Schulting, Knegt en aflossingsploegen door kwalificaties op eerste wereldbeker

De shorttrackers zijn begonnen aan hun eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. In Calgary werd de 500 meter vrijdag tweemaal verreden, daarnaast stonden ook de voorronden en heats van de 1500 en 1000 meter op het programma. De dag werd afgesloten met de gemengde aflossing en de 'normale' relays. Vijftien van de 24 finaleplekken zijn veroverd. Ook de aflossingsploegen hebben zich alle drie geplaatst voor de halve finales. 

500 meter
Op de eerste 500 meter wisten Itzhak de Laat en Jasper Brunsmann door te dringen tot de kwartfinales. Beide rijders werden derde in hun heats en wisten zich te plaatsen op basis van hun tijd. Daan Breeuwsma werd vierde in zijn heat en lag eruit. 

Brunsmann kwam ook op de tweede 500 meter in actie en wist opnieuw als beste derde door te gaan.  In de race van Sjinkie Knegt gingen de Chinees Dajing Wu en Fransman Quentin Fercoq er meteen als een speer vandoor. Knegt ging in de achtervolging, passeerde Fercoq en behield die tweede plek. Dennis Visser strandde in de heats, hij begon vanaf de laatste startpositie en kwam daar niet meer van af.

Bij de dames stond er een verrassende naam op de startlijst: Xandra Velzeboer was ingevlogen om de zieke Marijn Wiersma te vervangen. De 17-jarige juniore reed sterke races en dwong op beide 500 meters van een plek af in de kwartfinales. Lara van Ruijven ging op de eerste 500 meter onderuit, maar wist zich in de tweede omloop wel te plaatsen voor het hoofdtoernooi op zondag. Yara van Kerkhof en Rianne de Vries startten allebei op één 500 meter. Van Kerkhof plaatste zich zonder problemen en ook De Vries had lang zicht op de volgende ronde. Op de bel van de laatste ronde verloor ze echter haar derde plek.

1000 meter
In de heats knokte Friso Emons achterin om een plek op te schuiven, maar haalde de top twee niet. Breeuwsma reed vanaf de laatste startpositie direct helemaal naar voren, maar zakte terug en werd vierde. In zijn race startte De Laat op pole position, werd links en rechts ingehaald maar pakte met een mooie actie buitenom de leiding weer terug. Vlak voor de finish moest hij alleen de Canadees Steven Dubois voor zich dulden.

Avalon Aardoom begon bij de dames aan een race naar voren vanaf de laatste positie. Ze raakte de leiding echter kwijt toen een Chinese en Zuid-Koreaanse rijdster eroverheen knalde. De heat was niet snel genoeg om met een derde plek de kwartfinales te halen. Schulting en Van Kerkhof namen in hun heats de leiding over en gaven deze niet meer uit handen. 

1500 meter
Op de 1500 meter werden direct kwartfinales gereden. Knegt ging in zijn race met nog vijf rondjes te gaan van plek vier naar de koppositie en ging als winnaar naar de halve finale. Friso Emons wist in zijn heat in de laatste twee ronden nog een plaats op te schuiven om zeker te zijn van plaatsing. Hij werd derde, maar als gevolg van een penalty voor zijn Russische tegenstander schoof Emons alsnog door de top twee en is door. Dennis Visser ging met een penalty uit het doornooi door een foutieve inhaalactie. 

Bij de dames wisten Schulting en De Vries zich eenvoudig te plaatsen voor de halve finales. Aardoom wachtte in haar heat af. Met twee Chinese rijdsters aan de leiding slaagde zij er echter niet in om verder naar voren te dringen en strandde ze met een vierde plek in de kwartfinale. Rianne de Vries schoof vanaf de start op van plek vier naar plaats twee en wist haar stek succesvol te verdedigen tot de finish.

Mixed relay
Nieuw op het programma is de gemengde aflossing. Op het nieuwe olympische onderdeel rijden twee dames en twee heren in een team. De aflossing is met 2000 meter een stuk korter dan de gewone relay. Nederland traf aan met Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt aan de start. De Poolse ploeg had een vliegende start, maar met een goede wissel nam Oranje de leiding over. De rest van de race kwam die koppositie niet meer in gevaar.

Relay dames
Op de relay vochten Van Ruijven, Schulting, De Vries en Van Kerkhof een gevecht uit met de Russische dames. Het werd een nek-aan-nek-race waarbij Rusland achter Oranje bleef hangen. Met een actie van Van Kerkhof greep Nederland uiteindelijk de leiding en reed ze als eerste over de streep.

Relay heren
De heren traden aan tegen Japan en Frankrijk. Het team met bestaande uit Breeuwsma, Knegt, De Laat en Visser begon vanaf startpositie drie en bleef lange tijd rustig op die plek rijden. De Japanners versnelden na vijftien ronden als eerste en nog eens vijftien ronden later was het Frankrijk die buitenom de koppositie overnam. Met een inhaalactie van Knegt nam Nederland de leiding over en na zijn wissel op De Laat ging het gas erop. Oranje gaf de koppositie vervolgens niet meer uit handen en plaatste zich voor de halve finale.

Zaterdag zijn in de ochtend nog herkansingen voor de 500 meter en 1500 meter. Alle afvallers zoals Daan Breeuwsma op de 500 meter en Avalon Aardoom op de 1500 meter kunnen zich daardoor alsnog plaatsen voor het hoofdtoernooi later die dag. Het hoofdtoernooi begint op 20.20 uur en is te volgen via Eurovision Sports.