FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 november 2018

Uitslag AZ - De Graafschap

AZ heeft na drie nederlagen eindelijk weer eens een wedstrijd gewonnen. Makkelijk ging dat echter niet tegen De Graafschap. Roy Seuntjes zorgde uiteindelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

AZ

1 - 0

De Graafschap

 76' Seuntjens    
 
 Gele kaart: Midtsjö, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.428
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Vlaar (A.Gudmundsson/61)
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Stengs (Johnsen/68)
Seuntjens (Vejinovic/86)
Idrissi
  Jurjus
Owusu (Narsingh/ 80)
Straalman
S.Nieuwpoort
L.Nieuwpoort (Abena/69)
Tutuarima
Olijve
Klaasen
Bakker
El Jebli (v.Mieghem/65)
Serrarens

Inter ook zonder Icardi veel te sterk voor Genoa

Internazionale heeft zich met een 5-0 overwinning op Genoa genesteld op de tweede plaats in de Serie A. Ook zonder Mauro Icardi ging het moeiteloos.

De ploeg van Luciano Spalletti kan met een goed gevoel toewerken naar de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona, want tegen Genoa werd er flink aan het zelfvertrouwen gewerkt. De oefenmeester besloot om vijf spelers rust te geven en kon aanvoerder en sterspeler Icardi rustig op de bank laten zitten.

Stefan de Vrij keerde wel weer terug in de basisopstelling en hij kende een rustige middag, ook al stond hij tegenover topscorer Piatek. De goals vielen allemaal aan de overkant. Roberto Gagliardini en Matteo Politano zorgden binnen het kwartier al voor een voordelige marge van twee en kort na rust was het opnieuw middenvelder Gagliardini, die de definitieve beslissing bracht.

Inter leek het duel op het gemakje uit te tikken, maar werkte in de slotfase nog even flink aan het doelsaldo. In blessuretijd was het eerst uitblinker João Mario die vanuit een moeilijke hoek raak vuurde en de van een blessure teruggekeerde Radja Nainggolan zorgde met een kopbal zelfs voor een vijfde treffer.

Dinsdag nemen de Italianen het op tegen Barcelona in het miljardenbal. Tegelijkertijd treffen PSV en Tottenham Hotspur elkaar in Engeland en bij gunstige uitslagen is Inter verzekerd van de volgende ronde, terwijl het in de Serie A alleen Juventus voor moet laten gaan. La Vecchia Signora heeft zes punten meer na het zaterdagavond met 3-1 gewonnen thuisduel tegen Cagliari.

Uitslagen Serie A zaterdag
Internazionale - Genoa 5-0
Fiorentina - AS Roma 1-1
Juventus - Cagliari 3-1

Olympique Lyon morst punten voor eigen publiek

Olympique Lyon is er niet in geslaagd om Bordeaux te verslaan. De thuisploeg speelde voor eigen publiek een teleurstellende wedstrijd.

Bij Lyon keerde Memphis Depay terug in de basis, nadat hij vorig weekend nog genoegen moest nemen met een invalbeurt. Met een goal en een assist had de Oranje-international toen een belangrijk aandeel in de 1-2 zege bij Angers. Tegen Bordeaux kwam Depay echter niet lekker in de wedstrijd en de gasten scoorden al snel via Yann Karamoh, maar wegens buitenspel werd die goal afgekeurd.

Lyon creëerde vervolgens ook gevaar via Moussa Dembélé en Nabil Fekir en uiteindelijk werd het vlak voor de pauze 1-0. Fekir gaf de bal voor en Houssem Aouar knalde raak. Bordeaux begon goed aan de tweede helft en Younousse Sankharé en Jimmy Briand hadden voor de gelijkmaker kunnen zorgen.

Na 73 minuten viel die 1-1 ook. De defensie van Lyon kreeg een lange bal niet goed weggewerkt, waardoor de bal voor de voeten van Andreas Cornelius viel. De Deen bedacht zich geen moment en scoorde, waardoor Lyon nu vierde staat. De achterstand op nummer twee Lille is vier punten. Bordeaux bezet in Ligue 1 de achtste plek.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Olympique Lyon - Girondins de Bordeaux 1-1
Caen - Stade Rennes 1-2
Dijon - Nîmes 0-4
OGC Nice - Amiens 1-0
Reims - AS Monaco 1-0
Strasbourg - Toulouse 1-1

Schulting start WB-seizoen met goud, Van Kerkhof pakt zilver en Knegt wordt bestraft

Olympisch kampioene Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen zaterdag begonnen met goud op de 1.500 meter. Yara van Kerkhof pakte in Calgary zilver op de 500 meter. Voor Sjinkie Knegt eindigde de 1.500 meter zonder medaille. Hij kreeg een penalty aan zijn broek. 

De 21-jarige Schulting, die op de Spelen geschiedenis schreef door op de 1.000 meter als eerst Nederlandse shorttracker een olympische titel te pakken, drukte haar schaats op z'n Sjinkies slechts 0,009 seconde eerder over de finish dan Courtney Lee Sarault. De Canadese moest genoegen nemen met zilver. Het brons ging naar de Russin Ekaterina Efremenkova.

Van Kerkhof moest op de 500 meter de zege laten aan de Poolse Natalia Maliszewska, die van kop af aan naar de winst schaatste en voor de eerste Poolse World Cup-zege ooit zorgde. De Nederlandse nummer twee gaf ruim twee tienden toe op de winnares. Het brons ging naar thuisschaatster Alyson Charles. Het Nederlandse talent Xandra Velzeboer,  strandde zaterdag in de kwartfinales van de 500 meter, net als haar ervaren landgenoot Lara van Ruijven.

De heren waren minder succesvol. Itzhak de Laat kwam tot de halve finales van de 500 meter, maar daarin werd hij vijfde en laatste. Talent Jasper Brunsmann werd uitgeschakeld in de kwartfinales. De zege op de kortste afstand ging naar olympisch kampioen Wu Dajing uit China.

Op de 1500 meter kreeg Knegt in de halve finales een penalty om de oren. Knegt reed in de slotfase knap buitenom naar voren, maar ging een paar ronden voor het einde onderuit. Dat leek te komen door een val van Lims landgenoot Hwang Dae-heon, maar de jury oordeelde dat Knegt zelf in de fout was gegaan. Ook wereldbekerdebutant Friso Emons redde het niet. Emons reed een prima halve finale, maar werd na tweederde van de race onderuitgegleden door de Japanner Hirko Yokoyama. Door de jury werd Emons toegevoegd aan de B-finale en werd daarin vijfde en tiende overall. 

Het toernooi in Calgary is de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Volgende week gaan de shorttrackers naar Salt Lake City. Daarna volgen ook nog stops in Almaty, Dresden en Turijn.

'Heroïnebaas' nieuwe president boksbond, olympisch boksen in gevaar

De internationale boksfederatie AIBA, de bond die het olympisch boksen regelt, heeft in Moskou een nieuwe president gekozen. CK Wu werd vorig jaar afgezet wegens corruptie en sindsdien was de Oezbeek Gafur Rakhimov de interim-president.

Klein probleempje met Rakhimov: hij wordt gezien als een van de voornaamste criminelen van Centraal-Azië en zou vooral een grote speler zijn in de heroïnemarkt aldaar. Onder meer de Amerikaanse autoriteiten hebben de nodige sancties tegen hem staan, maar dat mocht de pret niet drukken.

Rakhimov probeerde alles om als enige op het lijstje met kandidaten te komen, maar in de laatste week wist de Kazach Serik Konakbayev zich er ook op te krijgen. Zonder succes uiteindelijk, want Rakhimov kreeg het baantje toegewezen: 86 landen kozen voor hem, 48 voor Konakbayev.

Chaos in de zaal
De verkiezing verliep een klein beetje chaotisch. Zo waren er aanvankelijk 136 landen vertegenwoordigd, waarna iedereen een stemkastje op mocht halen. Vervolgens werd een testvraag gesteld om de boel te testen, waarbij men kon kiezen voor rood, blauw of groen.

Rood kreeg 74 stemmen, groen kreeg er 32 en blauw moest het doen met 25. 'Maar dat zijn er toch geen 136?', denkt de oplettende lezer wellicht. Dat klopt! Er waren schijnbaar vijf mensen die niet snapten dat er gestemd moest worden als er 'Stem' op het kastje verscheen.

De test werd opnieuw gedaan, dit keer makkelijker: alleen rood was nog een optie. Dat leverde 135 stemmen op en dus klopte het nog niet, waardoor het nóg een keer opnieuw werd gedaan. Rara politiepet, nu kwamen er ineens 138 stemmen binnen!

Ineens waren er overigens ook 137 landen, zonder dat bekend is waar het 137e land nou ineens vandaan kwam. Het hele afroepen van de aanwezigen werd dus ook maar weer opnieuw gedaan, terwijl Jost Schmid, de voorzitter van de kiescommissie, er een beetje schijtziek van werd.

Vertegenwoordigers van nationale bonden liepen tijdens het oproepen van de aanwezigen de zaal uit, wat voor Schmid de druppel was: "Ik wil alle deuren NU gesloten hebben! Wie binnen is, is binnen, wie buiten is, ligt eruit." Enfin, 137 landen waren er, maar wéér klopte de test niet.

De uitvoerend directeur van AIBA, Tom Virgets, had bij de lunchpauze overigens ook nog een belangrijke taak: "Als je naar het toilet moet, ga dan nu!", riep hij, want Virgets wilde duidelijk maken dat niemand meer naar buiten mocht tot de verkiezing afgelopen was.

De stemmachines gingen niet werken, zo oordeelde men, en dus riep Rakhimov op om het stemmen via papier te doen. Dat wilde concurrent Konakbayev niet, maar het lukte de Kazach niet om het papieren stemmen te dwarsbomen.

Eén probleem: een stemhokje was er niet. Dat werd opgelost door wat tafels op elkaar te stapelen, wat lakens er overheen te gooien en een kartonnen doos eronder te zetten, waarna men dan éindelijk kon beginnen met stemmen...nadat de Angolese vertegenwoordiging er dan eindelijk ook was.

Zes landen presteerden het ondertussen alsnog om tijdens het daadwerkelijke stemmen afwezig te zijn. Een kleine reden tot zorgen, want bij het AIBA-congres in 2006 bleek zo'n afwezige vertegenwoordiger, van Mali om precies te zijn, ineens dood in een liftschacht te liggen, een nooit opgeloste zaak.

Uiteindelijk werd er dus echt gestemd. 137 landen gaven aan aanwezig te zijn, zes kwamen tijdens het stemmen plots toch niet opdagen. Een simpel rekensommetje brengt ons dan op 131 stemmen, maar de uitslag was toch echt 86-48...dat zijn er 134. Niemand die het snapt, het zal wel.

Slechte toekomst voor het boksen
Feit is in elk geval dat de toekomst van het olympische boksen in gevaar is, want het IOC liet eerder al weten dat het kiezen van 'een van de voornaamste criminelen van Oezbekistan' als president een grens zou overschrijden.

De kans bestaat dat boksen nog voor de Spelen van 2020 van het olympisch programma geknikkerd wordt, tenzij Rakhimov opstapt - nogal onwaarschijnlijk - of er in allerhaast een andere boksbond opgericht wordt. De toekomst zal het ons leren.

Uitslag Ajax - Willem II

Ajax heeft thuis tegen Willem II een simpele overwinning geboekt. Binnen een half uur stond het al op een 2-0 voorsprong en was de wedstrijd gespeeld. Daarna nam het gas terug en hoewel Ajax het overwicht behield in de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

AFC Ajax

2 - 0

Willem II

 11' Dolberg
 22' De Jong
   
 
 Gele kaart: , Sol, (Willem II)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.432
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (v.d.Beek/67)
Neres
De Jong
Ziyech (Labyad/86)
Dolberg (Huntelaar/54)
Tadic
  Wellenreuther
Lewis
Heerkens
Palacios
Saddiki (Meissner/ 35)
Llonch
Anita
Crowley
Lieftink (Kolovos/68)
Sol
Avdijaj

Uitslag PSV - Vitesse

PSV heeft zich met een nipte zege op Vitesse hersteld van de midweekse blamage in de KNVB Beker. De bezoekers kwamen al snel met tien man te staan.

Danilho Doekhi kreeg al na veertien minuten een directe rode kaart, omdat hij een overtreding maakte op de doorgebroken Hirving Lozano. PSV wist met een man meer echter niet veel te creëren en de Arnhemmers bleven daardoor in de eerste helft nog op de been. Verder dan twee kansjes voor Lozano en Steven Bergwijn kwamen de Eindhovenaren niet.

Na rust was de eerste mogelijkheid voor Gastón Pereiro, die te veel tijd nodig had om af te ronden. Hoewel Vitesse bijna alleen maar kon tegenhouden, kreeg de ploeg toch een aardige kans via Oussama Darfalou. Uiteindelijk kwam PSV op voorsprong toen Luuk de Jong na 69 minuten opdook voor doelman Eduardo. De spits mikte op aangeven van Lozano raak.

Bergwijn en Lozano lieten in de slotfase kansen liggen om nog verder uit te lopen, waardoor het bij die ene treffer van De Jong bleef. PSV blijft daardoor zonder puntenverlies en Ajax moet later op de avond op eigen veld Willem II verslaan om op vijf punten van de titelverdediger te blijven.

PSV

1 - 0

Vitesse

 69' De Jong    
 
 Gele kaart: Bergwijn, Dumfries, (PSV), Linssen,ödegaard, (Vitesse)
 Rode kaart: , Doekhi (14) (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.100
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro
Hendrix
Lozano (Ramselaar/90 3)
De Jong
Bergwijn (Malen/84)
  Eduardo
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter
Clark (Büttner/90 2)
Bero
Serero (Gong/84)
Foor (Thelander/ 18)
ödegaard
Darfalou
Linssen

Eindelijk historisch goud voor gewichtheffer Irawan, 6 wereldrecords Thaise vrouwen

Op de tweede volle wedstrijddag tijdens het WK gewichtheffen in Ashgabat zijn zaterdag in drie gewichtsklassen de medailles verdeeld. Dat leverde weer flink wat moois op, van historisch goud tot compleet dominerende Thaise vrouwen.

Mannen -61kg
De klasse tot 61kg leek vooraf een flinke strijd te worden tussen de Indonesiër Eko Yuli Irawan en de Chinezen Li Fabin en Qin Fulin, met ook wereldkampioen Francisco Mosquera uit Colombia en de van de lichtste categorie overgekomen Vietnamees Thach Kim Tuan als eveneens serieuze kanshebbers.

Bij het trekken nam Irawan alvast de leiding: 143kg, één kilo meer dan Li, terwijl Qin (139kg) en Mosquera (135kg) ook in de race bleven. Bij het stoten opende Irawan met 165kg, maar daarmee was het nog niet gestreden. Li kwam tot 168kg en een totaal van 310, waarmee hij achter Irawan op plek twee stond. Qin probeerde er met 172kg in zijn laatste poging overheen te komen, maar haalde het niet en bleef stranden op 169kg voor een totaal van 308kg, goed voor plek drie.

Mosquera had 174kg nodig om daar nog overheen te komen, maar ging voor 172kg en slaagde daar niet in, waardoor hij als vierde eindigde. Het goud was voor Irawan, die ook nog 174kg omhoog wist te tillen en zo een totaalgewicht van 317kg liet noteren.

Het was een bijzondere medaille voor de 29-jarige Irawan, die op de Olympische Spelen al twee keer brons (2008 en 2012) en één keer zilver (2016) pakte, naast twee bronzen en twee zilveren WK-medailles. Niet alleen hij heeft nu eindelijk goud, het is ook het eerste goud ooit voor Indonesië op het WK gewichtheffen.

Mannen -61kg (Bron: YouTube)

Vrouwen -49kg
Bij de vrouwen tot 49 kilogram werd het een mooie strijd om het goud. De Thaise Sopita Tanasan, olympisch kampioene tot 48kg en wereldkampioene tot 53kg, won het eerste onderdeel (trekken) met 93kg, hetzelfde gewicht als de Chinese Hou Zhihui. De derde plek was met 92kg voor de Jiang Huihua, de destijds 17-jarige wereldkampioene van 2015, die door een blessure van tweevoudig wereldkampioene Tan Yayun eindelijk weer eens internationaal mee mocht doen.

De ook nog maar 23-jarige Thaise Chayuttra Pramongkhol was al sinds haar vierde plek op de Spelen van 2012 niet meer internationaal in actie gekomen, maar met 89kg en een vierde plaats deed zij ook nog mee in de strijd om de medailles, zeker aangezien ze voor het stoten met een veel hoger gewicht leek te openen dan de rest. Tanasan kwam tot 108kg en een totaal van 201kg, Jiang stootte 114kg omhoog en kwam totaal dus op 206 uit.

Dat was 2kg minder dan Hou, want die stootte 115kg boven haar hoofd, maar toen was het de beurt aan Pramongkhol. Ze begon met 115kg en tilde dat met succes op, waarmee een medaille zeker was. Ze ging gelijk door naar 120kg, haalde het ogenschijnlijk moeiteloos en won met 209kg als totaalgewicht het goud.

De gewichtsklasse leverde gelijk drie wereldrecords op. Met het herindelen van de gewichtsklassen werden de standaardwereldrecords op 90 (trekken), 115 (stoten) en 203 (totaal) kilogram gezet, maar die gingen er met 93, 120 en 209 dus allemaal ruimschoots aan.

Vrouwen -49kg (Bron: YouTube)

Vrouwen -55kg
Bij de vrouwen tot 55kg stond er geen enkele maat op de volgende Thaise, Sukanya Srisurat, olympisch kampioene tot 58kg. Srisurat won het trekken met drie succesvolle pogingen: 101, 103 en 105 kilogram, waarmee ze het Chinese duo Li Yayun (102kg) en Zhang Wanqiong (101kg) achter zich liet.

Ook bij het stoten bleek het wat de medailles betreft tussen die drie dames te gaan: Li tilde 123kg omhoog, Zhang 124kg en dat betekende dat beiden op een totaal van 225kg eindigden. Li pakte daarmee het zilver, want ze bereikte haar totaal eerder dan Zhang, maar voor het goud maakte het niet uit. Srisurat begon met 122 en verzekerde zich met 125kg al definitief van het goud, waarna ze er nog eens een schepje bovenop deed: 127kg voor een totaal van 232kg.

Ook hier weer hetzelfde als bij de vrouwen tot 49kg: de standaardrecords werden op 99, 124 en 221 kilogram gezet en Srisurat verpletterde ze dus alledrie. Na drie gewichtsklassen bij de vrouwen heeft Thailand nu het maximale aantal van negen keer goud gepakt - op WK's zijn er ook trek- en stootmedailles te winnen. Thunya Sukcharoen pakte een dag eerder al alle gouden medailles bij de vrouwen tot 45kg.

Vrouwen -55kg (Bron: YouTube)

Non bekeert zicht tot porno-actrice

De Colombiaanse Yudi Penida ging voorheen als non door het leven, maar heeft er voor gekozen om voortaan als porno-actrice door het leven te geven. Toen ze tien jaar oud was betrad ze het klooster, waar ze volgens eigens zeggen 'heel gelukkig' was, tot ze een leraar ontmoette. 

Ze besloot om samen met die leraar naar een andere stad te verhuizen, waar ze al snel benaderd werd om modellenwerk te gaan doen voor een 'adult webcam'. Haar 'priester' adviseerde Penida nog om dit aanbod af te slaan, maar dat negeerde de ex-non. 

Hoewel ze meteen werd aangenomen voelde ze zich in eerste instantie toch wat schuldig. Nu is daar geen sprake meer van. Volgens eigen zeggen doet het pornowerk haar niets meer. Sterker nog, de porno-non gelooft nog gewoon in Jezus: "Ik blijf naar de kerk gaan, de zondagmis of gebeden mis ik nooit."

Strafvermindering voor brute verkrachter

Fouad A. (29) is schuldig aan de verkrachting van een prostituee in 2014. Hij krijgt wel wat minder straf dan het OM had geëist, omdat het alweer een paar jaar geleden gebeurde, zo meldt AT5. 

Dat is wrang voor het slachtoffer, omdat zij wel direct aangifte deed. Het OM besloot in eerste instantie echter om Fouad niet te vervolgen. Er zou te weinig bewijs zijn. Toen het slachtoffer de vervolging alsnog via een artikel 12-procedure afdwong, kreeg Fouad alsnog zijn straf, maar die is een half jaar korter dan geëist. Het OM had drie jaar gevraagd en de verkrachter kreeg afgelopen week 30 maanden opgelegd. Fouad werd in 2014 aangehouden en nu pas veroordeeld. Omdat de 'redelijke termijn' daarmee is overschreden, kreeg hij strafvermindering.

Fouad zat in 2014 slechts één dag vast en moet dus alsnog de cel in. Toch is hij niet meteen na de uitspraak opgepakt. Van de rechter mag hij in vrijheid een eventueel hoger beroep afwachten. De verkrachter is daarnaast veroordeeld tot een schadevergoeding van 15.000 euro.

Afgelegen plek
Volgens de rechter is het bewezen dat Fouad op 30 september 2014 zijn slachtoffer verkrachtte. Hij ontmoette haar bij een raam in de Spuistraat toen zij net klaar was met werk. Hij bood haar 300 euro om mee te gaan naar een hotel, maar reed vervolgens naar een afgelegen plek in Spaarnwoude.

Het slachtoffer dacht dat Fouad een wapen op zak had. Ze verklaarde dat hij haar telefoon weggooide toen ze probeerde hulp te bellen. Hij trok aan haar haren en sloeg het slachtoffer. Ook stompte hij haar in het gezicht. Vervolgens verkrachtte Fouad de vrouw zowel oraal als vaginaal zonder condoom.

Fouad ontkent dit allemaal. Toch zag de rechter genoeg bewijs. Omdat het slachtoffer meteen naar de politie ging is vastgelegd in welke toestand zij verkeerde en het door Fouad toegebrachte letsel geconstateerd. Ook een telefoongesprek dat het slachtoffer kort na de verkrachting voerde onderschreef haar lezing, aldus de rechter.

10-jarige kan Olympische Spelen 2020 halen na 7e plek op WK skateboarden

In het Chinese Nanjing zijn de medailles verdeeld op het eerste door World Skate georganiseerde wereldkampioenschap skateboarden op het onderdeel 'park'. Dat onderdeel is in Tokyo in 2020 olympisch, als skateboarden voor het eerst een sport is op de Olympische Spelen.

World Skate is de door het IOC erkende internationale organisatie voor het skateboarden, hoewel veel van de beste skateboarders in meer commerciële competities in actie komen. Toch deden er in Nanjing de nodige grote namen mee, zoals de Braziliaan Pedro Barros, zesvoudig winnaar van goud op de X-Games.

Hij pakte in Nanjing ook het goud en versloeg daarvoor de Amerikaan Heimana Reynolds. Keegan Palmer uit Australië gaat naar huis met het brons. Ook Jagger Eaton plaatste zich voor de finale, maar hij mocht niet meedoen: Eaton is nog geen 18 jaar en dan moeten deelnemers een helm dragen, maar dat weigerde het eigenwijze jochie.

Bij de vrouwen viel vooral de leeftijd van de finalisten op. Er deed één 19-jarige mee, twee jongedames van 18 jaar en verder nog één van 16, 14, 13, 12 en zelfs 10 jaren jong. Het goud ging naar de Japanse Sakura Yosozumi (16), die haar twee jaar oudere landgenote Kisa Nakamura en de eveneens 18-jarige veterane Poppy Starr Olsen uit Australië versloeg.

Kokona Hiraki maakte een bijzondere indruk: ze kwalificeerde zich eerder dit jaar overtuigend voor het WK en eindigde in Nanjing als zevende, terwijl ze pas net 10 jaar is - ze kwalificeerde zich zelfs als 9-jarige al. Een minimale leeftijd voor deelname aan de Spelen is er in het skateboarden niet en dus zou Hiraki zich, als ze zich iets kan verbeteren, realistisch gezien voor de Spelen in eigen land kunnen plaatsen in 2020, als ze 11 jaar oud is.

UItslag NAC - Heracles Almelo

NAC Breda heeft zaterdagavond een overwinning geboekt op Heracles Almelo. In eigen huis wonnen de Brabanders met 2-1 van Heracles dankzij een laat doelpunt van Mitchell te Vrede.

In de 21ste minuut kwam NAC Breda op voorsprong via een treffer van Luka Ilic. De Servische middenvelder kreeg alle ruimte van Heracles en schoot de bal in de verre hoek binnen.

Na rust was Heracles betere ploeg en kwam het na een uur spelen op gelijk hoogte. Brandley Kuwas was de doelpuntenmaker. NAC en Heracles leken de punten te delen, maar vlak voor tijd zorgde Te Vrede toch voor de overwinning voor de thuisploeg.

Door de winst gaat NAC Breda FC Groningen, die vrijdag hun wedstrijd wonnen, voorbij in de stand. De Brabanders staan na elf wedstrijden op acht punten. FC Groningen heeft een punt minder na elf wedstrijden.

NAC Breda

2 - 1

Heracles Almelo

 21' Ilic
 88' Te Vrede
   60' Kuwas
 
 Gele kaart: Kali, (NAC Breda), v.d.Buijs,Osman, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.385
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Sporkslede
Koch
Palmer-Brown
Carolina
Rosheuvel
Reuvers (Verschueren/69)
Ilic (Korte/ 58)
Kali
El Allouchi (v.Hooijdonk/89)
Te Vrede
  Blaswich
Breukers
Rossmann (Sama/41)
v.d.Buijs (Vermeij/ 89)
v.Hintum
Osman
Merkel
Duarte
Kuwas
Drost (Dalmau/46)
Peterson

D66: 'Keuzevrijheid in dubbele achternaam'

In de huidige wetgeving is het niet toegestaan om een baby bij de geboorte een dubbele achternaam mee te geven. Het is of die van de vader / erkenner of die van de moeder. Indien er sprake is van een huwelijk kan er bij de aangifte gekozen worden. Deze keuze geldt dan voor het eerste én alle opvolgende kinderen die binnen dit huwelijk geboren worden.

Indien er geen sprake is van een huwelijk kan er op twee momenten gekozen worden. Op het moment dat het kind voor de geboorte al erkend wordt, of tijdens het erkenningsproces dat na de geboorte plaatsvindt. In het tweede geval krijgt het kind in eerste instantie automatisch de achternaam van de moeder bij het aangeven van de geboorte. 

D66 wil hier nu verandering in brengen. De partij plaatste vrijdag een geanimeerde video op Twitter waarin ze duidelijk maken dat ouders de keuzevrijheid moeten hebben om hun kind een dubbele achternaam mee te geven bij de geboorte. In ons NWS-Forum loopt een interessante discussie over de voors- en tegens, en over hoe het eventueel in de praktijk gebracht zou kunnen worden. 

Eén van de standpunten luidt dat wanneer een kind met een dubbele achternaam zelf een kind krijgt het moet kiezen welke van zijn achternamen het aan zijn eigen kind wil meegeven. Ergo: dan moet de papa of mama in spe kiezen welke achternaam hij wil doorgeven aan zijn kind. Een vrij dubieuze keuze omdat je als kind loyaal wil zijn aan beide ouders. Zeg het maar: wat zou jij willen meegeven aan je kind? 

Emotionele zege voor Leicester City in Wales

Leicester City heeft drie punten gepakt op een emotionele voetbalmiddag in Cardiff. Een doelpunt van Damarai Gray was voldoende voor de zege.

Het was voor Leicester City de eerste wedstrijd sinds clubeigenaar Vichai Srivaddhanaprabha vorige week zaterdag om het leven kwam toen zijn helikopter crashte buiten het King Power Stadium. Aan de uitwedstrijd bij Cardiff City ging een indrukwekkende minuut stilte vooraf. In de eerste helft was Cardiff vervolgens het dichtst bij een goal, want Víctor Camarasa schoot een vrije trap tegen de lat.

Aan de andere kant dachten The Foxes recht te hebben op een strafschop. Na de vermeende handsbal van Sol Bamba, bij een schot van Jamie Vardy, ging de bal echter niet op de stip. Leicester kreeg steeds meer controle over de wedstrijd, maar na rust moest Kasper Schmeichel wel een paar keer voorkomen dat de Welshmen toch de leiding namen.

Uiteindelijk pakten de bezoekers de overwinning toen Damarai Gray keurig afrondde op aangeven van Benjamin Chilwell. Leicester City staat daardoor nu tiende in de Premier League, Cardiff blijft met slechts vijf punten in de degradatiezone staan.

Bekend oncoloog stapt op om #MeToo

Een belangrijke onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis vertrekt na aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om Jan Schellens die veel onderzoek doet naar kanker. Hij is bekend van optredens in programma's als De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Hij bevestigt vandaag in NRC Handelsblad dat hij Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (NKI-AVL) verlaat, zo meldt AT5. 

De afgelopen jaren bestookte hij een promovenda met e-mails en Whatsapp-berichten, onthult de krant. Hij voelde naar eigen zeggen een 'onbeheersbaar verlangen'. De promovenda was hier niet van gediend, maar dat leek hem weinig te zeggen. Wat de situatie nog erger maakte voor de jonge vrouw was dat Schellens haar promotor én opleider was, waardoor zij sterk afhankelijk van hem was.

Geheime opnames
Op een gegeven moment besloot ze stiekem gesprekken op te nemen tussen haar en Schellens. Daaruit zou blijken dat er toch seksueel contact is geweest tussen de twee, waarbij de vrouw zegt dat de oncoloog haar heeft 'gepusht' en 'voor het blok' plaatste.

De promovenda maakte uiteindelijk melding van de situatie bij de leiding van het ziekenhuis. Naar aanleiding van extern onderzoek stapt Schellens nu op. De vrouw is opgelucht, hoewel ze nu wel in behandeling is voor een post-traumatische stressstoornis.

Schellens laat via een advocaat in NRC Handelsblad weten dat hij zich niet herkent in het externe onderzoek maar opstapt vanwege een vertrouwensbreuk die nu is ontstaan.

Navigator overleden na zware crash in Condroz Rally

In de Belgische Condroz Rally is zaterdagmiddag een dodelijk slachtoffer gevallen. De Skoda Fabia R5 van coureur Steve Matterne en navigator Rik Vanlessen raakte van de weg. De auto kwam vervolgens met de passagierszijde tegen een elektriciteitspaal. Pogingen om Vanlessen te reanimeren mocht niet meer baten.

De Condroz Rally in Wallonië is de laatste ronde van het Belgische kampioenschap. Tijdens de zesde klassementsproef ging het mis met de equipe Matterne/Vanlessen. Waar hulp voor 53-jarige Vanlessen niet meer mocht baten raakte Matterne gewond aan nek en rug. De coureur is naar het ziekenhuis gebracht maar is niet in levensgevaar.

De betreffende klassementsproef werd door de organisatie direct stopgezet maar de rally gaat voorlopig wel verder. Het is het eerste dodelijke ongeval in een rally van het Belgische kampioenschap sinds 2012.

Bayern en Rummenigge ontkennen poging om 'Super League' op te starten

Een bewering dat Bayern München en Karl-Heinz Rummenigge proberen om een Europese 'Super League' op te zetten wordt door beide partijen ontkend.

Bayern München en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge weerleggen de verhalen dat er vanuit München wordt geprobeerd om een competitie te formeren waarin alleen Europa's grootste zestien clubs aan mee mogen doen. Dat wordt gesuggereerd door Der Spiegel, wat zich baseert op documenten van klokkenluiderswebsite Football Leaks.

Het Duitse medium publiceerde vervolgens dat Bayern en Rummenigge de voornaamste spelers zijn bij de formering van de nieuwe competitie, waar Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, PSG en Juventus worden genoemd bij de elf clubs die vanaf de start mee willen doen. Als zo'n competitie er komt, is dat een regelrecht doemscenario voor de Champions League en het roept ook vragen op over hun rol in de vaderlandse competities.

Der Spiegel schrijft ook dat Rummenigge zijn positie als voorzitter van de Europese Club Associatie (ECA) heeft gebruikt om grotere beloningen van de UEFA af te dwingen voor de rijkste clubs. Bayern en haar voorzitter weerleggen de bewering dat zij deel uitmaken van zulke plannen.

Rummenigge omschrijft het in een statement van Bayern München als volgt. "Ik ontken dit luid en duidelijk. De beslissing om te hervormen was unaniem besloten door de UEFA en de ECA. Bayern München blijft trouw aan de Bundesliga en zo lang als ik voorzitter ben, blijft de club ook meedoen aan competities die worden georganiseerd door de UEFA en de ECA."

De club vult aan. "Der Spiegel claimt dat Karl-Heinz Rummenigge als voorzitter van de ECA kleinere clubs heeft verraden. Zowel hij als de club heeft nooit een actie ondernomen wat ten koste gaat van de ECA. We zijn ook niet op de hoogte van de plannen om een zogeheten Super League te starten, wat ook wordt beweerd door Der Spiegel. Bayern heeft ook niet onderhandeld over zulke plannen. We weten ook niet waarom onze naam is opgenomen in dat document van Der Spiegel."

Rashford redt Manchester United in blessuretijd

Manchester United heeft een nieuwe nederlaag ternauwernood afgewend. Marcus Rashford redde de kwakkelende ploeg van José Mourinho in de blessuretijd.

De Engels international leek aanspraak te maken op een basisplaats, want eerste keuze Romelu Lukaku haakte vrijdag op de afsluitende training af met een blessure. Mourinho opteerde echter voor Alexis Sanchez als centrumspits en die keuze pakte op zich niet slecht uit. De Chileen maakt tot nu toe niet veel indruk in Manchester, maar tegen Bournemouth was hij wel belangrijk met een assist op Anthony Martial.

De Fransman kwam na een half uur spelen vrij in het strafschopgebied toen Sanchez naar de flank trok en hem vakkundig aanspeelde. Voor Martial was het vervolgens een koud kunstje om doelman Asmir Begovic te passeren. Die goal betekende de 1-1 en erg verdiend was dat niet, want Bournemouth was voor rust sterker dan de bezoekers, die slechts twee van de voorgaande zeven duels in de Premier League wonnen.

Ook nu had United het lastig. Callum WIlson schoot de thuisploeg met zijn zesde treffer van het seizoen op voorsprong na elf minuten spelen en daarvoor loste hij al wat waarschuwingsschoten. Ook meenden the Cherries recht te hebben op een strafschop toen David Brooks een duw in de rug kreeg van Luke Shaw. De Mancunians hadden tot aan de onverwachte gelijkmaker weinig te vertellen op Dean Court en mochten doelman David De Gea dankbaar zijn dat de ruststand in evenwicht was.

Na rust ging Bournemouth aanvankelijk door met aanvallen, maar gaandeweg nam United de regie over. De ploeg van Mourinho stapelde opeens kans op kans en doelman Begovic, de lat, Oranje-international Nathan Aké en een gebrek aan scherpte bij de United-aanvallers hielden Bournemouth lang in de race. In de slotfase golfde het spel op en neer en kon Rashford van dichtbij voor de beslissing zorgen nadat Aké mistastte bij een voorzet van Paul Pogba: 1-2.

Uitslagen Premier League zaterdag
AFC Bournemouth - Manchester United 1-2
Cardiff City - Leicester City 0-1
Everton - Brighton & Hove Albion 3-1
Newcastle United - Watford 1-0
West Ham United - Burnley 4-2
Arsenal - Liverpool 1-1
Wolverhampton Wanderers - Tottenham Hotspur 2-3

Antoinette de Jong wint ook drie kilometer in Thialf

Antoinette de Jong is het schaatsseizoen uitstekend begonnen. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerwedstrijden in Thialf was ze de snelste op de 3.000 meter. De Jong, die vrijdag ook de 1.500 meter won, noteerde op de drie kilometer 4.01,78.

Ook Melissa Wijfje (4.03,18), Esmee Visser (4.04,10), Ireen Wüst (4.04,13) en Reina Anema (4.04,34) mogen het wereldbekercircuit in. Irene Schouten valt met 4.08,06 net buiten de boot. 

Joy Beune, wereldkampioene bij de junioren, kwam in de eerste ronde al ten val en greep naast een startbewijs. Ze plaatste zich vrijdag wel voor de 1.500 meter. De dames komen zondag nog in actie op de kilometer en de 5.000 meter. 

Dortmund loopt uit na nieuwe misstap Bayern

Borussia Dortmund heeft z'n koppositie in de Bundesliga verstevigd. De lijstaanvoerder versloeg Wolfsburg, terwijl Bayern dure punten verspeelde.

Borussia Dortmund boekte op bezoek bij VfL Wolfsburg de zevende competitiezege van dit seizoen. Vorige week kwam de ploeg van Lucien Favre thuis niet langs Hertha BSC (2-2), maar BVB herstelde zich zaterdag met een uitstekend resultaat. Het eerste gevaar kwam van de bezoekers, waarna Wolfsburg via Josip Brekalo en Daniel Ginczek ook een aantal prima kansen kreeg.

Toch wist Dortmund na bijna een halfuur de leiding te nemen. Thomas Delaney legde de bal op het hoofd van Marco Reus, die de 0-1 binnenkopte. Opnieuw een belangrijke goal van de man die woensdag met een treffer in de 120ste minuut voorkwam dat Dortmund penalty's moest nemen in de wedstrijd in de DFB Pokal tegen Union Berlin (3-2).

Wolfsburg kreeg ook in de tweede helft de betere kansen en doelman Roman Bürki moest voorkomen dat onder meer John Brooks en Renato Steffen voor de gelijkmaker zorgden. Wout Weghorst speelde de hele wedstrijd, maar ook hij kon een nederlaag voor zijn team niet verhinderen.

Bayern München liet ondertussen dure punten liggen in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg. Onder meer Arjen Robben, Robert Lewandowski en James Rodríguez lieten de nodige kansen onbenut, waarna Serge Gnabry tien minuten voor tijd de verlossende openingstreffer maakte. Lucas Höler zorgde na 89 minuten echter voor de 1-1, waardoor Dortmund nu vier punten voorsprong heeft op Bayern.

Uitslgen Bundesliga zaterdag
VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt 0-3 (vrijdag)
Bayer Leverkusen - 1899 Hoffenheim 1-4
Bayern München - SC Freiburg 1-1
FC Augsburg - 1. FC Nürnberg 2-2
Schalke 04 - Hannover 96 3-1
VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 0-1
Hertha BSC - RB Leipzig 0-3

Zonderland wereldkampioen aan rekstok

Turner Epke Zonderland heeft zich in Doha voor de derde keer in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen aan de rekstok. In de laatste finale van het WK stond er geen maat op de Nederlander, olympisch kampioen in 2012 en naast zijn wereldtitels van 2013 en 2014 ook nog winnaar van WK-zilver in 2009, 2010 en 2017.

Zonderland mocht als tweede aantreden en liet een ijzersterke oefening zien, met een moeilijkheidsgraad van 6,800 punten, veel meer dan alle andere finalisten. Hij scoorde er 15,100 punten mee, wat de Amerikaan Samuel Mikulak (14,533) niet haalde.

De Chinees Xiao Ruoteng bleef steken op 13,900 punten, waarna het de beurt was aan Tin Srbic. De Kroaat klopte Zonderland vorig jaar, maar kende geen vlekkeloze oefening en zag zijn hoop op een nieuwe wereldtitel vervliegen: 14,500 punten.

Deng Shudi uit China haalde het ook niet, waarna turnlegende Kohei Uchimura aan mocht treden. De zesvoudig wereldkampioen op de meerkamp en oud-wereldkampioen aan de rekstok was sterk, maar zijn oefening was niet moeilijk genoeg om Zonderland te bedreigen: 14,800 punten.

Tot slot mocht Artur Dalaloyan, de kersvers wereldkampioen op de meerkamp, zich aan de rekstok melden, maar hij viel er vanaf en bleef dus steken op vijf medailles tijdens dit WK. Zonderland won zo eindelijk weer mondiaal goud, Uchimura pakte zilver, Mikulak won brons.

Op vloer bij de vrouwen pakte Simone Biles haar veertiende wereldtitel. De Amerikaanse olympisch kampioene deed tijdens haar oefening een forse stap buiten de mat, maar dat bracht haar eindwinst zeker niet in gevaar: met 14,933 punten had ze exact één vol punt voorsprong op landgenote Morgan Hurd, terwijl het brons voor de Japanse Mai Murakami was.

Bladelse vreemdelingen wilden geen asiel aanvragen

Vrijdag 26 oktober heeft de politie, na een melding van een burger, een groep van 38 illegale vreemdelingen waaronder 11 minderjarigen (onder wie een gehandicapt kind) in het bos bij Bladel aangetroffen. Het ernstig vervuilde tentenkamp is op verzoek van de burgemeester van Bladel ontruimd.

Lees ook: Illegaal tentenkamp in bossen ontruimd

Al vrij snel bleek dat de groep geen asiel wilde aanvragen in Nederland en niet beschikte over geldige documenten. Juridisch betekent dit dat de vreemdelingen illegaal in Nederland verbleven. De groep is daarom staande gehouden op basis van de Vreemdelingenwet.

Om onderzoek te kunnen doen naar de identiteit van de vreemdelingen is de groep vervoerd naar het aanmeldcentrum in Budel. Daar gaven de vreemdelingen nogmaals aan geen asiel te willen aanvragen in Nederland. Hun reisdoel zou volgens eigen zeggen het Verenigd Koningkrijk zijn. Nederland kan een asielprocedure niet afdwingen. Daarom is er geen asielprocedure opgestart.

Aanzegging Nederland te verlaten
Uit het onderzoek naar de identiteit van de Irakeese vreemdelingen kwamen geen aanwijzingen dat zij een gevaar zouden kunnen vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid. Na de registratie in Budel heeft de politie, in overleg met de IND, besloten de groep mensen aan te zeggen om Nederland te verlaten en niet in bewaring te stellen. Alle mensen van de groep hebben deze mededeling persoonlijk van de politie via een tolk ontvangen.

Het aanzeggen om Nederland te verlaten is volgens de Vreemdelingenwet de lichtst mogelijke maatregel. Hiervoor is gekozen vanwege de kwetsbare samenstelling van de groep, die uit volwassenen en meerdere kinderen bestond. Insluiting van de volwassenen had als consequentie gehad dat de gezinnen gescheiden zouden worden.

Burgemeester van Cranendonck heeft uit humanitair oogpunt de migranten een nacht onderdak aangeboden in het asielzoekerscentrum. Het AZC in Budel is op hetzelfde terrein gevestigd. De volgende ochtend zijn de migranten vrijwillig vertrokken en vanaf dat moment was er geen juridische grond om verder toezicht te houden op deze groep.

Aanspraak op opvang
Als vreemdelingen in Nederland asiel aanvragen, dan hebben zij om die reden, gedurende ten minste de eerste procedure, aanspraak op opvang. Voor minderjarige kinderen (en hun meerderjarige ouders) geldt dat zij tot zij meerderjarig zijn aanspraak kunnen maken op onderdak in een van de gezinslocaties in Nederland.

Bladelse vluchtelingen wilden geen asiel aanvragen (Foto: Politie.nl)
Bladelse vluchtelingen wilden geen asiel aanvragen (Foto: Politie.nl)

Tieners aangehouden na opblazen prullenbak

Onderzoek naar het opblazen van een prullenbak door zwaar vuurwerk in een speeltuin aan de Ranonkelstraat in Noordwijk leidde donderdagavond tot de aanhouding van twee jongens van 14 en 16 jaar uit respectievelijk Noordwijk en Noordwijkerhout. Agenten onderzochten vijf woningen in Noordwijk en Noordwijkerhout en namen zwaar illegaal vuurwerk in beslag.

Zaterdagmiddag 13 oktober staken jongeren zwaar vuurwerk af in een speeltuin, waarbij zij een prullenbak opbliezen. Door de klap belandden delen van de prullenbak door de hele speeltuin en aanliggende tuinen. De gemeente deed aangifte van de vernieling. De politie sprak met meerdere getuigen. Onderzoek door het vuurwerkteam leidde uiteindelijk naar vier verdachten. Agenten onderzochten hun woningen en troffen in twee daarvan zwaar vuurwerk aan.

Het vuurwerk is in beslag genomen, alsmede twee mobiele telefoons. Deze goederen worden nog onderzocht door rechercheurs. Beide verdachten zijn aangehouden voor het in bezit hebben van zwaar vuurwerk. De verdachten worden gehoord over hun betrokkenheid bij het opblazen van de prullenbak. Ook wordt hun betrokkenheid bij andere vernielingen in de openbare ruimte, onderzocht.

Zeratul komt als co-op commander naar Starcraft

Starcraft II heeft sinds Legacy of the Void een co-op mode en daar komt binnenkort een nieuwe commander bij: Zeratul, een van de bekendste dark templar. In een alternatieve tijdlijn heeft Zeratul de oorlog in Legacy of the Void overleefd en vecht hij samen met een andere commander tegen de troepen van de duistere god Amon.

Zeratul zelf is te besturen als een hero unit en kan versterkingen oproepen als actieve abilities, hoewel hij deze zelf niet kan besturen. Net zoals in de campaign spelen de Xel'Naga een belangrijke rol voor Zeratul: tijdens het spelen spawnen er telkens fragmenten van Xel'Naga artifacts over de map, die hij kan verzamelen. Wanneer Zeratul drie van deze fragmenten verzameld heeft, krijgt hij krachtige nieuwe abilities die hij deelt met zijn leger. Voorbeelden zijn statis beam (waarmee hij bepaalde vijanden tijdelijk op een niet dodelijke manier uitschakelt) en void blink (waarmee de cooldown van blink voor alle units verkort wordt.)

Als laatste kan Zeratul Xel'Naga constructs bouwen die de Unity of Form en de Unity of Essence voorstellen. De construct voor Form komt met krachtige psionic abilities, terwijl de unity of essence je units kan evolueren en zelfs die van je tegenstander kan de-evolueren. 

De exacte releasedatum voor Zeratul is nog niet bekend, maar hij komt in ieder geval met patch 4.7.0 voor Starcraft II.

Zeratul komt als co-op commander naar Starcraft

ME ingezet op Amsterdam CS om supporters Willem II

ME'ers zijn vanmiddag in actie gekomen op het Centraal Station in Amsterdam. Daar arriveerden supporters van Willem II per trein. Twee perrons zijn afgezet. De club uit Tilburg speelt vanavond in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. Een aantal Brabanders was met de trein naar Centraal Station gekomen en blijkbaar was er aanleiding voor de politie om te grijpen.

De perrons 7 en 8 werden ontruimd door de politie. Daardoor was het treinverkeer van en naar Centraal Station ontregeld, omdat andere treinen moesten uitwijken. Die verstoring lijkt inmiddels opgelost, maar de perrons zijn nog altijd afgezet. Een peloton ME'ers heeft de Brabanders omsingeld. Ze zijn afgeschermd door treinen, maar het gezang van de supporters is in het hele station te horen.

Voor en achter het station staan tien ME-busjes. De politie laat weten dat geen enkele Willem II-supporter zich misdragen heeft. Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat zij onder politiebegeleiding per trein richting de Johan Cruijff Arena vertrekken. Ze kunnen het duel vanavond gewoon bijwonen.

Roest wint ook 1500 met PR, sweep Team Jumbo

Patrick Roest heeft na de 5.000 meter gisteren nu ook de 1.500 meter bij de de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerwedstrijden in Thialf op zijn naam geschreven. Roest schaatste sneller dan Kjeld Nuis en Douwe de Vries. Alle tickets voor de wereldbeker op deze afstand gaan naar Team Jumbo. 

Roest zegevierde in een tijd van 1.44,42, net zoals vrijdag was dat een persoonlijk record. Regerend olympisch kampioen Nuis reed met 1.44,51 de tweede tijd. Nuis had bij het ingaan van de laatste ronde nog een voorsprong van ruim één seconde op de tijd van Roest, maar had het moeilijk op de laatste meters.

Roest maakte op vrijdag ook al veel indruk met een baanrecord op de 5000 meter (6.08,98). Sven Kramer, drievoudig olympisch kampioen op deze afstand, moest in een onderling duel met zijn excellerende ploeggenoot diep buigen (6.17,09). Kramer wist met 1.47,36 de vijfde tijd te noteren op de schaatsmijl. Hij werd daarmee vijfde en ploeggenoot Thomas Krol werd met 1.46,40 vierde. 

Marcel Boschker piste met 1.47,63 net naast de pot en hoeft de koffers naar Azië nog niet te pakken. De heren rijden zondag nog de 1.000 en 10.000 meter. 

Oranje recht rug tegen Ierland en plaatst zich voor finale

Het Nederlands hockeyelftal heeft zich zaterdagmiddag ten koste van Ierland verzekerd van een plek in de finale van het vierlandentoernooi in Spanje. Ondanks een 0-2 achterstand wonnen de mannen van bondscoach Max Caldas in Valencia met ruime cijfers. De Ieren werden, onder meer dankzij drie goals van Mink van der Weerden, verslagen met 5-2.

Afgelopen donderdag speelden Nederland en Ierland ook al tegen elkaar in de laatste poulewedstrijd van het toernooi. Het werd maar liefst 7-1 voor Oranje, onder meer dankzij een sterke start van hun zijde en een zwak optreden van de Green Machine. Hoe anders was het zaterdagmiddag. De Ieren hadden duidelijk goed in de spiegel gekeken en startten uitstekend aan de wedstrijd. Met twee Ierse goals in de eerste zestien minuten keek Oranje snel tegen een verrassende 0-2 achterstand aan.

Mink van der Weerden maakte voor Nederland kort voor rust de bevrijdende aansluitingstreffer vanauit de door hem zo geliefde strafcorner. In het derde kwart boog Mink van der Weerden vanaf de kop cirkel in drie minuten tijd de 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Nederland rechtte de rug in deze fase van de wedstrijd, zette de defensie van Ierland zwaar onder druk en een finaleplek kwam niet meer in gevaar.

Zeker niet toen Terrance Pieters, die door het wegvallen van de geblesseerde Floris Wortelboer deze week als reserve werd ingevlogen, met een heerlijke goal drie minuten voor tijd de 4-2 op scorebord sloeg. Jeroen Hertzberger bepaalde, op aangeven van de opnieuw zeer sterk spelende Jonas de Geus, de 5-2 eindstand. De zege van vandaag betekende alweer de achtste zege op rij voor Nederland op Ierland sinds Max Caldas de scepter als bondscoach zwaait.

Zondag speelt Oranje de finale van vierlandentoernooi tegen gastland Spanje, dat vandaag de andere halve finale tegen Engeland met 3-0 won. De finale staat in Valencia om 12:30 op het programma.

Noord-Koreaan Ri springt naar derde wereldtitel, Zou domineert op brug

Ook op het wereldkampioenschap turnen in Doha is maar weer eens gebleken dat Noord-Korea de beste Korea is. De slotdag van het WK werd geopend met de finale op sprong voor de mannen en dat leverde wederom Noord-Koreaans goud op.

Ri Se-gwang begon als regerend olympisch kampioen en werd ook al wereldkampioen in 2014 en 2015, naast brons in 2007. Zijn eerste sprong was niet geweldig en werd wellicht wat overgewaardeerd, waarna een prima tweede sprong volgde.

Ri kreeg er 14,933 punten voor en dat bleek net genoeg voor goud: de Russische meerkampkampioen Artur Dalaloyan kwam tot 14,883 punten en pakte zilver, voor Kenzo Shirai. De Japanner leek erg goed weg te komen met een matige landing en kreeg 14,675 punten, waarmee hij precies boven de Brit Dominick Cunningham eindigde (14,666), die wél bijna foutloos bleef.

Brug mannen
Aan de brug met gelijke leggers verdedigde Zou Jingyuan zijn wereldtitel en dat deed hij op fenomenale wijze. De 20-jarige Chinees liet een nagenoeg perfecte oefening zien en toonde dat er op het moment absoluut geen maat op hem staat aan de brug: 16,433 punten, waarmee hij olympisch kampioen Oleg Verniaiev uit Oekraïne (15,591) met afstand naar het zilver verwees.

Het brons ging naar de Rus Artur Dalaloyan, al de vijfde medaille van dit WK voor de kersvers wereldkampioen op de meerkamp en de regerend Europees brugkampioen.

Atlético Madrid verzuimt om koppositie te pakken

Antoine Griezmann leek Atlético Madrid drie punten te gaan bezorgen, maar een late treffer zorgt voor puntverlies tegen laagvlieger Leganes.

Op bezoek bij de nummer achttien van de competitie had Atlético een uitstekende kans om de koppsitie in ieder geval voor even over te nemen van Barcelona, maar Leganes gaf zich niet zomaar gewonnen. De thuisploeg bood goed partij en gaf ondanks de druk van de bezoekers weinig ruimte weg. Atlético had wel het meeste balbezit, maar gezien het spelbeeld was het niet verrassend dat de openingsgoal uit een vrije trap moest komen.

Griezmann legde zo'n twintig minuten voor het einde aan voor een vrije trap en van een kleine 25 meter liet hij doelman Iván Cuéllar volledig kansloos. De slutipost had voor rust weinig te doen en moest na rust vaker optreden. Zo hield hij Gelson Martins van scoren af door snel uit zijn doel te komen en vlak na de openingstreffer hield hij Griezmann van zijn tweede treffer af.

Daarmee redde hij uiteindelijk een punt voor zijn ploeg, want Leganes kreeg loon na werken. Jonathan Silva gaf de bal voor vanuit het middenveld en Rodrigo Tarin had de bal voor het inschieten. Zijn poging raakte echter de lat, waarna invaller Guido Carrillo het laatste zetje mocht geven. Atlético Madrid stijgt wel even naar plek twee, maar kan nog worden ingehaald door Espanyol, Sevilla en Deportivo Alaves. Barcelona blijft koploper en komt zaterdagavond in actie tegen Rayo Vallecano.

Overige uitslagen Primera Division zaterdag
Leganés - Atlético Madrid 1-1
Real Madrid - Real Valladolid 16.15u
Valencia - Girona 18.30u
Rayo Vallecano - Barcelona 20.45u

Vitesse ontkent Portugese onderhandelingen over Slutsky

Sporting Portugal is in de zoektocht naar een trainer uitgekomen in de Eredivisie. A Bola meldt dat Leonid Slutsky topkandidaat is, Vitesse ontkent.

De sportkrant weet te melden dat Sporting-voorzitter Frederico Varandas vrijdag al een bliksembezoek bracht aan Nederland. De namen van Frank Rijkaard, Frank de Boer en Peter Bosz werden genoemd, maar het lijkt erop dat de preses geen interesse heeft in een Nederlandse oefenmeester. Hij zou in ons land zijn voor onderhandelingen met Vitesse.

Inmiddels zouden beide clubs al onderhandelen over de voorwaarden om Slutsky naar de Primeira Liga te lokken. Volgens A Bola zit er nog een verschil van 500.000 euro tussen vraag en aanbod, hetgeen niet onoverkomelijk lijkt. Slutsky zal er zelf ook niet armer van worden. De 47-jarige oud-bondscoach kan 1,5 miljoen euro per jaar opstrijken in Portugal.

Vitesse ontkent de berichtgeving echter met klem. "Dat is niet aan de orde", stelt algemeen directeur Joost de Wit, terwijl ook technisch directeur Marc van Hintum aan het Algemeen Dagblad meldt dat er 'niets klopt' van het verhaal. "Deze geruchten zijn nergens op gebaseerd."

Sporting bezet de vijfde plaats en heeft twee punten minder dan de koploper. Voorganger José Peseiro moest na vier maanden het veld ruimen omdat hij bij de werkgever van Bas Dost door een tweededivisionist werd uitgeschakeld in het bekertoernooi. Slutsky staat pas sinds deze zomer voor de groep bij Vitesse, waar hij ondanks een blessuregolf de vijfde plaats bezet. Ook zit de ploeg nog in het bekertoernooi na een 0-2 zege op Heracles Almelo.

Letitia de Jong wint 500 meter in Thialf

Letitia de Jong heeft bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker in Thialf de beste tijd gereden op de 500 meter. De schaatsster van team IKO eindigde in een tijd van 38,48 seconden. Jutta Leerdam reed met 38,51 de tweede tijd, gevolgd door Femke Beuling (38,68).

Het trio plaatst zich samen met ook Janine Smit (38,82) en Esmé Stollenga (38,89) zich voor het eerste deel van de internationale topwedstrijden. Dione Voskamp greep als nummer zes net naast een startbewijs (38,95).

Ireen Wüst meldde zich al voor de 500 meter. De vijfvoudig olympisch kampioene zet alles op de 3000 meter van later vandaag. 

Turnster Wevers grijpt naast WK-medailles op balk

Op de wereldkampioenschappen turnen in Doha heeft Sanne Wevers geen medaille kunnen pakken op de balk. De olympisch kampioene ging zoals veel concurrentes behoorlijk in de fout en viel zelfs van de balk af, waardoor ze met 12,666 punten niet verder kwam dan plek zeven.

De finale werd geopend door topfavoriete Simone Biles, maar net als in de teamfinale en de meerkampfinale ging het bepaald niet best voor de Amerikaanse. Ze maakte fout na fout en eindigde met 13,600 punten. Door de fouten van de concurrentie - zo turnde de Canadese Ellie Black veel beter, maar kwam ze niet tot een complete oefening - stond ze toch nog geruime tijd op de eerste plek.

De pas 16-jarige Ana Padurariu bracht daar verandering in: de Canadese turnde een zeer fraaie oefening en kwam tot 14,100 punten, wat genoeg bleek voor het zilver. Het goud ging namelijk naar de 18-jarige Chinese Liu Tingting, die als achtste en laatste de finale binnen was gekomen en ook als laatste haar kunsten mocht vertonen. Dat deed ze vlekkeloos, wat haar een score van 14,533 punten en dus goud opleverde.

Om 16.30 uur gaat de laatste finale van start, waarin Epke Zonderland op jacht gaat naar de wereldtitel aan de rekstok.

Marquez raakt 52e MotoGP-pole kwijt na hinderen Iannone op nat Sepang

Marc Marquez heeft zaterdag tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP de snelste tijd neergezet. Dat leverde de Spanjaard zijn 52e poleposition op in de MotoGP, tot even later bleek dat hij bestraft werd: Marquez had Andrea Iannone in de weg gezeten, zo oordeelde men, en kreeg zes plekken gridstraf.

De eerste plek op de startopstelling wordt zondag ingenomen door Yamaha-coureur Johann Zarco, die een ruime halve seconde toe moest geven in de lastige omstandigheden. De kwalificatie werd lange tijd onderbroken, want kort na het begin viel de halve oceaan neer op het circuit van Sepang. Marquez was vervolgens de snelste, maar Zarco start dus vanaf pole, met Valentino Rossi en Iannone naast zich op de eerste rij. Andrea Dovizioso, Jack Miller en Danilo Petrucci vormen de tweede rij, voor rij drie met Marquez, Alex Rins en Alvaro Bautista.

In de Moto2 staat er wél een Marquez daadwerkelijk op poleposition. Broertje Alex was bijna een halve seconde sneller dan de Italiaan Luca Marini, die Fabio Quartararo aftroefde in de strijd om de tweede plek. Remy Gardner kwam verrassend tot de vierde tijd en staat op rij twee, samen met Mattia Pasini en WK-leider Francesco Bagnaia, wiens uitdager Miguel Oliveira vanaf plek zeven start.

De kwalificatie in de Moto3 was een stuk spannender, waarbij de strijd om de pole tussen de twee voornaamste kampioenschapskandidaten ging: WK-leider Jorge Martin was de snelste, 0,032 tellen voor de Italiaan Marco Bezzecchi. Tony Arbolino completeert de eerste startrij, John McPhee, Albert Arenas en Enea Bastianini staan op de tweede rij.

Overigens zijn de races wegens de zware regen die men voor zondagmiddag verwacht twee uur naar voren gehaald, waardoor het voor de liefhebbers voor de derde week op rij een behoorlijk vroegertje - of latertje - wordt: om 03.00 uur (NL tijd) start de Moto3, om 04.20 uur volgt de Moto2 en om 06.00 uur vertrekken de heren in de MotoGP.

Man aangehouden na vondst cocaïne op boot

De douane trof vrijdagavond op een schip in de haven van Vlissingen cocaïne aan. Later die nacht hield de politie een 41-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. De man wordt verdacht van voorbereidingshandelingen om de drugs wellicht van boord te halen.

De douane informeerde de politie nadat zij in een loze ruimte van een schip een onbekende hoeveelheid cocaïne had aangetroffen. De politie nam de drugs in beslag waarna agenten een nader onderzoek instelden. Zij controleerden in de nabije omgeving een auto waarin de 41-jarige verdachte zat.

De aanwezigheid van deze man en de omstandigheden waaronder hij werd aangetroffen waren voor de politie voldoende redenen om hem aan te houden. Hij wordt ervan verdacht dat hij mogelijk betrokken is met het aan land brengen van de drugs die eerder die avond door de douane in het schip was aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

De toekomst van Battle for Azeroth

Naast de releasdatum van World of Warcraft: Classic en de aankondiging van de remastered versie van Warcraft III, is er ook nog content voor de laatste uitbreiding van World of Warcraft, Battle for Azeroth. Puddington keek gisteren mee met het panel naar wat we kunnen verwachten voor de MMO.

8.1

De opkomende patch van Battle for Azeroth, Tides of Vengeance, is al voor een groot deel gedatamined door de community. Zo wordt Dazar'alor, de hoofdstad van de Zandalari trolls, de nieuwste raid en komen er verbeteringen aan rewards voor reputation (die worden straks over je hele account vrijgespeeld) en komen er aanpassingen aan de azerite traits en de PvP talents. Tides of Vengeance heeft gisteren wel een release gekregen: op 11 december in Noord-Amerika en 12 december in Europa kunnen spelers met de nieuwe patch aan de slag.

8.1.5

Net zoals met Legion krijgt Battle for Azeroth mini-patches, de zogenaamde point five patches. Deze bevatten vaak geen grote updates voor het verhaal, maar wel kleinere quality of life-verbeteringen voor de game. In 8.1.5 komen eindelijk de langverwachte Kul'Tiran humans en de Zandalari Trolls beschikbaar als speelbaar allied race. Meest opvallend is dat Kul'Tiran humans shamans kunnen zijn, en Zandalari Trolls een paladin kunnen spelen.

Verder krijgen de battlegrounds Arathi Basin en Warsong Gulch een grafische opknapbeurt die meer in lijn is met de huidige grafische stijl van World of Warcraft. Tevens komen er nieuwe items voor professions, portal rooms in stormwind en Orgrimmar zodat je nooit meer in een vergeten uithoek van Azeroth het juiste portaal moet zoeken, komt de Brawler's guild terug en wordt timewalking uitgebreid om ook de Warlords of Draenor-dungeons te bevatten. 

Portalroom

Worgen

Patch 8.2

Ze zat al langer te azen op het perfecte moment om toe te slaan, maar eindelijk bemoeit ook Aszhara zich met de strijd in patch 8.2, Rise of Aszhara. De leider van de naga ziet haar kans schoon wanneer zowel de Alliance als de Horde hun wonden likken na de strijd om Dazar'alor, en stuurt haar soldaten op beide facties af. Spelers reizen af naar de hoofdstad Nazjatar om daar allianties te sluiten met de lokale wezens om daarna het tegen Aszhara zelf op te nemen. Ook zijn er weer beloningen te verdienen in Nazjatar: onder andere een gigantische krab en een letterlijk zeepaard als mount.

Het gevecht tegen Aszhara bereikt zijn hoogtepunt in de nieuwe raid, Aszhara's Eternal Palace. Deze nieuwe raid bevat onder andere een broedplaats voor Naga als encounter, een boss waar je onder water moet vechten en uiteraard de grote leidster zelf.

Azshara

Voor de allerkleinsten onder ons komt er ook weer voldoende content: in Tiragarde Sound konden spelers al een zone vinden die de Rusted Vault heette. Deze deur gaat eindelijk open in patch 8.2 en onthuld een verloren stad voor de gnomes: Mechagon. Zowel de gnomes als de goblins gaan op onderzoek uit en leggen contact met de mechagnomes die de stad bewonen. De zone komt tevens met een nieuwe mega-dungeon, vergelijkbaar met Karazhan in Legion, en heeft als eindbaas king Mechagon. Voor de PvPers komt er ook een nieuwe arena die in Mechagon gesitueerd is. De gnomes krijgen ook nog wat extra's met patch 8.2: hun eigen set heritage armour, samen met de tauren. 

Ook is er weer een hele rits nieuwe toevoegingen in 8.2: het verhaal gaat uiteraard verder met Sylvanas, Saurfang, Anduin en Jaina, we krijgen twee nieuwe islands (Crestfall en Snowblossom), warfronts krijgen een heroic difficulty, en ook kunnen spelers vanaf 8.2 vliegen in Kul'Tiras en Zandalar. Voor de mensen die een Worgen of Goblin spelen: deze rassen krijgen ook hun nieuwe models in deze patch. 

Mechagon

"Gooi alle lijnen open bij VAR-beslissingen"

De intrede van de VAR leidt tot meer discussies dan ooit in het voetbal en columnist Sjoerd Mossou roept de KNVB op om transparanter te zijn.

Eerder deze week deelde de nationale voetbalbond via Twitter een video waarop te zien was hoe de rode kaart van Feyenoorder Jeremiah St. Juste tot stand kwam met tussenkomst van de videoscheidsrechter. Björn Kuipers gaf als veldarbiter eerst geel, maar te zien is hoe de leidsmannen gezamenlijk tot besluit komen dat het toch rood moet zijn.

Mossou geeft in zijn column in het Algemeen Dagblad aan dat hij dit zinvol vindt. Zo krijgen supporters een goed beeld van wat er achter de schermen gebeurt, beargumenteert hij. “Het filmpje geeft een zinvol, intrigerend inzicht in het functioneren van het hele VAR-systeem. Dat is nodig ook, want hoewel iedereen zo onderhand snapt dat het voetbal eerlijker wordt, is het gevoel van onrecht vaak juist groter, om over de oeverloze discussies maar te zwijgen.”

Alleen maakt een zwaluw nog geen zomer bij de sportjournalist. Hij pleit ervoor om veel vaker informatie te delen. Nu zit hij juist met nog méér vragen dan voor het filmpje. "Want allemaal leuk en aardig natuurlijk, deze quasi-openheid bij een onomstotelijk juiste beslissing, maar wat zei Makkelie precies bij de gele kaart van Jens Toornstra, een minuut eerder? Hoe verliep de communicatie bij de 1-0 van Ajax, op het moment dat keeper Justin Bijlow werd geraakt door Kasper Dolberg?”

En dat zijn nog maar vragen over één wedstrijd. Hij heeft meer voorbeelden in huis: “Klopt het dat de VAR twee weken geleden even Chinees was halen toen Klaas-Jan Huntelaar een rotschop uitdeelde bij Ajax-AZ? Welk schijtlollig grapje maakte Bas Nijhuis tegen de VAR toen Pablo Rosario geen rood kreeg tegen FC Emmen?”

Als oplossing hoopt Mossou dat de bond bereid is om nog meer te delen, en dan het liefst live, zoals bij het autoracen. “De KNVB communiceert zich een ongeluk over de VAR, maar het is domweg niet genoeg. Als je echt begrip wilt kweken, gooi dan alle lijnen open, zoals dat bij de boardradio in de Formule 1 al heel lang gebeurt. Laat ons meeluisteren bij elke beslissing, ook een verkeerde of discutabele. Slinger niet één filmpje de wereld in, maar elke week een serie.”

Geen hennep maar vijf kilo heroïne

De politie heeft zaterdagochtend op de A2 bij Born twee mannen aangehouden als verdachten van de handel in verdovende middelen. In hun auto trof de politie vijf kilo heroïne aan met een straatwaarde van ongeveer 150.000 euro.

Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden de auto van de verdachten in verband met defecte verlichting. Bij de controle roken de agenten direct de kenmerkende geur van hennep. De twee inzittenden, een 25-jarige man uit Moordrecht en een 28-jarige inwoner van Gouda, ontkenden verdovende middelen bij zich te hebben.

Bij nader onderzoek troffen de agenten geen hennep maar vijf zakken met bruin poeder aan. Daar het vermoeden rees dat het hier heroïne betrof werden de mannen aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De auto met de zakken poeder werden in beslag genomen. Het poeder werd getest en het bleek inderdaad heroïne te zijn.

De twee verdachten zijn in verzekering gesteld en worden dinsdag aan de rechter-commissaris voorgeleid. De politie doet nader onderzoek.

Geen hennep maar vijf kilo heroïne (Foto Politie.nl)
Geen hennep maar vijf kilo heroïne (Foto Politie.nl)

ASO werkt aan Tour de France en Parijs-Roubaix voor vrouwen

De ASO, het Franse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de Tour de France, Parijs-Roubaix en diverse andere wielerwedstrijden werkt aan een zevendaagse ronde voor vrouwen. Ook wil men een Parijs-Roubaix organiseren voor vrouwen. Dit zegt althans voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie UCI in een interview met The Daily Telegraph.

Sinds 2014 organiseert de ASO La Course, een wedstrijd voor vrouwen van één of twee dagen. De wedstrijd vindt jaarlijks plaats tijdens de Tour de France. Vanwege de korte duur van het evenement heeft de organisatie in de laatste paar jaren veel kritiek gekregen uit het vrouwenpeloton en wielerwereld in het algemeen.

 

Hoogtepunten 2018 La Course (Bron: Youtube)

Volgens de UCI-voorzitter zou men nu dus werken aan een ronde van een week. “Ik heb de ASO vertelt dat ze de leidende wielerorganisator zijn dus moeten ze ook hun verantwoordelijkheid nemen in het vrouwenwielrennen”, aldus Lappartient. De Fransman heeft zelf een voorkeur voor een uitbreiding naar tien dagen. De wedstrijd zou dan moeten plaatsvinden in de laatste tien dagen van de reguliere Tour de France. Nogmaals de UCI-voorzitter: “Ze denken aan een ronde van een week en ik zou dit ondersteunen maar ik heb ze vertelt, 'Waarom niet de laatste tien dagen dezelfde etappes voor mannen en vrouwen?'”

Naast een meerdaagse ronde werkt ASO ook aan de organisatie van een Parijs-Roubaix voor vrouwen. De eerste editie van de iconische wedstrijd in Noord-Frankrijk zou in 2020 moeten plaatsvinden.

Destiny 2 gratis via battle.net

Bungie en Activision maakten dankbaar gebruik van Blizzcon om het even te hebben over Destiny 2. De game is tot 18 november gratis te krijgen via battle.net. Het betreft de basegame zonder uitbreidingen.

Om de game te krijgen moet je enkel het cadeau accepteren. Dat kan via je account op de website of via de desktop app. Accounts die zijn aangemaakt na 2 november moeten ook SMS Protect koppelen aan hun account om in aanmerking te komen voor de gratis download.

Destiny 2

NHL: Pettersson en Boeser leiden Canucks in spektakelstuk langs Avalanche

De ijshockeyers van de Vancouver Canucks hebben hun fans vrijdagavond flink waar voor hun geld gegeven in het duel met de Colorado Avalanche. De Canucks wonnen na overtime met 7-6 in de eigen Rogers Arena.

Brock Boeser was in de eerste periode goed voor de 1-0, waarna rookie Sheldon Dries in de tweede periode de gelijkmaker op liet tekenen. Niet veel later bracht Boeser de Canucks weer op voorsprong, maar nog geen minuut later stond het wederom gelijk, dit keer dankzij Ian Cole.

Loui Eriksson zorgde voor de volgende thuisvoorsprong en ook dit keer sloegen de Avs terug, maar zelfs nog wat harder: Nathan MacKinnon maakte de gelijkmaker, Alex Kerfoot was niet veel later goed voor de 3-4. Dat was het moment voor de pas 19-jarige Elias Pettersson, die de eerste twee assists al gegeven had, om te scoren: 4-4.

Dankzij Nikita Zadorov stond het in de derde periode al snel 4-5, maar Markus Granlund tekende halverwege voor de zoveelste gelijkmaker van de avond. Ruim anderhalve minuut voor tijd was het Nathan MacKinnon die de Avalanche wéér op voorsprong zette, maar de jonge Pettersson redde de boel 36 seconden voor tijd: 6-6, waarna Derrick Pouliot in overtime de voor de Canucks winnende 7-6 maakte.

Uitslagen NHL vrijdag
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 7-6 OT
Winnipeg Jets - Florida Panthers 2-4
Arizona Coyotes - Carolina Hurricanes 4-3 OT

Canucks - Avalanche (Bron: YouTube)

PSG legt Verratti boete op na dronkenmansrit

Paris Saint-Germain heeft Marco Verratti een boete opgelegd omdat hij met alcohol achter de kiezen is gaan rijden.

De Italiaan werd donderdagnacht staande gehouden door de politie en daar bleek dat hij te veel alcohol in zijn lijf had. Daarom is zijn rijbewijs tijdelijk ingenomen, meldt PSG in een statement.

"De ochtend daarna heeft de speler spontaan zijn excuses aangeboden bij de trainer en het management. Volgens onze regels moet hij een deel van zijn maandsalaris inleveren omdat onze spelers zich ervan bewust moeten zijn dat ze altijd en overal een voorbeeldfunctie hebben."

Daarmee is de kous af voor trainer Thomas Tüchel, want de 25-jarige Italiaan krijgt wel een basisplaats in de competitiekraker tegen Lille. Sinds hij in 2012 in Parijs arriveerde, speelde hij al bijna 250 duels voor de Franse kampioen. Ook dit seizoen staat de 27-voudig Italiaans international steevast in de basis. Tüchel noemde hem afgelopen maand nog één van de beste spelers ter wereld.

"Marco is een buitengewone voetballer en erg belangrijk voor onze ploeg. Hij vindt oplossingen in complexe situaties en in heel kleine ruimtes. Hij speelt met veel vertrouwen en werkt als een paard om de bal te heroveren als het mis gaat. Hij beïnvloedt daarmee de rest en ook de fans. Wij willen de beste spelers ter wereld hebben en hij behoort tot die klasse."

NBA: Durant en Curry leiden Warriors naar 7e zege op rij

De basketballers van de Golden State Warriors hebben hun zevende opeenvolgende zege in de NBA te pakken. In eigen huis was de ploeg een maatje te groot voor de Minnesota Timberwolves, die de kampioenen wel knap bij konden benen.

Tot vroeg in het vierde kwart ging het volkomen gelijk op, maar vanaf dat moment gaven de Warriors gas. Onder leiding van Kevin Durant en Stephen Curry, samen goed voor 61 punten, 22 rebounds en 10 assists, wonnen de kampioenen met 116-99.

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Los Angeles Clippers 95-120
Brooklyn Nets - Houston Rockets 111-119
Chicago Bulls - Indiana Pacers 105-107
Washington Wizards - Oklahoma City Thunder 111-134
Dallas Mavericks - New York Knicks 106-118
Utah Jazz - Memphis Grizzlies 100-110
Phoenix Suns - Toronto Raptors 98-107
Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 116-99

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Visuele wijzigingen in Rainbow Six: Siege om te voldoen aan Aziatische markt

Rainbow Six: Siege gaat een release krijgen in Azië. Je zal denken: wat maakt mij dat in vredesnaam uit, ik kom daar nooit? Echter, het maakt wel voor je uit, want jouw Rainbow Six: Siege gaat er straks anders uitzien door deze Aziatische release.

Ubisoft heeft ervoor gekozen om het gewoon bij één versie van Siege te houden. Zo hoeft het werk niet dubbel te worden gedaan en het maakt zaken als beveiliging en servers en dergelijke gemakkelijker. So far, so good. Echter, de Aziatische markt heeft wel zijn eigen belangen, behoeften en tradities, dus wijzigt Ubisoft maar alle versies van Rainbow Six: Siege om hieraan te kunnen voldoen. Wat betekent dit in de praktijk? Dat alle (visuele) verwijzingen naar geweld, gokken en seks uit de game worden gehaald. Ook schedels zijn 'not done' in onder andere de Chinese cultuur, dus die moeten ook weg. Ubisoft weet ons wel te verzekeren dat "geen van deze wijzigingen de gameplay beïnvloeden". Fijn.

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van de visuele wijzigingen die je binnenkort in Rainbow Six: Siege kan verwachten.

Megacontract voor honkballer Kershaw bij LA Dodgers

Honkballer Clayton Kershaw heeft zijn contract bij de Los Angeles Dodgers verlengd. De 30-jarige pitcher staat nu tot 2022 onder contract bij de ploeg uit Los Angeles.

Kershaw, een van de beste werpers in de MLB, tekende een nieuw contract voor de komende drie jaar. Hij gaat de komende drie jaar 93 miljoen dollar (81 miljoen euro) verdienen, 28 miljoen dollar meer dan zijn oude contract dat nog liep tot 2021.

De 30-jarige ace stond in de World Series twee keer op de heuvel als startende werper, maar zowel in game 1 als in game 5 verloor hij met zijn ploeg tegen de Boston Red Sox. Uitendelijk wonnen de Red Sox de World Series met 4-1. Vorig jaar was Houston Astros met 4-3 te sterk voor de Dodgers in de World Series.

Kershaw speelt sinds 2008 in Los Angeles, het team waar ook Oranje-international Kenley Jansen voor uitkomt. De 30-jarige Amerikaan won onder meer drie keer de Cy Young Award (beste werper) van de National League en werd zeven keer verkozen tot All Star.

Gurney, Wade en Price naar laatste zestien World Series of Darts Finals

Daryl Gurney, Gerwyn Price en James Wade staan in de tweede ronde van de World Series of Darts Finals. Het finaletoernooi van de World Series wordt gespeeld in Wenen. 

Gurney gunde Steve Beaton geen leg en won met 6-0. Price had het ietsjes lastiger en won met 6-1 van Royden Lam. Wade won 'regulier' met 6-3 van Ross Smith. 

De acht winnaars van vrijdag nemen het zaterdag op tegen de top acht van het World Series-klassement. Michael van Gerwen speelt tegen Damon Heta, die met 6-5 van Maik Langendorf won. Raymond van Barneveld zal aantreden tegen Raymond Smith, die met 6-3 won van Keegan Brown.  

Uitslagen eerste ronde World Series of Darts Finales
Raymond Smith (93.48) 6-3 (92.16) Keegan Brown
Maik Langendorf (80.70) 5-6 (83.21) Damon Heta
Ian White (97.93) 4-6 (101.35) Kyle Anderson
Dave Chisnall (102.91) 6-1 (84.39) Max Hopp
Jamie Lewis (109.82) 6-2 (105.21) Dimitri Van den Bergh
Gerwyn Price (90.57) 6-1 (73.49) Royden Lam
Steve Beaton (98.54) 0-6 (102.48) Daryl Gurney
Ross Smith (87.11) 3-6 (91.16) James Wade

Programma tweede ronde (vanaf 20.00 uur)
Michael Smith v Kyle Anderson
Raymond van Barneveld v Raymond Smith
Gary Anderson v Dave Chisnall
Peter Wright v Gerwyn Price
Simon Whitlock v Daryl Gurney
Rob Cross v Jamie Lewis
Mensur Suljovic v James Wade
Michael van Gerwen v Damon Heta

8 Illegale speelautomaten in Den Haag in beslag genomen

Bij een actie van politie, Openbaar Ministerie, de Kansspelautoriteit en de gemeente Den Haag zijn afgelopen donderdag acht illegale speelautomaten in beslag genomen. De reden voor de actie was dat zowel bij de politie als de Kansspelautoriteit signalen waren binnengekomen dat er illegale activiteiten op de bezochte locaties plaatsvonden. De politie ziet vaker dat illegale speelautomaten ook andere vormen van criminaliteit aantrekken.

Bij de actie ging het om cafés, shishalounges en koffiehuizen. In de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk werden in totaal tien locaties bezocht. Daar zijn alle aanwezige speelautomaten gecontroleerd. Hierbij kwam aan het licht dat op zeven locaties acht speelautomaten niet aan de wettelijke bepalingen voldeden. Om een speelautomaat neer te mogen zetten, zijn een modeltoelating en exploitatievergunning vereist. Er zijn twee fun4four-speelautomaten en zes PlayStations met muntinworp (wat het tot een speelautomaat maakt) in beslag genomen.

Proces-verbaal
Tegen de ondernemers bij wie de in beslag genomen speelautomaten stonden, maakt de politie proces-verbaal op. De gemeente maakt bestuurlijke rapportages op. De Kansspelautoriteit gaat de in beslag genomen speelautomaten technisch onderzoeken. In de speelautomaten zat een bedrag van in totaal 1.326 euro dat door de politie in beslag is genomen.

Verdovende middelen
Bij de actie in de twee Haagse wijken zijn verder enkele bolletjes harddrugs aangetroffen. Ook hadden verschillende aanwezigen softdrugs op zak, waar vrijwillig afstand van is gedaan. Verder is een illegale vreemdeling gearresteerd. Ook betaalde een aanwezige ter plekke een nog openstaande boete. Tevens had een van de bezoekers 1.950 euro op zak. Hij kon geen passende verklaring geven over de herkomst van het geld. De politie onderzoekt dit.

Schulting, Knegt en aflossingsploegen door kwalificaties op eerste wereldbeker

De shorttrackers zijn begonnen aan hun eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. In Calgary werd de 500 meter vrijdag tweemaal verreden, daarnaast stonden ook de voorronden en heats van de 1500 en 1000 meter op het programma. De dag werd afgesloten met de gemengde aflossing en de 'normale' relays. Vijftien van de 24 finaleplekken zijn veroverd. Ook de aflossingsploegen hebben zich alle drie geplaatst voor de halve finales. 

500 meter
Op de eerste 500 meter wisten Itzhak de Laat en Jasper Brunsmann door te dringen tot de kwartfinales. Beide rijders werden derde in hun heats en wisten zich te plaatsen op basis van hun tijd. Daan Breeuwsma werd vierde in zijn heat en lag eruit. 

Brunsmann kwam ook op de tweede 500 meter in actie en wist opnieuw als beste derde door te gaan.  In de race van Sjinkie Knegt gingen de Chinees Dajing Wu en Fransman Quentin Fercoq er meteen als een speer vandoor. Knegt ging in de achtervolging, passeerde Fercoq en behield die tweede plek. Dennis Visser strandde in de heats, hij begon vanaf de laatste startpositie en kwam daar niet meer van af.

Bij de dames stond er een verrassende naam op de startlijst: Xandra Velzeboer was ingevlogen om de zieke Marijn Wiersma te vervangen. De 17-jarige juniore reed sterke races en dwong op beide 500 meters van een plek af in de kwartfinales. Lara van Ruijven ging op de eerste 500 meter onderuit, maar wist zich in de tweede omloop wel te plaatsen voor het hoofdtoernooi op zondag. Yara van Kerkhof en Rianne de Vries startten allebei op één 500 meter. Van Kerkhof plaatste zich zonder problemen en ook De Vries had lang zicht op de volgende ronde. Op de bel van de laatste ronde verloor ze echter haar derde plek.

1000 meter
In de heats knokte Friso Emons achterin om een plek op te schuiven, maar haalde de top twee niet. Breeuwsma reed vanaf de laatste startpositie direct helemaal naar voren, maar zakte terug en werd vierde. In zijn race startte De Laat op pole position, werd links en rechts ingehaald maar pakte met een mooie actie buitenom de leiding weer terug. Vlak voor de finish moest hij alleen de Canadees Steven Dubois voor zich dulden.

Avalon Aardoom begon bij de dames aan een race naar voren vanaf de laatste positie. Ze raakte de leiding echter kwijt toen een Chinese en Zuid-Koreaanse rijdster eroverheen knalde. De heat was niet snel genoeg om met een derde plek de kwartfinales te halen. Schulting en Van Kerkhof namen in hun heats de leiding over en gaven deze niet meer uit handen. 

1500 meter
Op de 1500 meter werden direct kwartfinales gereden. Knegt ging in zijn race met nog vijf rondjes te gaan van plek vier naar de koppositie en ging als winnaar naar de halve finale. Friso Emons wist in zijn heat in de laatste twee ronden nog een plaats op te schuiven om zeker te zijn van plaatsing. Hij werd derde, maar als gevolg van een penalty voor zijn Russische tegenstander schoof Emons alsnog door de top twee en is door. Dennis Visser ging met een penalty uit het doornooi door een foutieve inhaalactie. 

Bij de dames wisten Schulting en De Vries zich eenvoudig te plaatsen voor de halve finales. Aardoom wachtte in haar heat af. Met twee Chinese rijdsters aan de leiding slaagde zij er echter niet in om verder naar voren te dringen en strandde ze met een vierde plek in de kwartfinale. Rianne de Vries schoof vanaf de start op van plek vier naar plaats twee en wist haar stek succesvol te verdedigen tot de finish.

Mixed relay
Nieuw op het programma is de gemengde aflossing. Op het nieuwe olympische onderdeel rijden twee dames en twee heren in een team. De aflossing is met 2000 meter een stuk korter dan de gewone relay. Nederland traf aan met Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt aan de start. De Poolse ploeg had een vliegende start, maar met een goede wissel nam Oranje de leiding over. De rest van de race kwam die koppositie niet meer in gevaar.

Relay dames
Op de relay vochten Van Ruijven, Schulting, De Vries en Van Kerkhof een gevecht uit met de Russische dames. Het werd een nek-aan-nek-race waarbij Rusland achter Oranje bleef hangen. Met een actie van Van Kerkhof greep Nederland uiteindelijk de leiding en reed ze als eerste over de streep.

Relay heren
De heren traden aan tegen Japan en Frankrijk. Het team met bestaande uit Breeuwsma, Knegt, De Laat en Visser begon vanaf startpositie drie en bleef lange tijd rustig op die plek rijden. De Japanners versnelden na vijftien ronden als eerste en nog eens vijftien ronden later was het Frankrijk die buitenom de koppositie overnam. Met een inhaalactie van Knegt nam Nederland de leiding over en na zijn wissel op De Laat ging het gas erop. Oranje gaf de koppositie vervolgens niet meer uit handen en plaatste zich voor de halve finale.

Zaterdag zijn in de ochtend nog herkansingen voor de 500 meter en 1500 meter. Alle afvallers zoals Daan Breeuwsma op de 500 meter en Avalon Aardoom op de 1500 meter kunnen zich daardoor alsnog plaatsen voor het hoofdtoernooi later die dag. Het hoofdtoernooi begint op 20.20 uur en is te volgen via Eurovision Sports. 

Ashe is hero 29 in Overwatch

Ook het team achter Overwatch was gister aanwezig tijdens de openingsceremonie van Blizzcon en toonde een nieuwe cinematic en kondigde een nieuwe hero aan. Nou ja, technisch gezien drie, maar slechts één wordt binnenkort speelbaar.

In de cinematic zien we hoe McCree in Route 66 de Deadlock Gang confronteert voor een pakketje wat ze hebben gestolen. We zien veel nieuwe personages voorbij komen, maar in het bijzonder zijn Ashe (de leidster van de Deadlock Gang), Bob (handlanger van Ashe) en de omnic die McCree ontwaakt genaamd Echo. Jeff Kaplan teaste dat Echo nog wat tijd nodig heeft om klaar te maken, wat hint dat ze weleens hero 30 zou kunnen zijn.

Ashe is wel de gelukkige en is hero 29, een nieuwe Damage hero. Met haar wapen 'The Viper' kan ze of snelle schoten lossen, of mikken voor meer precisie. Ze kan dynamiet gooien dat na een korte tijd ontploft of wanneer Ashe het schiet. Vijanden die geraakt worden staan voor korte tijd in brand en krijgen damage over time. Met haar 'Coach Gun' kan ze zichzelf en een vijand een stukje naar achter schieten om meer ruimte te creëren. Niet getreurd voor Bob, hij is namelijk Ashe haar Ultimate. Ze roept Bob die vijanden de lucht in gooit en daarna helpt als 'zevende teamgenoot'. Bob kun je namelijk verslaan, maar ook healen en zelfs boosten met bijvoorbeeld Ana haar ultimate.

De cinematic en achtergrond van Ashe kun je hieronder bekijken. Ashe wordt waarschijnlijk maandag op de PTR voor pc speelbaar gemaakt. Haar release volgt aan het einde van de maand.

Rastakhan's Rumble is volgende uitbreiding van Hearthstone

Blizzard heeft tijdens de openingsceremonie de nieuwe uitbreiding van Hearthstone aangekondigd. Rastakhan's Brawl heeft als setting de Gurubashi Arena in Stranglethorn Vale en plaats ons in een gladiatoren-gevecht tussen bekende Trollen-facties.

In totaal worden er 135 nieuwe kaarten toegevoegd om de meta een schop onder zijn kont te geven. Elke klasse wordt vertegenwoordigd door een Godachtig wezen, een 'Loa'. Dit wordt relevant in de singleplayer-modus, waarin je als rookie besluit één van de Loa te volgen in de strijd voor glorie.

Het nieuwe keyword van deze expansion is 'Overkill'. Wanneer je een minion doodmaakt met meer damage dan eigenlijk nodig is, activeert het 'Overkill'-effect. Ook krijgt elke klasse een 'Spirit', een specifieke kaart die één beurt Stealth heeft en een sterk effect tot zijn beschikking heeft. De eerste voorbeelden van deze effecten vind je hieronder.

Blizzard biedt twee pre-orders aan. Er is de traditionele '50 packs voor 50 euro', dit keer met als extra bonus een card back en King Rastakhan zelf als Shaman Hero. Dit keer biedt Blizzard ook een goedkopere pre-order aan: 17 packs voor 20 euro. Hier zit dezelfde card back in, maar geen Shaman Hero. De uitbreiding lanceert op 4 december.

Sul'thraze Hearhstone

Spirit of the Shark Hearthstone

Pool 3,5 jaar de bak in voor brute verkrachting

De Poolse man die in 2016 een jonge vrouw geweldadig verkrachtte in Amsterdam moet 3,5 jaar de cel in. Het slachtoffer hield hier onder meer een gebroken oogkas en een hersenbloeding aan over.

De studente fietste in maart 2016 rond 01.00 uur bij De Borcht, ten zuiden van het Amstelpark te Amsterdam, toen zij van haar fiets getrokken werd. De verkrachting heeft voor veel angst gezorgd. Het slachtoffer vertelt de rechtbank dat zij een posttraumatische stressstoornis heeft overgehouden aan de brute verkrachting en haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Tijdens het forensisch onderzoek zijn er DNA-monsters opgeslagen, maar destijds leverde dat geen match op. Twee jaar later werd de verdachte opgepakt in een andere zaak en moest hij zijn DNA afgeven. Toen bleek zijn DNA overeen te komen. De matchkans was hierbij één op een miljard. Pas toen kon er dus een verdachte opgepakt worden in de zaak.

Z. is in Polen al meerdere keren opgepakt wegens geweldsincidenten. Hij zegt zich niks te kunnen herinneren van de verkrachting en zware mishandeling in de nacht van 16 maart.

De officier van Justitie had zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank veroordeelde Z. tot 3,5 jaar. In soortgelijke zaken wordt uitgegaan van een straf van 36 maanden, maar vanwege de ernst van het geweld en het opgelopen letsel, is die straf verhoogd.

Mertens schittert bij ruime zege Napoli

Napoli heeft in de Serie A weer een belangrijke zege geboekt in de jacht op Juventus. In eigen huis werd laagvlieger Empoli met 5-1 aan de kant geschoven, waarbij Dries Mertens een groot aandeel in de zege had.

Lorenzo Insigne tekende na tien minuten al voor 1-0, waarna voormalig Eredivisie-speler Mertens kort voor rust de 2-0 aan liet tekenen. Dat betekende een record: het was zijn 73e goal in de Serie A, meer dan welke Belg ook in de Italiaanse competitie. 

Na een klein uur werd het toch nog een beetje spannend door Francesco Caputo, maar zes minuten later knalde Mertens de 3-1 binnen. Oud-Ajacied Arek Milik viel in en werkte - op aangeven van Mertens - de 4-1 tegen de touwen, waarna Kabouter Dries zelf de 5-1 nog verzorgde.

Napoli staat met 25 punten uit elf wedstrijden drie punten achter op Juventus en drie punten voor op Internazionale, die zelf thuis tegen Cagliari en Genoa spelen.

Dave Roelvink woensdag voor politierechter

Dave Roelvink moet zich woensdag voor de politierechter verantwoorden voor rijden onder invloed en een fikse snelheidsovertreding.

Dat schrijft RTL Boulevard. Roelvink werd in augustus op het Surinameplein in Amsterdam klemgereden door de politie. Hij reed met 180 kilometer per uur over de A10. Ook stond hij op enig moment stil op de vluchtstrook in de Coentunnel.

In een video is te zien hoe Roelvink tegen de grond werd gewerkt. Bij een alcoholcontrole bleek dat hij ruim 2,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd. 'Ik kan alleen maar zeggen dat het me ontzettend spijt', zei hij later over zijn dollemansrit.

Wat als je je hersenen doneert aan wetenschap?

Je doneert een nier en redt daarmee iemands leven. Maar hoe zit dat als je je brein doneert? In Amsterdam Zuidoost naast het AMC staat de Nederlandse Hersenbank, die hersenweefsel beschikbaar stelt aan wetenschappers over de hele wereld.

Inge Huitinga is sinds tien jaar directeur van de Nederlandse Hersenbank, die in 1985 is opgericht door de bekende hersenonderzoeker Dick Swaab. De hersenbank verzamelt hersenweefsel na overlijden van mensen die bij leven hersendonor zijn. Huitinga is groot pleitbezorger van de Hersenbank omdat door hersenonderzoek nieuwe informatie aan het licht komt over neurologische of psychische hersenziektes. Hierdoor kunnen patiënten beter behandeld worden.  

Hoe werken onze hersenen?
'Het doel van de Nederlandse Hersenbank is om beter te begrijpen hoe de menselijke hersenen werken en wat er verandert in de hersenen als er hersenziektes ontstaan. Tot nu toe is er nog voor geen enkele hersenziekte een effectief geneesmiddel', legt Huitinga uit. Er bestaan twee soorten hersenziektes. Neurologische hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, Multiple Sclerose (MS) en ALS. En psychiatrische hersenziektes zoals schizofrenie,  bi-polaire stoornis, autisme of obsessief compulsief gedrag. 'Daarvan is heel weinig hersenweefsel beschikbaar om te kijken wat daar nou precies verandert.'  

(Bijna) uniek in de wereld
Er zijn op dit moment vijfduizend mensen die geregistreerd staan als hersendonor. Per jaar worden er honderdvijftig obducties gedaan, het uitnemen van de hersenen na overlijden. Per jaar worden er vijfduizend stukjes hersenweefsel beschikbaar gesteld aan tweehonderd universiteiten in 25 verschillende landen. Dat leidt tot zo'n tweeduizend wetenschappelijke publicaties. Wereldwijd zijn er maar enkele grote hersenbanken zoals in Amsterdam. De meeste hersenbanken zijn privéverzamelingen. Een stuk kleiner en niet toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek.  

Hersens in de vriezer
Het grootste deel van het hersenweefsel wordt bewaard in vriezers met een temperatuur van -80 graden Celsius. In honderden doosjes zitten kleine stukjes hersenweefsel met een nummer dat correspondeert met een anatomische locatie in het brein. 'Uiterst belangrijk is dat het hersenweefsel goed gekarakteriseerd is', zegt onderzoeker Mark Mizee. 'En dat we precies weten van wat voor soort donor het afkomstig is. Een onderzoeker die daar een vraagstelling bij heeft die vraagt het weefsel aan bij ons. Wij beoordelen of de kwaliteit en de haalbaarheid van het voorstel voldoende is en vervolgens sturen we die onderzoeker het materiaal op zodat hij of zij daar nieuwe bevindingen mee kan doen.' 

Zodra een donor komt te overlijden, moet binnen zes uur de hersendonatie plaatsvinden. Dat gebeurt onder leiding van prof. dr. Annemieke Rozemuller in het VUmc. Ze is neuropatholoog en deskundige op het gebied van hersen-en zenuwziekten. Na het uitnemen van het brein wordt het in tweehonderd deeltjes gesneden. Daarvan worden weer plakjes gesneden van 0,008 millimeter die onder de microscoop worden bekeken. Rozemuller stelt daarna een einddiagnose, waarvoor ze ook de medische gegevens van de donor bij leven bestudeert. In sommige gevallen wijkt de post mortale diagnose af van de oorspronkelijke diagnose omdat ze nieuwe bevindingen doet. Ook komt het voor dat de patiënt aan meerdere hersenziektes bleek te lijden.  

Meer geld...
Inge Huitinga onderstreept hiermee het belang van de Hersenbank. 'De neuroloog heeft veel aan de diagnose die de neuropatholoog stelt. De neuroloog wil weten wat er veranderde in de hersenen van zijn patiënt. Dat verrijkt de diagnoses bij leven en ook kun je de MRI-beelden beter gaan interpreteren, dus de diagnoses zullen verbeteren. En je hebt natuurlijk het voordeel bij de hersenbank dat je hersenweefsel hebt voor onderzoek, zodat je geneesmiddelen kunt ontwikkelen.'

Huitinga hoopt dan ook dat er snel meer geld beschikbaar wordt gesteld voor neuropathologisch onderzoek. De hersenbank heeft een budget van een miljoen euro per jaar waarvan twee ton overheidsgeld. De rest zijn giften van patiëntenverenigingen en andere instellingen. Daar draait een team van 34 man van. Het aantal verzoeken voor hersenobducties is groter dan ze kunnen leveren. Zorgverzekeraars betalen niet mee aan neuropathologisch onderzoek, omdat de patiënt al overleden is. Dat betreurt Huitinga. 'De kosten van patiënten met een hersenziekte gaat voorbij de 10 miljard euro. Neuropathologisch onderzoek kan bijdragen aan kennis voor een betere behandeling van hersenziektes. Voor zorgverzekeringen valt er hiermee op lange termijn ook winst te behalen.'

...En meer donoren
De hersenbank heeft dan wel vijfduizend geregistreerde donoren, toch zijn er nog veel meer nodig. Er is vooral gebrek aan gezond hersenweefsel, dat gebruikt wordt ter controle van het weefsel van een donor met een hersenaandoening. Voor onderzoek wordt er dan gezocht naar twee donoren van onder meer hetzelfde geslacht en leeftijd om het weefsel zo goed mogelijk te kunnen vergelijken. 

Om hersendonor te worden moet je een apart codicil tekenen. Dat gaat in nauwe samenwerking met de familie van de donor. Voor de hersenbank is het belangrijk dat ook de familie achter het besluit van de donor staat. Als die het er niet mee eens is, dan gaat de donatie namelijk niet door. Communicatiemedewerkster Petra Brom heeft daarom altijd contact met zowel de donor als de familie. 'Soms vindt de familie het in eerste instantie toch een beetje eng. Het is daarom ontzettend belangrijk om goede voorlichting te geven. Na de hersendonatie kan de donor gewoon opgebaard worden. Er is niets van de obductie te zien.'

Koningskoppel helpt PSG aan unieke winstreeks

Paris Saint-Germain ligt nog altijd op koers om alle wedstrijden te winnen in Frankrijk. De ploeg heeft na de zege op Lille al 36 punten uit 12 duels.

Liefhebbers van Frans voetbal gingen er vrijdagavond eens goed voor zitten: Lille kent net als PSG een uitstekend seizoen en op bezoek in het Parc des Princes hoopte de grote verrassing van de Ligue 1 voor het eerste puntverlies van de regerend kampioen te zorgen. Tot de zeventigste minuut mocht de uitploeg hopen, maar daarna waren het toch weer Kylian Mbappé en Neymar die het verschil maakten.

Gianluigi Buffon hield zijn ploeg in de openingsfase in de race na een schot van Xeka en PSG nam de touwtjes daarna in handen, al leverde dat voor rust geen goals op. Marquinhos kopte over uit een corner en Angel Di Maria, die deze week zijn contract verlengde, stuitte op doelman Mike Maignan. PSG bleef echter geduldig jagen op de overwinning en werd na rust beloond.

Mbappé werd twintig minuten voor het einde weggestoken voor Neymar en op volle snelheid liet de jonge Fransman de doelman kansloos. Een paar minuten laten waren de rollen omgedraaid na een heerlijke combinatie door het hart van de defensie. Mbappé zette Neymar vrij en de Braziliaan vuurde een kanonskogel af. Nicolas Pépé scoorde in de slotfase nog wel een strafschop, maar PSG liet het niet verder komen.

Met de twaalfde overwinning in twaalf wedstrijden vestigt PSG een nieuw record. Nooit eerder kende een ploeg uit een top-5-competitie zo'n sterke start van het seizoen, aldus statistiekenbureau Opta. De ploeg van trainer Thomas Tüchel heeft naaste belager Lille al op een achterstand van elf punten gezet, waardoor de ploeg ook op jacht is om het snelste kampioenschap ooit te vieren. Met een doelsaldo van 41 voor en slechts 7 tegen laten de Parijzenaars geen spaan heel van de concurrentie.

Politie vindt vuurwapens en raketwerper bij huiszoekingen

De politie heeft na meerdere huiszoekingen in Enschede en Hengelo vuurwapens en een raketwerper aangetroffen.  Forensisch onderzoek naar de aangetroffen wapens moet uitwijzen waar en wanneer ermee geschoten is. Het Team Grootschalige Opsporing is nog volop bezig met onderzoek naar diverse ernstige misdrijven, die vorig jaar in Enschede en Gronau zijn gepleegd. In een onlangs inbeslaggenomen personenauto, een witte Volkswagen Scirocco, trof de politie twee vuurwapens aan.

Uit forensisch onderzoek is duidelijk geworden dat één van de wapens is gebruikt bij een poging tot moord op een destijds 45-jarige man. Hij bevond zich op 24 mei 2017 om half één ’s nachts op een parkeerplaats aan de Eperstrasse in Gronau. Het andere wapen, een automatisch vuurwapen, werd later aangetroffen in een verborgen ruimte van de Sirocco. De mogelijkheid wordt opengehouden dat dit automatische vuurwapen gebruikt is bij een schietincident op 19 september 2017.

Toen werd er op een woning aan de Benkoelenstraat te Enschede geschoten en op Loungeclub LuxXx aan de Brinkstraat in Enschede. Uit forensisch onderzoek moet nog worden vastgesteld of dit automatische wapen hiervoor is gebruikt. De auto staat nog steeds bij de politie omdat het voertuig mogelijk betrokken is geweest tijdens het plegen van ernstige misdrijven.

Gisteren heeft de politie panden in Enschede en een pand in Hengelo doorzocht. Hierbij werd een 28-jarige man uit Hengelo in Enschede aangehouden. In een pand in Hengelo is, naast een aantal automatische wapens ook een raketwerper met rakketten aangetroffen en in beslag genomen. Een 29–jarige man uit Hengelo is hierbij aangehouden.

De politie wil graag meer informatie over de herkomst van de automatische wapens en de raketwerper. Ook wil het team graag met personen in contact komen die meer informatie over dit wapen of over de gebruikers van de witte Volkswagen Scirocco hebben. Mensen die denken nuttige informatie te hebben kunnen contact opnemen via de gratis tiplijn 0800-6070 of een vertrouwelijk gesprek aanvragen bij Team Criminele Inlichtingen 079-3458999.

Politie vindt vuurwapens en raketwerper bij huiszoekingen (Foto: Politie.nl)
Politie vindt vuurwapens en raketwerper bij huiszoekingen (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: flink wat zon

Goeiedag!  

Dat wordt de komende week weer een lange zit voor een weerman. Ik vertelde het onlangs al dat we weer onder invloed komen van de zoveelste hogedrukgebieden en dat het slechte weer zich weer gaat concentreren op Zuid-Europa. Het gaat echt moeilijk worden om de komende dagen iets van een weerbericht te maken. Maar ja, we roeien maar met de riemen die we hebben.

Gisteren was het vrij aardig weer. De zon scheen geregeld, maar het bleef niet overal droog. Met name in de noordelijke helft vielen nog enkele buien. En ook bij mij in Haarlem zag het er soms dreigend uit. En na een tijdje van dreiging kwam het uiteindelijk nog even aardig uit de lucht zetten. Er viel hier tot 18.00 zowaar nog 5,5 mm regen. Het was een frisse nacht met minima die liggen tussen de -3 in het oosten en +4 langs de kust. Lokaal kon het een beetje glad worden op een brug of viaduct.

Vandaag schijnt de zon volop, al komt er ook sluierbewolking voor. Het blijft droog en het wordt ongeveer 10 graden. De wind draait naar het zuidoosten en is matig van kracht.

Tot morgen!  

Nederland

Regenboog vanuit de auto (Foto: Papabear)
Vanuit de auto zag Papabear deze prachtige regenboog bij een klein buitje. (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NFL: Quarterback Mullens kent droomdebuut en leidt 49ers naar zeldzame zege

Tijdens Thursday Night Football hebben de San Francisco 49ers zowaar hun tweede overwinning van het NFL-seizoen gepakt. In de Battle of the Bay tegen de Oakland Raiders, ook al zo slecht bezig, waren de 49ers veel te sterk: 34-3.

Van de eerste acht wedstrijden wonnen de 49ers er slechts één en dat de sterke quarterback Jimmy Garoppolo al zeer vroeg in het seizoen geblesseerd raakte hielp daar niet bij. Zijn vervanger, CJ Beathard, lag nu echter ook in de kreukels en dus moest Nick Mullens zich op gaan maken voor zijn debuut in de NFL.

Dat deed de 25-jarige quarterback geweldig: met 16 van zijn 22 passes die arriveerden gooide hij 262 yards en maar liefst drie touchdown passes, een van de beste debuutwedstrijden ooit voor een quarterback in de NFL. Het hielp de Niners op weg naar een ruime zege tegen de Raiders, die nu een record van 1-7 hebben dit jaar.

Naast Mullens stal ook tight end George Kittle de show: in het derde kwart kwam hij met een prachtige vangbal met één hand op de proppen, waarna hij een hele berg yards vooruitgang wist te boeken om er in de volgende play een touchdown van te maken op een pass van Mullens.

Overigens werd Mullens na afloop nog even gebeld door de legendarische quarterback Brett Favre, die hem feliciteerde met een fenomenaal debuut.

49ers - Raiders (Bron: YouTube)

'FIFA-baas Infantino hielp topclubs frauderen'

Je zou het echt totaal niet verwachten, maar de baas van wereldvoetbalbond FIFA is misschien toch nét niet helemaal zo netjes en integer als hij zelf voor doet komen. Gianni Infantino zou volgens Football Leaks in zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA namelijk twee topclubs geholpen hebben met, jawel, frauderen.

Vier jaar geleden zou Infantino zijn uiterste best gedaan hebben om te laten zien dat hij de perfecte opvolger was van de immer integere Sepp Blatter, destijds nog de baas van de FIFA. Zo stond hij toe dat Paris Saint-Germain en Manchester City, twee clubs met verschrikkelijk rijke eigenaren, grote bedragen bleven ontvangen van 'bevriende partijen'.

Dat alles werd dan geregeld via sponsorcontracten die enorm overgewaardeerd werden, wat allemaal volledig tegenover het in 2009 door de UEFA ingestelde Financial Fair Play staat. Infantino zou met de leiding van de twee clubs hebben gepraat en hen voorzien hebben van geheime informatie over bijvoorbeeld financiële onderzoeken, waarna er onder de tafel de nodige regelingen werden getroffen.

Nog veel schokkender dan de onthulling dat Infantino mogelijk níet honderd procent netjes is, is dat ook toenmalig UEFA-baas Michel Platini genoemd wordt. Ook Platini staat bekend als een zeer eerlijk man, over wie net als Blatter nooit enige twijfel is geweest. Infantino werd in 2016 gekozen als FIFA-president en liet toen weten een einde te willen maken aan de schijnbaar toch wel bestaande corruptie in de voetbalwereld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.