FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 september 2018

Van Gerwen en Suljovic naar halve finales CLoD

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de Champions League of Darts. De Nederlander versloeg zaterdagavond in de groepsfase Daryl Gurney met 10-7. Daarmee boekte Van Gerwen zijn tweede groepszege en is daarmee verzekerd van een plek bij de laatste vier. 

De Brabander schoot als een uit de startblokken en kwam direct 5-0 voor. Van Gerwen was er met zijn aandacht even niet bij, waar Gurney vervolgens handig gebruik van wist te maken. De Noord-Ier wist terug te komen tot 5-4. De nummer één van de wereld liet het niet zover komen en trok de partij met 10-7 naar zich toe. 

Gary Anderson verloor eerder op de middag van Gurney, maar herstelde zich in het andere groepsduel tegen Dave Chisnall. De Schot won met 10-3 van Chizzy en heeft daarmee nog een kans op een plek in de halve finales. Zondagmiddag speelt Van Gerwen tegen Anderson en Gurney tegen Chisnall. 

In de andere groep mag Mensur Suljovic zich al zeker wanen van een plen bij de laatste vier. Na een eerdere overwinning op Rob Cross wist hij ook Peter Wright te verslaan. De Oostenrijker was zowel op de finishes als scorend een klasse beter dan zijn Schotse tegenstander. Suljovic wierp een moyenne van ruim 105 punten per beurt, tegenover 102 voor Wright. The Gentle was daarnaast ook preciezer op de dubbels (10/23) dan Snakebite (7/26).

Cross heeft alsnog een kans op de halve finales te halen. Hij won zijn tweede wedstrijd met 10-8 van Whitlock. De Australiër is daarmee uitgeschakeld. Zondagmiddag zal Cross aantreden tegen Suljovic en Wright speelt tegen Whitlock. Zondagavond zijn vervolgens de halve finales en finale. 

Artis gedoogt blowen

Op sociale media is met verbazing gereageerd op een e-mail waaruit blijkt dat Artis blowende bezoekers gedoogt. De dierentuin laat nu weten aan plannen te werken voor verscherping van het rookbeleid.

Regelmatig worden ze gespot. Toeristen die blowend zitten te genieten van de giraffen of chimpansees. Andere bezoekers, bijvoorbeeld ouders met kinderen, zijn daar niet altijd blij mee. Maar de toeristen doen niets dat niet mag, blijkt uit een e-mail van Artis aan een bezoeker.

Jaarkaarthouder Vikaash Mahabir publiceerde de e-mail gisteravond op Twitter. Een medewerker van de dierentuin schrijft dat Artis een gedoogbeleid hanteert met betrekking tot roken en blowen. De zoo zou zo de richtlijnen van de gemeente en andere parken in Nederland volgen.

Kleine kinderen
'Dit kan toch niet kloppen? Er lopen allemaal kleine kinderen', reageert een Twitteraar. 'Lekker voorbeeld voor al die gezinnen met een jaarkaart en alle Amsterdamse basisschoolklassen die elk jaar op bezoek mogen', schrijft een ander.

Een woordvoerder van Artis laat AT5 weten dat de inhoud van de e-mail klopt. Bij speelplekken, op terrassen en in gebouwen geldt een rookverbod, maar in de rest van het park wordt roken en blowen gedoogd. 'Maar we nemen deze signalen serieus en zijn momenteel bezig met plannen voor het verscherpen van ons rookbeleid. Het heeft zeker onze focus.'

Trend
In sommige pretparken is roken (en dus ook blowen) inmiddels al volledig verboden. In principe zou Artis dit ook kunnen doen, omdat de dierentuin geen openbaar park is.

Volgens mediawetenschapper Sidney Vollmer is het blowen door toeristen in Artis de afgelopen jaren flink toegenomen. 'Een groteske trend', noemt hij het. Op Engelstalige websites wordt hier en daar zelfs getipt om onder invloed van softdrugs of paddo's de dierentuin te bezoeken.

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

Om 20.45 uur begon in het Gelredome de wedstrijd tussen Vitesse en ADO Den Haag. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.


De wedstrijd stond in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem in 1944. (Pro Shots / Paul Meima)

Vitesse

1 - 1

ADO Den Haag

 18' Matavz    65' El Khayati
 
 Gele kaart: , Immers, Malone, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: v.d.Werff (90 2/2xg) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.023
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner
Bero (Darfalou/ 71)
Serero
Foor
ödegaard (Linssen/66)
Matavz
Beerens
  Groothuizen
Troupée
N.Kuipers
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Malone (Pinas/83)
Becker
Necid (Lorenzen/87)
Hooi (Goppel/66)

Real boekt kleine zege op Espanyol

De Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad heeft thuis tegen Espanyol met 1-0 gewonnen. Vlak voor rust scoorde Marco Asensio namens Real Madrid met een schot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied in de rechterbenedenhoek. Op zondag staan de vier resterende wedstrijden op het programma.

Uitslagen Primera Division zaterdag
Real Madrid - Espanyol 1-0
Rayo Vallecano - Alavés 1-5
Celta de Vigo - Real Valladolid 3-3
Eibar - Leganés 1-0
Getafe - Atlético Madrid 0-2

Uitslag Excelsior - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft op bezoek op bij Excelsior op de valreep een punt gepakt. De thuisploeg kwam op een 2-0 en 3-1 voorsprong maar zag de Friezen in de blessuretijd alsnog langszij komen, de wedstrijd eindigde daardoor in een 3-3 gelijkspel.

Excelsior

3 - 3

sc Heerenveen

 12' Messaoud
 42' Bruins
 51' Messaoud
   49' Bulthuis
 59' Thorsby
 90+2' Hornkamp
 
 Gele kaart: , Thorsby, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.008
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Koolwijk
Messaoud (Mahmudov/83)
Schouten
Edwards
Ómarsson (Hadouir/83)
Bruins (Oude Kotte/90 1)
  Hahn
Floranus
Höegh
Bulthuis
Pierie
Thorsby
Kobayashi (Vlap/46)
Rienstra
v.Bergen (Hornkamp/ 66)
Lammers
Zeneli (Mihajlovic/46)

Uitslag VVV-Venlo - NAC Breda

VVV-Venlo heeft de eerste thuiszege van het seizoen binnen. De ploeg van Maurice Steijn won zaterdagavond eenvoudig met 3-0 van NAC Breda. Door de zege stijgt VVV-Venlo naar een voorlopige vierde plaats achter PSV, Ajax en Heracles Almelo. NAC Breda staat op een achttiende en laatste plaats met drie punten uit zes wedstrijden.

VVV-Venlo

3 - 0

NAC Breda

 22' Opoku
 38' Susic(pen)
 53' Grot
   
 
 Gele kaart: , Sporkslede, Kastaneer, (NAC Breda)
 Rode kaart: , Verschueren (88/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.167
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Promes
Röseler
Janssen
Opoku
Susic (v.Ooijen/ 81)
Seuntjens
Post
Grot (Joosten/76)
Mlapa
  v.Leer
Verschueren
Koch
Palmer-Brown
Sporkslede
Nijholt (Reuvers/78)
Ilic (Mühren/46)
Kali
Rosheuvel
Te Vrede
Fernandes

GroenLinks: uitgeprocedeerden belangrijker dan antikrakers

GroenLinks in Amsterdam is blij dat er een locatie is gevonden voor de 24-uursopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De opvang komt in broedplaats Lola Luid aan de Derkinderenstraat. Dat meldt AT5 op haar website. 

AT5 ontving gisteravond via via een brief van het bestuur van Lola Luid aan de gebruikers van de broedplaats. Daarin staat dat er straks 150 uitgeprocedeerde asielzoekers in het pand worden opgevangen. Er wordt nog onderhandeld over de precieze invulling.

Niet normaal
'We kunnen zo niet langer doorgaan', stelt GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting. 'Al jarenlang is de We Are Here-groep van kraakpand naar kraakpand aan het trekken en dat legt gewoon een zwaar beslag op mensen. Eigenlijk is dat gewoon niet normaal en daar willen we ons niet bij neerleggen.'

GroenLinks is, net als de andere politieke partijen in de stad, nog niet op de hoogte gebracht door het stadsbestuur. Dat komt waarschijnlijk omdat het plan nog niet concreet is. Zo zou wethouder Rutger Groot Wassink volgens de brief aanstaande woensdag nog langsgaan bij Lola Luid.

Opvang Havenstraat sluit
Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen nu tussen 16.00 uur en 9.00 uur terecht in de nachtopvang in de Havenstraat. Deze opvang sluit per 1 november omdat er een internationale school in de voormalige gevangenis moet komen. 

'De tijd dringt, dus ik ben blij te merken dat er vooruitgang is', reageert Ernsting. 'Maar we weten nog niks. Ik hoor nu graag van het college wat de precieze plannen zijn.'

Belang zwaarder
Lola Luid verwacht wel te blijven bestaan, maar zal in ieder geval ruimte moeten inleveren. 'We willen gewoon echt een oplossing zoeken voor de uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat belang wegen wij dan zwaarder dan de broedplaatsen op dat moment op die plek', zegt Ernsting. 

Ernsting hoopt dat Lola Luid er uit komt met de gemeente. 'Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er een combinatie-oplossing zou worden gevonden. Waarbij een paar mensen van Lola Luid kunnen blijven en de mensen om wie het hier gaat, en dat daar ook contacten ontstaan.'

Rast wint in DTM dankzij late straf 'winnaar' Juncadella

DTM-kampioen René Rast heeft zaterdag de eerste van twee races op de Red Bull Ring gewonnen. De Duitser kreeg de zege in de schoot geworpen: leider Daniel Juncadella kreeg in de absolute slotfase een drive through penalty.

Robin Frijns had zich keurig als achtste gekwalificeerd, maar al in de eerste ronde werd hij in de rondte gebeukt door Philipp Eng, die op zijn beurt een tik had gekregen van Loïc Duval, die zelf dan weer in aanraking kwam met de gespinde Frijns. De Nederlander viel zo ver terug en was kansloos voor een goede klassering, hoewel de elfde plek uiteindelijk nog zeker niet slecht was.

Kampioenschapsleider Gary Paffett voegde zich achterin het veld bij Frijns na schade bij hetzelfde incident. De Brit finishte als twaalfde, maar schoof door tijdstraffen nog op naar plek tien, goed voor één punt. Toch is hij de leiding in de titelstrijd kwijt: Paul di Resta vertrok als vierde en verloor wat plekken, maar vocht zich via onder meer Augusto Farfus en Nico Müller terug naar plek vier, als beste niet-Audi-rijder.

De slotfase leverde flink wat chaos op, te beginnen met een uitvalbeurt van Timo Glock. De safety car kwam de baan op, waarbij polesitter Juncadella de leiding vast wist te houden, voor Mike Rockenfeller. Bij de herstart zou de Spanjaard volgens de wedstrijdjury echter onreglementair hebben gehandeld, waardoor hij een drive through penalty kreeg.

Voor een dergelijke straf was geen tijd meer, dus kreeg Juncadella dertig seconden tijdstraf. Hij kwam zo als eerste over de streep, maar viel terug naar de veertiende plek in de uitslag. Rockenfeller leek dan de winnaar te worden, maar liet teamgenoot Rast in de laatste bocht voorbij, iets wat Müller eerder ook al had gedaan. Rast heeft zo nog een (kleine) kans op prolongatie van zijn titel.

Race twee gaat zondag om 13.30 uur van start, live te zien op Ziggo Sport.

Uitslag Fortuna Sittard - Willem II

Fortuna Sittard en Willem II hebben elkaar zaterdagavond in een zeer spectaculair duel in evenwicht gehouden. De acht doelpunten in Sittard werden eerlijk verdeeld. Het duel in Sittard was vanaf de eerste minuut vermakelijk. Beide ploegen zochten veelvuldig de aanval, maar gaven daardoor ook flinke ruimtes weg achterin. 


Willem II-speler Fernando Lewis in duel met Fortuna Sittard-speler Andrija Novakovich (Pro Shots / Henk Korzelius)

Fortuna Sittard

4 - 4

Willem II

 14' Dammers
 40' Novakovich
 53' Novakovich
 77' Rodríguez
   24' El Messaoudi/ed
 34' Sol
 46' Avdijaj
 72' Crowley
 
 Gele kaart: Ninaj,Smeets (Fortuna Sittard), Croux, Palacios, Avdijaj (Willem II)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8537
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Ciranni
Dammers
Ninaj
Ospitalieri
Rodríguez (Hutten/83)
El Messaoudi
Smeets (Ciss/ 59)
Semedo (Lamprou/46)
Novakovich
Diemers
  Wellenreuther
Dankerlui
Lewis
Heerkens
Palacios
Llonch (Anita/76)
Crowley
Lieftink
Croux (Meissner/79)
Sol
Avdijaj

MotoGP-pole Lorenzo op 0,014 seconden, slechtste kwalificatie ooit Rossi

Jorge Lorenzo begint zondag in de MotoGP vanaf poleposition aan de Grand Prix van Aragon. Op het Spaanse asfalt was de thuisrijder op zijn Ducati teamgenoot Andrea Dovizisio te snel af in een razendspannende kwalificatie: Lorenzo was 0,014 seconden sneller dan Dovi.

Marc Marquez moest genoegen nemen met de derde plek, maar veel scheelde het niet: op zijn Honda gaf de Spanjaard 0,079 tellen toe op Lorenzo. Cal Crutchlow, Andrea Iannone en Dani Pedrosa vormen de tweede rij, voor Danilo Petrucci, Alvaro Bautista en Alex Rins.

Valentino Rossi kwam slechts tot de achttiende plek, zijn slechtste kwalificatie ooit - net als in Assen 2006, waar hij met blessures reed. Dankzij een gridstraf van Franco Morbidelli vertrekt Rossi zondag als zeventiende.

Brad Binder pakte voor het eerst sinds 2016, zijn kampioensjaar in de Moto3, weer eens een poleposition. De Zuid-Afrikaan was de Duitser Marcel Schrötter 0,074 seconden te snel af en dus was zijn eerste Moto2-pole een feit. Jorge Navarro maakt de eerste rij vol, Bo Bendsneyder start als 26e.

In de Moto3 stond er geen maat op Jorge Martin. De koning van de Moto3-kwalificaties was meer dan een halve seconde sneller dan de rest, aangevoerd door Jaume Masia en Enea Bastianini.

De Moto3 opent het bal zondag om 11.00 uur, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. In de MotoGP gaan de lichten om 14.00 uur uit.

Volleyballers houden kans op Final Six WK na zege op Finland

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK hun tweede duel in de tweede groepsfase gewonnen. In Milan was Oranje met 3-1 (25-19, 23-25, 25-16, 25-13) voor Finland.

Nederland kende een goede start tegen Finland. Halverwege de set liep de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen uit naar vijf punten verschil en hield dat ook vast. Oranje leek het in de tweede door te zetten, maar Finland was het ditmaal die in het tweede deel van de set wegliep bij Nederland. Het verschil liep op naar maximaal zes punten verschil in het voordeel van de Finnen. Oranje kwam nog terug tot één punt verschil, maar kwam net te kort om de set nog binnen te halen.

In set drie was Nederland weer bij de les. Oranje liep snel uit naar een 12-6 voorsprong en hield de voorsprong ook vast. Ook in de vierde set had Nederland geen tegenstand meer van Finland, de nummer achttien van de wereld. Oranje, zelf de nummer 25 van de wereld, won de vierde set eenvoudig met 25-13.

Door de zege op Finland heeft Oranje nog altijd een kleine kans op de volgende ronde, maar dan moet het zondag wel winnen van gastland Italië dat later vanavond nog speelt tegen Rusland.

De groepswinnaars en de twee beste nummers twee gaan uiteindelijk door naar de Final Six.

Pedersen wint Eurométropole Tour dankzij ploeggenoot Stuyven

Mads Pedersen heeft de Eurométropole Tour in natte omstandigheden op zijn naam geschreven. De 22-jarige Deen van Trek-Segafredo was net iets sneller dan Jempy Drucker. Oliver Naesen maakte het podium compleet in Doornik.

In zeer slecht weer kozen zes renners voor de vroege aanval. Uiteindelijk pakten de zes een voorsprong van vijf minuten op het peloton, waar de sprintersploegen het werk deden. Met nog twintig kilometer te gaan brak de wedstrijd open. De klassiekerrenners lieten zich zien en dan met name de Belgen Olivier Naesen, Tiesj Benoot en Jasper Stuyven. Ook Arnaud Démare was meegesprongen met de nieuwe kopgroep.

Het peloton zat er nooit ver achter, maar zou nooit meer de aansluiting krijgen met de sterke kopgroep. In die kopgroep waren er verschillende aanvallen. Vooral Benoot was actief vooraan. De Belg van Lotto Soudal viel tot driemaal toe aan. Zijn eerste twee pogingen werden nog beantwoord door renners in de kopgroep, maar zijn laatste aanval op drie kilometer leek de goede te zijn. Toch ging de winst niet naar Benoot en dat was vooral te danken aan zijn landgenoot Stuyven. De Belg leidde de achtervolging voor zijn ploeggenoot Pedersen. De Deen reed in de laatste vijftig meter Benoot voorbij en sprintte naar de overwinning in de Eurométropole Tour, voor Drucker. Benoot moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats.

Klaassen schiet Werder Bremen naar zege na keepersblunder

Werder Bremen heeft mede dankzij Davy Klaassen drie punten gepakt in de Bundesliga. De middenvelder schoot zijn ploeg langs FC Augsburg.

Werder Bremen begon prima aan de wedstrijd in Augsburg en na ruim een halfuur namen de bezoekers de leiding via Max Kruse, die een voorzet van Florian Kainz binnenkopte. Amper twee minuten later was het opnieuw raak. Maximilian Eggestein zorgde ervoor dat Bremen met een comfortabele voorsprong leek te gaan rusten.

FC Augsburg deed in de slotseconden van de eerste helft echter iets terug. Ja-Cheol Koo maakte de wedstrijd weer spannend en meteen na de pauze viel ook de gelijkmaker al. Door een rake volley van Philipp Max kon Werder Bremen weer helemaal opnieuw beginnen: 2-2.

Beide teams mochten vervolgens aanspraak maken op de zege en die ging dus uiteindelijk naar Bremen. Na een enorme keepersfout van Fabian Geifer, die een lage voorzet knullig onder zich door liet glippen, schoof Klaassen de bal in het doel. Werder Bremen staat daardoor nu vierde in de Bundesliga met acht punten.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
1. FC Nürnberg - Hannover 96 2-0
1899 Hoffenheim - Borussia Dortmund 1-1
FC Augsburg - Werder Bremen 2-3
Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach 4-2
VfL Wolfsburg - SC Freiburg 1-3
Schalke 04 - Bayern München 0-2
VfB Stuttgart - Fortuna Düsseldorf 0-0 (vrijdag)

Davy Klaassen scoort voor het eerst van Werder Bremen. (PRO SHOTS/Witters)
Davy Klaassen scoort voor het eerst van Werder Bremen. (PRO SHOTS/Witters)

Liverpool en Manchester City winnen overtuigend

Liverpool en Manchester City hebben met overtuiging drie punten gepakt in de Premier League. Beide topclubs stelden de zege al snel veilig.

Liverpool, dat nu koploper is en nog geen punten heeft verspeeld, won met 3-0 van Southampton en die eindstand stond halverwege het duel al op het scorebord. Na tien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong toen Wesley Hoedt de bal namens The Saints knullig achter zijn eigen doelman kopte.

De eerste helft was nog niet halverwege toen Joël Matip de score uitbreidde. De Duitser kopte raak uit een voorzet van Trent Alexander-Arnold. In de slotseconden van de eerste helft maakte Mohamed Salah simpel de 3-0 nadat een prachtige vrije trap van Xherdan Shaqiri tegen de onderkant van de lat belandde.

Na de pauze creëerde Liverpool weinig en het bleef dus bij 3-0. Concurrent Manchester City zette ondertussen een fraaie score neer bij Cardiff City: 0-5. Sergio Agüero speelde zijn 300ste officiële wedstrijd voor The Citizens en hij opende de score na 32 minuten op aangeven van Bernardo Silva, die zelf drie minuten later de stand al op 0-2 bracht.

Ilkay Gündogan knalde met rechts de 0-3 ruststand op het scorebord en in de tweede helft kwamen er nog twee goals bij. Invaller Riyad Mahrez stond pas een paar minuten in het veld toen hij met links afrondde en in de slotminuten nam Mahrez ook het laatste doelpunt voor zijn rekening.

Uitslagen Premier League zaterdag
Fulham - Watford 1-1
Liverpool - Southampton 3-0
Cardiff City - Manchester City 0-5
Burnley - AFC Bournemouth 4-0
Cardiff City - Manchester City 0-5
Crystal Palace - Newcastle United 0-0
Leicester City - Huddersfield Town 3-1
Liverpool - Southampton 3-0
Manchester United - Wolverhampton Wanderers 1-1
Brighton & Hove Albion - Tottenham Hotspur 1-2

Van Gerwen start Champions League of Darts met zege op Chisnall

De Champions League of Darts is weer begonnen. De acht beste darters van de wereld spelen in een weekend tegen elkaar en dat wordt live uitgezonden op de BBC. Michael van Gerwen begon het toernooi met een 10-2 overwinning op Dave Chisnall. 

Er stond geen maat op Mighty Mike, die een gemiddelde van 111 liet noteren en 83 procent van zijn finishes uitwierp. Chisnall brak de Brabander nog in de eerste leg met een dertiendarter, maar daarna was het éénrichtingsverkeer in het voordeel van Van Gerwen. Het werd 3-1, 5-2 en vervolgens liep de Brabander door naar een 9-2 voorsprong met onder andere twee twaalfdarters. Van Gerwen liet tops over na twaalf pijlen en wist met zijn eerste matchdart de wedstrijd te beslissen. 

De andere wedstrijd in de groep ging tussen Gary Anderson en Daryl Gurney. Laatstgenoemde won verrassend met 10-8 van Anderson. Vanavond treffen de winnaars en de verliezers elkaar in de tweede groepswedstrijd. Gurney speelt tegen Van Gerwen en Anderson zal aantreden tegen Chisnall. 

In de andere groep won titelverdediger Mensur Suljovic met 10-8 van wereldkampioen Rob Cross en Peter Wright versloeg Simon Whitlock met 107. Ook in deze groep is vanavond de tweede speelronde. Zondagmiddag zijn de resterende groepspartijen. Zondagavond zal het toernooi worden afgesloten met de halve finales en finale. 

Mars na twee maanden gevangen

Goed nieuws voor Sandra, die begin augustus met haar twee katten naar Curaçao zou vertrekken, maar er tijdens het boarden achter kwam er maar één kat in het vliegtuig zat. Haar kat Mars is na ongeveer twee maanden weer terecht. Dat meldt AT5 op haar website. 

Sandra schrijft op Facebook: 'Ik ga feest vieren, de vlag moet uit! Ik moet extra kattenvoer halen en heel veel katten snoepjes! Mars is gevonden en gevangen.' Ook bedankt zij de dierenambulance en stichting Amsterdamse Zwerfkatten die haar geholpen hebben om haar kat terug te vinden. 

Begin augustus vertrok Sandra naar Curaçao om met haar katten Gum en Mars een nieuw leven op te bouwen. Kat Mars zou vlak voor het boarden zijn bench hebben gesloopt en nam de benen. 

Gespot op Schiphol
De kat werd drie weken geleden nog gespot op Schiphol. Mars liep daar rond bij de plek waar de vliegtuigspotters zich altijd verzamelen. Gisteravond werd de kat opnieuw gezien door een vrouw uit Badhoevedorp en daarna door een 'kattenvanger' van de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. 

TUI laat weten nog niet op de hoogte te zijn van het nieuws, maar zijn erg blij voor Sandra en haar katten.

Space Jam keert terug, LeBron James vervangt Michael Jordan

Uitstekend nieuws voor een ieder die in de jaren negentig als kind genoten heeft van de legendarische film Space Jam. NBA-legende Michael Jordan die het samen met Bill Murray, Bugs Bunny en talloze Looney Tunes opnam tegen de Monstars, dat was natuurlijk prachtige TV.

Destijds leverde de film dik 200 miljoen dollar op, maar een vervolg kwam er niet. Tot nu: niemand minder dan een absolute grootheid uit de volgende NBA-generatie, LeBron James, gaat de film nieuw leven inblazen. Samen met Ryan Coogler gaat King James zorgen voor Space Jam 2.

Coogler regisseerde Black Panther, met meer dan een miljard dollar aan opbrengsten bepaald geen tegenvaller, maar zou in het nieuwe project samen met James producent worden. Terence Nance zou de nieuwe versie van Space Jam moeten gaan regisseren, zo is de bedoeling.

James heeft zelf een productiebedrijf en is zich daar steeds meer mee bezig aan het houden, ook al is zijn basketballoopbaan zeker nog niet voorbij. In de NBA verhuisde hij dit jaar van de Cleveland Cavaliers naar de Los Angeles Lakers, met wie hij voor de titel hoopt te gaan.

Omdat de hele productie om het drukke speelschema van James heen gedraaid moet worden gaat het nog wel even duren voor we eindelijk naar Space Jam 2 kunnen kijken: de planning is begin 2021, bijna een kwart eeuw na het uitkomen van het origineel.

4 doden door brand in Papendrecht, vermoedelijk familiedrama

Bij een brand in een woning aan de Cremerstraat in Papendrecht vielen zaterdag vier dodelijke slachtoffers te betreuren. Het gaat om een gezin bestaande uit een echtpaar van 32 en hun twee kinderen (een meisje van zes en een jongen van vier). Er zijn sterke aanwijzingen dat er sprake is van een familiedrama.

Omstreeks 11.30 uur kregen de diverse hulpdiensten melding van een uitslaande brand in een woning. Direct werd de hulpverlening opgestart en de brandweer was snel ter plaatse. Toen zij de korte maar hevige brand hadden geblust, troffen de hulpverleners in de woning de lichamen aan van vermoedelijk de beide ouders en hun twee kinderen. Hulpverlening mocht niet meer baten.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie is de politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand en het overlijden van de gezinsleden.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke ging op het gemeentehuis in gesprek met omwonenden die getuige waren van het drama.

4 doden bij brand in Papendrecht, vermoedelijk familiedrama (Foto: Politie.nl)
4 doden bij brand in Papendrecht, vermoedelijk familiedrama (Foto: Politie.nl)

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy komt naar consoles en pc

Een trilogie aan games in de Ace Attorney-serie maakt voor het eerst de overstap naar moderne consoles. Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy komt naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

De trilogie zal de eerste drie games uit de hoofdserie van Ace Attorney bevatten. Die drie games kwamen aanvankelijk uit tussen 2001 en 2004 voor GameBoy Advance. Later zijn de games ook geport naar Nintendo DS, Nintendo Wii en Windows. Ace Attorney is een Japanse serie van visual novels waar je als advocaat enkele moordmysteries moet zien op te lossen. Door bewijsstukken of getuigenissen te gebruiken is het jouw doel je cliënt vrij te laten spreken.

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy zou vroeg in 2019 moeten uitkomen.

The Walking Dead: The Final Season geannuleerd, Telltale gaat definitief ten onder

Gisteren meldden we al dat een groot deel van het team van Telltale Games is ontslagen, en er slechts een klein deel overbleef om lopende projecten te verzorgen. Blijkbaar hoort The Walking Dead: The Final Season daar niet bij.

Telltale Games gaat definitief ten onder, laat de ontwikkelaar weten in een statement. Voordat dat gebeurt, gaat een klein team verder met projecten waarvoor ze contractuele verplichtingen hebben. Dit gaat blijkbaar om een Minecraft Story Mode project in samenwerking met Netflix. Het team dat werkte aan The Walking Dead is al in zijn volledigheid ontslagen, dus het einde van het verhaal van Clementine in The Walking Dead: The Final Season gaan we naar alle waarschijnlijkheid nooit meemaken.

De tweede aflevering van in totaal vier geplande afleveringen, stond gepland voor 25 september en zal alsnog uitgebracht worden. Afleveringen 3 en 4 die respectievelijk gepland stonden voor november en december, zullen dus nooit het levenslicht zien.

Ten Hag op z'n hoede voor Lozano

Erik ten Hag kreeg in de aanloop naar PSV - Ajax (zondag) de vraag welke speler van PSV hij wel in zijn selectie zou willen hebben.

"Ik denk Hirving Lozano", antwoordde de hoofdcoach tegen Ajax Inside. "Wij hebben zelf heel goede aanvallers, maar ik denk dat hij gewoon een prima speler is die iets brengt en iemand is die ook met zijn hart speelt. Hij is heel direct naar de goal. Hij heeft natuurlijk ook zijn snelheid en techniek. Hij is een prima speler."

Ten Hag kreeg in de beginfase na zijn komst in Amsterdam de nodige kritiek over zich heen, maar daar is nu niks meer van over. "In de tijd dat ik hier ben heb ik twee wedstrijden verloren (uit tegen Vitesse en PSV, red.), maar die hebben we als team verloren. Dat is uitzonderlijk weinig. De prestaties zijn gewoon goed."

"Dat was in het voorjaar al. In de zomer zijn we alleen maar beter geworden. We moeten de komende wedstrijden gebruiken om nóg beter te worden." Een rapportcijfer wil hij zichzelf als Ajax-coach niet geven. "Dat laat ik aan anderen over."

Vormer: "Ik kon een fan-tas-tisch contract krijgen in Saoedi-Arabië"

Ruud Vormer verlengde afgelopen zomer zijn contract bij Club Brugge, maar hij kreeg ook een lucratieve aanbieding uit het buitenland.

Om welke club het ging, vertelt Vormer niet. "Ik kon een fan-tas-tisch contract voor drie jaar tekenen in Saudi-Arabië, leven en voetballen in Riyad", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Die club was bereid om een transferprijs te betalen aan Club. Zelf kwam ik zeer snel tot een akkoord met die mensen."

Club Brugge wilde de viervoudig Oranje-international niet laten gaan. "Toen heb ik heel erg getwijfeld wat ik zou doen. Ik heb lange gesprekken gevoerd met Roos, met haar ouders, met mijn ouders. Roos wilde niet dat ik ging. Het ene moment zei ik: 'Schat, drie jaar ballen, en we zijn klaar.' Maar even later dacht ik dan weer aan het mooie leventje hier - in een prachtige club waar iedereen mij waardeert, op tweeënhalf uur rijden van mijn ouders, Roos kan blijven werken... Dagenlang liep ik de dingetjes tegen elkaar af te wegen."

Uiteindelijk besloot de 30-jarige Vormer om tot medio 2022 bij te tekenen in Brugge. "Ik ben nog lang niet uitgekeken op Brugge, hoor." De middenvelder is inmiddels aan zijn vijfde seizoen bij de Belgische kampioen begonnen. Na zeven speelronden staat Club Brugge bovenaan met twee punten voorsprong op Genk

Halloween vieren in Monster Hunter: World

PlayStation 4 en Xbox One-bezitters van Monster Hunter: World kunnen nu Halloween vieren ingame. De Autumn Harvest Fest geeft je de mogelijkheid unieke items te bemachtigen.

Door dagelijks in te loggen in de game kan je 'Harvest Tickets' bemachtigen, die je in kan ruilen voor unieke items. Zo kan je kostuums voor je handler en je geliefde Poogie bemachtigen, of nieuwe soorten armor voor jezelf of je Palico. Ook geeft het tijdelijke evenement je toegang tot missies en items van eerdere evenementen die je mogelijk hebt gemist. Daarnaast wordt je basis versierd om in de echte Halloween-sfeer te komen.

Het Autumn Harvest Fest loopt vanaf nu tot 4 oktober in Monster Hunter: World.

Veltman is aanvoerdersband definitief kwijt bij Ajax

Joël Veltman wordt ook na zijn hersteltraject geen aanvoerder meer van Ajax. Matthijs de Ligt en Dusan Tadic zijn hem voorbijgestreefd in de pikorde.

De Ligt droeg de band de laatste maanden al en in zijn afwezigheid mocht Tadic de ploeg in het veld leiden tegen AEK Athene. Dat is nu de volgorde en dat blijft zo, aldus trainer Erik ten Hag. “We hebben nu afgesproken dat Matthijs de Ligt onze eerste en Dusan Tadic onze tweede aanvoerder is”, sprak de oefenmeester bij Ajax Inside. “Je kijkt in de zomer naar wat erbij komt in de kleedkamer en hoe de hiërarchie verloopt."

Veltman herstelt op dit moment van een gescheurde kruisband wat hem zes tot negen maanden aan de kant houdt. Dat is een belangrijke reden om hem te passeren, stelt Ten Hag. “Dat heeft vooral met zijn blessure te maken. Hij was ernstig geblesseerd en is op de weg terug", vervolgt de oefenmeester. Daarnaast geven ook de huidige prestaties van De Ligt en Tadic geen aanleiding geven om de band terug te laten keren bij de 26-jarige rechtsback annex centrumverdediger.

“We hopen dat hij zo snel mogelijk terugkeert, maar we weten ook dat het nog even gaat duren. We hebben hem nodig, hij is een zeer gewaardeerd lid van de kleedkamer”, stelt Ten Hag, die sinds januari actief is in de Johan Cruijff ArenA. De voormalig trainer van FC Utrecht zegt het naar zijn zin te hebben bij de club uit Amsterdam.

“Met deze directie en staf werken we heel goed samen. Ook met de spelersgroep. Een spelersgroep kan heel snel veranderen, teams blijven maar heel kort bij elkaar. Er zitten echter ook weer spelers achter en het geeft ook weer de uitdaging om samen met die spelers, staf en de directie verder aan Ajax te bouwen”, besluit Ten Hag.

Hockeyers Kampong winnen topper van Amsterdam

De hockeyers van Kampong hebben vrijdagavond in de zesde speelronde van de Hoofdklasse de topper op bezoek bij Amsterdam gewonnen. Almere boekte een verrassende zege bij Den Bosch, de topper tussen Oranje-Rood en Bloemendaal eindigde doelpuntloos.

Den Bosch - Almere (0-1)
46' 0-1 (sc) Jonas de Geus
Den Bosch kon vrijdagavond zijn goede reeks niet voortzetten tegen Almere. De ploeg uit Flevoland kwam via een strafcorner van Jonas de Geus op voorsprong, waarna de Brabanders niet meer tot scoren kwamen. De eerste zege van het seizoen voor Almere, dat meteen naar de negende plaats klimt. Den Bosch ziet Rotterdam en HGC langszij komen op de ranglijst.

Rotterdam - Klein Zwitserland (2-0)
9' 1-0 (sc) Tristan Algera
35' 2-0 Albert Beltran
Rotterdam had geen zware avond tegen Klein Zwitserland. Het herstelde zich goed na het gelijkspel op Almere, afgelopen zondag. Al na negen minuten was het raak via Tristan Algera uit de corner, waarna Albert Beltran na een ruim half uur de score verdubbelde. Aanvoerder Jeroen Hertzberger kwam niet tot scoren, en moet nog even wachten op het vierhonderdste doelpunt in zijn loopbaan. Wie weet lukt dat zondag tegen Kampong.

Amsterdam - Kampong (0-2)
45' 0-1 Bjorn Kellerman
52' 0-2 (sc) Martijn Havenga
Lang bleef het 0-0 in deze topper, totdat international Bjorn Kellerman heel knap na 45 minuten raak schoot, na een lange solo. Alweer zijn zesde doelpunt dit seizoen. Binnen tien minuten lag de tweede treffer er in voor Kampong via Martijn Havenga. Hij sleepte een lage corner binnen. Amsterdam zette nog aan en haalde diverse strafcorners, maar het was Sander de Wijn die ze er stuk voor stuk uit liep voor de Utrechters. Kampong speelt zondag tegen Rotterdam, Amsterdam treft SCHC.

HC Tilburg - SCHC (2-2)
18' 0-1 Luuk van Duren
38' 1-1  Joep de Natris
47' 1-2 (sc) Thijn Knetemann
53' 2-2  Sander Visser
Luuk van Duren opende voor SCHC de score in deze degradatiekraker. Die 0-1 voorsprong hield lang stand, totdat Joep de Natris twintig minuten later raak schoot. Toen Thijs Bams bij Tilburg geel pakte en de Brabantse ploeg met een man minder op het veld stond, was het Thijn Knetemann die scoorde vanuit een overtalsituatie. Sander Visser redde Tilburg, door een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen te werken.

Oranje-Rood - Bloemendaal (0-0)
Geen doelpunten in de topper tussen Oranje-Rood en Bloemendaal. Beide ploegen kwamen niet tot scoren en stonden defensief goed opgesteld. Bob de Voogd en Mats de Groot kregen na een uur spelen een gele prent, waardoor beide ploegen even met een man minder stonden. Oranje-Rood speelt zondag tegen Pinoké, Bloemendaal tegen Tilburg.

Pinoké - HGC (2-4)
5' 0-1 (sc) Ashley Jackson
8' 0-2 Kenta Tanaka
27' 0-3 (sc) Ashley Jackson
35' 0-4 Nicholas Budgeon
64' 1-4 Marlon Landbrug
65' 2-4 Matis Papa
Geen lastige avond voor HGC op bezoek bij Pinoké. Binnen tien minuten stond de ploeg al met 0-2 voor na doelpunten van Ashley Jackson (strafcorner) en Kenta Tanaka. Toen Texas Bukkens namens Pinoké een gele kaart pakte, prikte Jackson ook zijn tweede van de avond binnen uit opnieuw een strafcorner. Nicholas Budgeon maakte er zelfs nog 0-4 van. HGC liet de thuisploeg nog even onnodig terugkomen toen Marlon Landbrug en Matis Papa een minuut na elkaar tot scoren kwamen, maar spannender werd het niet.

Weer handgranaat gevonden in Amsterdam

Bij een bedrijfspand aan het IJsbaanpad in Amsterdam is een explosief gevonden. Het gaat om een handgranaat zo meldt AT5 op haar website  

De granaat zou zijn achtergelaten ter hoogte van sportmedisch centrum Fysiomed. Het explosief ligt tussen twee pilaren buiten. Pal ernaast bevindt zich een kinderdagverblijf..

De omgeving is afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg. Ook de Forensische Opsporing doet sporenonderzoek. 

Eerder gebeurd
De afgelopen weken worden er vaker handgranaten achtergelaten in de stad. Eind augustus ging er nog één af bij flat Beukenhorst in Diemen. Eerder werd er een handgranaat gevonden in de Jan Evertsenstraat en lag er op dezelfde dag een explosief bij een pand op de Johan Huizingalaan. Ook horecagelegenheden Marovaan en Vleminckx waren later het doelwit. 

Burgers zetten drankrijder klem

Een 52-jarige man uit Almere is vrijdagavond rond 23:00 uur aangehouden voor rijden onder invloed. Dit gebeurde op de A200 ter hoogte van Halfweg.

Diverse automobilisten belden de meldkamer van de politie. De drankrijder veroorzaakte tijdens het rijden meerdere ‘bijna aanrijdingen’. Dat was onder meer op de A9. Bij een kleine file door werkzaamheden op de A200 wisten melders de bestuurder klem te zetten in afwachting van de politie.

De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast blies de man, die flink naar de drank rook, een ‘F’. Op het bureau blies de verdachte 985 ug/l. Omdat de man geen rijbewijs heeft is hij een beginnend bestuurder.

In de eerste vijf jaar van het rijbewijs is de alcohollimiet 88 ug/l. De man had dus elf keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. De man heeft diverse bekeuringen gekregen.

MLB: Red Sox evenaren teamrecord uit 1912, bizarre 'homerun' Profar

De honkballers van de Boston Red Sox hebben hun 105e overwinning van het jaar binnen in de MLB. Dat is bijzonder, want daarmee evenaart de ploeg een nogal oud teamrecord: de enige andere keer dat de Red Sox 105 keer wonnen was in 1912, het eerste jaar waarin men op Fenway Park speelde.

Op bezoek bij de Cleveland Indians opende Sam Travis de score met zijn eerste MLB-homerun. Red Sox-teamgenoot Lin Tzu-Wei sloot op zijn beurt de score dan weer af met een homerun, ook voor hem de eerste in de MLB. Het bracht de Red Sox uiteindelijk een 5-7 overwinning.

Jurickson Profar kwam bij de Texas Rangers flink in het nieuws. De Nederlands international sloeg een bal hoog en niet al te ver, maar dankzij compleet falen op elk punt van de verdediging van de Seattle Mariners kon hij alle honken ronden. De Rangers wonnen uiteindelijk met 8-3.

Bij de Chicago Cubs was er ondertussen minder gezellig nieuws. Kortestop Addison Russell werd op non-actief gesteld, omdat hij ervan wordt verdacht jarenlang zijn inmiddels ex-vrouw emotioneel en fysiek te hebben misbruikt. "Allemaal onzin", reageerde Russell.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago White Sox - Chicago Cubs 10-4
New York Yankees - Baltimore Orioles 10-8
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 3-8
Washington Nationals - New York Mets 2-4
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 3-11
Cleveland Indians - Boston Red Sox 5-7
Detroit Tigers - Kansas City Royals 3-4
Miami Marlins - Cincinnati Reds 1-0
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 6-5
Texas Rangers - Seattle Mariners 8-3
Houston Astros - Los Angeles Angels 11-3
St.Louis Cardinals - San Francisco Giants 5-3
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 2-6
Oakland Athletics - Minnesota Twins 7-6
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 3-5

Eerland en Li naar achtste finales EK tafeltennis

Op het Europees kampioenschap tafeltennis in het Spaanse Alicante hebben Britt Eerland en Li Jie zich beiden geplaatst voor de achtste finales. De als tweede geplaatste Li had het niet al te moeilijk met de Spaanse Zhang Xuan: 11-5, 11-4, 11-5, 11-7.

Eerland stond tegenover de eenarmige Poolse Natalia Partyka, ondanks haar 29 jaar al goed voor paralympisch goud in 2004, 2008, 2012 en 2016. Dat werd een zeer spannend duel, waarin het tot het uiterste ging, maar uiteindelijk was Eerland toch de beste: 8-11, 11-9, 9-11, 11-5, 11-9, 10-12, 11-9.

In de achtste finales neemt Eerland het zaterdag op tegen de Oostenrijkse Sofia Polcanova, als eerste geplaatst. Samen met de Tsjechische Dana Cechova sneuvelde Eerland wel in het dubbelspel. Sabine Winter en Petrissa Solja uit Duitsland waren met 2-4 te sterk.

Li Jie staat in het dubbelspel samen met de Poolse Li Qian wel in de kwartfinales na een 4-0 zege op het Spaanse duo Maria Xiao en Galia Dvorak. In de kwartfinales wachten de Luxemburgse dames Sarah de Nutte en Ni Xialian, lid van het gouden Chinese team dat de wereldtitel veroverde in...1983.

Goals Jansen maken goals Jansen ongedaan in vrouwentopper Twente - Ajax

In de Eredivisie namen de twee topploegen in het Nederlandse vrouwenvoetbal het vrijdagavond tegen elkaar op: FC Twente ontving regerend landskampioen Ajax.

De Amsterdamse ploeg kwam al na drie minuten op voorsprong dankzij Ellen Jansen, die kort voor rust de score verdubbelde. Toch gaf Twente niet op en in de laatste twintig minuten sloegen de Tukkers terug. Renate Jansen zorgde in de 72e minuut voor de aansluitingstreffer, drie minuten later was het diezelfde Renate Jansen die de gelijkmaker in het doel werkte, waarmee de eindstand bereikt was: 2-2.

PSV boekte op bezoek bij sc Heerenveen een ruime zege. Onder meer door twee treffers van Katja Snoeijs won de Eindhovense ploeg met 0-5. Sherallin Henriquez was namens Excelsior Barendrecht goed voor een hattrick in het thuisduel met Achilles'29, wat Barendrecht met 5-1 won. VV Alkmaar en PEC Zwolle kwamen niet tot scoren.

Bergstra, Van 't Westende en Karthaus snel klaar op WK judo

Voor Margriet Bergstra en Sam van 't Westende hebben de wereldkampioenschappen judo in Baku één ronde geduurd. Dewy Karthaus was na twee wedstrijden klaar. 

Bergstra en Karthaus kwamen in actie in de klasse tot 57 kilogram. De 25-jarige Bergstra moest haar meerdere erkennen in Wen Zhang. De Chinese versloeg haar Nederlandse opponent met een waza-ari in de golden score. De 22-jarige Karthaus versloeg in de eerste ronde Manita Shrestha Pradhan uit Nepal met een houdgreep. In de tweede ronde moest de debutante het afleggen tegen de nummer acht van de wereld, de Française Helène Receveaux.

In de categorie tot 73 kilogram dolf Van 't Westende het onderspit in de golden score. De 27-jarige judoka werd verslagen door de Hongaar Miklos Ungvari. "Een ongelofelijk kutgevoel”,dat houdt Van ’t Westende over na deze wedstrijd. "De eerste vier minuten ging alles goed”, zegt Van ’t Westende direct na afloop tegenover het AD. Beide judoka’s kregen twee straffen voor ze de golden score ingingen. "Maar daarna hield ik niet vast aan mijn eigen plan. Dan gaat het mis in de golden score omdat ik hem te veel opzoek. Ik had meer mijn rust moeten bewaren, in plaats van bezig zijn met de score te maken"

Zondag komen Juul Franssen en Sanne Vermeer uit in de categorie onder 63 kilogram en bij de mannen mag Frank de Wit (onder 81kg) de tatami betreden.


Woods blijft bovenaan Tour Championship, Rose komt ernaast

Golfer Tiger Woods ligt nog altijd alleraardigst op koers om voor het eerst sinds 2013 een zege te boeken op de PGA Tour. Tijdens het afsluitende toernooi van het seizoen, het Tour Championship, hield de Amerikaan vrijdag de leiding vast.

Na de eerste dag deelde Woods de leiding nog met Rickie Fowler, maar die viel vrijdag een paar plekken terug door onder meer vijf bogeys. Woods liet op de zestiende hole een double bogey noteren - twee slagen boven par - en sloeg ook nog een bogey, maar met vijf birdies (-1) hield hij de schade beperkt.

Uiteindelijk ging Woods rond in 68 slagen, twee onder par. Justin Rose had met twee bogeys en vijf birdies één slag minder nodig en kwam zo na twee dagen net als Woods op een stand van -7 slagen te staan, waarmee hij vooralsnog ook aan de leiding gaat in de virtuele tussenstand in de FedEx Cup, wat aan het eind van het weekeinde tien miljoen dollar oplevert voor de winnaar.

Rory McIlroy volgt op twee slagen van Woods en Rose, Patrick Cantlay, Billy Horschel, Jon Rahm en Justin Thomas staan op drie slagen van de leiders. Het hele toernooi is overigens, zoals gebruikelijk, live te zien op Ziggo Sport.

Bertens naar finale WTA-toernooi Seoul na winst op Sakkari

Kiki Bertens heeft zaterdag de finale bereikt van het WTA-toernooi van Seoul. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad was de 26-jarige Wateringse met 6-4, 6-2 te sterk voor de Griekse Maria Sakkari.

Bertens, nummer twaalf van de wereld, had het in het begin van de set moeilijk tegen Sakkari. Ze verloor meteen haar openingsservicegame, en ook haar tweede servicegame ging verloren. Bertens keek dan ook snel tegen een achterstand aan van 3-1, maar in het tweede geddelte van de eerste kwam de Nederlandse beter in het spel. Op 5-4 had ze ook haar eerste voorsprong te pakken en op het eerste setpunt op de service van Sakkari, nummer 32 van de wereld, was het raak voor de Nederlandse.

In de tweede set nam Bertens snel twee breaks voorsprong en gaf deze ook niet meer weg. Ze neemt het in de finale op tegen Hsieh Su-Wei uit Taiwan (nummer 29 van de wereld) of de Australische Ajla Tomljanovic (nummer 53), die later op de dag in actie komen.

Voor Bertens is het al haar vierde finale van dit jaar. won in april het graveltoernooi in Charleston en vorige maand won ze op hardcourt het toernooi van Cincinnati. In mei verloor ze de finale in Madrid op gravel.

Nederlandse para-dressuurruiters winnen historisch goud op Wereldruiterspelen

De Nederlandse para-dressuurruiters zijn in het Amerikaanse Tryon bij de Wereldruiterspelen wereldkampioen geworden in de landenwedstrijd. Nederland was in de finale net iets te sterk voor de grote favoriet Groot-Brittannië.

Drie van de vier Nederlandse ruiters kwamen eerder al in actie. Sanne Voets (met Demantur NOP), eerder al goed voor een individuele gouden medaille op dit WK, reed naar een persoonlijk puntenrecord. Frank Hosmar (op Alphaville NOP) en Nicole den Dulk (op Wallace NOP) liet goeden scores noteren. Rixt van der Horst (op Findsley), eerder dit toernooi ook al wereldkampioen, reed ook een goede keur en in totaal kwam Nederland uit op een score van 223.597%.

Daarna was het afwachten voor de Nederlandse ploeg. De Britten kwamen uit op een score van 222.957% en kwamen daarmee 0.64% te kort. Het brons was voor Duitsland met 219.001%.

De wereldtitel voor Nederland als ploeg is de eerste sinds de WK para-dressuur worden gehouden. Vier jaar geleden was er teamzilver op het WK en tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Door de winst heeft de ploeg van Joyce Heuitink zich ook geplaatst voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Springruiters zeker van Spelen na vijfde plaats landenwedstrijd, goud voor VS

De Amerikaanse springruiters hebben op de Wereldruiterspelen in eigen land de wereldtitel in de wacht gesleept. Titelverdediger Nederland werd vijfde, maar dat was wel voldoende voor plaatsing voor de Spelen van 2020.

In een spannende finale stonden de Verenigde Staten en Zweden na drie parcoursen van 4 ruiters allebei op 20,59 strafpunten. Een barrage moest de beslissing brengen. Alllebei de langen maakten een springfout, maar Amerika was net is sneller dan Duitsland in de barrage. Het brons ging naar Duitsland.

Op de slotdag van de landenwedstrijd zorgde Jur Vrieling met VDL Glasgow voor het schrapresultaat. De combinatie incasseerde dertien strafpunten. Harrie Smolders (op Don VHP Z) en Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero) waren goed voor vier strafpunten, terwijl Frank Schuttert (Chianti's Champion) foutloos bleef.

Daarmee kwam Nederland uit op een score van 32,35 punten. Nummer zes Australië eindigde op 33,32, nummer zeven Ierland greep met 39,12 naast het olympische ticket. Dat was voor de eerste zes ploegen.

In het individuele klassement gaat Simone Blum aan de leiding. De Duitse heeft 2.47 strafpunten en gaat net boven de Oostenrijker Max Kühner met 2.97. Harrie Smolders, de nummer 1 van de wereldranglijst, staat op de veertiende plaats en is daarmee de beste Nederlander. In de eerste twee rondes heeft 8.89 strafpunten.

Japanse ruimtevaartuigjes landen op asteroïde

Het is Japan gelukt om twee meetinstrumenten ter grootte van een koekjestrommel op de asteroïde Ryugu te laten landen. Ryugu bevindt zich ongeveer 280 miljoen kilometer van de aarde en de meetinstrumenten werden vanaf het ruimtevaartuig Hayabusa2 richting de asteroïde gelanceerd.

De onbemande Hayabusa2 naderde de asteroïde tot op ongeveer vijfenvijftig meter, liet beide Minerva-II-1 rovers los, wachtte een minuut en steeg toen op tot een hoogte van twintig kilometer van het oppervlak van Ryugu.

Beide meetinstrumenten zijn op de asteroïde achtergelaten om foto's van het oppervlak te maken en temperatuursmetingen uit te voeren. De door zonne-energie aangedreven rovers bewegen over het oppervlak door kleine sprongetjes te maken, iets wat door de geringe zwaartekracht weinig energie kost en zullen later door een ruimtevaartuig van het oppervlak worden opgehaald.

"Ze kunnen zo lang mogelijk blijven springen, zolang de zonnepanelen het maar uithouden", aldus een woordvoerder van het Japans Ruimtevaartorganisatie JAXA.

Moedervaartuig Hayabusa2 daalt zelf ook nog een aantal keer neer op het oppervlak. Met de grondmonsters die dit apparaat mee terugneemt naar de aarde, hopen de onderzoekers meer inzichten te krijgen in het ontstaan van het zonnestelsel en leven op aarde.

Het multifunctionele apparaat draagt ook nog een Duits-Franse robotje (Mascot) en een grotere Minerva-II-2 rover mee. Deze zullen in oktober worden losgelaten op de asteroïde. Hayabusa2 zelf wordt pas weer in 2020 terug verwacht op aarde.

Antikrakers moeten plaats maken voor uitgeprocedeerden

De gemeente Amsterdam lijkt een plek te hebben gevonden voor de 24-uursopvang van de groep van ongeveer 150 uitgeprocedeerde asielzoekers. Het voormalig gebouw van het Comenius Lyceum in de Derkinderenstraat is aangewezen als locatie.

In het gebouw huist momenteel broedplaats Lola Luid. Een plek waar onder meer ondernemers en kunstenaar ruimtes huren. Er wordt ook een restaurant gerund. Een woordvoerder van de gemeente zegt geen commentaar te kunnen geven maar de anti-krakers van Lola Luid hebben per brief te horen gekregen dat hun contract wordt opgezegd.

Het is overigens nog niet duidelijk of alle huurders vervolgens plaats moeten maken. Er wordt nog nagedacht over een vorm waarbij het pand gedeeld zal worden met de asielzoekers. De ongedocumenteerden zitten nu nog in het voormalige gevangenisgebouw aan de Havenstraat. Daar zouden ze in eerste instantie tot 1 september blijven maar hun verblijf werd met een maand verlengd omdat er nog geen geschikte permanente locatie was gevonden. 

Lola Luid laat aan zijn contractanten weten dat de gemeente heeft toegezegd dat ze blijft bestaan. Maar een deel ervan lijkt dus te moeten verkassen. Naar een nieuwe locatie voor hen zal nog worden gezocht. 

Hoe reageert Den Haag?
Een openingsdatum is er dus nog niet maar met de 24-uursopvang gaat er een belangrijke wens van GroenLinks in vervulling. Wethouder Groot Wassink, toen nog fractievoorzitter van GroenLinks, heeft zich altijd sterk gemaakt voor de doorlopende opvang voor ongedocumenteerden in de stad.

Hij heeft daarbij nooit kunnen rekenen op steun vanuit Den Haag. Verantwoordelijk staatssecretaris Harbers liet al eens weten weinig te zien in de plannen: "Het geeft geen perspectief aan die mensen. Als je langdurig in de opvang zit, wordt je verblijf daar niet legaler van."

FOK! Wat een weer: lokaal een bui

Vandaag komt er lokaal een bui voor, mogelijk schijnt de zon vanochtend nog hier en daar door de sluierbewolking heen. Vanmiddag wordt de bewolking dikker en tegen of in de avond gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is westelijk en matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. In de avond wordt de wind zuidwestelijk en neemt deze af naar zwak tot matig.

Komende nacht is er veel bewolking. In de noordelijke helft is er kans op een bui, maar komen er ook enkele opklaringen voor. In de zuidelijke helft valt er af en toe lichte regen. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind is zwak tot matig en komt geleidelijk uit uiteenlopende richtingen.

Zondag gaat het in de loop van de ochtend in het zuidwesten en zuiden regenen. In de middag breidt het regengebied zich noordwaarts uit en regent het op veel plaatsen langdurig. Op veel plaatsen valt er 10-20 mm, in het uiterste zuiden mogelijk nog meer. Pas later in de avond trekt de regen weg. Van het noorden uit neemt de kans op een enkele bui dan wel weer toe, langs de noordkust kunnen daarbij (zware) windstoten van 70-80 km/uur optreden. De temperatuur komt in de middag op de meeste plaatsen niet boven de 13°C uit. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit uiteenlopende richtingen. In de loop van de middag en avond wordt de wind overal noordelijk en neemt toe naar matig boven land en krachtig tot mogelijk hard langs de kust. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Uitzicht vanaf het balkon van...  (Foto: Spylacopa_68 )
Uitzicht vanaf het balkon van... (Foto: Spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Geld op Schiphol leidt naar criminele organisatie

Onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord Holland heeft de FIOD drie verdachten aangehouden op onder andere verdenking van witwassen, handel in verdovende middelen en verboden wapenbezit. Het betreft een 45-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, een 39-jarige man woonachtig in Hoofddorp en een 25-jarige man uit Bunschoten.

Verstopt
In april van dit jaar komt de FIOD de 45-jarige verdachte op het spoor, nadat op de luchthaven Schiphol bij hem €50.000,- in contanten werd aangetroffen. Onderzoek naar de herkomst van dat geld leidde tot een huiszoeking in Hoofddorp, waar de 39-jarige met zijn partner verbleef. Daar werd nog meer geld, een designgarderobe ter waarde van €20.000, dure merkhorloges en een vuurwapen aangetroffen. In de auto van de bewoners, die (net als de woning) op naam van een iemand anders stond, werden bovendien twee koffers met verborgen compartimenten gevonden, met daarin ruim vijftien kilo XTC pillen.

Smokkel
De man uit Hoofddorp zit sinds zijn aanhouding vast, terwijl het onderzoek doorliep. Na zijn arrestatie bleek hij door te zijn gegaan met zijn criminele praktijken. Dat leidde tot aanhouding van de man uit Bunschoten. Samen maakten ze plannen om een grote hoeveelheid cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Toronto te smokkelen. Ook waren ze bezig met het ronselen van dames, vermoedelijk om via hen drugs en geld in en uit Nederland te vervoeren.

In 2017 heeft de Douane 51 zaken aan de opsporing overgedragen waarin het vermoeden bestond dat het aangetroffen geld van misdaad afkomstig is. Deze zaken worden door de Koninklijke Marechaussee en de FIOD opgepakt. Samen met het Openbaar Ministerie werken de vier organisaties samen binnen het SamenwerkingsVerband Liquide Middelen (SVLM). In 2018 zijn tot op heden ook al 51 zaken overgedragen, met een waarde van 2,5 miljoen euro, waarbij de verwachting is dat dit bedrag over de rest van het jaar nog verder zal oplopen.

Op dinsdag 25 september dient een pro forma zitting tegen de man uit Hoofddorp, waarbij de rechtbank zal beslissen over de voortzetting van zijn voorlopige hechtenis.

Geld op Schiphol leidt naar criminele organisatie (Foto: Stockfoto PXhere)
Geld op Schiphol leidt naar criminele organisatie (Foto: Stockfoto PXhere)

Gevangenisstraffen geëist tegen medeverdachten 'Korrewegschutter'

De officier van justitie eiste vanochtend zes maanden en drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen twee mannen die worden verdacht van wapenbezit en openlijk geweld, gepleegd op 15 oktober 2017 aan de Korreweg in Groningen.

De mannen die worden verdacht van het opzettelijk verbergen van de hoofdverdachte van het schietincident aan de Korreweg en het behulpzaam zijn bij het verschaffen van onderdak aan hem hoorden vijf en acht maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.

In de zaak tegen de hoofdverdachte eiste de officier gisteren een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS met dwangverpleging.

De politie startte direct na het schietincident aan de Korreweg op 15 oktober 2017, waarbij een 21-jarige man zwaar gewond raakte, het onderzoek. Twee verdachten konden vrij snel worden aangehouden. Hun zaak werd vanochtend behandeld.

Op 6 november 2017 werd de hoofdverdachte, de schutter, in een woning in Groningen aangehouden. In de woning waren op dat moment nog twee mannen aanwezig. Zij werden aangehouden en stonden vanmiddag terecht.

De rechtbank doet in alle zaken, ook die van de hoofdverdachte, uitspraak op 19 oktober 2018.

Veel schade bij aanrijding auto met trein in Amsterdam

Een auto is vrijdagavond in Westpoort in Amsterdam in botsing gekomen met een goederentrein. Iedereen kwam gelukkig met de schrik vrij, meldt AT5 op haar website.

Wat er precies is gebeurd bij de onbewaakte overgang, moet nog uitgezocht worden maar de auto is gedeeltelijk onder de trein terecht gekomen. 

Iemand van ProRail die ter plaatse is gekomen, twitterde kort na het ongeluk dat er alleen sprake is van blikschade. Of het spoor ook schade heeft opgelopen, wordt nog gecheckt. 

Kwart onbenut arbeidspotentieel hoogopgeleid

Mensen die geen werk hebben maar wel op zoek zijn naar en/of beschikbaar zijn voor werk, zijn relatief vaak laag- of middelbaar opgeleid en hebben een diploma in een algemene onderwijsrichting. In het tweede kwartaal van 2018 had ruim de helft van de laag- en middelbaar opgeleiden in het zogeheten onbenut potentieel zonder werk bijvoorbeeld een mavo-, havo- of vwo-diploma of alleen basisonderwijs. Een kwart van het totale onbenut potentieel is hoogopgeleid in een meer specifieke onderwijsrichting. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.

Het onbenut arbeidspotentieel bevat naast de werklozen volgens de internationale ILO-definitie, ook een groep mensen zonder werk die net buiten die definitie vallen. Iemand die meetelt in de werkloosheidscijfers heeft geen betaald werk, heeft recent gezocht naar werk en is daarvoor ook beschikbaar. Degenen zonder betaald werk die wel beschikbaar zijn en niet hebben gezocht, of wel hebben gezocht maar niet direct beschikbaar zijn, worden tot het onbenut arbeidspotentieel gerekend. Ook vallen daaronder deeltijdwerkers die meer uren zouden willen werken.

Onbenut arbeidspotentieel krimpt
Net als de werkloosheid is het onbenut arbeidspotentieel de afgelopen jaren flink afgenomen. In het eerste kwartaal van 2014 ging het om ruim 1,8 miljoen mensen, in het tweede kwartaal van 2018 waren het er ruim 1,1 miljoen. Bijna 400.000 daarvan waren mensen met werk die meer uren willen werken en hier beschikbaar voor zijn. Zij worden ook wel onderbenutte deeltijders genoemd. Het overige deel van het onbenut arbeidspotentieel bestond uit 732.000 mensen zonder werk, onder wie 354.000 werklozen.

Ruim drie kwart laag- of middelbaar opgeleid
Van alle 15- tot 75-jarigen in Nederland was in het tweede kwartaal van 2018 69 procent laag- of middelbaar opgeleid. Onder personen in het onbenut arbeidspotentieel zonder werk was dit aandeel hoger, namelijk 76 procent. Van alle laag- en middelbaar opgeleiden in het onbenut potentieel zonder werk had ruim de helft (53 procent) een diploma in een algemene onderwijsrichting, bijvoorbeeld een mavo-, havo- of vwo-diploma of alleen basisonderwijs. Bij laag- en middelbaar opgeleiden in de totale bevolking van 15 tot 75 jaar was dat 42 procent.

Bijna een kwart van het onbenut arbeidspotentieel zonder werk was hoogopgeleid. Deze groep heeft vrijwel altijd in de hoogst genoten opleiding een specifieke studierichting gevolgd. Een opleiding binnen ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’ komt het meest voor (bijna 3 op de 10), gevolgd door ‘gezondheidszorg en welzijn’, en ‘journalistiek, gedrag en maatschappij’.

Samenstelling in 2014 en 2018 vrijwel gelijk
De samenstelling van het onbenut arbeidspotentieel naar onderwijsachtergrond verschilt medio 2018 (in een hoogconjunctuur) niet veel dan die begin 2014 (op het hoogtepunt van de economische crisis). Wel was in het tweede kwartaal van 2018 het aandeel laag- en middelbaar opgeleiden met een diploma in een algemene richting iets hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Bij laagopgeleiden ging dit aandeel in die periode van 66 naar 71 procent, bij middelbaar opgeleiden van 30 naar 35 procent.

Het aandeel technici in het onbenut potentieel zonder werk was in het tweede kwartaal van 2018 juist iets kleiner bij alle onderwijsniveaus. Het aandeel hoogopgeleiden nam iets toe, met name in de onderwijsrichtingen ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’ en ‘gezondheidszorg en welzijn’.

Onbenut potentieel met werk minder vaak algemeen opgeleid
In het onbenut potentieel met werk, de deeltijders, heeft 40 procent van alle laag- en middelbaar opgeleiden een algemene opleiding. Dat is lager dan bij het potentieel zonder werk (53 procent). Het aandeel middelbaar opgeleiden met een opleiding ‘gezondheidszorg en welzijn’ is juist wat groter. Bij hoogopgeleiden in het onbenut potentieel met werk komt de afstudeerrichting ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’ verhoudingsgewijs wat minder voor.

Evenals bij het onbenut arbeidspotentieel zonder werk, is de samenstelling naar onderwijsrichting van de groep deeltijders die meer uren willen werken de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd.

Kwart onbenut arbeidspotentieel hoogopgeleid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Kwart onbenut arbeidspotentieel hoogopgeleid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.