Boko Haram laat deel van gijzelaars vrij

Redactie

De extremistische groep Boko Haram heeft ongeveer dertig gijzelaars laten gaan van de meer dan zestig die in het weekeinde in het noorden van Kameroen werden ontvoerd. Dat gebeurde volgens een legerwoordvoerder na een vuurgevecht met regeringssoldaten.

Een deel van de gijzelaars wist volgens de woordvoerder tijdens het gevecht te ontsnappen. Hij zei dat de extremisten ook gijzelaars gebruikten als menselijk schild, maar kon niet zeggen hoeveel mensen in de strijd zijn omgekomen.

Boko Haram viel zondagochtend het dorp Mabass in het verre noorden van Kameroen aan. Zo'n tachtig woningen werden verwoest en volgens minister van informatie Issa Tchiroma Bakary werden tussen dertig tot vijftig mensen ontvoerd. Legerwoordvoerder Didier Badjeck zei maandag dat het er meer dan zestig waren.

Het oorspronkelijk in het noordoosten van Nigeria actieve Boko Haram vormt een toenemend regionaal probleem. Steeds vaker worden er ook aanvallen in het noorden van Kameroen uitgevoerd. De groep werft strijders in Kameroen, Tsjaad en Niger en heeft recentelijk in een video bedreigingen geuit aan het adres van de Kameroense president Paul Biya.

Biya heeft ondertussen de hulp ingeroepen van Tsjaad. Tsjadische militairen arriveerden zondag in Kameroen en reden meteen door naar het noorden.