Jonge Turkse racetweeling (15) sluit Red Bull Rookies Cup af met 1-2'tje in titelstrijd

Op het circuit van Aragon in Spanje is zondag het seizoen in de Red Bull Rookies Cup afgesloten, de laatste opstapklasse richting de Grand Prix-racerij. De twee races dit weekeinde leverden een dubbelslag op voor Deniz Öncü uit Turkije.

De gebroeders Can en Deniz Öncü worden al geruime tijd gezien als absolute toptalenten in de motorsport. Dit jaar kwam het er in de Red Bull Rookies Cup helemaal uit voor de tweelingbroers, die pas in juli hun 15e verjaardag vierden. In de eerste tien races eindigde Can tien keer op het podium en voor het slotweekeinde in Aragon had hij de titel dan ook al te pakken.

In Aragon kwam Can er niet echt aan te pas, de titel was immers toch al binnen, maar Deniz maakte het familiefeest compleet. Met twee zeges schoof de jonge Turk op naar de tweede plek, achter zijn broer. Can zal volgend jaar in de Moto3 actief zijn, nadat organisator Dorna een regelverandering doorgevoerd heeft: Moto3-coureurs moeten in principe minstens 16 jaar zijn, maar vanaf komend jaar mag de Red Bull Rookies Cup-kampioen ondanks zijn (of haar) leeftijd ook naar de Moto3.

Voor Deniz is dat dus jammer, want hij mag níet de stap maken. Vermoedelijk zal hij volgend jaar dus nog eens actief zijn in de Rookies Cup, waar Bo Bendsneyder in 2015 de titel in pakte. Waarschijnlijk rijdt Deniz komend jaar ook in het Moto3-WK voor junioren, waar de beide broers dit jaar ook meerdere malen in actie zijn gekomen.