FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 november 2018

Eerste Belgische goud ooit op WK turnen voor tiener Derwael

Op de wereldkampioenschappen turnen in Doha zijn vrijdag de eerste vijf van de in totaal tien individuele toestelfinales beslecht. Dat leverde fraai nieuws op voor onze vrienden in het zuiden: België won voor het eerst in de geschiedenis goud.

Brug vrouwen
Nog nooit won België een gouden medaille op het WK turnen, maar de 18-jarige Nina Derwael begon de brugfinale als grote favoriete. Dat maakte de tiener, tweevoudig Europees kampioene en vorig jaar al goed voor brons op het WK, vervolgens volledig waar. Een werkelijk schitterende oefening werd beloond met 15,200 punten en daarmee won ze met een straatlengte voorsprong: turnkoningin Simone Biles moest met 14,700 genoegen nemen met zilver op haar minst favoriete onderdeel, de Duitse Elisabeth Seitz pakte met 14,600 een prima derde plek.

Vloer mannen
De individuele toestelfinales werden geopend door de mannen op vloer, met 'schroefkoning' Kenzo Shirai en de Russen Nikita Nagornyy en Artur Dalaloyan als favoriet. Nagornyy was bezig met een prachtoefening inclusief 'de Liukin', een drievoudige achterwaartse salto, maar aan het einde ging het fout: hij viel bijna voorover, moest twee grote stappen zetten en kwam niet verder dan de zesde plek. Shirai had ondertussen met 14,866 punten de leiding genomen, waarna Carlos Edriel Yulo de vloer betrad.

De pas 18-jarige debutant uit de Filipijnen turnde de oefening van zijn leven, scoorde 14,600 punten en verzekerde zich van een historische medaille, de eerste ooit voor zijn land. Meerkampkampioen Dalaloyan kwam als laatste en hij turnde een snaarstrakke oefening. De moeilijkheid was weliswaar minder dan die van Shirai, hij voerde het wel nagenoeg perfect uit en dat leverde hem goud op: 14,900 punten.

Sprong vrouwen
Zoals op wel meer onderdelen in het vrouwenturnen was er maar één absolute topfavoriete, en die naam is altijd hetzelfde: Simone Biles. De dominante Amerikaanse kende op beide sprongen een klein foutje - ze deed een klein stapje naar voren - maar verder was het nagenoeg perfect, wat haar over twee sprongen een score van 15,366 punten opleverde. Iets minder dan in de kwalificatie, waarin ze 'de Biles' deed, maar veel hoger dan alle anderen in de kwalificatie.

Het bleek veruit genoeg voor goud, maar daarachter was het wél spannend. De Canadese Shallon Olsen ging er met het zilver vandoor met 14,516 punten, een fractie meer dan de 14,508 van Alexa Moreno. De Mexicaanse was overigens ook dolgelukkig, want ze won de eerste WK-medaille ooit voor haar land. Ook de vierde plek was een bijzondere: de Oezbeekse 'turnoma' Oksana Chusovitina, 43 jaren jong en in 1991 al goed voor een WK-medaille, eindigde met 14,300 punten op een zeer knappe vierde plek.

Voltigepaard mannen
Het werd een zeer spannende strijd op het voltigepaard, waar de eerste vier deelnemers allemaal flink de fout in gingen. Xiao Ruoteng was de eerste die een echt goede oefening turnde en de Chinees, vorig jaar wereldkampioen op de meerkamp, kreeg er 15,166 punten voor. Dat was precies het aantal wat ook olympisch kampioen Max Whitlock kreeg, maar de uitvoeringsscore van de Brit was net iets lager, waardoor Xiao het goud pakte. Brons was er verrassend voor Lee Chih-kai, die zijn spectaculaire oefening beloond zag worden met 14,966 punten.

Ringen mannen
Er is maar één Lord of the Rings in het turnen en dat is de Griek Eleftherios Petrounias. Hij domineert al jaren, werd wereldkampioen in 2015 en 2017 en pakte olympisch goud in 2016, met daarnaast nog een karrevracht aan andere gouden medailles, zoals op EK's. In Doha was Petrounias dan ook de topfavoriet en dat maakte hij volledig waar.

Met een ijzersterke oefening scoorde hij 15,366 punten, voldoende om de Braziliaan Arthur Zanetti, zowel wat betreft olympisch- als WK-goud de voorganger van Petrounias, met 15,100 naar het zilver te verwijzen. Marco Lodadio uit Italië zorgde voor een flinke verrassing door met 14,900 punten het brons te pakken.

Noord-Korea blijkt beste Korea op openingsdag WK gewichtheffen

In het Turkmeense Ashgabat is het wereldkampioenschap gewichtheffen vrijdag dan echt van start gegaan, nadat er op donderdag al een paar B- en C-groepen op het programma stonden. Zoals gewoonlijk begon de titelstrijd met de lichtste gewichten, in dit geval de vrouwen tot 45 kilogram en de mannen tot 55 kilogram.

Noord-Korea, beste Korea
Bij de mannen tot 55kg was er maar één grote favoriet: de kleine Noord-Koreaanse held Om Yun-chol, olympisch kampioen in 2012, wereldkampioen in 2013, 2014 en 2015 en goed voor zilver op de Spelen van 2016. Bij het trekken was Arli Chontey uit Kazachstan goed voor 120kg, waarna Om met dat gewicht begon. Dat lukte, maar zijn pogingen op 125kg en 128kg gingen vervolgens fout.

Bij het stoten, de specialiteit van Om, maakte de goedlachse Noord-Koreaan nog wel even duidelijk dat hij toch echt de beste was: hij opende al met 155kg, 13kg meer dan wie dan ook. Nadat Om ook nog 162kg haalde - het eerste officiële wereldrecord in een van de nieuwe gewichtsklassen - kwam hij op een totaal van 282kg uit, verreweg genoeg voor goud.

Chontey stootte 138kg omhoog en kwam totaal op 258kg uit, goed voor zilver, terwijl de Italiaan Mirco Scarantino met 113kg en 139kg, totaal dus 252kg, het brons pakte. Kim Young-ho uit Zuid-Korea bleef met 251kg net buiten de medailles.

Overigens stootte de Vietnamees Lai Gia Thanh 142kg omhoog, maar bij het trekken had hij drie ongeldige beurten, waarbij hij bij de eerste bijna het gewicht op zijn nek kreeg. Teerapat Chomchuen uit Thailand stootte 141kg omhoog, maar had ook drie mislukte pogingen bij het trekken.

Om Yun-chol met een wereldrecord (Bron: YouTube)

Thuisfavoriete krijgt zilver door de neus geboord
Bij de vrouwen tot 45kg werd het een één-tweetje voor Thailand. Thunya Sukcharoen won het eerste onderdeel, het trekken, door 80kg boven het hoofd te tillen. Dat was vier kilo meer dan landgenote Chiraphan Nanthawong en vijf kilo meer dan de Turkmeense thuisfavoriete Yulduz Jumabayewa. Bij het stoten, het tweede onderdeel, begon Jumabayewa met 94kg, waarna ze 104kg omhoog tilde....tot de jury anders besloot.

De Turkmeense had door administratief geblunder - van haar coach of de organisatie, dat werd niet duidelijk - voor haar beurt getild en dus werd de 104kg geschrapt. Ze mocht haar tweede poging wel herhalen en deed dat opvallend genoeg met 105kg...zonder succes. Ook de derde poging, dit keer op 107kg, lukte niet en dus bleef de Turkmeense steken op 169kg als totaalgewicht. Dat was twee kilogram minder dan Nanthawong, waardoor het geblunder haar zilver gekost heeft. Sukcharoen stootte 106kg omhoog voor een totaal van 186kg, ruimschoots voldoende voor de wereldtitel.

Uitslag Excelsior - FC Groningen

FC Groningen is niet langer hekkensluiter in de Eredivisie. De ploeg van Danny Buijs won met 2-4 bij Excelsior en passeert NAC Breda op de ranglijst.

De trainer koos zoals aangekondigd voor een andere strijdwijze. Buijs gaf midweeks aan dat de spelers zich prettiger voelen bij een 4-4-2-systeem. Dat moest meer zekerheid geven in de defensie en voorin kregen Mimoun Mahi en Mateo Cassierra de kans om zich te laten zien. Dat lukte tegen Excelsior, wat een matige indruk maakte.

De thuisploeg was in de openingsfase wel licht de betere, maar kreeg maar geen rust in het spel door het constante storen van de Groningers. Marcus Edwards had de thuisploeg op voorsprong moeten schieten, liet dat na, en zag hoe Mahi het aan de overzijde wel voor elkaar kreeg. De pingelaar draaide slim weg en poeierde raak. Ritsu Doan deed nog voor het eerste half uur verstreken was ook een duit in het zakje.

Excelsior schakelde een tandje bij om de aansluitingstreffer te forceren en die kwam er via Ryan Koolwijk. De Rotterdamse aanvoerder kreeg de bal uit een hoekschop voor de voeten en hij passeerde doelman Sergio Padt met een fraaie volley. Daarbij moet worden opgemerkt dat hij volledig over het hoofd werd gezien door de defensie, maar de uitvoering was daarom niet minder mooi.

Na rust nam Groningen opnieuw afstand via Cassiera, die met een lekker afstandsschot doelman Sonny Stevens aan de grond nagelde. Excelsior mocht nog even hopen na een doelpunt van Luigi Bruins, maar zijn benutte strafschop luidde geen slotoffensief in. Groningen bleef de bovenliggende partij en rondde het karwei uiteindelijk af dankzij Jannik Pohl. De aanvaller stond koud in het veld toen hij zijn ploeg een kwartier voor het einde in veilige haven schoot.

Excelsior

2 - 4

FC Groningen

 36' Koolwijk
 59' Bruins(pen)
   26' Hahi
 29' Doan
 51' Cassierra
 75' Pohl
 
 Gele kaart: Hadouir, (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.257
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Fortes
Oude Kotte (Hadouir/82)
Matthys
Burnet
Schouten
Messaoud
Koolwijk
Edwards (Mahmudov/69)
Ómarsson (El Hamdaoui/56)
Bruins
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan (Mendes Moreira/90)
Reis
Memisevic
Warmerdam
Mahi (Pohl/73)
Cassierra (Hrustic/87)

Sparta en FC Twente denderen door in Keuken Kampioen Divisie

Sparta Rotterdam en FC Twente blijven winnen in de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdag was het weer raak voor beide titelkandidaten.

Sparta Rotterdam haalde afgelopen weekend de periodetitel binnen en op bezoek bij MVV Maastricht mocht het wederom drie punten bijschrijven. Daarmee wipt de ploeg van Henk Fraser in ieder geval voorlopig over Go Ahead Eagles heen, want die club komt pas zondag in actie om de koppositie te heroveren. FC Twente hijgt ook in de nek. De Tukkers wonnen net als nummer vier Almere City.

Lars Veldwijk is de laatste weken de man in vorm bij Sparta en vrijdagavond scoorde hij voor de vijfde wedstrijd op rij. Na vijf minuten spelen tekende hij uit een corner van Thomas Verhaar - een beproefd concept - voor de openingstreffer en tien minuten voor het einde gooide hij het duel in het slot. Tussentijds had MVV lang het beste van het spel en met iets meer geluk en scherpte hadden de Limburgers het Sparta heel lastig kunnen maken, maar de Rotterdamse defensie hield stand en de individuele klasse van Veldwijk deed uiteindelijk de rest.

FC Twente zat minder lang in onzekerheid, want de ploeg van Marino Pusic nam al voor rust afstand van RKC Waalwijk, wat midweeks nog verrassend te sterk was geweest voor PSV in het bekertoernooi. Die wedstrijd eiste zijn tol en de Waalwijkers konden niet voorkomen dat Peet Bijen na iets meer dan een kwartier spelen voor de openingstreffer zorgde. Aitor Cantalapiedra gooide het duel zeven minuten voor rust in het slot met de 2-0.

RKC vocht voor wat het waard was, maar maakte nimmer aanspraak op een gunstig resultaat in Enschede. Michaël Maria maakte er negen minuten voor het einde zelfs 3-0 van. Zodoende kregen de bezoekers wel heel weinig loon na werken, dus de eretreffer van Dylan Seys in de blessuretijd was de ploeg gegund door de neutrale toeschouwer.

Roda JC won eveneens. Op bezoek bij Jong FC Utrecht maakten de Limburgers er in de absolute slotfase 1-2 van, waardoor de club uit Kerkrade een sprongetje maakt op de ranglijst. De club staat nu negende. Almere City deed tot slot ook goede zaken met een zwaarbevochten 1-2 overwinning bij Helmond Sport. De ploeg van Michele Santoni deed de eerste weken mee om de koppositie, haakte toen af en zet nu toch weer de achtervolging in.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Dordrecht - FC Volendam 1-2
FC Twente - RKC Waalwijk 3-1
Helmond Sport - Almere City FC 1-2
Jong FC Utrecht - Roda JC Kerkrade 1-2
MVV Maastricht - Sparta Rotterdam 0-2
SC Cambuur - Jong Ajax 2-1
TOP Oss - FC Eindhoven 2-0

OM eist 10 jaar + TBS voor moord en in beton gieten vriendin

Ruim 2,5 maand lang ontkende de 44-jarige Hagenaar Gerard P. iets te maken te hebben met de verdwijning van zijn vriendin Maria dos Santos Goncalves (47). Tot haar lichaam in een met beton gevulde koffer werd gevonden en hij niet meer om de bizarre en onvoorstelbare waarheid heen kon. De zus van Maria deed op 25 augustus 2017 melding van de vermissing. In de weken die volgden, deed de politie uitgebreid onderzoek. Maar Maria werd niet gevonden.

Cementzakken
Camerabeelden van haar flat leverden belangrijk bewijs. Daaruit bleek om te beginnen dat Maria wel was thuisgekomen, maar nooit meer is vertrokken. Althans, niet via de reguliere weg. Verder was te zien dat haar vriend de eerste dagen zeer actief was. In de nachtelijke uren sjouwde hij met cementzakken en met een steekkarretje waarop hij een schijnbaar zware koffer het complex uit torst.

Deze koffer werd uiteindelijk op 14 november 2017 teruggevonden in het Starnmeer bij Alkmaar, nadat duidelijk werd dat de vriend daar met een busje is geweest. In de koffer zat het lichaam van Maria. Het geheel was verzwaard met beton, om nooit meer boven te komen.

De vriend zat toen al ruim een maand vast als verdachte en was al meerdere keren gehoord door de politie. Hij hield daarbij vol dat hij van niets weet en maakt zich zelfs boos: waarom is het hele land in rep en roer om Anne Faber maar bekommert niemand zich om zijn 'meissie'?  Toen de koffer werd gevonden, was er geen ontkomen meer aan: hij heeft haar lichaam weggemaakt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar ook om het leven gebracht, want bij de sectie zijn 7 steekwonden in de borst geconstateerd die bij leven zijn toegebracht. Kortom, Maria is doodgestoken.

Een paar beuken
Hij zegt dat hij Maria wel heeft gestoken, maar pas toen zij al was overleden. Maria zou hem met een mes hebben aangevallen, waarbij hij 'een paar beuken' verkocht. Toen bleek dat ze dood was, had hij 'geen zin om de bak in te draaien'. Hij bedacht het plan met de koffer en het beton. Hij zou haar een aantal keren hebben geprikt om gasvorming tegen te gaan, om te voorkomen dat ze alsnog zou bovenkomen. Maar de feiten spreken dat verhaal dus tegen.

Zijn gedrag na het overlijden van Maria is verontrustend en volkomen onbegrijpelijk. Zo zocht hij rustig naar 'Gratis pornofilms' op Google, toen hij thuis kwam na het dumpen van haar lichaam. De dag na haar dood vermaakte hij zich met vrienden op een karaokeavond. Op de verjaardag van Maria feliciteerde hij haar zus en beweerde zelfs dat hij een scooter voor Maria had gekocht. Ondertussen stuurde hij berichten naar haar telefoon waarin hij de indruk wekte dat zij hem plotseling heeft verlaten en hij wil dat ze terugkomt.

Wanneer verdachte zich onbespied achtte, is hij echter een stuk minder liefdevol. Hij spreekt dan over Maria in termen als kanker-, kut- en teringwijf. En hij vertelt minachtend hoe hij haar lichaam 'in een koffer heeft gedouwd', dat hij 'een zooitje beton erbij gekankerd' heeft, alles 'in het water getiefd' of 'in het diepe geflikkerd'.

De officier van justitie vatte het voor de rechters samen: 'Verdachte heeft Maria niet enkel van het leven beroofd, maar ook van elke waardigheid die haar bij leven of dood zou toekomen. Nadat hij haar zo lomp neerstak, heeft hij haar lichaam behandeld als grofvuil. Zonder enige vorm van waardigheid, liefde of respect heeft hij haar lichaam opgevouwen en in een goedkope koffer gestopt, die koffer vervolgens gevuld met beton en het geheel ter fine van ontbinding in het water gestort. Niet om haar een laatste rustplaats te gunnen, maar om er voor te zorgen dat zij vooral nooit gevonden zou worden. Uitsluitend met het doel de juridische dans te ontspringen.'

Bij verdachte is een ziekelijke stoornis vastgesteld. Het Openbaar Ministerie vindt het onverantwoord dat hij ooit zonder behandeling zou terugkeren in de maatschappij. De enige manier om dat te voorkomen is volgens het OM een TBS met dwangverpleging.

Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Koeman's Fenerbahçe pakt punt tegen Galatasaray

Fenerbahçe heeft een punt overgehouden aan het uitduel tegen Galatasaray. Interim-trainer Erwin Koeman kende zodoende een uitstekend debuut.

Koeman had al meer dan vier jaar niet als hoofdverantwoordelijke op de bank gezeten bij een club, maar na het ontslag van Phillip Cocu moest hij ineens de touwtjes in handen nemen en dat deed hij heel behoorlijk. De oud-trainer van RKC Waalwijk koos voor een behoudende opstelling tegen aartsrivaal Galatasaray, dat bij een overwinning de koppositie had gepakt in de Süper Lig.

In eerste instantie leek dat ook te gaan gebeuren, maar de Gele Kanaries vochten zich na rust knap terug van een achterstand. Fenerbahçe bood de thuis vrijwel ongenaakbare opponent goed partij en had pech dat het in het eerste half uur kansjes op de openingstreffer liet liggen. Die kwam nu op naam van Ryan Donk, die een doorgekopte corner fraai tot goal promoveerde.

Martin Linnes maakte er kort na rust 2-0 van met een knap afstandsschot. Fenerbahçe leek daarmee wederom te gaan verliezen, maar Mathieu Valbuena besliste anders. Eerst zorgde in hij minuut 66 echter voor de aansluitingstreffer en een kwartier voor tijd gaf de Fransman ook de assist waaruit Jailson de gelijkmaker scoorde.

Koeman rook bloed en bracht spits Roberto Soldado in de ploeg om het verschil te maken. De uitgebluste Valbuena ging uit het veld en zag vanaf de zijlijn hoe Martin Skrtel vijf minuten voor het einde een kans onbenut liet na een corner. Ook Soldado kreeg nog een mogelijkheid, maar hij wachtte te lang en daarmee gaf hij de defensie kans om zijn inzet voortijdig onschadelijk te maken. Toch toonde de ploeg duidelijk verbetering onder Koeman, die mag hopen op een vaste aanstelling.

Geldboetes om fittie op veerboot

De rechtbank veroordeelt 2 vrouwen voor hun aandeel in een vechtpartij op een veerboot van IJsland naar Denemarken. De vechtpartij brak uit nadat onvrede ontstond over het verloop van de vakantie van een reisgroep. De vader van 1 van de vrouwen spreekt de rechtbank vrij. Een andere man werd ontslagen van rechtsvervolging, omdat de rechtbank oordeelt dat hij ook uit noodweer handelde.

Pluk haar 
Een 22-jarige vrouw uit Andelst had een andere vrouw tegen het hoofd geslagen en een pluk haar uitgetrokken. Zij krijgt een geldboete van 750 euro waarvan 250 euro voorwaardelijk De vrouw moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen. De rechtbank spreekt haar vader vrij. Hij pakte de vrouw bij de polsen, maar de rechtbank vindt niet bewezen dat hij dit deed om geweld te plegen of laten plegen.

Noodweer
De rechtbank ontslaat een 60-jarige man uit Lopik van rechtsvervolging. Hij greep de moeder van de 22-jarige hard bij de kraag van haar jas. De rechtbank beschouwt dit als noodweer, omdat de vrouw wild om zich heen trapte en daarbij de man tegen het hoofd raakte. Voor die laatste actie veroordeelde de rechtbank de vrouw tot een voorwaardelijke geldboete van 250 euro. De rechtbank heert er bij het bepalen van de straffen rekening mee gehouden dat het feiten uit 2016 zijn.

Blizzard kondigt mobiel Diablo-spel aan

Tijdens de openingsceremonie van BlizzCon 2018 onthulde Blizzard dat Diablo Immortal uitkomt op mobiele platforms. Het spel wordt ontwikkeld in samenwerking met Netease.

Diablo: Immortal vertelt het verhaal over wat er gebeurde tussen Diablo II en Diablo III, en leert ons wat er zich afspeelde met Tyrael, Malthael en anderen. In de trailer zien we Tyrael, die praat over de gebeurtenissen na de verwoesting van de Worldstone. Hij vertelt dat de corruptie zich verspreid. We zien een Barbarian vechten. Net als hij wordt aangevallen, wordt hij gered door de Wizard. Nadat ze de vijandelijke troepen hebben vernietigd, worden ze vergezeld door verschillende andere personages (de overgebleven Diablo III-klassen) terwijl Diablo uit een enorme wolk van rook tevoorschijn komt.

Er zijn zes klassen, elk met nieuwe vaardigheden. Diablo Immortal bevat nieuwe gebieden, verhalen en kerkers. Er is ondersteuning voor online multiplayer. In de gameplaybeelden zien we in ieder geval zes spelers, meer dan in Diablo III werd ondersteund.

Blizzard kondigt Warcraft III Reforged aan

Blizzard Entertainment heeft tijdens de BlizzCon-persconferentie Warcraft III Reforged aangekondigd. De remake bevat Warcraft III: Reign of Chaos en de expansie The Frozen Throne.

Warcraft III Reforged is van de grond af opgebouwd, met een grafische update en sociale en matchmaking functies via Blizzard Battle.net, en een belofte om de mod-community te ondersteunen. De World Editor is in ieder geval al uitgebreid. Elk personage, elk gebouw en elke omgeving is opnieuw gemaakt. De game, die meer dan 60 campagnemissies heeft, krijgt meer dan vier uur aan bijgewerkte cutscènes in de game en opnieuw opgenomen voice-overs.

Warcraft III: Reforged komt in 2019 uit. Je kunt nu al de standaard editie bestellen voor €29,99 en de Spoils of War Edition voor €39.99. In deze editie krijg je unieke skins voor vier hero's plus bonussen in andere Blizzard-games, waaronder een Meat Wagon mount voor World of Warcraft, en een Third War card voor Hearthstone.

Fenomenale Roest klopt Kramer met wereldtijd in Thialf

In Heerenveen is het World Cup-kwalificatietoernooi voor de Nederlandse schaatsers van start gegaan. Er stonden drie afstanden op het programma op de vrijdag, en vooral de laatste leverde een daverend stukje schaatsen op tussen Jumbo-teamgenoten Sven Kramer en Patrick Roest.

5000 meter mannen
De twee sloten de vijf kilometer af met een rechtstreeks duel en daarin liet 'kroonprins' Roest zien toch behoorlijk uit de schaduw van Kramer te willen stappen. De wereldkampioen allround nam al snel een voorsprong, stond die niet meer af en snelde na een fenomenale race over de finish in 6:08,98 minuten. Kramer eindigde in 6:17,09 minuten en werd daarmee derde, achter Jorrit Bergsma (6:15,31). Douwe de Vries (6:17,70) en Marcel Bosker (6:18,88) pakten de andere twee World Cup-tickets.

Met zijn tijd won Roest niet alleen de wedstrijd, hij deed Kramer nog eens extra pijn door diens uit februari 2015 stammende baanrecord af te pakken. Kramer was destijds met 6:09,65 de eerste en tot vrijdag nog altijd de enige die in Thialf ooit onder de 6:10 dook, tot Roest dus, waardoor Kramer overigens ook in één klap níet meer de zeven snelste tijden ooit in Thialf heeft staan. Roest stijgt op de eeuwige wereldranglijst naar de gedeeld dertiende plek, samen met Carl Verheijen.

Patrick Roest noteert baanrecord in Thialf. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Patrick Roest noteert baanrecord in Thialf. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

500m mannen
Op de 500 meter ging de winst naar Kai Verbij, die met 35,03 seconden één honderdste van een seconde sneller was dan Jan Smeekens. Kjeld Nuis eindigde met 35,19 als derde, de tweelingbroers Michel en Ronald Mulder deden wat ze bij hun debuut in 2006 ook deden: exact dezelfde tijd rijden, tegen elkaar. Met 35,22 seconden eindigden ze als vierde en vijfde en pakten ze de laatste twee World Cup-tickets, terwijl Nederlands kampioen Dai Dai Ntab dankzij een zeer slechte start met 35,28 buiten de pot piste.

1500m vrouwen
Antoinette de Jong heeft op de 1500 meter een eerste serieuze klap uitgedeeld. De nummer vier van het NK van vorig seizoen snelde naar een geweldige tijd van 1:55,41 minuten, nog geen seconde boven haar persoonlijk record, gereden op het snelle ijs van Salt Lake City. Olympisch kampioene Ireen Wüst moest met 1:56,84 genoegen nemen met de tweede plek, wereldkampioene junioren Joy Beune gaat met plek drie in 1:57,25 ook de World Cup in, net als Melissa Wijfje (1:57,65) en Lotte van Beek (1:58,12).

'Super League met zestien voetbalclubs in 2021'

Zestien Europese voetbalclubs willen in 2021 starten met een eigen Super League. De competitie wordt door de clubs zelf georganiseerd zonder inmenging van de UEFA. De clubs die bij de oprichting betrokken zijn kunnen niet degraderen.

De plannen voor de Super League werden door diverse Europese media naar buiten gebracht waaronder NRC Handelsblad. De artikelen zijn gebaseerd op documenten van klokkenluiders-website Football Leaks.

Elf clubs zijn vanaf het begin betrokken bij de plannen. Dit betreft Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester City, Liverpool en AC Milan. De Koninklijke uit Madrid is naar verluidt de club die aan de basis voor de nieuwe competitie staat.

Naast de elf clubs zijn vijf clubs uitgenodigd om ook deel te nemen: Atlético Madrid. Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma. Volgens de plannen nemen de betreffende clubs vanaf 2021 niet langer deel aan Champions League en Europa League. Bayern Munchen zou onderzocht hebben wat de consequenties zijn als men ook uit de Bundesliga stapt.

De elf clubs willen samen een bedrijf oprichten. Met respectievelijk ruim achttien en zeventien procent worden Real Madrid en Barcelona de grootste aandeelhouders. Als aandeelhouders zijn de clubs verzekerd van deelname en kunnen niet degraderen. De competitie krijgt eigen scheidsrechters en sancties bij overtredingen. De UEFA is in geen enkele manier betrokken. Halverwege volgend jaar moeten de uitzendrechten voor de eerste drie seizoenen verkocht zijn.

Koning met mariniers mee op bergtraining

Koning Willem-Alexander bracht vandaag en gisteren door met mariniers op bergtraining in de Schotse Hooglanden. Het Korps Mariniers traint jaarlijks in bergachtige en arctische gebieden voor het uitvoeren van operaties en trainingen wereldwijd.

200 mariniers trainen 5 weken in het overleven, opereren en verplaatsen onder zware klimatologische omstandigheden in bergachtig gebied. In theorie en praktijk leren ze navigeren en het kiezen van veilige routes en overnachtingsplekken. Ook het oefenen van verscheidene klim- en stijgtechnieken is onderdeel van de training.

Gezamenlijk ontbijt
De koning kreeg eerst een rondleiding over het basiskamp. Hier sprak hij met logistiek en ondersteunend personeel. Aansluitend sloot hij aan bij een verkenningseenheid die zich te voet verplaatste naar hun slaapplek. In het overnachtingskamp volgde Willem-Alexander lessen en nam hij deel aan een briefing voor de nachtelijke oefening. Na een korte nachtrust en een gezamenlijk ontbijt volgde als afsluiting de oefening.

Koning met mariniers mee op bergtraining (Foto: Defensie.nl)
Koning met mariniers mee op bergtraining (Foto: Defensie.nl)

'Vader van Taliban' vermoord

Maulana Sami ul Haq, een hoge Islamitische geestelijke, is in zijn slaapkamer in de Pakistaanse stad Rawalpindi doodgestoken. Haq trainde hooggeplaatste leden van de Taliban en was een vertrouweling van de Pakistaanse premier Imran Khan.

Haq's zoon, Hamildul, bracht het nieuws naar buiten. "Mijn vader was alleen thuis. Zijn bewaker was even de kamer uit en toen hij terugkwam lag mijn vader al in kritieke toestand." Haq werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk stierf. Foto's van een dode en bebloede Haq gingen daarna snel viral via Twitter.

Er is nog veel onzeker over de moord. Sommige bronnen stellen dat Haq is doodgeschoten en ook het aantal aanvallers verschilt van verhaal tot verhaal. Ook het motief  is nog onbekend en de politie zegt alles mee te nemen in hun onderzoek.

Haq wordt wel 'de vader van de Taliban' genoemd, omdat hij vele leiders van de Taliban in zijn Islamitische school heeft onderwezen. Eén van Haq's studenten was Mullah Mohammed Omar, die uiteindelijk met behulp van de Amerikanen de Russen uit Afghanistan schopte en daarna de Afghaanse Taliban oprichtte.

De nu vermoorde Haq sprak ooit vol lof over zijn strijdende studenten. "Het zijn allemaal helden. Als iemand jouw land aanvalt dien je die te verdedigen. Het is jammer dat het Westen de Taliban nooit de kans hebben gegeven om hun systeem te implementeren."

Premier Khan bracht zijn condoleances uit. "We zijn een groot religieus geleerde kwijtgeraakt." Khan is vaak bekritiseert om zijn steun aan Haq.

Na het bekendmaken van zijn dood gingen vele van Haq's volgers de straat op om te rellen. De begrafenis in de noordelijke stad Akora Khattak staat gepland voor zaterdag.

Man zwaait met wapen op balkon, politie vindt geld en harddrugs

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee waarschuwingsschoten gelost. Dat gebeurde aan de Piet Smitkade in Rotterdam. Een 32-jarige man is aangehouden en zijn wapen is in beslag genomen.

Getuigen zagen op twee hoog een man op een balkon staan. Hij zwaaide met een wapen en liep heen en weer. De politie ging er heen en het arrestatieteam zette de omgeving af. Toen de man weigerde mee te werken lostte de politie twee waarschuwingsschoten. Buiten de woning werd de man door de politie gearresteerd.

Niet alleen meubels
Omdat de man een vuurwapen had, mocht de politie de woning doorzoeken. Agenten die de woning binnen gingen, kwamen meer tegen dan alleen meubels. Zo lagen er in het huis ook een flinke hoeveelheid harddrugs en contant geld, namelijk: 14.000 Britse Ponden en circa 1 kilo verdovende middelen.

Man zwaait met wapen op balkon, politie vindt geld en harddrugs (Foto: Politie.nl)
Man zwaait met wapen op balkon, politie vindt geld en harddrugs (Foto: Politie.nl)

Gudelj over vertrek bij Ajax: "Erg jammer dat het zo is gelopen"

Nemanja Gudelj vertrok in januari 2017 door de achterdeur bij Ajax. De middenvelder baalt van de manier hoe zijn vertrek tot stand kwam.

De Servische middenvelder stapte over naar het Chinese Tianjin Teda, nadat hij door toenmalig trainer Peter Bosz op een gegeven moment uit de selectie werd gezet, nadat hij weigerde op de reservebank plaats te nemen.

"Vooropgesteld: Ajax is een prachtige club. Heel veel fanatieke supporters, altijd een vol stadion en de successen zijn bekend. Mijn mening is ook na mijn vertrek niet gewijzigd", vertelt Gudelj in gesprek met ELF Voetbal.

"Met Marc Overmars (directeur spelersbeleid, red.) heb ik bijvoorbeeld nog steeds contact. Hij feliciteerde me direct via een appje toen ik naar Sporting vertrok. Maar er liepen enkele mensen rond binnen de club met wie ik een conflict had."

"Spijt van mijn reactie heb ik absoluut niet. Ik ben iemand die altijd achter zijn keuzes blijft staan. Ik beschouw ze als leermomenten. Alles gebeurt met een reden. Ik had meerdere opties om met deze situatie om te gaan. Dit was er een van."

Het stoorde Gudelj dat hij van Bosz geen uitleg kreeg waarom hij plotseling gepasseerd werd. "Dat uitgerekend na een sterke serie wedstrijden van mijn kant. Hij zei alleen: 'Dat is het beste voor het team'. Daar kon ik weinig mee. Ik had liever gehoord wat ik kon doen om me terug te knokken in dat team.''

"Ik ben iemand die nooit opgeeft en altijd doelen nastreeft. Had me gezegd wat ik moest verbeteren. Erg jammer dat het zo is gelopen. Vooral ook omdat de supporters van Ajax slechts de uitleg van één kant hoorden en geloofden."

Nieuw pakket sancties VS tegen Iran

De Verenigde Staten hebben een nieuw pakket van sancties tegen Iran bekendgemaakt. De nieuwe maatregelen treffen zevenhonderd bedrijven, instellingen en individuen. De VS zetten ook druk op het internationale bankennetwerk SWIFT om de Iraanse hoofdstad Teheran af te sluiten. 

De sancties gaan in op 5 november en zullen voornamelijk de scheepvaart, het bankwezen en energiesector zwaar treffen. Dit is inmiddels de tweede ronde aan sancties sinds president Donald Trump aankondigde zich uit de atoomdeal met Iran te trekken. "Ons uiteindelijke doel is om Iran zich te laten gedragen als een normaal land en al hun criminele activiteiten te laten stoppen", volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Pompeo heeft Iran een lijst met twaalf eisen gegeven, waar Teheran zich aan moet houden wil de VS de sancties opheffen. Daaronder vallen de eisen dat Iran moet stoppen zich te bemoeien met de oorlog in Syrië en het stoppen met hun gehele atoomproductie en rakettechnologieontwikkeling. Verder moet de rol van Iran bij de oorlog in Yemen tot een minimum beperkt worden.

Turkije is één van de weinige landen naast Japen, India, Zuid-Korea en Italië, die nog wel zaken met Iran mag doen. Istanboel mag de komende tijd bijvoorbeeld nog wel Iraanse olie importeren. Deze landen storten het geld voor de olie dan ook speciaal op rekeningen die Iran alleen mag gebruiken voor humanitaire doeleinden.

Clasie: "De laatste weken gaat het gelukkig wat beter"

Jordy Clasie erkent dat hij in de stijgende lijn zit. De middenvelder is bij Feyenoord verzekerd van een basisplaats.

Clasie werd afgelopen zomer op huurbasis overgenomen van Southampton, waar hij niet langer in de plannen voorkwam. In de Premier League en afgelopen seizoen bij Club Brugge was hij lang niet altijd verzekerd van een basisplek.

"Je ziet bij mij wat het met een voetballer kan doen als je bijna niet speelt. Het ritme dat ik gewend was, ben ik kwijtgeraakt", vertelt Clasie in gesprek met NUSport. "Ik merk het nu nog steeds bij bepaalde momenten in een wedstrijd, zoals bij het druk zetten. Het duurt langer dan ik had gedacht en gehoopt om dat gevoel terug te krijgen. De laatste weken gaat het gelukkig wat beter, dat is positief."

Clasie hoopt bij Feyenoord zijn oude niveau terug te vinden, de vorm waarmee hij drie jaar geleden zijn transfer naar Southampton verdiende. "Daar werk ik hard voor en hopelijk heb ik de stijgende lijn nu te pakken. Met veel beweging probeer ik vaak aan de bal te komen. Ik wil het spel versnellen of verleggen. Dat gaat steeds beter. Ik zit natuurlijk nog steeds niet op mijn oude niveau, maar ik werk hard om dat terug te krijgen. Het kan alleen maar beter gaan."

Musk steunt Trump

Elon Musk is een voorstander van het idee van Amerikaans president Donald Trump om een Space Force op te zetten. De miljardair en eigenaar van Tesla en SpaceX vindt het een goed idee om te streven naar een dienst die de veiligheid vanuit de ruimte beheert.

"Het is misschien een beetje controversieel, maar ik vind het wel een leuk idee", aldus Musk op de Recode Decode podcast. "Weet je, toen de luchtmacht werd opgericht werd dat idee ook met hoon ontvangen. 'Wat belachelijk, zo'n luchtmacht' lachtten mensen het idee weg."

"Nu begrijpt iedereen dat je een luchtmacht nodig hebt en ik denk dat het nog wel duidelijk wordt dat we ook een ruimtemacht nodig hebben", vervolgt de ondernemer zijn visie op het idee dat Trump in juni naar voren bracht. "We moeten een dominante rol in de ruimte spelen", aldus de president toen.

"Weet je, het is simpelweg Defensie in de ruimte. Het zou nuttig kunnen zijn in het uitbreiden van onze samenleving, buiten de aarde dan", droomt Musk. "Ik denk dat we eerst een basis op de maan moeten maken. Daarna Mars. Het zou goed zijn om het idee van een ruimtemacht verder te onderzoeken."

Liveblog blizzcon - volg de openingsceremonie met ons!

Het is weer zover: vandaag begint de openingsceremonie van Blizzcon en ook dit jaar is FOK! Games weer van de partij om alle nieuwe aankondigingen te livebloggen! De stream begint om 19:00 uur en is live te volgen (ook voor de mensen zonder virtual ticket) via de battle.net launcher en alle Twitch-kanalen ontrent Blizzard-games.

20:39 uur

En daarmee komt een einde aan de openingsceremonie!

20:29 uur

Er komt een nieuwe Diablo-game exclusief voor mobiele telefoons, Diablo Immortal. De game is gesitueerd tussen Diablo II en Diablo III.

20:28 uur

Wyatt Cheng komt het podium op voor Diablo, voor het eerste panel in jaren.

20:23 uur

De nieuwste uitbreiding voor Hearthstone heet Rastakhan's Rumble. De nieuwste singleplayer mode heet Rumble Run, en de set komt op 4 december uit.

20:12 uur

We hebben een remaster voor Warcraft III, Reforged. De game komt volgend jaar uit.

20:07 uur

De nieuwste hero voor Overwatch is Ashe, de rivaal van Jesse McCree uit de Reuinion cinematic.

20:04 uur

We hebben weer een nieuwe Overwatch-cinematic, met Jesse McCree en de Deadlock Gang.

19:53 uur

Papa Jeff maakt de nodige grappen.

19:49 uur

We gaan naar Hearthstone. Of nee, toch Overwatch, door geluidsproblemen.

19:47 uur

We hebben een nieuwe cinematic met Anduin en Saurfang.

19:45 uur

Womper is de nieuwste charity pet voor World of Warcraft, en de opbrengsten gaan naar code.org.

19:43 uur

World of Warcraft: Classic, De vanilleversie van World of Warcraft, komt uit in de zomer van 2019. Iedereen met speeltijd voor World of Warcraft kan ook Classic spelen.

19:37 uur

We gaan verder met World of Warcraft.

19:31 uur

Heroes of the Storm komt voor het eerst met een hero die niet uit de bestaande Blizzard-universums. Haar naam is Orphia. Tevens krijgt Leroic de veelgevraagde janitor skin, en Kevin "Cloaken" Johnson (de voice-over van de hero spotlight) komt als announcer.

19:28 uur

We beginnen met Starcraft II, met Zeratul als nieuwe co-op commander.

19:19 uur

Morhaime draagt - ook met de nodige symbolische waarde - de microfoon over aan J. Allen Brack, de nieuwe president van Blizzard.

19:13 uur

Ook al is hij geen CEO meer, Mike Morhaime komt weer terug voor de openingstoespraak.

19:10 uur

We zijn onderweg met opnieuw een sentimenteel filmpje.

19:00 uur

De show wordt nu nog aan elkaar gepraat.

De Bruyne minstens tot december uitgeschakeld

Kevin De Bruyne staat tot december met een knieblessure aan de zijlijn bij Manchester City, zo begrijpt Goal.

De Bruyne raakte donderdagavond geblesseerd aan zijn linkerknie tijdens de Carabao Cup-zege op Fulham. Timothy Fosu-Meshan viel achterover op de Belg, die op het veld zat met zijn benen uitgesterkt voor zich.

Bronnen in de buurt van de middenvelder van Manchester City hebben aan Goal aangegeven dat hij waarschijnlijk tussen de vier en zes weken aan de kant staat, hoewel er vrijdagmiddag verdere tests gepland zijn. Het is ook de verwachting dat hij naar Barcelona afreist voor een behandeling in de gespecialiseerde kliniek van Dr. Ramon Cugat.

De Belg heeft tot nu toe al tien wedstrijden van het seizoen gemist vanwege een blessure aan zijn rechterknie en daar zullen nu een aantal wedstrijden bijkomen.

De Bruyne zal met zekerheid de komende twee wedstrijden van Manchester City tegen Southampton op zondag en komende woensdag tegen Shakhtar Donetsk missen. Wat daarna volgt is de internationale break.

Na de interlands neemt de koploper van de Premier League het op tegen West Ham United en drie dagen later reist de ploeg voor de Champions League af naar Olympique Lyonnais.

Arrogante passagiers mogen op volgende bus wachten

Op 18 oktober wilde de Franse MS-patiënt François le Berre in Parijs samen met zijn broer graag een ritje met de bus maken. Zo gezegd, zo gedaan zou je denken. De oprijplaat waarmee hij zijn rolstoel de bus in kon rijden lag al klaar, maar het was nogal druk, en de passagiers in de bus vertikten het om plaats te maken voor de rolstoel. 

Volgens eigen zeggen moest hij lachen van ellende, totdat de buschauffeur het spuugzat was. Hij gooide alle passagiers de bus uit en liep naar François toe: "jij en je helper, stap maar op. De rest kan wachten op de volgende bus" aldus de pissige chauffeur, zo vertelt François. Volgens hem wilde de chauffeur een goede daad verrichten. 

De chauffeur wordt op social media bedolven onder de complimenten: "Die man is een held. Applaus voor hem, de passagiers mogen zich schamen".

Máxima moet verplicht rust houden

Hare Majesteit Koningin Máxima moet op doktersadvies de komende tijd rust houden. Naar aanleiding van gezondheidsklachten bestaat het vermoeden dat zij een darminfectie heeft. Nadere testen moeten deze diagnose nog bevestigen.

Als gevolg hiervan zal zij afzien van een voorgenomen reis naar Tanzania, die zij op 6 en 7 november a.s. zou ondernemen uit hoofde van haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Maxima moet verplicht rust houden (Foto:  RVD - Jeroen van der Meyde)
Maxima moet verplicht rust houden (Foto: RVD - Jeroen van der Meyde)

Verbod op energie-onzuinige kantoren

Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen kantoren worden gebruikt die tenminste energielabel C hebben. Dit komt overeen met een energie-index (EI) van 1,3 of beter. Dit volgt uit de wijziging van het Bouwbesluit 2012 die vandaag door minister Ollongren (BZK) is gepubliceerd.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Het verplichte energielabel C geldt voor kantoren met tenminste 100 m2 oppervlakte. Zowel kantoren in combinatiegebouwen als afzonderlijke kantoren hebben een labelplicht. Hoe het eigendom verdeeld is, maakt daarbij niet uit. De labelplicht geldt voor het hele kantooroppervlak inclusief de nevenfuncties, zoals vergaderzalen of een bedrijfsrestaurant. De labelplicht geldt niet als de nevenfuncties meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan

Handhaving
Kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt of in gebruik worden genomen. De gemeente is het bevoegd gezag en handhaaft de verplichting. Als de labelplicht wordt overtreden, kan het bevoegd gezag kiezen voor een waarschuwing waarbij de gebouweigenaar de gelegenheid heeft alsnog aan de verplichting te voldoen. Maar maatregelen kunnen ook strenger zijn, zoals een last onder dwangsom of zelfs het sluiten van het gebouw.

Energiemaatregelen
Gebouweigenaren kunnen vaak met relatief eenvoudige maatregelen voldoen aan de energielabel C-verplichting. Het kan gaan om zogeheten ‘no-regret’-aanpassingen. Met de aanpassingen wordt alvast rekening gehouden met verdergaande maatregelen in de toekomst, bijvoorbeeld om het gebouw energieneutraal te maken. Gebouweigenaren kunnen de maatregelen ook snel terugverdienen door de energie die ze ermee besparen. Maatregelen met een langere terugverdientijd dan tien jaar, hoeven niet genomen te worden.

Regeerakkoord: minder CO2-uitstoot
In het regeerakkoord heeft het kabinet zich ten doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% terug te dringen ten opzichte van 1990. In gebouwen zonder woonbestemming is veel winst te behalen: ze veroorzaken een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. De energielabel C-verplichting voor kantoren is een eerste stap. Deze verplichting is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de doelstellingen uit het Energieakkoord te behalen. In het Klimaatakkoord waaraan nu wordt gewerkt, volgen mogelijk verdergaande maatregelen. Het rijk streeft naar een bijna CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050.

Mogelijk 2 agenten betrokken bij Bredase voetbalrellen

De politie van Zeeland-West-Brabant stelt op dit moment een onderzoek in naar de mogelijke betrokkenheid van twee politiemedewerkers bij de ongeregeldheden tijdens de voetbalwedstrijd NAC-Willem II.

Lees ook: Vijf man opgepakt na voetbalrellen Breda

Uit onderzoek is gebleken dat deze twee politiemedewerkers in hun vrije tijd op die bewuste zondag aanwezig waren bij de onlusten. Zij bevonden zich tussen de betrokken supporters. Wat hun mogelijke aandeel is geweest bij deze ordeverstoringen wordt nader bekeken. Beiden mannen hebben zich zelf gemeld bij hun leidinggevende.

Op zondag 21 oktober speelde Willem II in Breda tegen NAC. Na de wedstrijd zochten supporters van beiden clubs de confrontatie met elkaar. Door direct de mobiele eenheid en politie te paard in te zetten werd dit grotendeels voorkomen. Maar het explosieve geweld richtte zich hierna tegen de politie. Hierbij raakten twee agenten lichtgewond. Vijf supporters werden die middag al aangehouden. Inmiddels is een groot rechercheonderzoek van start gegaan.

Lees ook: 'Nog dertig aanhoudingen rellen NAC'

Geldboete en stadionverbod om mishandelen gehandicapte fan

Een 45-jarige man uit Eindhoven is door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een geldboete van 750 euro. Daarnaast is aan hem een stadionverbod opgelegd voor 2 jaar en moet hij aan het slachtoffer een schadevergoeding van 500 euro betalen. Hij mishandelde eerder dit jaar een man tijdens een voetbalwedstrijd van PSV.

De Eindhovenaar was in augustus als supporter aanwezig bij een wedstrijd tussen PSV en Feyenoord. Toen Feyenoord een doelpunt maakte en de man daarvoor juichte, gaf de verdachte hem een harde klap in het gezicht.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechter mee dat het gaat om een kwetsbaar slachtoffer en dat het geweld plaatsvond tijdens een voetbalwedstrijd. Daarnaast is meegewogen dat aan de verdachte al enkele malen eerder een civielrechtelijk stadionverbod is opgelegd en uit zijn verklaring tegenover de politie kan worden afgeleid dat hij kennelijk vaker is betrokken bij vechtpartijen.

NHL: Flames zetten Avalanche in vuur en vlam, 18-jarige schittert bij Canadiens

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben in eigen huis op indrukwekkende wijze gewonnen van de Colorado Avalanche. Na een doelpuntloze eerste periode namen de bezoekers in de tweede periode een 1-4 voorsprong, maar de Flames zetten in de derde periode het gas er nog eens onder.

Elias Lindholm tekende in de powerplay al snel voor 2-4, vijf minuten later was Sean Monahan goed voor 3-4. James Neal trok de stand nog eens vijf minuten later gelijk, Mark Giordani zorgde kort daarop voor de 5-4 voorsprong. Het feest was nog niet compleet, want Michael Frolik schoot ook de 6-4 nog binnen. Een powerplaygoal van Gabriel Landeskog gaf Colorado nog wat hoop, maar het bleef bij 6-5.

Flames - Avalanche (Bron: YouTube)

De Montreal Canadiens waren in eigen huis op weg naar een nederlaag tegen de regerend kampioenen, de Washington Capitals. Die stonden dankzij twee goals van Lars Eller en Alex Ovechkin na twee perioden met 3-4 voor, maar in de laatste ruim drie minuten sloegen de Canadiens toe. De pas 18-jarige Jesperi Kotkaniemi had na ruim twee minuten zijn eerste NHL-goal al gemaakt (1-0) en goed drie minuten voor tijd volgde zijn tweede, de 4-4.

Max Domi tekende twintig seconden voor tijd vervolgens voor 5-4 en de fans konden juichen, want twee seconden later - ja, twee seconden later - was Joel Armia zelfs goed voor 6-4, tevens de eindstand.

Canadiens - Capitals (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL donderdag
Florida Panthers - Winnipeg Jets 2-4
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 3-2 SO
Toronto Maple Leafs - Dallas Stars 1-2
Detroit Red Wings - New Jersey Devils 4-3
Montreal Canadiens - Washington Capitals 6-4
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 4-2
Tampa Bay Lightning - Nashville Predators 1-4
St. Louis Blues - Vegas Golden Knights 5-3
Calgary Flames - Colorado Avalanche 6-5
Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 4-0
Anaheim Ducks - New York Rangers 2-3 SO
Los Angeles Kings - Philadelphia Flyers 2-5
San Jose Sharks - Columbus Blue Jackets 1-4

Man smeert pindakaas op piemel, bulldog eet piemel op

Even een gratis tip voor elke man: smeer geen pindakaas op je piemel, zeker niet als er toevallig een hond in de buurt is. Een 22-jarige man uit het Schotse East Lothian had het briljante idee om dat wél te doen en nu is hij de sjaak, want meneer heeft niet langer een zaak.

De jongeman werd met zonder jongeheer gevonden in een plas bloed, waarna hij naar het ziekenhuis in Edinburgh werd gebracht. Daar hield men hem in een kunstmatige coma, maar zijn bruingepunte lans en zijn met nootjes besmeurde noten konden niet gered worden: de hond had ze opgegeten.

Doorgaans het slechtste excuus van kinderen die hun huiswerk niet hebben gemaakt, maar in dit geval was het toch echt zo. De man was alleen met een Olde English Bulldogge, een soort gekruiste bulldog, op het moment dat hij de opvallende hondensnack voorbereidde.

De hond heeft niet lang kunnen genieten van het maaltje, want met toestemming van de eigenaar heeft men het dier in laten slapen. De vraag van de dag mag na dit alles duidelijk zijn: wat geef jíj je hond zoal te eten?

'Maffiabaas' wil tijdelijk terugtreden om olympisch boksen te redden

De president van de internationale boksfederatie AIBA heeft laten weten best wel 'tijdelijk terug te willen treden' om zo de plaats van het boksen op de Olympische Spelen te redden. Dat heeft Gafur Rakhimov laten weten, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van AIBA.

Dat Rakhimov AIBA-president is is natuurlijk leuk en aardig, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft er wel een tikkeltje moeite mee: de beste man wordt namelijk gezien als een van Oezbekistan's voornaamste criminelen en een grote maffiabaas in Centraal-Azië. Moet allemaal kunnen natuurlijk, zo denkt Rakhimov, die zich op de vlakte houdt over de beschuldigingen - onder meer de VS heeft hem ook op een lijst met criminelen staan.

Rakhimov leek lange tijd de enige kandidaat te zijn voor de positie van AIBA-president, zoals het een maffiabaas betaamt, maar de Kazach Serik Konakbayev heeft zich via een procedure bij het internationaal sporttribunaal CAS op het laatste moment toch in de strijd kunnen mengen. "U heeft waarschijnlijk gehoord dat het IOC wat zorgen heeft over AIBA en de positie van het boksen op de Spelen", aldus Rakhimov, officieel nog interimpresident. "We zijn daar druk mee bezig en maken prima vorderingen."

De Oezbeek zegt met een maatregel te komen waarmee een gekozen president, wat hij natuurlijk zelf gaat worden, 'tijdelijk terug kan treden, mocht dat nodig zijn'. Nog onduidelijk is hoe dat moet helpen om boksen op de Spelen te houden: het hele punt van het IOC is natuurlijk dat de (verdachte) maffiabaas überhaupt niks met AIBA te maken moet hebben en niet dat het wel in orde is als hij even een jaartje een stap terug doet. "De Olympische Spelen en boksen horen samen", sloot Rakhimov nog wel af.

Zaterdag wordt door de AIBA-leden gestemd over de nieuwe president, Rakhimov of Konakbayev, waarbij de (verdachte) drugsbaas de grote favoriet is.

Blizzcon 2018 - FOK! toernooigids voor eSports

Het is weer zover: vandaag begint blizzcon, de jaarlijkse conventie waar de plannen voor Blizzard-games zoals Overwatch, World of Warcraft, Starcraft, Diablo, Hearthstone en Heroes of the Storm onthuld worden. Maar het is tevens ook het toneel voor de grootste toernooien van het seizoen in het merendeelvan die games, en net zoals voorgaande jaren heeft Fok! een handige toernooigids gemaakt die je bij de hand kan houden wanneer de wedstrijden losbarsten.

Vrouw slaat chauffeur, bus stort van brug: 15 doden

Bij een busongeluk afgelopen zondag in de Chinese stad Chongqing zijn 15 mensen om het leven gekomen. Volgens de politie raakte de chauffeur de macht over het stuur kwijt nadat hij ruzie kreeg met een passagiere. Naar verluidt zou zij kwaad zijn geweest omdat de chauffeur een halte gemist zou hebben. 

Op de videobeelden hieronder is te zien hoe de chauffeur tijdens het rijden de macht over het stuur verliest, op een tegemoetkomende auto knalt en vervolgens door het hekwerk heen rijdt en in de rivier de Yangtze stort. Inmiddels zijn er dertien lichamen geborgen, twee mensen worden nog vermist, maar de politie heeft geen hoop op overlevenden. 

NBA: Embiid schittert en leidt Sixers langs Clippers, eerste nederlaag Bucks

De basketballers van de Philadelpia 76ers hebben in de NBA een vijfde zege in negen wedstrijden bij kunnen schrijven. De ploeg won thuis van de Los Angeles Clippers, met vooral Joel Embiid als grote man. De jonge Kameroenees tekende voor 41 punten - de tweede keer dat hij de veertig haalde - en 13 rebounds in de met 122-113 gewonnen wedstrijd.

De Milwaukee Bucks hebben hun eerste nederlaag te verwerken gekregen. Na zeven opeenvolgende overwinningen waren de Boston Celtics in de TD Garden in Boston een maatje te groot, waarbij dit keer ook de 33 punten en 11 rebounds van Giannis Antetokounmpo niet voldoende waren om de nederlaag voor de Bucks te voorkomen: 117-113.

Uitslagen NBA donderdag
Charlotte Hornets - Oklahoma City Thunder 107-111
Cleveland Cavaliers - Denver Nuggets 91-110
Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 122-113
Atlanta Hawks - Sacramento Kings 115-146
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 117-113
Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 132-119

De Celtics scoorden 24 driepunters, een nieuw record voor de ploeg (Bron: YouTube)

Alle wereldrecords gewichtheffen geschrapt, WK begint met recordpaard

Alle wereldrecords in het gewichtheffen hebben een reset gekregen. Of beter gezegd: alle gewichtsklassen zijn overhoop gegooid, waardoor elke klasse nu een nieuw 'standaard' wereldrecord heeft.

De internationale gewichtheffederatie IWF heeft de klassen opnieuw ingedeeld, omdat het Internationaal Olympisch Comité een gelijk aantal klassen voor mannen en vrouwen moet zien, ondanks dat het met name bij de vrouwen beduidend minder competitief is. De IWF heeft daardoor tien klassen bedacht, wat vooral de boel bij de vrouwen flink overhoop heeft gegooid. De klassen zijn totaal anders dan in voorgaande jaren en er zijn er waar er maar enkele dames meedoen aan het WK. Bij de mannen is er niet heel veel veranderd: de meeste gewichtsklassen zijn één of twee kilogram veranderd.

De IWF heeft voor elke klasse standaard wereldrecords bedacht, op basis van prestaties in de afgelopen jaren - de vorige gewichtsklassen waren van 1998 tot nu actief. De records kunnen vanaf deze week ook daadwerkelijk getild gaan worden, want het wereldkampioenschap is van start gegaan. Dat wordt gehouden in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat en dat betekent maar één ding. Of nou ja, het betekent van alles, maar in het bijzonder betekent het dat Turkmenistan en haar leider ongekend de hemel in geprezen wordt.

Zo was er de openingsceremonie op donderdag, waar het stadion bomvol zat, vermoedelijk met mensen die toch de dringende opdracht hadden gekregen om even te komen kijken - net als tijdens de Asian Indoor and Martial Arts Games van vorig jaar. De show werd onder meer opgeleukt door een heus recordpaard, uiteraard afkomstig van de fokkerij van president Gurbanguly Berdimuhamedow: het paard kon maar liefst tien meter op de achterste poten lopen, een officieel wereldrecord!

De wedstrijden zijn donderdag al van start gegaan met B- en C-groepen, vrijdag worden de eerste medailles verdeeld bij de lichtgewichten. De wedstrijden, met onder meer de Noord-Koreaanse kleine grootheid Om Yun-chol als favoriet, zijn live te zien op het Olympic Channel.

Wilders niet blij met Aalbersberg als NCTV

Vooralsnog lijkt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te worden, zo meldt de NOS. Er hebben zich namelijk nog geen andere gegadigden voor de post gemeld. 

Als de benoeming van Aalbersberg goedgekeurd wordt door het kabinet volgt de politiechef, die vorig jaar nog voor veel ophef zorgde door zijn voorstel om hoofddoeken toe te staan binnen het korps, Dick Schoof op, die ergens deze maand als de nieuwe directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aan de slag gaat. 

Geert Wilders is zacht gezegd niet erg blij met de (mogelijke) aanstelling van Aalbersberg als NCTV, zo liet hij gisteren doorschemeren op Twitter. 

42 maanden cel geëist tegen notoire oplichter

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 42 maanden geëist tegen een 37-jarige man uit Heemstede. De man wordt onder meer verdacht van oplichting en handel in valse merkkleding. Tientallen mensen zijn door de man gedupeerd: hij lichtte alleen in mei 2016 al zo’n 80 mensen op, aldus de officier van justitie.

De werkwijze van de man was over het algemeen hetzelfde: mensen bestelden via internet spullen bij de verdachte en nadat er geld was overgemaakt, werden de producten niet geleverd. In mei 2016 dupeerde de man op deze manier 80 mensen. Ook wordt de verdachte verweten dat hij in februari 2016 onder een valse naam een boot te koop heeft aangeboden op internet. Benadeelden maakten geld over, maar de man heeft de boot nooit geleverd.

In november 2016 heeft de verdachte volgens de officier van justitie een vrouw ertoe bewogen om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke bankrekening te openen en een telefoonabonnement af te sluiten. De man had beloofd de vrouw te helpen met het openen van een kledingwinkel, maar heeft de gegevens gebruikt om een website te starten, waarmee hij vermoedelijk mensen wilde oplichten door telefoons aan te bieden en deze nooit te leveren.

Van oktober tot en met december 2016 heeft de man zich volgens de officier bezig gehouden met de handel in valse merkkleding en parfum. Deze spullen kwamen aan het licht bij een doorzoeking in een pand in Didam in december 2016. Tot slot wordt de man nog verdacht van het bezit van 3 busjes pepperspray en schuldheling vanwege het bezit van een gestolen fiets, die bij dezelfde doorzoeking werd ontdekt.

De officier van justitie acht oplichting, handel in namaakproducten, het voorhanden hebben van pepperspray en schuldheling wettig en overtuigend bewezen. Een onvoorwaardelijke celstraf van 42 maanden met aftrek van voorarrest is daarom volgens haar op zijn plaats.

“De verdachte is een notoire oplichter”, stelt de officier. “Ondanks de vele eerdere straffen en waarschuwingen die hij heeft gehad, gaat hij door met zijn oplichtingpraktijken. Oplichting is een manier van leven voor verdachte, maar door deze leefwijze laat hij een spoor van ellende achter zich.”

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Voorwaardelijke cel- en taakstraffen voor mishandeling Grindr-gebruikers

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag 13 verdachten veroordeeld tot voorwaardelijke (jeugd)gevangenisstraffen en taakstraffen voor mishandeling en het plegen van openlijk geweld in groepsverband. Onder hen zijn 8 meerderjarigen en 5 minderjarigen.

Gebeurtenissen
Op de homodatingapp Grindr hebben twee verdachten één lokaccount aangemaakt om te kijken hoeveel volwassen mannen zouden reageren omdat zij seks wilden hebben met een minderjarige. Na het aanmaken van een account probeerden zij als minderjarige jongen afspraakjes te maken met gebruikers van Grindr. Ze werden geïnspireerd tot deze daden door een televisieprogramma.

Uit de chatgesprekken komt naar voren dat ze ‘30 plussers’ moesten hebben omdat ze anders te boek zouden staan als homohaters in plaats van pedojagers. Zij slaagden erin om met meerdere mannen in contact te komen. Vervolgens hebben zij de andere verdachten ingeschakeld.
Zij lokten twee mannen naar bekende hangplekken van de groep, wat uiteindelijk heeft geleid tot twee openlijke geweldplegingen.

Dat het hierbij om homofoob geweld ging, is de rechtbank niet gebleken. De verdachten gebruikten in hun chats naast veelvuldig het woord ‘pedo’, ook de termen ‘(kanker)homo’, ‘flikker’ of ‘gay’. Hoe laakbaar en kwetsend het gebruik van dergelijke termen ook moge zijn, deze zijn naar het oordeel van de rechtbank betreurenswaardig meer illustratief voor het dagelijks taalgebruik van de verdachten dan dat de verdachten zich doelbewust op de homoseksuele geaardheid van de (potentiële) slachtoffers hebben willen richten en hen om die reden in elkaar hebben willen slaan. Alle verdachten in deze zaak hebben het bestaan van een dergelijk motief ook uitdrukkelijk ontkend.

Er lijkt sprake te zijn geweest van een giftige cocktail van sensatiezucht, geldbelustheid, een misplaatste opvatting over gerechtvaardigde eigenrichting ten aanzien van pedoseksuelen en een fascinatie voor geweld. De gebeurtenissen ontstonden in een door groepsdruk versterkte en verhitte sfeer waarin enige rationele zelfreflectie ontbrak.

Angst en onveiligheid
De rechtbank begrijpt dat de gebeurtenissen, in het bijzonder in de LHBT-gemeenschap, gevoelens van onrust, angst en onveiligheid hebben veroorzaakt. De rechtbank rekent dat de verdachten zwaar aan.

350.000 euro boete voor illegaal online aanbieden kansspelen

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 350.000 euro opgelegd aan CyberRock Entertainment N.V. en Honeydew Trading Limited. CyberRock is gevestigd op Curaҫao, Honeydew op Cyprus.

De reden voor het opleggen van de boete is het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via verschillende websites. De belangrijkste zijn play2wincasino.com en supremeplay.com. Deze websites zijn bijna volledig Nederlandstalig. Andere websites verspringen na inloggen met een spelersaccount van de Engelse taal naar het Nederlands. CyberRock en Honeydew werken samen; CyberRock is ook de enige aandeelhouder van Honeydew.

Geen bescherming
De aanpak van illegaal online aanbod is één van de prioriteiten in de Toezichtagenda 2018-2019 van de Kansspelautoriteit (Ksa). René Jansen, voorzitter van raad van bestuur van de Ksa: ‘Veel Nederlanders weten niet dat online gokken in Nederland illegaal is. Het beschermen van de consument is een belangrijke doelstelling van de Ksa, naast het voorkomen van kansspelverslaving en bestrijding van illegaliteit. Gokken bij een illegale aanbieder impliceert dat de consument niet wordt beschermd. Hij is niet zeker van een eerlijk spel. Ook is er geen controle op deelname door kwetsbare groepen, zoals minderjarigen.’

Instellingen
Onder de huidige wetgeving zijn online kansspelen niet toegestaan. Buitenlandse aanbieders van online kansspelen moeten de Nederlandse wet respecteren. Zij kunnen bijvoorbeeld de instellingen van hun websites zo aanpassen dat die met Nederlandse IP-adressen niet te zien zijn ('geoblocking'). De Ksa richt zich bij de handhaving van de wet met voorrang op aanbieders die zich op de Nederlandse consument richten.

'Handgranaat kost tussen de 5 en 20 euro'

De politie denkt dat het toenemende aantal handgranaten dat in Amsterdam wordt gevonden, is te wijten aan de lage prijs. Op dit moment worden de explosieven verhandeld voor bedragen tussen de 5 en 20 euro. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dat vertelde hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg gisterenavond in het AT5-programma Het Verhoor. 'Ze liggen gelukkig nog niet op de markt, maar het is voor ons ook een zorgwekkende trend', aldus de Amsterdamse korpschef.

Verdrievoudiging
Werden er in 2014 nog vier handgranaten in Amsterdam neergelegd, dit jaar zijn het er al veertien. Gisteren nog was het raak op het Bijlmerplein in Zuidoost. Daar werd voor de tweede keer in een week tijd een handgranaat gevonden. Burgemeester Halsema besloot daarop zowel een restaurant als een beschoten kledingwinkel te sluiten.

'Grof en geniepig'
Aalbersberg zegt dat het vooral gaat om Joegoslavische en Russische explosieven. Ze worden onder meer via het dark web verhandeld. Hij noemt het een 'ontzettend grof en geniepig middel'. 'Ik kan mij ook wel de ongerustheid van Amsterdammers voorstellen: handgranaten horen bij een oorlog en niet in een stad.'

Doelgericht
'Maar het is niet zo dat ze zomaar worden neergelegd. Tot nu toe zien we in al die zaken dat ze doelgericht ergens neergelegd worden en waarschijnlijk toch onderdeel zijn van een soort dreiging op die locatie, gelegenheid of de eigenaren achter die gelegenheid.'

Geen aanhoudingen
Aalbersberg noemt de granaatvondsten een topprioriteit. Toch heeft de politie nog niemand weten op te pakken voor de veertien handgranaten die dit jaar al in de stad zijn neergelegd. Vorig jaar kon slechts 1 zaak worden opgelost.

Volgens de hoofdcommissaris komt dat omdat het een 'geniepig delict' is. 'Een handgranaat is klein. Je loopt 's avonds laat over straat en als niemand je ziet, leg je 'm neer en je loopt door. De kans dat mensen dat zien, is heel klein. Het wordt niet gezien en het maakt geen lawaai.'

Oproep
Ook heeft politie volgens hem slechts beperkt de beschikking over camerabeelden: 'Die zijn in het donker vaak niet goed. We zijn dus ook afhankelijk van mensen die iets weten of zien. Bijvoorbeeld bij iemand in een woning, in een kastje of een laatje. Als je een handgranaat ziet: bel ons', besluit Aalbersberg.

Defensie maakt meldingen Chroom-6 openbaar

De meldingen van Defensiemedewerkers die Chroom-6 vinden op materieel of vastgoed staan vanaf vandaag op Defensie.nl. Op de pagina Meldingen Chroom-6 komen ook de door Defensie genomen maatregelen. Defensie kiest hiervoor met het oog op openheid en transparantie. Het laat zien dat meldingen professioneel worden opgepakt, onderzocht en afgehandeld. Ook draagt het bij aan het verhogen van de veiligheid.

Het gaat om meldingen die sinds 1 oktober zijn gedaan. Als medewerkers bij testen of werkzaamheden Chroom-6 aantreffen, moet contact worden opgenomen met de leidinggevende. Ook moet de vondst worden gemeld via Defensies ‘Melden-voorvalsysteem’ in het digitale personeelssysteem PeopleSoft. Dit geldt uiteraard ook bij een incident met het aanbrengen van Chroom-6. De werkzaamheden worden dan in principe stilgelegd voor verder onderzoek.

Gevaarlijk zonder bescherming
Chroom-6 is een metaal met een bijzondere eigenschap: verwerkt in verf voorkomt het dat materialen worden aangetast (corrodeert). Daarom is het in het verleden vaak gebruikt om vastgoed en munitie te beschermen. Het metaal vormt een gezondheidsrisico bij werkzaamheden zonder voldoende beschermingsmaatregelen aan of met Chroom-6 houdende verf. Denk aan schuren, slijpen, verhitten of zagen. Daarom zijn veiligheidsmaatregelen vastgesteld en voorzieningen getroffen voor een zo laag mogelijke blootstelling. Met een door Defensie ingevoerde detectorpen kan worden getest of materiaal chroom bevat.

Streven naar volledige uitbanning
Ook bij het aanbrengen van chroomhoudende verf (spuiten, rollen, stiften) komt chroom vrij. Dit gebeurt alleen nog bij de luchtmacht om vliegtuigen te beschermen. Ander gebruik is verboden. Ook voor deze werkzaamheden gelden veiligheidsmaatregelen en heeft Defensie voorzieningen getroffen. Voor luchtvaartuigen vermindert Defensie het gebruik van Chroom-6 zoveel mogelijk. Bij de NH90-maritieme gevechtshelikopter en onbemande luchtvaartsystemen wordt aan de buitenkant al verf zonder chroom gebruikt. Daarnaast lopen diverse onderzoeken om Chroom-6 ook op andere systemen te vervangen. Dit duurt echter lang omdat Defensie ook afhankelijk is van fabrikanten en het certificeringsproces. Alternatieven moeten net zo veilig zijn zodat de Militaire Luchtvaartautoriteit de veiligheid en luchtwaardigheid kan garanderen.

Defensie maakt meldingen Chroom-6 openbaar (Foto: Defensie)
Defensie maakt meldingen Chroom-6 openbaar (Foto: Defensie)

Diablo Amiibo op komst

We hadden het de ontwikkelaars op gamescom al gevraagd, maar natuurlijk kwam daar nog een ontwijkend antwoord. Nu is het dan officieel: er komt een Diablo amiibo voor de Switch-versie van Diablo III.

Niet met de bad guy zelf, maar wel de loot goblin. De amiibo komt in december uit. Vanavond gaan we meer Diablo-nieuws krijgen tijdens de opening van BlizzCon 2018. Diablo 4 is al ontkracht, maar wat dan?

Meer Final Fantasy XV op komst

Final Fantasy XV is na een lange ontwikkeltijd al twee jaar uit, maar Square Enix heeft er nog geen genoeg van. Dus komt er op 8 november meer nieuws over de game, hoogstwaarschijnlijk een DLC met de naam 'Dawn of the Future' waar in april het laatst over gesproken is.

Dawn of the Future zou in 2019 uit moeten komen, maar details zijn nog erg schaars. Naast de uitbreiding zullen er vast nog in-game festiviteiten worden aan gekondigd om het tweejarig bestaan te vieren.

De uitgever is er vroeg bij en heeft de stream alvast geopend, je hoeft nog maar 5 dagen te wachten. Final Fantasy XV is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Yoshi gaat creatief in Crafted World

Nintendo heeft na de Smash Direct van gisteren nog een complete Treehouse-presentatie gehouden waarin medewerkers Yoshi’s Crafted World spelen.

Het is Yoshi dus kawaii, cute, en alles. De wereld is opgebouwd uit knutselspullen zoals karton, wol en meer. Yoshi moet zich daar creatief denken om de verschillende platformpuzzels op te lossen. Je kunt een half uur aan gameplay hieronder zien.

Yoshi’s Crafted World komt in de lente van 2019 uit op Nintendo Switch.

Bijna 80.000 werknemers uit buurlanden in 2016

Van de 7,7 miljoen werknemersbanen die Nederland in december 2016 telde, werd ongeveer 1 procent vervuld door werknemers die in België of Duitsland woonden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit registraties.

Het gaat om 40.000 werknemers die in België woonden en 38.000 die pendelden vanuit Duitsland. In veel gevallen hadden ze de Nederlandse nationaliteit. Van de Belgische forensen waren er 23.000 Nederlands en 15.000 Belgisch. Behalve Nederlanders (17.000) en Duitsers (14.000) waren er onder de werknemers uit de Bondsrepubliek ook 4.000 Polen.

De werknemers uit België werkten vooral in de provincies Noord-Brabant (38 procent) en Limburg (30 procent). De resterende 32 procent was werkzaam in de overige provincies. De werknemers uit Duitsland werkten vooral in Limburg (28 procent) en Gelderland (22 procent).


Werknemers uit België en Duitsland vaker in industrie
Bij een vergelijking tussen werknemers uit Nederland, België en Duitsland, wijkt de laatste groep het meest af als het gaat om de verdeling over de verschillende bedrijfstakken. Bij werknemers uit Nederland en België is die verdeling vergelijkbaar, al werkten de ‘Belgen’ bijna twee keer zo vaak in de industrie. Ook Duitse pendelaars werkten vaker in de industrie, maar vooral in de verhuur en overige zakelijke diensten was hun aandeel flink groter. Hieronder vallen onder meer de uitzendbureaus en payrollbedrijven. Ruim een kwart was werkzaam in deze bedrijfstak.

Werknemers uit België vaker hoge uurlonen
Bij een vergelijking van de uurlonen zijn de werknemers uit Duitsland vaker dan hun collega’s uit Nederland te vinden in de lagere uurloonklassen (10 tot 20 euro per uur). Dit heeft te maken met het feit dat een groot aantal van deze werknemers uitzendkracht is. Werknemers uit België zijn juist ondervertegenwoordigd bij de groepen die het minst verdienen en horen naar verhouding vaker bij degenen met de hogere uurlonen.

Meer mannen onder werknemers uit buitenland
De man-vrouwverhouding van de Duitse en Belgische pendelaars verschilde met die van de werknemers uit Nederland. Terwijl in Nederland de verhouding met 52 procent mannen en 48 procent vrouwen redelijk evenwichtig was, waren bij de werknemers uit Duitsland en België de mannen duidelijk in de meerderheid met respectievelijk 68 procent en 61 procent.

EU-landen bepleiten sterkere crisisstructuur Europa

Nederland pleit samen met negen andere EU-landen voor een sterkere crisisstructuur voor Europa. Om dat te realiseren moet het Europese noodfonds (ESM) een grotere rol krijgen bij gewenste bezuinigingen en hervormingen van eurolanden die het fonds om geld vragen. Daarnaast willen de tien landen dat wanneer een lidstaat in de problemen komt door een onhoudbare overheidsschuld eerst de betrokken investeerders en beleggers hun verlies nemen. Pas daarna – en onder strikte voorwaarden – kan worden overgegaan tot steun vanuit het noodfonds ESM.

Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Zweden en Nederland sloten in maart 2018 al een alliantie. Deze acht landen, aangevuld met Slowakije en Tsjechië, komen vandaag in een gezamenlijk document met nieuwe voorstellen voor het versterken van de eurozone. Hiermee kan in de toekomst snel en effectief worden gereageerd op een financieel-economische crisis.

Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) zijn sterkere economieën in het belang van de welvaart in Nederland en Europa als geheel. “Landen hebben de verantwoordelijkheid om zich te houden aan de Europese afspraken over begrotingstekorten en staatsschulden. Maar als het toch fout gaat, is het belangrijk om de crisis zo goed mogelijk op te vangen. Snel en adequaat handelen zal de impact beperken. Daarom moeten we de crisisstructuur in Europa verder versterken. Met dit plan kijken we naar problemen én oplossingen. Ik ben blij dat we hierbij samen op kunnen trekken met een groot aantal EU-partners.”

Het noodfonds ESM zorgt op dit moment alleen voor financiering van de steunprogramma’s voor landen in financiële problemen, zoals in het verleden Griekenland. Onder meer de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank gaan over de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Volgens de betrokken EU-landen is het logisch om het ESM hierin een grotere rol te geven. Als verschaffer van leningen past het bij de rol van het ESM om in het belang van de eurolanden te handelen. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor hulp aan landen in de problemen.

De betrokken EU-landen bepleiten ook dat wanneer de overheidsschuld van een lidstaat onhoudbaar is, investeerders hun verlies moeten nemen voordat er – onder strikte voorwaarden – een beroep kan worden gedaan op het noodfonds. Op die manier wordt voorkomen dat landen gebukt blijven gaan onder een onhoudbare overheidsschuld en wordt de aanspraak op de publieke middelen van het noodfonds beperkt. Dit vergt een aanpassing van het raamwerk dat regelt hoe wordt omgegaan met onhoudbare overheidsschulden

Minister Hoekstra was afgelopen week in Letland, Denemarken en Zweden, onder andere om het gezamenlijke paper te bespreken. “De komende maanden staat de toekomst van de eurozone meerdere malen op de agenda van de Eurogroep en in december volgt er een Eurotop voor regeringsleiders. In aanloop naar die top wil ik de krachten bundelen. Onze relatie met Duitsland is traditioneel cruciaal omdat we overeenkomstige belangen hebben. We hebben daarnaast zeer nauwe contacten met België en Luxemburg, maar ik wil ook andere coalities smeden – zeker nu we door het aangekondigde vertrek van het Verenigd Koningrijk uit de Europese Unie een voor Nederland belangrijke partner verliezen. Ik heb daarbij in het bijzonder intensief contact met Frankrijk, de Scandinavische landen, de Baltische staten en Ierland.”

EU-landen bepleiten sterkere crisisstructuur Europa (Foto ter illustratie ©Pxhere)
EU-landen bepleiten sterkere crisisstructuur Europa (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Geen strafbare feiten rond dood Slobodan Praljak

Het onderzoek naar de dood van Slobodan Praljak is afgerond. Praljak maakte vorig jaar een einde aan zijn leven in de zittingszaal van het Joegoslaviëtribunaal, nadat de straf tegen hem was uitgesproken. Onderzoek heeft niet uitgewezen op welke wijze en op welk moment Praljak de gebruikte kaliumcyanide heeft verkregen. Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd.

Op woensdag 29 november 2017 was beklaagde Slobodan Praljak aanwezig bij het uitspreken van het vonnis tegen hem door het Joegoslaviëtribunaal (ICTY). Na het aanhoren van het vonnis nam Praljak het woord en vervolgens een slok uit een flesje. Hij werd kort hierna onwel en overleed ruim twee uur later in het Westeinde ziekenhuis. Het ICTY vroeg nog diezelfde dag aan het Openbaar Ministerie in Den Haag om het niet-natuurlijk overlijden te onderzoeken.

Na het overlijden ontstond de verdenking dat er zich naar Nederlands recht mogelijk twee strafbare feiten hadden voorgedaan. Ten eerste de verdenking dat het middel dat Praljak zichzelf had toegediend, in Nederland verboden was onder de Geneesmiddelenwet. Na onderzoek bleek het te gaan om een dodelijke dosis kaliumcyanide, opgelost in water. Dit middel is weliswaar niet zomaar te verkrijgen, maar bezit ervan is volgens de Geneesmiddelenwet niet strafbaar.

Ten tweede de verdenking dat Praljak bij zijn zelfdoding hulp van anderen had gekregen. Om dat te onderzoeken is gepoogd te achterhalen hoe het flesje gif in de rechtszaal is gekomen. Hiertoe zijn onder meer camerabeelden uitgekeken, diverse getuigen gehoord, de ruimten doorzocht waar Praljak verbleef alsmede documenten en gegevensdragers. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden die duidelijk maken hoe en wanneer hij het gif heeft verkregen.

Op camerabeelden van de gevangenis alsmede van het ICTY zijn geen bijzonderheden waargenomen. Met name blijkt daaruit niet dat hij op enig moment het flesje of een dergelijk voorwerp bij zich droeg of overhandigd kreeg. Ook is bij de verschillende fouilleringen die dag niets bijzonders opgemerkt. Op beelden uit de rechtszaal is niet te zien waar hij het flesje vandaan haalt.

Praljak is voorafgaand aan de uitspraak kort in twee ruimtes zonder camera's geweest: het toilet en de ophoudkamer, een soort wachtruimte. Hier is naderhand niets relevants aangetroffen.

Uit getuigenverklaringen valt op te maken, achteraf bezien, dat Praljak al langer aan zelfdoding dacht. Hij had bijvoorbeeld zijn spullen reeds laten inpakken voor verscheping naar Kroatië en nam bij verschillende gelegenheden afscheid van mensen. Getuigen plaatsten dit in het kader van het naderend einde van het hoger beroep. Na zijn dood werd een afscheidsbrief gevonden waarin Praljak aan zijn familie schreef dat hij al lange tijd geleden had besloten om zijn leven te beëindigen, indien hij schuldig zou worden verklaard.

Het valt niet uit te sluiten dat Praljak het gif al (zeer) lange tijd in zijn bezit had. Kaliumcyanide kan in droge vorm worden bewaard en een geringe hoeveelheid is al dodelijk. In dat licht is het niet vreemd dat het invoeren of bewaren van de stof niet is opgemerkt.

Geen strafbare feiten rond dood Slobodan Praljak (Foto: Openbaar Ministerie)
Geen strafbare feiten rond dood Slobodan Praljak (Foto: Openbaar Ministerie)

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Het is overwegend bewolkt en in het oosten valt eerst nog hier en daar regen. Het klaart van het westen uit op. Vooral in het noorden komen er nog enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 11°C en de westelijke wind is matig, in de kustgebieden eerst nog (vrij) krachtig.

In de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen en is het droog. Plaatselijk ontstaan mistbanken. De minima lopen uiteen van -4°C lokaal in het (zuid)oosten tot +4°C aan zee. Er staat een zwakke zuidelijke wind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig en komt uit het zuidwesten.

Zaterdag overdag is het overwegend zonnig, wel komt er van het westen uit hoge bewolking waar de zon doorheen schijnt. Het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit rond 10°C. De wind draait in de loop van de dag naar zuidoost, in Limburg naar oost en is zwak, in de kustgebieden en op het IJsselmeer matig. (Bron: KNMI).

Nederland

Inversiej (Foto: DJMO)
Duidelijk hogedruk-invloed. De wolken botsen op de inversie. Monique legde dit fraai vast. ( Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Turnster Biles ondanks valpartijen met overmacht naar wereldtitel

Turnster Simone Biles heeft zich voor de vierde keer in haar indrukwekkende carrière gekroond tot wereldkampioene op de meerkamp. In Doha stond er geen maat op de 21-jarige Amerikaanse olympisch kampioene, ondanks een behoorlijk slordige dag.

Biles begon op sprong en probeerde daar 'de Biles' te doen, maar dat ging niet helemaal goed: ze eindigde op haar derrière. Ze kwam wel met haar voeten als eerste op de mat, waardoor de schade nog beperkt bleef en ze gewoon voorin mee bleef draaien.

Aan de brug, tot dit jaar relatief een matig onderdeel voor Biles, kwam ze vervolgens tot de tweede score, alleen Nina Derwael uit België deed het nóg beter. Biles viel ook nog eens van de balk af, maar ook daar scoorde ze op de rest van haar oefening goed genoeg om mee te blijven doen.

Op de vloer, het laatste onderdeel voor Biles, ging de Amerikaanse al snel even de fout in door buiten de mat te stappen, maar de rest was van uitermate hoog niveau. Met een eindscore van 57,491 punten bleef ze ver onder haar kwalificatiescore (60,965), maar pakte ze ruimschoots goud.

Met 55,798 punten ging het zilver verrassend naar Mai Murakami, de beste klassering ooit voor een Japanse. Uittredend wereldkampioene Morgan Hurd pakte namens de VS het brons met 55,732 punten, de Belgische Derwael greep met 55,699 net naast het podium, maar pakte wel een historische vierde plek.

'F1 kiest voor Zandvoort, GP van Nederland mogelijk in 2020'

Circuit Zandvoort heeft een concreet aanbod gekregen om de Formule 1 naar het historische circuit in de duinen te halen. Dat meldt althans De Telegraaf donderdagavond. Eigenaar Formula One Management Limited zou het circuit een concreet aanbod hebben gedaan.

De eigenaar van het Zandvoortse circuit, prins Bernhard van Oranje, bevestigt dat er inderdaad een forse stap gemaakt is. Sterker nog, het zou ook best wel eens heel erg snel kunnen gaan wat betreft de Grand Prix van Nederland: "Als we nu tekenen, heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix in Zandvoort, met Max Verstappen", aldus de prins. "Iedereen is zich er bij ons van bewust dat dit een unieke kans is."

Alle onderzoeken naar de haalbaarheid hebben naar verluidt goede resultaten opgeleverd. Zandvoort zou zo'n twintig miljoen euro op moeten hoesten om de Grand Prix te mogen organiseren, terwijl de totale kosten op dertig tot veertig miljoen euro geschat worden. Ook het TT Circuit van Assen was in de race en kwam goed uit de onderzoeken, maar volgens de krant zat het verschil hem vooral in de historische waarde van Zandvoort. Dat heeft Assen als Kathedraal van de Motorsport voor het racen op twee wielen, maar Zandvoort heeft dat als het om vier wielen gaat.

In 1985 werd voor het laatst een Grand Prix van Nederland verreden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.