Marquez raakt 52e MotoGP-pole kwijt na hinderen Iannone op nat Sepang

Marc Marquez heeft zaterdag tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP de snelste tijd neergezet. Dat leverde de Spanjaard zijn 52e poleposition op in de MotoGP, tot even later bleek dat hij bestraft werd: Marquez had Andrea Iannone in de weg gezeten, zo oordeelde men, en kreeg zes plekken gridstraf.

De eerste plek op de startopstelling wordt zondag ingenomen door Yamaha-coureur Johann Zarco, die een ruime halve seconde toe moest geven in de lastige omstandigheden. De kwalificatie werd lange tijd onderbroken, want kort na het begin viel de halve oceaan neer op het circuit van Sepang. Marquez was vervolgens de snelste, maar Zarco start dus vanaf pole, met Valentino Rossi en Iannone naast zich op de eerste rij. Andrea Dovizioso, Jack Miller en Danilo Petrucci vormen de tweede rij, voor rij drie met Marquez, Alex Rins en Alvaro Bautista.

In de Moto2 staat er wél een Marquez daadwerkelijk op poleposition. Broertje Alex was bijna een halve seconde sneller dan de Italiaan Luca Marini, die Fabio Quartararo aftroefde in de strijd om de tweede plek. Remy Gardner kwam verrassend tot de vierde tijd en staat op rij twee, samen met Mattia Pasini en WK-leider Francesco Bagnaia, wiens uitdager Miguel Oliveira vanaf plek zeven start.

De kwalificatie in de Moto3 was een stuk spannender, waarbij de strijd om de pole tussen de twee voornaamste kampioenschapskandidaten ging: WK-leider Jorge Martin was de snelste, 0,032 tellen voor de Italiaan Marco Bezzecchi. Tony Arbolino completeert de eerste startrij, John McPhee, Albert Arenas en Enea Bastianini staan op de tweede rij.

Overigens zijn de races wegens de zware regen die men voor zondagmiddag verwacht twee uur naar voren gehaald, waardoor het voor de liefhebbers voor de derde week op rij een behoorlijk vroegertje - of latertje - wordt: om 03.00 uur (NL tijd) start de Moto3, om 04.20 uur volgt de Moto2 en om 06.00 uur vertrekken de heren in de MotoGP.