Reza kopt Iran naar groepswinst Azië Cup

Reza Ghoochannejhad heeft Iran in het laatste groepsduel met de Verenigde Arabische Emiraten in blessuretijd naar groepswinst gekopt (1-0). De voormalige spits van SC Cambuur, FC Emmen, Go Ahead Eagles en SC Heerenveen. Met zijn goal werd voorkomen dat er een einde kwam aan de recordreeks van zeges op de huidige editie van de Azië Cup.

Tot vandaag hadden twintig gespeelde wedstrijd op de Azië Cup een winnaar opgeleverd. Het is een verbetering van een record op alle grote toernooien, dat al overeind stond sinds het WK 1930. Destijds kwam er een winnaar bij achttien wedstrijden op een rij. Het duel tussen Iran en de VAE leek deze zegereeks te beëindigen, maar Reze verkwam dat dus in blessuretijd. Het record staat nu al op 22 wedstrijden want Bahrain wist van Qatar te winnen (2-1), de andere wedstrijd in groep C. 

Reza kwam in de 72e minuut in het veld en kopte in blessuretijd van dichtbij raak bij een corner. Alireza Jahanbakhsh, speler van N.E.C., was al door bondscoach Carlos Queiroz naar de kant gehaald. Iran heeft alle wedstrijden in de groepdfase gewonnen. De VAE gaat als tweede door met zes punten. Bahrain werd nog derde in de groep met drie punten en Qatar, organisator van het WK in 2022, bleef puntloos. 

Iran zal in de kwartfinale waarschijnlijk titelverdediger Japan ontlopen. De VAE zal mogelijk aantreden tegen Irak of Jordanië. Morgen wordt de groepsfase afgesloten met de laatste wedstrijden in groep D. Japan speelt tegen Jordanië en Irak neemt het op tegen Palestina. 

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)