'Super League met zestien voetbalclubs in 2021'

Zestien Europese voetbalclubs willen in 2021 starten met een eigen Super League. De competitie wordt door de clubs zelf georganiseerd zonder inmenging van de UEFA. De clubs die bij de oprichting betrokken zijn kunnen niet degraderen.

De plannen voor de Super League werden door diverse Europese media naar buiten gebracht waaronder NRC Handelsblad. De artikelen zijn gebaseerd op documenten van klokkenluiders-website Football Leaks.

Elf clubs zijn vanaf het begin betrokken bij de plannen. Dit betreft Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester City, Liverpool en AC Milan. De Koninklijke uit Madrid is naar verluidt de club die aan de basis voor de nieuwe competitie staat.

Naast de elf clubs zijn vijf clubs uitgenodigd om ook deel te nemen: Atlético Madrid. Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma. Volgens de plannen nemen de betreffende clubs vanaf 2021 niet langer deel aan Champions League en Europa League. Bayern Munchen zou onderzocht hebben wat de consequenties zijn als men ook uit de Bundesliga stapt.

De elf clubs willen samen een bedrijf oprichten. Met respectievelijk ruim achttien en zeventien procent worden Real Madrid en Barcelona de grootste aandeelhouders. Als aandeelhouders zijn de clubs verzekerd van deelname en kunnen niet degraderen. De competitie krijgt eigen scheidsrechters en sancties bij overtredingen. De UEFA is in geen enkele manier betrokken. Halverwege volgend jaar moeten de uitzendrechten voor de eerste drie seizoenen verkocht zijn.