Paus wil dit jaar nog naar Zuid-Amerika en Afrika

Paus Franciscus wil dit jaar nog Ecuador, Bolivia en Paraguay bezoeken, alsook de Centraal-Afrikaanse Republiek en Uganda. Dat heeft hij maandag tijdens de terugvlucht van de Filipijnen naar Rome tegen journalisten gezegd.

De reizen zijn nog niet bevestigd. De paus brengt in september al een bezoek aan drie steden in de Verenigde Staten. De reis naar Afrika heeft waarschijnlijk tegen het einde van het jaar plaats in verband met de regentijd, de reis naar Zuid-Amerika volgens medewerkers van het Vaticaan waarschijnlijk in juli. Ergens in 2016 zei de paus zijn vaderland Argentinië, Chili en Uruguay en misschien Peru te willen bezoeken.

Terwijl zijn vliegtuig door het luchtruim van China vloog sprak Franciscus nogmaals de wens uit om ooit de Volksrepubliek te kunnen bezoeken. Dat hij onlangs een verzoek om een audiëntie van de dalai lama heeft afgewezen was een kwestie van protocol, niet omdat hij China niet voor het hoofd zou willen stoten, zei de paus. China heeft de betrekkingen met de Heilige Stoel in 1951 verbroken.