Cheptegei en Salpeter winnen Dam tot Damloop in toptijden

De Dam tot Damloop heeft zondag ijzersterke tijden opgeleverd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ging de winst in de wedstrijd over tien mijl (16,1 kilometer) naar een loper die een van de vijftien snelste tijden ooit liet noteren over die afstand.

Bij de mannen was Joshua Cheptegei de absolute topfavoriet. De 22-jarige Oegandees is oud-wereldkampioen junioren op de tien kilometer, vicewereldkampioen bij de senioren en won dit jaar op de Commonwealth Games goud op de vijf én tien kilometer.

In Amsterdam stond er geen maat op Cheptegei, die finishte na 45:15 minuten, de gedeeld veertiende tijd ooit. Het wereldrecord bleef wel intact: dat staat al sinds 2005 op naam van de legendarische Haile Gebrselassie, die destijds in Tilburg naar de sindsdien nooit benaderde tijd van 44:24 liep.

De strijd bij de vrouwen werd juist wél spannend. De winst ging uiteindelijk naar Lonah Salpeter, de geboren Keniaanse die na vele jaren in Israël gewoond en gewerkt te hebben besloot om voor dat land uit te komen, met dit jaar onder meer EK-goud op de tien kilometer als resultaat.

Salpeter moest in de slotfase alles uit de kast trekken tegen de Ethiopische Dibabe Kuma, maar ze won wel: 50:45 tegen 50:46, de vijfde en zesde tijden ooit gelopen bij de vrouwen, waar de Keniaanse Caroline Kipkirui begin dit jaar het wereldrecord op 49:29 zette. Susan Krumins werd knap derde in 51:30, negen seconden boven het Nederlands record.