'Miljoenen doden door gebrek aan licht'

Lampen op zonne-energie kunnen wereldwijd miljoenen levens redden. Dat stelde lampenfabrikant Philips maandag bij de lancering door de Verenigde Naties van het Jaar van het Licht.

Ruim 1,3 miljard mensen kampen volgens Philips met 'lichtarmoede', doordat ze geen toegang hebben tot elektriciteit. Zij gebruiken vaak kerosinelampen of kaarsen voor hun verlichting. De ademhalingsproblemen en branden die daardoor ontstaan, eisen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks met anderhalf miljoen doden ongeveer evenveel slachtoffers als aan hiv gerelateerde ziektes.

Volgens Philips kan het probleem, dat grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika treft, eenvoudig en goedkoop worden verholpen met ledlampen op zonne-energie. "Die kunnen plattelandsgemeenschappen volledig veranderen en kunnen miljoenen levens redden", stelde topman Eric Rondolat van Philips Lighting. "Daarbij hoeven ze niet meer te worden uitgevonden. Ze bestaan en de werking is bewezen."

De VN hoopt dit jaar met behulp van onder meer wetenschappers, technologiebedrijven, hulporganisaties en onderwijsinstellingen het lichtprobleem op de kaart te zetten.