'Heroïnebaas' nieuwe president boksbond, olympisch boksen in gevaar

De internationale boksfederatie AIBA, de bond die het olympisch boksen regelt, heeft in Moskou een nieuwe president gekozen. CK Wu werd vorig jaar afgezet wegens corruptie en sindsdien was de Oezbeek Gafur Rakhimov de interim-president.

Klein probleempje met Rakhimov: hij wordt gezien als een van de voornaamste criminelen van Centraal-Azië en zou vooral een grote speler zijn in de heroïnemarkt aldaar. Onder meer de Amerikaanse autoriteiten hebben de nodige sancties tegen hem staan, maar dat mocht de pret niet drukken.

Rakhimov probeerde alles om als enige op het lijstje met kandidaten te komen, maar in de laatste week wist de Kazach Serik Konakbayev zich er ook op te krijgen. Zonder succes uiteindelijk, want Rakhimov kreeg het baantje toegewezen: 86 landen kozen voor hem, 48 voor Konakbayev.

Chaos in de zaal
De verkiezing verliep een klein beetje chaotisch. Zo waren er aanvankelijk 136 landen vertegenwoordigd, waarna iedereen een stemkastje op mocht halen. Vervolgens werd een testvraag gesteld om de boel te testen, waarbij men kon kiezen voor rood, blauw of groen.

Rood kreeg 74 stemmen, groen kreeg er 32 en blauw moest het doen met 25. 'Maar dat zijn er toch geen 136?', denkt de oplettende lezer wellicht. Dat klopt! Er waren schijnbaar vijf mensen die niet snapten dat er gestemd moest worden als er 'Stem' op het kastje verscheen.

De test werd opnieuw gedaan, dit keer makkelijker: alleen rood was nog een optie. Dat leverde 135 stemmen op en dus klopte het nog niet, waardoor het nóg een keer opnieuw werd gedaan. Rara politiepet, nu kwamen er ineens 138 stemmen binnen!

Ineens waren er overigens ook 137 landen, zonder dat bekend is waar het 137e land nou ineens vandaan kwam. Het hele afroepen van de aanwezigen werd dus ook maar weer opnieuw gedaan, terwijl Jost Schmid, de voorzitter van de kiescommissie, er een beetje schijtziek van werd.

Vertegenwoordigers van nationale bonden liepen tijdens het oproepen van de aanwezigen de zaal uit, wat voor Schmid de druppel was: "Ik wil alle deuren NU gesloten hebben! Wie binnen is, is binnen, wie buiten is, ligt eruit." Enfin, 137 landen waren er, maar wéér klopte de test niet.

De uitvoerend directeur van AIBA, Tom Virgets, had bij de lunchpauze overigens ook nog een belangrijke taak: "Als je naar het toilet moet, ga dan nu!", riep hij, want Virgets wilde duidelijk maken dat niemand meer naar buiten mocht tot de verkiezing afgelopen was.

De stemmachines gingen niet werken, zo oordeelde men, en dus riep Rakhimov op om het stemmen via papier te doen. Dat wilde concurrent Konakbayev niet, maar het lukte de Kazach niet om het papieren stemmen te dwarsbomen.

Eén probleem: een stemhokje was er niet. Dat werd opgelost door wat tafels op elkaar te stapelen, wat lakens er overheen te gooien en een kartonnen doos eronder te zetten, waarna men dan éindelijk kon beginnen met stemmen...nadat de Angolese vertegenwoordiging er dan eindelijk ook was.

Zes landen presteerden het ondertussen alsnog om tijdens het daadwerkelijke stemmen afwezig te zijn. Een kleine reden tot zorgen, want bij het AIBA-congres in 2006 bleek zo'n afwezige vertegenwoordiger, van Mali om precies te zijn, ineens dood in een liftschacht te liggen, een nooit opgeloste zaak.

Uiteindelijk werd er dus echt gestemd. 137 landen gaven aan aanwezig te zijn, zes kwamen tijdens het stemmen plots toch niet opdagen. Een simpel rekensommetje brengt ons dan op 131 stemmen, maar de uitslag was toch echt 86-48...dat zijn er 134. Niemand die het snapt, het zal wel.

Slechte toekomst voor het boksen
Feit is in elk geval dat de toekomst van het olympische boksen in gevaar is, want het IOC liet eerder al weten dat het kiezen van 'een van de voornaamste criminelen van Oezbekistan' als president een grens zou overschrijden.

De kans bestaat dat boksen nog voor de Spelen van 2020 van het olympisch programma geknikkerd wordt, tenzij Rakhimov opstapt - nogal onwaarschijnlijk - of er in allerhaast een andere boksbond opgericht wordt. De toekomst zal het ons leren.