FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 september 2018

Meer over familiedrama in Papendrecht

Het politieonderzoek naar de vier dodelijke slachtoffers die zaterdagmorgen zijn aangetroffen in een woning aan de Cremerstraat in Papendrecht, is in volle gang. De oorzaak van de brand in de woning wordt ook in dit onderzoek meegenomen. Het onderzoeksteam gaat er op basis van de eerste onderzoeksresultaten vanuit dat de beide ouders en hun twee kinderen (een jongen van vier en een meisje van zes) door geweld om het leven zijn gekomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de 32-jarige vader de twee kinderen en de vrouw van 32 om het leven bracht en vervolgens zichzelf van het leven heeft beroofd.

Zaterdagochtend 22 september kregen diverse hulpdiensten even voor 11.00 uur melding van een uitslaande brand in een woning. Hulpverleners waren snel ter plaatse en toen zij de korte maar hevige brand hadden geblust, troffen ze de lichamen van de ouders en hun twee kinderen aan. Om te achterhalen wat er precies is gebeurd doet de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie nauwgezet onderzoek. De recherche doet buurtonderzoek en spreekt met getuigen en andere direct betrokkenen. De familie van de slachtoffers wordt bijgestaan door familierechercheurs.

Het onderzoek naar de toedracht van het familiedrama is in volle gang. Heb je iets gezien, of woon je in de buurt en heb je camerabeelden, dan hoort de politie dat graag van je. je kunt ze bellen op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Familiedrama in Papendrecht
Familiedrama in Papendrecht

FOK! sportfoto-onderschrift week 38

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is DuDe4U met het volgende onderschrift: "Zijn we er wéér ingestonken...."

De opgave van deze week:

We zien hier golfer Grégory Havret en zijn caddy tijdens de KLM Open, wat is hier gaande? (Pro Shots / Ankie Hogewind)
We zien hier golfer Grégory Havret en zijn caddy tijdens de KLM Open, wat is hier gaande? (Pro Shots / Ankie Hogewind)

Audi pakt 100e DTM-zege, drie titelkandidaten naar slotweekeinde

Regerend DTM-kampioen René Rast heeft zijn tweede opeenvolgende dubbel te pakken. Op de Nürburgring won de Duitser beide races en dit weekeinde herhaalde hij dat fraaie kunstje op de Red Bull Ring in Oostenrijk, wat en passant de 100e DTM-zege was voor Audi.

Rast begon na een matige kwalificatie als zevende aan de race op zondag, maar kwam na de eerste ronde al als vierde door. Alleen Gary Paffett, Nico Müller en Paul di Resta, de top-3 van de kwalificatie, reed nog voor Rast, terwijl Rast's teamgenoot Müller de leiding al snel overnam van Mercedes-coureur Paffett.

Rast sloeg toe bij de pitstops, door als eerste van de toppers naar binnen te komen en gelijk een snelle outlap te rijden. Di Resta kwam een ronde later naar binnen en betrad de baan vlak voor Rast, die de Schot en diens koude banden simpel passeerde. Müller en Paffett kwamen niet veel later tegelijk naar binnen, waarbij het voor de Brit fout ging: hij verloor kostbare seconden en dus posities.

Müller en Rast reden samen op kop en de Zwitser stribbelde niet bepaald tegen toen Rast hem passeerde, net zoals hij de Duitser zaterdag al voorbij liet gaan met het oog op de titelkansen van Rast. Müller hield de tweede plek vast, Paffett completeerde het podium, voor Di Resta en de knappe vijfde plek van Joel Eriksson. Robin Frijns startte als elfde en eindigde uiteindelijk als dertiende.

In de titelstrijd staat Di Resta nu weer aan de leiding: 229 punten, vier meer dan Paffett. Rast trekt met 199 punten op zak richting de Hockenheimring, waar over drie weken nog 56 punten te pakken zijn - twee keer 25 voor de winst en twee keer drie punten voor poleposition.

Tennisster Pliskova klopt Osaka in Tokyo, tweede titel Wang

Tennisster Karolina Pliskova heeft het WTA Premier-toernooi van Tokyo op haar naam geschreven. De Tsjechische nummer zeven van de wereld was in de finale te sterk voor thuisfavoriete Naomi Osaka, die eerder in de maand de US Open won: 6-4, 6-4.

Ook in het Chinese Guangzhou werd gespeeld en daar was het wél een thuisspeelster die de titel pakte. Wang Qiang was de Kazachse Yulia Putintseva vrij simpel de baas en pakte met de 6-1, 6-2 overwinning haar tweede WTA-titel, nadat ze eerder dit jaar in Jiangxi ook al de beste was.

Tennisser Thiem wint in Sint-Petersburg, Simon pakt titel voor eigen publiek

Tennisser Dominic Thiem heeft het ATP-toernooi van Sint-Petersburg op zijn naam geschreven. De Oostenrijker was op het Russische hardcourt in de finale te sterk voor de Slowaak Martin Klizan: 6-3, 6-1. Voor Thiem was het de elfde titel, maar de ogen waren deze week ook gericht op Mikhail Youzhny.

De 36-jarige Rus werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Roberto Bautista Agut en daarmee kwam er na bijna twintig jaar een einde aan de profloopbaan van Youzhny. Hij won in zijn carrière tien ATP-titels, schopte het in 2008 tot de achtste plek op de wereldranglijst en haalde op de US Open van 2006 en 2010 de halve finales, terwijl hij op de drie andere Grand Slams telkens één keer de kwartfinales haalde.

In het Franse Metz stond de Moselle Open op het programma en dat werd voor de tweede keer een prooi voor thuisfavoriet Gilles Simon, zijn veertiende titel. Simon was in de finale een maat te groot voor de Duitser Matthias Bachinger, die op zijn 31e zijn eerste ATP-finale speelde: 7-6 (2), 6-1.

Dubbelslag schansspringer Geiger in Zomer Grand Prix

Schansspringer Karl Geiger heeft tijdens de Zomer Grand Prix in het Roemeense Rasnov een dubbelslag geslagen. In het weekeinde stonden er twee wedstrijden op het programma en de 25-jarige Duitser won ze allebei.

Zaterdag pakte Geiger zijn eerste zege ooit in de Grand Prix. De Duitser was op de Roemeense schans flink wat beter dan de Pool Piotr Zyla en de Rus Evgeniy Klimov, die Dawid Kubacki uit Polen net van het podium hield. De Bulgaar Vladimir Zografski maakte de top-5 netjes vol.

Zondag was Geiger in de eerste ronde weer de beste en in de finaleronde pareerde hij de aanval van Klimov, die genoegen moest nemen met plek twee. Kubacki haalde met plek drie dit keer wél het podium, voor landgenoten Zyla, Kamil Stoch en Stefan Hula.

In het klassement staat de deze zomer zeer constant presterende Klimov stevig op de eerste plek, met alleen Stoch, Zyla en Geiger nog als concurrenten. Er staan nog twee wedstrijden op de kalender: Hinzenbach in Oostenrijk op 30 september en het Duitse Klingenthal op 3 oktober.

Geiger springt naar de winst (Bron: YouTube)

Arsenal boekt vierde zege op rij en nadert concurrentie

Arsenal heeft goede zaken gedaan in de subtop van de Premier League. Het elftal van coach Unai Emery rekende zondag op eigen veld af met Everton: 2-0.

Dat betekende de vierde competitiezege op rij voor de Londenaren, die Manchester United zijn gepasseerd op de ranglijst en nu met twaalf punten uit zes wedstrijden zesde staan in Engeland. De achterstand op koploper Liverpool bedraagt zes punten, terwijl Tottenham Hotspur en Watford binnen handbereik zijn voor de Londenaren.

Arsenal verloor zijn eerste twee wedstrijden van het seizoen, maar sindsdien is de ploeg aan de beterende hand. West Ham United, Cardiff City en Newcastle United werden achtereenvolgens verslagen in de Premier League, terwijl afgelopen donderdag in de Europa League ook nog eens een zege volgde op het Oekraïense Vorskla Poltava. Everton leed vorige week op eigen veld tegen West Ham United zijn eerste competitienederlaag dit seizoen, maar kon tegen Arsenal wel weer beschikken over Richarlison.

De Braziliaanse aanvaller miste de laatste drie duels vanwege een schorsing, maar verscheen in het Emirates Stadium wel weer aan de aftrap. Everton had al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kunnen komen, maar Petr Cech voorkwam met puik keeperswerk een treffer van Dominic Calvert-Lewin.

Aan de overzijde redde Jordan Pickford na een klein kwartier voetballen op een poging van Nacho Monreal. Arsenal oogde kwetsbaar in defensief opzicht en ontsnapte in de eerste helft opnieuw: een poging van Richarlison scheerde rakelings voorbij het doel van Cech.

Arsenal had het in de eerste helft lastig, maar liep vervolgens in eerste kwartier van de tweede helft razendsnel weg bij Everton. Alexandre Lacazette opende na 56 minuten voetballende de score met een fantastische uithaal in de bovenhoek, waarna Pierre-Emerick Aubameyang drie minuten later voor de 2-0 zorgde.

De spits uit Gabon schoot van dichtbij binnen, na goed voorbereidend werk op de counter van Mesut Özil en Aaron Ramsey. Overigens leek Aubameyang zich wel in buitenspelpositie te bevinden op het moment dat hij de bal ontving. Arsenal speelde het duel daarna professioneel uit en zag de overwinning eigenlijk geen moment meer in gevaar komen.

Uitslagen Premier League zondag
West Ham United - Chelsea 0-0
Arsenal - Everton 2-0

Cheptegei en Salpeter winnen Dam tot Damloop in toptijden

De Dam tot Damloop heeft zondag ijzersterke tijden opgeleverd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ging de winst in de wedstrijd over tien mijl (16,1 kilometer) naar een loper die een van de vijftien snelste tijden ooit liet noteren over die afstand.

Bij de mannen was Joshua Cheptegei de absolute topfavoriet. De 22-jarige Oegandees is oud-wereldkampioen junioren op de tien kilometer, vicewereldkampioen bij de senioren en won dit jaar op de Commonwealth Games goud op de vijf én tien kilometer.

In Amsterdam stond er geen maat op Cheptegei, die finishte na 45:15 minuten, de gedeeld veertiende tijd ooit. Het wereldrecord bleef wel intact: dat staat al sinds 2005 op naam van de legendarische Haile Gebrselassie, die destijds in Tilburg naar de sindsdien nooit benaderde tijd van 44:24 liep.

De strijd bij de vrouwen werd juist wél spannend. De winst ging uiteindelijk naar Lonah Salpeter, de geboren Keniaanse die na vele jaren in Israël gewoond en gewerkt te hebben besloot om voor dat land uit te komen, met dit jaar onder meer EK-goud op de tien kilometer als resultaat.

Salpeter moest in de slotfase alles uit de kast trekken tegen de Ethiopische Dibabe Kuma, maar ze won wel: 50:45 tegen 50:46, de vijfde en zesde tijden ooit gelopen bij de vrouwen, waar de Keniaanse Caroline Kipkirui begin dit jaar het wereldrecord op 49:29 zette. Susan Krumins werd knap derde in 51:30, negen seconden boven het Nederlands record.

Damloop nat, koud maar rustig verlopen

De 34ste editie van de Dam tot Damloop is ondanks het kletsnatte weer zeer rustig verlopen. Dat meldt organisator Cees Pronk. "Er zijn weinig meldingen van medische klachten." Dat meldt AT5 op haar website. 

"Het weer was bar en boos. Maar ik heb zelden zo weinig calamiteiten meegemaakt tijdens ons evenement", zegt Pronk. "Het regende pijpenstelen en dat is voor de renners zeer vervelend. Maar voor de vrijwilligers nog erger. Mijn diepe respect gaat uit naar iedereen die de hele dag in de regen hebben gestaan." 

Al met al kijkt Pronk tevreden terug op het evenement. "We begonnen gisteren met een geweldige Damloop by Night. Dat het vandaag dan zulk slecht weer is, wil je liever niet. Maar het is niet anders", besluit de organisatie.

Aloha Danny
Hoewel het dus pijpenstelen regende kon het één man niet gek genoeg. 'Aloha Danny', besloot om na zijn eerste tien Engelse mijl een pendelbus naar Amsterdam te nemen om daar aan zijn tweede Dam tot Damloop van de dag te beginnen. 'Hij moet hier zijn', zegt een vriend die hem bij de finish staat op te wachten. Niet veel later komt 'Aloha Danny' met ontbloot bovenlijf, een hawai-slinger om z'n nek en een groen rieten rokje om z'n middel voor de tweede keer over de eindstreep.

Met een brede lach prijst hij zijn vrienden, die hem fanatiek hebben aangemoedigd. Niets wijst erop dat de tropisch uitgedoste verschijning ruim dertig kilometer in de benen heeft. 'En we gaan straks nog even uitlopen.' Waarom hij de Dam tot Damloop vandaag twee keer heeft gelopen? 'Gewoon, omdat het zulk lekker weer was.'

AT5 deed de hele dag live verslag van de Dam tot Damloop. Kijk hieronder naar de hoogtepunten van de dag:

Schumacher slaat hard toe op Red Bull Ring

Mick Schumacher heeft met het oog op de titelstrijd in het Europees Formule 3-kampioenschap een bijzonder goed weekeinde achter de rug. De 19-jarige zoon van F1-legende Michael Schumacher won op de Red Bull Ring twee races en eindigde in de derde race als tweede.

De race op vrijdag werd gelijk een prooi voor Schumacher. De Duitser vertrok vanaf poleposition en moest in het begin even de Rus Robert Shvartzman van zich af slaan. Die bleef daarna wel de hele race in zijn buurt, maar inhalen zat er niet in. Alex Palou knokte zich naar een prima derde plek.

In race twee van het weekeinde, de eerste op zaterdag, deed Schumacher wederom uitstekende zaken. Hij vertrok vanaf poleposition en had de leiding van start tot finish in handen. Teamgenoot Marcus Armstrong vocht vooral na een late safety car-situatie een fel gevecht uit met Shvartzman, maar hield de Rus van het lijf en eindigde als tweede.

Dan Ticktum zag uiterst kostbare punten in rook opgaan in de strijd om de titel. In de slotfase reden de Brit, Sacha Fenestraz en Jehan Daruvala naast elkaar en dat eindigde in tranen en met een botsing, waardoor de race voor het hele trio klaar was.

Zondag vertrok Schumacher wéér van poleposition, maar dit keer slaagde Shvartzman er in de eerste bocht in om Schumacher te verschalken. De Duitser probeerde de leiding terug te pakken, maar dat lukte niet en hij moest genoegen nemen met plek twee.

Ticktum kende een sterke race en knokte zich naar voren, maar zijn opmars strandde op de vierde plek. Keer op keer probeerde hij Jonathan Aberdein in te halen, maar de Zuid-Afrikaan wist van geen wijken en pakte zijn derde podiumplaats van het seizoen.

In de titelstrijd is de leiding nu stevig in handen van Schumacher, die twee weken eerder op de Nürburgring al alle drie races won. Met drie races op de Hockenheimring (13-14 oktober) te gaan kan Ticktum de Duitser nog achterhalen en theoretisch heeft ook Armstrong nog een kans, maar als Schumacher 27 punten uit drie races haalt is hij verzekerd van de titel.

Mick's 16-jarige neef David, de zoon van Ralf Schumacher, sloot dit weekeinde overigens het seizoen in het Duits Formule 4-kampioenschap als negende af. De titel werd daar gewonnen door de Duitser Lirim Zendeli, die voor het slotweekeinde op de Hockenheimring al zeker was van de eindzege.

Franssen wint brons op WK judo

Juul Franssen heeft op het WK judo in Azerbeidzjan de bronzen medaille gewonnen. In de gewichtsklasse tot 63 kilogram won ze van de Duitse Martyna Trajdos.

Na verlies van Miku Tashiro in de kwarfinale was Franssen veroordeeld tot de herkansingen. Via winst op Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk kwalificeerde ze zich voor de strijd om het brons.

In die wedstrijd was Trajdos de tegenstander. Franssen liep zelf tegen twee straffen op en besliste de wedstrijd pas in de golden score via een waza-ari.

“Ik ben zo blij dat ik 'm eindelijk heb”, vertelde Franssen. “Echt bizar. Ik droomde de laatste dagen veel over de WK en dat vertelde ik gisteren nog aan Marhinde Verkerk: ik droomde dat ik brons won door te winnen van Trajdos. Onwerkelijk!”

Roma leidt weer een nederlaag bij basisdebuut Kluivert

Het basisdebuut van Justin Kluivert heeft het kwakkelende AS Roma geen punten opgeleverd. Bologna won in eigen huis met 2-0.

Terwijl Kluivert voor het eerst vanaf de start mocht meedoen, bleef Mitchell Dijks bij de thuisploeg negentig minuten lang op de bank. De derde Nederlander, Rick Karsdorp, ontbrak zelfs volledig in de wedstrijdselectie van AS Roma. Volgens Italiaanse media was zijn absentie het gevolg van een conflict met trainer Eusebio Di Francesco.

Kluivert kreeg een van de eerste mogelijkheden van de wedstrijd: kort nadat Bologna-doelman Lukasz Skorupski een kopbal van Federico Fazio verwerkte, had hij ook een goed antwoord op een geplaatst schot uit een moeilijke hoek van de Nederlander. Na een klein halfuur was er opnieuw een kans van Kluivert, maar weer lag Skorupski in de weg.

Even later was het Bologna dat de score op fraaie wijze opende. Doelman Robin Olsen van Roma tastte mis na een voorzet vanaf de linkerflank, waarna Federico Mattiello de bal overnam op rechts. Hij trok in het strafschopgebied naar binnen en knalde in de verre hoek raak met zijn linker: 1-0 en in de tweede helft werd de schade voor Roma nog groter.

Federico Santander fungeerde als eindstation van een vlotte counter en maakte er 2-0 van. Direct daarna werd Kluivert vervangen door Cengiz Ünder. Er kwam nog een kopkans voor Edin Dzeko, maar de voorsprong van Bologna bleef intact. Zodoende blijft Roma wachten op de eerste overwinning sinds de seizoensopener tegen Torino (0-1), terwijl het voor nummer achttien Bologna juist de eerste driepunter van het seizoen was.

Uitslagen Serie A zondag
Torino - Napoli 1-3
Bologna - AS Roma 2-0
Chievo - Udinese 0-2
Lazio - Genoa 4-1
AC Milan - Atalanta Bergamo 2-2
Frosinone - Juventus 0-2

FOK! Wat een weer: steeds minder regen, steeds meer zon

Het is zwaar bewolkt en op veel plaatsen valt er nog regen. Vanavond trekt de meeste regen naar het zuidoosten weg en komen er ook opklaringen. Van het noorden uit komen er echter ook nieuwe buien vanaf de Noordzee het land binnen. Bij deze buien is er kans op onweer en langs de noordkust en op het IJsselmeer later vanavond ook (zware) windstoten van 70-80 km/uur. De wind is noord tot noordwest en matig boven land en vrij krachtig tot krachtig langs de kust en boven het IJsselmeer. Langs de noordkust en op het IJsselmeer kan de wind vanavond hard (7 Bft) worden.

Komende nacht is het wisselend bewolkt. In het zuiden blijft het meest droog, elders kan een enkele bui voorkomen, in het noordelijk kustgebied mogelijk ook met onweer. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C landinwaarts tot 10°C vlak aan zee. De noordwestenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig en in het Waddengebied en op het IJsselmeer mogelijk nog hard.

Maandag overdag komen er verspreid over het land nog enkele buien voor, maar er is ook regelmatig ruimte voor de zon. In de loop van de middag gaat de buiigheid zich steeds meer tot het noorden en oosten beperken. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 14°C. De wind is west tot noordwest en matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig. Later in de middag en in de avond neemt de wind af. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

WyriHaximus zag deze regenboog bij Station Alkmaar Noord. Waar die pot met goud staat wil hij echter niet vertellen
WyriHaximus zag deze regenboog bij Station Alkmaar Noord. Waar die pot met goud staat wil hij echter niet vertellen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Uitslag PSV - Ajax

PSV is na zes speelronden al vijf punten los in de Eredivisie. Naaste concurrent Ajax ging met 3-0 over de knie in de topper van het weekeinde.

Beide ploegen kenden een sterke seizoenstart en zondag 23 september stond al weken omcirkeld in de voetbalagenda's. PSV werd midweeks met 4-0 verslagen door Barcelona, terwijl Ajax met 3-0 won van AEK Athene. De Eindhovenaren hadden wel een dag langer rust na hun CL-duel en ze speelden bovendien in eigen huis. Toch werd een spannende clash verwacht, maar na iets meer dan een half uur spelen was al duidelijk wie er met de winst vandoor zou gaan.

Ajax had voetballend de overhand en deed daar veel te weinig mee. Alleen Daley Blind kwam voor rust tot een schot op doel en dat stond in schril contrast met de eerdere wedstrijden van het seizoen, waarin Ajax juist kans op kans stapelde. PSV wachtte geduldig af en sloeg genadeloos toe als er achterin gaten vielen bij de Amsterdammers.

Gaston Pereiro opende na 21 minuten de score met een afstandsschot en voor Ajax goed en wel was bekomen van die tegenslag, was het al 2-0 dankzij Luuk de Jong. De spits van PSV kreeg de bal voor de voeten na een slimme kopbal van Jorrit Hendrix en daarna was het voor de aanvaller een koud kunstje om doelman André Onana te passeren.

De keeper ging bij de eerste goal niet vrijuit, maar hield zijn ploeg kort na de tweede treffer in de race door Angelino van een treffer af te houden. Toch viel nog voor rust de genadeklap dankzij Hirving Lozano. Na 35 minuten speeltijd kon de Mexicaan van dichtbij binnentikken nadat Onana wederom een klein slippertje maakte na een schot van Steven Bergwijn.

In de tweede helft legde Ajax meer vuur in het spel dankzij Hakim Ziyech. De middenvelder testte Jeroen Zoet meerdere malen, maar hij bleek wel in goede doen. Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar bleven in de kleedkamer achter en hun vervangers Carel Eiting en Kasper Dolberg lieten zich bij vlagen zien namens de bezoekers. PSV liet via Lozano en Bergwijn kansen op een vierde goal liggen en ook van een eretreffer kwam het niet waardoor de ruststand ook de eindstand bleek.


Hirving Lozano juicht na het maken van de 3-0. (Pro Shots / Thomas Bakker)

PSV

3 - 0

AFC Ajax

 21' Pereiro
 24' De Jong
 35' Lozano
   
 
 Gele kaart: Lozano, Pereiro, De Jong, (PSV), Tadic, Ziyech, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Gutiérrez/70)
Hendrix
Bergwijn (Malen/79)
De Jong
Lozano (Ramselaar/87)
  Onana
Mazraoui
De Jong
Blind
Tagliafico
Schöne (v.d.Beek/46)
Tadic
Eiting
Ziyech
Huntelaar (Dolberg/46)
Neres (Gravenberch/83)

PSG blijft ongenaakbaar in Franse competitie

Paris Saint-Germain heeft ook de zesde wedstrijd van het seizoen gewonnen in de Ligue 1. Daarmee herstelt de ploeg zich van de nederlaag in de Champions League.

PSG had wat goed te maken nadat het afgelopen dinsdag op Anfield bij vlagen aan flarden werd gespeeld door Liverpool. Tuchel moest het in het Roazhon Park stellen zonder de nog altijd geschorste Kylian Mbappé en de Duitser moest al vroeg in de wedstrijd een nieuwe tegenvaller incasseren. Adrien Rabiot kreeg de bal na elf minuten voetballen uit een hoekschop ongelukkig op het lichaam en scoorde zo onbedoeld in eigen doel: 1-0.

Het doel van de Parijzenaren werd overigens verdedigd door Gianluigi Buffon, doordat eerste keeper Alphonse Aréola ontbrak vanwege privéomstandigheden. PSG had het in de eerst helft lastig, maar wist op slag van rust toch een gelijkmaker te forceren. Julian Draxler trok de bal vanaf de rechterkant van het veld terug richting de rand van het strafschopgebied, waarna Edinson Cavani met een vernuftig overstapje Ángel Di María in staat stelde op doel te schieten. De Argentijn drukte vanaf een meter of negentien succesvol af en bracht de stand zo in evenwicht.

PSG kon de thee zo opzoeken met een gelijke stand en trok de wedstrijd in de tweede helft uiteindelijk definitief naar zich toe. De 1-2 kwam een kwartier na de onderbreking van de voet van Thomas Meunier: de Belg werd aan de rechterkant bereikt door Neymar en vond vervolgens de verre hoek met een overtuigende uithaal. De eindstand werd zeven minuten voor tijd bepaald door Eric Maxim Choupo-Moting, na uitstekend voorbereidend werk van Meunier.

Uitslagen Ligue 1
AS Monaco - Nimes 1-1 (vrijdag)
Lille - Nantes 2-1 (zaterdag)
Angers - Toulouse 0-0 (zaterdag)
Montpellier - Nice 1-0 (zaterdag)
Reims - Dijon 0-0 (zaterdag)
St Etienne - Caen 2-1 (zaterdag)
Strasbourg - Amiens 3-1 (zaterdag)
Stade Rennes - Paris Saint-Germain 1-3
Guingamp - Girondin de Bordeaux 1-3
Olympique Lyonnais - Olympique Marseille 4-2

Gilbert wint GP d'Isbergues bij rentree na gebroken knieschijf

Philippe Gilbert heeft de Grote Prijs van Isbergues gewonnen. De Belg van Quick-Step Floors maakte in Frankrijk zijn rentree na zijn valpartij in de Tour de France en won voor Christophe Laporte.

Twee maanden geleden leek het seizoen van Gilbert voorbij na een zware valpartij in de Tour de France. De Belg begon meteen aan zijn relevatie om dit seizoen nog aan wedstrijden deel te nemen. Vandaag was het zijn eerste wedstrijd en hij kon meteen het juichgebaar maken in Frankrijk.

Gilbert liet zich meteen van voren zien. Ondanks het slechte weer in Frankrijk schoof de 36-jarige Belg mee in een vroege vlucht. Verschillende grote namen waren aanwezig in de kopgroep van achttien, onder andere Fernando Gaviria, Jasper Stuyven en Oliver Naesen.

In de finale reden acht renners weg uit de kopgroep. Die zouden voor de zege in Grote Prijs van Isbergues gaan strijden. Naast Gilbert was ook snelle man Laporte mee. De Fransman van Cofidis wilde niet op zijn sprint vertrouwen en sprong weg uit de kopgroep. Gilbert reageerde meteen op Laporte en zij zouden samen uit gaan maken wie de zege pakte in Frankrijk. In de sprint die volgde tussen de twee was Gilbert duidelijk te sterk voor Fransman van Cofidis.

Golfster Van Dam met grote overmacht naar tweede zege op Europese Tour

Golfster Anne van Dam heeft haar tweede overwinning binnen op de Ladies European Tour. In 2016 was de Nederlandse al eens de beste op de Xiamen International Ladies Open, deze week stond er een dikke week voor haar 23e verjaardag totaal geen maat op de Arnhemse tijdens de Mediterranean Ladies Open in Spanje, waar de nodige sterke speelsters van de Amerikaanse LPGA Tour aanwezig waren.

Met 64 slagen draaide Van Dam op de eerste dag al bovenin mee, maar op dag twee nam ze met nog een ronde van 64 slagen - zeven onder par - de macht in handen. Die stond de jonge Nederlandse geen moment meer af en haar voorsprong bleef gedurende het weekeinde maar groeien.

Zondag begon ze met drie birdies op de eerste zes holes en een zeldzame bogey werd gelijk opgevolgd door nog twee birdies. Een uitermate fraaie putt op de allerlaatste hole bracht Van Dam's totaal uiteindelijk op 26 slagen onder par, maar liefst acht slagen los van de drie nummers twee.

Terpstra verovert met QuickStep vierde wereldtitel ploegentijdrijden, Sunweb tweede

Quick-Step heeft de wereldtitel ploegentijdrit voor merkenteams veroverd in Innsbruck. De Belgische formatie, met Niki Terpstra in het team, was 18 seconden sneller dan Sunweb. Het brons was voor BMC. LottoNL-Jumbo kwam niet verder dan een dertiende plaats. Het was voor de vierde keer dat Quick-Step Floors de wereldtitel won.

Het werd een spannende strijd tussen drie ploegen. Bij het tweede tussenpunt was het verschil tussen BMC, Sunweb en Quick-Step Floors drie seconden. Quick-Step Floors had het beste ingedeeld. De Belgische formatie liep in het slot weg bij zowel Sunweb als BMC en won uiteindelijk met achttien seconden verschil.

Sunweb, met de Nederlanders Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen aan de start, moest genoegen nemen met een tweede plaats. De uittredend wereldkampioen was wel één seconde sneller dan BMC, die beslag legde op de derde plaats.

LottoNL-Jumbo dat niet met het sterkste team aan de start kwam in Innsbruck werd dertiende op 3.28 van de winnaars.

Het is de zevende en tevens de laatste keer dat dit onderdeel wordt verreden op een WK wielrennen. Een groot aantal topteams liet de titelstrijd links liggen. Daardoor besloot de internationale wielrenunie UCI de ploegentijdrit voor merkenteams na dit jaar te schrappen.

Uitslag:

1. Quick-Step Floors
2. Team Sunweb
3. BMC Racing Team
4. Team Sky
5. Mitchelton-Scott
6. Movistar
7. Trek-Segafredo
8. Bora-Hansgrohe
9. CCC Sprandi Polkowice
10. Astana Pro Team

Chelsea verliest ongeslagen status na matige derby

Op bezoek bij West Ham United heeft Chelsea voor het eerst dit seizoen punten laten liggen. Het treffen eindigde teleurstellend in 0-0.

De Blues wonnen de eerste vijf duels van de competitie en stonden ook in de Europa League hun mannetje (0-1 winst tegen PAOK Saloniki), maar de formatie van Maurizio Sarri hoefde in het Olympisch Stadion niet te rekenen op een eenvoudige middag. West Ham verkocht zijn huid duur en kwam na een lastig begin, waarin Olivier Giroud en Antonio Rüdiger doelman Lukasz Fabianski aan het werk zetten, beter in de wedstrijd.

De ploeg van Manuel Pellegrini leunde op zijn verdediging en kwam er zelf regelmatig gevaarlijk uit. Michail Antonio, die bij afwezigheid van de geblesseerde Marko Arnautovic in de punt van de aanval speelde bij West Ham, kreeg na een halfuur voetballen de grootste kans in de eerste helft: de Engelsman schoot na goed voorbereidend werk van Andriy Yarmolenko op Kepa Arrizabalaga. Op slag van rust dook N’Golo Kanté aan de overzijde nog gevaarlijk op voor het doel, maar de middenvelder wist zijn kopbal uiteindelijk niet voldoende richting mee te geven.

In de tweede helft ging West Ham op dezelfde voet verder. Yarmolenko beproefde kort na de onderbreking zijn geluk van afstand, maar het schot van de Oekraïner scheerde uiteindelijk rakelings over het doel van Arrizabalaga. Chelsea wist in de eerste twintig minuten van het tweede bedrijf nauwelijks kansen te creëren, waardoor Sarri Álvaro Morata besloot te brengen als vervanger van Giroud. De Spanjaard was kort na zijn rentree dicht bij een doelpunt, maar schoot van dichtbij uiteindelijk op het hoofd van Fabianski.

Chelsea wist het duel daarna wat meer naar zich toe te trekken, maar mocht zich uiteindelijk nog gelukkig prijzen met een punt. Yarmolenko had de bal een kwartier voor tijd voor het inkoppen na een perfecte voorzet van Robert Snodgrass, maar zijn poging ging uiteindelijk voorbij aan het doel van the Blues. Het was niet de laatste serieuze kans van de wedstrijd, want in de absolute slotfase dwong invaller Ross Barkley Fabianski nog tot een knappe redding.

Napoli maakt geen fout en legt druk bij Juventus

SSC Napoli heeft zondag geen fout gemaakt op bezoek bij Torino. De ploeg won met 1-3 en kwam daarmee op gelijke hoogte met Juventus.

Midweeks had Napoli punten laten liggen in de eerste groepswedstrijd van de Champions League. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti kwam op bezoek bij Rode Ster Belgrado niet verder dan 0-0. In de wedstrijd tegen Torino kreeg Dries Mertens de voorkeur in de spits boven Arek Milik.

Al na vier minuten spelen kwam de Napolitanen op voorsprong. De bal kwam na slecht uitverdedigen voor de voeten van Lorenzo Insigne en de aanvaller schoot overtuigend raak: 0-1. Een kwartier later verdubbelde Simone Verdi de voorsprong voor zijn ploeg. Een voorzet van Mertens weer beheerst raak geschoten.

Zes minuten na rust bracht Torino de spanning terug in de wedstrijd. De ploeg kreeg een strafschop en Andrea Belotti ontfermde zich over het buitenkansje en wist David Ospina te passeren: 1-2. De spanning was niet heel lang terug want in de 59ste minuut werd de marge al weer twee.

Torino verspeelde knullig het balbezit en na de omschakeling knalde José Callejón de bal in eerste instantie nog op de paal, maar na de rebound werd het via Insigne alsnog 1-3. Napoli komt na de zege in punten op gelijke hoogte met koploper Juventus, maar la Vecchia Signora komt zondagavond nog in actie tegen Frosinone.

Uitslagen Serie A zondag
Torino - Napoli 1-3
Bologna - AS Roma 2-0
Chievo - Udinese 0-2
Lazio - Genoa 4-1
AC Milan - Atalanta Bergamo 18.00u
Frosinone - Juventus 20.30u

Uitslag FC Groningen - AZ

Adam Maher heeft zijn rentree bij AZ opgefleurd met een fraai doelpunt. Op bezoek in Groningen eindigde het duel met 1-3 voor de Alkmaarders.

Hekkensluiter FC Groningen wilde na de beroerde seizoenstart graag iets laten zien in eigen huis, maar na de openingsgoal van Julian Chabot zag het publiek tot haar onsteltenis dat de Trots van het Noorden er wederom niet in slaagde om thuis een punt binnen te halen. De ploeg van Danny Buijs kreeg twee keer rood en miste een strafschop waarna het wachten was op de genadeklap, die er uiteindelijk ook kwam.

In het eerste kwartier was het spel van beide ploegen slordig en lag het tempo laag. Kansen waren er niet, waardoor het doelpunt van Björn Johnsen in de zeventiende minuut uit de lucht kwam vallen. De zomeraanwinst, die de geblesseerde Myron Boadu verving in de spits, knikte verdienstelijk raak na een voorzet van Jonas Svensson. Uit camerabeelden bleek Johnsen echter een fractie buitenspel te staan, waardoor het doelpunt op aanraden van de VAR werd afgekeurd.

Niet veel later viel aan de overkant wel een geldig doelpunt. Julian Chabot bleef ongedekt na een hoekschop van Ajdin Hrustic en kopte vallend raak bij de tweede paal: 1-0. Lang kon Groningen niet genieten van die voorsprong. Oussama Idrissi deed zijn oude club pijn: de aanvaller ontving de bal aan de linkerflank na een scherpe counter, nam het leer uit de lucht en vond de rechterhoek met zijn geplaatste schot.

Het was het begin van een sterke fase van AZ. De Alkmaarders hadden het initiatief en combineerden makkelijker dan in de openingsfase. Het perspectief voor AZ steeds gunstiger te worden, want in de blessuretijd van de eerste helft ontving Deyovaisio Zeefuik een directe rode kaart. Na het bekijken van de videobeelden besloot arbiter Van Boekel dat een charge van Zeefuik op de enkel van Idrissi genoeg was om de verdediger weg te sturen.

Na vijftig minuten, toen de eerste helft nog steeds gaande was, kreeg Groningen desondanks een uitgelezen kans om toch de 2-1 te maken: Van Boekel kende een penalty toe nadat Chabot werd vastgehouden door Guus Til. De inzet vanaf elf meter van Ritsu Doan werd tot ontsteltenis van het thuispubliek gepakt door voormalig Groningen-keeper Marco Bizot.

AZ zocht in de tweede helft naar de voorsprong, maar stuitte meermaals op de uitblinkende Sergio Padt. Johnsen trof de keeper op zijn pad en Idrissi wist hem evenmin te passeren in een één-op-één-situatie. Het eerste teken van leven van Groningen kwam na een uur, toen Michael Breij vanbuiten het strafschopgebied de lat trof na een vlotte aanval.

Even later moest Bizot ingrijpen na een schot van Doan. Een kwartier voor tijd moest Groningen toch capituleren: Fredrik Midtsjö krulde de bal vanaf een kleine zestien meter in de linkerhoek. Het werd vervolgens negen tegen elf, want Hrustic kreeg zijn tweede prent na een minuscuul opstootje. Maher besliste het duel vervolgens: de invaller, die zijn eerste duel speelde sinds zijn rentree, schoot uit een lastige hoek prachtig raak.

FC Groningen

1 - 3

AZ

 25' Chabot    27' Idrissi
 76' Midtsjö
 90' Maher
 
 Gele kaart: Pohl, Doan, (FC Groningen), Til, A. Gudmundsson, Ouwejan, (AZ)
 Rode kaart: Zeefuik (45+1), Hrustic (77/2xg) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers:15.901
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden:Doan mist penalty (45+6).
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Memisevic
Handwerker (Freriks/87)
Hrustic
Pohl (Reis/55)
Warmerdam
Doan
Breij (Antuna/77)
  Bizot
v. Rhijn
Hatzidiakos (Seuntjens/68)
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
A. Gudmundsson
Til
Svensson
Idrissi
Johnson

Jonge Turkse racetweeling (15) sluit Red Bull Rookies Cup af met 1-2'tje in titelstrijd

Op het circuit van Aragon in Spanje is zondag het seizoen in de Red Bull Rookies Cup afgesloten, de laatste opstapklasse richting de Grand Prix-racerij. De twee races dit weekeinde leverden een dubbelslag op voor Deniz Öncü uit Turkije.

De gebroeders Can en Deniz Öncü worden al geruime tijd gezien als absolute toptalenten in de motorsport. Dit jaar kwam het er in de Red Bull Rookies Cup helemaal uit voor de tweelingbroers, die pas in juli hun 15e verjaardag vierden. In de eerste tien races eindigde Can tien keer op het podium en voor het slotweekeinde in Aragon had hij de titel dan ook al te pakken.

In Aragon kwam Can er niet echt aan te pas, de titel was immers toch al binnen, maar Deniz maakte het familiefeest compleet. Met twee zeges schoof de jonge Turk op naar de tweede plek, achter zijn broer. Can zal volgend jaar in de Moto3 actief zijn, nadat organisator Dorna een regelverandering doorgevoerd heeft: Moto3-coureurs moeten in principe minstens 16 jaar zijn, maar vanaf komend jaar mag de Red Bull Rookies Cup-kampioen ondanks zijn (of haar) leeftijd ook naar de Moto3.

Voor Deniz is dat dus jammer, want hij mag níet de stap maken. Vermoedelijk zal hij volgend jaar dus nog eens actief zijn in de Rookies Cup, waar Bo Bendsneyder in 2015 de titel in pakte. Waarschijnlijk rijdt Deniz komend jaar ook in het Moto3-WK voor junioren, waar de beide broers dit jaar ook meerdere malen in actie zijn gekomen.

Uitslag FC Emmen - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft op bezoek bij FC Emmen zijn tweede zege van het seizoen geboekt. Dankzij een doelpunt van Rick Dekker wonnen de bezoekers de wedstrijd met 0-1.

FC Emmen

0 - 1

PEC Zwolle

     30' Dekker
 
 Gele kaart: Cavlan, Niemeijer, (FC Emmen), Leemans, v.Duinen, v.Crooy, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Cavlan
Niemeijer
Bijl
Ben Moussa (A.Jansen/54)
Chacon (Bos/ 81)
Pedersen
Slagveer (Arias/71)
  v.d.Hart
Ehizibue
v.d.Berg
Lam (Lachman/63)
v.Polen
Flemming
Leemans (Hamer/83)
Dekker
Namli (Elbers/67)
v.Duinen
v.Crooy

Zwaar verwaarloosde hond gedumpt bij Kralingse Plas

In Rotterdam heeft de dierenpolitie zaterdagmiddag een zwaar verwaarloosde hond aangetroffen. Het dier was gedumpt bij de Kralingse Plas. Op foto's die dierenpolitiemedewerker Hans Manse op Twitter plaatste is goed te zien hoe enorm slecht het beestje er aan toe is. De vacht was dusdanig vervild dat de hond nauwelijks nog kon lopen. 

Het dier is overgebracht naar het dierenasiel in Vlaardingen waar het zal worden behandeld. Zodra dat dat mogelijk is wordt er onderzocht of het dier gechipt is. De politie is op zoek naar mensen die weten van wie de hond is. Of het dier nog te redden is, is nog niet zeker aldus Manse: "De dierenarts gaat hem vanmiddag behandelen. Pas als de huid bereikt is, kan een inschatting van het leed worden gemaakt. Als dat te groot is, kan het zijn dat de dierenarts ervoor kiest hem te laten inslapen."

Hoofdrol voor Berghuis bij Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord won zondagmiddag met 1-0 van FC Utrecht. De hoofdrol bij Feyenoord was niet weggelegd voor doelpuntenmaker Robin van Persie maar voor Steven Berghuis. De 26-jarige aanvaller ging neer na een "klap" van tegenstanderspeler Willem Janssen. Een Oscar-nominatie voor beste acteur kan hem bijna niet ontgaan.

Seidl met overmacht naar eindwinst Zomer Grand Prix noordse combinatie

De winter begint er eindelijk weer aan te komen - de World Cup in het alpineskiën begint volgende maand al - en dus is het tijd om de zomerversies van de wintersporten af te sluiten. In het Sloveense Planica gebeurde dat met de Zomer Grand Prix in de noordse combinatie, de combinatie van het schansspringen en langlaufen.

De nummer elf van het World Cup-seizoen afgelopen winter, de Oostenrijker Mario Seidl, domineerde in Planica. Zowel zaterdag als zondag sprong hij een behoorlijke voorsprong bij elkaar op de schans, waarna hij op de rollerski's niet meer serieus bedreigd kon worden. Zondag kwamen de achtervolgers nog wel een beetje in de buurt, maar Seidl hield keurig stand.

De Noor Espen Bjørnstad pakte zondag de tweede plek door de Japanner Aguri Shimizu in de sprint te kloppen. Seidl's landgenoot Martin Fritz stond zaterdag met plek twee naast hem op het podium, met ook nog de Fransman Maxime Laheurte. De Fin Ilka Herola was de enige die Seidl nog serieus had kunnen bedreigen in het eindklassement, maar hij moest genoegen nemen met de achtste en vijfde plek.

Op 24 november gaat de World Cup van start in het Finse Ruka.

Gewapende overval op Gall & Gall

De politie in Rotterdam is op zoek naar een gewapende overvaller. De man overviel rond 15:10 uur de Gall & Gall aan de Jacob Catsstraat. Hij bedreigde het personeel met een mes. Het is niet bekend of hij iets heeft buitgemaakt. Wel zou er volgens omstanders één iemand gewond zijn geraakt. 

Het gaat om een man tussen de 20 en 30 jaar met een gezet postuur. Hij droeg een bivakmuts en donkerkleurige broek. Hij had een tas van de Lidl bij zich. De politie vraagt mensen om hem niet te benaderen maar direct 112 te bellen als ze hem zien lopen. 

Dronken automobilist rijdt in op motoragent

Een 32-jarige motoragent kreeg zondagochtend de schrik van zijn leven toen de bestuurder van een personenauto onverwachts op hem inreed. De 29-jarige Rotterdammer, die later kon worden aangehouden op verdenking van poging doodslag, was dronken, had drugs gebruikt en was zeer agressief richting agenten.

De motorrijder reed om 02:30 uur over de Dordtselaan toen er vanuit een parkeervak, voor hem volkomen onverwacht, een personenauto zonder verlichting wegreed. De motorrijder kon een ongeval ternauwernood voorkomen door scherp weg te sturen. Hierna wilde hij de bestuurder van de auto aanspreken om hem te wijzen op zijn onverantwoordelijk rijgedrag. Hij sommeerde de bestuurder om de auto op de stoep te parkeren.

In plaats van deze aanwijzingen op te volgen, gaf de man vol gas en reed op de motoragent in. Die kon door snel gas te geven een aanrijding met de auto voorkomen. De man raakte daarbij wel een andere geparkeerde auto, verliet hierna zijn eigen auto en rende weg. Hij kon korte tijd later in de directe omgeving worden aangehouden. Hij verkeerde onder invloed van alcohol.

Aan het bureau bleek de man zo dronken dat een blaastest niet kon worden afgenomen. Een arts kwam daarop naar het bureau om van de man een bloedproef af te nemen. De 29-jarige verdachte werd daarna ingesloten voor nader verhoor. Hij beschikte niet over een rijbewijs. De politieman deed aangifte van poging tot doodslag.

Dronken automobilist rijdt in op motoragent (Foto: stockfoto politie.nl)
Dronken automobilist rijdt in op motoragent (Foto: stockfoto politie.nl)

NASCAR-coureur Busch start als laatste en wint in Richmond

Kyle Busch heeft op de Richmond Raceway de tweede race van de play-offs in de NASCAR Cup Series gewonnen. De bestuurder van de #18 vertrok wegens wat ongeoorloofde reparaties na de kwalificatie als allerlaatste, maar vocht zich knap naar voren. Eerder dit jaar liet Busch in Richmond al een verrgelijkbaar staaltje zien: in april vertrok hij als 32e en won hij óók. 

Het beeld van stage één was duidelijk: Martin Truex Jr reed vrijwel de gehele tijd op kop, waarbij alleen Kevin Harvick en Brad Keselowski hem konden volgen. Denny Hamlin ging nog bijna in de rondte na een onbesuisde actie van Ricky Stenhouse Jr, maar de ervaren Hamlin hield zijn auto wonderbaarlijk netjes op de baan en vermeed een caution.

Ook stage twee was niet echt enerverend. Truex domineerde opnieuw en won de stage opnieuw, wederom voor Harvick. Aric Almirola, Chase Elliott en Keselowski completeerden de top-5. Bij de pitstops na stage twee ging het even fout voor Truex: wegens een uncontrolled tire werd hij teruggezet naar de 20e plek, waardoor Elliott vanaf plek één kon beginnen bij de herstart.

Een prachtive save van Hamlin (Bron: YouTube)

Keselowski vocht zich langs Elliott, maar moest op zijn beurt toezien hoe de zeer sterk naar voren komende Kyle Busch de leiding pakte. Een goede 70 ronden voor het einde parkeerde Jeffrey Earnhardt zijn auto in de muur, met een caution als gevolg. Busch had de leiding stevig in handen en bij de herstart vertrok hij dan ook weer vanaf plek één, gevolgd door Keselowski en Harvick.

Keselowski weigerde zich gewonnen te geven en vocht zich 57 ronden voor het einde terug naar de leiding, voorbij Busch. Dat duurde niet heel lang, want na een fraai duel pakte Busch de leiding weer terug, terwijl ook Harvick voorbij ging aan Keselowski. De veteraan zette Busch in de slotfase ook nog flink onder druk, vooral wegens de aanwezigheid van wat achterblijvers, maar Busch hield het net vol en won, voor Harvick, Truex, Elliott en Almirola.

De volgende race, de derde en laatste in de eerste play-offronde, wordt gereden op de roval van Charlotte: de combinatie van de oval en de road course aldaar.

Marquez wint GP van Aragon na spectaculair duel met Dovizioso

MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Aragon gewonnen. Op het Spaanse asfalt was de Spanjaard na een bijzonder fraai duel te sterk voor WK-concurrent Andrea Dovizioso, waardoor Marquez zijn leiding in het WK uit kon breiden. 

Marquez kende een goede start, maar Dovizioso kwam de eerste bocht als leider uit. Polesitter Jorge Lorenzo kwam die bocht helemaal niet uit: hij trok zijn achterwiel onder zich door en werd van de Ducati af geslingerd. Teamgenoot Dovizioso lag zo op kop, voor Marquez, de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins, Dani Pedrosa, Aleix Espargaro en Cal Crutchlow. 

Na vier ronden ging het ook fout voor Crutchlow: de Brit ging met zijn Honda al voor de derde keer dit weekeinde tegen het asfalt. Richting de helft van de race had Dovizioso nog altijd de leiding in handen, terwijl Marquez en de twee Suzuki's in het spoor bleven. Pedrosa reed op een prima vijfde plek en vocht daar met de bijzonder indrukwekkend rijdende Espargaro, wiens teamgenoot Scott Redding op de 'oude' Aprilia slechts op de achttiende plek reed.

Tien ronden voor het einde vond Marquez het welletjes geweest: de wereldkampioen zette het mes tussen de tanden en plaatste zijn Honda perfect binnendoor bij Dovizioso. De Italiaan wist echter van geen opgeven en nog geen twee ronden later pakte hij de leiding na een uitermate fraai duel terug, waardoor de Suzuki's van Iannone en Rins langzamerhand ook weer aan konden sluiten.

Vijf ronden voor het einde ging het er allemaal nog wat agressiever aan toe. Marquez nam de leiding weer over, maar Dovizioso sloeg terug en door de schermutselingen kon ook Iannone even op kop rijden, alvorens Dovi weer naar één ging. Een moment rust zat er niet in, de heren bleven elkaar maar bestoken met aanvallen, terwijl ook Rins profiteerde en aan kon sluiten bij teamgenoot Iannone.

Met nog twee ronden te rijden opende Marquez nóg een keer de aanval, met succes dit keer. De Spanjaard kon zelfs een klein gaatje slaan en dat bleek genoeg om meer aanvallen van Dovizioso te voorkomen. Marquez en Dovizioso eindigden zo op één en twee, Iannone completeerde het podium, voor Rins, Pedrosa, Espargaro, Danilo Petrucci en de vanaf plek zeventien vertrokken Valentino Rossi.

Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

Dick Advocaat heeft bij zijn rentree in de Eredivisie met FC Utrecht een nederlaag geleden bij Feyenoord. In De Kuip werd het in de slotfase 1-0.

Advocaat keerde terug in een 4-3-3-opstelling en dat betekende dat Cyriel Dessers voor het eerst mei weer een basisplaats had bij de Utrechters. Oussama Tannane en Gyrano Kerk begonnen op de flanken.

Het duel in een kletsnatte de Kuip kwam moeizaam op gang, waarbij beide ploegen slechts enkele speldenprikjes uitdeelden. Halverwege de eerste helft werd Feyenoord voor het eerst echt gevaarlijk. Na een individuele actie schoot Robin van Persie voorlangs. De spits was binnen het half uur dichtbij de 1-0. Zijn schot werd gekraakt en Steven Berghuis stuitte enkele ogenblikken later op doelman David Jensen.

De Rotterdammers waren in die fase een stuk sterker en Willem Janssen kon voorkomen dat Van Persie gevaarlijk kon worden na een actie van Sam Larssen. Na 36 minuten kreeg de aanvoerder zijn vierde mogelijkheid. Berghuis sneed een voorzet perfect aan vanaf de rechterflank en Van Persie knikte centimeters naast.

Het begin van de tweede helft leek op de eerste, beide ploegen speelden slordig. Utrecht was de sterkere ploeg en kwam er in de uitbraak levensgevaarlijk uit, maar de aanval werd slechts uitgespeeld. Feyenoord werd na een uur spelen via Berghuis weer eens gevaarlijk. Hij trok vanaf de rechterflank naar binnen en krulde bal vervolgens naast. Het was voor Feyenoord de aanzet om aanvallend meer druk te zetten en de mee opgekomen Jeremiah St. Juste stuitte op David Jensen.

Na een uur spelen kwam Nicolai Jörgensen als invaller in het voor Jens Toornsta en de Deen kreeg een uitstekende kopkans om Feyenoord op 1-0 te zetten. Zijn inzet ging echter naast. De wedstrijd leek te eindigen in 0-0, maar in de 87ste minuut volgde de verlossing voor Feyenoord. Een voorzet van St. Juste werd door Van Persie binnengekopt. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst hield stand in de laatste minuten en komt daardoor na zes wedstrijden op dertien punten en bezet daarmee de derde plek. FC Utrecht staat met vijf punten veertiende.

Feyenoord

1 - 0

FC Utrecht

 87' v.Persie    
 
 Gele kaart: Malacia, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
St.Juste
Botteghin
v.d.Heijden
Malacia
Toornstra (N.Jörgensen/62)
Clasie
Vilhena
Berghuis
v.Persie (Tapia/88)
Larsson
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Guwara
v.Overeem
Gavory (Görtler/88)
Gustafson
Tannane
Dessers (Venema/71)
Kerk

Crowdfundingsactie Oss haalt twee ton op

Een spontane crowdfundingsactie voor de slachtoffers van het bakfietsdrama in Oss heeft inmiddels bijna 200.000 euro opgeleverd. Initiatiefnemer Nick had een streefbedrag van 60.000 gesteld, 10.000 per slachtoffer, om de getroffen familie's financieel te ondersteunen bij onder meer de kosten voor de uitvaarten. 

Het geld zal worden ondergebracht in een, maandag op te richten, stichting die het geld beheert en verdeelt onder de slachtoffers en hun nabestaanden. Bij het bakfietsdrama kwamen vier kinderen om het leven, een vijfde kind en een begeleidster van de kinderopvang raakten zwaargewond. 

Update 14:30 uur
Inmiddels staat de teller op 201.015,00 en de donaties blijven binnenstromen. 

Crowdfundingsactie Oss haalt twee ton op (Foto: psychopaatje)
Crowdfundingsactie Oss haalt twee ton op (Foto: psychopaatje)

'UCI komt met gemengde ploegentijdrit voor landenteams'

De internationale wielerunie UCI zal volgens de NOS komende woensdag een nieuwe opzet presenteren voor het WK ploegentijdrit. Vanaf 2019 zal er een ploegentijdrit op het WK wielrennen gereden worden met gemengde landenteams.

In de nieuwe opzet lost een team van drie mannen en drie vrouwen elkaar af en de gezamenlijke eindtijd beslist over de wereldtitel. De mannen rijden het eerste deel, de vrouwen doen het tweede deel. De eerste editie zal volgend jaar al gehouden worden op het WK wielrennen in het Engelse Yorkshire.

Vandaag staat voor de laatste keer het WK ploegentijdrit voor merkenteams op het programma. In 2012 werd de eerste editie gehouden tijdens de wereldkampioenschappen van Valkenburg.

'Hamertje tik levert schedelbasisfractuur op'

Een conflict tussen twee mannen is zaterdagochtend in de Tilburgse wijk Kanaalzone flink geëscaleerd. Een 57-jarige Tilburger werd met een hamer op zijn hoofd en onderarm geslagen. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis. Een 55-jarige Tilburger werd omstreeks 11.00 uur op de Petrus Loosjesstraat als verdachte aangehouden.

De politie kreeg zaterdag omstreeks 10.25 uur een melding dat op de Petrus Loosjesstraat een man met een hamer op het hoofd was geslagen. Het slachtoffer bevond zich inmiddels op het Schotelplein. Hij had een bebloed hoofd met een flinke snee. Hij vertelde dat hij op straat aan het sleutelen was aan een auto en dat hij uit het niets geslagen werd met een hamer. De dader was een bekende van hem met wie hij sinds een paar weken ruzie heeft.

Hij werd vanwege zijn letsel met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij zou een verbrijzelde onderarm en een schedelbasisfractuur hebben opgelopen. De verdachte die hem zou hebben geslagen, werd in de Petrus Loosjesstraat aangetroffen en is ter plaatse aangehouden. Hij is in verzekering gesteld.

Moto2-coureur Binder soeverein in GP van Aragon

Brad Binder heeft zijn tweede zege in het Moto2-seizoen binnen. De 23-jarige Zuid-Afrikaanse coureur heerste tijdens de Grand Prix van Aragon, waar hij op het Spaanse asfalt vooral in de slotfase ijzersterk was.

Polesitter Binder pakte bij de start de leiding, voor Alex Marquez, Marcel Schrötter, WK-leider Francesco Bagnaia en Fabio Quartararo. Lang had Binder de leiding niet vast: Marquez kwam in de tweede ronde langszij, waarna het tweetal langzaam een gaatje sloeg richting de rest.

Bagnaia kende ook een sterke fase en reed langzaam richting Marquez en Binder, terwijl Lorenzo Baldassarri en Schrötter probeerden te volgen. Dat lukte Schrötter niet echt, maar halverwege de race kon Baldassarri wel aansluiten bij het leidende trio - ook Bagnaia zat er inmiddels bij.

Bagnaia viel door een foutje iets terug, waardoor Baldassarri op kon schuiven naar plek drie. Toch kwam Bagnaia weer terug en hij veroverde zelfs de tweede plek, een seconde achter Binder. Baldassarri en Marquez vochten hard om de derde plek, die uiteindelijk naar Baldassarri ging.

Poepdonoren gezocht in regio Leiden

Woon je in de buurt van Leiden, heb je een gezond BMI en doe je graag iets goeds voor je zieke medemens? Dan is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) op zoek naar jou! Er is namelijk een schrijnend tekort aan donorpoep zo meldt Liz Terveer van de NDFB. Poeptransplantaties worden gebruikt om infecties met de bacterie Clostridium difficile te behandelen. Dat meldt de NOS. 

Hoewel er al meer dan 500 aanmeldingen binnenkwamen, is het merendeel van de mensen ongeschikt om hun poep te doneren. De selectieeisen zijn zeer streng: je moet tussen de 18 en 55 jaar zijn, kerngezond zijn en je mag niet over het minste grammetje overgewicht beschikken. Ben je ook maar iets te zwaar dan is je vers gedraaide bolus niet geschikt als donorpoep. Op dit moment zijn er maar 8 actieve donors, wat heel weinig is volgens Terveer: "Je ziet dat slechts 1,5 tot 3 procent van de mensen geschikt is. Maar ook geschikte donoren haken regelmatig om wat voor reden dan ook weer af. Ze vinden het mooi geweest, gaan op reis of hebben zelf even darmproblemen."

Hoewel overgewicht dus een probleem is om geschikte donoren te vinden is ook tijd en afstand een probleem. De te doneren poep moet binnen twee uur bij de poepbank aanwezig zijn aldus Terveer: "In poep zitten heel veel bacteriën die niet zo goed tegen zuurstof kunnen. Dat zijn de goede bacteriën. Die wil je zoveel mogelijk behouden. De poep moet daarom binnen twee uur bij ons worden afgeleverd. Dat maakt het extra lastig." Terveer hoopt daarom dat met name mensen in de regio van Leiden zich aanmelden als donor. 

Canyon SRAM Racing te sterk voor Nederlandse ploegen op WK ploegentijdrit

Canyon Sram Racing heeft bij de WK wielrennen het goud gewonnen bij de ploegentijdrit voor merkenploegen voor de vrouwen. De Duitse ploeg was daarmee sneller dan de Nederlandse ploegen Boels-Dolmans en Sunweb.

Alena Amialiusik, Alice Barnes, Hannah Barnes, Elena Cecchini, Lisa Klein en Trixi Worrack finishten in het Oostenrijkse Innsbruck na 54,5 kilometer in een tijd van 1.01.46.

Boels-Dolmans kwam nog het dichtst in de buurt van de toptijd van Canyon Sram Racing. De ploeg van Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Amy Pieters moest aan de streep 22 seconden toegeven op de Duitse ploeg en werd net zoals vorig tweede.

Sunweb, de winnaar van vorig jaar, moest genoegen met de derde plaats. De ploeg met Ellen van Dijk en Lucinda Brand verloor 29 seconden en pakte het brons in Innsbruck.

Canyon is voorlopig de laatste wereldkampioen ploegentijdrit voor merkenteams bij de vrouwen. De UCI heeft besloten dat de ploegentijdrit voor merkenteams voorlopig niet meer terugkomt op het WK.

Uitslag Wereldkampioenschap ploegentijdrit dames:


1. Canyon SPRAM
2. Boels-Dolmans +0.22
3. Sunweb +0.29
4. Wiggle High 5 +0.58
5. Mitchelton-Scott +1.30
6. Team Virtu Cycling +2.07
7. BTC City Llubjana +3.09
8. Valcar BPM +3.36
9. BePink +3.37
10. Ale Cipllini +3.54
11. Cogeas-Mettler +3.57
12. Parkhotel Valkenburg +4.11

Canyon SRAM Racing te sterk voor Nederlandse ploegen op WK ploegentijdrit (Pro Shots / Gepa)
Canyon SRAM Racing te sterk voor Nederlandse ploegen op WK ploegentijdrit (Pro Shots / Gepa)

Kiosk Amsterdam Muiderpoort beschadigd na explosie

Een flinke explosie op een perron van station Amsterdam Muiderpoort heeft vanochtend voor veel schade gezorgd bij een vestiging van Kiosk. Een woordvoerder van de politie laat aan AT5 weten dat er zwaar vuurwerk gebruikt is bij een poging tot inbraak. Om iets na 05:00 uur zondagochtend kwam de melding over de explosie bij de brandweer binnen.

Sporen veiligstellen
Een voetgangers en fietspassage onder het station werd door de politie afgezet met linten. Agenten van de forensische opsporing zijn ter plaatse om sporen veilig te stellen. 

Onderzoek heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat er niets is buitgemaakt. Treinen konden enige tijd niet stoppen op het station. Inmiddels is het station weer vrijgegeven.

Martin domineert Moto3-race Aragon en kruipt richting wereldtitel

Motorcoureur Jorge Martin heeft tijdens de Grand Prix van Aragon in de Moto3 laten zien waarom hij de leider is in de strijd om de wereldtitel. De Spanjaard was ongenaakbaar op het Spaanse asfalt en boekte zijn zesde zege van het jaar.

Martin pakte vanaf poleposition overtuigend de leiding, voor Fabio Di Giannantonio, de in de warm-up hard gevallen Jaume Masia, Aron Canet en Adam Norrodin. Martin was aanvankelijk ongenaakbaar en sloeg al gelijk een groot gat, terwijl de rest allemaal bij elkaar in de slipstream reed.

Halverwege de race reed Martin een seconde of vier voor een door Enea Bastianini aangevoerde groep van negen man, die zich los hadden gereden van de rest. Twee ronden voor het einde viel Gabriel Rodrigo weg uit die groep, waar men inmiddels agressiever begon te rijden.

Martin reed onbedreigd naar de zege, achter hem werd flink gevochten. Marco Bezzecchi begon als leider in de groep aan de slotronde en hield die positie ook vast, terwijl Bastianini het podium completeerde, voor Di Giannantonio en Marcos Ramirez.

Mannen aangehouden vanwege heling van bbq's

Agenten hebben zaterdagmiddag een 37-jarige man uit Hoeven en een 24-jarige man uit Fijnaart aangehouden. De mannen zijn na overleg met de officier van Justitie aangehouden voor heling. De politie vermoedt dat de mannen geprobeerd hebben gestolen barbecues te verkopen.

Die barbecues zijn afkomstig uit een bedrijfspand in Steenbergen, waar van donderdag 20 op vrijdag 21 september 2018 is ingebroken. De buit bestond uit meerdere zogeheten Green Eggs. De barbecues werden al snel via een verkoopsite te koop aangeboden. De gedupeerde eigenaar van het bedrijf had een afspraak gemaakt met één van de ‘verkopers’ en de politie hierover geïnformeerd.

In plaats van een ‘geïnteresseerde koper’ ontmoette een 37-jarige verkoper uit Hoeven de politie en werd buiten heterdaad aangehouden. In een berging trof de politie vervolgens vijf Green Eggs aan. Later die middag meldde de tweede verdachte zich op het politiebureau in Roosendaal. Deze man, een 24-jarige inwoner van Fijnaart, is ook aangehouden. De politie onderzoekt wat precies de rol van de twee bij de diefstal / heling van de barbecues is geweest. Ze zitten om die reden nog vast.

Judoka Franssen naar herkansing op WK, De Wit en Vermeer uitgeschakeld

Judoka Juul Franssen kan nog een bronzen medaille veroveren op de wereldkampioenschappen judo. De judoka in de klasse tot 63 kilogram moet dat wel doen via de herkansingen. Sanne Vermeer werd al in de tweede partij uitgeschakeld. Frank de Wit (-81 kg) ging verrassend in de eerste ronde al onderuit. 

De 28-jarige Venlose was in de tweede ronde in de klasse tot 63 kilogram te sterk voor Munchunchimeg Baldorj uit Mongolië. Met twee keer waza-ari bereikte Franssen de derde ronde. In die ronde wist ze af te rekenen met de Russin Ekaterina Valkova. In de kwartfinales ging het echter na een minuut al mis. Ze werd binnen een minuut in de houdgreep genomen. Uit de osaekomi kwam ze niet meer en werd naar de herkansingen verwezen. 

In dezelfde gewichtsklasse moest Sanne Vermeer haar meerdere erkennen in de als achtste geplaatste Australische Katharina Haecker. De debutante in de categorie tot 63 kilogram verloor op waza-ari. In de eerste ronde won ze nog van Catherine Beauchemin-Pinard op ippon. 

De Wit is op verrassend snel uitgeschakeld. De judoka in de klasse tot 81 kilogram verloor zijn eerste partij van de dag op ippon van Medickson del Orbe Cortorreal. De Nederlander is de nummer twee op de wereldranglijst en was medaillekandidaat. "Dit scenario had ik niet verwacht. Ik denk alleen maar aan winnen, dus dan is verliezen… eh ja, een beetje lullig.", aldus een machteloze De Wit tegenover het AD.

Sinds hij anderhalf jaar geleden de Grand Slam in Parijs won behoort hij tot de favorieten op mondiale toernooien.. Dan voelt het toernooi verlaten na de eerste partij ‘extra zuur’. De Wit: "Maar ik weet niet waar het aan ligt. Als ik een verklaring had, had ik het niet gedaan. Het was niet te veel spanning, het was niet zo dat de gretigheid ontbrak.”

Het finaleblok met Franssen start om 14.00 uur. In de herkansing moet ze tegen Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk. In onderlinge ontmoetingen staat het 5-0 in het voordeel van Franssen, het laatste duel was wel al weer bijna twee jaar geleden. 

Vrouw overleden na noodlottig ongeval

Bij een noodlottig ongeval op de Poelkade in 's-Gravenzande kwam zaterdag een 50-jarige vrouw uit die plaats om het leven. Een 85-jarige vrouw uit Den Haag raakte bij het ongeval gewond aan haar hoofd.

Omstreeks 15.00 uur kreeg de politie de melding dat er op de Poelkade een ongeluk was gebeurd waarbij iemand ernstig gewond was geraakt. Ter plaatse bleek het 50-jarige slachtoffer onder een auto terecht te zijn gekomen. Reanimatie mocht niet meer baten, de vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Een 85-jarige Haagse was gewond aan haar hoofd en werd ter behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. Vanwege het grote aantal getuigen, kwam slachtofferhulp ter plaatse om hen op te vangen.

De afdeling verkeersongevallenanalyse kwam ter plaatse voor onderzoek, wat gebruikelijk is bij een ongeluk met dodelijke afloop. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond is er vermoedelijk sprake van een zeer noodlottige samenloop van omstandigheden. Beide auto’s zijn voor onderzoek in beslag genomen. Omdat er nog getuigen gehoord moeten worden, kan er nog niet worden ingegaan op de vermoedelijke toedracht van het ongeval volgens de politie.

Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer

In Opmeer vinden we deze prachtig verbouwde kerk. Van buiten lijkt het gewoon een kerk, maar eenmaal binnen zijn er nog maar enkele authentieke elementen die je doen beseffen dat je in een kerk bent. Het fundament voor het pand werd in 1400 gelegd, de huidige kerk dateert uit 1862. Sinds 1980 is het pand langzaam getransformeerd naar de huidige situatie. Voor slechts iets minder dan acht ton is het van jou! Lopen jullie even mee? 

Kerk in Opmeer (Foto: Funda)
Kerk in Opmeer (Foto: Funda)

Bertens de beste in Seoul

Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Seoul op haar naam geschreven. De 26-jarige Wateringse was in een spannende finale in drie sets te sterk voor Australische Ajla Tomljanovic: 7-6 (2), 4-6, 6-2.

Het is voor Bertens alweer de derde titel van het jaar na de eerdere eindzeges in Charleston en Cincinnati. Voor de Nederlandse was het wel haar eerste toernooizege in Azië.

In een gelijkopgaande eerste set verloren beide tennissters tweemaal hun opslag. In de tiebreak was Bertens duidelijk de sterkste en won de tiebreak eenvoudig met 7-2.

Ook in de tweede set ging het lang gelijk op. Bertens kwam via een break op een 4-3 voorsprong, maar de Australische nummer 53 van de wereld gaf zich nog niet gewonnen. Ze won drie games op rij en won alsnog de set met 6-4.

In de beslissende derde set kwam Tomljanovic op een 2-0 voorsprong. Bertens gaf zich niet gewonnen en knokte zich knap terug in de set, mede door het slordige spel van de Australische. Bertens pakte vijf games op rij, werkte op 5-2 een breakpoint weg en maakte het af met een passing.

Met de eindzege stijgt Bertens naar de elfde plek op de wereldranglijst. Ze gaat Jelena Ostapenko voorbij op de ranking, die vorig jaar nog het toernooi in Zuid-Korea won.

Boswachter mishandeld door jager zonder jachtakte

Een toezichthouder van Staatsbosbeheer is zaterdagavond op een veld aan de Elshoutweg in Etten-Leur door een jager bedreigd en mishandeld met een krukje. De buitengewoon opsporingsambtenaar had de jager aangesproken omdat zijn jachtakte vanwege een incident was ingetrokken. De verdachte, een 60-jarige man uit Etten-Leur, werd kort na het incident op de Veenstraat aangehouden. De auto waarin hij reed is in beslag genomen.

De boswachter deed aangifte. Hij vertelde dat hij dagelijks een ronde door het buitengebied maakt. Hij zag zaterdag omstreeks 18.00 uur op een perceel van Staatsbosbeheer een in het groen geklede man met een jachtgeweer staan. Hij herkende de jager omdat diens jachtakte vanwege een incident is ingetrokken. Hij was daar als toezichthouder bij betrokken geweest. Hij sprak de man aan die zei dat hij aan het jagen was op een vos. Hierop zei de boswachter dat hij helemaal geen geweer mocht hebben en dat hij was aangehouden.

Hierop pakte de jager zijn krukje van de grond en riep: "Ik sla je kapot", vervolgens sloeg hij daarmee in de richting van het hoofd van de boswachter die de klap met beide armen opving. Er ontstond een worsteling, waarbij de toezichthouder erin slaagde om het wapen af te pakken en weg te slingeren. Ze belandden op de grond. Uiteindelijk stond de jager op en slaagde erin om zijn wapen weer bemachtigen.

Hierna rende hij het maisveld af en liep richting zijn geparkeerde auto. Hij reed daarmee weg richting de Zevenbergseweg. Hij werd door agenten op de Rijsdijk gesignaleerd en op de Veenstraat aan de kant gezet. Het slachtoffer liep door de schermutseling onder meer hoofdpijn en een verwonding op aan zijn linkerhand en in zijn gezicht. Hij is aan zijn verwondingen geholpen door een dokter. 

MLB: Gregorius loopt Yankees de play-offs in, ook Braves naar play-offs

De honkballers van de New York Yankees hebben zich zaterdagavond definitief geplaatst voor de play-offs. De ploeg won thuis met moeite van de matige Baltimore Orioles, nadat Didi Gregorius in de tweede extra inning over de thuisplaat werd geslagen door Aaron Hicks: 3-2.

Ook de Atlanta Braves mogen zich opmaken voor het postseason. Ozzie Albies en zijn ploeggenoten waren thuis met 5-3 te sterk voor de Philadelphia Phillies, onder meer doordat werper Mike Foltynewicz zeven ijzersterke innings gooide. De National League East-divisie is voor het eerst sinds 2013 een prooi voor de Braves en daarmee kunnen ze de play-offs niet meer missen.

Uitslagen MLB zaterdag
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 5-3
St.Louis Cardinals - San Francisco Giants 5-4
New York Yankees - Baltimore Orioles 3-2
Washington Nationals - New York Mets 6-0
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 5-2
Detroit Tigers - Kansas City Royals 5-4
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 3-0
Chicago White Sox - Chicago Cubs 3-8
Cleveland Indians - Boston Red Sox 5-4
Houston Astros - Los Angeles Angels 10-5
Miami Marlins - Cincinnati Reds 5-1
Texas Rangers - Seattle Mariners 0-13
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 1-5
Oakland Athletics - Minnesota Twins 3-2
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 7-2

De Braves hebben de divisietitel binnen (Bron: YouTube)

Schoonmaakster sticht brand om diefstal te verdoezelen

Wat doe je als je een stel iPads en een laptop gejat hebt uit het huis waar je schoonmaakt? Het huis in de hens zetten om te voorkomen dat de diefstal wordt ontdekt. Althans, zo dacht een 47-jarige schoonmaakster in het Belgische Mechelen. Nadat ze de spullen ontvreemd had, stak ze een matras op de bovenverdieping met lucifers aan en vernielde ze onder meer een televisie en de deur, om het op een inbraak te laten lijken. 

Omdat de vrouw als laatste werd gezien in de woning voor de brand uitbrak werd ze begin september opgepakt op verdenking van diefstal en brandstichting. Bij de brand ging de bovenverdieping volledig verloren, en de rest van de woning liep rook- en waterschade op. Volgens haar advocaat Dirk Jacobs heeft ze inmiddels een bekentenis afgelegd. Ze zou de diefstallen gepleegd hebben vanwege financiële problemen: "Het was nooit haar bedoeling om zoveel schade toe te brengen. Inmiddels beseft ze wat ze heeft gedaan en toont ze schuldinzicht", aldus Jacobs. 

De schoonmaakster zal zich binnenkort voor de rechtbank moeten verantwoorden. Er wordt nog onderzocht of ze nog meer op haar kerfstok heeft. Volgens parketwoordvoerder Lieselotte Claessens is de vrouw op zeker te linken aan minimaal één andere diefstal: "Ook hier ging ze ervandoor met spullen en bracht ze beschadigingen aan om het te doen lijken dat er was ingebroken."

Basketballers Donar na briljante comeback door in Champions League

De basketballers van het Groningse Donar stonden er in de eerste voorronde van de Champions League niet zo best voor. Op bezoek bij Z-Mobile Prishtina in Kosovo werd eerder in de week met 84-64 verloren en dus leek het erg lastig te gaan worden om de volgende ronde te halen.

In het eigen MartiniPlaza had Donar er zaterdagavond echter in elk geval weer zin in. De ploeg moest een beetje warmdraaien, maar na twee minuten nam men de leiding en al na het eerste kwart stond er een zestien punten voorsprong op de borden: 30-14.

Prishtina probeerde vervolgens wel weerstand te bieden, maar langzaam maar zeker breidde Donar de voorsprong uit. Met ruim drie minuten te gaan stond Donar twintig punten voor, dat werden er dankzij een goede slotfase 26 en dus zijn de Groningers alsnog door: 80-55, wat de totaalstand op 144-139 uit deed komen.

Inter in blessuretijd toch naar winst bij Sampdoria

Internazionale is bepaald niet lekker begonnen aan de Serie A, met slechts één zege na vier wedstrijden. Daar kwam zaterdagavond een tweede overwinning bij, maar makkelijk ging het op bezoek bij Sampdoria zeker niet.

Zonder Stefan de Vrij ging vrijwel alles precies mis voor de bezoekers. Radja Nainggolan zag een goal afgekeurd worden, Antonio Candreva raakte de lat en een goal van Kwadwo Asamoah ging ook niet door dankzij de VAR. 

Ook Sampdoria zag een goal afgekeurd worden en daar profiteerden Luciano Spalletti en zijn mannen uiteindelijk van. Marcelo Brozovic knalde vanuit een corner in blessuretijd de enige goal van de wedstrijd binnen: 0-1.

Uitslagen Serie A zaterdag
Sampdoria - Internazionale 0-1
Parma - Cagliari 2-0
Fiorentina - SPAL 3-0

FOK! Wat een weer: zuiden de meeste regen

Dag dames en heren, appelen en peren.  

Het verliep gisteren toch wat anders dan de meeste verwachtingen aangaven. In de ochtend scheen de zon nog heel even, maar al snel raakte het bewolkt. Daar bleef het niet bij, want op veel plaatsen vielen er vervolgens ook buien of regende het langere tijd. Er kwam ook onweer voor en sommige plaatsen boekte toch meer dan 10 mm. Bij mij in Haarlem begon het pas rond 18.00 te regenen na een donkere, sombere dag.

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen wordt het vandaag niet zo onstuimig als dat het er naar uit zag. Het gaat wel waaien aan de kust, zo rond kracht 7, maar dat zijn ze daar wel gewoon. In de loop van de ochtend gaat het vanuit het zuiden regenen. In het zuiden kan makkelijk 10 tot 20 mm vallen, maar in het noorden mogen ze blij zijn met 5 mm. Later in de avond, als de regen wegtrekt kunnen er langs de kust nog wel enkele buien vallen. Daarbij is dan wel kans op zware windstoten en onweer. Bij dit alles wordt het slechts 13 of 14 graden. Brrrrrrr....

Maandag valt er nog een enkele bui, maar daarna neemt een hogedrukgebied het weer over. Het blijft eerst nog wel koel met 15 graden, maar later in de week loopt het kwik wat op.

Zonkracht  

Nederland

Prachtige zonsopkomst (Foto: KlapMongeaul)
Sakkerloot, wat een mooie zonsopkomst, maar geweldig vastgelegd op de foto door KlapMongeaul. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Weer Britse verkiezingen door Brexit-gedoe'

Volgens de Sunday Times werkt de Britse premier Theresa May aan een plan om in november vervroegde verkiezingen te kunnen houden. Dat zou haar moeten verzekeren van steun voor een nieuwe Brexit-strategie. Het gaat evenwel om een uiterst riskant plan, want de laatste keer dat ze dit probeerde - in juni 2017 - kostte het haar partij de meerderheid in het parlement.

Destijds wilde May haar meerderheid uitbouwen om zich de harde Brexiteers van het lijf te houden, maar voelde ze zich vervolgens gedwongen een gedoogconstructie aan te gaan met de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Een mogelijk scenario is dat ze daar nu wil proberen weer vanaf te komen: door nu met haar eigen partij weer een meerderheid te winnen.

Dan zou Noord-Ierland namelijk in de gemeenschappelijke markt van de Europese Unie kunnen blijven, maar de rest van het Verenigd Koninkrijk niet. Dat heeft allemaal te maken met het Goede Vrijdag-akkoord uit 1998 waardoor Londen verplicht is de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open te houden.

Noord-Ierse unionisten voerden eind vorige eeuw samen met de Britten een bloedige strijd tegen pro-Ierse republikeinen, met veel slachtoffers over en weer. De vrees is dat het geweld door een opnieuw gesloten grens na twintig jaar rust opnieuw oplaait.

Terugkrabbelen
In december vorig jaar bereikte Londen een principe-akkoord met de EU over een ontsnappingsclausule voor het Goede Vrijdag-akkoord. Bij het uitblijven van een overeenkomst over de Ierse grens zou deze in de Ierse Zee komen te liggen: Noord-Ierland zou wel zich aan EU-regels blijven houden. Op het laatste moment moest May echter terugkrabbelen omdat de DUP dreigde de gedoogsteun in te trekken. Die partij eist dat Noord-Ierland net zo Brits blijft als de rest van het land. Dus toen impliceerde diezelfde clausule ineens dat hele Verenigd Koninkrijk zich aan de EU-regels zou moeten houden.

Sinds donderdag zitten de onderhandelingen tussen de Britten en de EU muurvast, met nog maar enkele maanden om tot overeenstemming te komen. May presenteerde in het Oostenrijkse Salzburg een plan voor een vrije markt voor goederen maar niet voor personen en diensten. De overige 27 EU-lidstaten willen hier echter niets van weten omdat dit de eenheid van de interne markt bedreigt. Bovendien zou Londen de Ierse kwestie niet serieus nemen.

May werd verteld dat ze een deal kan krijgen waarin de regels van de interne markt worden gerespecteerd, maar dat zou volgens haar geen recht doen aan de uitslag van het Brexit-referendum van 2016: dan moeten de Britten nog steeds de regels volgen maar hebben ze er geen invloed meer op. Het alternatief is een vrijhandelsdeal ongeveer zoals met Canada. Hiervoor is vrij veel steun in haar partij, maar dit lost het probleem van de Ierse grens niet op. Althans, niet met de DUP aan boord.

Canada++
Als de berichtgeving in de Sunday Times klopt, dan wil May vermoedelijk haar 'halfzachte' Brexit onder druk van de EU willen laten varen, want die zal immers niet door de lidstaten noch door het europarlement worden aanvaard. En vermoedelijk ook niet door de harde Brexiteers noch door de linkse en regionale oppositie in het Britse parlement. Dan blijft de zogenaamde 'Canada++' optie over, en daarvoor zal May dus moeten afrekenen met de DUP. Ze zal dan met haar eigen Conservatieve Partij een meerderheid moeten behalen bij een volgende verkiezing.

Dat dit kan kunnen lukken is echter allerminst zeker. Medio vorig jaar gokte May op een verzwakte Labour-oppositie, maar die partij deed het niettemin veel beter dan verwacht. Momenteel wordt Labour geplaagd door beschuldigingen van antisemitisme, en mogelijk is het idee nu om dit uit te buiten.

In 2015 hielp de aan Labour gelieerde Momentum-beweging de uiterst linkse Jeremy Corbyn als partijleider in het zadel. Corbyn wil deels vanuit socialistische overwegingen aan de Brexit vasthouden, maar inmiddels wordt er binnen datzelfde Momentum samen met invloedrijke vakbonden gepleit voor een nieuw referendum, over de exitdeal met de EU. Het schrappen van de Brexit zou een van de opties bij zo'n referendum moeten zijn.

Lippen op elkaar
De komende weken houden beide partijen hun partijcongressen. Over eventuele vervroegde verkiezingen houden de Conservervatieven waarschijnlijk de lippen op elkaar, maar de vraag of Labour een nieuw referendum moet steunen zal wel in de publieke arena worden uitgevochten. Corbyn zei zaterdag tegen de Sunday Mirror dat hij zich naar de wens van de partijleden wil schikken.

Ruim 85 procent van de Labourleden zou inmiddels bij de EU willen blijven, en ook bij Labourkiezers zou zich een duidelijke meerderheid aftekenen. Het districtenstelsel maakt de kwestie echter ingewikkeld. Er wordt vermoed dat circa tweederde van de Labourkiezers tegen de Brexit is. Maar tegelijk geldt dat tweederde van de door Labour gewonnen kiesdistricten in 2016 vóór de Brexit hebben gestemd.

De vrees binnen Labour lijkt dan ook te zijn dat als de partij zich in het verkiezingsmanifest vóór een nieuw referendum uitspreekt, ze hun pro-Brexit kiezers in de armen van de Conservatieven drijven. Sommige partijleden wijzen er echter op dat Conservatieve stemmers die tegen de Brexit zijn, omgekeerd op Labour zouden stemmen indien de partij een nieuw referendum belooft. Maar weer anderen vermoeden dat Corbyn voor de meeste Conservatieve stemmers sowieso te links is.

De herfst is begonnen!

De Germaanse wortel harbista werd in het Oudhoogduits herbist, in het Middelhoogduits herbest en in het Oud-Fries en Middel-Nederlands hervest. Ook het Engelse woord harvest ("oogst") is verwant met onze naam voor dit seizoen. De herfst loopt (ten noorden van de evenaar) bij conventie dat jaargetijden op de 21e beginnen van 21 september t/m 20 december.

Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening rond 23 september (op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn nagenoeg even lang. De herfst eindigt rond 22 december (op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond) met de winterzonnewende.

Het astronomisch begin van de herfst is het ijkpunt van de Franse republikeinse kalender. De meteorologische herfst begint eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 december respectievelijk 1 juni.

In gematigde klimaatzones verliezen de meeste loofbomen en ook andere planten hun bladeren. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Zwangere vrouwen eten in de zomer meer verse groente en fruit, wat een positief effect heeft op de baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: daar worden mensen die in het begin van het jaar (in hun herfst) geboren zijn gemiddeld 6 maanden ouder.

Stuur je mooiste herfstfoto's op naar naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De herfst is begonnen!  (Foto: FOK!)
De herfst is begonnen! (Foto: FOK!)De herfst is begonnen!  (Foto: FOK!)
De herfst is begonnen! (Foto: FOK!)De herfst is begonnen!  (Foto: FOK!)
De herfst is begonnen! (Foto: FOK!)

Joshua slaat Povetkin knock-out en behoudt vier wereldtitels

Bokser Anthony Joshua is ook na zaterdag de wereldkampioen in het zwaargewicht bij de WBA, IBF, WBO en IBO. In een wederom uitverkocht Wembley Stadium in Londen maakte de Brit korte metten met de Russische uitdager Alexander Povetkin.

De 28-jarige Joshua had het aanvankelijk knap lastig met de elf jaar oudere Rus, die meer rake klappen uit wist te delen dan Joshua. De Brit werd onder meer flink op z'n neus geraakt, wat resulteerde in de nodige bloedingen. Toch bleef hij zonder grote problemen overeind, net als Povetkin.

Dat laatste veranderde in de zevende ronde. Joshua kwam één keer echt goed door, en op het moment dat Povetkin zich probeerde te herstellen kreeg de Rus een mokerslag op z'n hoofd. Hij ging neer, de scheidsrechter liet hem nog een paar seconden vechten, maar maakte er al snel een einde aan.

Na afloop was Joshua duidelijk: hij wil de Amerikaanse WBC-wereldkampioen Deontay Wilder als volgende tegenstander op 13 april, wederom in Wembley. Wilder vecht in december eerst nog tegen Tyson Fury, als de Brit niet weer in de problemen komt met drugs, doping, drank en/of de wet.

Woods na fenomenaal begin nog steeds op koers voor eerste zege in jaren

Golfer Tiger Woods ligt nog altijd op koers om voor het eerst sinds 2013 weer eens een zege te boeken op de PGA Tour. Tijdens het laatste toernooi op de kalender, het Tour Championship, gaat de golflegende zondag de slotdag in als leider.

Woods begon aan de derde dag als leider, samen met Justin Rose. De Engelsman had een lastig begin van de ronde, maar Woods ging als een dolle over de baan. Na zeven holes had hij al zes birdies en een ruime voorsprong te pakken. Een bogey op de negende hole bracht Woods weer met beide benen op de grond, waarna hij nog één birdie en één bogey liet noteren. 

Woods ging zo rond in 65 slagen, vijf onder par. Daarmee komt hij uit op een totaalscore van twaalf slagen onder par, drie slagen beter dan naaste achtervolger Rory McIlroy. Rose hield de schade na zijn beroerde begin prima beperkt en staat ook op negen slagen onder par, net als McIlroy. De rest volgt al op minstens zes slagen van Woods.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.