Poepdonoren gezocht in regio Leiden

Woon je in de buurt van Leiden, heb je een gezond BMI en doe je graag iets goeds voor je zieke medemens? Dan is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) op zoek naar jou! Er is namelijk een schrijnend tekort aan donorpoep zo meldt Liz Terveer van de NDFB. Poeptransplantaties worden gebruikt om infecties met de bacterie Clostridium difficile te behandelen. Dat meldt de NOS. 

Hoewel er al meer dan 500 aanmeldingen binnenkwamen, is het merendeel van de mensen ongeschikt om hun poep te doneren. De selectieeisen zijn zeer streng: je moet tussen de 18 en 55 jaar zijn, kerngezond zijn en je mag niet over het minste grammetje overgewicht beschikken. Ben je ook maar iets te zwaar dan is je vers gedraaide bolus niet geschikt als donorpoep. Op dit moment zijn er maar 8 actieve donors, wat heel weinig is volgens Terveer: "Je ziet dat slechts 1,5 tot 3 procent van de mensen geschikt is. Maar ook geschikte donoren haken regelmatig om wat voor reden dan ook weer af. Ze vinden het mooi geweest, gaan op reis of hebben zelf even darmproblemen."

Hoewel overgewicht dus een probleem is om geschikte donoren te vinden is ook tijd en afstand een probleem. De te doneren poep moet binnen twee uur bij de poepbank aanwezig zijn aldus Terveer: "In poep zitten heel veel bacteriën die niet zo goed tegen zuurstof kunnen. Dat zijn de goede bacteriën. Die wil je zoveel mogelijk behouden. De poep moet daarom binnen twee uur bij ons worden afgeleverd. Dat maakt het extra lastig." Terveer hoopt daarom dat met name mensen in de regio van Leiden zich aanmelden als donor.