Schulting start WB-seizoen met goud, Van Kerkhof pakt zilver en Knegt wordt bestraft

Olympisch kampioene Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen zaterdag begonnen met goud op de 1.500 meter. Yara van Kerkhof pakte in Calgary zilver op de 500 meter. Voor Sjinkie Knegt eindigde de 1.500 meter zonder medaille. Hij kreeg een penalty aan zijn broek. 

De 21-jarige Schulting, die op de Spelen geschiedenis schreef door op de 1.000 meter als eerst Nederlandse shorttracker een olympische titel te pakken, drukte haar schaats op z'n Sjinkies slechts 0,009 seconde eerder over de finish dan Courtney Lee Sarault. De Canadese moest genoegen nemen met zilver. Het brons ging naar de Russin Ekaterina Efremenkova.

Van Kerkhof moest op de 500 meter de zege laten aan de Poolse Natalia Maliszewska, die van kop af aan naar de winst schaatste en voor de eerste Poolse World Cup-zege ooit zorgde. De Nederlandse nummer twee gaf ruim twee tienden toe op de winnares. Het brons ging naar thuisschaatster Alyson Charles. Het Nederlandse talent Xandra Velzeboer,  strandde zaterdag in de kwartfinales van de 500 meter, net als haar ervaren landgenoot Lara van Ruijven.

De heren waren minder succesvol. Itzhak de Laat kwam tot de halve finales van de 500 meter, maar daarin werd hij vijfde en laatste. Talent Jasper Brunsmann werd uitgeschakeld in de kwartfinales. De zege op de kortste afstand ging naar olympisch kampioen Wu Dajing uit China.

Op de 1500 meter kreeg Knegt in de halve finales een penalty om de oren. Knegt reed in de slotfase knap buitenom naar voren, maar ging een paar ronden voor het einde onderuit. Dat leek te komen door een val van Lims landgenoot Hwang Dae-heon, maar de jury oordeelde dat Knegt zelf in de fout was gegaan. Ook wereldbekerdebutant Friso Emons redde het niet. Emons reed een prima halve finale, maar werd na tweederde van de race onderuitgegleden door de Japanner Hirko Yokoyama. Door de jury werd Emons toegevoegd aan de B-finale en werd daarin vijfde en tiende overall. 

Het toernooi in Calgary is de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Volgende week gaan de shorttrackers naar Salt Lake City. Daarna volgen ook nog stops in Almaty, Dresden en Turijn.