Emile Ratelband spreekt ebolapatiënten

Redactie

Emile Ratelband en zijn vriendin Gitta de Wit hebben dit weekeinde ebolapatiënten in Guinee gesproken. Nadat ze vrijdag alleen maar tegen gesloten deuren van internationale hulporganisaties waren gelopen, was de zaterdag een stuk vruchtbaarder. Het duo blikt terug op een dag waar ze voldoening uit haalden.

"Eerst zijn we een hospitaal in Croya gaan bezoeken. Ze komen daar van alles te kort", schrijft Gita op Facebook. "Ik heb een hele waslijst van medicijnen die ze niet hebben. In de middag hebben we daar het crisiscentrum voor ebola bezocht, zeer indrukwekkend. Emile en ik hebben ook drie ebolapatiënten gesproken, weliswaar met enige afstand. Zelf vond ik het zeer aangrijpend." Daarnaast interviewde het paar een genezen patiënt.

De vriendin van Emile schrijft dat de directeur van het crisiscentrum hun persoonlijk de voorschriften uitlegde en leerde hoe ze een beschermend pak aan en uit moesten trekken. Onderweg deelden ze zeepjes, handgels en thermometers uit. "Een lach is internationaal", schrijft Gita over de dankbare reacties van de mensen.

Eind januari keren Emile en zijn vriendin terug naar Nederland. De positiviteitsgoeroe zat eind november als een van de vele bekende Nederlanders in het belpanel voor de Samenwerkende Hulporganisaties om geld op te halen voor de bestrijding van ebola.