Weekend van herdenkingen voor slachtoffers aanslag Christchurch

Op verschillende plekken in Amsterdam wordt dit weekend stilgestaan bij de 49 doden en zeker veertig gewonden die gisteren vielen bij een terreuraanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Gistermiddag kwamen er al enkele tientallen mensen naar de Dam voor een wake. Onder andere wethouder Rutger Groot Wassink hield daar een toespraak. Het Comité 21 maart organiseerde de wake. Op de gevel van het Centraal Station werd later op de avond de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd.

Bijeenkomst Stichting Argan
Vanavond om 19.00 uur organiseert Stichting Argan een bijeenkomst in de Jan Tooropstraat. 'Haat, polarisatie en overdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geeist. Hier moeten we tegen opstaan. Laten wij elkaar vasthouden.' Raadsleden Sofyan Mbarki (PvdA) en Mourad Taimounti (DENK) zijn bij de bijeenkomst betrokken.

Zondag grote bijeenkomst op de Dam
Morgenmiddag is er een vredesmanifestatie op de Dam. Dertien organisaties waaronder het Humanistisch Verbond, de Raad van Kerken in Nederland, het Centraal Joods Overleg, de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en vredesbeweging PAX, organiseren de manifestatie samen.

Er wordt morgen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Burgemeester Femke Halsema, opperrabbijn Binyomin Jacobs en imam Azzedine Karrat zullen een toespraak geven.