'Katholieken hoeven niet te doen als konijnen'

Redactie

Paus Franciscus houdt vast aan de kerkelijke leer die anticonceptie verbiedt. Maar katholieken hoeven zich niet voort te planten 'als konijnen' en kunnen best 'verantwoord ouderschap' praktiseren.

In een gesprek met journalisten aan boord van zijn vliegtuig zei de paus dat er zat door de kerk goedgekeurde manieren zijn om het aantal geboorten te beperken. Maar het allerbelangrijkste zei hij is dat geen instelling van buitenaf haar opvattingen over de omvang van gezinnen mag opleggen. Hij sprak van 'ideologische kolonisering' van gezinnen en ontwikkelingslanden door groepen, instellingen of landen, die westerse ideeën over geboortebeperking en rechten van homo's opdringen, dikwijls als voorwaarde voor ontwikkelingshulp.

"Iedereen heeft het recht zijn identiteit te behouden zonder ideologisch gekoloniseerd te worden", zei de paus.

In combinatie met zijn verdediging van het kerkelijke verbod op kunstmatige contraceptie tijdens zijn bezoek aan de Filipijnen zijn de uitlatingen van de paus een teken dat hij steeds vaker zijn conservatieve inslag laat zien. Deze is lang genegeerd door de publieke opinie of ondergesneeuwd in de media, die vooral zijn populistische persoonlijkheid onder de aandacht brengen.

Tijdens de trip nam de paus het op voor de encycliek Humanae Vitae uit 1968, waarin de kerk kunstmatige geboorteregeling verketterde. Hij haalde uit naar 'sluipende aanvallen' op het gezin, een verwijzing naar het homohuwelijk die vaak ook door conservatieve Amerikaanse bisschoppen wordt gebezigd.