Zonderland wereldkampioen aan rekstok

Turner Epke Zonderland heeft zich in Doha voor de derde keer in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen aan de rekstok. In de laatste finale van het WK stond er geen maat op de Nederlander, olympisch kampioen in 2012 en naast zijn wereldtitels van 2013 en 2014 ook nog winnaar van WK-zilver in 2009, 2010 en 2017.

Zonderland mocht als tweede aantreden en liet een ijzersterke oefening zien, met een moeilijkheidsgraad van 6,800 punten, veel meer dan alle andere finalisten. Hij scoorde er 15,100 punten mee, wat de Amerikaan Samuel Mikulak (14,533) niet haalde.

De Chinees Xiao Ruoteng bleef steken op 13,900 punten, waarna het de beurt was aan Tin Srbic. De Kroaat klopte Zonderland vorig jaar, maar kende geen vlekkeloze oefening en zag zijn hoop op een nieuwe wereldtitel vervliegen: 14,500 punten.

Deng Shudi uit China haalde het ook niet, waarna turnlegende Kohei Uchimura aan mocht treden. De zesvoudig wereldkampioen op de meerkamp en oud-wereldkampioen aan de rekstok was sterk, maar zijn oefening was niet moeilijk genoeg om Zonderland te bedreigen: 14,800 punten.

Tot slot mocht Artur Dalaloyan, de kersvers wereldkampioen op de meerkamp, zich aan de rekstok melden, maar hij viel er vanaf en bleef dus steken op vijf medailles tijdens dit WK. Zonderland won zo eindelijk weer mondiaal goud, Uchimura pakte zilver, Mikulak won brons.

Op vloer bij de vrouwen pakte Simone Biles haar veertiende wereldtitel. De Amerikaanse olympisch kampioene deed tijdens haar oefening een forse stap buiten de mat, maar dat bracht haar eindwinst zeker niet in gevaar: met 14,933 punten had ze exact één vol punt voorsprong op landgenote Morgan Hurd, terwijl het brons voor de Japanse Mai Murakami was.