Burgemeester Alkmaar getuige beledigingsproces

Burgemeester Piet Bruinooge en de Alkmaarse wethouder Anjo van Ven worden opgeroepen als getuige in de strafzaak tegen de Alkmaarse journalist André Hoogeboom (60). Dit besloot de rechtbank in Alkmaar maandagochtend tijdens een regiezitting.

Hoogeboom wordt vervolgd wegens belediging. De journalist trok eind 2013 op zijn cultuurwebsite Go!72 parallellen tussen het cultuurbeleid in Alkmaar en dat in nazi-Duitsland. Bruinooge en Van de Ven deden daarop aangifte tegen Hoogeboom, net als fractieleider Ben Bijl van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA). Zij vonden dat de journalist met zijn uitingen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreed.

In zijn blog schreef Hoogeboom onder meer dat 'de stank uit het plaatselijke gemeentehuis zich begint te verspreiden (...)'. "Het begint hier te ruiken naar nazi-toestanden." En:"De cultuurwethouder Anjo van de Ven wil namelijk alleen kunst van vroeger. Dit doet denken aan de entartete (ontaarde, red.) kunst in Hitler-Duitsland."

Behalve Van de Ven moest haar partij OPA het ontgelden. Hoogeboom vergeleek de partij met de in 1941 opgerichte Nederlandsche Kultuurkamer, die in dienst stond van de nationaalsocialistische ideologie en waar kunstenaars zich in de oorlog moesten laten registreren.

Aanleiding voor zijn stuk was de streep die de gemeente na een machtswisseling in de Alkmaarse politiek trok door cultuurcentrum YXIE en het daaraan gekoppelde Lucebertmuseum. Door de commotie verwijderde Hoogeboom zijn blog. Desondanks werden de aangiftes doorgezet.

Advocaat Babur Beg betoogde voor de rechtbank dat in de zaak niet zijn cliënt, maar de vrijheid van meningsuiting terechtstaat. "Wees wijs, wees magistratelijk", sprak hij tegen het Openbaar Ministerie. Officier van justitie Annette van Kooij zei echter dat de beslissing om Hoogeboom te vervolgen zorgvuldig is genomen en intern is besproken 'tot de hoogste OM-baas aan toe'.

De inhoudelijke behandeling staat gepland op 9 maart.