Duitse protestgroep Pegida gaat door

De Duitse protestgroep Pegida, die strijdt tegen de 'islamisering van het Westen', heeft maandag gezworen zich niet het zwijgen op te laten leggen. De wekelijkse protestmars van Pegida werd eerder maandag geannuleerd, omdat een van de organisatoren was bedreigd.

De geplande demonstratie die maandag in Dresden had moeten plaatsvinden werd opgeschort. De lokale politie verbood maandag alle betogingen, nadat de autoriteiten waren geïnformeerd dat er een oproep was gedaan om Lutz Bachmann, een de voormannen van Pegida, te vermoorden. Dat de demonstratie van maandag niet doorgaat 'wil niet zeggen dat we ons laten knevelen of ons het recht laten ontnemen op vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting', liet mede-organisator Kathrin Oertel weten op een persconferentie. Bachmann zei dat er voor volgende week gewoon weer een demonstratie gepland staat.

De Duitse minister van justitie Heiko Maas, een fel criticaster van de betogingen in Dresden, zei dat terreurdreiging er nooit toe moet leiden dat mensen de mond wordt gesnoerd 'ongeacht of we het wel of niet eens zijn met hun meningen'. "De grote meerderheid in Duitsland verwerpt Pegida en is de afgelopen week de straat opgegaan uit protest tegen Pegida. Dat moet mogelijk blijven, zelfs als er goede redenen zijn voor de beslissing van de veiligheidsautoriteiten in Dresden."

Er is veel kritiek vanuit de Duitse politiek op Pegida, maar de organisatoren houden vol dat de achterban niet racistisch is. Op de Pegida-demonstratie vorige week in Dresden kwamen ongeveer 25 duizend mensen af. Ook in andere steden is Pegida actief, maar daar is de opkomst beduidend lager.