Noorse biatleten wereldkampioen, Fourcade faalt

heywoodu

De Noorse mannen hebben op het wereldkampioenschap biatlon in Östersund de wereldtitel gepakt. Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø waren in de Zweedse sneeuw een klasse apart.

Na de eerste groep atleten waren de verschillen nog vrij klein: Frankrijk, Italië en Rusland lagen voorop, een grotere groep volgde op kleine afstand. Bij Frankrijk gaf Antonin Guigonnat het stokje over aan Quentin Fillon Maillet, die samen met de Noor Christiansen de leiding in handen nam. Het thuispubliek kreeg ook wat te juichen, want Jesper Nelin nam bezit van de derde plek, voor Oostenrijk.

Bij de derde groep nam Tarjei Bø de macht in handen namens de Noren. Simon Desthieux kon Frankrijk door moeizaam staand schieten van Bø op gelijke hoogte brengen, maar ging zelf ook flink de mist in en moest een strafronde lopen. Noorwegen sloeg zo een flink gat, met 's werelds beste biatleet - Johannes Thingnes Bø - als slotloper nog te gaan. Desthieux hield plek twee nog wel vast en streed daar met de Duitser Arnd Peiffer.

Achtervolgd door de Duitser Benedikt Doll en de Franse grootmeester Martin Fourcade - bezig aan een uiterst moeizaam seizoen - maakte Bø het zichzelf bij het staand schieten even lastig, maar met de extra patronen trof hij alsnog alle schijven en dus was het goud voor de Noren een feit.

Uitgerekend Fourcade faalde ernstig en moest twee strafronden lopen na het staand schieten, waardoor de Fransen slechts als zesde eindigden.
Doll wist de Duitsers keurig op de tweede plek te houden, Alexander Loginov liep het Russische brons op een dikke minuut van de Noren binnen.