ASO werkt aan Tour de France en Parijs-Roubaix voor vrouwen

De ASO, het Franse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de Tour de France, Parijs-Roubaix en diverse andere wielerwedstrijden werkt aan een zevendaagse ronde voor vrouwen. Ook wil men een Parijs-Roubaix organiseren voor vrouwen. Dit zegt althans voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie UCI in een interview met The Daily Telegraph.

Sinds 2014 organiseert de ASO La Course, een wedstrijd voor vrouwen van één of twee dagen. De wedstrijd vindt jaarlijks plaats tijdens de Tour de France. Vanwege de korte duur van het evenement heeft de organisatie in de laatste paar jaren veel kritiek gekregen uit het vrouwenpeloton en wielerwereld in het algemeen.

 

Hoogtepunten 2018 La Course (Bron: Youtube)

Volgens de UCI-voorzitter zou men nu dus werken aan een ronde van een week. “Ik heb de ASO vertelt dat ze de leidende wielerorganisator zijn dus moeten ze ook hun verantwoordelijkheid nemen in het vrouwenwielrennen”, aldus Lappartient. De Fransman heeft zelf een voorkeur voor een uitbreiding naar tien dagen. De wedstrijd zou dan moeten plaatsvinden in de laatste tien dagen van de reguliere Tour de France. Nogmaals de UCI-voorzitter: “Ze denken aan een ronde van een week en ik zou dit ondersteunen maar ik heb ze vertelt, 'Waarom niet de laatste tien dagen dezelfde etappes voor mannen en vrouwen?'”

Naast een meerdaagse ronde werkt ASO ook aan de organisatie van een Parijs-Roubaix voor vrouwen. De eerste editie van de iconische wedstrijd in Noord-Frankrijk zou in 2020 moeten plaatsvinden.