Judoka Franssen naar herkansing op WK, De Wit en Vermeer uitgeschakeld

Judoka Juul Franssen kan nog een bronzen medaille veroveren op de wereldkampioenschappen judo. De judoka in de klasse tot 63 kilogram moet dat wel doen via de herkansingen. Sanne Vermeer werd al in de tweede partij uitgeschakeld. Frank de Wit (-81 kg) ging verrassend in de eerste ronde al onderuit.

De 28-jarige Venlose was in de tweede ronde in de klasse tot 63 kilogram te sterk voor Munchunchimeg Baldorj uit Mongolië. Met twee keer waza-ari bereikte Franssen de derde ronde. In die ronde wist ze af te rekenen met de Russin Ekaterina Valkova. In de kwartfinales ging het echter na een minuut al mis. Ze werd binnen een minuut in de houdgreep genomen. Uit de osaekomi kwam ze niet meer en werd naar de herkansingen verwezen.

In dezelfde gewichtsklasse moest Sanne Vermeer haar meerdere erkennen in de als achtste geplaatste Australische Katharina Haecker. De debutante in de categorie tot 63 kilogram verloor op waza-ari. In de eerste ronde won ze nog van Catherine Beauchemin-Pinard op ippon.

De Wit is op verrassend snel uitgeschakeld. De judoka in de klasse tot 81 kilogram verloor zijn eerste partij van de dag op ippon van Medickson del Orbe Cortorreal. De Nederlander is de nummer twee op de wereldranglijst en was medaillekandidaat. "Dit scenario had ik niet verwacht. Ik denk alleen maar aan winnen, dus dan is verliezen… eh ja, een beetje lullig.", aldus een machteloze De Wit tegenover het AD.

Sinds hij anderhalf jaar geleden de Grand Slam in Parijs won behoort hij tot de favorieten op mondiale toernooien.. Dan voelt het toernooi verlaten na de eerste partij ‘extra zuur’. De Wit: "Maar ik weet niet waar het aan ligt. Als ik een verklaring had, had ik het niet gedaan. Het was niet te veel spanning, het was niet zo dat de gretigheid ontbrak.”

Het finaleblok met Franssen start om 14.00 uur. In de herkansing moet ze tegen Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk. In onderlinge ontmoetingen staat het 5-0 in het voordeel van Franssen, het laatste duel was wel al weer bijna twee jaar geleden.