Bernal grijpt de macht in Parijs-Nice, Martinez wint koninginnenrit

De Colombiaan Daniel Martinez heeft de zevende en voorlaatste etappe in Parijs-Nice gewonnen. De 22-jarige renner van EF Education First was mee in de vroege vlucht en won voor Miguel Ángel López en Nicolas Edet. Simon Yates werd vierde.

In het algemeen klassement heeft de Colombiaan Egan Bernal de leiding overgenomen van zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski, die moest passen op de slotklim. Nairo Quitana kon zijn landgenoot als enige volgen en staat nu derde, op één seconde van Philippe Gilbert, die mee was in de vroeg vlucht.

De koninginnenrit in Parijs-Nice stond op het programma met daarin de slotklim Col du Turini (14,9 kilometer à 7,3 kilometer). Team Sky begon met Kwiatkowski als leider aan de dag gevolgd door Bernal.

Vanuit de start ontstond er een kopgroep van maar liefst 39 renners. Gilbert was daarin het best geklasseerd in het klassement, maar ook klimmers als Yates, López, Martinez waren mee. Ook de Nederlanders Pascal Eenkhoorn, Mike Teunissen zaten mee in de kopgroep.

De kopgroep mocht van het peloton voor de dagzege strijden en halverwege de klim bleef de Colombianen López en Martinez over met Yates en Nicolas Edet. Bij elke versnelling had Edet het moeilijk, maar de Fransman van Cofidis kwam wel steeds terug bij de drie. Nadat eerst Yates het had geprobeerd was het daarna de beurt aan López, maar uiteindelijk bleek Martinez de sterkste en pakte zo zijn ritzege in deze Parijs-Nice, voor zijn landgenoot López.

In het klassement bleef het ook lang spannend. Lang bleef Sky het tempo bepalen voor Kwiatkowski en Bernal, maar doordat Gilbert in de kopgroep mee was gesprongen was de Belg lange tijd een bedreiging voor de gele trui van leider Kwiatkowski. Gilbert had in de laatste drie kilometer nog steeds een mooie voorsprong op het uitgedunde peloton van Team Sky. Nadatde Pool moest lossen verhoogde de Britse ploeg het tempo in het peloton. Het zorgde ervoor dat het verschil tussen Bernal en Gilbert snel kleiner werd en uiteindelijk bleek Bernal samen met Quintana daarvan de sterkste te zijn.

De twee Colombianen reden weg en maakte nog veel tijd goed op Gilbert, waardoor Bernal de nieuwe leider is in het algemeen klassement. Hij heeft nu een voorsprong van 43 seconden op de Belg. Quintana volgt op één seconde van Gilbert.

Wilco Kelderman die nog voor de rit op de vierde plaats stond zakte al snel weg en staat nu op de zestiende plaats in het algemeen klassement.