Geen medaille voor judoka De Wit in Rusland; Polling direct klaar

Geen medaille voor judoka Frank de Wit in Rusland. Op de Grand Slam in Ekaterinburg moest hij genoegen nemen met plek vijf. Ook Kim Polling kan niet terugkijken op een goed toernooi.

De Wit verloor in de klasse tot 81 kilogram in de strijd om brons van de Georgiër Luka Maisuradze. De Heemskerker won eerder op de dag met ippon van Attila Ungvari (EK-brons in 2010) en Eduardo Santos en na verlenging van Etienne Briand. In de halve finales was Takanori Nagase, de wereldkampioen van 2015 en winnaar van olympisch brons in 2016, in de extra tijd met ippon te sterk.

Voor Polling was het toernooi in Rusland snel klaar. De viervoudig Europees kampioene maakte vorige week na bijna een jaar haar internationale rentree. In Marrakesh verloor ze haar tweede duel.  Nu was ze in haar eerste partij in de klasse tot 70 kilogram verslagen door Michaela Polleres. De Oostenrijkse was Polling in de verlenging met waza-ari de baas.

Ook Sanne van Dijke (-70 kg) en Sanne Vermeer (-63 kg) konden geen potten breken in rusland. Van Dijke verloor in de derde ronde van Shiho Tanaka, eveneens met waza-ari in de extra tijd. Sanne Vermeer haalde de herkansingen maar verloor daarin na verlenging met ippon van Gankhaich Bold.

In de klasse tot 73 kilogram wist Behruzi Khojazoda de eerste medaille voor Tajikistan op Grand Slam-niveau (hoogste niveau op de World Tour) te pakken.

Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Marhinde Verkerk, Karen Stevenson (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Noel van ’t End, Jesper Smink (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg) en Jur Spijkers (+100 kg) zullen nog de tatami betreden.