Weer Grand Slam-brons voor judoka Tsjkadoea

Judoka Tornike Tsjkadoea heeft tijdens de Grand Slam in het Russische Ekaterinburg opnieuw brons veroverd. Dat deed de 22-jarige Nederlander vorige maand ook al in Düsseldorf, destijds voor het eerst.

Tsjkadoea sneuvelde in de halve finales van de klasse tot 60 kilogram tegen de Japanner Yuma Oshima en nam het in de strijd om brons op tegen Lukhumi Chkhvimiani, uitkomend voor Georgië, het land waar hij zelf zijn roots heeft liggen. Het duel ging naar de golden score en na 2:27 minuten wist Tsjkadoea zijn opponent keurig op de rug te draaien om zo het brons te pakken. De Rus Albert Oguzov won het andere brons, Unubold Lkhagvajamts uit Mongolië won de finale op straffen van Oshima.

Bij de vrouwen tot 48kg viel het doek al in de eerste ronde voor Amber Gersjes, die verloor van de Japanse Tamami Yamazaki. Zij werd in de strijd om brons geklopt door de Russische Irina Dolgova, terwijl Milica Nikolic uit Servië het andere brons pakte. Olympisch kampioene Paula Pareto uit Argentinië klopte de Spaanse Julia Figueroa in de finale op straffen.

De finales van dag één (Bron: YouTube)

Margriet Bergstra won bij de vrouwen tot 57kg van Priscilla Gneto uit Frankrijk, maar sneuvelde in de achtste finales tegen de Japanse Haruka Funakubo. Sanne Verhagen opende met winst op de Poolse Arleta Podolak, waarna Christa Deguchi uit Canada haar de baas was. De Canadese pakte vervolgens indrukwekkend goud door Lien Chen-Ling uit Taiwan twintig tellen in de houdgreep te pakken, terwijl haar landgenote Jessica Klimkait en Funakubo brons wonnen.

In twee klassen stonden vrijdag geen Nederlanders aan de start, te beginnen met de vrouwen tot 52kg. Gili Cohen uit Israël won daar na een mooie ippon op de Spaanse Ana Perez Box, terwijl de Belgische Charline van Snick en Natalia Kuzuitina uit Rusland brons pakten.

De Fransman Kilian Le Blouch pakte het goud bij de mannen tot 66kg. Hij klopte de Rus Isa Isaev na ruim drie minuten golden score. De Rus had nauwelijks nog benen om op te staan en kon uiteindelijk 'eenvoudig' onderuit geschoffeld worden door Le Blouch. Baruch Shmailov uit Israël en de Georgiër Bagrati Niniashvili veroverden het brons.