Blokhuis: 'Bol.com moet boeken antivaxxers weren'

Een gevalletje van maatschappelijke verantwoordelijkheid of censuur? Het kabinet wil, eist in feite, dat webshop Bol.com boeken die pleiten tegen het vaccineren van kinderen uit de etalage haalt. Ook het volledig uit het assortiment halen moet bespreekbaar zijn zegt Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volkgsgezondheid, Welzijn en Sport, tegen het Algemeen Dagblad. 

Wie bij de webreus zoekt op 'vaccinaties' krijgt als eerste zoekresultaten voor zijn neus: Leven zonder vaccinaties, Vaccinaties doorgeprikt en Wat je niet verteld wordt over vaccinaties. En daar is Blokhuis niet over te spreken: "Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren - allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd - te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief als zo‘n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uit gaan.”

Volgens Blokhuis moet Bol.com zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse concurrent Amazon, dat al eerder omstreden boeken volledig van de website verwijderde. Hoewel Blokhuis beseft dat hij Bol.com niet kan dwingen waarschuwt hij de webwinkel dat ze maar beter kunnen luisteren: "Anders ga ik een gesprek met dit bedrijf niet uit de weg."