle continenten."

De European Club Association (ECA) is hier fel op tegen en heeft dat middels een brief kenbaar gemaakt. Zij vinden het onacceptabel dat Infantino de speelkalender wil veranderen, daar waar het schema tot minimaal 2024 vaststaat. In het bestuur van de ECA zitten verschillende Europese clubs, waaronder Ajax, AZ en Vitesse, maar ook Europese grootmachten als Barcelona en Bayern München. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli is de voorzitter van de ECA.

De ECA is niet als enige partij tegen de plannen voor het nieuwe toernooi. Ook de spelersvakbond FIFPro plaatst zijn vraagtekens bij de plannen, mede vanwege het toch al drukke programma. "Hervormingen zijn een natuurlijk en logisch deel van innovatie in de sport. Maar de diverse veranderingen die de laatste jaren al zijn doorgevoerd door de besturen van verschillende competities hebben al geleid tot een overvolle agenda. Die volle kalender is volgens ons eigen onderzoek van invloed op de gezondheid en prestaties van de spelers", aldus de FIFAPro eerder in een reactie.

Ook de UEFA is tegenstander van het plan. In tegenstelling tot de ECA kan de Europese voetbalbond wel tegen het plan stemmen. Ondanks de stem van de UEFA wordt verwacht dat de plannen zullen worden aangenomen. Mocht het plan daadwerkelijk worden aangenomen, dan overweegt de ECA het toernooi te boycotten.

Stengs en Gakpo maken deel uit van vijftal debutanten Jong Oranje

Jong Oranje vertrekt met 23 spelers naar hun trainingskamp in Spanje, zo meldt de KNVB via de officiële kanalen. Danilho Doekhi, Cody Gakpo, Abdoulrahmane Harroui, Thijmen Nijhuis en Calvin Stengs zitten voor het eerst bij de selectie van trainer Erwin van de Looi. Jong Oranje reist af naar Spanje voor twee oefenduels met de Verenigde Staten en Egypte.

Op zondag 24 maart speelt Jong Oranje om 17.00 uur tegen de Verenigde Staten en op dinsdag 26 maart om 15.00 uur is de wedstrijd tegen Egypte. Peter Reekers sluit de komende interlandperiode als gasttrainer aan bij de staf van Van de Looi. De 38-jarige trainer, in dienst bij Heracles Almelo, versterkt de technische staf van Jong Oranje tijdens het trainingskamp in Spanje.

Hongarije en Slovenië organiseren in juni 2021 samen het EK. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Hongarije en Slovenië als gastlanden automatisch gekwalificeerd zijn. Aan de EK-kwalificatie doen 53 landen mee die verdeeld worden in acht poules van zes en één poule van vijf. Alle groepswinnaars plaatsen zich direct voor het toernooi en ook de beste nummer twee, gemeten over alle negen groepen, gaat naar het EK. De overige nummers twee uit de poules maken via een play-off ook nog kans op de resterende vier EK-tickets. Deze wedstrijden worden tussen 9 en 17 november 2020.

De volledige selectie

Doel: Thijmen Nijhuis, Maarten Paes (beiden FC Utrecht), Jan Hoekstra (FC Groningen).

Verdediging: Danilho Doekhi (Vitesse), Rick van Drongelen (Hamburger SV), Deroy Duarte (Sparta Rotterdam), Justin Hoogma (St. Pauli), Tyrell Malacia (Feyenoord), Armando Obispo, Jordan Teze (PSV), Per Schuurs (Ajax), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen).

Middenveld: Tahith Chong (Manchester United), Ferdi Kadioglu (Fenerbahce), Teun Koopmeiners (AZ), Dani de Wit (Ajax).

Aanval: Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Cody Gakpo, Donyell Malen (beiden PSV), Abdoulrahmane Harroui (Sparta Rotterdam), Justin Kluivert (AS Roma), Kaj Sierhuis (FC Groningen), Calvin Stengs (AZ).

Weer hattrick Miedema voor Arsenal

Vivianne Miedema is weer lekker op dreef in de Women's Super League. De 22-jarige spits hielp Arsenal met drie goals langs Bristol City, alweer haar derde hattrick van het seizoen.

Liverpool en Lewes werden eerder al slachtoffer van een hattrick van Miedema, die tegen Bristol na tien minuten doel trof. Een kleine vijftig minuten later verdubbelde ze de score en een minuut of twintig voor tijd tekende ze voor de 4-0 eindstand, kort na de 3-0 van Katie McCabe.

Niet alleen Miedema, maar ook mede-internationals Dominique Bloodworth-Jansen en Daniëlle van de Donk stonden in de basis bij Arsenal, waar keepster Sari van Veenendaal de bank warm mocht houden. Arsenal staat twee punten achter Manchester City, wat wel twee wedstrijden meer speelde.

Verstappen best tevreden over eerste dag in Australië

Max verstappen kijkt met tevredenheid terug op de eerste dag van de Grand Prix van Australië. De jonge Formule 1-coureur zette de derde tijd van de dag neer.

"Ik ben best tevreden over hoe de eerste dag is verlopen. We hebben veel ronden gereden en de rondetijden waren volgens mij ook niet al te slecht, al zag Mercedes er wel heel snel uit. Ze hebben hun huiswerk duidelijk goed gedaan. Wij hebben nog wat werk te doen en veel te analyseren", aldus de Nederlander zo lezen we op Verstappen.nl.

"Over het geheel genomen voelde de wagen prima aan. Er zijn altijd dingen die je nog kunt verbeteren en daar gaan we vanavond dan ook naar kijken. Wat de motor betreft waren er geen problemen. Die liep heel soepel en deed het goed", zo vulde de Verstappen aan.

De Red Bull-coureur durft nog geen uitspraak te doen of zijn wagen sneller is dan de Ferrari's. "Dat zien we morgen wel. We kunnen alleen maar naar onszelf kijken en we kunnen nog niet tevreden zijn. Er zijn zeker dingen die we nog moeten verbeteren, maar dat geldt voor iedereen. Dit was nog maar de eerste dag van het seizoen."

Verstappen best tevreden over eerste dag in Australië (Pro Shots / Action Images)
Verstappen best tevreden over eerste dag in Australië (Pro Shots / Action Images)

Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor Defensie

De twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de Belgische en Nederlandse marine worden gebouwd door een consortium onder leiding van het Franse bedrijf Naval Group. De beide kabinetten zijn vandaag akkoord gegaan met het voorstel van Naval Group, dat na een door de Belgen geleide Europese aanbesteding als beste uit de bus kwam. Het besluit is een nieuwe mijlpaal in de 70-jarige maritieme samenwerking tussen de buurlanden.

De huidige mijnenbestrijders zijn meer dan 30 jaar oud en naderen het einde van hun levensduur. Operationeel zijn ze niet langer opgewassen tegen nieuwe vormen van dreiging. De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen gaan op een andere manier opereren en hoeven door het gebruik van onbemande systemen niet meer het gebied in te varen waar zeemijnen kunnen liggen.

De zeemijn is een relatief goedkoop en makkelijk te produceren middel waarmee het vrije gebruik van de zee en zeehavens op eenvoudige wijze kan worden ontzegd met grote gevolgen. De verslechterde veiligheidssituatie in de wereld vergroot de kans op een gewapend conflict en de inzet van zeemijnen. De huidige mijnenbestrijders worden nog wekelijks ingezet voor het ruimen van mijnen in de Noordzee. Naar schatting liggen er nog duizenden mijnen en vliegtuigbommen uit de wereldoorlogen op de zeebodem.

Het is voor het eerst dat de beide marines samen kiezen voor een identiek product waarbij een land het voortouw neemt in de aanbesteding. Belgie heeft de leiding bij de vervanging van de mijnenbestrijdingsvaartuigen, Nederland bij de vervanging van de multipurposefregatten. Eerder werd al bekend dat Nederland de uitvoering van dat project bij de Nederlandse industrie (Damen en Thales) heeft belegd. Met de vervanging van de mijnenbestrijders is in totaal ruim 2 miljard euro gemoeid. De eerste van de twaalf schepen, zes voor ieder land, moet eind 2023 worden geleverd aan België. Nederland verwacht het eerste schip in 2025.

"De dreiging van het leggen van zeemijnen op vitale vaarroutes en zeehavens blijft onverminderd aanwezig", aldus staatssecretaris Barbara Visser. "Mijnenbestrijdingsvaartuigen zijn en blijven onmisbaar voor het beschermen van onze scheepvaart, de vrije wateren en Nederland als handelsland."

Een artist impression van de werking van de nieuwe systemen
Een artist impression van de werking van de nieuwe systemen

Bennett boekt tweede ritzege in Parijs-Nice

Sam Bennett heeft zijn tweede ritzege in Parijs-Nice te pakken. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe was de snelste, voor Arnaud Démare en Matteo Trentin. In het algemeen klassement blijft Michal Kwiatkowski aan de leiding staan.

In een heuvelachtige zesde etappe kreeg het peloton na een lange aanloop drie beklimmingen voorgeschoteld in de finale, al was de hoogste beklimming van de tweede categorie, niet zwaar genoeg voor grote verschillen.

Lilian Calmejane, Ivan Garcia, Alex Kirsch, Laurent Pichon en Mauro Finetto zagen hun kans om te aanvallen. De vijf hadden al snel een voorsprong te pakken, maar al snel liet de eerste twee zich al terugzakken naar het peloton, waardoor een kopgroep van drie overbleef. De maximale voorsprong was drie minuten, alleen op vijftig kilometer van de streep was de aanval al gedaan, dankzij het werk van Deceuninck - Quick Step. Door de versnelling lieten Dylan Groenewegen en André Greipel zich verrassen. De rest van de sprinters in Parijs-Nice waren wel mee met de voorste groep, net zoals alle klassementsmannen.

Op de heuvels werd een strak tempo gereden, maar niemand zou meer lossen in de voorste groep. Een laatste kans voor de sprinters in deze Parijs-Nice. Nog voor de sprint werd verreden moest Caleb Ewan al wel afhaken door een valpartij in de afdaling van de laatste helling. Démare zag zijn kansen en ging zijn sprint van vroeg aan. De Fransman van Groupama - FDJ werd vlak voor de streep nog voorbij gereden door Bennett. Voor de Ier van BORA-hansgrohe is het zijn tweede ritzege in deze editie van de Koers naar de Zon.

In het klassement blijft Kwiatkowski aan de leiding staan voor het klassement. Zaterdag is het voor de klassementsmannen met een aankomst op Col de Turini, een klim van 14,9 kilometer aan een gemiddelde van 7,9%.

Viviani sprint naar zege in Tirreno-Adriatico

Elia Viviani heeft de derde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Italiaans kampioen was in de straten van Foligno de snelste, voor Peter Sagan en Fernando Gaviria. Adam Yates blijft leider in het algemeen klassement.

De sprinters in deze Tirreno-Adriatico krijgen maar twee kansen in deze Italiaanse rittenkoers en vandaag was daar de eerste van. Zoals zo vaak reed er een kopgroep in de beginfase van etappe weg, maar het peloton hield alles onder controle. Met nog vijf kilometer te gaan kwam alles weer samen.

Sagan begon als eerste aan zijn sprint. De voormalig wereldkampioen werd gevolgd door Viviani, die er vervolgens makkelijk overheen kwam. Sagan werd nog wel tweede, vlak voor Gaviria.

In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Yates aan de leiding staan. Zaterdag en zondag is het weer een rit voor de klassementsmannen in de Tirreno-Adriatico.

Overmars: "Als ik realistisch ben, dan is de kans niet zo groot"

Frenkie de Jong ziet kansen voor Ajax in de kwartfinale van de Champions League. Vrijdagmiddag werd de ploeg van Erik ten Hag gekoppeld aan Juventus: op papier een van de zwaarst denkbare lotingen. De Jong erkent dat Juventus de favoriet is voor het tweeluik, maar put moed en inspiratie uit de eerdere stunt van Ajax tegen Real Madrid.

"Een lastige tegenstander natuurlijk", erkent De Jong in gesprek met De Telegraaf. "Het is een van de sterkere tegenstanders die we konden treffen." Hij voegt eraan toe dat Juventus 'erg goed' speelde in de achtste finale van de Champions League, waarin de Italianen onder aanvoering van Cristiano Ronaldo een 2-0 achterstand wegwerkten tegen Juventus (3-0). In gesprek met Voetbal International zegt De Jong dat Ajax 'zeker' kansen heeft. "Juventus is zeker favoriet, maar dat was Real Madrid ook."

Directeur spelerszaken Marc Overmars spreekt tegenover de NOS van een 'fantastische wedstrijd'. "Het is een mogelijkheid voor onze jonge spelers om de wereld te laten zien wat ze kunnen", blikt hij vooruit. Over de kansen voor Ajax houdt hij zich op de vlakte. "Elke tegenstander is moeilijk. Wij zijn normaal gesproken het kleinste team van de laatste acht. In principe kunnen we iedereen verslaan. Maar als ik realistisch en eerlijk ben, dan is de kans niet zo groot." Volgens Overmars is het het belangrijkste om te 'vechten en alles te geven'.

Overmars met Juventus-vicevoorzitter Pavel Nedved bij de loting vanmiddag (Pro Shots / Action Images)
Overmars met Juventus-vicevoorzitter Pavel Nedved bij de loting vanmiddag (Pro Shots / Action Images)

NHL: Lightning walst over uitgeschakelde Red Wings

De ijshockeyers van de Detroit Red Wings zijn bezig aan het einde van hun seizoen. De ploeg is uitgeschakeld voor de play-offs, net als verder alleen de Ottawa Senators, en lekker gaat het niet: in eigen huis verloren ze donderdagavond van de Tampa Bay Lightning.

Het begon aanvankelijk nog prima voor de thuisploeg. Madison Bowey en Darren Helm zorgden in de eerste periode voor 2-0, Justin Abdelkader tekende vroeg in de derde periode zelfs voor 3-0, hoewel Steven Stamkos tien minuten later vanuit de powerplay de eerste Lightning-goal scoorde.

In de eerste tien minuten van de derde periode ging het helemaal mis voor Detroit. Braydon Point, Nikita Kucherov en Tyler Johnson bogen de 3-1 om naar 3-4, Kucherov maakte er acht minuten later zelfs nog 3-5 van. Michael Rasmussen - nee, niet die van de Raboploeg - deed in de slotfase nog wat terug, maar het was niet genoeg: 4-5.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 0-5
New York Islanders - Montreal Canadiens 2-1
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 2-5
Detroit Red Wings - Tampa Bay Lightning 4-5
Ottawa Senators - St. Louis Blues 2-0
Minnesota Wild - Dallas Stars 1-4
Winnipeg Jets - Boston Bruins 4-3
Arizona Coyotes - Anaheim Ducks 6-1
Los Angeles Kings - Nashville Predators 1-3
San Jose Sharks - Florida Panthers 2-4

Red Wings - Lightning (Bron: YouTube)

12-jarigen op de Olympische Spelen?

Volgend jaar worden de Olympische Zomerspelen weer gehouden, dit keer in Tokyo. Skateboarden debuteert op het programma en daar doen nogal wat jongelingen aan mee. Vooral bij de dames hebben meerdere vrouwen - of eigenlijk kinderen - kans om zich te kwalificeren, terwijl ze soms nog geen 14 jaar oud zijn. Sterker nog, de Britse Sky Brown viert twee weken voor de Spelen pas haar 12e verjaardag. Dat zorgt natuurlijk voor discussie: moeten 12-jarige jongens en meisjes al mee mogen doen aan de Spelen, of zou men die kinderen moeten beschermen van de druk rondom de Spelen en al het gebeuren in het Olympisch Dorp?

Koeman maakt Oranje-selectie bekend voor EK-kwalificatieduels

Bondscoach Ronald Koeman heeft vrijdag de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt voor de twee EK-kwalificatiewedstrijden later deze maand. Steven Berghuis is door de keuzeheer definitief opgenomen in de selectie. Kenneth Vermeer behoort tot de afvallers. De Feyenoord-doelman was opgenomen in de voorselectie, maar kampte de voorbije weken met blessureleed en moet een rentree in het Nederlands elftal uitstellen .

Oranje begint de kwalificatieserie met twee thuiswedstrijden. Op donderdag 21 maart komt Wit-Rusland op bezoek in De Kuip. Drie dagen later, op zondag 24 maart, volgt de wedstrijd tegen Duitsland in de Johan Cruijff ArenA. Beide duels beginnen om 20.45 uur. De selectie komt op maandag 18 maart bij elkaar. "En na de wedstrijd op zondagavond tegen Duitsland gaat iedereen weer weg", zei Koeman bij het bekendmaken van zijn voorselectie. "Daarom is het prettig dat we een redelijk vaste groep hebben, we weten inmiddels van elkaar hoe we willen werken. Iedereen kent zijn taak, de manier van spelen is bekend. Dan voorzie ik minder aanpassing na zo'n lange tijd dan wanneer je wel een aantal wisselingen hebt."

De 25-koppige Oranje-selectie:

Doel: Marco Bizot (AZ), Jeroen Zoet (PSV), Jasper Cillessen (Barcelona).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Matthijs de Ligt, Daley Blind (beiden Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (PSV), Kenny Tete (Olympique Lyon), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Frenkie de Jong, Donny van de Beek (beiden Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Pablo Rosario (PSV), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Ryan Babel (Fulham), Steven Berghuis (Feyenoord), Steven Bergwijn (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Luuk de Jong (PSV), Quincy Promes (Sevilla).

Koeman maakt Oranje-selectie bekend voor EK-kwalificatieduels (Pro Shots / Action Images)
Koeman maakt Oranje-selectie bekend voor EK-kwalificatieduels (Pro Shots / Action Images)

NBA: Schitterend einde Nuggets - Mavericks

De basketballers van de Denver Nuggets hebben in eigen huis met grote moeite gewonnen van de Dallas Mavericks. In de Mile High City werd het 100-99 voor de thuisploeg, maar makkelijk kwam het niet. Beide ploegen zijn overigens vrijwel zeker van het behalen van de play-offs.

Het duel ging lange tijd gelijk op, tot de Mavericks in de tweede helft een flink gat sloegen. De Nuggets bleven echter gestaag scoren en trokken de stand weer vrijwel gelijk, tot Luka Doncic enkele seconden voor tijd met een heerlijke dunk voor 98-99 zorgde.

De score van de jonge Sloveense rookie leek de Mavericks de winst te bezorgen, maar dat was buiten Nikola Jokic gerekend. De Serviër wierp de bal met één hand richting de basket en een uiterst fraaie buzzer beater bezorgde de Nuggets alsnog de winst. 

Uitslagen NBA donderdag
Indiana Pacers - Oklahoma City Thunder 108-106
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 120-91
Boston Celtics - Sacramento Kings 126-120
Toronto Raptors - Los Angeles Lakers 111-98
Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 120-100
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 100-99

Loting Europa League: Napoli tegen Arsenal, Nederlanders tegen Benfica

Vrijdagmiddag heeft de loting voor de kwartfinales van de Europa League plaatsgevonden. In het Zwitserse Nyon koppelde Europa League-ambassadeur Pierre van Hooijdonk allereerst Napoli aan Arsenal. Daarna volgden de affiches Villarreal-Valencia, Benfica-Eintracht Frankfurt en Slavia Praag-Chelsea uit de koker.

Eintracht Frankfurt schakelde Internazionale in de achtste finales uit. In het eerste duel bleef het 0-0, maar in Milaan wist de ploeg van Jonathan de Guzman en Jetro Willems met 0-1 te zegevieren. Benfica verloor het eerste duel met 1-0 van Dinamo Zagreb, maar in de thuiswedstrijd wist de Portugese topclub met een 3-0 zege door te stoten.

Napoli schakelde over twee wedstrijden Red Bull Salzburg uit, terwijl Arsenal ternauwernood wist af te rekenen met Stade Rennes. Chelsea was veel te sterk voor Dynamo Kiev en mag zich nu opmaken voor Slavia Praag, dat donderdagavond stuntte door Sevilla met 4-3 te verslaan, na een 2-2 remise in Spanje. Tot slot treffen Villarreal en Valencia elkaar twee keer in de Europa League. Deze Spaanse clubs schakelden respectievelijk Zenit Sint Petersburg en FK Krasnodar uit.

Op 11 april vinden de eerste confrontaties plaats en een week later, op 18 april, volgen de returns. Op 2 en 9 mei worden de twee onderlinge confrontaties in de halve finales afgewerkt en op 29 mei volgt de finale in het Olympic Stadium, Baku.

Kwartfinales:
Napoli - Arsenal
Villarreal - Valencia
Benfica - Eintracht Frankfurt
Slavia Praag - Chelsea

Loting Europa League: Napoli tegen Arsenal, Nederlanders tegen Benfica (Pro Shots / Action Images)
Loting Europa League: Napoli tegen Arsenal, Nederlanders tegen Benfica (Pro Shots / Action Images)

Amerikaans vliegdekschip uit WO2 ontdekt op bodem oceaan

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Wasp werd in september 1942 tot zinken gebracht door een Japanse onderzeeër en decennia lang lag het schip onverstoord op de bodem van de oceaan. Bijna 77 jaar was het wrak onvindbaar maar onlangs is de USS Wasp gevonden op een diepte van 4.300 meter. Bij het ten ondergaan van het vliegdekschip kwamen 176 bemanningsleden om het leven.

De ontdekking van het schip leverde bijzondere beelden op:

'NPO-columniste wil dijken bij Urk doorsteken'

NPO-columniste Elfie Tromp is helemaal klaar met het racisme op Urk. Dat blijkt uit haar radiocolumn van gisteren op Radio 1. Daarin stelt ze glashard: "Sommige stukken van Nederland zijn zo door en door rot dat ze maar het beste teruggegeven kunnen worden aan de zee. Wat mij betreft mogen ze de dijken alvast doorsteken bij Urk."

Dat viel niet in goede aarde bij de burgermeester van Urk die contact heeft gezocht met het Openbaar Ministerie om te bekijken wat de juridische mogelijkheden zijn. Ook stelt hij de verantwoordelijkheid van de publieke omroep aan de kaak. PVV'er Martin Bosma deed ook even zijn plasje over de column op Twitter:  "Zeg 'minder, minder' en de NPO stuitert weken van verontwaardiging. Roep op om 20.000 Urkers te verdrinken en alle progressieve duimen gaan omhoog", zo schrijft hij. 

Ajax treft Juventus in kwartfinale Champions League

Ajax is bij de loting in de kwartfinale van de Champions League gekoppeld aan Juventus.

Liverpool is gekoppeld aan FC Porto, terwijl Tottenham Hotspur het opneemt tegen Manchester City. De andere kwartfinale gaat tussen Barcelona en Manchester United. Mocht Ajax erin slagen om de halve finales te bereiken, dan komt het te spelen tegen de winnaar van de halve finale tussen Tottenham en Manchester City. De winnaar van de halve waarin Ajax terecht kan komen, zal in de finale in het Wanda Metropolitano de thuisspelende club zijn.

In een poule met Manchester United, Valencia en Young Boys eindigde Juventus op de eerste plaats. In de achtste finales van de Champions League was de ploeg van trainer Massimiliano Allegri over twee duels te sterk voor Atlético Madrid. Na een 2-0 nederlaag in Madrid, volgde een 3-0 overwinning in Turijn. Met drie doelpunten was Cristiano Ronaldo de grote man aan de kant van de Italiaanse topclub.

Ajax heeft ruim drie weken om zich voor te bereiden, want de heenwedstrijden staan voor 9 en 10 april op het programma. De returns vinden een week later plaats, op 16 en 17 april . De heenduels in de halve finales worden gespeeld op 30 april en 1 mei , de returns volgen op 7 en 8 mei . De finale in het Wanda Metropolitano staat voor zaterdag 1 juni op het programma.

Ajax plaatste zich in augustus voor de groepsfase door in de voorrondes af te rekenen met Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev. In een poule met Bayern München, Benfica en AEK Athene eindigden de Amsterdammers op een knappe tweede plaats. In de achtste finales bleek het team van trainer Erik ten Hagover twee duels te sterk voor titelverdediger Real Madrid. Na een 1-2 thuisnederlaag volgde de historische 1-4 overwinning in het Santiago Bernabéu. Door de kwalificatie voor de kwartfinales zullen de verdiensten van Ajax dit Champions League-seizoen boven de tachtig miljoen euro uitkomen.

Ajax treft Juventus in kwartfinale Champions League (Pro Shots / Action Images)
Ajax treft Juventus in kwartfinale Champions League (Pro Shots / Action Images)

Mercedes ijzersterk in Melbourne, Verstappen 4e en 3e

Het nieuwe Formule 1-seizoen is begonnen. In de straten van Melbourne werden vrijdag in alle (Nederlandse) vroegte de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Australië, die zondagochtend om 06.10 uur van start gaat.

In de eerste training stond Valtteri Bottas aanvankelijk bovenaan, terwijl zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton met Max Verstappen duelleerde om de tweede plek. Hamilton won dat duel en pakte later in de training ook de eerste plek over van Bottas, die op zijn beurt werd gepasseerd door Verstappen. Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Charles Leclerc nestelden zich nog tussen Hamilton en Verstappen in, die Bottas wel voor wist te blijven.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Australië 

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:23.599 26
2.   S. Vettel Ferrari 1:23.637 18
3.   C. Leclerc Ferrari 1:23.673 18
4.   M. Verstappen Red Bull 1:23.792 22
5.   V. Bottas Mercedes 1:23.866 30
6.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:24.816 18
7.   D. Kvyat Toro Rosso 1:24.832 30
8.   P. Gasly Red Bull 1:24.932 23
9.   K. Magnussen Haas 1:24.934 24
10.   N. Hulkenberg Renault 1:25.015 11
11.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:25.166 23
12.   R. Grosjean Haas 1:25.224 18
13.   A. Albon Toro Rosso 1:25.230 21
14.   C. Sainz Jr. McLaren 1:25.285 19
15.   L. Stroll Racing Point 1:25.288 26
16.   S. Pérez Racing Point 1:25.498 21
17.   D. Ricciardo Renault 1:25.634 16
18.   L. Norris McLaren 1:25.966 31
19.   R. Kubica Williams 1:27.914 25
20.   G. Russell Williams 1:28.740 25

De tweede training ging vooral voor Ferrari een stuk minder soepel. Vettel kwam nog wel tot de vijfde tijd, Leclerc bleef hangen op de negende stek. Hamilton en Verstappen vochten weer om de eerste plek, die naar de Brit ging. De Nederlandse Red Bull-coureur zakte wat terug op de hardere band, maar nadat hij naar de zachtere compound wisselde werkte ook hij zich naar voren: plek drie en best-of-the-rest, maar hij zette zijn Red Bull wel ver achter de Mercedessen van Hamilton en Bottas neer.

Zaterdag begint de derde en laatste training om 04.00 uur, waarna de kwalificatie om 07.00 uur een eerste échte kijk geeft op de verhoudingen.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Australië

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:22.600 33
2.   V. Bottas Mercedes 1:22.648 33
3.   M. Verstappen Red Bull 1:23.400 33
4.   P. Gasly Red Bull 1:23.442 31
5.   S. Vettel Ferrari 1:23.473 35
6.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:23.572 40
7.   N. Hulkenberg Renault 1:23.574 37
8.   D. Ricciardo Renault 1:23.644 31
9.   C. Leclerc Ferrari 1:23.754 35
10.   R. Grosjean Haas 1:23.814 37
11.   D. Kvyat Toro Rosso 1:23.933 36
12.   K. Magnussen Haas 1:23.988 27
13.   L. Stroll Racing Point 1:24.011 38
14.   C. Sainz Jr. McLaren 1:24.133 26
15.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:24.293 37
16.   S. Pérez Racing Point 1:24.401 34
17.   A. Albon Toro Rosso 1:24.675 40
18.   L. Norris McLaren 1:24.733 26
19.   G. Russell Williams 1:26.453 32
20.   R. Kubica Williams 1:26.655 33

Bottas tijdens de vrije trainingen (Foto: Pro Shots/SIPA USA)
Bottas tijdens de vrije trainingen (Foto: Pro Shots/SIPA USA)

Van Gerwen wint na matig begin, Van Barneveld weer onderuit in Premier League

Darter Michael van Gerwen heeft in de Premier League in Nottingham na een nederlaag en een gelijkspel weer eens een zege geboekt. De wereldkampioen begon net als tegenstander Gerwyn Price walgelijk slecht aan de partij, maar herstelde zich prima. Nadat Price weigerde op 2-2 te komen kwam Van Gerwen op dreef en liep hij weg naar een 7-2 zege.

Voor Raymond van Barneveld was het weer niet zo'n best avondje. De veteraan is bezig aan een uitermate treurige afscheidstournee: hij verloor met 3-7 van Rob Cross en staat na zes wedstrijden inmiddels op twee gelijke spelen en vier nederlagen, waardoor de kans vrij groot is dat de ouwe snoeperd op 28 maart in Ahoy in Rotterdam zijn laatste Premier League-wedstrijd ooit speelt.

Michael Smith opende de avond eerder met zijn tweede zege. Contender Nathan Aspinall, een van de vervangers van Gary Anderson, werd met 7-2 aan de kant gezet door de verliezend WK-finalist. Mensur Suljovic speelde ook prima en was James Wade met 7-3 de baas.

Peter Wright kreeg op 6-3 een matchdarts om het af te maken tegen een bepaald niet best gooiende Daryl Gurney, maar Superchin vocht zich terug en profiteerde van de missers van Snakebite, waardoor beide heren er uiteindelijk met een punt vandoor gingen: 6-6.

Alle uitslagen en statistieken zijn hier te vinden, selecteer dan natuurlijk wel even 14 maart.

Maandag vertragingen door landelijke staking spoorpersoneel

NS verwacht maandag 18 maart in de ochtend landelijk hinder voor treinreizigers, omdat een deel van de NS-medewerkers zich aansluit bij de landelijke acties voor een pensioenakkoord. De vakbonden FNV, CNV en VVMC geven aan dat vanaf de eerste trein tot 07.06 uur geen treinen rijden. Afhankelijk van het aantal standplaatsen van waaruit actie wordt gevoerd kan dit potentieel de hele dag grote hinder geven naar reizigers.

NS heeft begrip voor de zorgen van haar medewerkers over pensioenen maar vindt het jammer dat gekozen is voor een middel waar reizigers zeker hinder van ondervinden.

“Staken mag, dat is een recht in Nederland. Dat gaan we ook niet tegenwerken, maar ik vind het wel jammer naar onze reizigers toe. Want die verwachten gewoon dat de treinen rijden. De bonden willen de treinen 66 minuten later laten starten. Dat werkt bij ons in de hele dienstregeling door. Dat betekent dat we de hele dag moeite zullen hebben om treinen op tijd te laten rijden. Dat vind ik jammer, want we bieden graag de beste treinreis.

We gaan natuurlijk wel ons best doen om na de acties zo goed mogelijk op te starten, zodra de staking voorbij is. Reizigers kunnen onze app raadplegen om te kijken hoe het precies gaat rijden. Ik wil de reizigers om geduld vragen, want het kan maandag wat tegen zitten, we doen ons uiterste best om zo snel mogelijk weer de treinen weer op het spoor te hebben." znegt President-Directeur Roger van Boxtel van de NS.

Máxima niet aanwezig bij NL Doet

Afgelopen week heeft Máxima een kleine, geplande medische ingreep ondergaan. Omdat zij nog even rust moet houden, zal zij de Koning dit jaar niet vergezellen bij zijn bijdrage aan NL Doet. Volgende week zal Máxima weer aan het werk gaan.

Dit jaar vindt NLDoet plaats op 15 en 16 maart. NL Doet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

GRID 2 gratis via Humble Bundle

Nog twee dagen is GRID 2 gratis te verkrijgen via Humble Bundle. Het gaat om de versie inclusief de DLC Bathurts & Spa Circuits. Het gaat om de pc-versie via Steam.

GRID 2 kwam uit in 2013 voor PS3, Xbox 360 en Windows. Humble Bundle is een website waar je games kunt kopen en hiervan een percentage naar een goed doel gaat. Vaak worden deze ook in bundels verkocht. Klik hier om het spel gratis te krijgen.


Lege koffer bij stadhuis Haarlem was dronkenmansactie

Twee Haarlemmers van 34 en 49 jaar werden donderdagmiddag aangehouden nadat het duo had opgebiecht dat zij de lege koffer op het bordes van het stadhuis hadden achtergelaten. Het tweetal meldde zich rond 12.15 uur aan het politiebureau.

De Haarlemmers werden op last van de Officier van Justitie buiten heterdaad aangehouden en verhoord. De mannen verklaarden dat zij de koffer op straat gevonden hadden en in aangeschoten toestand op het bordes hadden gezet. Het stel dacht niet na over de grote gevolgen en betuigde direct spijt. Na het verhoor werd het tweetal weer op vrije voeten gesteld. Er wordt gekeken of de geleden schade en de inzet van veiligheidsdiensten kan worden verhaald op de Haarlemmers.

Overijssel moet voldoen aan WOB-verzoek Tubantia

De provincie Overijssel moet stukken over de mestvergister in Borne afgeven aan dagblad de Twentsche Courant Tubantia. De rechtbank Overijssel oordeelt op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) dat de provincie ten onrechte bepaalde documenten niet heeft afgegeven. De krant vroeg in het kader van de Wob om documenten openbaar te maken die zijn gewisseld tussen de provincie, Twence en de gemeente Borne over de komst van een mestvergister op Elhorst-Vloedbelt in Zenderen (gemeente Borne).

De bestuursrechter oordeelt dat de provincie niet bevoegd was om openbaring van een aantal van deze documenten te weigeren, waaronder een adviesnota van Gedeputeerde Staten over het provinciaal inpassingplan (pip). Bij andere geweigerde documenten gaf de provincie een te ruime invulling aan het criterium ‘persoonlijke beleidsopvattingen’. Ook ziet de rechtbank niet in waarom de eigen inbreng van Twence (als derde partij) niet openbaar gemaakt kan worden.

Belang openbaarheid
De rechtbank stelt vast dat niet blijkt dat de provincie het belang van de bescherming van persoonlijke beleidsopvattingen heeft afgewogen tegen het belang van openbaarmaking. Het gaat hier in de meeste gevallen om documenten met zogenoemde milieu-informatie.

De Wob schrijft voor dat het belang van openbaarheid in deze gevallen voorop staat. Dit belang moet door een overheidsorgaan worden afgewogen tegen andere tegengestelde belangen, bijvoorbeeld persoonlijke beleidsopvattingen. Ook dan moet er zoveel mogelijk gedaan worden om een document te kunnen openbaren, bijvoorbeeld door het anonimiseren van deze stukken.

Politie doet onderzoek na lijkvinding in Weert

De politie is een onderzoek opgestart nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag een overleden man in een woning aan de Zilvermeeuw in Weert werd aangetroffen. De politie kreeg een melding dat de man al enkele dagen niet meer was gezien. Hierop is de politie vannacht rond 02.30 uur de woning aan de Zilvermeeuw binnengegaan, waar de overleden man werd aangetroffen.

Op dit moment is nog niet bekend hoe de man is overleden, dat wordt onderzocht. De recherche is ter plaatse en ook Forensische Opsporing heeft onderzoek in de woning verricht. De man werd aangetroffen onder verdachte omstandigheden, vandaar dat de hulpdiensten hebben besloten om een onderzoek op te starten

Student opgepakt voor verzenden drugspakketjes

De politie heeft maandag 11 maart in Amsterdam een 23-jarige student uit de stad aangehouden die wordt verdacht van het verzenden van postpakketjes met verdovende middelen naar het buitenland.

Het Post Interventie Team van de Landelijke Eenheid was, in samenwerking met de securityafdeling van PostNL, een onderzoek gestart nadat in Nederland enkele pakketjes met XTC-pillen richting Australië zijn onderschept. Het vermoeden bestaat dat de man op grote schaal verdovende middelen verstuurde naar allerlei landen en vooral Australië.

De man was in ieder geval actief sinds november 2018, maar het vermoeden is dat hij al langer bezig was. Bij een doorzoeking in zijn woning zijn onder andere zogenoemde opvulchips gevonden, die ook gebruikt werden als opvulmiddel in de postpakketjes. Verder zijn bij de doorzoeking van zijn woning ook gegevensdragers in beslag genomen.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de man ook de zogenoemde ‘vendor’ was die de middelen op marktplaatsen op het Darkweb te koop aanbood. De Amsterdammer is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft nog minstens veertien dagen vast zitten.

Student opgepakt voor verzenden drugspakketjes (Foto: Stockfoto Politie)
Student opgepakt voor verzenden drugspakketjes (Foto: Stockfoto Politie)

'Loting Champions League gelekt'

Vanmiddag om 12:00 uur vindt de loting van de Champions League plaats. Toch weet Voetbalprimeur te melden dat Ajax tegen Liverpool zou moeten spelen. Verder zou Juventus tegen FC Porto moeten spelen, treft Manchester United Tottenham Hotspur als tegenstander en tot slot zou FC Barcelona tegenover Manchester City staan. 

Ze baseren zich op een afbeelding die op Twitter circuleert. Die zou door een bestuurder van de UEFA op Twitter zijn gezet en daarna weer zijn verwijderd. Voetbalfans waren hem echter te snel af en door in te zoomen op een screenshot zou het speelschema te zien zijn geweest. Hoewel volgens Voetbalprimeur de kans dat de loting doorgestoken kaart klein is, geven ze wel voorbeelden waarbij in het verleden gelekte lotingen achteraf voor een groot deel bleken te kloppen. 

Er ontstaat wel vaker ophef na de lotingen omdat ze niet eerlijk genoeg zijn gegaan. Zo zouden balletjes in de koker warm zijn waardoor degene die de loting verricht precies weet wie er wel en niet aan elkaar gekoppeld mogen worden. Deze 'feiten' zijn echter nooit bewezen. 

Zou de loting kloppen? We weten het over een ruime twee uur. 

Tientallen doden aanslag moskeeën in Christchurch

In het Nieuw-Zeelandse Christchurch is vrijdag een aanslag gepleegd op twee moskeeën. Met een vuurwapen werd een bloedbad aangericht, wat in totaal zeker veertig doden tot gevolg had: dertig in één moskee, tien in een andere.

Update 09.09 uur
Mike Bush, de baas van de Nieuw-Zeelandse politie, heeft in een persconferentie laten weten dat het dodental inmiddels is opgelopen tot 49. Ook zei hij dat één van de arrestanten, die een wapen bij zich had, mogelijk slechts in de buurt van de aanslag was en er verder niks mee te maken had. De schutter is aangeklaagd voor moord en zal zaterdagochtend voor de rechter verschijnen.

Update 07.55 uur
Op social media van de schutter, die zichzelf identificeert als een 28-jarige man, stonden foto's van onder meer wapens en munitie. Daarop stond van alles geschreven, zoals namen van slachtoffers van terreuraanslagen - uiteraard alleen in het westen. Ook stonden er historische zaken op, zoals 'Wenen 1683'. Ook leek hij groot fan te zijn van andere moslim- en immigrantenmoordenaars, getuige de aanwezigheid van namen als Alexandre Bissonnette en Luca Traini.

Update 07.35 uur
Premier Ardern heeft bevestigd dat er zeker 40 doden gevallen zijn bij de aanslag, waarvan zij zegt dat deze 'alleen beschreven kan worden als een terreuraanslag'. De doden zijn in twee moskeeën gevallen: dertig in één, tien in de ander.

Update 07.20 uur
In elk geval één schutter heeft zijn aanslag live gestreamed op Facebook, de beelden daarvan hebben zich al flink verspreid over het internet. Op de beelden, waarvan we aanraden dat je het kijken ernaar even achterwege laat, lijkt het alsof de man een spelletje Call of Duty speelt, zonder twijfelen worden tientallen van de honderden moskeebezoekers neergeschoten. Meerdere mensen leken het aanvankelijk te overleven, tot de aanslagpleger terugkeerde en de nog levende slachtoffers executeerde.

De politie in Nieuw-Zeeland heeft moslims in het land aangeraden om even thuis te blijven, terwijl men in Christchurch zelf aan iedereen het advies blijft om binnen te blijven. Er zijn wel in elk geval vier arrestaties - drie mannen en een vrouw - verricht, maar het is nog niet helemaal duidelijk of de aanslag daarmee voorbij is.

Overigens is naar verluidt ook een ellenlang manifest online gezet, in ware Anders Breivik-stijl. De dader of daders zouden een kleine negentig pagina's volgepoept hebben met anti-moslim- en anti-immigratiegedoe. Daarnaast zijn op en rond meerdere auto's, betrokken bij de aanslag, explosieven gevonden. Deze zijn inmiddels onschadelijk gemaakt.

"Meerdere arrestanten hebben ons openlijk verteld dat ze geboren en getogen Australiërs zijn. Uit de ondervraging blijkt dat zij een bepaald gedachtegoed bezitten, wat ik extreem zou noemen, en wat simpelweg geen plaats heeft in Nieuw-Zeeland", aldus premier Jacinda Ardern.

Schansspringer Kobayashi pakt eindzege World Cup, prachtig afscheid Stjernen

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft zich definitief verzekerd van de eindzege in de World Cup. De dit jaar - vooral in het begin - zo dominante Japanner behaalde vóór het huidige seizoen nog nooit een individuele podiumplaats, maar won inmiddels al twaalf wedstrijden en zijn zege in het Noorse Trondheim betekent dat niemand hem meer kan achterhalen.

Kobayashi ging na de eerste ronde aan de leiding, maar het verschil naar nummer twee Andreas Stjernen was niet groot. De 30-jarige Noor kondigde onlangs zijn afscheid aan en sprong in zijn thuisstad Trondheim zijn laatste wedstrijd. Na een moeizaam seizoen deed hij dat op indrukwekkende wijze: in de finaleronde verzilverde hij zijn tweede positie, Kobayashi denderde er nog wel overheen, en dus mocht hij voor eigen publiek op het podium afscheid nemen.

Achter Stjernen ging de derde plek naar de Oostenrijker Stefan Kraft, die na één ronde nog op de zevende plek stond. Kraft verstevigt daarmee de leiding in het RAW Air-klassement, waarin tien dagen achter elkaar gesprongen wordt. Alleen Robert Johansson is daarin nog een serieuze uitdager, maar de Noor - die halverwege nog aan de leiding van RAW Air ging - moest met een tiende plek in Trondheim wel weer flink wat punten inleveren. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt het toernooi afgesloten op de skivliegschans in Vikersund.

Bij de vrouwen werd RAW Air afgesloten in Trondheim. Thuisfavoriete Maren Lundby won er weer eens en pakte met groot machtsvertoon de eindzege, voor het Duitse duo Katharina Althaus en Juliane Seyfarth, die in Trondheim tweede werd. Eva Pinkelnig uit Oostenrijk pakte er de derde plek.

Hielprik gaat ook screenen op stofwisselingsziekten

Vanaf 1 oktober 2019 wordt de screening van pasgeboren baby’s via de hielprik uitgebreid met drie stofwisselingsziekten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Het totale aantal aandoeningen waarop wordt getest met de hielprik komt daarmee op 22. Baby’s hoeven niet extra geprikt te worden voor de uitbreiding van de screening.

Stofwisselingsziekten
Het gaat om drie stofwisselingsziekten waarbij kinderen niet in staat zijn om een bepaald aminozuur (PA, MMA) of vetzuur (CPT1) af te breken. Daardoor bouwen bepaalde stoffen zich te veel op in het lichaam terwijl andere stoffen juist te weinig worden gevormd. Zonder behandeling hebben deze ziekten vaak snel een dodelijke afloop. Maar als het tijdig wordt ontdekt en een patiënt een aangepast dieet volgt, kan iemand vaak juist een normaal leven genieten.

Resultaten echt indrukwekkend
Blokhuis: “Elke ouder weet hoe tegenstrijdig het voelt als je pasgeboren kind in de hiel wordt geprikt. Maar de resultaten zijn echt indrukwekkend. Meer dan 99% van de ouders doet mee. Elk jaar wordt bij 180 tot 190 kinderen een aandoening geconstateerd in het vroegste stadium. Zodat behandeling kan worden gestart en veel leed kan worden voorkomen. Met deze uitbreiding en de uitbreidingen van de hielprikscreening die nog volgen, kunnen we ieder jaar nog 20-40 kinderen extra tijdig de juiste hulp bieden.”

Staatssecretaris Blokhuis heeft advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over de diagnostiek van zeldzame aandoeningen waarvoor géén behandeling is. Centrale vragen zijn: hoe kan dit worden verbeterd en welke randvoorwaarden en condities zijn daarbij van belang? Ook over de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) vraagt de staatssecretaris advies aan de Gezondheidsraad. De raad gaat adviseren of SMA ook met de hielprik zou kunnen worden opgespoord.

Hielprik gaat ook screenen op stofwisselingsziekten (Foto: Pixabay)
Hielprik gaat ook screenen op stofwisselingsziekten (Foto: Pixabay)

'Halsema zet I Amsterdam-letters terug op het Museumplein voor verkiezingen'

Het was één van de meest controversiële besluiten van het huidige college van Amsterdam: het verwijderen van de I Amsterdam-letters op het Museumplein. Drie maanden later komen de letters weer terug om aandacht te vragen voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Dat schrijft De Telegraaf. De letters zullen volgens de krant volgende week dinsdag worden teruggeplaatst. Voor de gelegenheid zal er ook een stempotlood worden toegevoegd aan de letters. Naast de letters komt een stemhokje te staan waar burgemeester Halsema woensdag haar stem uit zal brengen. Daarna kunnen andere Amsterdammers dat ook doen.

Dat de stad de letters gebruikt om aandacht te vragen voor de verkiezingen is verkeerd gevallen bij de VVD, die voor het behoud van het symbool was. 'Natuurlijk is een grote opkomst van groot belang. Maar het college lijkt de letters nu in te zetten voor een eigen verkiezingsstunt. Dat is ongepast', aldus fractievoorzitter Marianne Poot in de krant.

In december vorig jaar werden de letters verwijderd nadat er vooral vanuit GroenLinks veel kritiek op was. Volgens de partij stonden de letters voor individualisme in plaats van diversiteit. Daarnaast zou het een symbool voor massatoerisme zijn dat de partij niet in de stad vond passen.

I amsterdam  (Foto: FOK! )
I amsterdam (Foto: FOK! )

FOK! Wat een weer: regen

Het is bewolkt en een gebied met regen en motregen trekt van zuidwest naar noordoost. In de middag breekt de bewolking maar van het noordwesten uit trekken enkele buien zuidoostwaarts. In de avond wordt het droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 12°C. De vlagerige westenwind is (vrij) krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de middag is er kans op zware windstoten van 75-90 km/u, met name in het noorden van het land. In de avond neemt de wind af.

In de nacht naar zaterdag is er veel bewolking. In het zuiden valt af en toe regen of motregen. De minima lopen uiteen van lokaal 3°C in het noordoosten en oosten tot 7°C in het uiterste zuidwesten. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige, in het Waddengebied krachtige westenwind. In de loop van de nacht draait de wind in de zuidelijke helft naar zuidwest en neemt af naar zwak, aan zee naar matig. Elders blijft de wind westelijk, maar neemt af naar matig, in het Waddengebied naar vrij krachtig.

Zaterdagochtend gaat het van het zuiden uit overal regenen. In de middag wordt het van het zuidwesten uit droog, maar er blijft veel bewolking aanwezig. De middagtemperaturen liggen tussen 8°C in het noordoosten en 13°C in het midden en zuiden. De wind draait overal naar zuidwest en neemt in de loop van de ochtend en middag toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de kustgebieden is er kans op zware windstoten van circa 80 km/u. In de avond neemt de zuidwestenwind landinwaarts af naar matig.(Bron: KNMI)

Luxemburg-Stad, paar weken geleden (Foto: bazbo)
Luxemburg-Stad, paar weken geleden (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Beto O'Rourke wil president VS worden

Er heeft zich weer een Democratische kandidaat gemeld in de race om het in 2020 tegen de Amerikaanse president Donald Trump op te nemen. Het gaat om de 46-jarige Texaan Beto O'Rourke, die bekendheid verwierf door eind vorig jaar bijna Ted Cruz te verslaan bij de senaatsverkiezingen. Dat O'Rourke überhaupt kans maakte was in het Republikeinse bolwerk Texas een opmerkelijke prestatie.

O'Rourkes strijd tegen Trumps voormalige rivaal leidde dan ook tot de oproep om mee te doen, waarbij ook hielp dat de politicus flink wat campagnegeld had ingezameld. Hij wist via een uitgekiende socialmediacampagne ook jongeren en minderheden naar het stemhokje te krijgen.

Eerder stelde de inmiddels 77-jarige Bernie Sanders, die in 2016 de voorverkiezingen van Hillary Clinton verloor, zich al kandidaat. Hij werd onder meer voorgegaan door twee vrouwelijke senatoren, Trumps favoriete boksbal Elizabeth Warren, en Kamala Harris.

Terwijl Sanders en Warren zich aan de linkerzijde van het spectrum profileren, zitten Harris en O'Rourke meer in het politieke midden. Zo zijn ze voorstander van mildere drugswetgeving maar ook belastingverlaging voor de middenklasse. O'Rourke is voor aanscherping van de wapenwetgeving, maar zou daarin minder ver willen gaan dan Harris, en zegt respect te hebben voor de Amerikaanse cultuur van wapenbezit.

Bookmakers
Momenteel geven de bookmakers Sanders, Harris en O'Rourke ongeveer evenveel kans op de nominatie, allemaal zo rond de zeventien procent. O'Rourke heeft die positie echter te danken aan de bekendmaking van zijn kandidatuur; vier weken geleden zat hij onder de drie procent. Hetzelde geldt voor Sanders, die voor zijn aankondiging op vijf procent zat.

Anders is dit voor voormalig vicepresident Joe Biden, die door de wedkantoren ook rond de zeventien procent kans wordt toegedicht. Daar zat hij vier weken geleden ook, maar Biden had en heeft zich nog geen kandidaat gesteld. Dit overweegt hij wel. Dat wekt dus de verwachting dat indien hij dit doet, Biden met stip frontrunner zou zijn.

De kandidatuur van Warren wordt met minder dan vijf procent overigens niet erg kansrijk geacht. In totaal hebben zich tot dusver dertien personen kandidaat gesteld. De voorverkiezingen beginnen op 3 februari 2020.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.