Uitslag FC Groningen - AZ

Adam Maher heeft zijn rentree bij AZ opgefleurd met een fraai doelpunt. Op bezoek in Groningen eindigde het duel met 1-3 voor de Alkmaarders.

Hekkensluiter FC Groningen wilde na de beroerde seizoenstart graag iets laten zien in eigen huis, maar na de openingsgoal van Julian Chabot zag het publiek tot haar onsteltenis dat de Trots van het Noorden er wederom niet in slaagde om thuis een punt binnen te halen. De ploeg van Danny Buijs kreeg twee keer rood en miste een strafschop waarna het wachten was op de genadeklap, die er uiteindelijk ook kwam.

In het eerste kwartier was het spel van beide ploegen slordig en lag het tempo laag. Kansen waren er niet, waardoor het doelpunt van Björn Johnsen in de zeventiende minuut uit de lucht kwam vallen. De zomeraanwinst, die de geblesseerde Myron Boadu verving in de spits, knikte verdienstelijk raak na een voorzet van Jonas Svensson. Uit camerabeelden bleek Johnsen echter een fractie buitenspel te staan, waardoor het doelpunt op aanraden van de VAR werd afgekeurd.

Niet veel later viel aan de overkant wel een geldig doelpunt. Julian Chabot bleef ongedekt na een hoekschop van Ajdin Hrustic en kopte vallend raak bij de tweede paal: 1-0. Lang kon Groningen niet genieten van die voorsprong. Oussama Idrissi deed zijn oude club pijn: de aanvaller ontving de bal aan de linkerflank na een scherpe counter, nam het leer uit de lucht en vond de rechterhoek met zijn geplaatste schot.

Het was het begin van een sterke fase van AZ. De Alkmaarders hadden het initiatief en combineerden makkelijker dan in de openingsfase. Het perspectief voor AZ steeds gunstiger te worden, want in de blessuretijd van de eerste helft ontving Deyovaisio Zeefuik een directe rode kaart. Na het bekijken van de videobeelden besloot arbiter Van Boekel dat een charge van Zeefuik op de enkel van Idrissi genoeg was om de verdediger weg te sturen.

Na vijftig minuten, toen de eerste helft nog steeds gaande was, kreeg Groningen desondanks een uitgelezen kans om toch de 2-1 te maken: Van Boekel kende een penalty toe nadat Chabot werd vastgehouden door Guus Til. De inzet vanaf elf meter van Ritsu Doan werd tot ontsteltenis van het thuispubliek gepakt door voormalig Groningen-keeper Marco Bizot.

AZ zocht in de tweede helft naar de voorsprong, maar stuitte meermaals op de uitblinkende Sergio Padt. Johnsen trof de keeper op zijn pad en Idrissi wist hem evenmin te passeren in een één-op-één-situatie. Het eerste teken van leven van Groningen kwam na een uur, toen Michael Breij vanbuiten het strafschopgebied de lat trof na een vlotte aanval.

Even later moest Bizot ingrijpen na een schot van Doan. Een kwartier voor tijd moest Groningen toch capituleren: Fredrik Midtsjö krulde de bal vanaf een kleine zestien meter in de linkerhoek. Het werd vervolgens negen tegen elf, want Hrustic kreeg zijn tweede prent na een minuscuul opstootje. Maher besliste het duel vervolgens: de invaller, die zijn eerste duel speelde sinds zijn rentree, schoot uit een lastige hoek prachtig raak.

FC Groningen

1 - 3

AZ

25' Chabot    27' Idrissi