Marquez wint GP van Aragon na spectaculair duel met Dovizioso

MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Aragon gewonnen. Op het Spaanse asfalt was de Spanjaard na een bijzonder fraai duel te sterk voor WK-concurrent Andrea Dovizioso, waardoor Marquez zijn leiding in het WK uit kon breiden. 

Marquez kende een goede start, maar Dovizioso kwam de eerste bocht als leider uit. Polesitter Jorge Lorenzo kwam die bocht helemaal niet uit: hij trok zijn achterwiel onder zich door en werd van de Ducati af geslingerd. Teamgenoot Dovizioso lag zo op kop, voor Marquez, de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins, Dani Pedrosa, Aleix Espargaro en Cal Crutchlow. 

Na vier ronden ging het ook fout voor Crutchlow: de Brit ging met zijn Honda al voor de derde keer dit weekeinde tegen het asfalt. Richting de helft van de race had Dovizioso nog altijd de leiding in handen, terwijl Marquez en de twee Suzuki's in het spoor bleven. Pedrosa reed op een prima vijfde plek en vocht daar met de bijzonder indrukwekkend rijdende Espargaro, wiens teamgenoot Scott Redding op de 'oude' Aprilia slechts op de achttiende plek reed.

Tien ronden voor het einde vond Marquez het welletjes geweest: de wereldkampioen zette het mes tussen de tanden en plaatste zijn Honda perfect binnendoor bij Dovizioso. De Italiaan wist echter van geen opgeven en nog geen twee ronden later pakte hij de leiding na een uitermate fraai duel terug, waardoor de Suzuki's van Iannone en Rins langzamerhand ook weer aan konden sluiten.

Vijf ronden voor het einde ging het er allemaal nog wat agressiever aan toe. Marquez nam de leiding weer over, maar Dovizioso sloeg terug en door de schermutselingen kon ook Iannone even op kop rijden, alvorens Dovi weer naar één ging. Een moment rust zat er niet in, de heren bleven elkaar maar bestoken met aanvallen, terwijl ook Rins profiteerde en aan kon sluiten bij teamgenoot Iannone.

Met nog twee ronden te rijden opende Marquez nóg een keer de aanval, met succes dit keer. De Spanjaard kon zelfs een klein gaatje slaan en dat bleek genoeg om meer aanvallen van Dovizioso te voorkomen. Marquez en Dovizioso eindigden zo op één en twee, Iannone completeerde het podium, voor Rins, Pedrosa, Espargaro, Danilo Petrucci en de vanaf plek zeventien vertrokken Valentino Rossi.