Sloveense schansspringers winnen eindelijk weer landenwedstrijd

De Sloveense schansspringers hebben na dik drie jaar eindelijk weer eens een landenwedstrijd in de World Cup gewonnen. In het Noorse Vikersund vlogen de vier heren op de grote vliegschans naar de winst.

Slovenië deed enkele jaren geleden uitstekend mee, onder meer in de hoogtijdagen van de toch nog altijd vrij jonge Peter Prevc. In de afgelopen paar jaar was het echter wat minder, maar onder leiding van onder meer Timi Zajc en een steeds meer in oude vorm terugkerende Prevc zit er eindelijk weer wat moois in voor de Slovenen.

In Vikersund was het niet Peter Prevc en ook niet Zajc die de kar trok, maar Peter's pas 19-jarige - maar al behoorlijk ervaren - broertje Domen, die twee keer een uiterst indrukwekkende sprong liet zien. Anze Semenic, Peter Prevc en Zajc lieten verder eigenlijk geen enkele keer een steek vallen en met de uitschieters van Domen erbij werd het kwartet zo nauwelijks serieus bedreigd, waarmee de eerste zege sinds Oslo in februari 2016 een feit was.

De strijd om plek twee was eigenlijk ook niet al te spannend. De Duitsers Constantin Schmid, Richard Freitag, Karl Geiger en Markus Eisenbichler presteerden allemaal niet fantastisch, maar wel degelijk genoeg om de Oostenrijkers achter zich te houden. Daar was het alleen Stefan Kraft die écht sterk was, terwijl Michael Hayböck, Philipp Aschenwald en Daniel Huber hooguit goed genoeg waren om de derde podiumplek veilig te stellen.

Kraft behield met nog één individuele wedstrijd te gaan de leiding in het RAW Air-klassement, waarin tien dagen non-stop wordt gesprongen. De Japanner Ryoyu Kobayashi staat daarin nog altijd op plek twee, met een overbrugbare achterstand. Ex-leider Robert Johansson moet hopen dat beide heren zondag ernstig falen, anders zit de eindwinst er voor de besnorde Noor niet meer in.

De dames begonnen aan de nieuwe Blue Bird Tour: vier World Cup-wedstrijden in Rusland, waar de sprongen bij elkaar opgeteld een klassement vormen, naast uiteraard losse World Cup-wedstrijden. In Nzihny Tagil vinden dit weekeinde de eerste twee wedstrijden plaats en de Duitse Juliane Seyfarth begon met winst, voor de Noorse favoriete Maren Lundby en haar landgenote Anna Odine Strøm, die zo haar tweede World Cup-podium van het seizoen en haar carrière pakte.