Felle strijd om luchthaven Donetsk

In het oosten van Oekraïne is in het weekeinde een felle strijd ontbrand om de luchthaven en omgeving van Donetsk, de stad die in handen is van door Rusland gesteunde separatisten. Granaten en raketten vlogen door de lucht en bijna niemand waagde zich op straat.

Op diverse plaatsen aan het bijna 350 kilometer lange front bestookten het regeringsleger en de rebellen elkaar met raketten. In Voehlehirsk, 75 kilometer ten noordoosten van Donetsk en trouw aan de regering in Kiev, werden twee kinderen van 7 en 16 jaar gedood. De rebellen in Horlivka meldden dat in hun stad twee doden en zestien gewonden waren gevallen.

De separatisten wisten vorige week grote delen van het vliegveld van Donetsk, dat ondanks maandenlange raketbeschietingen nog in handen van regeringstroepen was, te veroveren. De vorderingen van de rebellen noopten de regering in Kiev om snel en zware artillerie naar Donetsk te sturen. Joeri Birjoekov, een adviseur van president Petro Porosjenko, liet weten dat de Oekraïense troepen opdracht hebben gekregen stellingen van de rebellen zwaar onder vuur te nemen.

"Vandaag zullen wij laten zien hoe ver wij hun tanden naar binnen kunnen slaan", schreef Birjoekov op Facebook.

President Petro Porosjenko zwoer in Kiev dat Oekraïne 'geen duimbreed' van zijn grondgebied aan de separatisten zal afstaan. Uit verklaringen van de rebellen valt op te maken dat de Oekraïense troepen voor het eerst hebben geprobeerd in Donetsk zelf binnen te dringen. De regering van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk verklaarde dat haar troepen een Oekraïense aanval op een brug van de luchthaven naar de stad hadden weten af te slaan.

Rusland riep zondag op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft president Vladimir Poetin vorige week Porosjenko gewezen op de noodzaak dat alle partijen een overeengekomen bestand in acht nemen en hun zware artillerie van het front terugtrekken. Van zijn kant is Rusland bereid 'zijn invloed op de separatistische strijders aan te wenden om hen te overreden deze versie te accepteren', maar Kiev heeft besloten de beschieting van Donetsk te hervatten, stelt het Kremlin.

De strijd is opgelaaid nadat afgelopen dinsdag dertien mensen werden gedood toen een bus bij een legercheckpoint bij de plaats Volnovacha werd getroffen door een granaat. Oekraïne beschuldigde de separatisten, die iedere verantwoordelijkheid van de hand wezen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kwam vrijdag tot de conclusie dat de granaat uit 'noord-noordoostelijke richting' kwam, volgens Oekraïne een bevestiging van zijn vermoedens, omdat dit gebied onder controle is van de rebellen. Moskou zegt echter dat de bevindingen van de OVSE de claim van Kiev ondergraven.