10-jarige kan Olympische Spelen 2020 halen na 7e plek op WK skateboarden

In het Chinese Nanjing zijn de medailles verdeeld op het eerste door World Skate georganiseerde wereldkampioenschap skateboarden op het onderdeel 'park'. Dat onderdeel is in Tokyo in 2020 olympisch, als skateboarden voor het eerst een sport is op de Olympische Spelen.

World Skate is de door het IOC erkende internationale organisatie voor het skateboarden, hoewel veel van de beste skateboarders in meer commerciële competities in actie komen. Toch deden er in Nanjing de nodige grote namen mee, zoals de Braziliaan Pedro Barros, zesvoudig winnaar van goud op de X-Games.

Hij pakte in Nanjing ook het goud en versloeg daarvoor de Amerikaan Heimana Reynolds. Keegan Palmer uit Australië gaat naar huis met het brons. Ook Jagger Eaton plaatste zich voor de finale, maar hij mocht niet meedoen: Eaton is nog geen 18 jaar en dan moeten deelnemers een helm dragen, maar dat weigerde het eigenwijze jochie.

Bij de vrouwen viel vooral de leeftijd van de finalisten op. Er deed één 19-jarige mee, twee jongedames van 18 jaar en verder nog één van 16, 14, 13, 12 en zelfs 10 jaren jong. Het goud ging naar de Japanse Sakura Yosozumi (16), die haar twee jaar oudere landgenote Kisa Nakamura en de eveneens 18-jarige veterane Poppy Starr Olsen uit Australië versloeg.

Kokona Hiraki maakte een bijzondere indruk: ze kwalificeerde zich eerder dit jaar overtuigend voor het WK en eindigde in Nanjing als zevende, terwijl ze pas net 10 jaar is - ze kwalificeerde zich zelfs als 9-jarige al. Een minimale leeftijd voor deelname aan de Spelen is er in het skateboarden niet en dus zou Hiraki zich, als ze zich iets kan verbeteren, realistisch gezien voor de Spelen in eigen land kunnen plaatsen in 2020, als ze 11 jaar oud is.