Bayern en Rummenigge ontkennen poging om 'Super League' op te starten

Redactie

Een bewering dat Bayern München en Karl-Heinz Rummenigge proberen om een Europese 'Super League' op te zetten wordt door beide partijen ontkend.

Bayern München en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge weerleggen de verhalen dat er vanuit München wordt geprobeerd om een competitie te formeren waarin alleen Europa's grootste zestien clubs aan mee mogen doen. Dat wordt gesuggereerd door Der Spiegel, wat zich baseert op documenten van klokkenluiderswebsite Football Leaks.

Het Duitse medium publiceerde vervolgens dat Bayern en Rummenigge de voornaamste spelers zijn bij de formering van de nieuwe competitie, waar Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, PSG en Juventus worden genoemd bij de elf clubs die vanaf de start mee willen doen. Als zo'n competitie er komt, is dat een regelrecht doemscenario voor de Champions League en het roept ook vragen op over hun rol in de vaderlandse competities.

Der Spiegel schrijft ook dat Rummenigge zijn positie als voorzitter van de Europese Club Associatie (ECA) heeft gebruikt om grotere beloningen van de UEFA af te dwingen voor de rijkste clubs. Bayern en haar voorzitter weerleggen de bewering dat zij deel uitmaken van zulke plannen.

Rummenigge omschrijft het in een statement van Bayern München als volgt. "Ik ontken dit luid en duidelijk. De beslissing om te hervormen was unaniem besloten door de UEFA en de ECA. Bayern München blijft trouw aan de Bundesliga en zo lang als ik voorzitter ben, blijft de club ook meedoen aan competities die worden georganiseerd door de UEFA en de ECA."

De club vult aan. "Der Spiegel claimt dat Karl-Heinz Rummenigge als voorzitter van de ECA kleinere clubs heeft verraden. Zowel hij als de club heeft nooit een actie ondernomen wat ten koste gaat van de ECA. We zijn ook niet op de hoogte van de plannen om een zogeheten Super League te starten, wat ook wordt beweerd door Der Spiegel. Bayern heeft ook niet onderhandeld over zulke plannen. We weten ook niet waarom onze naam is opgenomen in dat document van Der Spiegel."