'E-mailaccounts Britse journalisten gehackt'

Uit documenten die Edward Snowden via The Guardian naar buiten bracht, blijkt dat de Britse geheime dienst GCHQ de e-mailaccounts van journalisten die bij grote media zijn aangesloten heeft gehackt.

Onder de getroffen doelwitten zaten de BBC, The Guardian, The Sun, NBC, Washington Post, Le Monde en The New York Times. De e-mails die werden gevonden door de hack werden via het intranet van de geheime dienst gedeeld.

In november 2008 wist de GCHQ 70.000 berichten te onderscheppen in slechts tien minuten. Dit zou bedoeld zijn als test. Onduidelijk is of de journalisten bewust als doelwit werden gekozen om de test op uit te voeren, of dat dit gewoon een willekeurige groep zou zijn. Wel bleek uit de lekken dat onderzoeksjournalisten qua bedreigingsniveau tussen de terroristen en hackers in lijstjes stonden.

Eerder bleek al uit onderzoek dat schrijvers veel meer aan zelfcensuur doen sinds de onthullingen van Snowden over de NSA. Zouden deze acties van de Britse geheime dienst ook de persvrijheid onder druk zetten? Vooralsnog is hier geen onderzoek naar gedaan.