Feyenoord wil eind maken aan droogte in ArenA

Maarten (rubbereend)

Als het aan Feyenoord ligt, wordt er zondag eindelijk weer eens in de Amsterdam ArenA van Ajax gewonnen. De Rotterdammers staan wat zeges in Amsterdam betreft al jaren droog tegen de grote rivaal. Het vertrouwen is er echter na de thuisoverwinning op FC Twente.

Feyenoord en Ajax stonden begin dit seizoen in de Kuip ook al tegenover elkaar. Toen won Ajax met 1-0, maar waren de Rotterdammers verreweg de betere ploeg. Binnen de spelersgroep van Feyenoord heerst dan ook een beetje het gevoel dat er revanche moet worden genomen. "Al is een wedstrijd tegen Ajax natuurlijk altijd speciaal", weet middenvelder Karim El Ahmadi, dit seizoen één van de steunpilaren van Feyenoord. "Van Ajax wil je altijd winnen."

Verwacht desondanks geen spierballentaal van Feyenoord. De Rotterdammers weten dat de laatste zege op Amsterdams grondgebied een hele voetbalgeneratie geleden is. In augustus 2005 won Feyenoord voor het laatst in de hoofdstad (1-2). "Was dat toen Feyenoord met Kuijt en Kalou voorin speelde?", vraagt aanvaller Jean-Paul Boëtius. Hij moet ervan zuchten als hij hoort dat hij gelijk heeft; de aanvaller was toen zelf namelijk pas elf jaar oud. "Tijd dus dat we een eind maken aan die lange droogte."

Ook al was het spel van Feyenoord zondag tegen FC Twente niet grandioos, volgens El Ahmadi biedt het resultaat voldoende aanleiding om met vertrouwen naar het duel in de ArenA toe te werken. "We hebben de laatste jaren weinig zeges geboekt in de eerste wedstrijd na de winterstop. Het is bovendien ook de eerste topper die we dit seizoen hebben gewonnen, wat dat betreft is dit een goede warming-up geweest."

De middenvelder is ook niet bepaald onder de indruk geraakt van het spel van de landskampioen tegen FC Groningen op vrijdag (2-0-zege). "Ajax werd bij vlagen weggespeeld", constateert hij. "Als Antonia gewoon die kansen voor Groningen afmaakt, heeft Ajax niets te zeggen. Maar ook al hebben ze gewonnen, we hebben nu wel gezien wat we moeten doen om in Amsterdam te kunnen winnen."

Boëtius durft minder conclusies te verbinden aan het spel van Ajax tegen Groningen. "Dat maakt allemaal niets uit. De ene week is de andere niet, Ajax blijft Ajax. We moeten uitgaan van onze eigen kracht en gebruik maken van hun zwaktes. Wat die zijn? Dat ga ik nu niet vertellen", zegt de vleugelspits met een brede glimlach. "We gaan de wedstrijd in ieder geval met een goed gevoel tegemoet."