"Gooi alle lijnen open bij VAR-beslissingen"

Redactie

De intrede van de VAR leidt tot meer discussies dan ooit in het voetbal en columnist Sjoerd Mossou roept de KNVB op om transparanter te zijn.

Eerder deze week deelde de nationale voetbalbond via Twitter een video waarop te zien was hoe de rode kaart van Feyenoorder Jeremiah St. Juste tot stand kwam met tussenkomst van de videoscheidsrechter. Björn Kuipers gaf als veldarbiter eerst geel, maar te zien is hoe de leidsmannen gezamenlijk tot besluit komen dat het toch rood moet zijn.

Mossou geeft in zijn column in het Algemeen Dagblad aan dat hij dit zinvol vindt. Zo krijgen supporters een goed beeld van wat er achter de schermen gebeurt, beargumenteert hij. “Het filmpje geeft een zinvol, intrigerend inzicht in het functioneren van het hele VAR-systeem. Dat is nodig ook, want hoewel iedereen zo onderhand snapt dat het voetbal eerlijker wordt, is het gevoel van onrecht vaak juist groter, om over de oeverloze discussies maar te zwijgen.”

Alleen maakt een zwaluw nog geen zomer bij de sportjournalist. Hij pleit ervoor om veel vaker informatie te delen. Nu zit hij juist met nog méér vragen dan voor het filmpje. "Want allemaal leuk en aardig natuurlijk, deze quasi-openheid bij een onomstotelijk juiste beslissing, maar wat zei Makkelie precies bij de gele kaart van Jens Toornstra, een minuut eerder? Hoe verliep de communicatie bij de 1-0 van Ajax, op het moment dat keeper Justin Bijlow werd geraakt door Kasper Dolberg?”

En dat zijn nog maar vragen over één wedstrijd. Hij heeft meer voorbeelden in huis: “Klopt het dat de VAR twee weken geleden even Chinees was halen toen Klaas-Jan Huntelaar een rotschop uitdeelde bij Ajax-AZ? Welk schijtlollig grapje maakte Bas Nijhuis tegen de VAR toen Pablo Rosario geen rood kreeg tegen FC Emmen?”

Als oplossing hoopt Mossou dat de bond bereid is om nog meer te delen, en dan het liefst live, zoals bij het autoracen. “De KNVB communiceert zich een ongeluk over de VAR, maar het is domweg niet genoeg. Als je echt begrip wilt kweken, gooi dan alle lijnen open, zoals dat bij de boardradio in de Formule 1 al heel lang gebeurt. Laat ons meeluisteren bij elke beslissing, ook een verkeerde of discutabele. Slinger niet één filmpje de wereld in, maar elke week een serie.”